فهرست مطالب

هنرهای صناعی خراسان بزرگ - پیاپی 2 (زمستان 1401)

نشریه هنرهای صناعی خراسان بزرگ
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا شیخی*، شهربانو موسی زاده صفحات 1-12
    در کارت بافی مناطق الموت قزوین، کلات نادر و علی آباد کتول در نوعی از دست بافته های نواری با عرض های متفاوت می توان هویت قومی مردمان ساکن را بازجست. زنان با تکیه بر اصالت گذشته، آن ها را بافته و از ساختار هندسی عناصر و اشیاء محیط پیرامون در خلق آن بهره می گیرند. هدف از این پژوهش، بازشناسی ویژگی های فنی و هنری در سه منطقه الموت قزوین، کلات نادر و علی آباد کتول از نظر مردم شناسی و شناسایی نقاط افتراق و اشتراک نقوش در آن است. بنابراین پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به سوالات ذیل است: 1. نقوش مورداستفاده در کارت بافی مناطق الموت قزوین، کلات نادر، علی آباد کتول چیست؟ 2. طرح ها و نقوش در کارت بافی این مناطق بر اساس رویکرد مردم شناسی چه مفهومی دارند و نقاط افتراق و اشتراک آن ها کدام است؟ روش تحقیق، توصیفی و رویکرد تحلیل، مردم شناسی است. گردآوری مطالب از طریق منابع کتابخانه ای و به ویژه میدانی و نمونه گیری شامل تمام شماری موارد در دسترس است. یافته ها نشان می دهد کارت بافی در این مناطق، ساختاری منحصربه فرد داشته و گویای ارتباط با طبیعت، فرهنگ و رسوم بومی مناطق بوده و محصولی فرهنگی و کاربردی، متناسب با نیازهای مردم است. معانی نهفته در ورای تزیینات معمولا ریشه در باورهای اساطیری و دینی اقوام دارند. بررسی نقوش نواربافی مناطق سه گانه فوق نشان داد قالب های هندسی در این بافته های نواری به عنوان مهم ترین عنصر زیبایی با به کارگیری عناصری از زیست بوم و نمادپردازی فرهنگی انتزاع شده است. نقوش به کاررفته در آن ها شامل نقش های حیوانی، هندسی و طبیعت پیرامون است که عموما با رنگ های سفید، سیاه، زرد و به ویژه قرمز بافته می شوند. باید اشاره داشت تنوع نقوش در کلات نادر بیشتر و در علی آباد کتول از فراوانی کمتری برخوردار است. این نقوش با بیانی ساده و نمادین، برگرفته از طبیعت، پدیده های طبیعی و باورهای مردم هر منطقه هستند و با تکرار، ریتم و ترکیب بندی متقارن در قالب اشکال هندسی بر کارت بافی سه منطقه خودنمایی می کنند.
    کلیدواژگان: کارت بافی، الموت قزوین، کلات نادر، علی آباد کتول
  • احمد صالحی کاخکی، بهاره تقوی نژاد* صفحات 13-36
    در قرن ششم تا اواسط قرن هشتم هجری قمری، مقارن با حکومت های سلجوقی، خوارزمشاهی و ایلخانی در ایران، تکنیک های زرین فام و گچ بری به حد اعلای ظرافت خود رسید. شهر کاشان در استان اصفهان، ازجمله مراکز مهمی بود که به دلیل داشتن خاندان های هنرمند کاشی کار، سرآمد شهرهای کشور در تولید محصولات زرین فام، محسوب می شد. بهترین عرصه هنرنمایی این نوع از آثار در ساخت محراب هایی تجلی یافت که امروزه اکثرا زینت بخش موزه های ایران و جهان است و تعدادی از مهمترین آنها در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود. علاوه بر تولید محراب های زرین فام، ساخت و ساز محراب های گچی نیز، از فراوانی بسیار برخوردار بود و در بناهایی با کاربری های گوناگون، به کار برده می شد که شهر کاشان نیز، چندین نمونه از این محراب های گچ بری نفیس را در خود جایداده است. این پژوهش باهدف معرفی و تحلیل ویژگی های ساختاری)فرم کلی(و تزیینی)نقوش(محرابهای زرین فام کاشان و مقایسه آنها با محراب های گچ بری همین منطقه، شکل گرفت تا بر تداوم سنت های هنری در بستر زمان و تاثیرپذیری ویژگی های مذکور محراب های گچ بری منطقه کاشان از محراب های زرین فام، در بازه زمانی تعیین شده، تاکید نماید. بنابراین پرسش اصلی این پژوهش را می توان چنین مطرح کرد که شاخص ترین ویژگی های فرم و نقش محراب های زرین فام و گچ بری شهر کاشان، در قرن ششم تا اواسط قرن هشتم هجری قمری، کدام است و این محراب ها از حیث فرمها و نقوش خود به چه میزان از محراب های زرین فام ساخته شده هم دوره یا دوره قبل، تاثیر پذیرفته اند؟ روش تحقیق تاریخی - توصیفی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای)اسنادی(و میدانی است. نتایج مطالعات که از بررسی شش محراب زرین فام و چهار محراب گچ بری در بازه زمانی مذکور در شهر کاشان به دست آمده بر این نکته دلالت دارد که هنرمندان سازنده محراب های گچ بری کاشان، از رجوع به سنت های پیشین و هم زمان که در ساخت و تزیین محراب های زرین فام رواج داشته، بی بهره نبوده اند و به لحاظ تناسبات کلی، فرم)مثلث زاویه دار(و تعداد طاق نماها، فرم لچکی ها، تعداد نیم ستونها)پیلکها(، فرم سرستونها)گلدانی شکل(و همچنین ویژگی های تزیینی، ازجمله استفاده وسیع از نقوش گیاهی متراکم، ظریف و چندلایه/سطحی و کاربرد محدود نقوش هندسی ساده، بیشترین تاثیر را از محراب های زرین فام اخذ نموده و با تکنیک گچبری، به اجرا درآورده اند.
    کلیدواژگان: محراب زرین فام، محراب گچ بری، کاشان، قرن ششم تا اواسط قرن هشتم هجری، فرم و نقش
  • مهدی محمدی، احمد تندی*، امیر مازیار صفحات 37-56
    عطار نیشابوری در منظومه های اسرارنامه، الهی نامه، مصیبت نامه و منطق الطیر از حکایت ها و تمثیل های متفاوتی استفاده می کند تا گنج های « حقایق و حکمت هایی را بیان نماید که از آنها با نام یاد می کند. استفاده از نمادهای جانوری و بیان داستان- » بی شمار هایی از زبان جانوران ازجمله بخش های مهم این حکایتها است. عطار از دایره گستردهای از جانوران استفاده نموده و با استفاده از ویژگی های آنها، مفاهیم و مقاصد خود را انتقال می دهد. بررسی، توصیف و تحلیل این جانوران و خصوصیات آنها، علاوه بر افزایش شناخت اندیشه های عطار، کمک می کند تا اطلاعات ما درباره گفتمان های جانوری آن دوره افزایش یافته و دریافت کامل تری از فهم هم عصران عطار از حیوان به خصوص در خراسان بزرگ به دست بیاوریم. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بررسی منظومه های چهارگانه عطار پرداخته و پس از استخراج نام جانوران، ویژگی هایی از حیوانات که در حکایات بیان شده را ذکر می نماید. مطالعه حاضر نشان می دهد که عطار در وصف خود از جانوران و ویژگی های آنها، از منابع متفاوتی مانند داستان های قرآن کریم و متون تفسیری،احادیث و روایات مرتبط با پیامبران و بزرگان، داستان های افسانه ای-عامیانه و منابع علمی-شبه علمی این دوره استفاده کرده است. البته او تنها به ویژگی ها و خصوصیاتی از حیوانات اشاره کرده که برای بیان منظور خویش به آنها نیاز دارد و حتی در مواردی نه تنها به منابع خود وفادار نبوده، بلکه هر جا که لازم دانسته است ویژگی هایی از حیوانات را بیان می کند که با اطلاعات این منابع در تعارض می باشند.
    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، عطار نیشابوری، منظومه های چهارگانه، نظام جانوری، نمادهای حیوانی
  • محمد محمدی*، محمدتقی آشوری صفحات 57-74

    پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل شیوه های پیکره نگاری در دیوارنگاره های نیشابور در سده های سوم و چهارم هجری/ نهم و دهم میلادی و جایگاه آن در روند تاریخی هنرهای پیکره نمای ایران می پردازد و شامل تکه دیوارنگاره های تاکستان تپه، قنات تپه و تپه سبزپوشان است. در این بررسی ترکیب بندی، روابط و حالت پیکره ها با اصول تصویرنگاری ساسانی معنادار می نماید، به ویژه آثاری چون دیوارنگاره «شکارگر قوش به دست» تاکستان تپه که نمایانگر مهم ترین تحول در پیکره نگاری در هنر ایران صدر اسلام است. درمجموع این مجموعه نشانگر سه مرحله زمانی و هنری در دیوارنگاری نیشابور است. مرحله نخست و به نظر کهن تر، مجموعه تاکستان تپه است که با اسلوب تمام خطی هنر ساسانی همانند به نظر می رسد، این آثار عمدتا فاقد رنگ و با کیفیت خطی یکسان و طراحی گونه است. در مرحله یا گونه دوم، آثار تپه سبزپوشان جای دارند که ویژگی های کار با قلم مو را بر خود دارند و تمایز آن ها با گروه پیشین در قلم پردازی و رنگ آمیزی است. مرحله یا گونه سوم، آثار قنات تپه است که نمایانگر ورود عناصر و کیفیات هنری شمال شرق ایران و آسیای مرکزی است. چهره ماه رخ، ابروهای کمانی و چشمان بادامی و باریک در چهره پردازی و قلم گیری و ظرافت در طراحی از ویژگی های این مرحله یا دسته است. این آثار که خود نمایانگر واپسین و آخرین دوره یا مرحله دیوارنگاری در نیشابور می نماید، بازتاب حضور و چیرگی قوم های مهاجر آسیای مرکزی در نیشابور است که دیوارنگاره «شکارگر» در قنات تپه عالی ترین جلوه آن می نماید. به طورکلی، دگرگونی پیکره نگاری از شیوه ساسانی مآب یا پساساسانی صدر اسلام با ویژگی یکسره خطی و بی رنگ و تا حدی رسمی، با میانجی شیوه تاکستان تپه که برخی تاثیرات آغاز دوره اسلامی را بر خود دارد به شیوه ای پویا و جان دار که مهم ترین تمایز آن قلم گیری و خط پرنیروی طراحی و نمایش واقع نمایانه کالبد انسانی است.

    کلیدواژگان: پیکره نگاری، دیوارنگاره های نیشابور، هنر سامانی، هنر ایران اسلامی
  • محمود کارگر* صفحات 75-92
    تزیینات آجری به تدریج از سده های اول اسلامی رایج و در دوره سلجوقی (590-429 ق) به شکوفایی رسید و در ادامه تا عصر حاضر در تلفیق با کاشی و دیگر مصالح بومی زینت بخش بناهای مذهبی و سایر بناهای معماری ایران بوده است. ازجمله آثار معماری برجای مانده از اوایل سده هشتم هجری، می توان به برج علی آباد کشمر واقع در خراسان رضوی اشاره داشت که با بهره گیری از انواع تزیینات آجری و کاشی در منطقه کویری ایران قرار دارد. از ویژگی های شاخص این بنا، غنای طرح ها و فرم های تزیینی بر بدنه بیرونی و داخلی، دیواره ها، سقف ها و همگنی سازه و تزیینات است. در این پژوهش، جمع آوری داده‎ها از طریق مطالعات کتابخانه ای، به ویژه مطالعات میدانی و بر روش توصیفی- تحلیلی استوار است که در آن تزیینات آجری و کاشی کاری این برج باهدف معرفی بنا ، شناسایی انواع تزیینات آجری، کاشی و گچبری، انواع چیدمان آجر طبقه بندی و انواع طرح های گل انداز موردمطالعه قرارگرفته است. یافته ها نشان می دهد که ساختار و گونه معماری برج کشمر با الگوبرداری عناصر متنوع معماری از برج های قبل از خود و ترکیب این عناصر ساخته شده و نمونه تکامل یافته این گونه بناها در اوایل قرن هشتم هجری قمری است. بخش عمده تزیینات سطح بیرونی بنا چیدمانی از رگ چین های آجری، تلفیق آجر و کاشی در انواع گل اندازهای متنوع نه، هفت، پنج و سه رجی بر روی قاب های دوازده ضلع، یال های نیم استوانه ای و منشور با قاعده مثلث است. سردر ورودی، طاق نماها، ستونچه ها و پایه کلاهک مخروطی با انواع رگ چین ها، خفته راسته، خفته راسته کلوک بند و کلوک بند زوج تزیین گردیده و تمامی سطوح داخلی بنا گچبری و مقرنس کاری است. کاشی های مورد استفاده از نوع نقش دار اسلیمی و ختایی با رنگ های فیروزه ای و لاجورد می باشد.
    کلیدواژگان: برج علی ‏‏‏آباد کشمر، تزیینات آجری، کاشی کاری، معماری ایلخانی
  • علی اصغر محمودی نصب*، سید رسول موسوی حاجی، حسین کوهستانی، جواد خدادوست صفحات 93-109

    شکوه، عظمت و زیبایی معماری اسلامی ایران و حتی معماری قبل از اسلام، بیش از هر چیز به تزیین و آرایش آن بستگی دارد. هنرهای والای اسلامی، چه هنرهای تزیینی و چه هنرهای کاربردی، دارای اهمیت و اعتبار ویژه ای است و در هر دوره از ادوار اسلامی ایران، جهت تزیین فضاهای معماری از انواع هنرها استفاده شده که این هنرها علاوه بر جنبه تزیینی، ویژگی معماری و تزیینی هر دوره را بیان می کند. در معماری تاریخی ایران علاقه به سطوح تزیینی از علاقه به اشکال ساختمانی کمتر نیست و طرح های تزیینی با چنان احساسی از ارتباط اجزاء با کل ساخته می شود که این احساس برای ارتباط عناصر واقعی ساختمان کمتر دیده می شود. از جمله بناهایی که در دوره اسلامی بعد از مساجد مهم ترین عناصر تزیینی در آن به کار رفته است، معماری آرامگاهی می باشد. در این تحقیق معماری و تزیینات به کار رفته در آرامگاه حسام الدوله بیرجند معرفی می شود. این آرامگاه مربوط به دوره قاجار و جزء بناهای آرامگاهی غیر مذهبی است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و تحلیلی و با رویکرد تاریخی و فرهنگی بوده و جمع آوری یافته های آن نیز طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. سوال اصلی تحقیق این است که آرایه های تزیینی به کار رفته در آرامگاه حسام الدوله کدامند؟ از جمله تزیینات به کار رفته در آن هنر آینه کاری است. هنر آینه کاری در دوره قاجار در بناهای حکومتی و آرامگاه های مذهبی بیش ترین کاربرد را دارد. آینه کاری به کار رفته در آرامگاه حسام الدوله به صورت اشکال هندسی و به صورت رسمی بندی، انواع گره و نقوش اسلیمی و نقاشی و خط بر پشت آینه به وجود آمده است. علاوه بر آینه کاری در این بنا از هنر گچبری به صورت نقوش اسلیمی و حیوانی و آجرکاری نیز استفاده شده است.

    کلیدواژگان: بیرجند، آرامگاه حسام الدوله، قاجار، آینه کاری، گچبری
|
  • Alireza Sheikhi *, Shahrbanoo Mousa Zadeh Pages 1-12
    This article is taken from a research project entitled Comparative study of Tape weaving patterns (case study of Qazvin, Kalat Naderi and Aliabad Katoul) by the first author in University of Art. In tape weaving - A kind of hand-woven - the ethnic identity of the people living in Alamut-e-Qazvin, Kalat-e-Nader and Aliabad-e-Katoul can be traced. The aim is to identify the technical and artistic features of the three regions in terms of anthropology.The research method is descriptive and the analysis approach is anthropology. Data collection is done through library resources, especially field resources.The patterns used in tape weaving of Qazvin  are a combination of geometric and nature patterns. The use of research in the fields of Qazvin, Kalat Nader and Ali Abadktol influenced by concepts such as fertility and immortality, abundance and procreation, wound healing, physical and mental development, purity and peace, solidarity and unity, seeking rain, It is truth and humility. Continuity and follow-up in the method of weaving ribbons in these areas and the use of local materials and tools and relying on the main original sewing methods, tape weaving in these areas has become one of the indigenous arts. At first glance, tape weaving patterns in are pure geometric elements that are symbolically used in the nature of the region, beliefs and customs, but generally include the local and cultural identity of the region. Through the shape and style of these motifs, the women artists of this region express their thoughts, feelings and experiences in the form of tapes that express their natural messages and culture by showing them in transmission. Therefore, it can be said that art can not only experience effectively and demonstrate the ideas of a society in the social and cultural fields, but by analyzing its forms and motifs, meanings and effective capacities, it can also provide easier access to the intellectual and practical systems of that society. The result of this study shows that all the designs in these areas are influenced by the environment and nature around, mentally designed and simplified and are used as a symbolic role and is in accordance with the culture and customs of the people of the region and geometric patterns are most used in Woven tapes have three regions.
    Keywords: Tape weaving, Qazvin, Kalat-e-Nader, Aliabad-e-Katoul regions
  • Ahmad Salehi Kakhki, Baharh Taghavi Negad * Pages 13-36
    From of the 6th Century to the Mid-8th Century AH, concurrent with Seljuk, Khwarazmian and Ilkhanid dynasties in Iran, Lustre and Stucco techniques reached their pinnacle. Since there were many famous tilers in Kashan during this period, this city was considered as one of the early pioneers in making lustre products in Iran. These techniques were mostly used in making the mihrabs most of which are now kept in different museums of Iran and other countries. Some of the most important of these mihrabs are in the Astan Quds Razavi Museum, which belongs to the shrine of Imam Reza. In addition to the lustre mihrabs, many stucco mihrabs were made that were used in the buildings with different functions some of which are located in Kashan. The goal of this research is to identify and analyze the structural and decorative features of lustre mihrabs in Kashan and compare them with the stucco mihrabs of the same region in order to highlight the continuity of artistic traditions over time and study the effects of the structural and decorative features of lustre mihrabs on the stucco ones in Kashan over a certain period of time. Therefore, the author tries to answer the following questions: what are the most significant structural features, designs, motifs and inscriptions of lustre and stucco mihrabs in Kashan attributed to 6th Century to the Mid-8th Century AH? How much are stucco mihrabs influenced by the contemporary or older lustre mihrabs in terms of structure and decoration? The data were collected through field research methods (photography, drawing linear designs of the images) and are based on written and online resources which were then analyzed using a historical-comparative method. The results of these studies show that the artists who have made the stucco mihrabs in Kashan have used older and contemporary traditions that had been often used in making and decorating the lustre ones. These artists were greatly influenced by the lustre mihrabs in terms of total congruence, the form of arch (angled triangle), number of arcades, the form of spandrels, number of half columns, the form of capitals (vase-like) as well as decorative features, including extensive use of dense, elegant and multi-layered plant motifs and limited use of simple geometric motifs.
    Keywords: lustre mihrab, stucco mihrab, Kashan, 6th Century to the Mid-8th Century AH, form, motif
  • Mahdi Mohammadi, Ahmad Tondi *, Amir Maziar Pages 37-56
    Attar Nishaburi uses different narrations and allegories in Asrar-Nameh, Ilahi-Nameh, Mosibat- Nameh, and Mantiq-ut-Tayr versified stories to share intelligence and wisdoms that he names “countless treasures”. Using animal symbols and animal characters are important parts of these narrations. By employing a variety of animals and their characteristics, Attar conveys his ideas and concepts. In addition to gaining a deeper insight into Attar’s thoughts, surveying, describing, and analyzing these animals and their characteristics help us to improve our knowledge about the dialogues based on animals’ characteristics in his era and better comprehend his contemporaneous view regarding animals, especially in the Greater Khorasan. Using a descriptiveanalytical method, this article attempts to investigate Attar’s fourfold versified stories and state the characteristics of the mentioned animals in the narrations, after extracting their names. The study indicates that Attar used different resources including stories in Koran Karim, descriptive texts, aphorisms and traditions related to prophets and scholars, fiction-slangy stories, and scientific-quasi as well as scientific sources to describe the animals and their characteristics. Of course, he only uses the animals’ characteristics that he finds useful to express his ideas. In some cases, he is not concerned about being loyal to the references; he rather adds new characteristics to the animals that are controversial to the references.
    Keywords: mystical literature, Attar Nishaburi, Fourfold Versified Stories
  • Mohammad Mohammadi *, Mohammad Taghi Ashori Pages 57-74

    The present study examines the Figural representation and drawing in Neyshabur Murals in the ninth and tenth centuries: these murals include some wall paintings and drawings from Vineyard Tepe, Qanat Tepe and Sabzpushan. In total, this collection represents three artistic and temporal phases in the Neyshabur mural: the first, and presumably the oldest, is Vineyard Tepe, which has more similarity to the contour type of Sasanian art. In this manner, which has many counterparts in metal artworks, stone reliefs and plaster sgrafitto, the focus is on the quality of the line; these works usually are colorless and drawing-like. In the second phase, there are Sabzpushan murals that feature the brush work and their distinction from the earlier group in stylization and painting. On the other hand, these have origins in Sasanian formal arts and then in the early Islamic period, as in Samarra. The third phase or type is of Qanat Tepe works that represent the artistic elements and influences of northeast Iran and Central Asia; moon face, arched eyebrows and almonds and narrow eyes in physiognomy. The delicate delineation of Sabzpushan Murals is characteristics. These artistic devices may reflect the presence of artist immigrant from Central Asia in Neyshabur. The "hunter" mural in Qanat Tepe could be the most magnificent evidence. In this process, the linear, colorless and somehow formal Sasanian-like or post-Sasanian-like figural representation manner of early Islamic era are transferred from Vineyard Tepe style, which is the mediator between these two phases, to a dynamic manner that is distinguished by powerful delineated and realistic representation of the human figure.

    Keywords: Samanian Art, Neyshabur Murals, Figural representation in Islam
  • Mahmood Kargar * Pages 75-92
    Brick ornaments and decorations have been gradually prevelant since the first centuries of Islam, and was then flourished in Seljuk period. In combination with tiles and other endemic materials has found its way to embellish religious monuments and also the other forms of Iranian architecture until the current era. One of the remaining monuments since early eighth century AH is Aliabad tower located in Khorasan province, which is grandstanding by the utilization of various brick and tile ornaments in the middle of desert of Iran. Richness of decorative designs and forms on the interior and exterior body, walls, ceiling and also harmony between the building and decorations can be pointed out as main qualities of this particular building. Collecting data for this study was carried out through library studies, especially field studies and based on analytical method in which the tower’s brick ornaments and tiling have been studied for the purpose of introducing the building, recognizing types of brick bonding, tilework, and plaster art, variety of classified brick layouts and also all sorts of botanical designs. The data has shown that the structure and architecture methods of Keshmar tower have been adopted from previous towers and from the combination of their segments which is the evolved example of the similar category in early eighth century AH. The main parts of exterior decoration are brick bonding in rows as well as combinations of brick and tile in many kinds of patterns such as rows of nine, seven, five and three, located on dodecagon frames, half cylindrical crests and triangular prisms. The entrance, colonnades, balusters and the base of the conical cupolas are all embellished with different types of “Rag Chin”, “Khofteh-Rasteh”, “Khofteh-Rasteh Kalouk-Band” and dual “Kalouk-Band” (which are types of bonding and brick working). All of interior surfaces are designed with Muqarnas and Stucco (plaster). The tiles used for decoration are patterned with arabesque and angelica designs and colored as turquoise or azure.
    Keywords: Aliabad Keshmar Tower, Brick ornaments, tilework in architecture, Ilkhanate architecture
  • Hossein Koohestani, Javad Khodadoost Pages 93-109

    The splendor, grandeur and beauty of Islamic architecture of Iran, and even of pre-Islamic architecture, depends, above all, on its decoration. Islamic high arts, both decorative and applied arts, are of particular importance and prestige, and in every era of the Islamic era of Iran, various types of arts have been used to decorate the architectural spaces, which in addition to the decorative, architectural and decorative features of each It expresses the course. In Iranian historical architecture, interest in decorative surfaces is no less than interest in building forms, and decorative designs are made with such a sense of connection with the whole that this feeling is less likely to relate to the actual elements of the building. Tomb architecture is one of the most important decorative elements in the Islamic era after the mosques. In this research, the architecture and decoration used in the tomb of Hesam Dowlah Birjand is presented. This tomb is related to the Qajar period and is part of the non-religious tomb buildings. This research is a descriptive and analytical research with historical and cultural approach and its findings have been collected through library and field studies. The main question of the research is what are the decorative motifs used in the tomb of Hussam al-Dawlah? One of the decorations used in that art is mirror work. Mirror art is most used in government buildings and religious tombs during the Qajar period. Mirrors used in the tomb of Hesam Dowlah are geometrically formalized, with a variety of knitwear and Islamic motifs and paintings and a line on the back of the mirror. In addition to mirroring, the art of plastering has been used as an animal and animal motif and brickwork.

    Keywords: Birjand, Hesam Dowlah tomb, Qajar, mirror, plaster, Brick work