فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرگس رضایی حسین آبادی، فلور خیاطان* صفحات 1-10

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی واقعیت درمانی بر بحران هویت و احساس غم غربت بود، که به روش شبه تجربی در یک طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل 1500 نفر از دانش آموزان پسر دوره متوسطه خوابگاهی مدارس شبانه روزی شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-1395 بودند که از میان آن ها 30 نفرکه مطابق معیارهای ورود و خروج مطالعه بودند به شیوه در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (15نفری) قرار گرفتند. همه شرکت کنندگان ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه بحران هویت احمدی (1376) و احساس غم غربت فن فلیت (2001) را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت واقعیت درمانی قرار گرفتند ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تحلیل شدند. تجزیه اطلاعات با آزمون واریانس و اندازه گیری مکرر نشان داد که واقعیت درمانی بر کاهش بحران هویت و احساس غم غربت تاثیرگذار است (05/0<p).

    کلیدواژگان: بحران هویت، احساس غم غربت، واقعیت درمانی، دانش آموزان خوابگاهی، مدارس شبانه روزی
  • سید عبدالله خاوری، حمیدرضا آراسته*، پریوش جعفری صفحات 11-21

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش بر چابکی سازمانی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بود. روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران شامل 1684 نفر و نمونه آماری 318 نفر بر اساس فرمول کوکران محاسبه شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر یک از واحدهای دانشگاهی انتخاب شد. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش (بر اساس ابعاد زیرساختی و فرایندی) بوکویتز و ویلیامز (2002) و فرهنگ سازمانی دنیسون و میشرا (1995) محقق ساخته چابکی سازمانی بود. روایی پرسشنامه ها به صورت صوری تایید شد و پایایی پرسشنامه مدیریت دانش 87/0، پرسشنامه فرهنگ سازمانی 83/0 و چابکی سازمانی 82/0 به دست آمد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با روش های آماری و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS20 و LISREL8.5 تحلیل شدند. نتایج تحقیق تاثیر مستقیم مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی را بر مدیریت دانش نشان داد، همچنین نقش مدیریت دانش به عنوان میانجی فرهنگ سازمانی و چابکی سازمانی مورد حمایت قرار گرفت. یافته های این پژوهش ایجاد یک فرهنگ موثر سازمانی از طریق فراهم کردن محیطی مناسب برای مبادله دانش و حمایت فعالیت های دانش محور را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، چابکی سازمانی دانشگاهی
  • حمید شفیع زاده* صفحات 23-36
    این تحقیق به منظور بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان ورامین انجام گرفته است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان ورامین در سال تحصیلی 1394-95 به تعداد 6128 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 361 نفر برآورد شد که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ جهت تشخیص دانش آموزانی که اعتیاد به اینترنت دارند استفاده شده است. از معدل پایان ترم و تعداد واحدهای افتاده دانش آموزان به عنوان شاخص های عملکرد تحصیلی استفاده شده است. تحلیل آماری داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و درصد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) انجام شده است. نتایج توصیفی نشان داد 7/1% درصد دانش آموزان اعتیاد ضعیف، 9/44% درصد نفر اعتیاد متوسط و 5/53% درصد دانش آموزان اعتیاد شدیدی به اینترنت داشته اند. علاوه بر این، 33% دانش آموزان بین 4 تا 6 ساعت از اینترنت استفاده می کنند که بیشترین فراوانی را تشکیل می دهد و 6/3% نیز بیشتر از 10 ساعت از اینترنت استفاده می کنند که کمترین فراوانی را تشکیل می دهد. بررسی نتایج همبستگی بین اعتیاد به اینترنت با معدل تحصیلی دانش آموزان، نشان می دهد که بین این دو متغیر رابطه منفی و معناداری وجود دارد و نیز بین میزان اعتیاد به اینترنت با تعداد واحدهای افتاده دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. علاوه براین نتایج نشان داد بین میزان اعتیاد به اینترنت با سن دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد اینترنتی، عملکرد تحصیلی، دوره دوم متوسطه
  • زهرا محمدی*، سید عباس هاشمی صفحات 37-47

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود تنیدگی والدینی، مادران دانش آموزان دختر دوره ابتدایی صورت گرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی با اجرای پیش آزمون و پس آزمون بود که از بین کلیه مادران دانش آموزان دختر دوره ابتدایی شهر خمینی شهر (اصفهان) تعداد 60 نفر با توجه به ملاک های ورود به پژوهش و مصاحبه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 مادر) و گروه گواه (30 مادر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش خانواده مبتنی بر پذیرش و تعهد درمانی قرار گرفتند. جهت ارزیابی تنیدگی در نظام والد-کودک از پرسشنامه خود گزار ش دهی آبیدین (1990) استفاده شد. داده ها با استفاه از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که متغیر مستقل در تقویت گری، خلق کودک، پذیرندگی، سازش پذیری اثر دارد. اما مداخله آموزش خانواده مبتنی بر پذیرش و تعهد نتوانسته منجر به بهبود عملکرد کودکان در متغیر بی توجهی/ فزون کنشی گردد (05/0<p). به طور کلی نتیجه این پژوهش نشان داد که برنامه آموزش خانواده مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به بهبود تنش والدگری مادران شده است.

    کلیدواژگان: تنیدگی والدینی، پذیرش و تعهد درمانی، مادران
  • اسماعیل کاظم پور*، سمیرا تراب نژاد صفحات 49-62
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش به روش بحث گروهی بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان بود که به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه مورد مطالعه کلیه دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان های شهرستان لنگرود (963 نفر) بودند. نمونه پژوهش تعداد 32 نفر از این دانش آموزان به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری مقیاس سنجش مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) در قالب پنج عامل دارای 56 گویه در قالب پنج عامل جداگانه مهارت های اجتماعی مناسب، جسارت نامناسب، تکانشی عمل کردن، برتری طلبی و ایجاد رابطه با همسالان در طیف 4 درجه ای لیکرت بود. برای تعیین روایی سازه، روش آماری تحلیل عوامل با مقدار ضریب KMO 0/86 به کار گرفته شد. برای محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس برابر 86/0 استفاده گردید. از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد و گروه آزمایش به مدت یک ماه تحت آموزش به روش بحث گروهی قرار گرفت. و نهایتا از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمده و برای تحلیل داده‎ها از آزمون کوورایانس چند متغیره (مانکووا) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد؛ آموزش به روش بحث گروهی بر بهبود مهارت های اجتماعی مناسب دانش آموزان و همچنین بر کاهش جسارت نامناسب، تکانشی عمل کردن، برتری طلبی و بهبود ایجاد رابطه با همسالان در دانش آموزان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش به روش بحث گروهی، مهارت های اجتماعی، رابطه با همسالان
  • فهیمه فهیمی، علی زینالی* صفحات 63-73
    پیشرفت تحصیلی مهمترین شاخص کارایی هر نظام آموزشی است. این پژوهش با هدف بررسی اثر سبک های دلبستگی، ادراک ریسک و ترس از موفقیت بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری پژوهش همه دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 94-1393 بودند، که از میان آنان 380 دانش آموز بر اساس جدول کرجسی و مورگان با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بر اساس ناحیه، جنسیت و پایه تحصیلی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سبک های دلبستگی (ون-آدنهوون، هافسترا و بکر، 2003)، مقیاس ادراک ریسک (بنثین، اسلوویک و سورسون، 1993)، پرسشنامه ترس از موفقیت (زاکرمن و الیسون، 1976) و معدل دانش آموزان جمع آوری شدند. ابزارها دارای روایی مطلوب و پایایی مناسب می باشند. داده ها با روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شدند. یافته ها نشان داد در مدل اول سبک دلبستگی ایمن اثر مستقیم و غیرمستقیم مثبت و معنادار بر پیشرفت تحصیلی داشت. متغیرهای ادراک ریسک و ترس از موفقیت میانجی های خوبی بین دلبستگی ایمن و پیشرفت تحصیلی بودند. همچنین در مدل دوم سبک دلبستگی ناایمن اثر مستقیم مثبت و معنادار بر پیشرفت تحصیلی داشت، اما اثر غیرمستقیم معناداری بر پیشرفت تحصیلی نداشت. متغیرهای ادراک ریسک و ترس از موفقیت میانجی های خوبی بین دلبستگی ناایمن و پیشرفت تحصیلی نبودند. با توجه به یافته ها بر اهمیت نقش سبک های دلبستگی، ادراک ریسک و ترس از موفقیت بر پیشرفت تحصیلی تاکید می شود.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، ادراک ریسک، ترس از موفقیت، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • مریم قهرمانی، جواد خلعتبری* صفحات 74-85

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تاب آوری روانی و اضطراب با اختلال بدریختی بدن در نوجوانان دختر شهر تهران بود. جامعه آماری پژوهش نوجوانان دختر استان تهران بود که120 نفر از انها کلینیک های زیبایی مراجعه کردند به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های تاب آوری کونور و دیویدسون، پرسشنامه مقیاس اضطراب بک و پرسشنامه مقیاس اختلال بدریختی بدن کش را پر کردند. پژوهش به روش همبستگی و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بر روی مراجعین انجام گردید. پس از اجرای آزمون تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری مانکووا به کمک نرم افزار SPSS نسخه ی 20 یافته ها نشان داد که ماتریس همبستگی بین متغیرهای پیش بین و ملاک با احتمال 99/0 با افزایش تاب آوری روانی میزان نگرانی افراد کاهش می یابد. نتایج نشان داد تاب آوری به صورت منفی و معناداری اضطراب را پیش بینی می کند. در واقع، به ازای هر یک واحد تغییر در نمره تاب آوری، نمره اضطراب تغییر می کرد. بین تاب آوری و نگرانی نسبت به بدریختی بدن رابطه معکوس وجود دارد و با اضطراب رابطه مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری روانی، اضطراب و اختلال بدریختی بدن
  • ارسلان خانمحمدی، قدرت الله عباسی*، سمیرا رحمانی جوانمرد صفحات 86-96
    دیابت بیماری مزمنی می باشد که بر عملکرد فردی و اجتماعی اثرات گسترده ای می گذارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای خود- دلسوزی، انعطاف پذیری شناختی و حس انسجام در افراد مبتلا به دیابت و افراد سالم می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی بیماران زن دیابتی سرپایی مراجعه کننده به کلینک ها و مراکز درمانی بودند. از این جامعه، 50 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با 50 نفر از افراد سالم مورد مقایسه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های خود- دلسوزی، ا نعطاف پذیری شناختی و حس انسجام استفاده شد و داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین خود- دلسوزی، انعطاف پذیری شناختی و حس انسجام در افراد مبتلا به دیابت و افراد سالم تفاوت معنا داری وجود دارد. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که افزایش خود- دلسوزی و انعطاف پذیری شناختی از عوامل بسیار مهمی برای مدیریت بهتر بیماری های مزمن است و با بیشتر شدن سازش یافتگی جسمانی و روانی با وقایع تنش زای زندگی و سطوح بالاتری از عملکرد و رضایت از زندگی رابطه دارد و بالطبع رفتارهای خود- مراقبتی و کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خود- دلسوزی، انعطاف پذیری شناختی، حس انسجام، افراد مبتلا به دیابت، افراد سالم
|
  • Narges Rezaei Hosein Abadi, Felor Khayatan * Pages 1-10

    The Present study aimed to examine the effectiveness of reality therapy on identity crisis and homesickness which was conducted based on a semi-experimental method in a pretest-posttest design with control group. The study population included 1500 male high school students living in dormitories of boarding schools at academic year of 2016-17 in Isfahan, 30 of whom were selected based on availability given inclusion and exclusion criteria and using simple random selection. The participants were then divided into two groups of experiment and control (n=15). All the participants completed the research instruments including, Ahmadi’s Identity Crisis Questionnaire (1988) and Van Vliet’s Homesickness Questionnaire (2001) at pretest and posttest. The Experiment group received 10 sessions of reality therapy while the control group did not receive any treatment. The Collected data were analyzed using repeated measures ANOVA. The Results indicated that reality therapy has positive effect on reduction of identity crisis and homesickness (p<0/05).

    Keywords: Identity Crisis, homesickness, Reality Therapy, Students at dormitory of boarding schools
  • Seyyed Abdollah Khavari, Hamidreza Arasteh *, Parivash Jafari Pages 11-21

    This research aimed to investigate the effect of organizational culture and knowledge management on organizational agility of Mazandaran Islamic University. The adopted research approach was descriptive, and the correlation research design was based on Structural Equation Modeling. The statistical population chosen included 1684 faculty in Mazandaran Islamic Azad Universities. The sample included 270 persons who were selected based on Cochran formula. In addition, stratified random sampling was employed in accordance with the size of each University branch under study. The collected data was analyzed by Structural Equations Modeling using SPSS20 and LISREL 8.5. The result showed that knowledge management and organizational culture directly influence knowledge management. Moreover, it is confirmed that knowledge management plays the mediating role between organizational culture and organizational agility. The result of this research puts a great emphasis on creating a proper and effective organizational culture by providing a suitable environment conducive to knowledge sharing and support of knowledge-centered activities.

    Keywords: Organizational Culture, Knowledge Management, University Organizational Agility
  • Hamid Shafizadeh * Pages 23-36
    This study aimed to evaluate the relationship between Internet addiction and academic performance of second grade High School students conducted in Varamin city. The overall objective of the present study is practical and in terms of method is correlational descriptive. This research is random sampling. To calculate the sample size, Cochran formula has been used. The sample of 361volunteer students were randomly selected from Varamin city. In this study, Young's Internet Addiction questionaire is used to identify students who are addicted to internet. GPA at the end of the semester and the number of students’ failed units as academic performance indices were used. Data analysis was done by using descriptive statistics (frequency, mean and percentage) and inferential statistics (Pearson). The Results showed that 1/7 percent of users have poor addiction, 44/9 percent medium addiction and 53/5 percent severe addiction to internet.  Investigation of correlational results indicates that there is a significant positive relationship between the variables of Internet addiction and the age of the students with0/95 interval confidence and also there is a significant positive relationship between the variables of the level of internet addiction and the number of failed students with 0/95 interval confidence,futhermore the research indicated that in terms of the relation between the variables of Internet addiction and the average of the students there is a significant negative relationship with 0/95 interval confidence.
    Keywords: Internet addiction, Academic performance, high school students
  • Zahra Mohammadi *, Seyed Abbas Hashemi Pages 37-47

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance-based education and commitment on the improvement of parental stress in girls’ elementary school mothers. The research method was semi-experimental with running pre-test and post-test. 60 mothers were selected among all primary school students’ mothers in Khomeini-Shahr (Isfahan) during the academic year of 2012-13.They were selected based on the research entering criteria and “available sampling” technique interview and they were randomly put into experimental group (30 mothers) and control group (30 mothers). The experimental group was under the family education based on acceptance and commitment trophy for ten 90-minute sessions. The Abidin self-reporting Questionnaire (1990) was used to assess stress in the parent-child system. The Data was analyzed by covariance analysis method. The findings of this research showed that an independent variable has an effect on empowerment, child temper, acceptance and compatibility. But, family education based on acceptance and commitment intervention failed to improve the performance of children in inattention / excessive action variable (P <0.05). In general, the results of this study indicated that the family education program based on acceptance and commitment resulted in improvement of parental stress in mothers.

    Keywords: Parental Stress, Acceptance, Commitment Therapy, Mothers
  • Esmaeil Kazempour *, Samira Torabnezhad Pages 49-62
    The aim of this study was to investigate the impact of group discussion education on students’ social skills. This method is quasi-experimental method with pre-test - post-test and follow-up controls were performed. Population of the city high school girl students in school Langroud formed. For data analysis, Mancova was used. Research findings indicate that; between teaching appropriate social skills through group discussion and there is no significant relationship between students. The group discussion method of teaching students with insufficient courage and there is no significant difference between. The group discussion method of teaching students about significant 0.4 impulsive act. The group discussion method of teaching excellence and students seeking a meaningful relationship is 0.5. The group discussion method of teaching and interacting with students in a significant relationship.
    Keywords: Group discussion, social skills, relation to peer
  • Fahimeh Fahimi, Ali Zeinali * Pages 63-73
    Academic achievement is the most important parameter in the efficacy of each educational system. The present study was undertaken to evaluate the relationship between attachment styles, risk perception and fear of success and students’ academic achievement. The study population consisted of all the male and female high school students in Urmia in the 2014-2015 educational years. A total of 380 students were selected using the multi-stage cluster sampling technique in terms of district, gender and educational level. Data were collected using attachment styles questionnaire (Van Oudenhoven, Hofstra and Becker, 2003), risk perception scale (Benthin, Slovic and Severson, 1993), fear of success questionnaire (Zuckerman and Ellison, 1976) and the average of students’ grades. The questionnaires have a desirable validity and appropriate reliability. Data were analyzed with Pearson’s correlation coefficient and path analysis techniques. The results showed that in the first model, the secure attachment style had significant, positive, direct and indirect effects on academic achievement. The variables of risk perception and fear of success proved good mediators between secure attachment style and academic achievement. In addition, in the second model, insecure attachment style had a direct and significant effect on academic achievement; however, it had no significant indirect effect on academic achievement. The variables of risk perception and fear of success were not good mediators between insecure attachment style and academic achievement. Based on the results, emphasis should be placed on the roles of attachment styles, risk perception and fear of success in academic achievement.
    Keywords: Attachment Styles, risk perception, Fear of Success, academic achievement, Students
  • Maryam Ghahremani, Javad Khalatbari * Pages 74-85

    The aim of this study compare in Relationship between hardiness Resilience to anxiety on Body Dysmorphic Concern in daughter adolescent city Tehran. Statistic community: daughter adolescent city Tehran. Statistics case: person 120of daughter adolescent city Tehran as by approach beauty clinic. Knack: at research that correlate approach and bunch approach multistage to clinical clientele beauty on city Tehran. Research instrument: form questionnaire hardiness Resilience Koner_Dayvison ، form questionnaire Bek_ anxiety and form questionnaire Body Deformity Kash. Analysis resolve: statistics approach Ancova assistant by SPSS version 20- search study between community matrix predictive and canon variable  by possible 0/99 by mental stomach addition lessen do  amount pensiveness  people. All case study form mental stomach negative and meaningful the predictive anxiety. Effectually by change a score stomach change score anxiety. Remain between mental stomach and on Body Dysmorphic inverse relationship and by anxiety direct relationship.

    Keywords: Hardiness Resilience, anxiety, body Dysmorphic
  • Arsalan Khanmohammad, Ghodratollah Abbasi *, Samira Rahmani Javanmard Pages 86-96
    Diabetes is a chronic disease that has many effects on individual and social performance. The purpose of this study was to compare self-compassion, cognitive flexibility and sense of coherence in people with diabetes and healthy people. The method of this research is causal-comparative. The statistical population of this study included all outpatient diabetic women patients referring to clinics and treatment centers. From this society, 50 subjects were selected by convenience sampling and compared with 50 healthy subjects. Self-compassion, cognitive flexibility and sense of coherence were used to collect data and data were analyzed by multivariate analysis of variance. The results of the data analysis showed that there is a significant difference between self-compassion, cognitive flexibility and sense of coherence in people with diabetes and healthy subjects. According to the findings, self-compassion and cognitive flexibility are among the most important factors for better management of chronic diseases and as psychosocial adaptation increases, with stressful events of life and higher levels of performance and life satisfaction, it affects self-care behaviors and quality of life in patients.
    Keywords: self-compassion, cognitive flexibility, sense of coherence, diabetics, healthy people