فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 33 (بهار 1402)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 33 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین کاشی، مریم محمدی*، میترا حبیبی صفحات 1-19

    زمینه و بستر شهری و تغییرات مربوط به آن، از جمله عوامل موثر بر دلبستگی مکانی است که خود می تواند بر ویژگی های مختلف فردی و اجتماعی از جمله روابط و احساس افراد تاثیرگذار باشد. با توجه به نحوه ی تاثیرگذاری تغییرات محیطی و دلبستگی مکانی بر یکدیگر، نحوه ی درک تغییرات محیطی توسط کاربران با توجه به میزان دلبستگی مکانی آنها به محیط متفاوت است. نحوه ی ادراک، پیامدها و پاسخ های متفاوتی را از سوی کاربران به همراه دارد. در ارتباط با نحوه ی ادراک تغییرات محیطی متناسب با دلبستگی مکانی، پژوهش های کمی صورت گرفته است. در بیشتر پژوهش ها به رابطه ی دلبستگی مکانی و نحوه ی ادراک تغییرات توجه نشده و پژوهش های مذکور، بیشتر از این که در پی تدوین روابط علت و معلول باشند، جنبه ی توصیفی داشته و تنها به شخص و ویژگی های او توجه کرده اند. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی نحوه ی ادراک، تفسیر، ارزیابی و پاسخ شهروندان به تغییرات مختلف محیط به خصوص کالبدی، متناسب با دلبستگی مکانی افراد است. این مطالعه با استفاده از روش های تحلیل محتوا و نظریه ی زمینه ای و با استراتژی استقرایی و استفهامی انجام شده و هدف آن است تا با کشف مفاهیم و مقوله ها و ارتباط میان آن ها، مدلی مرتبط با نحوه ادراک تغییرات محیطی و پاسخ به آن ها براساس دلبستگی مکانی، با بررسی در ساکنان محلات دریان نو و مرزداران شرقی واقع در منطقه ی 2 شهرداری تهران به دست آید. درنهایت براساس نحوه ی ادراک کاربران مشخص شد که دلبستگی مکانی ناشی از تغییرات کالبدی شهری دارای ابعادی شامل: محرک های غیرکالبدی، نوع تغییرات کالبدی و میزان سرعت و وسعت آن، پاسخ های روانی (احساسات و انگیزه های روانی) و پاسخ های عملی است که در قالب زمان و مکان مشخص شکل می گیرد. براساس نتایج، پاسخ به تغییرات را می توان در قالب دو دسته ی ماندن (با ارتباط موثر و یا غیرموثر با محیط زندگی) و یا نقل مکان (جابه جایی) با اقدام های متفاوت کالبدی تا رفتاری تعریف نمود.

    کلیدواژگان: تغییرات کالبدی، دلبستگی مکانی، ادراک، پاسخ محیطی، محله
  • مهدی رازانی*، نسرین داداش زاده، فریبا مجیدی صفحات 21-42

    ملاط های پایه آهکی به دلیل ویژگی های قابل قبولی که نسبت به رطوبت دارند؛ از دوران گذشته در امر حفاظت و مرمت بسیار مقبول بوده اند در این میان مشکل رطوبت صعودی در عمده گورستان های باستان شناسی که با حفظ بقایای حاصل از کاوش (همانند بقایای استخوانی و اشیا مدفون شده) در محل، تبدیل به سایت موزه شده اند وجود دارد لذا به نظر می رسد یکی از بهترین روش ها برای کاهش صدمات رطوبت، با توجه به نیاز ضروری به تثبیت بدنه های در حال ریزش و ایزوله نمودن کف گورها، استفاده از ملاط های سازگار باشد. در این پژوهش که بر روی گورها و بقایای اسکلتی در سایت موزه عصر آهن تبریز تمرکز دارد و با هدف تثبیت بدنه گورها و همچنین قطع ارتباط استخوان های تاریخی با زمین و رطوبت صعودی اقدام به بهینه سازی ملاط های پایه آهکی با استفاده از پوزولان های طبیعی حاصل از مواد دورریز (پوسته برنج و فضولات حیوانی و چوب به صورت خاکستر) گردیده است. نتایج حاصل از آزمون های فیزیکی (چگالی سنجی، تخلخل سنجی، میزان جذب آب، مویینگی) و آزمون های استقامتی (آزمون های پیرسازی تسریعی شامل چرخه های تر و خشک شدن، انجماد و یخ گشایی و چرخه نمک و دوام داری) بر روی فرمولاسیون های مختلف ملاط نشان داد ترکیباتی که با پوزولان خاکستر فضولات حیوانی ساخته شده اند در مقابل آزمون های استقامتی و سنجه های فیزیکی مقاومت بهتری دارند؛ با توجه به نتایج فوق ملاط منتخب در حفاظت و مرمت بدنه و کف گورهای سایت موزه عصر آهن تبریز باتثبیت بدنه ها و ایجاد حایل حفاظتی مورد استفاده قرار گرفت که نتایج این اقدام پس از 3 سال رضایت بخش تفسیر می گردد.

    کلیدواژگان: ملاط پایه آهکی، حفاظت، پزولان طبیعی، موزه عصر آهن تبریز، استخوان
  • افسانه سبحانی، امیرحسین کریمی* صفحات 43-56

    پژوهش حاضر با هدف شناخت فنی نوعی از پنجره های مشبک شیشه دار انجام شده که در بررسی های پیشین در مورد آنها صحبتی نشده است و در واقع فرضیه های بیان شده قبلی برای روشن کردن شیوه ساخت این نمونه ها کارآمد نیست. بنابر شواهد فنی به دست آمده در متن حاضر، این پنجره ها مشبک دولایه گچی نام گذاری شده اند. پنجره های مشبک گچی شیشه دار حداقل از قرن چهارم هجری به این سو در ایران ساخته می شده اند. اما تمرکز پژوهش حاضر بر ساخت پنجره های شیشه دار با دو سطح گچی است و با مشاهده و بررسی آزمایشگاهی دو پنجره آسیب دیده تاریخی منسوب به عصر صفوی، روند ساخت این آثار تشریح شده است. این دو پنجره که بزرگترین شان ابعاد حدود 3/1 در 1 متر داشت، احتمالا از خانه ای تخریب شده در اصفهان جدا شده و به اداره میراث فرهنگی اصفهان انتقال یافته بودند. روش های آزمایشگاهی تست های شیمی تر، FTIR، تصاویر FE- SEM و آنالیز XRF بر روی نمونه ها استفاده شده است. بنابر نتایج این بررسی، در مشبک های دو لایه بزرگ از قابی چوبی برای استحکام دهی و ساخت استفاده می شده و کار بر روی یک تکیه گاه صلب روغن خورده انجام می شده است. دو لایه گچ کم آب و پرآب بر روی هم به کار می رفته و پس از حصول گیرش اولیه در سطح گچ خطوط اصلی انداخته می شدند و گچ اول برداشته می شد تا در فضای میان بازوهای ضخیم گچی، به لایه دومی برسند. نقوش ظریف تر سپس با سوراخ کاری در گچ دوم اجرا می شدند و مرحله نهایی اتصال شیشه های رنگی با ملاط گچ مخلوط با چسب به پشت سوراخ ها، پس از برداشت تکیه گاه بوده است. بنابر نتایج آزمایش ها در پایان اجرا احتمالا لایه روغنی برای کم کردن حساسیت بدنه گچی نسبت به رطوبت بر روی کل پنجره زده می شد.

    کلیدواژگان: پنجره گچی، مشبک دولایه، شیشه رنگی، گچ بری، روغن
  • احمد دانائی نیا*، بهادر عرفان صفحات 57-76

    کاربندی در زمره مهم ترین علوم هندسی در هنرهای اسلامی ایران است که در مردم وار نمودن و به نظم درآوردن فضاهای داخلی نقش مهمی دارد. ویژگی های شکلی، ساختاری، جنس و نقش سازه ای آن ها در زمره موضوعات مهمی است که به کاربندی ها تنوع ویژه ای بخشیده است. به رغم اهمیت، پژوهش در این حوزه آن گونه که باید عمیق نشده است. پژوهش باهدف شناخت نظام هندسه نظری کاربندی ها و مبتنی بر دایره محیطی، نوع دوپا قالب شاقولی را مبنای بررسی قرار داده است. پژوهش دو پرسش اصلی را دنبال می کند. نخست آنکه تغییرات فراوانی شیوه های اتصال، تناسب ابعادی و نسبت های هندسی زمینه کاربندی های دوپا قالب شاغولی چگونه است؟ پرسش دوم آن است که انواع زمینه کاربندی های دوپا و تناسبات هندسی آن ها کدام اند؟ بر این اساس، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و تحلیل های نظری، از طریق دایره محیطی، هندسه نظری 205 حالت از رسمی های دوپای 8 تا 24 قالب شاغولی بررسی شده و با حذف آلت سنبوسه، به طبقه بندی انواع، حالت های اتصال و تعداد حالت های ممکن در این نمونه ها پرداخته شده است و درنهایت، بهترین حالات رسمی دوپا برای طول و عرض زمینه ها مشخص شده و زمینه های مناسب براساس نسبت طلایی Φ معرفی شده است. یافته ها مبین آن است که رسمی دوپای 8، کمترین تعداد فراوانی (یک نوع حالت) و رسمی دوپای 22 و 24، بیشترین تعداد فراوانی (48 نوع حالت مختلف) را دارا می باشد و با افزایش نوع رسمی دوپا از 8 به 24، فراوانی آن رسمی نیز بیشتر یا برابر رسمی دوپای قبل از خود می گردد. نتایج نشان می دهد که هرچه تعداد اتصالات بیشتر شود، فراوانی تعداد رسمی های دوپا نیز بیشتر خواهد شد و تعداد زیادی از زمینه های رسمی دوپا از قوانین نسبت های طلایی فیبوناچی و عدد طلایی Φ پیروی می کنند.

    کلیدواژگان: کاربندی دوپا شاغولی، دایره محیطی، تناسبات ابعادی، زمینه هندسی، مستطیل طلایی، مستطیل داینامیک
  • علیرضا شیخی*، روزبه نمازی صفحات 77-96

    در میان شاهکارهای هنر اسلامی بی شک می توان از کتیبه های زرین فام دوره میانی یاد کرد. در میان این آثار  قطعات موجود در مجموعه حرم رضوی ازلحاظ قدمت تاریخی؛ نیز ازلحاظ زیبایی شناسی بصری جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده اند. هنرمندان سفالگر کاشانی با درهم آمیختن دانش و ذوق، در به کاربردن خط، نقش و رنگ، ترکیباتی را رقم زدند که در طول سالیان دراز یگانه باقی مانده است. در پژوهش حاضر به کتیبه پیرامون سردر پیش روی مبارک از جانب رواق دارالحفاظ پرداخته شده است. سازندگان این اثر با آگاهی و مهارت در به کارگیری فنون لعاب و تولید بی نقص جلای فلزگونه زرین فام توانسته اند ارادت خود را به این آستان حکایت کنند. در فضای خاص سیاسی اوایل قرن هفتم هجری که تشیع دوازده امامی بدون ترس از تکفیر می زیسته، این هنرمندان مفاهیم اعتقادی خود را بیان کرده اند. کتیبه با جلایی طلاگونه و ترکیب بندی همانند سرسوره قرآن های نفیس در منظر چشمان عموم قرار داشته و یادآور شده این مکان، مضجع شریف امامی است معصوم که نسب شان به امیرالمومنین و رسول الله می رسد. به لحاظ تاریخی، این مکان محل دفن هارون الرشید نیز بوده و با تاکیدی بسیار هوشمندانه ازنظر بصری، از جایگاه اهل بیت رسول خدا سخن رفته است. هدف نوشتار حاضر، بازخوانی کتیبه و بررسی ساختار بصری و محتوایی آن است. ازاین رو مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش ها است که کتیبه مذکور حاوی چه اطلاعات تاریخی است و  تزیینات کتیبه به لحاظ فنی و هنری چگونه قابل تبیین است؟ روش تحقیق، تاریخی- توصیفی و تحلیلی و جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و به ویژه میدانی است.

    کلیدواژگان: کتیبه، حرم رضوی، رواق دارالحفاظ، زرین فام، خوارزمشاهی
  • علی هنردان*، احمد شاهیوندی، رضا نصر اصفهانی صفحات 97-110

    امروزه برنامه ریزی فضایی راهبردی در سراسر جهان و در پاسخ به ناکارآمدی روش های برنامه ریزی جامع - سنتی به عنوان راهی برای شکل دهی رشد شهری مورد توجه قرار گرفته است. در کشور ایران نیز با مطرح شدن طرح های ساختاری راهبردی در دهه 70 و همین طور طرح های راهبرد توسعه شهری در دهه 80، تلاش هایی برای تغییر نگرش از برنامه ریزی جامع به راهبردی صورت گرفت؛ این طرح ها هرچند به لحاظ مبانی نظری مبتنی بر برنامه ریزی فضایی راهبردی بودند؛ اما به دلایل متعدد ازجمله؛ عدم شناخت درست از محیط نهادی و عوامل موثر بر کاربست برنامه ریزی فضایی راهبردی و فقدان یک الگوی نظری مناسب، نتوانستند در نظام برنامه ریزی شهری کشور دوام آورده و اثربخش باشند؛ لذا هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر کاربست برنامه ریزی فضایی راهبردی و تدوین یک الگوی نظری مناسب برای کاربست این نوع از برنامه ریزی در شهر اصفهان است. در پژوهش حاضر با توجه به ماهیت سوال اصلی پژوهش (الگوی نظری مناسب برای کاربست برنامه ریزی فضایی راهبردی در شهر اصفهان چگونه است؟) و جهت گیری فلسفی آن، از روش های کیفی تحقیق بهره گرفته و از بین آن ها نیز روش نظریه زمینه ای با توجه به توانایی تفکر انتزاعی و قابلیت نظریه پردازی انتخاب شده است. داده ها از طریق مرور ادبیات نظری و مصاحبه با خبرگان برنامه ریزی شهری اصفهان جمع آوری گردید و برای تحلیل آن ها از روش مقایسه مداوم در طی سه گام (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد الگوی نظری پیشنهادی برای کاربست برنامه ریزی فضایی راهبردی دارای 21 مقوله اصلی در قالب 6 کلان مقوله شامل: 1) نظم دسترسی باز، 2) خروجی ها، 4) شیوه های برنامه ریزی فضایی راهبردی، 5) محتوی و بافتار، 6) ظرفیت سازی نهادی و مشارکت می باشد که تحقق آن در گرو ظرفیت سازی نهادی به منظور ایجاد شرایط نظم با دسترسی باز از طریق تنظیم راهبردها و با توجه به بافتار و زمینه برنامه ریزی است که پیامدهای آن در قالب پنج مقوله اصلی شامل: اثرات اجتماعی، اسناد برنامه، مدیریت شهری، تحقق پذیری و کاهش هزینه های مبادله بروز می نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ ساختارهای قانونی، ظرفیت سازی نهادی و ترتیبات نهادی بخصوص دسترسی باز شهروندان اثری تعیین کننده در کاربست برنامه ریزی فضایی راهبردی در شهر اصفهان دارند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی راهبردی، نهادگرایی، ظرفیت سازی نهادی، طرح های توسعه شهری، اصفهان
|
  • Hossein Kashi, Maryam Mohammadi *, Mitra Habibi Pages 1-19

    Urban context and environment and changes thereto, are among the factors affecting place attachment that by itself influences different personal and social features like personal relationships and feelings. Depending on how environmental changes and place attachment influence each other, the way users perceive environmental changes is different regarding their attachment to place. The way of perception has different consequences and responses from the users. Few studies have been conducted on the way in which people perceive environmental changes regarding place attachment. Little attention has been paid to the relationship between place attachment and the way of perception of urban changes in most of the studies, and these studies are more descriptive than experimental, being more concerned with individual and their individual characteristics. The present paper aims to examine how people perceive, interpret, evaluate and respond to the various environmental changes especially physical, regarding people's attachment to place.
    This study was conducted using content analysis and Grounded Theory methods and with inductive and interrogative strategy. Its purpose is to achieve a model related to how the residents of Daryan No and Eastern Marzdaran neighborhoods (located in District 2 of Tehran) perceive and respond to environmental changes by discovering concepts and categories and the relationship between them. Finally, based on the users' perception, it was found that place attachment caused by urban physical changes has dimensions including: non-physical factors, type of physical changes and its speed and extent, psychological responses (psychological feelings and motivations) and practical responses. It is formed in a specific time and place. Based on the results, the response to changes can be defined as two categories of either stay or move (displacement) with different physical to behavioral actions.

    Keywords: physical changes, place attachment, perception, environmental response, neighborhood
  • Mehdi Razani *, Nasrin Dadashzadeh, Fariba Majidi Pages 21-42

    Lime-based mortars have been highly acceptable and preferred for conservation and restoration since a long time ago for their acceptable features towards moisture. Meanwhile, there is an ascending moisture problem in the majority of the archaeological sites having been converted into museum with the conservation of the remnants resulting from excavations (such as bone remnants and buried objects). Accordingly, it seems that use of compatible mortars is one of the best methods for reducing the moisture’s damage, considering the urgent need for the stabilization of the graves’ collapsing bodies and isolation of their floors. The preset study concentrates on the graves and skeleton remnants in Tabriz Iron Age Museum Site and aims at stabilization of the graves’ bodies as well as reburial of the historical bones and preventing them from exposure to ascending moisture through the use of lime-based mortars optimized by natural pozzolans, rice husk ashes, manure and wood. The results obtained from the physical tests (densitometry, prorosimetry, water absorption analysis and capillarity) and strength tests (accelerated aging experiments including wetting and drying cycles, freezing and defrosting and salt cycle and endurance) on various mortar rates indicated that the combinations made of pozzolans and manure ash feature better physical endurance properties as evidenced in the strength tests. According to the above findings, the mortar reinforced with the manure ash was selected for the conservation and restoration of the body and floor of the graves in Tabriz Iron Age Museum Site. The results of such measures were found promising after the passage of two years.

    Keywords: Lime Based Mortar, Conservation, Natural Pozzolan, Iron Age Museum of Tabriz, Bone
  • Afsaneh Sobhani, Amir-Hossein Karimy * Pages 43-56

    Basing on the archaeological evidences, making stucco and glass latticework windows in Iran dates back to the tenth century AD in Nishapur. One of the methods for making this kind of windows is making two-layered perforated stucco with colorful glasses, which is the subject of current study based on analysis and observations on two historical stucco and glass windows preserved in the ICHTO office of Isfahan. Current study uses optical observation and laboratory tests on two cases of historical two-layered perforated stucco windows to characterize the method of work. Wet chemical tests, FTIR spectroscopy, FE-SEM and XRF analysis used on the samples. Results showed the requirement of use of a wooden frame for more stability during forming in big size windows and starting the work on a rigid backing probably covered with oil as release agent. Two layers of gypsum mortar used in this process, which one is more watery and mixed with an organic material to slow down the setting process. After pouring mortar and the first phase of setting, stucco master used a compass to draw the main geometric lines. Then the first layer removed and the master made finer motifs on the second layer inside the frames made by thicker arms of stucco. The last phase was adhering colorful glasses with a gypsum-adhesive paste on the back of perforated part after removing the rigid backing. Coating the window with oil to reduce the vulnerability of gypsum against humidity is a finishing process after setting of mortar. Evidence of oil showed in FTIR analysis on the extracted samples.

    Keywords: Stucco windows, Two-layered latticework, colorful glasses, Stucco, oil
  • Ahmad Danaei Nia *, Bahador Erfan Pages 57-76

    Karbandi is one of the most important geometrical sciences in the Islamic arts of Iran, which plays an important role in arranging interior spaces. Their shape, structure, gender and structural role are among the important issues that have given a special variety to the applications. Despite its importance, research in this field has not been as deep as it should be. With the aim of knowing the theoretical geometry system of applications and based on the peripheral circle, the Two-legged plumb type of vertical mold is the basis of the research. The research follows two main questions. First of all, what are the changes in the frequency of connection methods, dimensional fit and geometric ratios in the field of two-legged applications of Shagholi mold? The second question is what are the types of applications of bipeds and their geometric proportions. Based on library studies and theoretical analysis, through the circumscribed circle, the theoretical geometry of 205 states from Two Impost plumb Rasmi-Bandi of 8 to 24 has been studied and by removing the Sanbooseh, the types, connection modes and number of possible modes in these samples have been classified. The results show that a large number of two-legs of Rasmi follow the rules of the Fibonacci golden ratio and the golden number Φ. The findings show that biped formal 8 has the least number of frequencies (one type of state) and biped formal 22 and 24 has the highest number of frequencies (48 different types of states) and with the increase of the two-legged formal type from 8 to 24, the frequency of that formal also becomes more or equal to the two-legged formal before it; The results show that as the number of connections increases, the frequency of the number of two-legged formals will also increase, and a large number of two-legged formal fields follow the laws of the Fibonacci golden ratio and the golden number Φ.

    Keywords: Application of Two-Legged plumb, peripheral circle, dimensional proportions, geometric background, golden rectangle, dynamic rectangle
  • Alireza Sheikhi*, Roozbeh Namazi Pages 77-96

    <span sans-serif="" style="font-family:Calibri,">Certainly, one of the creative inventions after the rise of Islam within the geographical territories of Islamic rulings, is the artistic method that we now know as Lustre. Three alters in the museum and the plinths of the holly Razavi shrine, also the inscribed tiles all-around the northern wall of the (Dar-al-hifaz), are some examples of that era.</span></span></span></span></span></span></span></span>
    <span sans-serif="" style="font-family:Calibri,">The aim is to look at the inscribed tiles all-around the northern wall of the (dar-al-hifaz porch), to analyse them from, visual and technical aspects. Thia article based on some historical dating of part of these inscribed tiles, they date back to the Jamadi-al-aval of the year 612 Hijri. Therefore What historical information and meaning can be found within this entrance?</span></span></span></span></span></span></span></span>
    <span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"> The study of continuity of this work, around the entrance to the Imam Reza’s Holly shrine, that has been conducted from the Dar-o-l-hefaz  direction, can clarify this point: the writings on these tiles tell us about the efforts undertaken by the powerful and the prominent more than 800 years ago to show that Alavian were the right full owners who had been under the Abbasid rulings. </span></span></span></span></span></span></span></span>
    <span sans-serif="" style="font-family:Calibri,">The presence of this caliphate has meant that over the years, the Sunni Moslems have paid extra attention to the fact that this in fact remains a holly and special place and not a place for an ordinary descendant of the Abdolmottaleb like Haroon Alrashid. But is a holly resting place of a special descendant of the Prophet Muhammad and his son-in-law, Amir Almonenin. This kind of representation is rather similar to the famous Hadith called : “Selselatol Zahb” meaning the chain made of gold; which in reality has been made with the gold lustre imagery, depicting every ancestors name introducing the Imam’s martyrdom in detail and reminding us that he in fact was an important descendant of the prophet Muhammad himself.</span></span></span></span></span></span></span></span>
    <span sans-serif="" style="font-family:Calibri,">The acceptance of the legitimacy of him as the true Imam or leader of the Shi’ite Moslems, distinguishes him from those of the Ismaili and Zeydi faiths. In the centre of this collection is the emphasis on this depiction. There is also a poem describing this detail that reminds us of its legitimacy. These are all within the taut thread in Azure within these tiles in style of Regha and Kufi writings. These inscriptions in Arabesque traceries, form a voluminous and significant result.</span></span></span></span></span></span></span></span>
    <span sans-serif="" style="font-family:Calibri,">The tile’s golden background becomes the Hu of this play with light, which moves with the observer’s movements. And gives the  illusion that the tile is in fact made of gold colour metal or even real gold itself. Where the bass relief is more prominent, the illusion becomes even more dazzling. Producing the “Rozat-o-l monavare”. In reality, the shape and essence of this amazing creation, is like a golden leaf taken form the pages of an exquisite book of Koran.  Inviting the by lookers to drink in its vastness and because of it, know and appreciate the gracious Imam whose body and memory lies within its walls.</span></span></span><span style="font-family:"Times New Roman","serif""></span></span></span></span></span></span></span></span>
    <span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><span style="font-family:"Times New Roman","serif""></span></span></span></span></span></span></span></span>

    Keywords: Khwarazmshahi, Zarrin Fam, Razavi shrine, Dar al-Hifaz porch, inscription
  • Ali Honardan *, Ahmad Shahivandi Pages 97-110

    Today, strategic spatial planning is considered worldwide as a way to shape urban growth in response to the inefficiency of traditional planning methods. In Iran, with the preparation of strategic structural plans in the 70s and strategic urban development plans in the 80s, an attempt was made to change the attitude from comprehensive-traditional planning to strategic planning. These plans, however, were theoretically based on strategic spatial planning. But for several reasons including; Lack of knowledge of the factors affecting the application of strategic spatial planning and the lack of an appropriate theoretical model can not be sustainable and effective in the urban planning system of the country. Therefore, the purpose of this study is to identify the factors affecting the application of strategic spatial planning and to create a suitable theoretical model for the application of this type of planning. In the present study, according to the quiddity of the main research question (How is the appropriate theoretical model for the implementation of strategic space planning in Isfahan?) and its philosophical orientation, Qualitative research methods have been used and among them, the Grounded theory method with respect to abstract thinking and theorizing capabilities is selected. Data were collected through review of theoretical literature, research results on the failure of previous experimental efforts in the country and interviews with 7 urban planning experts in Isfahan and analyzed using the comparison method in three stages (open, axial and selective coding) and was analyzed. Data analysis showed that the implementation of the proposed theory of strategic spatial planning has 21 main categories in the form of 6 main categories including: 1. open access order, 2. outputs, 3. strategic spatial planning methods, 4. content and Background, 5. Institutional capacity and participation. Accordingly, the fulfilment of strategic spatial planning depends on institutional capacity building to create open access conditions by determining strategies and paying attention to the institutional context and environment of planning. Consequences of using spatial strategic planning in the form of five main categories including: social programs, documents, programs, urban management. . To be. Acceptance and reduction of transaction costs occur. The results of the research show; Legal structures, institutional capacity building and institutional arrangements, especially open access orders, have a decisive effect on the implementation of strategic spatial planning in the city of Isfahan.

    Keywords: Strategic spatial planning, Institutionalism, Institutional capacity building, Urban development plans, Isfahan