فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 53 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه علی دوستی*، وحیده معافیان صفحات 1-19
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سبک های دلبستگی در اضطراب مرگ با میانجی گری دشواری تنظیم هیجان صورت گرفت.

    روش

    جامعه ی آماری پژوهش را افراد بزرگسال بالای 18 سال تشکیل دادند که از میان آن ها 230 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور، پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (DA)، پرسشنامه ی دشواری در تنظیم هیجان گرتز و رویمر (DERS)، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد بین سبک دلبستگی ایمن با دشواری در تنظیم هیجان رابطه منفی و معنادار اما سبک های دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی با دشواری در تنظیم هیجان رابطه مثبت و معناداری داشتند (01/0<p). سبک دلبستگی دوسوگرا و دشواری در تنظیم هیجان با اضطراب مرگ رابطه مثبت و معناداری داشتند (001/0<p). نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز نشان داد دشواری در تنظیم هیجان در رابطه ی بین سبک های دلبستگی ایمن و دوسوگرا با اضطراب مرگ نقش میانجی معناداری ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت سبک های دلبستگی از طریق دشواری در تنظیم هیجان بر اضطراب مرگ اثر می گذارند.

  • فاطمه کاوسی*، غلامرضا فرهمند کوشکقاضی صفحات 20-31
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سبک های مقابله ای بر اضطراب زنان سرپرست خانوار در همه گیری کوید 19  انجام پذیرفت. 

    روش

    روش تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری را زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی شهرستان دشتستان به تعداد 1574 تشکیل دادند. تعداد نمونه آماری با جدول گرجسی و مورگان 310نفر در نظر گرفته شد که  به روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب بک و همکاران و برای سنجش سبک های مقابله ای از پرسشنامه لازاروس و فلکمن استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه های اضطراب و سبکهای مقابله ای به ترتیب 87/0 و 8/0 به دست آمد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که سبکهای مقابله ای هیجان مدار و مساله مدار و اضطراب رابطه معنادار منفی داشته و متغیر سبک های مقابله ای مساله مدار قابلیت پیش بینی اضطراب را نشان داد.

    نتیجه گیری

    سبک های مقابله ای بر اضطراب تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب، سبک های مقابله ای مساله مدار، سبک های مقابله ای هیجان مدار، زنان سرپرست خانوار، کوید 19
  • مهشید دانشور، مجتبی صداقتی فرد* صفحات 32-46
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه بلوغ عاطفی و مهارت های اجتماعی و اعتماد بین فردی در فرزندان با و بدون تجربه طلاق والدین انجام شد.

    روش

    برای دستیابی به اهداف پژوهش از روش تحقیق توصیفی از نوع علی-مقایسه ای استفاده شد. نمونه آماری این پژوهش شامل کلیه فرزندان طلاق و عادی سراسر کشور در سال 1400-1401 شامل 108 نفر که تعداد 54 فرزند طلاق و تعداد 54 فرزند عادی بودند که از میان نمونه آماریی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها شامل سه پرسشنامه اعتماد بین فردی رمپل و هولمز (1986)، پرسشنامه بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا (1991) و پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون و همکاران (1983) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری آزمون تی مستقل استفاده شد که تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-26 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین بلوغ عاطفی فرزندان با و بدون تجربه طلاق والدین تفاوت معنی داری در سطح خطای 01/0 وجود دارد ولی بین مهارتهای اجتماعی و بلوغ عاطفی فرزندان با و بدون تجربه طلاق والدین معنی داری در سطح خطای 05/0 وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بلوغ عاطفی می تواند تحت تاثیر پدیده طلاق فرزندان را دچار مشکلات عمده ای نماید .

    کلیدواژگان: اعتماد بین فردی، مهارت های اجتماعی، بلوغ عاطفی، طلاق
  • سید مجتبی عقیلی، یگانه پرازده صفحات 47-58
    هدف

    شیوع بیماری کووید 19 منجر شده است تا زندگی روزانه و عادی خانواده ها تغییر یابد و به شکل ویژه ای بر سبک زندگی خانواده ها تاثیر گذاشته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین پاندمی کرونا با کیفیت خواب و تکانشگری کودکان مقطع ابتدایی منطقه دو شهر کرج بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی ناحیه دو شهر کرج در سال تحصیلی 1401-1400 بوده که 377 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه های اپیدمی ناشی از ویروس کرونا سازمان جهانی بهداشت (2020)، کیفیت و عادات خواب کودک اوونز و همکاران (2000) و مقیاس تکانشگری کودکان هیرسچفیلد (1965) جمع آوری و با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل ماتریس همبستگی پیرسون نشان داد، بین اپیدمی کرونا با کیفیت خواب و تکانشگری دانش آموزان رابطه وجود دارد (05/0>p). همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که پاندمی کرونا تغییرات کیفیت خواب و تکانشگری را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت هر چه میزان محدودیت های ناشی از پاندمی ویروس کرونا بالاتر باشد میزان عادت های منفی خواب، تکانشگری افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تکانشگری، اپیدمی ناشی از ویروس کرونا، کیفیت خواب
  • محمد غزال پور*، سارا حقیقت صفحات 59-70
    هدف

    تعیین اثربخشی آموزش مهارتهای مقابله با تنیدگی بر اضطراب کرونا و تاب آوری دانشجویان در دوران پاندمی کووید 19.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود.جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار در سال تحصیلی 1400-1401 بوده است. بنابراین 30 نفر ازدانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار به روش نمونه گیری داوطلبانه و هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند، آزمون اضطراب بیماری کرونا و پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون به عنوان پیش آزمون و پس آزمون از هر دو گروه گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که پس از تعدیل اثرات پیش آزمون، آموزش مهارت های مقابله با تنیدگی بر اضطراب کرونا  با 95 درصد اطمینان در دانشجویان در دوران شیوع پاندمی کرونا اثربخش بوده است همچنین با 99 درصد اطمینان آموزش مهارت های مقابله با تنیدگی بر تاب آوری دانشجویان موثر بوده است که این میزان تاثیر به مقدار 24 درصد گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، در دوران کرونا آموزش مهارتهای مقابله ای نقش بسزایی در کاهش اضطراب کرونا و نیز افزایش تاب آوری در دانشجویان دارد.

    کلیدواژگان: مهارتهای مقابله با تنیدگی، اضطراب کرونا، تاب آوری، پاندمی کووید 19
  • قرشته دانش، مسعود محمدی* صفحات 71-86
    هدف

    درپژوهش حاضر به بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر اصلاح الگوی تعامل والد-کودک بر خودکارامدی و شدت وابستگی به اینترنت در کودکان 12-9 ساله دارای اعتیاد اینترنتی پرداخته شده است.

    روش

    این مطالعه نوعی پژوهش تجربی بوده بطوریکه تعداد72 دانش آموز 12-9 ساله که دارای اعتیاد اینترنتی بودند به روش تصادفی انتخاب و در دو گروه 36 نفری مورد و شاهد قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش ، پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ و خودکارآمدی کودکان و نوجوانان (SEQ-C)بود.شرکت کنندگان به مدت 10 جلسه تحت  آموزش درمان مبتنی بر تعامل والد- کودک (بر پایه بازی درمانی لندرث) قرار گرفتند. داده ها به وسیله ی نسخه ی 25نرم افزار SPSS و آزمون نان پارامتریک علامت [1]تجزیه و تحلیل شدند .

    یافته ها

    نتایج حاکی از کاهش میانگین نمره اعتیاد به اینترنت  و افزایش میانگین نمره خودکارامدی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود (P˂0/05  ). یافته ها اثر بخشی درمان مبتنی بر تعامل والد- کودک (بر پایه بازی درمانی لندرث) را در کودکان12-9 ساله تایید کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش اعتیاد به اینترنت و افزایش خودکارامدی کودکان12-9 ساله باید به نقش درمان مبتنی بر اصلاح تعامل والد - کودک به عنوان یکی از راهکارهای درمان اعتیاد به اینترنت و افزایش خودکارامدی در کودکان توجه شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر اصلاح تعامل والد - کودک، اعتیاداینترنتی، خودکارامد
  • نیلوفر هاشمی، حسین خدمتگزار* صفحات 87-98
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله شناختی رفتاری بر پریشانی روانشناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان شهر تهران است که برای برخورداری از خدمات مشاوره و روانشناسی به مراکز مشاوره سطح شهر تهران مراجعه کردهاند. 30 نفر از این افراد که ملاکهای ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی از نوع قرعهکشی و به طور مساوی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. افراد در گروه آزمایش تحت مداخلهی شناختی رفتاری در طی 9 جلسهی 90 دقیقهای قرار گرفتند و گروه کنترل در انتظار ماندند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از مقیاس پریشانی روانشناختی لوبیاند (1995) به دست آمد.

    یافته ها

    در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آماراستنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش، حاکی از آن بود که مداخله شناختی رفتاری بر پریشانی روانشناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان شهر تهران اثربخش است. بنابراین نتایج این پژوهش ضرورت بکارگیری درمان های روان شناختی در کنار درمان های متداول دارویی برای بیماران را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مداخله شناختی رفتاری، پریشانی روانشناختی، سرطان سینه
|
  • Fatemeh Alidoosti, Vahideh Moafian Pages 1-19
    Aim

    the present study aimed to investigate the role of attachment styles in death anxiety with the mediating role of emotion regulation difficulty.

    Method

    The statistical population consisted of adults over 18 years old, of whom 230 were selected as the sample by Convenience Sampling method. Hazen and Shaver adult attachment questionnaire, Templer death anxiety questionnaire (DA), and Gratz and Roemer emotion difficulty questionnaire (DERS) were used for data collection. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and path analysis.

    Results

    The results of Pearson correlation showed that secure attachment style had a negative and significant relation with emotion regulation difficulty (p<0.01), but ambivalent and avoidant attachment styles had a positive and significant relation with emotion regulation difficulty (p<0.001). The results of path analysis displayed that emotion regulation difficulty plays a significant mediating role in the relation between secure and ambivalent attachment styles with death anxiety.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that attachment styles affect death anxiety through emotion regulation difficulty.

    Keywords: Death Anxiety, Attachment Styles, EmotionRegulation Difficulty
  • Fatemeh KavosiI, Gholamreza Farahmand Koskghazi Pages 20-31
    Aim

    The aim of this study was to investigate the role of coping styles on anxiety of female-headed households in COVID-19 pandemic.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of female-headed households covered by Dashtestan Welfare Organization in 1574. The sample size was considered 310 people with Gergesian and Morgan tables that were evaluated by completely random sampling method. For data collection, Beck et al. anxiety questionnaire and Lazarus and Flackman questionnaire were used to measure coping styles. The reliability of the questionnaires was 0.87 and 0.8, respectively, using Cronbach's alpha coefficient for anxiety questionnaires and coping styles.

    Result

    The results showed that emotionfocused, problem-oriented and anxiety coping styles had a significant negative relationship and problem-oriented coping styles showed the ability to predict anxiety.

    Conclution:

     The coping styles have an effect on anxiety.

    Keywords: Anxiety, problem-oriented coping styles, emotionfocused coping styles, female-headed households, COVID-19
  • Mahshid Daneshvar, Mojtaba Sedaghati Fard Pages 32-46
    Aim

    This study was conducted with the aim of comparing emotional maturity and social skills and interpersonal trust in children with and without parental divorce experience.

    Method

    To achieve the objectives of the research, descriptive research method of causal-comparative type was used. The statistical sample of this research includes all the children of divorce and normal children throughout the country in 1400-1401, including 108 people, 54 of whom were divorced and 54 normal children, who were selected from the statistical sample using random sampling. Data collection tools included three interpersonal trust questionnaires Rempel and Holmes (1986), emotional maturity questionnaire of Singh and Bhargava (1991) and Matson et al.'s (1983) social skills questionnaire. Independent t-test statistical method was used for data analysis, and data analysis was done using SPSS-26 statistical software.

    Results

    The results of the research showed that there is a significant difference between the emotional maturity of children with and without the experience of parental divorce at the error level of 0.01, but there is a significant difference between the social skills and emotional maturity of children with and without the experience of parental divorce at the error level of 0.05 Does not exist.

    Conclusion

    Emotional maturity can cause major problems for children under the influence of divorce phenomenon.

    Keywords: interpersonal trust, social skills, emotionalmaturity, divorce
  • Seyed Mojtaba Aghili, Yeganeh parazdeh Pages 47-58
    Aim

    The outbreak of Covid 19 disease has led to changes in the daily and normal life of families and has particularly affected the lifestyle of families. The aim of this study was to investigate the relationship between corona pandemic with sleep quality and impulsivity in primary school children in the two cities of Karaj.

    Method

    This descriptive study was a correlational study. The statistical population of the study included all primary school students in the second district of Karaj in the academic year 2021-2022, of which 377 students were selected by multi-stage random cluster random sampling and data using the epidemiological questionnaire of the World Health Organization (2020) corona virus. The quality and sleep habits of Owens et al. (2000) and the Hirschfield Children's Impulsivity Scale (1965) were collected and analyzed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression.

    Results

    Pearson correlation matrix analysis showed that there is a relationship between corona epidemic and sleep quality and students' impulsivity (p<0.05). Multivariate regression results also showed that corona pandemic predicts changes in sleep quality and impulsivity.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the higher the limitations of the corona virus pandemic, the higher the rate of negative sleep habits and impulsivity

    Keywords: Impulsivity, Coronavirus epidemic, Sleep quality
  • Mohammad Ghazalpour, Sara Haghighat Pages 59-70
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of coping skills training on coronary anxiety and resilience of students during the Covid 19 pandemic.

    Method

    The present study was a pre-test and post-test with a control group in terms of applied purpose and methodology among quasiexperimental studies. The statistical population of the present study was all students of the Islamic Azad University of Garmsar in the academic year 1400-1401. Therefore, 30 students of Islamic Azad University of Garmsar were selected by voluntary and purposeful sampling and randomly divided into control and experimental groups.

    Results

    The results of multivariate analysis of variance showed that after adjusting the effects of pretest, stress management skills training was effective on corona anxiety with %95 confidence in students during corona heart disease outbreak and also with %99 confidence in training stress management skills. It has been effective on student resilience.

    Conclusion

    According to the results, in the corona period, coping skills training has a significant role in reducing corona anxiety and increasing resilience in students.

    Keywords: stress management training, corona anxiety, resilience, Covid-19 pandemic
  • Fereshteh Danesh, Masoud Mohammadi, Ghasem Naziri, Najmeh Fath Pages 71-86
    Aim

    In this study, the effectiveness of the treatment based on modifying the parent-child interaction pattern on self-efficacy and severity of internet addiction in 9-12-year-old children with internet addiction has been investigated.

    Method

    This study is semi-experimental research in which 72 students aged 9-12 who have internet addiction were selected randomly and were divided into two groups of 36 subjects and controls. The tools used in this research were the Young Internet Addiction and Self-Efficacy Questionnaires for Children and Adolescents (SEQ-C). The data were analyzed by SPSS software version 25 and the non parametric test of sign.

    Result

    The results indicated a decrease in the average score of Internet addiction and an increase in the average score of self-efficacies in the experimental group compared to the control group (P˂0.05). The findings confirmed the effectiveness of treatment based on parent-child interaction (based on Landreth play therapy) in children aged 9-12.

    Conclusion

    Considering the reduction of Internet addiction and the increase of self-efficacy in children aged 9-12, the role of therapy based on Improving parent-child interaction should be considered as one of the ways to treat Internet addiction and increase self-efficacy in children.

    Keywords: treatment based on improving parent-childinteraction, Internet addiction, self-efficacy
  • Niloufar Hashemi, Hossein Khedmatgozar Pages 87-98
    Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of cognitive behavioral intervention on psychological distress in women with breast cancer.

    Method

    The statistical population of this research includes all women with breast cancer in Tehran city who have referred to counseling centers in Tehran city for counseling and psychological services. 30 of these people who met the criteria for entering the research were selected by available sampling method and were replaced by random lottery type and equally in experimental and control groups. People in the experimental group were subjected to cognitive behavioral intervention during 9 sessions of 90 minutes, and the control group was waiting for the same. The main data of this research was obtained using the psychological distress scale of Lubyand (1995).

    Results

    Descriptive statistics and inferential statistics (multivariate covariance analysis) were used in data analysis.

    Conclusion

    The results of the research indicated that cognitive behavioral intervention is effective on psychological distress in women with breast cancer in Tehran. Therefore, the results of this research show the necessity of using psychological treatments along with common drug treatments for patients.

    Keywords: cognitive behavioral intervention, psychologicaldistress, breast cancer