فهرست مطالب
نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 8 (پیاپی 89، آبان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/08/10
- تعداد عناوین: 20
-
-
صفحات 1-12
پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی گری مقایسه اجتماعی در رابطه میان طرحواره های ناسازگار اولیه با تصویر بدنی دانش آموزان دختر چاق به انجام رسید. روش پژوهش توصیفی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر چاق مقطع متوسطه اول در سال تحصیلی 1401-1400 بود و ازاین بین 208 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نگرش فرد در مورد بدن (MBSRQ، کش و پروزنسکی، 1965)، فرم کوتاه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQSF، یانگ، 1999) و پرسشنامه مقایسه اجتماعی (SCQ، گیبونز و بانک، 1991) استفاده شد. نتایج نشان داد که حوزه های طرح واره ای بریدگی طرد (001/0=P)، خودگردانی عملکرد مختل (027/0=P)، محدودیت های مختل (001/0=P)، دیگر جهت مندی (001/0=P) به جز گوش به زنگی (946/0=P)، به صورت منفی و معنی دار بر مقایسه اجتماعی اثر مستقیم دارند. همچنین مقایسه اجتماعی (001/0=P) به صورت منفی و معنی دار بر تصویر بدنی اثر مستقیم دارد و هر چهار حوزه به جز حوزه گوش به زنگی با تصویر بدنی از طریق مقایسه اجتماعی ارتباط غیرمستقیم مثبت و معناداری دارند (05/0<p). اما مقایسه اجتماعی میان حوزه گوش به زنگی با تصویر بدنی دانش آموزان دختر چاق نقش میانجی گری ایفا نمی کند (05/0>p). بنابراین مقایسه اجتماعی میان حوزه های بریدگی طرد، خودگردانی عملکرد مختل، محدودیت های مختل، دیگر جهت مندی با تصویر بدنی دانش آموزان دختر چاق نقش میانجی گری ایفا می کند. نتایج نشان داد مدل پیشنهادی پژوهش از برازش مطلوب برخوردار بود.
کلیدواژگان: تصویر بدنی، طرحواره های ناسازگار اولیه، مقایسه اجتماعی -
صفحات 13-22
هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی_ هیجانی بر خودتنظیمی و بازشناسی هیجان کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دارای اختلال ناراسایی توجه/ بیش فعالی پایه پنجم و ششم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1398 - 1399بود. حجم نمونه پژوهش شامل 30 کودک پسر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودتنظیمی (SRQ) بوفارد و همکاران (1995) و آزمون بازشناسی هیجان چهره (FART) اکمن (1976) بود. گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد، اما گروه آزمایش پژوهش مداخله مهارت های اجتماعی_ هیجانی را در طول 12 جلسه دریافت کرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که با کنترل پیش آزمون بین میانگین پس آزمون خودتنظیمی شناختی، خودتنظیمی فراشناختی و بازشناسی هیجان در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنادری در سطح 01/0 وجود داشت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت اجتماعی - هیجانی، احتمالا درمان کارآمدی برای درمان خودتنظیمی و بازشناسی هیجان در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی است.
کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، بازشناسی هیجان خودتنظیمی، کودکان، مهارت های اجتماعی، هیجانی -
صفحات 23-34
هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی سلامت روان در رابطه خستگی ذهنی و خودفریبی با تمایل به طلاق بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل شهر کرمان در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از بین آن ها تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تمایل به طلاق (TDS) روزلت و همکاران (1986)، مقیاس دلزدگی زناشویی (CBM) پاینز (1996)، مقیاس سلامت روان (MHI-28) بشارت (1388) و مقیاس خودفریبی (SDQ-12) سیرونت و همکاران (2019) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل از برازش خوبی برخوردار بوده و بین خودفریبی، خستگی ذهنی و سلامت روان با تمایل به طلاق رابطه معنی دار وجود دارد (05/>P) و علاوه بر این مشخص شد که خستگی ذهنی و خودفریبی با میانجیگری سلامت روان اثر غیرمستقیم منفی و معنی داری (01/>P) بر تمایل به طلاق دانشجویان متاهل دارد. بر اساس این یافته های می توان نتیجه گرفت که خودفریبی و خستگی ذهنی به شیوه های مستقیم و غیرمستقیم، تمایل به طلاق را در دانشجویان متاهل تحت تاثیر قرار می دهند و نقش اساسی در تمایل به طلاق ایفا می کنند.
کلیدواژگان: تمایل به طلاق، خستگی ذهنی، خودفریبی، سلامت روان -
صفحات 35-44
این پژوهش با هدف اعتباریابی نسخه فارسی مقیاس غربالگری ارزیابی خطر رفتار اجتماعی، تحصیلی و هیجانی- فرم رتبه بندی (SAEBRS-TRS) انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع اعتباریابی بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر پایه ششم مشغول به تحصیل شهر شیراز در سال تحصیلی 1401-1402 و معلمان این دانش آموزان بودند. حجم نمونه تعداد 233 نفر دانش آموز و 16 معلم بود که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با نرم افزار SPSS (نسخه 25) و AMOS (نسخه 24) تحلیل شدند. پایایی مقیاس کل و خرده مقیاس ها با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ (بین 75/0 تا 89/0) و تنصیف اسپیرمن-براون (بین 71/0 تا 80/0) مورد تایید قرار گرفت. بررسی های مربوط به روایی محتوا، سازه، همگرا و واگرا موید روایی ابزار مذکور بود. یافته های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این مقیاس دارای سه خرده مقیاس رفتار اجتماعی (5 گویه)، رفتار تحصیلی (6 گویه) و رفتار هیجانی (7 گویه) است و ساختار 18 گویه ای در دانش آموزان ایرانی برازش قابل قبولی با داده ها دارد و شاخص های نیکویی برازش را تایید می کنند و می توان به عنوان یک ابزار معتبر برای غربالگری دانش آموزان در معرض خطر مشکلات سلامت روانی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: سلامت روان، شناسایی بهنگام، مشکلات رفتاری هیجانی، غربالگری عمومی -
صفحات 45-56
هدف پژوهش حاضر پیش بینی تعهد زناشویی بر اساس الگوهای ارتباطی و جو عاطفی خانواده مبدا با میانجی گری بلوغ عاطفی بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان و مردان متاهل شهر تهران در سال 1401 تشکیل دادند. تعداد افراد نمونه 339 نفر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده، پرسشنامه های تعهد زناشویی (DCI) آدامز و جونز (1997)، بلوغ عاطفی (EMS) سینگ و بهارگاوا (1990)، الگوهای ارتباطی خانواده (RFCP) کویرنر و فیتزپاتریک (2004) و جو عاطفی خانواده (FEAQ) هیل برن (1964) بود. تجزیه وتحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته ها نشان داد که مدل آزمون شده از برازش مطلوبی برخوردار است. اثر مستقیم الگوی ارتباطی گفت وشنود، همنوایی (05/0>P) و جو عاطفی خانواده مبدا (001/0>P) بر تعهد زناشویی معنی دار بود. همچنین در رابطه ی بین الگوی ارتباطی همنوایی و جو عاطفی خانواده مبدا با تعهد زناشویی، بلوغ عاطفی نقش میانجی را به ترتیب در سطوح معنادری 001/0 داشت. بنابراین، با توجه به رابطه معنی دار الگوهای ارتباطی و جو عاطفی خانواده با تعهد زناشویی و همین طور نقش میانجی و اثرگذار بلوغ عاطفی، درمانگران و مشاوران خانواده می توانند در مسیر بهبود الگوهای ارتباطی خانواده ها و همین طور اصلاح جو عاطفی خانواده های مبدا در راستای افزایش سطح بلوغ عاطفی مناسب فرزندان حرکت کنند.
کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، بلوغ عاطفی، تعهد زناشویی، جو عاطفی خانواده -
صفحات 57-64
پژوهش حاضر با هدف مقایسه دشواری تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در دانشجویان با علایم افسرده و غیرافسرده انجام شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه افسردگی بک- ویرایش دوم (BDI-II) بک و همکاران (1996)، مقیاس دشواری تنظیم هیجان (DERS) گرتز و رومر (2004) و پرسشنامه تحمل پریشانی (DTS) سیمونز و گاهر (2008) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد. نتایج تحلیل واریانس نشان داد بین دو گروه دانشجویان با علایم افسرده و غیرافسرده در تمام مولفه های دشواری تنظیم هیجان (عدم پذیرش هیجان های منفی، دشواری در انجام رفتارهای هدفمند، دشواری در مهار رفتارهای تکانشی، دستیابی محدود به راهبردهای اثربخش تنظیم هیجان، فقدان آگاهی هیجانی و فقدان شفافیت هیجانی) و تحمل پریشانی (تحمل، ارزیابی، جذب و تنظیم) تفاوت معنادار وجود دارد (01/0>P). بر اساس یافته های این پژوهش، توانمندی دانشجویان در تحمل پریشانی و راهبردهای تنظیم هیجان می تواند با کاهش افسردگی در آنها همراه باشد.
کلیدواژگان: افسردگی، تحمل پریشانی، دشواری تنظیم هیجان -
صفحات 65-74
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی آمیختگی شناختی و اجتناب تجربه گرایانه در رابطه ی افکار تکرارشونده منفی و اضطراب اجتماعی در نوجوانان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان شهر تبریز بوده که در سال تحصیلی 1401-1402 مشغول تحصیل بودند که 280 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب اجتماعی (SPIN) کهور و همکاران (2000)، نسخه کوتاه پرسشنامه ی افکار تکرارشونده (RTQ) ایوی و همکاران (2010)، پرسشنامه ی باورپذیری افکار و احساسات اضطرابی (BAFT) هرز برگ و همکاران (2011) و پرسشنامه ی پذیرش و عمل (AAQ-II) باند و همکاران (2011) گردآوری شدند. داده ها با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد افکار تکرارشونده منفی بر اجتناب تجربی و اضطراب اجتماعی اثر مستقیم و مثبت دارد (01/0<p). همچنین اثر مستقیم اجتناب تجربی بر اضطراب اجتماعی نیز مثبت و معنی دار است (05/0<p)؛ با این حال اثر مستقیم افکار تکرارشونده منفی بر آمیختگی شناختی و اثر مستقیم آمیختگی شناختی بر اضطراب اجتماعی معنی دار نیست (05/0>p). از طرفی اثر غیرمستقیم افکار تکرارشونده منفی بر اضطراب اجتماعی به واسطه اجتناب تجربی مثبت و معنی دار است (05/0<p)؛ در حالی که اثر غیرمستقیم افکار تکرارشونده منفی بر اضطراب اجتماعی به واسطه آمیختگی شناختی معنی دار نیست (05/0>p). بنابراین چنین استنباط می شود که اجتناب تجربی نقش میانجی در رابطه افکار تکرارشونده منفی و اضطراب اجتماعی دارد، اما آمیختگی شناختی قادر نیست رابطه افکار تکرارشونده منفی و اضطراب اجتماعی را میانجی گری کند.
کلیدواژگان: آمیختگی شناختی، اجتناب تجربه گرایانه، اضطراب اجتماعی، افکار تکرارشونده منفی، نوجوانان -
صفحات 75-86
برقراری ارتباط در نهاد ما سرشته شده است که به واسطه عواطف میسر می شود. مغز، جسم و ذهن ما از عواطفی که به آن ها جان می بخشند جدا نیستند. عاطفه یکی از مفاهیم محوری در حوزه نظریه و کاربرد رشته روان کاوی و همچنین روان شناسی است. اهمیت این مفهوم چه به لحاظ بالینی و چه نظری موجب شده است تا همه مکاتب روان کاوی و روانشناسی نظریه خاص خود را از عاطفه ارایه دهند. با توجه به تاثیر فراگیر نظریه های روان کاوی در مورد عاطفه در روان شناسی، بررسی مفهوم عاطفه از منظر رویکردهای روا نکاوانه حایز اهمیت است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر مروری نظری بر مفهوم عاطفه از منظر روان کاوی در راستای شفاف سازی هرچه بیش تر آن و همچنین بررسی نقش عاطفه در اتاق درمان و تکنیک های درمانی است. در این مقاله عاطفه از منظر مهم ترین مکاتب روان کاوی یعنی روان کاوی کلاسیک، روانشناسی ایگو، روابط موضوعی و روان کاوی فرانسه مورد بررسی واقع شده است. امید است با شفاف سازی هر چه بیش تر این مفهوم محوری فهم و درمان بهتر اختلالات روانی تسهیل گردد.
کلیدواژگان: احساس، عاطفه، نظریه های روان کاوی -
صفحات 87-96
هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر رشد پس از سانحه و پریشانی روان شناختی در افراد سوگ دیده در دوره کرونا بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه افرادی بود که در سال 1400 حداقل یکی از اعضای خانواده خود را بر اثر بیماری کووید-19 در شهر تهران از دست داده اند. که از بین آنان تعداد 24 نفر، 12 نفر در گروه گواه و 12 در گروه آزمایش از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه جایگذاری شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ویژگیهای جمعیت شناختی پرسشنامه رشد پس از سانحه کالهون و تدسچی (1996، PTGI)، پریشانی روان شناختی کسلر و همکاران (2002، k-10)، و پروتکل واقعیت درمانی گلاسر (2010) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت آنلاین استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون رشد پس از سانحه و پریشانی روان شناختی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت. درنتیجه، واقعیت درمانی می تواند به عنوان یک مداخله موثر برای سوگ دیدگان دوره کرونا مورد توجه قرار داده شود.
کلیدواژگان: پریشانی روان شناختی، رشد پس از سانحه، سوگ دیده، کرونا، واقعیت درمانی -
صفحات 97-106
هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی رژیم درمانی همراه با ورزش و اثر تلفیقی آن با گروه درمانی متمرکز بر هیجان بر کنترل تکانه افراد مبتلا به چاقی با اختلال پرخوری بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد چاق مبتلا به پرخوری مراجعه کننده به کلینیک چاقی بیمارستان سینا شهر تهران در سال 1401 بود. حجم نمونه شامل 51 نفر (هر گروه 17 نفر) بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تکانشگری (BIQ) بارت (1995) بود. گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد اما هر دو گروه آزمایش پژوهش مداخله رژیم درمانی همراه با ورزش را در طول 12 جلسه دریافت کردند و یکی از گروه های آزمایش 10 جلسه تقریبا 2 ساعته درمان متمرکز بر هیجان را نیز دریافت کرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت میانگین پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری گروه رژیم درمانی همراه با ورزش در تلفیق با گروه درمانی متمرکز بر هیجان در کنترل تکانه (دو مولفه شناختی و عدم برنامه ریزی) معنادار است (05/0>P). ولی تفاوت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری گروه رژیم درمانی همراه با ورزش در مولفه های کنترل تکانه معنادار نبود (05/0<P). نتایج نشان داد که گروه درمانی متمرکز بر هیجان، احتمالا درمان کارآمدتری در مقایسه با رژیم درمانی همراه با ورزش برای درمان کنترل تکانه در افراد مبتلا به چاقی با اختلال پرخوری است.
کلیدواژگان: اختلال پرخوری، چاقی، رژیم درمانی، درمان متمرکز بر هیجان، کنترل تکانه، ورزش -
صفحات 107-116
با تمرکز بر شفقت و تمرینات یوگا بر خودمدیریتی افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه با دوره پیگیری دو ماه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران ام اس شهرستان بروجرد ثبت شده در انجمن ام اس در سال 1401 بودند. در این پژوهش 66 نفر به صورت دردسترس انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه 22 نفری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت، تمرینات یوگا و گروه گواه قرار گرفتند. جلسات گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت شامل 10 جلسه 90 دقیقه ای بود که به صورت یک بار در هفته برگزار شد. همچنین جلسات تمرینات یوگا در 24 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای سه بار برگزار شد. جهت سنجش خودمدیریتی در مراحل سنجش از مقیاس خودمدیریتی مولتیپل اسکلروزیس- تجدید نظر شده (MSSM-R) بیشاپ و فرین (2011) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج مقایسه زوجی گروه ها نشان داد که تغییرات گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت با گروه تمرینات یوگا (028/0=P) و گروه گواه (011/0=P) معنادار بود (05/0>P). در مجموع می توان نتیجه گرفت که فقط درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت تا مرحله پیگیری بر بهبود خودمدیریتی موثر بوده است.
کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت، خودمدیریتی، مولتیپل اسکلروزیس، تمرینات یوگا -
صفحات 117-128
هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی بر تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه که در سال تحصیلی 1402-1401 در مدارس شهر قایمشهر مشغول به تحصیل بودند؛ 51 دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه 17نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب طی 12 و 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت مداخله شناختی-رفتاری و مواجه از طریق واقعیت مجازی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و کرایج، 2006) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد. یافته ها نشان داد که هر دو مداخله ی درمان شناختی-رفتاری و مواجهه از طریق واقعیت مجازی در مقایسه با گروه گواه به طور معنی داری باعث افزایش تنظیم هیجان سازش یافته و کاهش تنظیم هیجان سازش نایافته می شوند (01/0<p)؛ و تاثیر هر دو روش مداخله تا مرحله پیگیری یک ماهه حفظ شد. همچنین درمان شناختی-رفتاری در مقایسه با درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی دارای اثربخشی بیشتری است (01/0<P). نتایج پژوهش بیانگر اولویت استفاده از درمان شناختی-رفتاری در مقایسه با درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی برای بهبود تنظیم شناختی هیجان توسط درمانگران حوزه کودک و نوجوان بود.
کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، تنظیم شناختی هیجانی، درمان شناختی-رفتاری، درمان مواجهه از طریق واقعیت مجازی -
صفحات 129-138
پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی اخلاق تحصیلی بر درگیری و شیفتگی تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دوره متوسطه شهر سنندج در سال تحصیلی 1400 -1399 بودند که از بین آن ها با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 60 نفر انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و گواه گمارده شدند. برنامه آموزش اخلاق تحصیلی هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای در مورد گروه آزمایش اجرا شد. برای گردآوری داده از پرسش نامه درگیری تحصیلی (زرنگ، 1391، EEQ) و شیفتگی تحصیلی (مارتین و جکسون، 2008، FSS) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون درگیری و شیفتگی تحصیلی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح (001/0 < p) وجود داشت. از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت آموزش اخلاق تحصیلی بر افزایش درگیری و شیفتگی تحصیلی دانش آموزان موثر است. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود معلمان و دست اندرکاران حوزه آموزش در برنامه های آموزشی با به کارگیری آموزش اخلاق تحصیلی، درگیری و شیفتگی تحصیلی دانش آموزان را بهبود بخشند.
کلیدواژگان: آموزش اخلاق تحصیلی، درگیری تحصیلی، شیفتگی تحصیلی -
صفحات 139-148
پژوهش حاضر با هدف تعیین روایی تشخیصی نسخه پنجم مقیاس هوشی وکسلر کودکان در دانش آموزان با اختلال نقص توجه شهرستان های استان تهران انجام شد. روش پژوهش حاضر روش شناختی از نوع روان سنجی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پایه اول، دوم و سوم شهرستان های استان تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که با تشخیص نقص توجه در مراکز مشاوره و روانشناسی این شهرستان ها تحت مداخله آموزشی- درمانی قرار داشتند. گروه نمونه پژوهش شامل 120 دانش آموز با نقص توجه بود که با روش نمونه گیری غیرتصادفی بصورت هدفمند وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل نسخه پنجم مقیاس هوشی وکسلر کودکان (2015، WISC-V) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (شاخص های گرایش مرکزی و شاخص های پراکندگی) و روش نمودار پراکنش (روش دیویس) و روش فاصله اطمینان جهت بررسی روایی تشخیصی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که تمامی آزمون های مقیاس های حافظه فعال و سرعت پردازش دارای روایی تشخیصی می باشند. بنابراین، در نسخه پنجم مقیاس هوشی وکسلر کودکان آزمون های حافظه فعال و سرعت پردازش می توانند دانش آموزان با اختلال نقص توجه را از دانش آموزان هنجاری تشخیص دهد.
کلیدواژگان: روایی تشخیصی، نسخه پنجم مقیاس هوشی وکسلر، کودکان، دانش آموزان، نقص توجه -
صفحات 149-160
هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک دلبستگی مادر و پرخاشگری کودکان 3 تا6 سال با میانجی گری ذهن آگاهی مادر بود. روش پژوهش توصیفی _ همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی مادران کودکان 3 تا 6 ساله در مراکز پیش دبستانی و مهد کودک های شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 290 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان (RAAS، کولینز و رید،1990)، مقیاس رفتاری پیش دبستانی و مهد کودک (PKBS، مرل، 1994) و پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی (FFMQ، بایر و همکاران، 2006) بود. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مدل به خوبی برازش شده است. براساس یافته های حاصل از پژوهش، رابطه بین سبک دلبستگی مادر و پرخاشگری کودک مثبت و معنادار بود (01/0 <p و 05/0 <p) و همچنین سبک دلبستگی مادر به طور غیرمستقیم از طریق ذهن آگاهی مادر با پرخاشگری کودک رابطه داشت (05/0 <p). باتوجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی مادران نقش واسطه ای در رابطه بین سبک دلبستگی آنان و پرخاشگری کودکان ایفا می کند.
کلیدواژگان: پرخاشگری، ذهن آگاهی، سبک دلبستگی -
صفحات 161-170
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی تفاوت های شخصیتی و صمیمیت زناشویی با نقش میانجی سواد عاطفی در زوجین شهرستان خمینی شهر انجام شد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین دارای زندگی مشترک در شهرستان خمینی شهر در سال 1402- 1401 بود که از بین آن ها با توجه به حجم حداقل نمونه آماری برای معادلات ساختاری 220 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد صمیمیت زناشویی باگاروزی (MINQ، 2001)؛ تفاوت های شخصیتی مایرز - بریگز (MBTI، 1970) و سواد عاطفی کیمیایی (EL، 1391) بود. برای سنجش برازش مدل از آزمون مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. نتایج به دست آمده از آزمون مدل پژوهش نشان داد که تیپ های شخصیتی برون گرایی؛ شهودی؛ حسی؛ احساسی؛ فکری؛ ملاحظه کننده و داوری کننده به صورت معناداری بر میزان صمیمیت زناشویی و سواد عاطفی تاثیر دارند (01/0>P). همچنین نقش میانجی سواد عاطفی از طریق برونگرایی، درونگرایی، احساسی، مراجعه کننده و داوری کننده بر صمیمیت زناشویی تایید شد (05/0 > P). نتایج نشان داد که مدل پژوهش از نظر شاخص های معنی داری و برازش مورد تایید است لذا به نظر می رسد افراد با ویژگی های شخصیتی برونگرایی، درونگرایی، احساسی، مراجعه کننده و داوری کننده از طریق سواد عاطفی صمیمیت بیشتری را در زندگی زناشویی خود تجربه می کنند.
کلیدواژگان: تفاوت های شخصیتی، سواد عاطفی، صمیمیت زناشویی -
صفحات 171-180
پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی حمایت اجتماعی در رابطه جو عاطفی خانواده و مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش پژوهش توصیفی_همبستگی به روش مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری شامل کودکان 4 تا 6 سال و کودکان پیش دبستانی ساکن شهر تهران در سال 1400 بود که تعداد 358 کودک به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جو عاطفی خانواده (BEFCQ، هیل برن، 1964)، پرسشنامه چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS، زیمت و همکاران، 1988) و مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی (شهیم و یوسفی، 1378)، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که جو عاطفی خانواده بر مشکلات رفتاری کودکان اثر مستقیم (3/0-= β و 05/0 ≤p)، حمایت اجتماعی بر مشکلات رفتاری کودکان اثر مستقیم (3/0-= β و 05/0 ≤p) و جو عاطفی خانواده از طریق نقش میانجی حمایت اجتماعی بر مشکلات رفتاری کودکان اثر غیرمستقیم (132/0- =β و 001/0=P) داشت؛ بنابراین جو عاطفی خانواده و حمایت اجتماعی اثر بسزایی در روند مشکلات رفتاری کودکان دارند. این یافته ها برای روان شناسان، مشاوران مدرسه، مربیان و والدینی که با کودکان پیش دبستانی در ارتباط اند، کاربرد عملی دارد.
کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، حمایت اجتماعی، کودکان پیش دبستانی، مشکلات رفتاری -
نسخه فارسی مقیاس چند بعدی بهزیستی جوانان (MWYS)صفحات 181-190
هدف از این پژوهش ترجمه و اعتباریابی نسخه فارسی مقیاس چند بعدی بهزیستی جوانان (MWYS) در نمونه ای از نوجوانان ایرانی بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع ارزشیابی بود. نوجوانان 12 الی 18 سال شهر قم در سال 1401 جامعه آماری این پژوهش بودند. در این پژوهش 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس مشارکت داشتند. جهت محاسبه پایایی بازآزمایی، 50 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و MWYS را در فاصله دو هفته تکمیل کردند. در این پژوهش مقیاس چند بعدی بهزیستی جوانان (MWYS، گرین و همکاران، 2023)، مقیاس رضایت از زندگی (SWLS، دنیر و همکاران، 1985) و مقیاس استرس ادراک شده (PSS، کوهن و همکاران، 1983) اجرا شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos انجام شد. MWYS از پایایی بازآزمایی 77/0 و از همسانی درونی مطلوب به روش آلفای کرونباخ 73/0 برخوردار بود. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل اندازه گیری به صورت پنج عاملی پس از حذف سوالات 13، 14، 18، 30 و 33 از برازش مطلوب برخوردار بود (76/2=ꭕ2/df، 91/0=CFI، 04/0=RMSEA). نتایج نشان داد که MWYS از پایایی بازآزمایی و همسانی درونی خوبی در نوجوانان ایرانی برخوردار بود. همچنین روایی سازه MWYS به صورت 5 عاملی در نمونه ایرانی تایید شد. همچنین نتایج نشان داد که MWYS از روایی همگرا و واگرای مطلوب برخوردار است. با توجه به اینکه MWYS از روایی و پایایی مطلوبی در نوجوانان ایرانی برخوردار بود، پیشنهاد می شود که جهت سنجش بهزیستی در نوجوانان ایرانی از MWYS استفاده شود.
کلیدواژگان: نوجوانان، اعتباریابی، بهزیستی -
اثربخشی درمان گروهی متمرکز بر شفقت بر راهبرد های حل تعارض و دشواری تنظیم هیجان در زوجین دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاورهصفحات 191-200
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی متمرکز بر شفقت بر راهبرد های حل تعارض و دشواری تنظیم هیجان در زوجین دارای تعارض زناشویی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زوجین دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرج در سال 1401 بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند از میان زوجین داوطلب واجد شرایط 30 زوج انتخاب شده و به صورت گمارش تصادفی در 2 گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت درمان گروهی متمرکز بر شفقت گیلبرت به مدت 10 جلسه 75 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه راهبرد های حل تعارض استراوس و همکاران (1996) (CTS2)، دشواری تنظیم هیجان گرتز و رویمر (2004) (DERS) و تعارضات زناشویی ثنایی (1379) (MCQ) بود. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر صورت گرفت. یافته ها نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر راهبرد های حل تعارض (001/0=p) و دشواری تنطیم هیجان (001/0=p) زوجین دارای تعارض زناشویی معنادار بود و نتایج حاکی از ماندگاری درمان در دوره پیگیری بود (001/0=p). بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت درمان گروهی متمرکز بر شفقت روش مداخله ای مناسبی برای ارتقای راهبرد های حل تعارض و کاهش دشواری تنظیم هیجان زوجین دارای تعارض زناشویی بوده است.
کلیدواژگان: تعارض زناشویی، درمان متمرکز بر شفقت، تنظیم هیجان، راهبرد های حل تعارض -
اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر احساس مثبت به همسر و عدم تحمل بلاتکلیفی در زوجین نابارور متقاضی طلاقصفحات 201-210
هدف این پژوهش تعیین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر احساس مثبت به همسر و عدم تحمل بلاتکلیفی در زوجین نابارور بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین نابارور متقاضی طلاق بود که جهت استفاده از خدمات روان شناختی در نیمه دوم سال 1401 به کلینیک های روان شناسی و مراکز تخصصی ازدواج (تحت پوشش سازمان بهزیستی) شهر تهران مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 24 زوج بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی 12 زوج در گروه گواه و 12 زوج در گروه آزمایش جایگزین گردیدند. گروه مداخله زوج درمانی هیجان مدار را طی 10 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس احساس مثبت به همسر الری و همکاران (PEQ، 1983) و پرسشنامه تحمل ناپذیری بلاتکلیفی فریستون و همکاران (IUS، 1994) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در متغیر احساس مثبت به همسر تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون (05/0<p، 91/7-=d) و پیش آزمون پیگیری (05/0>p، 74/5-= d) معنادار است. همچنین در متغیر عدم تحمل بلاتکلیفی تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون (05/0>p، 01/8-=d) و پیش آزمون و پیگیری (05/0>p، 4/12- =d) معنادار است. نتیجه گیری می شود زوج درمانی هیجان مدار بر احساس مثبت و عدم تحمل بلاتکلیفی در زوجین نابارور متقاضی طلاق موثر است.
کلیدواژگان: احساس مثبت به همسر، زوج درمانی هیجان مدار، عدم تحمل بلاتکلیفی
-
Pages 1-12
This study aimed to determine the mediating role of social comparison about early maladaptive schemas with the body image of female students with obesity. The research method is a description of structural equations. The statistical population of this study consisted of all female high school students with obesity in Tehran from 1401-1400, among 208 people selected as a sample by the purposive sampling method. Data collection tools included The Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBRSQ, Cash & Pruzinsky, 1965), the Schema Questionnaire Short form (YSQSF, Young, 1999), the social comparison Questionnaire (SCQ, Gibbons & Bunck, 1991). The results showed that the schematic domains of disconnection and rejection (P=0.001), Impaired autonomy and performance (P=0.027), impaired limits (P=0.001), other-directedness (P=0.001) have a negative and significant direct effect on social comparison, except for the excessive vigilance (P=0.946). Also, social comparison (P=0.001) has a direct effect on body image in a negative and significant way, And all four domains, except the excessive vigilance, have a positive and significant indirect relationship with body image through social comparison (P<0.05). However, the social comparison between the domain of excessive vigilance and with body image of obese female students doesn’t play a mediating role (P>0.05). Consequently, the social comparison between the domains of disconnection and rejection, Impaired autonomy and performance, impaired limits, and other-directedness with the body image of obese female students plays a mediating role. the results showed that the proposed research model had a good fit.
Keywords: body image, early maladaptive schemas, social comparison -
Pages 13-22
The purpose of this study was to determine the effectiveness of social-emotional skills training on self-regulation and emotional recognition of children with attention-deficit/hyperactivity disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included all male students with attention-deficit/hyperactivity disorder in the fifth and sixth grades of Tehran in the academic year of 2020-2021. The sample size of the research included 30 male children who were selected by available sampling method and randomly assigned to two groups (15 people in each group). The research tool included the self-regulation questionnaire (SRQ) of Bouffard et al. (1995) and the Facial Affect Recognition Task (FART) of Ekman (1976). The control group did not receive any intervention, but the research experimental group received social-emotional skills intervention during 12 sessions. Multivariate covariance analysis was used to analyze the data. The findings showed that with pre-test control, there was a significant difference between the post-test average of cognitive self-regulation, meta-cognitive self-regulation, and emotion recognition in the two experimental and control groups at the level of 0.01. The results showed that social-emotional skill training is probably an effective treatment for self-regulation and emotion recognition in children with attention-deficit/hyperactivity disorder.
Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, emotion recognition, children, self-regulation, social-emotional skills -
Pages 23-34
The purpose of the present study was to determine the mediating role of mental health in the relationship between mental fatigue and self-deception with the tendency to divorce. The method of descriptive-correlation research was Structural equation modeling. The statistical population included all the married students of Kerman City in the academic year 2019-2020, of which 300 people were selected by available and voluntary sampling. The research tools include the Tendency to Divorce Scale (TDS) by Roselet et al. (1986), the Marital Boredom Scale (CBM) by Paynes (1996), the Mental Health Scale (MHI-28) by Besharat (2008), and the Self-Deception Scale (SDQ-12) by Siront and colleagues (2019). Pearson's correlation test and Structural equation modeling were used to analyze the data. The results showed that the model has a good fit and there is a significant relationship between self-deception, mental fatigue, and mental health with the tendency to divorce (P<0/05) and it was also found that mental fatigue and self-deception mediate the indirect effect of mental health. It has a negative and significant effect (P<0/01) on the tendency to divorce married students. Based on these findings, it can be concluded that self-deception and mental fatigue, directly and indirectly, affect the tendency to divorce in married students and play an essential role in the tendency to divorce.
Keywords: tendency to divorce, mental fatigue, self-deception, mental health -
Pages 35-44
This study aimed to validate the psychometric properties of the Persian version of the Social, Academic, and Emotional Behavior Risk Screener–Teacher Rating Scale (SAEBRS-TRS). The present study was descriptive and validation-type. The statistical population of the research was elementary female students in 6 grades studying in Shiraz in the academic years 2022-2023. The sample size was 233 students and 16 teachers who were selected through multistage random sampling. Data were analyzed with SPSS (version 22) and AMOS (version 24) software. The reliability of the scale and subscales was verified by both Cronbach's alpha (.75-.89) and Spearman-Brown methods (.71-.80). Investigations related to the validity of the content, structure, convergent and divergent of the also confirmed the validity of the said tool. The findings of the confirmatory factor analysis showed that this scale has Three factors and the 18-item structure of the SAEBRS-TRS in Iranian students has an acceptable fit with the data and the goodness of fit indicators confirm it and can be used as a valid tool for screening students at risk of mental health problems.
Keywords: Mental Health, Early Identification, Emotional, Behavioral problems, Universal Screening -
Pages 45-56
The present research aimed to predict marital commitment based on the communication patterns and emotional atmosphere of the family of origin with the mediation of emotional maturity. The research method was a descriptive correlation. This research's statistical population was comprised of married men and women in Tehran in 1401. The number of sample people was 339 selected by the available sampling method. The instruments used were Adams and Jones' (1997) marital commitment questionnaires (DCI), Singh and Behar Bhargava's (1990) emotional maturity (EMS), Koerner and Fitzpatrick's (2004) family communication patterns (RFCP), and Heilburn's (1964) family emotional atmosphere (FEAQ). Data analysis was done by the structural equation method. The findings showed that the tested model is a good fit. The direct effect of conversational communication patterns, conformity (P<0.05), and emotional atmosphere of the family of origin (P<0.001) was significant on marital commitment. Also, in the relationship between the conformity communication pattern and the emotional atmosphere of the family of origin with marital commitment, emotional maturity had a mediating role at significance levels of 0.001, respectively. Therefore, according to the significant relationship between communication patterns and the emotional atmosphere of the family with marital commitment, as well as the role of mediator and influencer of emotional maturity, family therapists and counselors can improve the communication patterns of families and so on. To improve the emotional atmosphere of the families of origin, move toward increasing the emotional maturity level of the children.
Keywords: Communication patterns, Emotional maturity, Marital commitment, Family's Emotional Atmosphere -
Pages 57-64
The present study was conducted to compare the difficulty in emotion regulation and distress tolerance in students with depressed and non-depressed symptoms. This study was a descriptive-comparative. The statistical population of the research consisted of all the students of Lorestan University in the academic year 2021 -2022, and 384 people were selected by the purposeful sampling method. To collect data Beck Depression Inventory-II (BDI-II) Beck et al. (1996) Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) Gratz & Roemer (2004) and Distress Tolerance Scale (DTS) Simons & Gaher (2008) were used. Data analysis was done using multivariate analysis of variance and one-way analysis of variance. The results of variance analysis showed that there are significant differences between the two groups of students with depressed and non-depressed symptoms in all the components of the difficulty in emotion regulation (nonacceptance of negative emotions, difficulties engaging in goal-directed behaviors, difficulties controlling impulsive behaviors, limited access to effective emotion regulation strategies, lack of emotional awareness and lack of emotional clarity) and distress tolerance (tolerance, appraisal, absorption, and regulation) (P<0/01). Based on the findings of this research, students' ability to tolerate distress and emotion regulation strategies can be associated with reducing depression in them.
Keywords: Depression, Distress Tolerance, Difficulty in Emotion Regulation -
Pages 65-74
The present study was conducted to investigate the mediating role of cognitive fusion and experiential avoidance in the relationship between negative repetitive thoughts and social anxiety in adolescents. The method of the current research was descriptive-correlational. The statistical population includes all teenagers in Tabriz who were studying in the academic year 1401-1402, and 280 people were selected by the available sampling method. The data were collected using the Social Anxiety Scale (SPIN) by Kehor et al. (2000), and the short version of the Repetitive Thoughts Questionnaire (RTQ) by Ivey et al. Acceptance and Action (AAQ-II) by Band et al. (2011) were compiled. Data were analyzed using structural equation analysis. The results showed that negative recurring thoughts have a direct and positive effect on experiential avoidance and social anxiety (p<0.01). Also, the direct effect of experimental avoidance on social anxiety is positive and significant (p<0.05); However, the direct effect of negative repetitive thoughts on cognitive fusion and the direct effect of cognitive fusion on social anxiety is not significant (p>0.05). On the other hand, the indirect effect of negative repetitive thoughts on social anxiety through experiential avoidance is positive and significant (p<0.05); While the indirect effect of negative repetitive thoughts on social anxiety due to cognitive fusion is not significant (p>0.05). Therefore, it is concluded that experiential avoidance plays a mediating role in the relationship between negative repetitive thoughts and social anxiety, but cognitive fusion cannot mediate the relationship between negative repetitive thoughts and social anxiety.
Keywords: cognitive fusion, experiential avoidance, social anxiety, negative repetitive thoughts, adolescents -
Pages 75-86
Hardwired to connect, we do so through affects. Our brains, bodies, and minds are inseparable from the affects that animate them. The Affect is one of the central concepts in the field of theory and application of psychoanalysis as well as psychology. The importance of this concept, both clinically and theoretically, has led all schools of psychoanalysis and psychology to present their theory of affect. Considering the pervasive influence of psychoanalytical theories about affect in psychology, it is important to examine the concept of affect from the perspective of psychoanalysis approaches. Therefore, the purpose of the current research is to review the concept of affect from a psychoanalytical point of view to clarify it as much as possible and also to examine the role of affect in therapeutic techniques. In this article, affect is examined from the perspective of the most important schools of psychoanalysis, i.e. classical psychoanalysis, ego psychology, object relations, and French psychoanalysis. It is hoped that by clarifying this central concept as much as possible, better understanding and treatment of mental disorders will be facilitated.
Keywords: Affect, feeling, Psychoanalytical theories -
Pages 87-96
The current research aimed to determine the effectiveness of reality therapy on post-traumatic growth and psychological distress in bereaved people during the Corona period. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population in this research was all the people who lost at least one of their family members due to the COVID-19 disease in Tehran in the year 2021. Among them, 24 people, 12 people in the control group and 12 in the experimental group were selected through available sampling methods and randomly placed in two groups. To collect data from demographic characteristics questionnaires, Calhoun and Tedeschi (1996, PTGI), psychological distress questionnaire, Kessler et al. (2002, K-10), and Glaser's reality therapy protocol (2010) during 8 90-minute sessions. Used online. To analyze the data, the multivariate covariance test (MANCOVA) was used. The findings of the research showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference at the level of 0.05 between the post-test average of post-traumatic growth and psychological distress in the two experimental and control groups. As a result, reality therapy can be considered an effective intervention for the bereaved during the Corona period.
Keywords: Psychological Distress, Post-Traumatic Growth, Bereavement, Corona, Reality Therapy -
Pages 97-106
The purpose of the present study was to compare the effectiveness of diet combined with exercise and its combined effect with the group emotion-focused therapy on impulse control of obese people with binge eating disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up. The statistical population of the study included all obese people suffering from overeating who were referred to the obesity clinic of Sina Hospital in Tehran in 1401. The sample size included 51 people (17 people in each group) selected by available sampling method. The research tool included the Impulsivity Questionnaire (BIQ) by Barrett (1995). The control group did not receive any intervention, but both research experimental groups received a diet combined with exercise during 12 sessions, and one of the experimental groups received 10 sessions of approximately 2 hours of emotion-focused therapy. A mixed variance analysis was used to analyze the data. The results showed that the difference between the pre-test and post-test and follow-up of diet combined with exercise in combination with emotion-focused therapy in impulse control (cognitive and lack of planning) is significant (P<0.05), but the difference between the pre-test, post-test, and follow-up of the diet therapy group with exercise was not significant in impulse control components (P>0.05). Results showed that emotion-focused therapy is probably a more efficient treatment compared to the diet combined with exercise for the treatment of impulse control in obese people with binge eating disorders.
Keywords: binge eating disorder, obesity, diet therapy, emotion-focused therapy, impulse control, exercise -
Pages 107-116
The present study was conducted to compare the effectiveness of compassion-focused acceptance and commitment therapy and yoga exercises on the self-management of people with multiple sclerosis (MS). The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of two months. The statistical population of the research included all the MS patients of Borujerd City registered in the MS Association in 2022. In this research, 66 people were randomly selected into three groups of 22 people a group of compassion-focused acceptance and commitment therapy, yoga exercises, and a control group. The group of compassion-focused acceptance and commitment therapy included 10 90-minute sessions that were held once a week. Also, yoga training sessions were held in 24 90-minute sessions three times a week. To measure self-management in the measurement stages, the Multiple Sclerosis Self-Management Scale–Revised (MSSM-R) by Bishop and Frain (2011) was used. Data analysis was done using the statistical test of analysis of variance-repeated measurement. The results of the pairwise comparison of the groups showed that the changes in the treatment group compassion-focused acceptance and commitment therapy with the group of yoga exercises (P=0.028) and the control group (P=0.011) were significant (P<0.05). In general, it can be concluded that only the treatment based on compassion-focused acceptance and commitment therapy until the follow-up stage was effective in improving self-management.
Keywords: compassion-focused acceptance, commitment therapy, self-management, multiple sclerosis, yoga exercises -
Pages 117-128
The present compared the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and virtual reality exposure therapy on cognitive emotion regulation in students with social anxiety disorder. The study method was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group and a one-month follow-up. The statistical population of the study included all the second-year high school students of Ghaemshahr schools in the academic year 2022-2023. A total of 51 eligible students were included in the study using a convenience sampling method and were randomly divided into 2 intervention groups and 1 control group (17 people in each group). The first and second experimental groups, respectively, were cognitive-behavioral therapy and virtual reality exposure therapy during 12 and 8 sessions. The research tools were cognitive emotion regulation questionnaires (GERQ, Garnefski, & Kraaij, 2006). The data were analyzed by the method of analysis of variance with repeated measurements and Bonferroni’s post hoc test. The results revealed that both interventions of cognitive-behavioral therapy and virtual reality exposure therapy, compared to the control group, significantly increased adapted emotion regulation and decreased maladapted emotion regulation (P<0.01). Also, the effect of both intervention methods was maintained until the one-month follow-up stage. Also, cognitive-behavioral therapy was more effective compared to virtual reality exposure therapy (P> 0.01). The results of the study revealed the priority of using cognitive-behavioral therapy compared to virtual reality exposure therapy to improve cognitive emotion regulation by child and adolescent therapists.
Keywords: social anxiety disorder, cognitive emotion regulation, cognitive-behavioral therapy, virtual reality exposure therapy -
Pages 129-138
This study aimed to determine the effectiveness of the academic ethics package on educational engagement and the academic flow of high school students. The research method was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population of this study was the high school students in Sanandaj in the academic year 2020-2021, from which 60 people were selected by purposive sampling method and then randomly assigned to two groups of 30 experimental and Control Groups. The Academic Ethics program was implemented for the experimental group for a 90-minute session every week. educational engagement (Zerang 2012- EEQ) and academic flow (Martin, Jackson, 2008- FSS) were used to collect data. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results of the analysis showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the post-test average of educational engagement and academic flow in the two test and control groups at the P<0.001 level. From the above findings, it can be concluded that academic ethics education is effective in increasing students' educational engagement and academic flow. According to the results of the research, it is suggested that teachers and practitioners in the field of education improve students' academic engagement and academic flow by applying academic ethics in educational programs.
Keywords: Academic Ethics Package, Educational Engagement, Academic Flow -
Pages 139-148
The present study aims to determine the diagnostic validity of the fifth version of the Wechsler Children's Intelligence Scale in students with attention deficit disorder in Tehran cities. The method of the current research is methodological it is psychometric. The statistical population included all the students in first, second, and third grades of the cities of Tehran province in the academic year of 1401-1402, who were under educational-therapeutic intervention in counseling and psychology centers of these cities as students with attention deficit. The research sample group included 120 students with attention deficits in the study with a non-random sampling method. The Wechsler Intelligence Scale for Children-Fifth Edition (2015, WISC-V) was the research instrument. The data collected using descriptive statistics indices (central tendency indices and dispersion indices) scatter diagram method (Davis method) and confidence interval method were used to check the diagnostic validity. The research findings showed that all tests of "Working memory" and "processing speed" scales have diagnostic validity. Therefore, tests of " Working memory" and "processing speed" scales can distinguish students with attention deficit disorder from normal students.
Keywords: diagnostic validity, Fifth Edition of the Wechsler Intelligence Scale, Children, students, attention deficit -
Pages 149-160
The purpose of the present study was to investigate the relationship between a mother's attachment style and aggression of children aged 3-6 years with the mediation of a mother's mindfulness. The research method was descriptive-correlation and structural equation model type. The statistical population of the research consisted of all the mothers of children aged 3 to 6 years in preschool centers and kindergartens in Tehran in the academic year 2019-2020, and 290 of them were selected as a sample. The tools of this research included the Adult Attachment Questionnaire (RAAS, Collins and Reed, 1990), the Preschool and Kindergarten Behavior Scale (PKBS, Merrell, 1994), and the Five-Dimensional Mindfulness Questionnaire (FFMQ, Bauer et al., 2006). The research data were analyzed using the structural equation analysis method. The results showed that the model fitted well. Based on the findings of the research, the relationship between the mother's attachment style and the child's aggression was positive and significant (p < 0.01 and p < 0.05) and also mother's attachment style was indirectly related to the child's aggression through the mother's mindfulness. (p < 0.05). According to the above findings, it can be concluded that mothers' mindfulness plays a mediating role in the relationship between their attachment style and children's aggression.
Keywords: aggression, mindfulness, attachment style -
Pages 161-170
The present study was conducted to investigate the relationship between personality differences and marital intimacy with the mediating role of emotional literacy in couples of Khomeini Shahr city. The method of this research was descriptive-analytical. The statistical population included all cohabiting couples in Khomeini Shahr city in 2022-2023, from which 220 people were selected according to the minimum statistical sample size for structural equations. The data collection tool was the Bagarozi Marital Intimacy Standard Questionnaires (MINQ, 2001); The personality differences were Myers-Briggs (MBTI, 1970) and alchemical emotional literacy (EL, 2011). The structural equation model (SEM) test was used to measure the fit of the model. The results obtained from the research model test showed that extroversion personality types; intuitive; sensory Emotional; intellectual Observer and judge have a significant effect on marital intimacy and emotional literacy (P<0.01). Also, the mediating role of emotional literacy through extroversion, introversion, emotionality, referent, and judgment was confirmed in marital intimacy (P < 0.05). The results showed that the research model is confirmed in terms of meaningful and fitting indicators, therefore, it seems that people with the personality traits of extroversion, introversion, emotional, referrer, and judge through emotional literacy have more intimacy in married life. They experience it themselves.
Keywords: personality differences, emotional literacy, marital intimacy -
Pages 171-180
The present study was conducted to determine the mediating role of social support in the relationship between Family Emotional Climate and the behavioral problems of preschool children. The research method was descriptive-correlation based on structural equation modeling. This research was applied in terms of purpose and correlational in terms of methodology. The statistical population included children aged 4 to 6 and preschool children living in Tehran in 2021, of which 358 children were selected by convenience sampling. To collect data, the Berne Family Emotional Climate Questionnaire (BEFCQ, Hillburn, 1964), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS, Zimmet et al., 1988), and behavioral problems of preschool children (Shahim and Yousefi, 2018) were used. To analyze the data, Pearson's correlation test and structural equation model and SPSS-V22 and PLS-V3 Smart software were used. The findings showed that the emotional atmosphere of the family has a direct effect on children's behavioral problems (β=-0.3 and P≤0.05), and social support has a direct effect on children's behavioral problems (β=-0.3 and P≤0.05). The emotional climate of the family had an indirect effect on children's behavioral problems through the mediating role of social support (β = -0.132 and P = 0.001); Therefore, the emotional atmosphere of the family and social support have a significant effect on the process of children's behavioral problems. These findings have practical applications for psychologists, school counselors, educators, and parents who are in contact with preschool children.
Keywords: Family Emotional Climate, Social Support, Preschool Children, Behavioral Problems -
Persian Version of the Multidimensional Wellbeing in Youth Scale (MWYS)Pages 181-190
This study aimed to translate and validate the Persian version of the Multidimensional Wellbeing in Youth Scale (MWYS) for a sample of Iranian adolescents. This descriptive-evaluative study translated and validated the Farsi version of the Multidimensional Wellbeing in Youth Scale (MWYS) in a sample of Iranian adolescents. The study population consisted of all adolescents aged 12-18 years living in Qom, Iran, in 2022-23, of whom 300 adolescents were selected as the sample through convenience sampling. To examine the test-retest reliability of MWYS, 50 participants were randomly selected to fill out this scale twice at an interval of two weeks. The Multidimensional Wellbeing in Youth Scale (MWYS, Green et al., 2023), the Satisfaction with Life Scale (SWLS, Diener et al., 1985), and the Perceived Stress Scale (PSS, Cohen et al., 1983) were used in this study. The obtained data were statistically analyzed in SPSS and AMOS. Results showed the favorable test-retest reliability (0.77) and internal consistency (0.73) of MWYS, according to Cronbach’s alpha. The confirmatory factor analysis (CFA) also demonstrated that the five-factor measurement model was well fitted to the data after removing items 13, 14, 18, 30, and 33 (RMSEA=0.04, CFI=0.91, X2/df=2.76). Also, the results showed that MWYS has favorable convergent and divergent validity. Since MWYS exhibited acceptable validity and reliability in a sample of Iranian adolescents, it is recommended to be used for measuring the well-being of Iranian adolescents.
Keywords: Adolescents, Validation, Wellbeing -
The effectiveness of compassion-focused group therapy on conflict resolution Strategies and emotion regulation difficulty in couples with marital conflict referring to counseling centersPages 191-200
The present study was conducted to determine the effectiveness of compassion-focused group therapy on conflict resolution strategies and the difficulty of emotion regulation in couples with marital conflict. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a three-month follow-up. The statistical population of this research included all the couples with marital conflict who were referred to counseling centers in Karaj City in 2022, which were selected by purposive sampling among 30 eligible volunteer couples and randomly assigned to 2 experimental and control groups. The experimental group underwent Gilbert's compassion-focused group therapy for 10 sessions of 75 minutes (2 sessions per week). The measurement tools in this research were Strauss et al. 's (1996) Conflict Resolution Strategies Questionnaire (CTS2), Gertz and Roemer's (2004) Emotion Regulation Questionnaire (DERS) and Binary Marital Conflicts (2019) (MCQ). Statistical data analysis was done using the repeated measurement variance analysis method. The findings showed that the treatment focused on compassion was significant in conflict resolution strategies (p = 0.001) and the difficulty of emotional regulation (p = 0.001) of couples with marital conflict and the results indicated the durability of the treatment in the follow-up period (p=0.001). Based on the results of the research, it can be said that the group treatment focused on compassion is a suitable intervention method for promoting conflict resolution strategies and reducing the difficulty of emotional regulation of couples with marital conflict.
Keywords: Marital conflict, compassion-focused therapy, emotion regulation, conflict resolution strategies -
The effectiveness of emotion-oriented couple therapy on positive feelings towards the spouse and intolerance of uncertainty in infertile couples applying for divorcePages 201-210
The purpose of this research was to determine the effectiveness of emotion-oriented couple therapy on positive feelings towards the spouse and intolerance of indecision in infertile couples. This research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up period. The statistical population included all infertile couples applying for divorce who had been referred to psychological clinics and specialized marriage centers (under the welfare organization) in Tehran to use psychological services in the second half of 2023. The statistical sample included 24 couples who were selected purposefully. Then, 12 couples were randomly replaced in the control group and 12 in the experimental group. The intervention group received emotion-oriented couple therapy during 10 sessions of 90 minutes once a week. The data were collected using Ellery et al.'s Spouse Positive Feeling Scale (PEQ, 1983) and Friston et al.'s Uncertainty Intolerance Questionnaire (IUS, 1994) and analyzed by variance analysis with repeated measurements. The results showed that there is a difference between the pre-test and post-test stages (d=-7.91, p < 0.05), and the follow-up pre-test (p < 0.05, -5.74) = d) is significant. Also, in the uncertainty intolerance variable, the difference between the pre-test and post-test stage (p<0.05, d=-8.01) and pre-test and follow-up (p<0.05, d=-12.4) is meaningful. It is concluded that emotion-oriented couple therapy is effective in positive feelings and intolerance of uncertainty in infertile couples seeking divorce.
Keywords: Positive feeling towards spouse, emotion-oriented couple therapy, intolerance of uncertainty