فهرست مطالب

نشریه فلسفه تربیت
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی شاه فایق، رمضان برخورداری، علیرضا محمودنیا صفحات 5-27

    در این پژوهش، «مساله صلح در تعلیم وتربیت افغانستان، مبتنی بر سند قانون اساسی این کشور در دوره جمهوری اسلامی» مورد تحلیل قرار گرفته است. اما از آن جهت که کاربرد زبان دارای پیچیدگی های مختلف است و پیوندی با عرصه های بیرون از خود دارد، روش این پژوهش، تحلیل گفتمان انتقادی با رویکرد فرکلاف را به کمک رویکرد لاکلا و موف است. منبع اصلی این تحلیل، چنان که در عنوان ذکر شده است، سند قانون اساسی افغانستان در دوره جمهوری اسلامی است. در عین حال از اسناد و متون معتبر دیگر نیز برای توسعه و تعمیق تحلیل استفاده شده است. نتیجه به دست آمده از این تحلیل نشان می دهد که سند قانون اساسی، دارای گفتمان یگانه نیست؛ بلکه گفتمان های مختلفی را بدون داشتن محوریت و دال مرکزی مشخصی، در قالب یک نظم گفتمانی در درون خود جای داده است. مهم ترین گفتمان های شناسایی شده در این سند، گفتمان «اسلام گرایی»، «دموکراسی»، «نژاد گرایی» و «ملی گرایی» است که حول دال های اصلی «اسلام»، «مردم»، «قوم» و «ملت» شکل گرفته اند. این تعدد گفتمانی، سبب می شود که برساخت هویتی صلح در این سند، مرکب از دال های متنوع و مفاهیم متعدد و غیرمنسجم باشد که به دلیل تخاصم گفتمانی دال ها و سازه های یاد شده، برساخت صلح و در نتیجه آموزش صلح محقق نشود.

    کلیدواژگان: صلح، تعلیم و تربیت، گفتمان انتقادی، جمهوری اسلامی افغانستان، اسلام گرایی، دموکراسی، نژاد گرایی، ملی گرایی
  • فاطمه بنویدی صفحات 29-50

    براساس دیدگاه های صاحب نظران تعلیم وتربیت تجربه زیبایی شناختی و درک هنر جزء حیاتی یک زندگی شکوفاست. هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش تجربه زیبایی شناختی در تربیت کودکان است. برای رسیدن به این هدف اولین گام دفاع از ضرورت تربیت زیبایی شناختی برای کودکان براساس تحلیل توجیهات فلسفی موجود است که برای این منظور از روش پژوهش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. توجیهات فلسفی متعددی در ضرورت تربیت زیبایی شناختی طرح شده که ارزیابی انتقادی آن ها نشان می دهد تنها پاسخ مبتنی بر تجربه زیبایی شناختی است که این امکان را فراهم می کند که دفاع از هنر براساس ارزش متمایزش انجام شود؛ بنابراین تربیت زیبایی شناختی برای کودکان می تواند مستقل از کمک هنر به بیان گری و نقشش در ارتقای اخلاقی، قابل توجیه و ضروری باشد؛ چراکه تجربه زیبایی شناختی و درک هنر مولفه حیاتی در زندگی شکوفاست و قرار گرفتن در معرض تجربه زیبایی شناختی راه هایی را برای رشد انسان باز می کند که هیچ تجربه دیگری چنین قابلیتی را ندارد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که حتی اگر آموزش هنر به نوآوری و مهارت های بهبودیافته قابل اندازه گیری با روش های کمی نینجامد، می بایست جایگاه مهمی در مدارس و برنامه های درسی داشته باشد. برنامه درسی بدون تربیت زیبایی شناختی و ارزش گذاری مناسب برای هنرها از هدف ما برای پرورش انسان های شکوفا و شایسته تجارب زیبایی شناختی معنادار غافل است. همچنین تربیت زیبایی شناختی نباید به افراد و موضوعات محدود شود بلکه باید کل برنامه درسی را پوشش دهد؛ زیرا تجربه یادگیری اگر به تجربه زیبایی شناختی تبدیل شود خوشایند است.

    کلیدواژگان: تربیت زیبایی شناختی، آموزش هنر، تجربه زیبایی شناختی، زندگی شکوفا، کودکان
  • حمید آرمانی صفحات 51-74

    در دورانی که چهره عالم تک بعدی تصویر شده، نگرش های مادی گرایانه پرورش یافته و موجب تقدس زدایی از عالم گشته است، همچنین دینی که طریق صحیح زیستن را می آموزد، اکنون در شرایط مدرنیته جلوه ای غیرجذاب به خود گرفته است، سنت گرایی درصدد است چهره حقیقی از عالم را به واسطه هنر بنمایاند و حقایق دین را که به تاریکی گراییده اند احیا کند. پژوهش حاضر این پرسش ها را بررسی می کند: در حالی که در شرایط جامعه مدرن که بیشتر شیون آن، از جمله تعلیم وتربیت و هنر، برآمده و متاثر از ارزش های مدرن است، اندیشه و عمل سنت گرایی به چه دلایلی باید احیا شود؟ سنت گرایی چه اهداف و روش های تربیتی را پیش روی ما می نهد؟ روش پژوهش، استنتاج و استنباط از محتوای آثار سنت گرایی است. هدف های تربیتی برگرفته از سنت گرایی به شرح زیر قابل بیان هستند: رفع شکاف های درونی، هماهنگی و تعادل جهان بیرون و درون، بازیابی کارکرد صحیح ابعاد وجودی، پرورش اخلاق مابعدالطبیعی، بازگرداندن حس تقدس به اشیاء، تعالی از درون، و صلح با خویشتن. در خصوص روش های تربیتی این موارد قابل ذکرند: آموزش چگونگی تفکر و در نتیجه تغییر در پندار، گفتار و رفتار؛ تعلیم حکمت؛ باطنی گری، نیایش و استفاده از ابزار هنری. از نتایج پژوهش می توان به موارد ذیل اشاره کرد: رهایی از تزاحم آراء و آمال و تفرقه افکار و در نتیجه رهایی از بی هویتی؛ جلب و جذب نظر انسان به مراتب و لایه های زیبایی های عالم؛ ارایه تفسیری زیباتر از دین؛ بیان و انتقال حقیقت یا انعکاس قدسی؛ فراخوان به وحدت؛ شکل گیری شاکله قدسی.

    کلیدواژگان: سنت گرایی، حکمت جاویدان، هنر مقدس، تربیت قدسی، معرفت و معنویت
  • جلال کریمیان، نرگس سجادیه، خسرو باقری، مهدی منتظرقائم صفحات 75-100

    خودآیینی به عنوان آرمانی شناخته شده در تعلیم وتربیت مورد تفاسیر گوناگون قرار گرفته است. در تعریفی کلی خودآیینی به معنای پیروی فرد از قانون گذاری خویشتن است. کانت به عنوان بنیانگذار این مفهوم در فلسفه مدرن، خودآیینی را وصف اراده آزاد انسان می داند و آن را شرط وضع قانون مطلق اخلاقی در نظر می گیرد. این اصطلاح پیوند مستحکمی با عقلانیت مدرن دارد. در مقابل خودآیینی، اصالت مفهومی است که ضمن قبول آزادی انسان به عنوان غایت تربیت، تحقق آزادی در فرآیند تربیت و رشد انسان را در مرکز توجه قرار می دهد. در دوران معاصر تعاریف مختلفی از خودآیینی در تربیت ارایه شده که در آن سعی شده است پیوند میان عقلانیت و اصالت به نحوی تبیین گردد با این وجود عمق فلسفی مفهوم اصالت در این تعاریف کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این زمینه تببین هایدگر از اصالت یا همان خودینگی می تواند تعمیق بخش ایده آل خودآیینی در تربیت باشد. هایدگر در اگزیستانسیالیسم هستی شناسانه اش، اصالت را توانایی انسان برای هستی اندیشی و تفکر معنوی و به چنگ آوردن بودن خود در هستی به عنوان یک کل معنادار تفسیر می کند و خود بودن انسان را در ارتباط دایم او با حقیقت می داند. در این بستر، اصالت، گشوده بودن رو به هستی و طلب حقیقت در زیست انسانی است. اصالت حاصل سیری از ناخودینگی شیوه زیستن تحمیل شده به انسان به سوی پروامندی و فراچنگ آوردن هستی به سوی مرگ است. پای گذاشتن در این مسیر منوط به پذیرفتن دعوت وجدان آدمی به سوی قبول مسیولیت هستی شناسانه خویش است. بدین ترتیب اصالت درهم تنیده با ذات حقیقت جوی انسان است و به عنوان هدفی غایی می تواند تکمیل کننده تعاریف موجود از خودآیینی باشد. نتیجه آن که مرجعیت اصالت در تربیت، مسیولیت پذیری را به عنوان هدف و روش محوری در کردوکارهای تربیتی برمی کشد.

    کلیدواژگان: خودآیینی، اصالت، خودینگی، هستی، اگزیستانس، تفکرهستی شناسانه، مسئولیت، پروا، کانت، هایدگر
  • ایران دخت فیاض، زهرا مینائی، نرگس سادات سجادیه، محمدرضا جوادی یگانه صفحات 101-123

    این مقاله در پی به تصویر کشیدن چگونگی شکل بندی برنامه درسی تربیت دینی در مواجهه با نیروهای اجتماعی در مدارس اسلامی دوره پهلوی دوم با روش تحلیل گفتمان تاریخی است. این مواجهات در قالب چهار شکل بندی از دانش به نام‎های «همه ‎فهم کردن دانش دینی» در مدارس جامعه تعلیمات اسلامی، «اثبات عقلانی دانش دینی» در مدرسه علوی، «تطبیق علمی دانش دینی» در مدرسه کمال و «نظام‎مند کردن دانش دینی» در مدرسه رفاه صورت گرفته است. در شکل بندی اول مصاف با مبانی گفتمان‎های رقیب دین با تاکید بر قرآن، مقابله با دین عامیانه و خرافات به وسیله دین فقهی، مواجهه با قوانین مدنی برای رفع فساد و رسیدن به ترقی مطرح می شود. شکل بندی دوم رویارویی فلسفی با مبانی مارکسیسم و بهاییت، دین عاقلانه برای مصونیت از اشکال زندگی مفسدانه، اخلاق اسلامی به مثابه برنامه عمومی زندگی در مصاف با قوانین اجتماعی بشری صورت بندی می شود. شکل بندی سوم تطبیق علم و دین در مقابله با خرافات دینی و مادیون، احکام انتخابی در مقابل دین فقهی، تقابل با دولت مدرن از طریق دین مبارزاتی است و شکل بندی آخر دین شناسی و کلام جدید برای طرد هرگونه جهان‎ بینی رقیب، طرح نظام های اجتماعی کارآمد در مواجهه با دولت مدرن، خودسازی برای محیط سازی در مقابل اشکال زندگی فردی صورت می گیرد. براساس یافته‎های این مقاله با توجه به نتایج هر شکل بندی می توان چهار الهام ‎بخشی به شرح زیر داشت: چرخش از زبان درون دینی به زبان عمومی و برون دینی، چرخش از زبان اثباتی در فلسفه مسلمین به زبان ظنی در فلسفه عمومی، چرخش از رابطه ضروری میان علم و دین به رابطه امکانی، چرخش از رابطه عموم وخصوص مطلق دین و اخلاق به رابطه عموم وخصوص من وجه.

    کلیدواژگان: مدرسه جامعه تعلیمات اسلامی، مدرسه علوی، مدرسه کمال، مدرسه رفاه، فوکو، تحلیل گفتمان تاریخی، دوره پهلوی دوم
  • علی ستاری، بتول شاهی، مریم اصفهانی صفحات 125-144

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مفهوم سوبژکتیویته «دیگری» از دیدگاه لاکان و لویناس، با تاکید بر سوژه اخلاقی و دلالت های تربیتی مترصد از آن انجام شده است. جهت دست یابی به هدف مذکور از روش تحلیلی– مقایسه ای بهره گرفته شد. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که در باور لاکان، تمایل ذاتی به بازآفرینی صورت های گفتمانی در ساختارهای زبانی، زمینه ساز پذیرش «دیگری» است. او ضمن نقد همان انگاری اخلاق سنتی که بر خیر مطلق و دیگری بزرگ تاکید دارد، از سمپتوم دیگری های تقلیل یافته در نظام اخلاقی حمایت نموده و از برتری اخلاق دیگر محور یاد می کند. لویناس نیز تقلیل غیریت بر امر «همان» را محکوم نموده و در تقدم اخلاق بر فلسفه، از اخلاقی یاد می کند که دیگر محور و مسیولیت پذیر است. دلالت تربیتی از سوبژکتیویته دیگری لاکان و لویناس در نظام تربیتی، در برنامه درسی، روش تدریس و رابطه معلم و دانش آموزان قابل دریافت است. نظام تربیتی مطلوب از دیدگاه لاکان با تکیه بر دو مفهوم من ایده آل و من فراتر، برآمده از سوژه ای اجتماعی و اخلاقی است که در آن، سوبژکتیویته اخلاقی نیازمند تعامل و کنش اجتماعی میان معلم و دانش آموزان است و برنامه درسی می تواند عرصه چنین تعامل و کنش اجتماعی باشد. نظام تربیتی مطلوب از دیدگاه لویناس در بستر رابطه چهره به چهره دانش آموز و معلم حاصل می شود و با تمرکز بر غیریت دانش آموز نیازمند برنامه درسی با محور توجه به حاشیه رانده شده هاست. ترکیبی از رویکرد لاکان و لویناس در برجسته سازی رابطه «من» و «دیگری» به تولید «سوبژکتیویته اخلاقی» می انجامد.

    کلیدواژگان: سوبژکتیویته، دیگری، لاکان، لویناس، سوژه اخلاقی
|
  • alishah fayegh, Ramazan Barkhordari, Alireza mahmmudnia Pages 5-27

    In the current study, the problem of peace in the education of Afghanistan, based on the official documents of Islamic Republic period has been analyzed. But because the use of language has different complexities and is related to external areas, this study has used the method of critical discourse analysis according to Fairclough's approach along with considerations of Laclau and Mouffe. The main source of this analysis is the document of The Constitution of Afghanistan in the period of the Islamic Republic. At the same time, other authoritative documents and texts have been used to develop and deepen the analysis. The result obtained from this analysis shows that the official documents do not have a single discourse; rather, they contain various discourses without having a specific central signifier, in the form of a discourse order. The most important discourses identified in these documents consist of "Islamism", "democracy", "racism", and "nationalism", which are formed around the main signifiers of "Islam", "people", "race" and "nation". This multiplicity of discourses causes the construction of the identity of peace in the documents to be composed of various signifiers and multiple and incoherent constructs, that cannot be actualized because of the antagonism involved among these signifiers and constructs, consequently, it does not fulfill peace education.

    Keywords: Peace, Education, Critical discourse, Islamic Republic of Afghanistan, Islamism, Democracy, Racism, Nationalism
  • Fatemeh Benvidi Pages 29-50

    According to the views of education experts, aesthetic experience and understanding of art is a vital part of a flourishing life. The main purpose of this research is to investigate the role of aesthetic experience in children's education. To achieve this goal, the first step is to defend the necessity of aesthetic education for children based on the analysis of existing philosophical justifications. For this purpose, the descriptive-analytical research method has been used. Several philosophical justifications have been proposed for the necessity of aesthetic education, whose critical evaluation shows that the only answer is based on aesthetic experience, which makes it possible to defend art based on its distinctive value. Therefore, aesthetic education for children can be taken as justifiable and necessary independent of art's contribution to expression and its role in moral promotion. This is because the aesthetic experience and understanding of art is a vital component in flourishing life, and being exposed to the aesthetic experience opens up ways for human growth that no other type of experience can do. The findings of this research indicate that even if art education does not lead to innovation and improved skills that can be measured with quantitative methods, it should have an important place in schools and curricula. A curriculum without aesthetic training and proper appreciation for the arts ignores our goal of raising flourishing human beings worthy of meaningful aesthetic experiences. Also, aesthetic education should not be limited to people and subject-matters, but should cover the entire curriculum.

    Keywords: Aesthetic education, Art education, Aesthetic experience, Flourishing life, Children
  • hamid armani Pages 51-74

    In an era in which the face of the one-dimensional world is depicted, materialistic attitudes have been cultivated and have led to the desanctification of the world, also the religion that teaches the correct way of living has now taken on an unattractive appearance in the conditions of modernity, traditionalism seeks to show the true face of the world through art and the truths of religion. The questions of the current research are: While the conditions of the modern society, including education and art, are influenced by modern values, for what reasons should the thought and practice of traditionalism be revived? What are the goals, principles and methods of art and education arising from traditionalism? The research method is practical syllogism based on inference from the content of traditional sources. Sacred art is considered as one of the principles of traditionalism, and the following educational goals and methods are derived from it. As for educational goals, these are the candidates: Resolving internal gaps; providing harmony and balance of the outside and inside world; restoring the correct functioning of existential dimensions; cultivating metaphysical ethics; restoring the sense of sanctity of things; transcendence from within; and peace with oneself. Educational methods suggested consist of: Teaching how to think and, as a result, change in thinking, speech, and behavior; teaching wisdom; introspection; prayer; using artistic tools. Some of the outcomes of this view are as follows: freedom from the conflicting opinions and hopes, disparity of thoughts, and, as a result, the lack of identity; attracting the human eye to the levels and layers of the beauties; providing a more beautiful interpretation of religion; expressing and conveying the truth or sacred reflection; calling to unity, the formation of a sacred character.

    Keywords: Traditionalism, Eternal wisdom, Sacred art, Sacred education, Knowledge, spirituality
  • jalal karimian, Narges Sajjadieh, khosrow Bagheri, Mahdi Montazerghaem Pages 75-100

    Autonomy, a widely recognized ideal in the realm of education, has been subject to diverse interpretations. In its broadest sense, autonomy pertains to adhering to one's own laws. Imbued with significance by Kant, the progenitor of this notion within contemporary philosophy, autonomy is regarded as a descriptor of human volition, crucial for the establishment of an absolute moral code. This term finds a profound association with modern rationality. In contrast to autonomy, authenticity emerges as a concept that, while acknowledging human freedom as the aim of education, directs attention toward the actualization of freedom throughout the educational process and human development. In the contemporary era, educational conceptions of autonomy have presented various definitions attempting to elucidate the nexus between rationality and authenticity. However, the philosophical profundity of authenticity has received limited attention within these delineations. Within this context, Heidegger's explication of authenticity (or Eigentlichkeit) possesses the potential to deepen the ideal of autonomy within education. In his ontological existentialism, Heidegger conceives of authenticity as humanity's capacity to engage in spiritual contemplation, aligned with a profound understanding of existence as a meaningful totality, while acknowledging an ongoing connection with truth. Being authentic, therefore, implies openness toward Being itself and an earnest quest for truth within human life. Authenticity arises from a departure from the prescribed paths laid by others, leading toward a more fulfilled existence and facilitating an existential consciousness concerning Being-towards-death. The pursuit of this path necessitates an acceptance of the inner calling of human conscience, embracing fully one's ontological responsibility. Hence, authenticity and its concomitant truth-seeking nature become profoundly intertwined, ultimately serving as a complement to existing definitions of autonomy. Therefore, as a consequence, authenticity emerges as a foundational principle, serving as a guiding light that elevates human responsibility to the forefront as the central objective and primary pathway within the realm of educational pursuits.

    Keywords: Autonomy, Authenticity, Being, Existence, ontological Thinking, Responsibility, care, Kant, Heidegger
  • irandokht fayyaz, zahra minaei, narges sajadeh, mohammadreza javadi yehaneh Pages 101-123

    This article illustrates how the curricula of religious education were formed vis-a-vis social forces in the Islamic schools during the second Pahlavi reign. Utilizing historical discourse analysis and examining four schools as case studies, we argue that these encounters led to four kinds of knowledge formation: "the generalization of religious knowledge" in the schools of the Islamic Education Society, "rational verification of religious knowledge" in Alavi School, "scholarly comparison of religious knowledge" in Kamal School, and "the systematization of religious knowledge" in the Refah school. The first formation faced the foundations of other rival religious discourses by emphasizing the Qur'an, the confrontation of jurisprudence against popular religion and superstitions, and confronting civil laws to eliminate corruption and achieve progress. The second formation was shaped along with a philosophical approach in encountering with the principles of Marxism and of Baha'iism, and providing a wise religion for immunity from corruptive lifestyles and using Islamic ethics against human social laws. The third formation was shaped by looking for compromise between science and religion versus religious superstitions and the materialists, a chosen jurisprudence versus the formal jurisprudence, and the confrontation with the modern state through a militant religion. The final formation was formed by using theology against other competing discourses, designing efficient social systems versus the modern government, and self-making for providing a good environment as opposed to isolated individual life forms. According to the results of each formation, there can be four inspirations as follows: turning from the internal religious language to the general and extra-religious language, turning from the affirmative language in Muslim philosophy to the speculative language in general philosophy, turning from the necessary relationship between science and religion to a possible relationship, and turning from the absolute inclusion of morality in religion to mutual partial relationship between them.

    Keywords: School of Social Islamic Education, Alavi School, Kamal School, Refah School, Foucault, Discourse Analysis, Second Pahlavi era
  • Ali sattri, Batoul Shahi, Maryam Esfahani Pages 125-144

    The present study aims to investigate the concept of the other’s subjectivity from the perspective of Lacan and Levinas with emphasis on the moral subject and their educational implications. In order to achieve this goal, the analytical-comparative method has been used and the results of the research indicate that in Lacan's belief, the innate human tendency to dialogue and recreation of discourse forms in linguistic structures, paves the ground for the acceptance of the other. Criticizing the sameness view in the traditional ethics that emphasizes absolute good and the great other, he points out the symptom of reduced others in the moral system and mentions the superiority of other-oriented ethics. Levinas also condemns the reduction of otherness to the "same" matter and in the priority of ethics over philosophy, he talks of an other-oriented and responsible ethics. Some implications can be obtained from the other’s subjectivity for the educational system, in the realms of curriculum, teaching method, and teacher-student relationship. The ideal educational system from Lacan's point of view, based on the two concepts of the Ego-ideal and the Super- ego, arises from a social and moral subject according to which moral subjectivity requires interaction and social action between teachers and students particularly in the realm of curriculum. According to Levinas, the ideal educational system is achieved in the face-to-face relationship between the student and the teacher, and having the focus on the otherness of the student, it requires a curriculum focusing on the marginalized persons. A combination of Lacan's and Levinas's approach in highlighting the relationship between "I" and "the other" leads to the notion of "moral subjectivity".

    Keywords: Subjectivity, Other, Lacan, Levinas, Education