فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عسگری محسنی اکرادی*، لادن سلیمی صفحات 1-24

    حوزه برنامه درسی، یکی از پرچالش ترین و بحث انگیزترین حوزه های معرفتی است. این سوال که چه کسی باید تصمیمات برنامه درسی را بگیرد، موضوعی همیشگی و اساسی در سراسر تاریخ حوزه برنامه درسی بوده است. هدف نویسنده در این مقاله، نخست آشنایی با ساختار تصمیم گیری در طراحی برنامه درسی آموزش عالی و دیگر این که دریابد «تمرکز بهتر است یا عدم تمرکز؟» از این رو با جستجوی مقالات از معروف ترین پایگاه های اطلاعاتی، نظیر ایران داک، سیلیویکا، پایگاه جهاد دانشگاهی (sid)، مگیران، نورمگز، گوگل و غیره و بررسی آن ها با روش مروری، ابتدا به معرفی نظام های متمرکز و غیرمتمرکز و محاسن و معایب آن در برنامه ریزی آموزش عالی پرداخته است. همچنین به بررسی پیشینه آموزش عالی در ایران و سیر تحولات آن در دوره های مختلف، سطوح تمرکززدایی از برنامه درسی، جایگاه مشارکت اعضای هیات علمی و عوامل مهم و همچنین موانع موثر بر مشارکت آنها در فرآیند تدوین برنامه، مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت، ضمن بیان چالش ها و راهکارهای برنامه ریزی غیر متمرکز، به این نتیجه رسیده است که واگذاری مطلق اختیارات تصمیم گیری، یک راهکار مناسبی در جهت پاسخگویی به نیازهای موجود نیست بلکه تلفیقی از وضعیت عدم تمرکز و نیمه متمرکز برای آموزش عالی ایران می تواند بسیار مفید و اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، ساختار تصمیم گیری، تمرکز، عدم تمرکز، آموزش عالی
  • اسماعیل کاظم پور*، سعیده جمالی گشتی، محمد جمالی، حمیدرضا فدایی چافی صفحات 25-40

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش هنر مبتنی بر سه روش تدریس مشارکتی، بدیعه‏پردازی، و بارش مغزی بر تربیت هنری دانش‏آموزان پایه هشتم بود که به روش شبه‏آزمایشی انجام شده است.جامعه آماری شامل همه دانش‏آموزان پایه هشتم شهرستان رامسر می شوند که از این تعداد 60 نفر به روش تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه تربیت هنری تن تز با پایایی محاسبه شده (088/0) پاسخ دادند.داده‏های حاصل از این پژوهش، با استفاده ازآمار توصیفی و استنباطی(تحلیل کوواریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که بین میزان تربیت هنری دانش‏آموزانی که تحت آموزش هنر مبتنی بر روش تدریس مشارکتی، بدیعه‏پردازی، و بارش‏مغزی قرار گرفته‏اند، تفاوت معنادار وجود دارد. هر یک از سه روش تدریس، بر مولفه‏های تربیت هنری نیز تاثیر جداگانه و متفاوت دارند. بدین صورت که روش تدریس مشارکتی، با میانگین (98/2) بیشترین تاثیر را بر تربیت هنری داشته است و روش تدریس بارش مغزی، با میانگین (95/2) و روش تدریس بدیعه‏پردازی، با میانگین (89/2)هم به ترتیب بر تربیت هنری موثر بوده‏اند. آموزش هنر مبتنی برتدریس مشارکتی، بدیعه پردازی و بارش‏مغزی بر تربیت هنری دانش‏آموزان، در 8 جلسه 90 دقیقه‏ای اجرا شد. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد که به حوزه تولید هنری، در برنامه درسی موجود آموزش هنر در دوره راهنمایی (متوسطه اول) تحصیلی پرداخته شده است. در حالی که به حوزه‏های نقد هنری، تاریخ هنری، زیبایی شناسی، در برنامه درسی موجود آموزش هنر دوره راهنمایی تحصیلی توجه چندانی نشده است.

    کلیدواژگان: آموزش هنر، روش تدریس، تربیت هنری
  • مینا پور علی بابا *، حسن شهرکی پور صفحات 41-54

    نقش فناوری و نرم افزارهای آموزشی به منظور ارتقاء کیفیت آموزش و یادگیری به عنوان یکی از فعالیت های کلیدی در آموزش، مورد توجه قرار گرفته است. نظر به اهمیت جایگاه فناوری و نرم افزارهای آموزشی در فرآیند یادگیری، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نرم افزار آموزشی رایانه ای بر مهارت های زندگی در کودکان پیش دبستان صورت گرفته است.روش پژوهش حاضر علی- مقایسه ای و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان مقطع پیش دبستانی منطقه 5 شهر تهران در سال 1400 است که نمونه آماری با روش غیراحتمالی (نمونه گیری در دسترس) و در دو گروه الف) دارای تجربه استفاده نرم افزارهای آموزشی رایانه ای و ب) فاقد تجربه استفاده نرم افزارهای آموزشی رایانه ای، انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مهارت های زندگی در کودکان بود. داده های تحقیق نیز با استفاده از آزمون تی مستقل توسط نرم افزار spss22 تحلیل شدند. یافته های این مطالعه مشخص کرد مهارت های زندگی در بین دانش آموزان دارای تجربه استفاده نرم افزارهای آموزشی رایانه ای بالاتر از دانش آموزان فاقد تجربه استفاده نرم افزارهای آموزشی رایانه ای است و می توان گفت نرم افزار آموزشی رایانه ای بر مهارت های زندگی در کودکان پیش دبستانی تاثیر دارد. نتایج حاکی از اثربخشی نرم افزار آموزشی رایانه ای بر مهارت های زندگی در کودکان پیش دبستان بود، لذا مدارس و مراکز پیش دبستانی می توانند از نرم افزارهای آموزشی مناسب برای افزایش مهارت های زندگی در کودکان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: نرم افزار آموزشی، رایانه ای، مهارت های زندگی، کودکان پیش دبستان
  • مجتبی معظمی*، ازیتا ذوالفقاری صفحات 55-70

     تحقیق حاضر با هدف ارزیابی کارآمدی سرفصل رشته مدیریت آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد به لحاظ کیفیت آموزش و تناسب شغلی آن از دیدگاه دانشجویان  و فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد صورت گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری آن شامل همه دانشجویان در حال تحصیل و فارغ التحصیلان در رشته مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن می شود. به دلیل حجم نامعلوم و براساس فرمول کوکران برای حجم نامعلوم و با خطای 05/0 تعداد 384 نفر، با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی کارآمدی سرفصل رشته مدیریت آموزشی استفاده شده است. همچنین برای بررسی و تحلیل داده ها از آزمون آماری t تک نمونه ای برای مقایسه میانگین نمرات شرکت کنندگان با میانگین جامعه و در نهایت برای رتبه بندی از آزمون فریدمن استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که: میانگین نمرات شرکت کننده در پژوهش، کمتر از میانگین جامعه است و شرکت کنندگان بیشتر گزینه خیر را انتخاب نموده اند. بنابراین با توجه به نتایج این تحقیق، از دیدگاه دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته مدیریت آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد، سرفصل های این دوره در کل و همچنین به لحاظ کیفیت آموزشی و تناسب شغلی با بازار کار همخوانی و اثر بخشی لازم را ندارند و نیاز به بازنگری اساسی دارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کارآمدی سرفصل، کیفیت آموزش و تناسب شغلی
  • رفیق حسنی، فرهاد سعیدی* صفحات 71-88

    هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی تدریس لایه به لایه و سنتی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم در درس ریاضی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها، از نوع نیمه آزمایشی است. جامعه آماری آن شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع ششم ابتدایی ناحیه یک شهرستان سنندج بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند. با توجه به این که تعداد جامعه آماری 2100 نفر بود، و موضوع پژوهش هم، مقایسه دو روش تدریس بوده. بنابراین 50 نفر از دانش آموزان در دو گروه کلاسی براساس نمونه گیری در دسترس، مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش برای اندازه گیری میزان پیشرفت تحصیلی درس ریاضی از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته استفاده شد. در این زمینه 7 مبحث آموزشی درس ریاضی، در 10 جلسه در گروه آزمایش به روش تدریس لایه به لایه تدریس شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که روش تدریس لایه به لایه در مقایسه با روش تدریس سنتی، در پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان پایه ششم اثربخش تر بوده است. نتایج فرضیه های فرعی نیز نشان داد که روش تدریس لایه به لایه در افزایش یادگیری دانش آموزان در بخش های الگوهای عددی، عددنویسی، بخش پذیری، اعداد صحیح، کسر، اعشار و مختصات موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تدریس لایه به لایه، تدریس سنتی، ریاضی، پیشرفت تحصیلی
  • مریم تقوایی یزدی صفحات 89-110

    هدف کلی از پژوهش حاضر، تاثیر استفاده از شبکه رشد بر خلاقیت و انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهرستان ساری است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، جزو پژوهش های شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری آن را همه دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهرستان ساری در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 6478 نفر تشکیل می دهند که به دلیل شبه آزمایشی بودن پژوهش، تعداد 60 نفر (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری تصادفی- خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسش نامه خلاقیت تورنس (1959) با 60 سوال و چهار بعد (سیالی، بسط و گسترش معنایی، ابتکار و انعطاف پذیری) و پرسش نامه انگیزش پیشرفت هرمنس (1970) با 29 سوال استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید متخصصان امر رسید و پایایی آنها با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه خلاقیت 766/0 و پرسش نامه انگیزه پیشرفت 779/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های تحلیل کواریانس چندمتغیره (مانکوا) و تحلیل کواریانس تک متغیره (آنکوا) استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که استفاده از شبکه رشد، بر روی افزایش خلاقیت و انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهرستان ساری تاثیر معناداری دارد. همچنین استفاده از شبکه رشد، بر افزایش ابعاد خلاقیت (سیالی، بسط و گسترش معنایی، ابتکار و انعطاف پذیری) نیز تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: شبکه رشد، خلاقیت، انگیزه پیشرفت تحصیلی
  • راضیه نوری*، هانیه خدادادی تیرکلایی، عبدالهادی شهریاران صفحات 111-128

    هدف این پژوهش، نگاهی توصیفی - تحلیلی به یادگیری خودراهبر در بستر برنامه درسی است. در دنیای کنونی که دانش پیوسته در حال تغییر و ارتقاست و سروکار داشتن با مفاهیم نوظهور و جدید، جنبه ای مهم در رویارویی با افراد به شمار می رود، کسب مهارت های یادگیری خودراهبر برای موفقیت فراگیران ضروری است. ایجاد و ارتقای یادگیری خودراهبر، یکی از اهداف مهم آموزش متوسطه محسوب می شود. چرا که انتظار می رود دانش آموزان به سطحی از توانمندی های فردی برسند که بدون قرار گرفتن در یک نظام آموزشی ویژه، بتوانند نیازهای آموزشی خود را بشناسد و برای تامین آنها بکوشند و در نهایت یادگیری خود را مورد ارزشیابی قرار دهند. هم چنین آموزش معلمان و یادگیری دانش آموزان در این عصر، بسیار حرفه ای شده و روش های آموزش، نیازمند جوابگویی به پیچیدگی نیازهای آموزش-یادگیری است. از مطالعه کتابخانه ای و بررسی بر روی نظریه ها و تحقیقات انجام گرفته شده، به این مهم دست یافتیم که یادگیری خودراهبر به دلیل تاکید بر جریان های شناختی، باعث تسهیل یادگیری، برنامه ریزی، خودپرسشی، بازبینی و به طور کلی یادگیری فراشناختی می شود. به دلیل مزایای یادگیری خودراهبر، توجه بنیادی به این نوع یادگیری مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توسعه، یادگیری خودراهبر، برنامه درسی، مفاهیم، دیدگاه ها
  • زینب عظیمی، فرزانه فرضی* صفحات 129-142
    معلمان، صاحب نظران و دست اندرکاران حوزه تعلیم و تربیت دریافته اند که موفقیت دانش آموزان در زندگی نیازمند چیزی بیش از گذراندن واحدهای درسی و کسب دانش تحصیلی و ارتقای مدرک است. تعلیم و تربیت باید مهارت های اجتماعی و هیجانی را نیز شامل شود تا به فراگیران امکان دهد به طور موثر با چالش های پیش رو در زندگی روبه رو شوند. از جمله عواملی که موفقیت دانش آموزان را تا حد زیادی پیش بینی می کند توانایی ها و شایستگی های اجتماعی روانی است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سطح خود اگاهی معلمان با انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول شهرستان چالوس می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی و به روش همبستگی می باشد .جامعه آماری کلیه معلمان دوره متوسطه اول شهرستان چالوس در سال تحصیلی 1399-98 و بر اساس جدول مورگان تعداد 114 نفر انتخاب  و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات علاوه بر آمار توصیفی از آمار استنباطی همبستگی استفاده شد؛ و نتایج حاکی از آن است که بین خودآگاهی معلمان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و پیشنهاد می گردد که توجه به ابعاد خودآگاهی معلمان توجه و تاکید مسیولین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خودآگاهی، انگیزه پیشرفت تحصیلی، معلمان مهارت های آموزشی، دانش زمینه ای
  • محمد غفاری مجلج*، میثم کرمی پور صفحات 143-156

    برنامه آموزشی برای کودکان از کودکستان تا پایه دوازدهم باعث شده فرصتی برای توسعه آموزش استعدادهای درخشان در مازندران ایجاد شود. این مقاله برنامه های آموزشی مختلف را برای آموزش استعدادهای درخشان را شناسایی کرده و موضوعات و چالش های پیش روی معلمان و مدیران را در اجرای این برنامه های استعدادهای درخشان در مدارس تیزهوشان غرب استان مازندران، بررسی می کند. جامعه این پژوهش در بخش طراحی شامل کلیه دانش آموزان استعداد درخشان در مقطع متوسطه دوم و در بخش اعتبار بخشی متخصصین برنامه درسی و آموزش دانش آموزان استعداد درخشان غرب استان مازندران بود. این مقاله یک الگوی برنامه درسی را ارایه می کند که بر اساس دوره درسی ارایه شده توسط دپارتمان آموزش می باشد که بر اساس اصول و نظریه های مورد قبول توسعه برنامه دروس، شکل گرفته است. همچنین این مقاله یک چارچوب آموزشی را ارایه می کند که می توان از این چارچوب به عنوان یک راهنما برای توسعه دوره های درسی برای دانش آموزان با استعداد در تمام مدارس عمومی در کشور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دپارتمان آموزش، دانش آموزان مستعد، توسعه دوره های آموزشی، برنامه درسی
  • حسین افلاکی فرد صفحات 157-166

    جایگاه بین نسلی بیانگر موقعیت اجتماعی یک نسل است که آن را با افراد نسل دیگر متفاوت می کند. به عبارتی، تجربه های تاریخی، اختراعات، تحولات شگرف و مسایل ازاین دست که در زندگی یک نسل رخ می دهد ذهنیت متمایزی درون آن نسل شکل می دهد که الزاما با ذهنیت نسل های قبل و بعد از آن هماهنگ نیست. هدف پژوهش حاضر، تبیین تربیت بین نسلی در دوره ابتدایی بود. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری این پژوهش، تمامی کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بود؛ حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند کتاب مطالعات اجتماعی (پایه سوم، چهارم، پنجم و ششم) انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها سیاهه تحلیل محتوا بود که از طریق مطالعه حوزه تربیت بین نسلی و بررسی مطالعات پیشین تدوین گردید. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از فراوانی، درصد و روش آنتروپی شانون استفاده شد. یافته ها نشان داد که از بین ده شاخص که بر اساس آنها به تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پرداخته شد، بیشترین ضریب اهمیت (1799/0) و بار اطلاعاتی (327/1) به ارزش های خانوادگی و اولویت دوم به ارزش های اجتماعی با ضریب اهمیت (17069/0) و بار اطلاعاتی (259/1) است. اولویت سوم ارزش های اقتصادی، اولویت چهارم ارزش های هنری، اولویت پنجم ارزش های بین المللی شدن، اولویت ششم ارزش های ملی، اولویت هفتم ارزش های علمی، اولویت هشتم ارزش های دینی، اولویت نهم ارزش های سیاسی و اولویت دهم ارزش های فردی است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتب مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی، تربیت بین نسلی
|
  • A. Mohseni Akordi *, Ladan Salimi Pages 1-24

    The field of curriculum is one of the most challenging and controversial fields of enquiry. The question of who should make curriculum decisions has been a central issue throughout the history of curriculum development. The first aim of the present article is to get acquainted with the decision-making structure in higher education curriculum design and also to find out whether it is better to centralize or decentralize by searching and reviewing articles from the most famous databases such as irandoc, cilivica, Jahad Daneshgahi database (SID), magiran, noormagz, Google, etc. The author introduces centralized and decentralized systems and examines their advantages and disadvantages in higher education planning and in the history of higher education in Iran and its developments in different periods, levels of decentralization of the curriculum, the position of participation of faculty members and important factors as well as barriers to their participation in the program development process. Finally, while expressing the challenges and solutions of decentralized planning, it has been concluded that complete transfer of decision-making power will not be a good solution to meet the existing needs, but a combination of decentralized and semi-centralized status for higher education in Iran can be very useful and effective.

    Keywords: Curriculum, decision-making structure, Centralization, Decentralization, Higher Education
  • E. Kazempour *, S. Jamali Gashti, M. . Jamali, H. R. H. R. Fadaei Chafi Pages 25-40

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of art education based on the three methods of participatory teaching, rhetoric, and brainstorming on the artistic education of eighth grade students using a quasi-experimental method. The statistical population included all eighth grade students in Ramsar from which 60 individuals were selected by cluster random sampling. Art education based on participatory teaching, rhetoric and brainstorming was performed on students' art education in eight sessions of 90 minutes. The participants answered the artistic training questionnaire with an estimated reliability of 0.08. The data obtained from the study were analyzed using descriptive and inferential statistics (analysis of covariance). There was a significant difference between each of the three teaching methods and the components of art education were found to have a separate and different effect. The participatory teaching method with an average of 2.98 has had the greatest impact on art education, and the method of teaching brainstorming with a mean score of 2.95 and the method of teaching rhetoric with a mean score of 2.89 ranked second and third respectively. The findings showed that the field of art production has been dealt with in the existing curriculum of art education in middle school. Nevertheless, the areas of criticism of art, history of art, and aesthetics are not sufficiently taken care of in the current curriculum for middle school art education.

    Keywords: art education, brainstorming, participatory teaching, rhetoric
  • M. M. Pouralibaba, H. H. Shahrakipour Pages 41-54

    The role of technology and educational software in improving the quality of education and learning as key activities in education has been largely considered. Due to the importance of technology and educational software in learning processes, this study was conducted to investigate the effect of using computer educational software on life skills in preschool children. The method of the present study is causal-comparative and applied in terms of purpose. The statistical population of this study included preschool students in District five of Tehran in the year 1400. The statistical sample was recruited by non-probability method (available sampling). The individals were organized into two groups: a) those with experience in using computer educational software, and b) those without any experience in using computer educational software. The life skills questionnaire in children was utilized as the data collection instrument. The research data were analyzed using independent t-test by using SPSS version 22. The findings of this study showed that life skills among students with experience of using computer educational software were higher in comparison with students who had no experience of using computer educational software. It can be argued that computer educational software has a significant effect on life skills in preschool children.  The results showed the effectiveness of computer educational software on life skills in preschool children, so schools and preschools can use appropriate educational software programs in order to enhance life skills among children.

    Keywords: educational software, computer, Life skills, Preschool Children
  • M. M. Moazami *, A. A. Zolfaghari Pages 55-70

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the syllabus of educational management at master's level in terms of the quality of education and vocational suitability from the perspective of candidates and graduates. The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population included all students and graduates in the field of educational administration at Islamic Azad University, Roodehen Branch. Therefore, due to the unknown population size and based on the Cochran's formula for the unknown size, with an error of 0.05, 384 people were selected using the convenience sampling method. To collect data, a researcher-made questionnaire was used to evaluate the effectiveness of the educational administration syllabus. To analyze the data, single sample t-test was used to compare the mean scores of participants with the mean of the population. Finally, Friedman test was utilized for ranking. The results showed that the mean scores of the participants in the study were lower than the population mean and most participants chose the negative option. Therefore, according to the results from the perspective of candidates and graduates of educational administration at the master's program, the course topics in general and also in terms of educational quality and vocational suitability with the labor market are not effective and need to be reviewed.

    Keywords: evaluation of effectiveness, Quality of education, vocational suitability
  • R. R. Hasani, F. F. Saeedi * Pages 71-88

     The purpose of this study was to compare the effectiveness of layer-by-layer and traditional teaching on the academic achievement of sixth grade students in mathematics. The present study was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of data collection method. The statistical population included all male students of the sixth grade of primary school in district one of Sanandaj city who were studying in the academic year 2019-2020. Considering that the statistical population was 2100 people, and according to the subject of the research which was a comparison of two teaching methods, 50 students in two class groups were surveyed based on convenience sampling. In this study, a teacher-made academic achievement test was used to measure academic achievement. In this regard, 7 educational topics of mathematics course were taught in 10 sessions in the experimental group through layer-by-layer teaching method. The data analysis showed that the layer-by-layer teaching method was more effective than the traditional teaching method in the academic achievement of sixth grade students. The results of sub-hypotheses also showed that the layer-by-layer teaching method has been effective in increasing students' learning in the areas of numerical patterns, number writing, divisibility, integers, fractions, decimals and coordinates.

    Keywords: layer-by-layer teaching, traditional teaching, mathematics, Academic Achievement
  • M M. Taghvaee Yazdi Pages 89-110

     The general purpose of this study was to examine the effect of using the growth network on creativity and academic achievement of grade two female students of primary schools in Sari. This research study was applied in terms of purpose and in terms of method it was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The statistical population consisted of all grade two female students of primary schools in Sari in the academic year 1300-1400 who totaled to 6478 people. Due to the quasi-experimental nature of the study, 60 people (30 in the experimental group and 30 in the control group) were recruited by random-Multi-stage cluster sampling. To collect the data, Torrance Creativity Questionnaire (1959) with 60 items and four scales (fluidity, semantic expansion, initiative and responsiveness) and Hermans Progress Motivation Questionnaire (1970) with 29 items were used. The face and content validity of the instruments were secured and their reliabilities were obtained using Cronbach's alpha coefficient which for Creativity Questionnaire yielded 0.766 and for Progress Motivation Questionnaire was estimated to be 0.779. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and univariate analysis of covariance (ANCOA) were used to analyze the data. The results showed that the use of growth network for creativity and academic achievement of grade two female students of primary schools in Sari has a significant effect. Using the network to increase creativity (fluidity, semantic expansion, initiative and conceptualization) also was demonstrated to exert a significant effect

    Keywords: growth network, Creativity, academic achievement motivation
  • R. R. Nouri *, H. H. Khodadadi Tirkalaee, A. A. Shahryaran Pages 111-128

    The aim of the present study was to take a descriptive-analytical look at self-navigated learning within the curriculum. In the current world where knowledge is constantly being changed and improved, dealing with novel and new concepts in a significant aspect of encountering individuals, thus making leaning skills a vital condition for learners’ success. Developing and enhancing self-navigated learning is a major aim of secondary education because students are expected to reach a level of competence th be able to recognize their own educational needs and strive to provide them and evaluate their own learning even without getting a place in any specific educational system. Also, training of teachers and lerning of students have become severely professionalized in the current era so that teaching methods are required to respond to complexities of teaching-learning needs. Through library studies and studying previous theories it was understood that self-navigated learning, because of its reliance on cognitive processes, facilitates learning, planning, self-assessment, review and generally, metacognitive learning. Therefore, considering advantages of self-navigated learning, careful attention to this kind of learning seems essential.

    Keywords: development, self-navigated learning, Curriculum, concepts, Perspectives
  • Zeynab Azimi, Farzaneh Farzei * Pages 129-142
    Teachers, experts and practitioners in the field of education have realized that the success of students in life is more than passing course units and acquiring academic knowledge and upgrading the degree. Education should also include social and emotional skills to enable learners to effectively face the challenges ahead in life. Among the factors that predict the success of students to a large extent are socio-psychological abilities and competencies. The purpose of this research is to investigate the relationship between the level of self-awareness of teachers and the motivation for the academic progress of students of the first secondary school in Chalous in the academic year of 2018-2019. Based on Morgan's Table, 114 individuals were selected as the sample by using simple random sampling. In addition to descriptive statistics, inferential correlational statistics were used. The results showed that there is a a positive and significant correlation between teachers’ self-awareness and the academic progress of the first secondary students. Finally, it is suggested that different dimensions of teachers' self-awareness should receive the attention and emphasis of the officials.
    Keywords: self-awareness, academic progress motivation, teaching skills teachers, background knowledge
  • Mohammad Ghafari Mejlej *, Meysam Karamipour Pages 143-156

    The educational program for children from kindergarten to 12th grade has created an opportunity to develop the education of brilliant talents in Mazandaran. This article identifies various educational programs for the education of gifted talents and examines the issues and challenges faced by teachers and administrators in the implementation of these gifted programs in Tizhooshan schools in the west of Mazandaran province. The population of this research study in the design section included all gifted students in the second secondary level, and in the validation section, curriculum and education experts for gifted students in the west of Mazandaran province. This article presents a curriculum model that is based on the curriculum provided by the Department of Education, which is based on accepted principles and theories of curriculum development. Also, this study presents an educational framework that can be used as a guide to develop curricula for gifted students in all public schools throughout the country

    Keywords: : Department of Education, gifted students, course development, Curriculum
  • Hossein Aflakifard Pages 157-166

    The intergenerational position expresses the social position of one generation, which makes it different from the people of another generation. In other words, historical experiences, inventions, tremendous developments and issues of this kind that occur in the life of a generation form a distinctive mentality within that generation, which is not necessarily compatible with that of the generations before and after it. The goal of the present study is to explain the intergenerational education in Iranian elementary curriculum. The method of this research is descriptive and content analysis type. The researcher has used the content analysis method based on attention to content indicators. The statistical population of this research included all elementary education textbooks. The sample size was selected using the purposeful sampling method of social studies books (third, fourth, fifth and sixth grades). The Shannon entropy was utilized to analyze the data. The findings indicated that among the ten indices used to analyze the content of the social studies book, the highest importance coefficient (0.1799) and informational load (1.327) were attributed to family values as the first priority, while social values received the second priority with an importance coefficient of 0.17069 and an informational load of 1.259. Economic values, artistic values, values of internationalization, national values, scientific values, religious values, political valuesand individual values were ranked from third to tenth positions respectively.

    Keywords: Content Analysis, Textbooks, elementary school, intergenerational education