فهرست مطالب

نشریه آفات و بیماریهای گیاهی
سال نود و یکم شماره 1 (پیاپی 116، شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی دهقانی زاهدانی*، علیمراد سرفرازی صفحات 1-14
    شناخت عوامل و متغیرهای محیطی اثرگذار بر حضور و پراکنش آفات همواره به عنوان یکی از اهداف راهبردی مدیریت کنترل آفات مورد توجه پژوهشگران بوده است. سن های سبز   Nezara viridula L.   و  Acrosternum millieri Mulsant & Rey  در سال های اخیر در ردیف یکی از مهم ترین آفات محصول پسته و بادام در استان یزد مطرح بوده اند. نتایج آزمون جک نایف برای گونه N. viridula نشان داد که متغیرهای ارتفاع و حداکثر دمای ماه های گرم سال زمانی که به تنهایی استفاده شوند، بیشترین تاثیر را برای ساخت مدل دارند و زمانی که همه متغیرها برای ساخت مدل به کار گرفته شدند، ارتفاع و میانگین بارندگی سالانه به عنوان اثرگذارترین متغیر در حضور و پراکنش  N. viridula معرفی شدند. در نهایت با مشاهده نقشه های حاصل از مدل پراکنش گونه ها، پوشش گیاهی برای گونه N. viridula و ارتفاع برای گونه A. millieri به عنوان فاکتورهای اقلیمی تعیین کننده برای حضور و پراکنش گونه های مورد مطالعه پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: استان یزد، پراکنش، حضور، Nezara viridula، Acrosternum millieri، Maxent
  • محمد همایون خان، محمد سلمان، سید جواد احمد شاه صفحات 2-10

    بررسی های صحرایی به منظور ارزیابی میزان جلب کنندگی پروتیین هیدرولیزات ده درصد، مخمر ترولا ده درصد، مخمر هفت درصد، کازیین پنج درصد و ملاس قند ده درصد روی مگس میوه جنس Bactrocera در باغ های گلابی انجام شد. جلب کننده های غذایی فوق به همراه 200 میلی لیتر آب تهیه و به داخل تله های طراحی شده، منتقل و در ارتفاع دو متر از سطح زمین در باغ های میوه روی درختان مورد نظر نصب شدند. هیچ ترکیب شیمیایی در تله های جلب کننده غذایی استفاده نشد. نسبت جنسی، تعداد حشرات شکار شده گونه هایB. zonata و B.dorsalis و تعداد کل حشرات شکار شده مربوط به هر دو گونه به طور هفتگی ثبت شد. نتایج نشان داد که مخمرهفت درصد، ملاس قند و پروتیین هیدرولیزات به ترتیب بیشترین شکار از هر دو گونه B. zonata و  B.dorsalis را داشته اند. همچنین در بین تمامی تیمارها، مخمر ترولا ده درصد کمترین میزان جلب کنندگی را نشان داده است. بررسی های نسبت جنسی نشان داد که تعداد حشرات ماده شکار شده در تمامی تله های جلب کننده غذایی به جز ملاس قندی نسبت به حشرات نر بیشتر بوده است. همچنین بیشترین شکار حشرات ماده در تله جلب کننده غذایی با پروتیین هیدرولیزات ده رصد مشاهده شد. بر اساس نتایج به دست آمده تله های جلب کننده غذایی مخمر هفت درصد، ملاس قند و پروتیین هیدرولیزات با توجه به کارایی بالا قابل استفاده در برنامه های کنترلی بهره برداری هستند.

  • مزدشت گیتی، ابراهیم پورجم*، خسرو پرویزی، محمدرضا عتیقی، مجید پدرام صفحات 15-31

    سیب زمینی به عنوان یکی از محصول های کشاورزی کلیدی، نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد. نماتد سیستی طلایی سیب زمینی (Globodera rostochiensis)  در سال 1387 از مزارع استان همدان گزارش شد. در این مطالعه، واکنش تعداد 19 رقم زراعی و 23 کلون سیب زمینی در دست معرفی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کنار ارقام شاهد مقاوم و حساس نسبت به نماتد سیستی طلایی در گلخانه و مزرعه بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، ارقام ساوالان، جیلی، ساگیتا و پانامرا و کلون های 5/25، 870787، 1/27، 8707861، 13/75 و 1 در گروه حساس قرار گرفتند. ارقام آنوشا، بانبا، کلمبا، کایزر و فابولا و کلون های 24/24، 19/75، 8701125، 11 و KSG613 مقاوم به نماتد ارزیابی شدند و به طور بالقوه می توانند به عنوان ارقام جدید مقاوم معرفی شوند. ارقام خاوران و بورن و کلون 8708133 متحمل و ارقام چلنجر، جورجیا و تاروس (رایج در کشور) حساس به نماتد ارزیابی شدند. علاوه بر بررسی های فنوتیپی، آزمون های مولکولی برای ردیابی دو نشانگر TG689 و 57R وابسته به ژن مقاومت H1 برای ارقام و کلون های نام برده انجام شد.

    کلیدواژگان: ارقام سیب زمینی، مارکر ملکولی 57R، مارکر ملکولی TG689، مقاومت به نماتد سیستی طلایی سیب زمینی
  • مهیار شیخ الاسلامی آل آقا*، شیرین فرزادفر صفحات 33-46
    در این تحقیق بذور 12 هیبرید چغندر قند به همراه چهار ژنوتیپ شاهد در شرایط میکروپلات کاشته شدند. پس از ارزیابی ریشه ها در مقابل Rhizoctonia solani AG 2-2 شش ژنوتیپ که دارای کمترین میزان آلودگی قارچی بودند، انتخاب و واکنش آن ها نسبت به بیماری ویروسی ریزومانیا آزمایش شد. پس از بررسی ده نمونه خاک از مزارع استان کرمانشاه و میکروپلات های واقع در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت آلودگی میکروپلات های محل آزمایش به ریزومانیا بر اساس روش های سرولوژیکی و مولکولی تایید شد. بذور شش ژنوتیپ انتخابی داخل خاک سترون کاشته شده و گیاهچه ها در مرحله چهار برگی به داخل میکروپلات منتقل شدند. ریشه ها پس از برداشت از نظر آلودگی به BNYVV با استفاده از روش الایزا ارزیابی و بر اساس آزمون مقایسه ای دانکن در سه گروه قرار گرفتند. در مجموع با توجه به مقاومت مطلوب ژنوتیپ هیبرید (7112*SB36)* S1-92309 نسبت به هر دو بیماری، استفاده از والدین این هیبرید برای ادامه آزمایش های اصلاحی پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: اصلاح نباتات، بوته میری، میکروپلات، ویروس
  • مسعود لطیفیان*، محی الدین پیرخضری، راضیه قائمی صفحات 47-59
    پروانه میوه Grapholita funebrana یکی از زیان آورترین آفات آلو می باشد. در این پژوهش تغییرات فصلی و ترجیح میزبانی جمعیت لارو شب پره روی 26 ژرم پلاسم آلو بررسی شد. صفات کمی و کیفی میوه بررسی شدند. از روش تحلیل خوشه‏ای برای تفکیک ژرم پلاسم ها و درجه تاثیر صفات میوه بر ترجیح میزبانی با محاسبه ضریب همبستگی و رگرسیون چندمتغیره بررسی شد. حداکثر شاخص لارو-روز موثر در ژرم پلاسم های آلو از 5/116 تا 5/42 عدد لارو- روز در اواخر تیر تا اوایل مرداد بود. بیشینه فعالیت لارو آفت در ارقام آنجلو، غلامان، خ-کرمانشاه و زوجلو در اواخر مرداد تا اوایل شهریور و در رقم کرمانشاه در اواخر خرداد ثبت شد. بیشترین و کم ترین متوسط سه ساله شاخص ترجیح به ترتیب معادل 03/2 و 23/0 برای ژنوتیپ های زوجلو و 19بود. خصوصیات مختلف میوه از جمله pH، درصد ماده خشک، ضخامت هسته، سفتی بافت گوشت، نسبت طول به قطر، قطر مهندسی، مساحت و درصد مواد جامد محلول در بروز واکنش ترجیح میزبانی لارو موثر بودند. صفات مساحت سطح میوه، عرض میوه، قطر مهندسی و وزن تر میوه به ترتیب1/27، 2/13، 9/22 و 7/12درصد از تغییرات ترجیح میزبانی لارو شب پره آلو را بیان نموده است. نتایج این پژوهش برای انتخاب ارقام آلوی مناسب توسعه کشت در کشور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آلو، ارقام، ترجیح میزبانی، شب پره میوه
  • فرزاد مجیدی شیل سر*، سید علی طباطبایی، مهدی جلائیان، آتوسا فرحپورحقانی، علی اکبر عبادی، مریم خشکدامن صفحات 61-71
    کرم ساقه خوار نواری برنج ( Chilo suppressalis) یکی از آفات مخرب برنج در بسیاری از کشورهای تولید کننده برنج از جمله ایران است. باتوجه به اثرات نامطلوب کاربرد سموم شیمیایی در اکوسیستم زراعی برنج علیه آفت ساقه خوار، فرومون ها هم از ابزار گران قیمت مدیریت آفات محسوب می شوند. پژوهش حاضر در دو فصل زراعی در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) انجام شد. در این پژوهش پنج تیمار شامل 1-فرومون جنسی با یک تله در هکتار، 2-فرومون جنسی با سه تله در هکتار 3-فرومون جنسی با پنج تله در هکتار 4-فرمون جنسی با هفت تله در هکتار و 5- شاهد (گرانول پاشی با سم دیازینون 10 درصد به مقدار 15 کیلوگرم در هکتار) در مزرعه تحقیقاتی انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که غلظت دو میلی گرم از ماده موثر فرومون جنسی ساقه خوار نواری با 5 تا 7 تله در هکتار، کمترین تعداد جوانه های مرکزی مرده، خوشه های سفید شده، لاروهای شمارش شده و نیز بیشترین عملکرد محصول را به خود اختصاص داد. همچنین در این پژوهش، بیشترین تعداد آلودگی جوانه های مرکزی مرده، خوشه های سفید شده، لاروهای شمارش شده و کمترین میزان عملکرد در تیمارهای یک و سه تله در هکتار مشاهده شد. با توجه به مطالعه حاضر به نظر می رسد کنترل آفت ساقه خوار با استفاده از فرومون جنسی، چشم انداز امیدوارکننده ای را در قالب برنامه مدیریت تلفیقی آفات ایجاد کند.
    کلیدواژگان: ساقه خوار نواری برنج، تله فرومونی، مدیریت تلفیقی
  • کوشا پورجعفری، حسنعلی واحدی*، مریم درب امامیه صفحات 73-79
    شپشک های گیاهی از آفات مهم جنگلی، باغی و زراعی هستند؛ که موجب ضعف گیاهان می شوند. جنگل های بلوط زاگرس یکی از مهم ترین ذخیره گاه های منابع طبیعی در استان کرمانشاه می باشند؛ که حفاظت از آن ها اهمیت ویژه ای دارد. تا کنون بیش از 8000 گونه شپشک گیاهی در سرتاسر دنیا و 300 گونه از این حشرات از ایران گزارش شده است. در این تحقیق که طی سال های 1400-1401 صورت گرفت، گونه Kermes spatulatus که به طور اختصاصی از درختان بلوطQuercus spp.  تغذیه می کند، برای اولین بار از جنگل های بلوط زاگرس از ایران معرفی می شود. در این بررسی سرشاخه ها و پاجوش های آلوده بلوط به این شپشک از مناطق چالابه و دالاهو در استان کرمانشاه جمع آوری گردید. شپشک ها، پس از جداسازی از سرشاخه ها، شفاف سازی شدند و از آن ها اسلاید میکروسکوپی تهیه شد. در این مطالعه ویژگی های ظاهری و میکروسکوپی حشرات بالغ و پوره های سن اول این شپشک بررسی و توصیف  شد؛  حشرات بالغ این گونه در دو منطقه دارای رنگ متفاوت هستند. نمونه های دالاهو سیاه رنگ و  نمونه های منطقه چلابه نارنجی رنگ هستند. اما رنگ پوره سن اول در دو منطقه کاملا یکسان هستند. همچنین ویژگی های حشرات کامل و پوره های سن یک گونه ی فوق با گونه های نزدیک مقایسه و بحث گردید.
    کلیدواژگان: آفت جنگلی، بلوط، زاگرس، گزارش جدید، Kermesidae
  • بهرام ناصری*، سویل نوروزی نیا، سید علی اصغر فتحی، هوشنگ رفیعی دستجردی صفحات 81-90

    لمبه ی گندم Trogoderma granarium (Everts)  یکی از مهم ترین آفات محصولات انباری به ویژه دانه های گندم در ایران و برخی از کشورهای جهان می باشد. در این پژوهش، اثر هفت ژنوتیپ مختلف گندم شامل ارقام حیدری، آفتاب، گاسکوژن، کوهدشت و تیرگان و لاین های N-91-9 و N-92-19 روی زیست شناسی و پارامترهای جدول زندگی دوجنسی لمبه ی گندم در دمای 1±33 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره ی نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی بررسی شد. نتایج نشان داد که طولانی ترین دوره ی رشدی قبل از بلوغ حشره روی لاین N-91-9 و ارقام حیدری و آفتاب بود. نرخ خالص تولیدمثل (R0) از 03/9 نتاج روی N-92-19 تا 13/34 نتاج روی گاسکوژن متغیر بود. کمترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) روی ارقام حیدری و آفتاب و لاین های N-91-9 و N-92-19 بود. نتایج به ست آمده از این پژوهش نشان دهنده ی نامناسب بودن ارقام حیدری و آفتاب و لاین های N-91-9 و N-92-19 نسبت به سایر رقم های مورد آزمایش برای نشوونما و افزایش جمعیت لمبه ی گندم بود. از این ژنوتیپ ها می توان به عنوان منابعی از مقاومت، در برنامه های مدیریتی لمبه ی گندم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دوره ی زندگی، رقم گندم، جدول زندگی، لمبه ی گندم
  • محمد ولی تقدسی*، فریبا مظفریان، سید حسین ناظر کاخکی، محمدرحیم معینی صفحات 91-98

    نظر به افزایش جمعیت زنجره مو در موکاری های عمده استان زنجان و به منظور شناسایی صحیح گونه ی خسارت زا و بررسی روند مراحل رشدی آن، از ابتدای خرداد ماه سال 1393مطالعه ایی به مدت دو سال در چهار قطعه باغ انگور آلوده واقع در منطقه شناط ابهر اجرا گردید. در هر بازدید هفتگی، در هر قطعه 30 درختچه انگور به صورت تصادفی انتخاب و از نظر وجود سوراخ خروجی پوره ها از خاک، جلد پورگی، حشرات کامل، شکاف های حاوی تخم و تفریخ آن ها مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نمونه های جمع آوری شده از قطعات مزبور نشان داد که همه آن ها به گونه Chloropsalta smaragdula Haupt,1920 تعلق دارند. اولین مشاهده سوراخ های خروج پوره از خاک، جلد پورگی، ظهور حشرات کامل، شکاف های تخم ریزی و تفریخ تخم های آفت، در دو سال اجرای تحقیق، به ترتیب در تاریخ های: 21 و 24 خرداد، 21 و 24 خرداد، 26 و 24 خرداد، 11 تیر و باز شدن دسته های تخم در تاریخ 11 مرداد ثبت شده است. علاوه بر این، با مراجعه به 40 روستای حوزه شهرستان های  ابهر و خرم دره، در هر روستا، سه باغ و در هر باغ پس از ثبت مختصات جغرافیایی، سه درختچه از نظر درصد شاخه های حاوی شکاف های تخم ریزی آفت بررسی، و سپس با استفاده از نرم افزار Arc view نقشه مقدماتی پراکنش و آلودگی زنجره در منطقه تهیه شد.

    کلیدواژگان: آفت، انگور، پراکنش، تشخیص گونه، خسارت، زیست شناسی
  • نیکروز باقری*، محمود صفری، عزیز شیخی گرجان صفحات 99-108
    این پژوهش با هدف ارزیابی کارایی دو روش رایج سمپاشی برای کنترل شته مومی کلزا در مرحله ساقه دهی و معرفی روش مناسب تر با توجه به پارامترهای فنی موثر بر عملکرد و کارایی سمپاشی اجرا شد. آزمون در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تیمار و سه تکرار اجرا شد. براساس نتایج به دست آمده، برای سمپاش های بوم دار و لانس دار حجم محلول مصرفی به ترتیب برابر با 179و 279 لیتر در هکتار، ظرفیت مزرعه ای موثر به ترتیب برابر با 0/5 و 6/0 هکتار در ساعت، بازده مزرعه ای به ترتیب برابر با 8/56 و 6/41 درصد، سطح لهیدگی محصول 85/3 و45/4 درصد، ضریب کیفیت پاشش به ترتیب برابر با 96/1 و 31/3، و میانگین بادبردگی 0/21 و 7/35 درصد به دست آمد. از نظر کارایی، بین دو سمپاش در 3 و 7 روز بعد از سمپاشی اختلاف معنی داری وجود نداشت. اما در 14 روز پس از سمپاشی اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود داشت و درصد کارایی سمپاش های بوم دار و لانس دار به ترتیب به 83 و 41 درصد رسید. با توجه به نتایج بهتر سمپاش بوم دار پشت تراکتوری و کارایی سمپاشی بیشتر آن نسبت به سمپاش لانس دار پشت تراکتوری، این روش برای کنترل شته کلزا در مرحله ساقه دهی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سمپاش بوم دار، سمپاش لانس دار، شته مومی کلزا، کارایی سمپاشی
  • ندا زند*، حسین جعفری، مونس بخشی، شمس الله نجفی صفحات 109-121
    سیر گیاهی علفی از تیره پیازییان (Alliaceae) است که از نظر تولید جهانی در بین گیاهان پیازی پس از پیاز رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. این محصول در منطقه طارم استان زنجان یکی از محصولات زراعی مهم می باشد. در سال های گذشته بیماری جدیدی در منطقه با علایم زردی شدید و خشکیدگی انتهایی برگ ها شایع شد که با عنوان بیماری عارضه زردی سیر در منطقه شناخته می شود. به منظور شناسایی و بررسی میزان شیوع عامل بیماری در منطقه طارم، نمونه برداری از مزارع سیر در طی سه سال زراعی انجام و پس از کشت نمونه های برگی دارای علایم، شناسایی جدایه های قارچی با روش های ریخت شناسی و مولکولی انجام شد. بر اساس ویژگی های ریخت شناسی و توالی یابی ناحیه ITS از DNA ریبوزومی و بخشی از نواحی ژنی گلیسرآلدیید-3-فسفات دهیدروژناز، کالمودولین و همچنین نتایج آزمون بیماری زایی، گونه Stemphylium vesicarium به عنوان عامل بیماری شناسایی شد. قارچ عامل بیماری از کلیه مزارع سیر شهرستان طارم جداسازی شد که نتایج حاصل بیان گر وسعت پراکنش و همه گیری بیماری در سراسر منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: بیماری عارضه زردی، سیر، Stemphylium vesicarium
  • زهره جهانی*، سید اسماعیل رضوی، حمید نامورحمزانلویی صفحات 123-133
    بیماری لکه سیاه با عامل قارچی Venturia inaequalis، از مهمترین بیماری های سیب در دنیا می باشد که به ویژه در مناطق دارای آب و هوای مرطوب و سرد خسارت وارد می کند. جهت بررسی اثر قارچ کش بر منحنی پیشرفت زمانی بیماری لکه سیاه سیب در استان خراسان شمالی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و هر تیمار شامل هشت تکرار در شهرستان بجنورد اجرا شد. با ظهور علایم بیماری طی یک برنامه منظم هر هفته تا کاهش پیشرفت بیماری در شاهد یادداشت برداری صورت گرفت. درصد وقوع و شدت بیماری در هر درخت محاسبه و تجزیه واریانس انجام گرفت. با استفاده از رگرسیون خطی منحنی های پیشرفت زمانی بیماری با شش مدل رشد جمعیتی به عنوان مدل های مرسوم شامل خطی، نمایی، تک مولکولی، لجستیک، لاگ لجستیک و گومپرتز که به صورت خطی شده بودند، برازش داده شدند. نتایج نشان داد که با توجه به کارایی هر یک از تیمارها در اثر استفاده از قارچ کش ها، منحنی پیشرفت زمانی از مدل گومپرتز در نمونه های شاهد، به مدل های لاگ لجستیک و در نهایت به مدل تک مولکولی تغییر پیدا نمود.
    کلیدواژگان: شدت بیماری، کنترل شیمیایی، لکه سیاه سیب، منحنی پیشرفت زمانی
|
  • Mehdi Dehghani-Zahedani *, Alimorad Sarafrazi Pages 1-14
    Recognition of environmental factors and variables affecting the incidence and distribution of insect pests has always been considered by researchers as one of the strategic aims of pest control. Nezara viridula L. and Acrosternum millieri Mulsant & Rey. have been introduced recently as one of the most important pests of pistachio and almond products in the Yazd province of Iran. In this study, the effect of environmental variables on the presence and distribution of these species was performed using the maximum entropy method. The results of the Jacknife test for N. viridula showed that the variables of altitude and maximum temperature of the warmest month have the maximum effect on incidence and distribution when used separately.Finally, by observing the maps obtained from the species distribution model, "vegetation" for N. viridula and "altitude" for A. millieri were suggested as critical climatic factors in the presence and distribution of the studied species.
    Keywords: Acrosternum millieri, distribution, Incidence, Nezara viridula, Maxent, Yazd province
  • Muhammad Hamayoon Khan *, Muhammad Salman, Syed Jawad Ahmad Shah Pages 2-10

    Field studies were carried out to evaluate the attractiveness of different food attractants viz. protein hydrolysate 10%, torula yeast 10%, yeast instant 7%, casein 5% and sugar molasses 10% towards the fruit fly, Bactrocera species in pear orchard. Different concentrations of food baits (as mentioned above) were prepared in 200 ml of water and transferred to locally designed traps made up of 1.5 liter cold drink plastic bottles. The traps were hung on fruit trees at a height of about 2 m and at appropriate distance from each other. No insecticide was used in the food attractants. Data were regularly recorded at weekly intervals on the total number of B. zonata or B. dorsalis captured their sex ratio and aggregate population density of both the species. Results showed that yeast instant attracted significantly higher population of B. zonata and B. dorsalis and hence the highest cumulative population of both species followed by treatment of sugar molasses and protein hydrolysate. Among all the treatments, torula yeast was found to be the least preferred attractant for B. zonata and B. dorsalis. Sex ratio (%) of B. zonata and B. dorsalis revealed that all the baits attracted significantly higher number of females than males with highest female percentage in protein hydrolyzate and the lowest in sugar molasses. The results showed that yeast instant, sugar molasses and protein hydrolysate were highly effective and could further be exploited in combination with certain chemicals to enhance their effectiveness and developing a strong fruit fly attractant.

    Keywords: Attraction, Food baited traps, population, Sex ratio, Trapping
  • Mazdosht Giti, E. POURJAM *, Khosro Parvizi, MohammadReza Atighi, Majid Pedram Pages 15-31

    Potato, as one of the strategic crops, plays an important role in the economy of the country. The potato golden cyst nematode (Globodera rostochiensis), was reported from Hamedan province in 2007. In present study, the reaction of 19 commercial potato cultivars and 23 advanced potato clones together with resistant and susceptible cultivars were evaluated against potato golden cyst nematode Globodera rostochiensis in greenhouse and field conditions. As the result, the cultivars Savalan, Jili, Sagita, Panamera and the clones 5/25, 870787, 1/27, 870861, 13/75, 1 were evaluated as susceptible. The cultivars Anosha, Banba, Kolomba, Kaiser, Fabula and clones 24/24, 19/75, 8701125, 11 and KSG613 were evaluated as resistant which could be introduced as the new resistant cultivars. The cultivars Khavaran, Boren and the clone 8708133 were evaluated as tolerant. The cultivars Challenger, Georgia and Taurus (commonly cultivated in Iran) were evaluated as susceptible. Besides the phenotypic evaluations, the molecular approches were also employed to amplify two TG689 and 57R markers linked to the H1 resistance gene in studied cultivars and clones.

    Keywords: Potato golden cyst nematode, potato cultivars, resistance against nematode, TG689 marker, 57R marker
  • Mahyar Sheikholeslami Aleagha *, Shirin Farzadfar Pages 33-46
    In this research, the seeds of 12 sugar beet hybrids along with four control genotypes were planted in microplot conditions. After evaluating the roots against Rhizoctonia solani AG 2-2, the six genotypes that had the lowest amount of fungal infection were selected and tested for their reaction to Rhizomania virus disease. After examining ten soil samples from the farms of Kermanshah province and microplots located in Mahidasht research station, the contamination of the microplots of the experimental site with Rhizomania was confirmed based on serological and molecular methods. The seeds of six selected genotypes were planted in sterile soil and the seedlings were transferred to the microplate at the four-leaf stage. After harvesting, the roots were evaluated for BNYVV contamination using the ELISA method and based on Duncan's comparative test, they were divided into three groups. In general, due to the favorable resistance of the hybrid genotype (SB36*7112)* S1-92309 to both diseases, the use of the parents of this hybrid is suggested to continue for breeding experiments.
    Keywords: damping-off, microplot, plant breeding, Virus
  • Masoud Latifian *, Mohiedin Pirkhezri, Razieh Ghaemi Pages 47-59
    Plum fruit moth Grapholita funebrana is one of the most harmful pests of plum. In this research, the seasonal population fluctuation and host preference of the damaging plum moth population was investigated. Twenty six plum germplasms were used. The quantitative and qualitative characteristics of the fruits were evaluated. The cluster analysis method was used to separate cultivars and genotypes.Tthe degree of influence of different fruit characteristics on host preference was studied by calculating correlation and multiple regression analysis. The maximum index of effective larvae day was equal to 116.5 to 42.5 larvae per day for plum germplasms in late July to early August. The maximum activity of pest larvae was recorded with a slight delay in some cultivars such as Angelo, Gholaman, Kh-Kermanshah and Zojelo in late August to early September, and in others earlier in late June such as Kermanshah. The highest and lowest three-year average value of the preference index was 2.03 and 0.23 for Zojelo and 19 genotype, respectively. Various morphological and qualitative of the fruit characteristics including pH, core thickness, firmness of flesh tissue, ratio of length to diameter, engineering diameter, surface area and TSS were effective in the occurrence of larval host preference reaction. The fruit surface area, fruit width, engineering diameter and fruit fresh weight explained 27.1%, 13.2%, 22.9% and 12.7% of the host preference changes of plum moth larvae, respectively. The results of this research are important for the selection of suitable plum cultivars for the development of cultivation in the country.
    Keywords: host preference, Plum fruit moth, Plum Varietiy
  • Farzad Majidi-Shilsar *, Sayed Ali Tabatabaei, Mahdi Jalaeian, Atousa Fahrapour-Haghani, Aliakbar Ebadi, Maryam Khoshkdaman Pages 61-71
    Chilo suppressalis, is one of the destructive pests of rice in many rice producing countries, including Iran. Considering the adverse effects of using chemical pesticides in the rice crop ecosystem against striped stem pest, pheromones are also considered as an expensive pest management tool. The present research was conducted in two cropping seasons at Rice Research Institute of Iran, (Rasht). In this research, 5 treatments including: 1- sex pheromone with 1 trap per hectare, 2 - sex pheromone with 3 traps per hectare, 3- sex pheromone with 5 traps per hectare, 4- sex pheromone with 7 traps per hectare and 5- control (spraying granules of 10% Diazinon 15 kg/ha) was applied in the research field. The results of the present study showed that the least dead hearts and infestation of white heads, the number of counted larvae and the highest yield obtained from  using  the concentration of 2 mg of the effective substance of the sex pheromone of striped stem borer with 5 to 7 traps per hectare. Also the highest contamination of dead hearts and white heads, the number larvae and the lowest yield were observed in the treatments of one and three traps per hectar. According the results of the present study, it seems that the control of striped stem borer pest using sex pheromone creates a promising in an integrated pest management program.
    Keywords: integrated management, pheromone trap, Rice Striped Stem Borer
  • Koosha Pourjafari, Hassanali Vahedi *, Maryam Darbemamieh Pages 73-79
    Scale insects are the important pests of the forest, horticulture and crops, which may weaken plants. Zagros oak forests are one of the most important natural reserves of Kermanshah province that their protection is vital. More than 8,000 species of scale insects have been reported worldwide and 300 species of these insects recorded from Iran. In this research, which was carried out from 2021 to 2022 in Zagros oak forests, Kermes spatulatus specifically feeds on oak trees Quercus spp. is recorded for the first time from Iran. The oak branches and stems which infected with this scale insect were collected from Chalabeh and Dalahu regions in Kermanshah province. After being separated from the branches, the scales were clarified and microscope slides were prepared from them. Then macroscopic and microscopic characteristics of their adult insects and their first-instar nymph were evaluated and described; Adult female of this species shows different colors in two regions; Dalahu samples are black and Challabeh samples are orange in color. But the color of the first nymphal instar are same in the two regions. Also this scale was compared with close scale related species.
    Keywords: Forest pest, Oak, Zagros, new record, Kermesidae
  • Bahram Naseri *, Sevil Noruzinia, AliAsghar Fathi, Hooshang Rafiee-Dastjerdi Pages 81-90

    The khapra beetle, Trogoderma granarium (Everts) is one of the most important insect pests of stored products, especially wheat grains, in Iran and some other countries of the world. In this research, effect of various wheat genotypes including Heidari, Aftab, Gaskojen, Kouhdasht, Tirgan, N-91-9, and N-92-19 was studied on biology and two-sex life table parameters of T. granarium under 33 ± 1°C, relative humidity of 65 ± 5%, and a photoperiod of 14:10 (L:D) h. Our results showed that the immature period of T. granarium was the longest on N-91-9, Heidari, and Aftab. The net reproductive rate (R0) ranged from 9.03 offspring on N-92-19 to 34.13 offspring on Gaskojen. The lowest intrinsic rate of increase (r) was for T. granarium reared on Heidari, Aftab, N-91-9 and N-92-19. The results of this study indicated that Heidari, Aftab, N-92-19 and N-91-9 were unfavorable genotypes for T. granarium development and population increase. These genotypes could be used as one of the sources of resistance in management programs of T. granarium.

    Keywords: khapra beetle, Life history, life table, wheat cultivar
  • Mohammad Vali Taghaddosi *, F. Mozafarian, S.H. Nazer Kakhki, M.R. Moeini Pages 91-98

    Increase of the population of grape cicada was occurred in the major vineyards of Zanjan province in 2012- 2015. Identification the damaging species and its growth process were carried out in four infected orchards located in Shenat vicinity of Abhar, Zanjan, Iran during two-year study from early June 2013. In each weekly visit, 30 grape bushes selected randomly in each orchard and were examined carefully to find the presence of nymph exit holes from the soil, exuviae, adult cicadas, egg laying clefts and incubated eggs. All the collected specimens were identified as Chloropsalta smaragdula Haupt 1920. First exit holes, larval exuviae, and adults were observed on June 11and 14, June 11and 14, June 16 and June 14 respectively; first egg laying symptoms on the newly grown shoots were also observed on July 2nd incubated on Aug. 2nd. Additionally, to prepare the preliminary distribution and infection rate map of the pest in the region ,three grape shrubs of three orchards in 40 villages in Abhar and Khorram- Dareh counties were examined for recording the percent of egg laying clefts to estimate the infection rates using the software of Arc view.

    Keywords: biology, distribution, grape, loss assessment, Pest, species determination
  • Nikrooz Bagheri *, Mahmoud Safari, Aziz Sheikhigarjan Pages 99-108
    Tthis research was conducted with the aim of evaluating of two common spraying methods for Brevicoryne brassicae control during stemming stage and to introduce a more suitable method according to the technical parameters affecting the performance and efficiacy of spraying. The test was conducted in the form of a completely randomized design in three treatments and three replications based on the obtained results, for the tractor-mounted boom sprayer and tractor-mounted lance sprayer, the amount of consumed volume was 179 and 279 L/ha, respectively, the effective field capacity was 5.0 and 0.8 ha/hr, respectively, the field efficiency was 56.8% and 55.5%, respectively, the crop damage area obtained 3.85% and 4.45%, respectively, the spray quality coefficient was 1.96% and 3.31%, respectively, and the average drift was 21.0% and 35.7%. Also, there was no significant difference between the two sprayers in 3 and 7 days after spraying. However, 14 days after spraying, there was a significant difference between the treatments, and the spraying efficacy of the boom sprayer reached 83% and 41% for the lance sprayer. Considering the better results of the tractor-mounted boom sprayer and its greater spraying efficiency than the tractor-mounted lance sprayer, this method is recommended to control pests during the canola stemming stage.
    Keywords: Boom sprayer, Brevicoryne brassicae (L.) control, Lance sprayer, Spraying efficacy
  • Neda Zand *, Hossein Jafary, Mounes Bakhshi, Shamsollah Najafi Pages 109-121
    Garlic is an herbaceous plant from the Alliaceae, which ranks second among Allium species after onions in terms of global production. Garlic is one of the most widely grown crops in Tarom County, Zanjan Province, Iran. Recently, a new disease with symptoms of severe yellowing and terminal drying of the leaves, known as garlic yellowing disease, was observed in many fields of Tarom County of Zanjan province. To identify the causal agent and assess the prevalence of garlic yellowing disease in Tarom, symptomatic leaves were collected from fields for three years. After isolation, the cause of garlic yellowing disease was identified as Stemphylium vesicarium, based on both morphological characteristics and sequencing of the rDNA-ITS, glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase (gapdh) and calmodulin (cmdA) genomic regions. A severe epidemic of yellowing disease on garlic caused by S. vesicarium was found in all garlic fields in Tarom.
    Keywords: Allium sativum, garlic yellowing disease, Stemphylium vesicarium
  • Zohreh Jahani *, Seyed Esmail Razavi, Hamid Namvar-Hamzanlue Pages 123-133
    Scab disease caused by Venturia inaequalis is the most important diseases of apple in the world which causes serious damage, especially in areas with wet and moderate weather. In order to investigate the effect of fungicides on the time progression curve of apple scab disease in North Khorasan province, the experiment was conducted in the form of Randomized Complete Block Design with eight treatments and eight replications in Bojnord city. With the appearance of disease symptoms, samples were taken in a regular schedule every week until the disease progression was reduced in the control.  Disease Incidence and severity percentage of the disease in each tree were determined and statically analyzed. Using linear regression, disease progression curves were fitted with six growth models as conventional models including linear, exponential, monomolecular, logistic, log-logistic and Gompertz linearized. The results showed that the progression curves changes from the Gompertz model in the control samples by using of fungicides according to the efficiency of each treatment to the log-logistic model and finally to the monomolecular model.
    Keywords: Apple scab, Chemical control, disease severity, progression curves