فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1401)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1401)

  • ویژه نامه بحران کرونا و علم اطلاعات (کووید-19)
  • تاریخ انتشار: 1402/02/19
  • تعداد عناوین: 5
|
  • امین زارع * صفحات 1-13
    هدف

    شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید 19 در اواخر سال 2019 میلادی باعث شد تا سازمان بهداشت جهانی اعلام همه گیری نماید و نیاز به اطلاعات موثق و صحیح برای مقابله با این بیماری به یک نیاز جدی تبدیل شد؛ به گونه ای که بسیاری از افراد به جستجوی اخبار و اطلاعات پیرامون این بیماری و راه های پیشگیری یا درمان آن پرداختند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اهداف و منابع کسب اطلاعات و اخبار مرتبط با بیماری کووید 19 در بین شهروندان کرمانشاهی بپردازد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر نوع، توصیفی و از نظر هدف کاربردی بود و با استفاده از روش پیمایشی انجام شد و داده ها با استفاده از پرسشنامه الکترونیکی گردآوری شدند.

    یافته ها

     شهروندان کرمانشاهی نیز برای اطلاع یابی سلامت مرتبط با کووید 19 بیشتر متکی به پیام رسان های عمومی نظیر تلگرام و واتس اپ و نیز صفحات شبکه های اجتماعی نظیر اینستاگرام و توییتر بودند.

    نتیجه گیری

     استفاده بالای شهروندان از رسانه های مجازی و دیداری شنیداری برای اطلاع یابی سلامت در مورد کووید 19 در کنار مراجعه اندک به پزشکان و رجوع به منابع رسمی نظیر کتاب و نشریه می تواند مخاطره آمیز باشد؛ زیرا این امکان را تقویت می کند که برخی از اطلاعات غیر تخصصی و غیر مستند در مورد بیماری یاد شده مورد استفاده شهروندان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، ویروس کرونا، اطلاع یابی سلامت، کرمانشاه
  • شیما مرادی * صفحات 14-33
    هدف

    ارتباطات بین ارکان مختلف جامعه و دانشگاه همواره مورد توجه بوده است. یکی از راه های شناسایی این ارتباط، ارزیابی اثر پژوهش ها بر جامعه (دولت، دانشگاه، صنعت) است، و تریپل هلیکس از مدل های مطرح در این زمینه است. با توجه به افزایش حضور مردم در شبکه های اجتماعی، و امکان رصد سنجه های وبی آنها چون تعداد لایک ها، بازدید، اشتراک گذاری، و غیره اثر حاضر در صدد شناسایی ظرفیت این شبکه ها، نقاط قوت و ضعف آنها در تبیین رابطه جامعه و دانشگاه بر اساس مدل تریپل هلیکس است. جهت درک بیشتر این ظرفیت ها، شواهدی از تعاملات پژوهش های کووید 19 در شبکه شبکه های اجتماعی بر حسب سنجه ها وبی ارایه شده است که پاسخ دانشگاهیان را نسبت به این چالش جهانی نشان می دهد.

    روش

    این مقاله مروری است که در آن از رویکرد سندی و مبتنی بر شواهد با تکیه بر پژوهش های کووید 19 استفاده شده است..

    یافته ها و نتیجه گیری

    مطابق با مدل های چندگانه هلیکس، شبکه های اجتماعی در کشف ارتباطات بین ارکان مختلف جامعه، به ویژه درک روابط تحت وب به واسطه سنجه های گوناگون، ظرفیت و نقاط قوت بسیار دارد. لیکن، در تحلیل های این چنینی، توجه به محدودیت ها و ضعف ها در شش بعد ابعادی چون مخاطبان، زمان ارایه محتوا، بستر موضوعی محتوا، نرمال سازی، بهره گیری از متخصصان موضوعی، و غیره سوگیری احتمالی سنجه های وبی ضروری است تا اطلاعات معتبر و بلادرنگ به سیاستگذاران حوزه علم، فناوری، و نوآوری ارایه شود. نظر به قابلیتهای ارایه شده در این مقاله، در تفسیر سنجه های وبی ملاحظاتی وجود دارد که در این اثر ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: اینفودمیولوژی، دگرسنجه، توییتر، ویکی، ویروس کرونا
  • ندا پورخلیل، مریم کشوری * صفحات 34-53
    هدف

    در پژوهش حاضر سعی شده است به تحلیل وضعیت استراتژیک کتابخانه های عمومی کشور در شرایط تعطیلی خدمات حضوری کتابخانه ناشی از شیوع ویروش کووید-19 پرداخته شود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، در زمره تحقیقات توصیفی-پیمایشی و بر حسب ماهیت داده ها، از نوع تحقیقات کمی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی کشور بوده است. ر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) تعداد 382 نمونه کفایت می کند، با این حال، به دلیل تنوع و تفاوت در شرایطی مانند سطح امکانات و خدمات کتابخانه های عمومی در استان ها وجود دارد، سعی شد داده های بیشتری جمع آوری شود. برای نمونه-گیری از روش سهمیه بندی استان ها استفاده شد، در نهایت تعداد 625 پرسشنامه بازگشت داده شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (توزیع فراوانی و میانگین)، آزمون فریدمن، و تحلیل سوات استفاده شده است.

    نتایج

    امکان جستجوی کتاب از طریق سامانه اینترنتی مدیریت یکپارچه کتابخانه های عمومی کشور، عدم ارایه اینترنت رایگان به کاربران در زمان تعطیلی، فرصت بیشتر برای مطالعه با توجه به قرنطینه خانگی افراد، و در نظر گرفتن کتاب به عنوان حامل ویروس، به ترتیب، مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصت، و تهدید تعطیلی خدمات حضوری کتابخانه هاست. همچنین پس از تهیه ماتریس داخلی و خارجی، بر اساس ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (21/2) و نمره ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (379/2)، مشخص گردید که موقعیت راهبردی کتابخانه های عمومی کشور در منطقه راهبردی «استراتژی تدافعی» قرار دارد و بر همین اساس راهبردهایی ارایه شد.

    یافته ها

    با توجه به اینکه کتابخانه های عمومی در منطقه راهبردی «استراتژی تدافعی» قرار دارند لازم است با حذف امور غیرمرتبط، ادغام برخی فعالیت ها، و تمرکز بر هدف اصلی کتابخانه ها، به بهبود وضعیت بپردازند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، کووید-19، تحلیل سوات، تعطیلی، خدمات حضوری
  • زهرا خواجه علی جهانتیغی *، مریم امیدخدا صفحات 54-72
    هدف

    این مقاله با هدف شناسایی خدمات مبتنی بر سلامت کتابخانه های عمومی ایران در دوره پسا کرونا نگاشته شده است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع کاربردی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. جامعه این پژوهش شامل متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی کتابخانه های عمومی، همچنین متخصصین بهداشت و پرستاران عضو فعال و کتابخوان، متشکل از 15 مسیول کتابخانه، 10 کتابدار، 7عضو فعال کتابخوان متخصص بهداشت، پزشک و پرستار بودند، و پرسشنامه بین تمامی این جامعه آماری توزیع گردید. تجزیه و تحلیل بر اساس تکنیک دلفی انجام شده است. روش تحقیق کیفی و با استفاده از فن دلفی است. در این پژوهش با هدف شناسایی خدمات مبتنی بر سلامت کتابخانه های عمومی در دوره پسا کرونا، از رویکرد کیفی و تکنیک دلفی درچهار دوره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصله از تکنیک دلفی نشان داد که از میان 25 گویه مربوط به شناسایی خدمات مبتنی بر سلامت کتابخانه های عمومی ایران در دوره پسا کرونا ، درصد فراوانی تجمعی چهارده گویه از نظر متخصصان موردمطالعه در پانل دلفی بیشتر از70 درصد بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به 14خدمت کتابخانه ای مبتنی بر سلامت بدست آمده، ارایه این خدمات در دوران پساکرونا میتواند راهگشای متولیان و مسیولین حوزه سلامت کشور و نظام اطلاع رسانی پزشکی کشور در راستای ارتقاء سواد بهداشتی باشد. همچنین کمک به رویارویی با این بیماری و جلوگیری از خطر بازگشت احتمالی آن در سطح جامعه خواهد نمود.. به طور کلی میتوان گفت با توجه به کارکردهای کتابخانه های عمومی در ارایه خدمات اطلاعات سلامت، این کتابخانه ها میتوانند نقش موثری در اطلاع رسانی دوران کرونا و پس از آن ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: خدمات کتابخانه ای سلامت، نظام اطلاع رسانی، بحران کرونا، دوران کرونا، کتابخانه های عمومی
  • رضا رجبعلی بگلو *، سمیه سادات آخشیک، ناهید رستمی صفحات 73-95

    هدف پژوهش: 

    هدف از تاسیس کتابخانه های دانشگاه نیل به هدف های دانشگاه یعنی حفظ، اشاعه، و ارتقای دانش است و بررسی نقش این کتابخانه ها هنگام بحران اهمیت زیادی دارد. با توجه به عمر کوتاه بحران کووید-19پژوهش های اندک شماری در ارتباط با این چالش در کتابخانه ها انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شیوه رویارویی کتابخانه های دانشگاهی جهان در مواجهه با کووید- 19 و تحلیل خدمات و فعالیت های آنها در این شرایط انجام شد.دستاورد این پژوهش، ارایه درس آموخته های سودمند از تجربه های کتابخانه های دانشگاه های برتر دنیا است که با تحلیل آنها می-توان برای برنامه ریزی و اداره کتابخانه های دانشگاهی در شرایط بحرانی بهره مند شد و برای مواجهه سریعتر در صورت وقوع رخدادهای مشابه استفاده کرد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با روش پیمایشی و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شد. برای این کار 300 وب سایت کتابخانه های دانشگاهی برتر جهان بر پایه رتبه بندی دانشگاهی تایمز به صورت غیرتصادفی و هدفمند بررسی شدند. ابزار این پژوهش، سیاهه وارسی محقق ساخته بود که 3 بخش اقدام های عام و رایج، ویژه، استراتژی ها و اقدام های این کتابخانه ها در مواجهه با بحران کووید 19 داشت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد کتابخانه های دانشگاهی در جهان به ترتیب، شش استراتژی اصلی «ایجاد»، «توسعه«، «تغییر»، «روزآمدسازی»، و «کاهش یا توقف» را دنبال می کردند و بیشترین استراتژی به «ایجاد» و «توسعه» اختصاص داشت. از این رو، تلاش کتابخانه های دانشگاهی در مواجهه با بحران کووید 19 قابل توجه و معنادار بوده است.

    نتیجه گیری

    کتابخانه های دانشگاهی به جای این که استراتژی توقف یا کاهش خدمات و فعالیت های خود را دربرابر این بحران بپذیرند، بیشتر به استراتژی ایجاد و تغییر خدمات و فعالیت ها برای ارایه به کاربران روی آورده اند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، بحران، کووید 19، خدمات و فعالیت ها، استراتژی ها
|
  • Amin Zare * Pages 1-13
    Background and Objectives

     The importance of information varies depending on the need for it and the situation in which one lives, and sometimes becomes of critical value. The concept of health and health literacy are concepts that relate to health and its domains and affect one's ability to act on health information and to better control personal, family, and community health, and thus not only an individual but also an individual characteristic. It is considered as a key determinant of community health. The outbreak of coronavirus and Covid 19 in late 2019 prompted the World Health Organization to declare an epidemic, and the need for accurate and accurate information to combat the virus and the disease became a serious need, with many at hand they searched for news and information about the disease and ways to prevent or treat it. In view of the above, the present study seeks to explore the ways and channels of information and news related to Covid disease among Kermanshah citizens.

    Methodology

     This study was descriptive, descriptive, and applied in terms of purpose. Survey method was used and data were collected using a questionnaire. The validity of the questionnaire was evaluated by a number of masters and PhDs. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha coefficient (0.81). The population of this study should have included all citizens of Kermanshah if it were conducted under normal circumstances, but given that the present study was conducted in a situation of crisis and isolation epidemic, it was not possible to reach all citizens equally and equitably; Since the questionnaire could not be distributed, the questionnaire was distributed electronically through two groups and a telegram channel to 29812 citizens of Kermanshah and all were asked to answer the questionnaire. , Participate in research. The sample size required was 377 according to Morgan's chart and simple random sampling. The questionnaire was sent to the mentioned groups and channels on 27/12/1398 and by the 6/6/1399 377 people participated in the study. Data were analyzed by SPSS software (version 22) at both descriptive and inferential levels.

    Findings

     Citizens of Kermanshah also relied on public messengers such as Telegram and WhatsApp as well as social networking sites such as Instagram and Twitter for information on Covid 19 related health. The average score of these two sources indicates that Kermanshah citizens are heavily using these two tools to inform Covid 19. However, the difference between the components of meaningful cyberspace and standard deviation score indicated a high diversity and distribution of responses. Findings from a doctors questioning to find out about Coronavirus and Covid 19 showed that public doctors were more frequently referred, both in face to face and indirectly by telephone or social media. But overall, the mean score indicated that referral rates to doctors were below average.

    Discussion

     For Kermanshah citizens, awareness of disease symptoms as well as prevention methods of Covid 19 were prioritized to health information, meaning that awareness of symptoms and ways of disease prevention was more than other motivations and goals. They were interested. This is especially true for those who have not yet had the disease, and perhaps if the patients had access to and participation in the research, follow-up goals such as information seeking through treatment would have been more prominent. The overwhelming use of media by respondents to obtain health information at the time of the outbreak of the Corona virus can be justified from two angles. The first type is the tool and its resources and features and the second is the type of data collection through electronic questionnaire form. As the questionnaire was distributed electronically and data were collected, many of the participants in the study were people who used cyberspace, messenger, and social networks at a relatively large level.  Citizens' high usage of audio-visual and audio media to inform health about Covid 19, along with a few referrals to doctors and using of official sources such as books and journals, can be risky because it reinforces the possibility that some information Non-specialist and undocumented to be used by citizens about this disease.

    Keywords: Covid 19, Corona virus, health information seeking, Kermanshah
  • Shima Moradi * Pages 14-33
    Objective

    Communication between community components and academia has always been of interest. Identify this interaction; it is conceivable to evaluate the impact of academia researches on distinct components of society (like government, people, industry), and Triple Helix is one of the leading models in this regard. Due to the growing presence of users in social networks, as well as the possibility of monitoring their web metrics like the number of likes, visits, sharing, bookmarks, comments, hashtags,,etc., the present study attempted to distinguish the capacity of social networks to explore the interaction between society components and the academia based on the Triple Helix model. To Better understand these capacities, evidences for COVID19 researches on social media were provided.

    Method

    This is desk research using an evidence-based approach.

    Findings and Conclusions

    According to Helix models, social networks have outstanding potential in discovering the abovementioned sectors of the society, especially understanding web-based communications. However, in such analyzes, it is crucial to consider dimensions of web metrics according to users' level, timing, thematic context, normalization, experts in a specific field, etc., to present accurate and realtime data to policymakers in science, technology, and innovation. Regarding the capabilities provided in this article, there are considerations in interpreting Weber's metrics that are presented in this work.

    Keywords: Infodymology, altmetrics, Twitter, Wiki, Coronavirus
  • Neda PourKhalil, Mariam Keshvari * Pages 34-53

    The purpose of this study is to analyze the situation of Iran’s public libraries in the face of closure of library services due to the outbreak of Covid-19 virus. The present study is an applied research in terms of purpose and a descriptive-survey research in terms of data collection and a quantitative research in terms of the nature of the data. The population of this study included all librarians of public libraries in Iran. Considering that the total number of public library librarians at the time of this research was 5245; According to Krejcie and Morgan (1970), 382 samples are sufficient, however, due to the diversity and differences in conditions such as the level of facilities and services of public libraries in the provinces, was tried to collected more data. For sampling, the quota method has been used separately by provinces, and finally 625 questionnaires (12% of the total population) have been returned. Ability to search for books through the integrated public library management system, not providing free internet to users during the closure of face-to-face services, more opportunities to study due to home quarantine, and considering the book as a carrier of the virus, respectively, the most important points Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats of Library Services Closing. Also, after preparing the internal and external matrix, based on the internal factors evaluation matrix (2.21) and the external factors evaluation matrix score (2.379), it was determined that the strategic position of the country's public libraries are in the strategic area of "defensive strategy". And based on that, strategies were presented. It seems that the new conditions of public libraries can be a driving force for the movement of public libraries in the country from the "automatic" to the "digital" stage. As Tammaro (2020) showed, Covid-19 has forced libraries to transform and provide new services based on new relationships with their communities. The importance of this issue is such that the texts (including Jones, 2020) refer to the post-Covoid-19 era as a paradigm shift in the role of the world's public libraries.

    Keywords: public libraries, Covid-19, SOWT analysis, closure, face-to-face services
  • zahra khajeali jahantighi *, maryam omidkhoda Pages 54-72

    Objective

    The identify the health-based services of Iranian public libraries in the post-Corona era.

    Methodology

    The present research method is qualitative and applied type. data collection tools is a questionnaire. The study population included specialists and librarians, as well as health professionals and nurses who were active members and readers, consisting of 15 library officials, 10 experts and experienced librarians, and 7 active members who were health book readers, physicians, and nurses. The analysis was performed based on the Delphi technique. The research method is qualitative and using Delphi technique. In this study, with the aim of identifying services based on public library health services in the post-corona period, the qualitative approach and Delphi technique were used in four periods.

    Finding

    Findings from Delphi technique showed that among 25 items related to identifying services based on health of Iranian public libraries in the post-Corona era, the cumulative frequency of fourteen items in terms of experts studied in Delphi panel was more than 70%.

    Conclusion

    Considering the 14 health-based library services, providing these services in the post-corona era can lead the Planners and health officials and the country's medical information system to promote health literacy. It will also help to deal with coronavirus and prevent the risk of its possible return to society.Comparing the results of this study with other studies shows that in recent years the need to provide health services has caused these services as a new paradigm to attract the attention of many health experts. If librarians have a sense of providing health information-based services in public libraries, They will have several organizational and individual benefits such as: prevention of high-risk diseases and increasing public awareness in order to be safe from diseases . In general, it can be said that considering the functions of public libraries and the quality of their role in providing health information services, it can have beneficial effects in the Corona era.

    Keywords: Health Library Services, Information System, Corona Crisis, corona period, Public Libraries
  • Reza Rajabali Beglou *, Soamye Sadat Akhshik, Nahid Rostami Pages 73-95
    Introduction

    The purpose of establishing academic libraries is to achieve the goals of the university, which is to preserve, disseminate, and promote knowledge. These duties and responsibilities are also a significant issue when dealing with crises in society. Have a look at the researches shows that the study of how libraries deal with crises has been an interesting topic for researches. In these studies, confronting of all types of libraries has been examined and most of them have been done during and after the crisis to examine the actions, functions and nature of the services provided or changed by these institutions. Therefore, the present study aimed to identify the way academic libraries in the world deal with Covid-19 and analyze their services and activities in this situation.

    Methodology

    The present study was an applied study that was conducted by survey method and descriptive-analytical method. To do this, the World University Libraries website was reviewed based on the Times Higher Education University Rankings. Based on the Cochran's formula, 300 samples were randomly selected from this community. The instrument of this research was a researcher-made checklist.

    Findings

    The research findings showed that academic libraries in the world followed the six main strategies of "creation", "development", "change", "updating", and "reduction or cessation", respectively, and the most common strategies were "creation" and "development". For these main strategies, 34 sub-strategies and 123 actions were implemented by these libraries around the world. In other words, these libraries played an active role in responding to the crisis. Hence, the efforts of the world's academic libraries were significant. The most practical measures were related to the main strategies of "creation" (39 cases), "development" (18 cases), "commitment to social responsibility" (13 cases) and "change" (12 cases), respectively.

    Conclusion

    Academic libraries, instead of accepting strategies to stop or reduce their services and activities in the face of this crisis, have turned to creation strategy and changing services and activities. The contribution of commitment to social responsibility in these libraries was also significant.

    Keywords: Academic libraries, Crises, Covid-19, Services & activities, Strategies