فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • خدیجه موسوی، شعبان حیدری*، سیده علیا عمادیان صفحات 1-11

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی و پایستگی تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان آمل انجام گردید. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با اجرای پیش آزمون، پس آزمون و کنترل در دو گروه آزمایش و کنترل بوده است. از میان جامعه آماری پژوهش حاضر، نمونه آماری از طریق نرم افزار g power به تعداد 30 نفر دانشجوی دختر در سال تحصیلی 1401-1400 انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) وجهت سنجش خردمندی از پرسشنامه سه بعدی خردمندی آردلت و جهت سنجش پایستگی تحصیلی از پرسشنامه پایستگی تحصیلی مارتین و مارش استفاده گردید. آزمودنی های هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو پرسشنامه خردمندی و پایستگی را تکمیل نمودند. پس از اجرای مرحله پیش آزمون گروه آزمایش تحت مداخله آموزشی مهارت های ذهن آگاهی قرار گرفتند در حالی که در طول این مدت هیچ گونه آموزشی به گروه کنترل داده نشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد بین میانگین نمره های متغیرها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین می توان گفت میزان تغییرات این متغیرها در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، در دو گروه کنترل و ذهن آگاهی یکسان نبوده است، لذا می توان نتیجه گرفت آموزش ذهن آگاهی بر خردمندی و پایستگی تحصیلی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، خردمندی، پایستگی تحصیلی، دانشجویان دانشگاه فرهنگیان
  • جمهور طرفی*، حسن جرفی صفحات 13-23

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و موفقیت سازمانی با استفاده از سلامت روانی کارکنان صورت پذیرفت. روش پژوهش توصیفی، همبستگی بود. جامعه آماری شامل کارمندان دانشگاه های مالزی به تعداد 450 نفر بود. روش نمونه گیری به صورت  تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی (1980) بار- آن و پرسش نامه محقق ساخته موفقیت سازمانی استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش محتوایی و سازه و صوری تایید گردید و پایایی اندازه گیری، از طریق فرمول آلفای کرونباخ به اندازه 87/0 تایید شد. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری PLS 3 و نیز نرم افزار آماریSpss استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین هوش هیجانی با موفقیت سازمانی با استفاده از سلامت روانی در کارکنان دانشگاه UTM مالزی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، هوش هیجانی، موفقیت سازمانی، کارکنان دانشگاه مالزی
  • سعید سیفی نژاد، محمدرضا باقرزاده*، یوسف قلی پور کنعانی، مهران مختاری بایع کلائی صفحات 25-37

    مدیریت منابع انسانی یک رشته پویاست که بشدت با رفتار افراد مرتبط است و می تواند در استراتژی سازمان و رسیدن به اهداف استراتژی استراتژیک سازمان تاثیر گذاراست. هدف این تحقیق، ارایه مدل جامع عوامل موثر بر مدیریت استراتژیک منابع انسانی در سازمان مالیاتی کشور بوده و  روش تحقیق توصیفی و از نظر هدف، کاربردی و جامعه آماری شامل کارکنان و کارشناسان ادارات مالیاتی که بر اساس جامعه نامحدود نظر گرفته شده است که تعداد 348 نفر به عنوان نمونه آماری بوده است. به دست آوردن داده های خام از طریق پرسشنامه های معتبر مدیریت استراتژیک صورت پذیرفت و  روش تجزیه و تحلیل تمام متغیرهای اصلی و فرعی با استفاده از مدل سازی ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد آزمون قرار گرفت و روایی و پایایی متغیرها تامین شد. نتایج نشان داد که عوامل ارایه شده برای مدل مدیریت استراتژیک منابع انسانی شامل ابعاد (آموزش منابع انسانی، تحول سازمانی، تعهد سازمانی، فرهنگ سازمانی، مدیریت، نیروی انسانی) می باشد در پایان پیشنهاد شده است سازمان امور مالیاتی کشور با پیاده سازی و بکارگیری این شاخص ها در پیشبرد اهداف استراتژیکی سازمان تاثیر مثبت بگذارد

    کلیدواژگان: عوامل موثر، مدیریت استراتژیک، منابع انسانی، سازمان امورمالیاتی
  • محسن مولا پناه، یوسف نامور*، اعظم راستگو، مجید احمدلو، توران سلیمانی ملا یوسف صفحات 39-52
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی وضعیت مولفه های سواد مالی در میان دانشجویان دانشگاه فرهنگیان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی - مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرهنگیان استان اردبیل به تعداد 1314 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از جدول مورگان 278 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با استفاده از شاخص AVE و روایی صوری مورد تایید قرار گرفت. مقدار شاخص AVE برای هرکدام از مولفه های سواد مالی (دانش مالی، نگرش مالی و رفتار مالی) بزرگتر از 5/0 و در روایی صوری نیز پرسشنامه توسط متخصصان موضوعی بررسی و مورد تایید قرار گرفت و همچنین پایایی آن از طریق دو شاخص پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آنها برای هر کدام از مولفه های سواد مالی (دانش مالی، نگرش مالی و رفتار مالی) بالاتر از 7/0 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه با استفاده از نرم افزار SPSS22 استفاده شد. نتایج نشان داد که تحصیلات والدین، درآمد دانشجو، محل سکونت و جنسیت به ترتیب بیشترین تاثیر را بر رفتار، نگرش و دانش مالی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان دارند
    کلیدواژگان: سواد مالی، دانش مالی، نگرش مالی، رفتار مالی، دانشگاه فرهنگیان
  • رضوان مرادی، مجتبی معظمی* صفحات 53-64

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر تدریس خلاقانه معلمان می باشد. پژوهش حاضر، از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کمی و از نظر میزان کنترل متغیرها از نوع غیرآزمایشی و از نظر هدف، در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. در گام اول به منظور شناسایی به مطالعه منابع علمی مختلف از جمله کتاب ها، مقالات و پایگاه های معتبر علمی موجود و همچنین مصاحبه با برخی خبرگان و کارشناسان و معلمان با سابقه و برجسته پرداخته شد. پس از تعیین عوامل موثر بر تدریس خلاقانه معلمان اقدام به طراحی پرسشنامه با هدف سنجش گزینه ها بر اساس مقیاس پنج درجه ای شد. جامعه آماری این تحقیق که با استفاده ازروش پیمایشی انجام شده، معلمان مدارس دوره ابتدایی منطقه 5 آموزش و پرورش شهر تهران بودند. حجم نمونه با استفاده نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران  100 نفر تعیین شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و در سطح آمار استنباطی از آزمون بارتلت، تحلیل عاملی، ضریب و ماتریس همبستگی، و آزمون خی دو استفاده گردید. نتایج نشان داد مولفه های باور تدریس، انگیزه تدریس، محیط تدریس، تعهد تدریس، کیفیت شخصی، نگرش یادگیری، تلاش شخصی، تجربه زیستی و باور تدریس، به عنوان عوامل اثرگذار بر عوامل موثر بر تدریس خلاقانه معلمان می باشد. آزمون فریدمن نیز نشان داد اختلاف معناداری بین میانگین رتبه های مولفه های تدریس خلاقانه معلمان (01/0 >P و 220/1164=) وجود دارد. پایین ترین میانگین رتبه مربوط به مولفه  تجربه زیستی و بالاترین رتبه مربوط به مولفه 5 (کیفیت شخصی) می باشد.

    کلیدواژگان: تدریس، خلاقیت، تدریس خلاقانه، معلم
  • مهری رضایی، غلامعلی احمدی*، مهدی دوایی، رضا ساکی صفحات 65-74

    هدف از پژوهش حاضر، فهم تجارب زیسته معلمان از چالش ها و موانع اجرای درس پژوهی بود. این پژوهش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. روش گردآوری اطلاعات استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند بود. بدین منظور داده ها با مصاحبه از 15 نفر از معلمانی که سابقه اجرای درس پژوهی در فرایند آموزش را داشتند جمع آوری و به روش استرابرت و کارپنتر (2003) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل حاصل از مصاحبه ها حاکی از چهار مضمون اصلی از جمله چالش های فردی، چالش های محتوایی، چالش های سازمانی، چالش های روشی و 19 زیرمضمون شامل عدم آگاهی عمقی معلمان از تدریس پژوهی، انگیزش پایین، عدم علاقه معلمان به شیوه های نوین، برخورد سوگیرانه نسبت به تدریس پژوهی، تحصیلات پایین برخی از معلمان، کمبود منابع مناسب، سازمان دهی نامناسب محتوا، تقلید و کپی برداری، بومی نبودن محتوا، تیوری زدگی محتوا، تمرکزگرایی، فقدان امکانات، عدم آموزش های مناسب در دوره های تربیت معلم، نگاه زاویه دار سازمانی به تدریس پژوهی، نبود ابزارهای مناسب برای عملیاتی کردن تدریس پژوهی، عدم درگیری مشفقانه معلم، عدم توجه علایق کودکان، نادیده گرفتن کودک، استفاده از شیوه های سنتی بود. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که بدون توجه به چالش های موجود در ارتباط با درس پژوهی، اجرای آن از اثربخشی چندانی برخوردار نخواهد بود.

    کلیدواژگان: تجارب معلمان، تدریس پژوهی، چالش ها
  • علی یگانه پیش کناری، علیرضا عصاره*، مریم صفرنواده، محمد آرمند صفحات 75-92

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی راهبردهای یادگیری بیماری کرونا می باشد. روش این پژوهش، آمیخته و ترکیبی (کمی و کیفی) و از نوع پیش آزمون و پس آزمون چندگروهی (آزمایشی گسترش یافته) بوده است. در مرحله کیفی جامعه آماری این پژوهش شامل معلمان و مدیران مقاطع متوسطه دوره دوم شهر رشت تعیین گردید و در مرحله کمی جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس ناحیه 2 شهر رشت در سال تحصیلی 1401 - 1400 بوده است (500 =N). از جامعه آماری مذکور به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین مدارس متوسطه دوره دوم شهر رشت 2 مدرسه انتخاب شد و در بین کلاس های این 2 مدرسه (بعد از بررسی همگن بودن کلاس ها) 50 نفر از 2 کلاس همگن به صورت تصادفی انتخاب و در مرحله بعدی به صورت تصادفی یک کلاس به عنوان گروه آزمایشی و دیگری به عنوان گروه کنترل (در گروه های 25 نفره) تعیین گردید. طبق نتایج پژوهش می توان بیان کرد که با توجه به مقدار کوواریانس در متغیر خودکارآمدی تحصیلی (sig=0.00 F=36.97,)، این متغیر معنادار است. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده (تحلیل کوواریانس در متغیر اهمال کاری تحصیلی (sig=0.00, F=25.71)) می توان گفت گروه آزمایش تغییر معناداری در اهمال کاری تحصیلی نسبت به گروه کنترل تحت تاثیر مداخله به وجود آمده است یعنی تدوین راهبردهای یادگیری از منظر فراشناختی بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شاغل به تحصیل در مدارس ناحیه 2 شهر رشت اثربخش است. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از تحلیل کوواریانس در متغیر فرسودگی تحصیلی  که مقدار (sig=0.00 , F=30.42) می باشد، می توان گفت گروه آزمایش تغییر معناداری در فرسودگی تحصیلی نسبت به گروه کنترل تحت تاثیر مداخله به وجود آمده است یعنی تدوین راهبردهای یادگیری از منظر فراشناختی بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شاغل به تحصیل در مدارس ناحیه 2 شهر رشت اثربخش است.

    کلیدواژگان: راهبرد یادگیری، فراشناختی، خودکارآمدی تحصیلی، اهمال کاری، فرسودگی تحصیلی
  • علی حدادیان، زهرا حضرتی صومعه*، ساسان ودیعه صفحات 93-106
    با گسترش فناوری اطلاعات، آسیب های اجتماعی کاربران فضای مجازی نیز افزایش می یابد. در این پژوهش به بررسی جامعه شناختی عوامل تاثیر گذار آسیب های اجتماعی  فضای مجازی در بین نوجوانان پسر شهر تهران پرداخته شده که از لحاظ ماهیت و هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با سطح معناداری 5 درصد 383 نفر می باشند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و  تصادفی جمع آوری شده و در بخش کمی پژوهش به منظور اعتبارسنجی الگوی به دست آمده، از آزمون های معادلات ساختاری با نرم افزارهای SmartPLS و SPSS استفاده شد. نتایج  پژوهش نشان می دهد که بین گروه همالان، اعتیاد آنلاین، گمنامی، ناکامی ها، عدم دلبستگی خانوادگی، رسانه ملی و آسیب های اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین یافته های کمی حاکی از این است که تمامی متغیرهای احصاء شده با توجه به اینکه قدر مطلق مقدار آماره t برای تمامی روابط بین متغیرها بزرگتر از مقدار بحرانی 96/1 بوده و تمامی بارهای عاملی در حالت استاندارد بزرگتر از 3/0 به دست آمد، لذا تمامی متغیرها و روابط تایید شد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، آسیب اجتماعی، اعتیادآنلاین، گروه همالان، گمنامی
  • امیر عظیمی گلوگاهی، معصومه باقر پور* صفحات 107-116
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تحلیل محتوای کتاب های درسی قرآن و پیام های آسمانی دوره ابتدایی بر اساس مولفه های سلامت معنوی انجام شد. از حیث هدف، کاربردی و روش تحقیق، توصیفی از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری پژوهش شامل کتاب های درسی قرآن و هدیه های آسمانی دوره ابتدایی سال 1401 می باشد که به علت ماهیت پژوهش و محدودیت جامعه آماری، نمونه گیری انجام نشد و همه جامعه آماری بررسی شد. ابزار پژوهش، چک لیست تحلیل محتوای محقق ساخته بوده که روایی آن مورد تایید صاحبنظران بوده و پایایی آن با روش ویلیام اسکات 91 درصد محاسبه شده است و شیوه پردازش داده ها بر اساس روش آنتروپی شانون و واحد تحلیل نیز صفحات (متون، پرسش ها، تمرین ها و تصاویر) بودند که در مجموع 1681 مورد بوده است. یافته ها نشان داد از مجموع فراوانی مولفه های سلامت معنوی در کتاب درسی قرآن برابر 1059 مورد، مولفه های تلاوت و انس با قرآن با 34 % دارای بیشترین فراوانی و  راستگویی 1 % دارای فراوانی بسیار کمی بوده است. در کتاب پیام های آسمانی برابر622 مورد، مولفه های نماز با 36 % دارای بیشترین فراوانی، راستگویی، تقوا و توکل با 2 % دارای فراوانی بسیار کمی بوده است که نشان دهنده توزیع و پراکندگی نامناسب این مولفه ها در کتاب های درسی هدیه های آسمانی می باشد.
    کلیدواژگان: کتاب درسی قرآن، پیام های آسمانی، سلامت معنوی
  • سید سلاله میریان، شهربانو دهرویه*، قدرت الله عباسی صفحات 117-126
    هدف از پژوهش حاضر، رابطه ی بین حمایت اجتماعی، معنای زندگی و راهبردهای مقابله ای با تاب آوری زنان بی سرپرست شهر ساری بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان بی سرپرست مراجعه کننده به اداره بهزیستی شهرستان ساری در طی سال های 1399 تا 1401 بود (638 نفر). حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 240 نمونه برآورد شد. ابزار پژوهش پرسشنامه های حمایت اجتماعی (زیمت و همکاران، 1998)، معنا در زندگی (استیگر و همکاران، 2006)، راهبردهای مقابله ای (اندلر و پارکر، 1990) و تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) بود که نمونه های پژوهش به آن پاسخ دادند. داده ها توسط نرم افزار آماریSPSS  نسخه 26 توسط آزمون همبستگی پیرسونو رگرسیون چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایجنشان داد بین حمایت اجتماعی، معنای زندگی و سبک مقابله ای مساله مدار با تاب آوری ارتباط معنادار و مثبت و بین سبک مقابله ای هیجان مدار و سبکمقابله ای اجتنابی با تاب آوری رابطه معنادار و معکوس برقرار است (05/0>Sig). همچنین نتایج نشان داد که راهبرد مساله دار 431/0، هیجان مدار 324/0-، اجتنابی 313/0-، معنا در زندگی 310/0، و حمایت اجتماعی 260/0،تاب آوری را در زنان بی سرپرست پیش بینی می کند. با توجه به یافته های پژوهش، توجه به افزایش حمایت اجتماعی، معنای زندگی و بکارگیری راهبرد مقابله ای مساله مدار در افزایش تاب آوری زنان بی سرپرست حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، معنای زندگی، راهبردهای مقابله ای، تاب آوری
  • محمد مهدی پور پاشا*، فرزانه فرضی، مریم توسلی نژاد، منا علی اکبری صفحات 127-142

    سلامت سازمانی، یک جنبه ضروری برای ایجاد یک محیط آموزشی ایمن و سالم برای دانش آموزان است. با اولویت دادن به سلامت سازمانی، مدارس می توانند به آماده سازی دانش آموزان برای تبدیل شدن به شهروندان جهانی متعهد و مسیولیت پذیری که برای مقابله با چالش های آینده مجهز هستند، کمک کنند. از این رو، هدف این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های سلامت سازمانی بر تربیت شهروند جهانی در مدارس ابتدایی شهرستان چالوس می باشد. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری همه معلمان پایه اول مدارس ابتدایی شهرستان چالوس است. حجم جامعه آماری 130 نفر می باشد. که بر طبق جدول مورگان 97 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب گردیده که پرسشنامه بین آنها توزیع شد. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه سلامت سازمانی هوی و فیدمن (1987)، پرسشنامه تربیت شهروند جهانی از کشاورز (1390) می باشد پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرارگرفت. برای سنجش روایی پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار استنباطی (آزمون رگرسیون) به کمک نرم افزار SPSS انجام شد. یافته های تحقیق حاکی از این است که سلامت سازمانی و مولفه های آن در سطح اداری شامل، «نفوذ مدیر، ملاحظه گری، ساخت دهی، پشتیبانی منابع» و مولفه های سطح فنی «روحیه و تاکید علمی» بر تربیت شهروند جهانی تاثیر مثبت و معناداری دارند. اما بین مولفه سطح سازمانی (یگانگی نهادی) بر تربیت شهروند جهانی تاثیر مثبت و معنا داری یافت نشد و همچنین نتایج آزمون رگرسیون برای فرضیه اصلی نشان می دهد که «سلامت سازمانی» بر تربیت شهروند جهانی در بین مدارس ابتدایی شهرستان چالوس تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، تربیت شهروند جهانی، معلمان مدارس ابتدایی
  • سمیه صائبی، علیرضا عصاره*، نرگس کشتی آرای صفحات 143-156
    آموزش چندفرهنگی در هدف اول خود به دنبال تربیت افرادی است که نه تنها نسبت به فرهنگ خود قدردان هستند، بلکه برای سایر فرهنگ ها نیز ارزش و احترام قایلند و آنها را باعث قوت و پیشرفت فرهنگ خودشان می دانند. تحقیق حاضر، با هدف بررسی تجربه زیسته دبیران زن در خصوص آموزش چندفرهنگی است. به منظور نیل به این هدف از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل تمامی دبیران زن مشغول به تدریس در سال تحصیلی 1400-1399 در شهر اصفهان بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر مبنای اشباع داده ها نمونه ها به 12 نفر رسید و با کمک مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته داده ها گردآوری و به شیوه کلایزی با کمک نرم افزار Maxqda18 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج، حاکی از 6 مولفه اصلی محتوای آموزشی، شیوه آموزش، تقویت روابط، تطابق محیطی، ارزشیابی متنوع و پذیرش تنوع فرهنگی است که از 110 کد مفهوم اولیه و دسته بندی مقولات به دست آمده است. ابعاد به دست آمده از تجارب دبیران زن از آموزش چندفرهنگی می تواند به عنوان مدلی در برنامه درسی چندفرهنگی سودمند افتد.
    کلیدواژگان: آموزش چندفرهنگی، تجربه زیسته، دبیران زن، دوره متوسطه اول
  • فاطمه یوسفی، محمد نوریان*، مرتضی سمیعی زفرقندی صفحات 157-170
    پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی الگوی تلفیق بازی های بومی محلی در برنامه های درسی دوره ابتدایی، به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری آن شامل؛ آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان گچساران از توابع استان کهکیلویه و بویراحمد بود. حجم نمونه 200 نفر تعیین شد که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی سوالات پرسشنامه با محاسبه شاخص روایی صوری محتوا (CVR و CVI) انجام گرفت. پایایی سوالات پرسشنامه نیز از طریق اجرای آزمایشی و محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. داده های گردآوری شده با بکارگیری نرم افزارهای 22- Spss وSmart PLS-3 و با آزمون های، حداقل مربعات جزیی و تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل شد. در مرحله ارزیابی بیرونی یا مدل اندازه گیری، روایی مدل با محاسبه روایی سازه، روایی همگرا و روایی واگرا و پایایی مدل، با شاخص های پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ، سنجیده و مورد تایید قرار گرفت. همچنین مدل درونی (ساختاری) نیز با محاسبه ضرایب معناداری Z (مقادیرt) ، شاخص استون-گیسرQ2  و ضریب تعیینR2 ، ارزیابی و تایید شد. در بررسی برازش کلی مدل،60/0=GOF و205/0= SRMR  بود که نشان می دهد، مدل از برازش مطلوبی برخوردار است. بنابراین با اطمینان می توان گفت که الگوی تلفیق بازی های بومی محلی در برنامه های درسی دوره ابتدایی از اعتبار بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، بازی های بومی محلی، برنامه درسی تلفیقی، دوره ابتدایی
  • علی کروکی*، اسماعیل شریفیان صفحات 171-184

    هدف این تحقیق تعیین وضعیت سطوح برنامه ریزی درسی تربیت بدنی بر اساس مدل سه گانه آیزنر بود. روش تحقیق توصیفی بود که به صورت پیمایشی صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان تربیت بدنی دوره ابتدایی شهر کرمان به تعداد 342 نفر بود. بر اساس جدول مورگان 181 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. ابزار تحقیق شامل یک پرسشنامه بود که با الگوبرداری از پرسشنامه استاندارد برنامه درسی پنهان شیخی (1388) و کتاب معلم تربیت بدنی دوره ابتدایی طراحی شد. پایایی و روایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ و تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد: 1-بین بعد صریح برنامه درسی تربیت بدنی در مدارس دوره ابتدایی با نمره ملاک 3 اختلاف مثبت معناداری (05/0>P) وجود دارد. 2-بین بعد پنهان برنامه درسی تربیت بدنی در مدارس دوره ابتدایی با نمره ملاک 3 اختلاف مثبت معناداری (05/0>P) وجود دارد. 3-بین بعد پوچ برنامه درسی تربیت بدنی در مدارس دوره ابتدایی با نمره ملاک 3 اختلاف مثبت معناداری (05/0>P) وجود دارد. 4-بین سطوح برنامه درسی تربیت بدنی در مدارس دوره ابتدایی با نمره ملاک 3 اختلاف مثبت معناداری (05/0>P) وجود دارد. بین بعد صریح، پنهان و پوچ برنامه درسی تربیت بدنی در مدارس دوره ابتدایی با نمره ملاک 3 اختلاف مثبت معناداری (05/0>P) وجود دارد. بین برنامه درسی آشکار و برنامه درسی پنهان بیشترین اختلاف (649/0-) و بین برنامه درسی پنهان و برنامه درسی پوچ کمترین اختلاف (275/0-) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، مدل سه گانه آیزنر، تربیت بدنی
  • جمال عبدالملکی، محمد غفاری مجلج* صفحات 185-196

    از جمله مسائلی که در زمینه انجام تکالیف درسی توسط تعدادی از دانش آموزان در یک کلاس رخ می دهد، اهمال کاری در باب انجام تکالیف درسی است. اهمال کاری تحصیلی عبارتند از: عدم انجام تکالیف، ناقص انجام دادن یا با تاخیر انجام دادن آنان است. هدف پژوهش حاضر حل مشکل اهمال کاری تحصیلی و عدم مشارکت دو نفر از دانش آموزان پایه دوم ابتدایی در انجام تکالیف درس ریاضی با کاربست روش آموزش هم شاگردی متقابل به عنوان یک روش مشارکت در آموزش بود. روش پژوهش حاضر اقدام پژوهی بود. لذا از طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک نمونه جهت بررسی اثربخشی آموزش هم شاگردی در کاهش اهمال کاری تحصیلی در انجام تکالیف درس ریاضی و عدم مشارکت آنها، استفاده شد. بنابراین وضعیت فراوانی و نسبت اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان قبل از اقدام و بعد از اقدام مورد مقایسه قرار گرفت، تا مشخص گردد آیا اقدام انجام شده تاثیر معناداری در کاهش اهمال کاری تحصیلی و عدم مشارکت دانش آموزان دارد یا خیر؟ ابزار گردآوری داده ها، تکالیف درسی کتاب ریاضی پایه دوم و مصاحبه بود. جهت تحلیل داده ها از جداول توزیع فراوانی، نسبت فراوانی، نمودارها و آزمون تی دو نمونه همبسته با نرم افزار آماری SPSS v. 25 استفاده شد. یافته ها بیانگر کاهش معنادار میانگین نسبت اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان از 911/0 قبل اقدام به 142/0 بعد اقدام در سطح آلفای 01/0 و نتایج مثبت مصاحبه بود. لذا می توان گفت: آموزش هم شاگردی سبب کاهش اهمال کاری تحصیلی در انجام تکالیف ریاضی در دانش آموزان و ایجاد انگیزه مشارکت در آموزش گردیده است.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، آموزش هم شاگردی، مداخلات آموزشی، مشارکت در آموزش
  • زهره ضیایی جزی، فرزانه واصفیان، * سعید مذبوحی صفحات 197-208

    هدف از پژوهش حاضر، اعتباریابی و برازش الگوی برنامه درسی مبتنی بر رویکرد مغز محور با محوریت تعامل و انگیزش در دوره دوم متوسطه می باشد در بخش کمی پژوهش حاضر، جامعه آماری را معلمان با رویکرد آموزشی مبتنی بر مغز تشکیل می دهند. جامعه آماری در حدود 620 نفر بوده است که حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی مورگان 238 نفر می باشد، که پس از توزیع 300 پرسشنامه تعداد 238 پرسشنامه جمع آوری گردید. در بخش کیفی پژوهش مشارکت کنندگان شامل خبرگان و متخصصان می باشد و روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری و از تکنیک نمونه افراد کلیدی (خبرگان) می باشد که 10 مصاحبه صورت گرفته است. جهت انتخاب نمونه مناسب تحقیق از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. به طور کلی برای تجزیه و تحلیل مشاهدات و اطلاعات پژوهش و بررسی تاثیر همزمان مقیاس های عمومی با استفاده از نرم افزار Spss 24 , Pls (Smart Pls 4)تحلیل آماری انجام شد.. نتایج نشان داد کدهای باز شناسایی شده از طریق مصاحبه شامل 56 شاخص می باشد که با توجه به قرابت معنایی و هم خانواده بودن در 56 کد باز، 29 کد محوری و 6 کد انتخابی دسته بندی گردید. مطابق یافته های تحقیق مشخص گردید که طراحی برنامه درسی ناشی از چهار بعد اهداف، محتوا، روش های تدریس و روش ارزشیابی هستند. نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد متغیرهای اهداف، محتوا، روش ارزشیابی تاثیر مثبت و معناداری بر تعامل دارد، متغیرهای اهداف، محتوا، روش ارزشیابی و روش های تدریس تاثیر مثبت و معناداری بر انگیزش دارد و همچنین روش های تدریس تاثیر معناداری بر تعامل ندارد.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، یادگیری پایدار، یادگیری مغز محور
  • نقش واسطه ای آگاهی فراشناختی در رابطه بین اثربخشی مدرسه و خوش بینی تحصیلی دانش آموزان
    مهسا محمودی مشایی، مائده ابراهیمی زاهد، زهرا صدری، محمدرضا زائری بهروز، عباس نجفی پور تابستانق* صفحات 209-222

    هدف پژوهش تعیین نقش واسطه ای آگاهی فراشناختی در رابطه بین اثربخشی مدرسه و خوش بینی تحصیلی دانش آموزان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه یازدهم دوره دوم متوسطه منطقه یک شهر زنجان در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 5600 نفر بودند که از بین آنها به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس جدول مورگان و بعد از مشورت با اساتید دانشگاهی تعداد 300 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش برای جمع آوری داده ها سه پرسشنامه اثربخشی مدرسه هوی (2009)، خوش بینی تحصیلی تچانن- موران (2013) و خودآگاهی فراشناختی مختاری و ریچارد (2002) بود. برای تحلیل داده ها از مدل های ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده گردید. نتایج تحلیل ها نشان داد که اثرات مستقیم اثربخشی مدرسه بر خوش بینی تحصیلی (96/4t=، 000/0p=) و خودآگاهی فراشناختی (38/4t=، 02/0p=) ، و آگاهی فراشناختی بر خوش بینی تحصیلی (96/9t=، 000/0p=) معنادار بود. همچنین اثر غیرمستقیم اثربخشی مدرسه بر خو ش بینی تحصیلی با میانجیگری خودآگاهی فراشناختی نیز معنادار بود (37/9t=، 001/0p=). در نهایت، مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است. بنا بر یافته های پژوهش، اثربخشی مدرسه یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار در تبیین خوش بینی تحصیلی دانش آموزان است که این اثر را به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق بهبود آگاهی فراشناختی صورت می دهد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، آگاهی فراشناختی، خوش بینی تحصیلی، اثربخشی مدرسه
  • آسیب شناسی عدالت آموزشی در حقوق ایران به منظور ارائه مدل مناسب
    علیرضا درزی بورخانی، علی بابایی مهر*، رضا نصیری لارمی صفحات 223-234

    عدالت آموزشی بدون هیچ تبعیضی برای همگان به لحاظ قانونی تضمین شده است و دولت ها موظف هستند عدالت آموزشی را با احترام حمایت نموده و به منصه اجرا بگذارند این مساله در قوانین ایران نیز بازتاب پیدا کرده است. روش پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق کیفی عبارت است اعضای هیات علمی نخبه آموزشی و پژوهشی که به صورت مصاحبه و روش کیفی از 30 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران انتخاب شدند. بخش تحقیق کمی از طریق پرسشنامه محقق ساخته به تعداد 280 نفر بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات از نرم افزار SPSS 26 و همچنین از نرم افزار pls 3 استفاده شد. با استفاده از روش کدگذاری تحلیل محتوای کیفی مبتنی بر مصاحبه با نخبگان عدالت آموزشی در حقوق ایران شناسایی و رتبه بندی شده و با استفاده از مدل ساختاری وزن های اثربخشی به دست آمده است. نتایج نشان داد که تمامی مولفه های عدالت آموزشی شناسایی و از بعد معناداری در پژوهش مورد تایید قرار گرفتند و با بررسی مضامین، مفاهیم و تحقیقات کمی و کیفی الگوی عدالت آموزشی در حقوق ایران تبیین گردید. همچنین نتایج نشان می دهد که عدالت آموزش در نظام حقوقی ایران نه تنها همه جانبه و کارا نیست، بلکه در موارد متعددی با اسناد بین المللی نیز در تعارض بوده و مستلزم بازنگری توسط قانون‎گذار می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، اعضای هیات علمی، آموزش و پرورش، عدالت آموزشی، دانشگاه های آزاد اسلامی مازندران
  • سنتزپژوهی شاخص ها و مولفه های برنامه درسی مبتنی بر استیم برای دانش آموزان دارای نیازهای ویژه
    مریم عظیمی روشن، حسین مومنی مهموئی*، یوسف مهدی پور، علی اکبر عجم صفحات 235-252

    هدف پژوهش حاضر، بررسی شاخص ها و مولفه های برنامه درسی مبتنی بر استیم برای دانش آموزان دارای نیاز ویژه است. رویکرد پژوهش حاضر، کیفی و روش آن سنتز پژوهی بر اساس مدل روبرتس و همکاران (2006) است. جامعه پژوهش کلیه مقالاتی هستند (211 مقاله) که از سال 2009 تا 2023 میلادی در مورد برنامه درسی مبتنی بر استیم برای دانش آموزان دارای نیاز ویژه در پایگاه های علمی و تخصصی ارائه شده اند. نمونه پژوهش 31 مقاله است که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد تحلیل مضمون استفاده شد. برای تامین روایی و پایایی از مضمون گذاری مجدد یافته ها طبق روش اسکات (2012) استفاده شد نتایج نشان دهنده 78 درصد توافق بین ارزشیابان در مضامین بود. داده های پژوهش از تحلیل کیفی مقالات مورد مطالعه، گردآوری شده اند. با تجزیه و تحلیل داده ها، ابعاد استیم در برنامه درسی دانش آموزان دارای نیاز ویژه در 5 بعد، 14 عامل و 58 مقوله شامل بعد عوامل فردی (شامل مولفه هایی چون معلم، دانش آموز)؛ بعد الزامات فرایندی (جامعیت بخشی به تلفیق، نوآوری و خلاقیت و مهارت محوری)؛ بعد راهبرد آموزش (مساله محوری، آموزش همیارانه و مشارکتی، تلفیق بازی و یادگیری و امکانات رفاهی)، الزامات محیطی(محیط ساختار مند، محیط حمایتی و محیط فناورانه) و ارزشیابی (مشتمل بر شاخص هایی چون، شخصی سازی ارزیابی، جامعیت در ارزیابی و ارزیابی مهارت محور) طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد که تلفیق استیم در برنامه های درسی فراگیران دارای نیاز ویژه نیازمند توجه به تمام ابعاد و عناصر برنامه های درسی است

    کلیدواژگان: برنامه درسی، سنتزپژوهی، استیم، دانش آموزان دارای نیاز ویژه
|
  • Khadijeh Mousavi, Shaban Heydari *, Seyedeh Olya Emadian Pages 1-11

    The present research was conducted with the aim of examining the effectiveness of mindfulness training on the wisdom and academic persistence of female students of Amol Farhangian University. The research was aplied and semi-experimental with pre-test, post-test and a control and an experimental group. From among the statistical population of the study, a sample of 30 female students was selected through g power software in the academic year of 2021-2022. To collect the data, the five-factor mindfulness questionnaire of Baer et al. (2006) was used. Also, Ardelt's three-dimensional wisdom questionnaire was used to measure respondents’ wisdom. Additionally, Martin and Marsh's academic persistence questionnaire was utilized to measure academic persistence. Subjects of both groups completed questionnaires in three stages: pre-test, post-test and follow-up. After the pre-test was conducted, the experimental group was subjected to the educational intervention of mindfulness skills, while no such training was given to the control group. Descriptive and inferential statistics were run for data analysis via SPSS. The results showed that there is a significant difference between the mean scores of the two groups that indicates the effectiveness of the training program.

    Keywords: teaching mindfulness, wisdom, academic persistence, Farhangian University students
  • Jomhoor Torfi *, Hassan Jorfi Pages 13-23

    The aim of the present study was to investigate the relationship between emotional intelligence and organizational success using employees' mental health. For this purpose, a number of 450 individuals (400 male and 50 female) from the employees of Malaysian universities were selected through a stepwise random sampling method. In order to collect the data, the standard questionnaire of emotional intelligence and a researcher-made scale for organizational success were utilized. The validity of the questionnaires was confirmed using the content, structure and form method, and the reliability of the measurement was confirmed as 0.87 using the Cronbach's alpha. Structural equation modeling via PLS3 and SPSS were employed to analyze the collected data. The findings of this study indicated that there is a relationship between emotional intelligence and organizational success.

    Keywords: mental health, emotional intelligence, organizational success, university employees
  • Saeed Seifynezhad, Mohammadreza Bagherzadeh *, Yousef Gholipour Kanani, Mehran Mokhtaribayekolaee Pages 25-37

    Human resources management is a dynamic discipline that is strongly related to individuals’ behavior and can have an impact on the organization's strategy and goal achievement. The purpose of this study is to provide a comprehensive model of the factors affecting the strategic management of human resources in Iran’s tax organization. The study followed a descriptive method and in terms of the goal, it was applied. The statistical population included employees and experts of the tax administrations from among whom, a total of 348 individuals were selected as the statistical sample. Obtaining the data was done through valid questionnaires, and the analysis of the collected data was accomplished using structural equation modeling. In addition, the validity and reliability of the variables were secured. The results showed that the factors presented for the strategic human resources management model include dimensions such as human resources training, organizational transformation, organizational commitment, organizational culture, management, human resources. Finally, it is suggested that the indicators can potentially have a positive effect on advancing the strategic goals of the organization.

    Keywords: effective factors, strategic management, Human Resources
  • Mohsen Molapanah, Yousef Namvar *, Azam Rastgoo, Majid Ahmadlu, Touran Soleymani Mollayousef Pages 39-52
    The present study was conducted with the aim of investigating the status of financial literacy components among students of Farhangian University. The research method was descriptive and cross-sectional survey. The statistical population of this research included all graduate students of Farhangian University of Ardabil province, numbering 1314 people 278 of whom were selected as the sample using available sampling method following Morgan's Table. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed using the AVE index and face validity. The value of the AVE index for each of the components of financial literacy (financial knowledge, financial attitude and financial behavior) was greater than 0.5, and in terms of formal validity, the questionnaire was reviewed and confirmed by subject experts. Also, the reliability was estimated through two combined reliability indices and Cronbach's alpha coefficient yielding a value above 0.7 for each of the components of financial literacy (financial knowledge, financial attitude and financial behavior). To analyze the data, a one-sample t-test was used via SPSS 22 software. The results showed that parents' education, student's income, place of residence and gender respectively have the greatest effect on the behavior, attitude and financial knowledge of students of Farhangian University.
    Keywords: financial literacy, financial knowledge, financial attitude, financial behavior, Farhangian University
  • Rezvan Moradi, Mojtaba Moazzami * Pages 53-64

    The aim of the current research is to identify and prioritize the factors that affect teachers' creative teaching. This study is considered to be quantitative in terms of nature, non-experimental in terms of the amount of control of variables, and applied in terms of purpose. in order to identify factors, various scientific sources were studied including books, articles and valid scientific databases, as well as doing interviews with some experts and experienced teachers. In order to determine the effective factors, a questionnaire was designed with the aim of measuring the options based on a five-point Likert scale. The statistical population of this survey study included the teachers of elementary schools in the 5th educational district of Tehran. The sample size was determined using random sampling and Cochran's formula and consisted of 100 people. For inferential statistics, Bartlett's test, factor analysis, correlation coefficient, Martis, and Friedman's test were used. The results showed that the components of teaching belief, teaching motivation, teaching commitment, personal quality, learning attitude, personal effort, teaching belief are the influential factors that impact the creative teaching of teachers.

    Keywords: teaching, creativity. creative teaching, teacher
  • Mehri Rezaei, GholamAli Ahmadi *, Mehdi Davaei, Reza Saki Pages 65-74

    The purpose of this study was to understand the lived experiences of teachers about the challenges of lesson study. This qualitative study was conducted using the phenomenological method. Data collection was done via semi-structured interviews of 15 teachers who had   experiences about lesson study. The data analyzed following Strabert and Carpenter’s (2003) method. The analysis revealed four main themes including individual, content, organizational, and methodological challenges and also, 19 sub-themes including teachers’ lack of in-depth knowledge of lesson study, low motivation, teachers’ lack of interest in new methods, biased attitude towards lesson study, teachers’ low education, lack of appropriate resources, improper content organization, imitation and copying, non-native content, content theorizing, centralism, lack of facilities, lack of appropriate training in teacher training courses, organizational perspective on lesson study, lack of appropriate tools to operate lesson study, no sympathetic involvement of the teacher, lack of attention to children’s interests, ignoring the child, the use of traditional methods. According to the findings of the study, it can be concluded that without taking into account the challenges related to lesson study, its implementation will not be very effective.

    Keywords: teacher experiences, Lesson study, challenges
  • Ali Yeganeh Pishkenari, Alireza Assareh *, Maryam Safarnavadeh, Mohammad Armand Pages 75-92

    The purpose of the current research is to identify learning strategies from a metacognitive perspective and to investigate its effect on academic self-efficacy, procrastination and academic burnout of male students of the second year of high school in the period of Corona virus. The method of research was mixed (quantitative and qualitative) and of the type of multi-group pre-test and post-test (extended experiment). In the qualitative stage, the statistical population included teachers and principals of junior high schools of Rasht, and in the quantitative stage, the population included all male students of junior high schools in the second district of Rasht in the academic year of 1401-1400 (N=500). Two schools were selected from the mentioned population via multi-stage cluster sampling (after checking the homogeneity of the classes). Fifty individuals from two homogeneous classes were selected randomly selected and were randomly assigned as the experimental and control groups (each containing 25 people). It can be stated that according to the covariance value in the academic self-efficacy variable (sig=0.00, F=36.97), this variable is significant. Also, it can be stated that the experimental group had a significant change in academic procrastination compared to the control group under the influence of the intervention (analysis of covariance in the variable of academic procrastination (sig=0.00, F=25.71)) that is, the development of learning strategies from a meta-cognitive perspective is effective on the academic procrastination of male students. Also, according to the results obtained from the analysis of covariance in the variable of academic burnout, which is (sig=0.00, F=30.42), it can be claimed that the experimental group had a significant change in academic burnout compared to the control group under the influence of the intervention. Thus, formulating learning strategies from a metacognitive perspective is effective on the academic burnout of students.

    Keywords: Learning strategy, Metacognition, academic self-efficacy, procrastination, academic burnout
  • Ali Haddadian, Zahra Hazrati Some’Eh *, Sasan Vadieh Pages 93-106
    With the expansion of information technology, the social harms of cyberspace users also increase. In this research, the sociological investigation of the influencing factors of the social harms of virtual space among male adolescents in Tehran was done, which is practical in terms of its nature and purpose, and descriptive-analytical in terms of its method. The sample size is 383 using Cochran's formula and with a significance level of 5%. The data were collected through a researcher-made questionnaire using the cluster and random sampling method, and in the quantitative part of the research, in order to validate the obtained model, structural equation tests were used with SmartPLS and SPSS software. The results of the research show that there is a significant relationship between the group of relatives, online addiction, anonymity, failures, lack of family attachment, national media and social harm. Also, the findings indicate that all the calculated variables, taking into account that the absolute value of the t statistic for all the relationships between the variables was greater than the critical value of 1.96 and all factor loadings in the standard mode were greater than 0.3. Thus, all variables and relationships were confirmed.
    Keywords: Cyberspace, Social harms, online addiction, Peer group, anonymity
  • Amir Azimi Galoogahi, Masoumeh Bagherpour * Pages 107-116
    The present study was carried out with the aim of analyzing the content of the textbooks of the Qur'an and the heavenly messages of elementary school based on the components of spiritual health. The study was applied in terms of purpose and employed a descriptive method for content analysis. The statistical population of the research includes the textbooks of the Qur'an and the heavenly messages of the primary school in 2023. Due to the nature of the research and the limitation of the statistical population, sampling was not done. The research tool was a content analysis checklist made by the researcher, the validity of which was approved of by experts, and its reliability was calculated by William Scott's method at 91%. The data analysis method was based on Shannon's entropy with pages as unit of analysis (texts, questions, exercises and pictures) yielding a total of 1681 cases. The findings showed that out of the total frequency of spiritual health components in the textbook (n= 1059), the components of recitation and intimacy with the Quran have the highest frequency with 34% and truthfulness has a very low frequency of 1%. In the book of heavenly messages (n= 622), the components of prayer with 36% have the most frequency, truthfulness and piety and trust with 2% have a very low frequency, which shows the inappropriate distribution and dispersion of these components in the textbooks of gifts. It is heavenly.
    Keywords: Quran textbook, Heavenly messages, spiritual health
  • Seyedehsolaleh Mirian, Shahrbanoo Dehrooye *, Qodratollah Abbasi Pages 117-126
    The aim of the present study was to examine the relationship between social support, meaning of life, and coping strategies with unattended women’s resilience in Sari. The method of research was descriptive and correlational. The population under study included all unattended women who visited State Welfare Organization of Sari during 2020-2022 (n= 638). Sample size was estimated by using the Kjercie and Morgan’s Table to 240 individuals. The instruments were social support (Zimmet et al., 1998), meaning of life (Steager et al., 2006), coping strategies (Andler& Parker, 1990) and resilience (Conner & Davidson, 2003) questionnaires which were administered to the participants. The data were analuzed via SPSS 26 by conducting Pearson correlation and multiple regression. The results demonstrated that there is a positive and significant relationship between social support, meaning of life and problem-oriented coping strategy with resilience. Additionally, there is a significant negative association between emotion-oriented coping strategy and avoidance coping strategy with resilience (sig< 0.05). Also, the findings showed that problem-oriented, emotion-oriented, avoidance, meaning of life and social support predicted respectively, 0.431, -0.324, -.313, 0.310 of resilience among women. Considering the findings of research, it seems vital to pay sufficient attention to increasing social support, meaning of life, and using problem-oriented coping strategies to boost women’s resilience.
    Keywords: social support, meaning of life, Coping Strategies, resilience
  • Mohammed Mehdi Pourpasha *, Farzaneh Farzi, Maryam Tavasolinezhad, Mona Aliakbari Pages 127-142

    Administrative health is an essential aspect to create a safe and healthy learning environment for students. By prioritizing administrative health, schools can help prepare students to become committed and responsible global citizens who are equipped to face future challenges. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of administrative health components on global citizen education in primary schools of Chalous. The research method is descriptive-survey and statistical population of all first grade teachers of primary schools in Chalous. The size of the statistical population is 130 people. According to Morgan's Table, 97 people were selected as a sample via simple random method, and the questionnaire was distributed among them. The data collection tools included Hoy and Fidman's Organizational Health Questionnaire (1987), Keshavarz's Global Citizen Education Questionnaire (2013). The reliability of the questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Confirmatory factor analysis was used to measure the validity of the questionnaires. Data analysis was done using inferential statistics (regression) by using SPSS. The findings of the research indicated that the administrative health and its components at the administrative level include "manager's influence, consideration, construction, resource support", and the technical level components of "scientific spirit and emphasis" on education. Global citizens have a positive and significant impact. However, no positive and significant effect was found between the organizational level component (institutional unity) on global citizen training. The findings of the research indicate that the administrative health and its components at the administrative level include "manager's influence, consideration, construction, resource support", and the technical level components of "scientific spirit and emphasis" on education. Global citizens have a positive and significant impact. However, no positive and significant effect was found between the organizational level component (institutional unity) on global citizen training.

    Keywords: organizational health, global citizen training, Primary school teachers
  • Somayeh Saebi, Alireza Assareh *, Narges Keshtiaray Pages 143-156
    As its first goal, multicultural education aims to train individuals who not only appreciate their own culture but also respect other cultures and consider them as a factor contributing to the development of their culture. The present study aimed to investigate the female teachers’ lived experience of multicultural education. The method used in this study was the qualitative approach and phenomenological method. The population consisted of all female teachers working in the city of Isfahan in the academic years 2020-2021. Using the purposeful sampling method, the population reached saturation with a sample size of 12. The data were collected using semi-structured in-depth interviews and were analyzed by MAXQDA 18. The results indicated six main themes: educational content, teaching method, strengthening relationships, environmental compatibility, diverse evaluation, and accepting multicultural education, which was obtained from 110 initial themes and categorization of the themes. The themes obtained from female teachers' experiences of multicultural education can be used as a model in the multicultural curriculum.
    Keywords: multicultural education, Lived experience, female teachers, First High School
  • Fatemehe Usefi, Mohammad Nourian *, Morteza Samie Zafarkandi Samie Pages 157-170
    The present study was conducted with the aim of validating the model of integration of local native games in the primary school curricula, using a survey method. Its statistical population included teachers of primary schools in Gachsaran, Kohkiloyeh and Boyerahmad. The sample size was determined to include 200 people who were selected via cluster random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was estimated by calculating the content validity indexes (CVR and CVI). The reliability of the questionnaire was also confirmed through implementation of Cronbach's alpha. The data were analyzed by using Spss-22 and Smart PLS-3 with partial least square tests and confirmatory factor analysis. In the external evaluation stage or the measurement model, the validity of the model was measured and confirmed by calculating the construct validity, convergent validity and divergent validity, and reliability of the model with composite reliability indices and Cronbach's alpha. Also, the internal (structural) model was also evaluated and confirmed by calculating the significance coefficients Z (t values), Aston-Geisser index and coefficient of determination. In examining the overall fit of the model, GOF=0.60 and SRMR=0.205, which show that the model has a good fit. Therefore, it can be said with confidence that the model of integrating local native games in the primary school curricula is highly reliable
    Keywords: Validation, native-local games, integrated curriculum, elementary school
  • Ali Korooki*, Esmaiel Sharifian Pages 171-184

    The purpose of this research was to determine the status of physical education curriculum planning levels based on Eisner's triple model. The research tool included a questionnaire designed based on Sheikhi's (1388 questionnaire) and the book of the elementary school physical education teacher. The results showed: 1) There is a significant positive difference (P<0.05) between the explicit dimension of the physical education curriculum in primary schools with the criterion score of 3. 2) There is a significant positive difference (P<0.05) between the hidden dimension of physical education curriculum in elementary schools with the score of criterion 3. 3) There is a significant positive difference (P<0.05) between the absurd dimension of the physical education curriculum in primary schools with the criterion score of 3. 4) There is a significant positive difference (P<0.05) between the levels of physical education curriculum in elementary schools with the criterion score of 3. There is a significant positive difference (P<0.05) between the explicit, hidden and abstract aspects of physical education curriculum in primary schools with criterion score of 3. The biggest difference (-0.649) was observed between the overt curriculum and the hidden curriculum, and the smallest difference (-0.275) was observed between the hidden curriculum and the absurd curriculum.

    Keywords: Curriculum planning, Eisner’s triple model, physical education
  • jamal abdolmaleki, Mohammad Ghafari Mejlej* Pages 185-196

    The aim of this study was to solve the problem of academic procrastination in two second grade elementary students in doing math homework using the method of mutual peer tutoring as a method of participation in education. The method of the study was action research. Therefore, the pre-test-post-test design with a sample was used to evaluate the effectiveness of peer tutoring in reducing academic procrastination and non-participation in doing math homework. The frequency and proportion of students 'academic procrastination before the action and after the action were compared to determine whether the action taken had a significant effect on reducing students' academic procrastination and non-participation or not. Data collection tools were second grade math textbooks and interviews. To analyze the data, frequency distribution tables, frequency ratio, graphs and t-test of two samples correlated with SPSS statistical software were used. Due to the significant decrease in the average ratio of students' academic procrastination from 0.911 before the action to 0.142 after the action at the alpha level 0.01 and positive interview results, it can be contended that peer tutoring has reduced academic procrastination in doing math homework in students and created motivation to participate in educational activities

    Keywords: Academic Procrastination, peer tutoring, educational interventions, participation in education
  • zohreh ziaee, Farzaneh Vasefian*, saeed mazboohi Pages 197-208

    The aim of this study is to validate and adapt a brain-centered curriculum model emphasizing interaction and motivation in secondary education. In the quantitative part of the research, the statistical population consists of teachers who employ brain-based teaching approaches. In the qualitative section, participants include experts and specialists. The purposive sampling method with theoretical saturation criteria was used, resulting in 10 interviews, and cluster sampling was utilized. For data analysis and investigating the simultaneous effects of general scales, statistical analysis using SPSS 24 and Smart PLS 4 was conducted. The findings indicated that curriculum design is influenced by four dimensions: objectives, content, teaching methods, and evaluation methods. The results of the structural equation model test showed that the variables of objectives, content, and evaluation methods have a positive and significant impact on interaction. The variables of objectives, content, evaluation methods, and teaching methods have a positive and significant effect on motivation. Additionally, teaching methods do not have a significant impact on interaction.

    Keywords: curriculum model, sustainable learning, brain-centered learning
  • The mediating role of metacognitive awareness in the relationship between school effectiveness and students' academic optimism
    mahsa mahmoudi mashaii, maedeh ebrahimi zahed, zahra sadri, mohammadreza zaeri behroz, abbas najafipour tabestanagh* Pages 209-222

    The aim of the present study was to determine the mediating role of metacognitive awareness in the relationship between school effectiveness and students' academic optimism. The method of the research was descriptive correlational. The statistical population included all students of the 11th grade of the second period of secondary school in Zanjan in the academic year of 2022-2023 totaling to 5600 people, of which 300 people were recruited based on Morgan&rsquo;s table after consulting with university professors. The research tools for data collection were three school effectiveness questionnaires of Hoy (2009), Techanen-Moran (2013) academic optimism and Mokhtari and Richard (2002) metacognitive self-awareness. Structural models with partial least squares approach were used for data analysis. The results of the analysis showed that the direct effects of school effectiveness on academic optimism (t=4.96, p=0.000) and metacognitive self-awareness (t=4.38, p=0.02), and metacognitive awareness on academic optimism (t=9.96, p = 0.000) were significant. Also, the indirect effect of school effectiveness on academic optimism with the mediation of metacognitive self-awareness was also significant (t=9.37, p=0.001). Finally, the proposed model has a good fit.

    Keywords: Students, Metacognitive awareness, academic optimism, School Effectiveness
  • Pathology of Educational Justice in Iranian Law in order to Provide a Suitable Model
    Alireza Darzi Boorkhani, Ali Babaee Mehr*, reza nasiri larimi Pages 223-234

    Educational justice is legally guaranteed for everyone without any discrimination, and governments are obliged to support educational justice and put it into practice. This issue has also been reflected in Iran's laws. The present research method is descriptive-correlational of structural equation type. The statistical population of the qualitative research is the elite teaching and research faculty members who were selected through interviews from 30 faculty members of Islamic Azad University branches in Mazandaran province. The quantitative part of the research was conducted using a researcher-made questionnaire administered to 280 people. SPSS 26 and PLS 3 were used for analysis. Using the coding method of qualitative content analysis based on interviews, identification and classification were done. Using structural equation modeling, the effectiveness weights have been obtained. The results showed that all the components of educational justice were identified and their significance was confirmed in the study, and the model of educational justice in Iranian law was explained by examining the themes and concepts. Also, the results show that the justice of education in Iran's legal system is not flawless but requires careful review and modification

    Keywords: Faculty Members, education, educational justice, Islamic Azad University of Mazandaran, Bureau of Education
  • Synthesis and Research of STEAM-based Curriculum Indicators and Components for Students with Special Needs
    Maryam Azimi Roshan, Hossein Momeni Mahmouei *, Yousef Mahdipour, Aliakbar Ajam Pages 235-252

    &nbsp; The purpose of the current research is to investigate the indicators and components of the STEAM-based curriculum for students with special needs. The approach of the current research is qualitative and its method is research synthesis. The research population included all articles (211 articles) that were published from 2009 to 2023 about STEAM in the curricula of students with special needs. The sample of the research included 31 articles, which were selected based on thematic monitoring, theoretical saturation of data in a purposive manner. By analyzing the data, the dimensions of STEAM were identified in the curriculum of students with special needs in five dimensions, 14 factors and 58 categories including the dimension of individual factors (including components such as teacher, student); The dimension of process requirements; The dimension of education strategy, environmental requirements (structured environment, supportive environment and technological environment) and evaluation (including indicators such as personalization of evaluation, comprehensiveness in assessment and skill-oriented assessment). The results showed that the integration of STEAM in the curricula of students with special needs requires attention to all dimensions and elements of the curriculum.

    Keywords: Curriculum, Students with Special Needs, Synthesis research, STEAM