فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال سیزدهم شماره 11 (پیاپی 104، بهمن 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سمیه حسن نیا*، افضل اکبری بلوط بنگان، توران علیزاده دمیه صفحات 1-10

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سرمایه روان شناختی در رابطه بین حمایت تحصیلی و بهزیستی تحصیلی بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1404-1403 بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 266 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه حمایت تحصیلی (ASS) ساندز و پلانکت (2005)، سرمایه روان شناختی (PCQ) لوتانز و همکاران (2007) و بهزیستی تحصیلی (AWBQ) پیترینن و همکاران (2014) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتایج بیانگر معناداری اثرمستقیم حمایت تحصیلی به بهزیستی تحصیلی (01/0=P)، حمایت تحصیلی به سرمایه  روانشناختی (02/0=P) و سرمایه روانشناختی به بهزیستی تحصیلی (005/0=P) بود. همچنین نتایج بیانگر اثر غیرمستقیم حمایت تحصیلی با بهزیستی تحصیلی با میانجی گری سرمایه روانشناختی بود (01/0=P). این نتایج نشان می دهد که حمایت تحصیلی با اثرگذاری بر سرمایه روان شناختی، می تواند منجر به شادابی، رضایت و در نهایت بهزیستی تحصیلی دانشجویان در فعالیت های درسی و آموزشی شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، حمایت تحصیلی، سرمایه روان شناختی، دانشجویان
  • محمد مهدی اکبرزاده، سعید ایمانی* صفحات 11-20

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی ناایمن و نوموفوبیا در دانشجویان بزرگسال نوظهور با نقش واسطه ای کمال گرایی منفی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران در سال تحصیلی 1402 - 1403 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت در دسترس 417 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسش نامه دلبستگی بزرگسالان - تجدیدنظرشده (RAAS) (1990)، پرسش نامه نوموفوبیا (NMP-Q) (2015) و پرسش نامه چندبعدی کمال گرایی فراست (FMPS) (1990) بود. روش تحلیل این پژوهش، تحلیل مدل معادلات ساختاری بود. مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. یافته ها نشان داد که اثر مستقیم سبک های دلبستگی ناایمن بر نوموفوبیا مثبت و معنادار بود (001/0 P =) و اثر مستقیم دلبستگی های ناایمن بر کمال گرایی منفی نیز مثبت و معنادار بود (001/0 P =). همچنین اثر غیرمستقیم سبک های دلبستگی با میانجی گری کمال گرایی منفی بر نوموفوبیا نیز مثبت و معنادار بود (008/0=  P). این یافته ها نشان می دهد که کمال گرایی منفی نقش واسطه ای معناداری در رابطه دلبستگی های ناایمن و نوموفوبیا در دانشجویان بزرگسال نوظهور دارد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ناایمن، کمال گرایی منفی، دانشجویان بزرگسال نوظهور، نوموفوبیا
  • محمدحسن ابراهیم کنی، رضا پورحسین*، سیاوش صلواتیان صفحات 21-30

    هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر علی یکی از مداخله های مقابله با اخبار جعلی یعنی ارسال پیام های اصلاحی، بر روی کاربران فارسی زبان منتشرکننده اخبار نادرست از طریق بررسی میزان درگیری آنها با این پیام بود. روش مطالعه از نوع آزمایشی و بر اساس طرح آزمایش میدانی تصادفی اجرا شد. جامعه مورد هدف کاربران فارسی زبان ایکس قرار داده شد که اقدام به انتشار یک خبر جعلی مشخص کرده بودند. نمونه مورد مطالعه 334 نفر از این کاربران بودند که در فاصله 48 ساعت ابتدایی انتشار خبر، به صورت کاملا تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی به 3 گروه آزمایشی تخصیص داده شدند. داده های مطالعه از طریق رابط برنامه کاربردی (API) ایکس استخراج و مورد تحلیل رگرسیون لجستیک اسمی دو وجهی و آزمون استقلال خی دو قرار گرفت. اجرای مداخله به این صورت بود که بعد از آماده سازی یک حساب کاربری خنثی توسط محقق، سه نوع پیام اصلاحی برای این کاربران ارسال شده و در فاصله 24 ساعت درگیری آنها با پیام اصلاحی مورد مطالعه قرار می گرفت. نتایج نشان داد پیامی که صرفا حاوی حقیقت بود نسبت به پیامی که حاوی حقیقت و شایعه بود به صورت معنی داری تاثیر بیشتری داشت (p<0.05). همچنین ویژگی های کاربران تاثیری بر درگیری آنها با پیام اصلاحی نداشت. باتوجه به خلاء پژوهشی موجود در موضوع کارآمدی رویکردهای مختلف اصلاح، این مطالعه برای اولین بار در دنیا نشان داد در متغیر درگیری، رویکرد صرفا بیان حقیقت کارآمدی بیشتری دارد. نتایج این مداخله قابلیت کاربردی سازی در رسانه های اجتماعی برای مقابله با اخبار جعلی را دارد.

    کلیدواژگان: اصلاح، اخبار جعلی، آزمایش میدانی تصادفی، رسانه های اجتماعی، توییتر
  • سیدقاسم مصلح، ابوالفضل فرید*، رامین حبیبی کلیبر، جواد مصرآبادی صفحات 31-40

    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی آموزش بسته عصب شناسی اخلاقی مبتنی بر ذهنیت رشد دوئک بر مهارت های اجتماعی نوجوانان دارای مشکلات رفتاری برونی سازی شده بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 1403-1402 بود که بعد از انتخاب یک مدرسه به صورت در دسترس و تکمیل فرم خود سنجی نوجوان (YSR، آخنباخ، 1991) و مقیاس ذهنیت رشد اخلاقی (MGM، هان و همکاران، 2020)، تعداد 30 دانش آموز که با نشانگان مشکلات رفتاری برونی سازی شده و ذهنیت ثابت اخلاقی طبقه بندی شده بودند به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش بسته عصب شناسی اخلاقی مبتنی بر رویکرد ذهنیت رشد دوئک قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از مقیاس مهارت های اجتماعی (SSRS، گرشام و الیوت، 1990) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش عصب شناسی اخلاقی مبتنی بر ذهنیت رشد دوئک در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معناداری بر مولفه های خودکنترلی، همدلی و همکاری گروه آزمایش داشته است (05/0p<) اما در مولفه ابراز وجود بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0p>). براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که بسته آموزش عصب شناسی اخلاقی مبتنی بر ذهنیت رشد دوئک می تواند بر بهبود مهارت های اجتماعی دانش آموزان نوجوان دارای مشکلات رفتاری برونی سازی شده موثر باشد.

    کلیدواژگان: ذهنیت رشد دوئک، عصب شناسی اخلاقی، مشکلات رفتاری برونی سازی شده، مهارت های اجتماعی نوجوانان
  • فاطمه تاجیک، سجاد بشرپور* صفحات 41-50

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی دشواری در تنظیم هیجان در رابطه بین پریشانی روان شناختی و تعارض زناشویی با خود-خاموشی در زنان انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان شهر ری در سال 1403 بودند. به روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای به تعداد 300 نفر انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس خود خاموشی (STSS، جک و دیل، 1992)، مقیاس پریشانی روان شناختی (K10، کسلر و همکاران، 2002)، پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ، ثنایی، 1379) و مقیاس دشواری تنظیم هیجان (DERS، گرتز و روئمر، 2004) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل معادلات ساختاری حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که تعارض زناشویی به صورت مستقیم قادر به پیش بینی خود-خاموشی بود (001/0p‹). همچنین پریشانی روان شناختی و تعارض زناشویی از طریق دشواری در تنظیم هیجان توانستند خود-خاموشی زنان را به صورت غیرمستقیم پیش بینی کنند (001/0p‹). این نتایج نشان می دهد که پریشانی روان شناختی و تعارض زناشویی با توجه به نقش مهم دشواری در تنظیم هیجان می توانند تبیین کننده خود-خاموشی در زنان باشند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های کاهش مشکلات زناشویی ضروری است.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، پریشانی روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان، خود-خاموشی
  • سهیل ابوسعیدی جیرفتی، مجید محمود علیلو*، فرید نشاط قراملکی، هومان معاونی صفحات 51-60

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی همجوشی شناختی و گسلش شناختی در رابطه حساسیت به طرد و بی اشتهایی عصبی در دختران جوان انجام گرفت. طرح این مطالعه توصیفی/ همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه تبریز در سال1403 بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 307 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه تشخیصی اختلالات خوردن (EDDS) (استیک و همکاران، 2000)، پرسشنامه حساسیت به طرد (RSQ) (داونی و فلدمن، 1996) و پرسشنامه همجوشی شناختی (CFQ) (گیلاندرز و همکاران، 2014) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده گردید.   یافته ها نشان داد مدل نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. نتایج نشان داد بین حساسیت به طرد و بی اشتهایی عصبی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0p<)، همچنین بین همجوشی شناختی با بی اشتهایی عصبی رابطه مثبت و معنی داری یافت شد (01/0p<)، اما بین گسلش شناختی با بی اشتهایی عصبی رابطه معنی داری وجود نداشت (01/0<p). اثر غیرمستقیم حساسیت به طرد به واسطه همجوشی شناختی بر بی اشتهایی عصبی مثبت و معنادار بود (01/0p<) .اما گسلش شناختی، رابطه حساسیت به طرد و بی اشتهایی عصبی را میانجی گری نکرد (01/0<p). متخصصان حوزه سلامت روان با تکیه بر این مدل می توانند از مداخلات درمانی مبتنی بر همجوشی شناختی و فاصله گیری شناختی در اختلال بی اشتهایی عصبی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بی اشتهایی عصبی، حساسیت به طرد، گسلش شناختی، همجوشی شناختی
  • امیرحسین عبدلی، صدیقه احمدی* صفحات 61-72

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرات سبک والدگری هلیکوپتری بر سلامت روانشناختی-اجتماعی نوجوانان و بزرگسالان در حال ظهور بود. با توجه به کلمات کلیدی تخصصی در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی بین سال های 2017 تا 2024 و پایگاه های اطلاعاتی داخلی بین سال های 1398 تا 1403، 313 مقاله با در نظر گرفتن معیارهای ورود و ارزیابی کیفیت با استفاده از الگوی پریزما (PRISMA) بررسی شدند. سپس پس از ارزیابی کیفی نهایی، 56 مقاله بر اساس ملاک های ورود و خروج پژوهش در راستای پاسخگویی به سوال آن، وارد مطالعه شدند. نتایج یافته های پژوهش های مختلف نشان دادند که اگرچه سبک والدگری هلیکوپتری در برخی پژوهش ها دارای تاثیرات مثبتی (سازگاری روانی و بهزیستی) است اما بطور کلی، بیشتر ادبیات پژوهشی تاثیرات منفی آن را در بعد روانشناختی (اختلال در غذاخوردن و اختلال خواب، اضطراب و افسردگی، رفتارهای پرخطر، احساس تورم خود و تکانشگری، مشکل در مولفه های مربوط به فردیت، مشکلات تحصیلی، مشکلات شغلی، مهارت های زندگی ضعیف) و در بعد سلامت اجتماعی (عدم اعتماد و بیگانگی در بین همسالان، تعاملات منفی، عدم تسلط و کاهش شایستگی روابط، عدم مشارکت اخلاقی) نوجوانان و بزرگسالان در حال ظهور نشان می دهند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر تاثیرات سبک فرزندپروری هلیکوپتری بر سلامت روانی-اجتماعی نوجوانان و بزرگسالان در حال ظهور، به طور کلی منفی ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: والدگری هلیکوپتری، فراوالدگری، محافظت بیش از حد، کنترل بیش از حد، بزرگسالی در حال ظهور، نوجوان
  • محمد علی پور، زهرا مصباح فلاطونی، سید علیرضا قاسمی*، فرخ رو جلیلی، فاطمه جوان صفحات 73-84

    هدف از پژوهش حاضر واکاوی تجارب زیسته دانش آموزان دختر از تعارضات میان آنان و والدین بود. روش پژوهش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی در سال تحصیلی 1402-1401 انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 10 نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول و دوم شهرستان های قاین و نهبندان خراسان جنوبی بودند. در واقع داده های پژوهش، پس از مصاحبه با این 10 نفر، به اشباع نظری رسید. داده های استخراج شده از مصاحبه ها به روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت اعتباربخشی به یافته ها از ملاک چهارگانه گوبا و لینکلن استفاده شد. تجارب دانش آموزان دختر در دو طبقه اصلی، شش طبقه فرعی و بیست کد طبقه بندی شد که طبقات اصلی آن شامل علل تعارضات و پیامدهای تعارض و طبقات فرعی شامل استقلال، شکاف بین نسلی، تعصبات فرهنگی و مذهبی و تبعیض های جنسیتی، پیامدهای عاطفی روانی، پیامدهای تحصیلی، از داده ها استخراج شد. از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که علل تعارضات والد-فرزندی ناشی ازدو مقوله ویژگی های نوجوانی از قبیل استقلال طلبی و رشد هویت فردی ارتباط زیاد با رسانه هاست که منجر به شکاف نسلی گشته و همچنین تعصبات فرهنگی و مذهبی علاوه بر موارد مذکور موجب تفاوت دیدگاه فرزندان با والدین و تعارض می گردد که تعارض و عاطفی-روانی پیامدهای تحصیلی را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تعارضات خانوادگی، آموزشی و تربیتی، پیامد، دانش آموزان دختر، والدین
  • مریم شهبازی، شهرام نعمت زاده گتابی* صفحات 85-94

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجان و بهزیستی روان شناختی زنان مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به ویتیلیگو (لک و پیسی) مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی پوست و زیبایی شهر تهران در سال 1402 بود که از بین آنها 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) جایگذاری شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی و کرایج-نسخه کوتاه (2006،CERQ) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف- نسخه کوتاه (2002،RSPWB) بود. گروه آزمایش تحت درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای دوبار قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه مداخله درمانی دریافت نکرد. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین تنظیم هیجان و بهزیستی روانشناختی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در تنظیم هیجان منفی و مثبت و بهزیستی روان شناختی وجود دارد (001/0>P). یافته های این پژوهش نشان داد که درمان گروهی مبتنی پذیرش و تعهد بر کاهش تنظیم هیجان منفی و افزایش تنظیم هیجان مثبت و بهزیستی روان شناختی زنان مبتلا به ویتیلیگو اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تنظیم هیجان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ویتیلیگو
  • ویدا شهدادیان، فاطمه گلشنی*، آنیتا باغداساریانس صفحات 95-105

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی حساسیت بین فردی در رابطه بین خودشناسی انسجامی و رفتارهای خودآسیب رسان در نوجوانان انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران در نیمسال دوم سال تحصیلی 1403-1402 بود. 419 نفر به روش دردسترس در این مطالعه مشارکت داشتند و به سنجه حساسیت بین فردی (IPSM؛ بایس و پارکر، 1989)، مقیاس خودشناسی انسجامی (ISKS؛ قربانی و همکاران، 2008) و پرسشنامه اظهارات مربوط به خودآسیبی (ISAS؛ کلونسکی و گلن، 2009) پاسخ دادند. تحلیل داده ها به روش مدل معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بود. نتایج نشان داد که اثرمستقیم خودشناسی انسجامی بر رفتارهای خودآسیب رسان به طور منفی معنادار بود؛ در مقابل حساسیت بین فردی به طور مثبت بر رفتارهای خودآسیب رسان اثر مستقیم داشت. همچنین نتایج نشان داد که خودشناسی انسجامی به طور منفی بر حساسیت بین فردی اثر مستقیم داشت (05/0>P). نتایج آزمون بوت استرپ نشان داد که حساسیت بین فردی بین خودشناسی انسجامی و رفتارهای خودآسیب رسان به طور معنادار نقش میانجی داشت (05/0>P). نتایج این مطالعه دلالت بر این دارد که خودشناسی انسجامی به صورت مستقیم و با میانجی گری حساسیت بین فردی بر رفتارهای خودآسیب رسان اثر دارد.

    کلیدواژگان: حساسیت بین فردی، خودشناسی انسجامی، رفتارهای خودآسیب رسان
  • سمانه جهانبخش، آدیس کراسکیان موجمباری*، فرهاد جمهری صفحات 105-114

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی پذیرش نقش های جنسیتی در رابطه بین توانمندی های منش و شادکامی در زنان انجام شد. این پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان دختر شهر تهران در سال 1401 بودند؛ 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از 5 دانشگاه در این مطالعه مشارکت داشتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه نگرش به نقش جنسیتی (ATGRQ؛ کیانی و همکاران، 1387)، پرسشنامه ارزش های فعال در عمل (VIA-IS؛ پترسون و سلیگمن، 2004) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHQ؛ ارگایل، 1989) انجام شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است؛ همچنین نتایج نشان داد که توانمندی های منش و پذیرش نقش های جنسیتی بر شادکامی به طور معنادار اثر مستقیم داشت (05/0>P)؛ همچنین توانمندی های منش به طور مثبت بر پذیرش نقش های جنسیتی اثر مستقیم داشت (05/0>P). نتیجه دیگر از آزمون بوت استرپ نشان داد که پذیرش نقش های جنسیتی بین توانمندی های منش و شادکامی به طور معنادار نقش میانجی داشت (05/0>P). نتایج این مطالعه دلالت بر این دارد که توانمندی های منش به صورت مستقیم و با میانجی گری پذیرش نقش های جنسیتی بر شادکامی زنان اثر دارد.

    کلیدواژگان: توانمندی های منش، نقش های جنسیتی، شادکامی، زنان
  • مژده آذریان، سامره اسدی مجره*، مریم موسوی صفحات 115-124

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ساختاری رابطه بین ذهن آگاهی و احساس تنهایی به همراه نقش میانجی پریشانی روان شناختی در دانشجویان با تجربه شکست عاطفی اجرا شد. روش پژوهش حاضر توصیفی _همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 314 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش شامل: پرسشنامه احساس تنهایی LS) ، آشر و همکاران، 1984)، پرسشنامه ذهن آگاهی FFMQ) ، بائر و همکاران، 2006)، و پرسشنامه پریشانی روانشناختی K10)، کسلر و همکاران، 2002) بود. داده ها با روش تحلیل معادلات ساختاری قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. برآورد اثر مستقیم ذهن آگاهی بر احساس تنهایی، منفی و معنادار؛ اثر مستقیم ذهن آگاهی بر پریشانی روانشناختی، منفی و معنادار؛ و اثر مستقیم پریشانی روانشناختی بر احساس تنهایی، مثبت و معنادار بود (05/0>p). همچنین اثر غیرمستقیم پریشانی روانشناختی در ارتباط بین ذهن آگاهی و احساس تنهایی، منفی و معنادار بود (05/0>p). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت نقش میانجی پریشانی روان شناختی در ارتباط بین ذهن آگاهی و احساس تنهایی در دانشجویان با تجربه شکست عاطفی تایید شد.

    کلیدواژگان: پریشانی روان شناختی، ذهن آگاهی، شکست عاطفی، تنهایی، دانشجویان
  • زینب نقی پور، سمیرا پالی* صفحات 125-134

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین اثربخشی بازی درمانی شناختی رفتاری  بر حافظه فعال، توجه پایدار، کنترل تکانه و پرخاشگری در نوجوانان بیش فعال بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _پس آزمون و گروه کنترل با مرحله پیگیری دوماه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان بیش فعال مراجعه کننده به مشاوره در شهر تنکابن در سال تحصیلی 1402-1403 بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها آزمون رایانه ای عملکرد پیوسته (CPT رازولد (1956)، آزمون حافظه فعال دانیمن و کارپنتر (DCAMT)(1980)، پرسشنامه تکانشگری ویلکاکسون (WIQ) (1970)، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (AQ، 1992) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل وواریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که تفاوت میانگین پیش آزمون با پس آزمون (اثر مداخله آموزشی) و تفاوت میانگین پیش آزمون با پیگیری (اثر زمان) در تمامی مولفه ها معنادار بود (001/0>P) و تفاوت میان گروه مداخله و گروه کنترل از نظر میانگین نمرات متغیرهای حافظه فعال، توجه پایدار، کنترل تکانه و پرخاشگری در کل مراحل مطالعه معنادار است (001/0>P). بنابراین می توان گفت روش بازی شناختی-رفتاری یکی از روش های موثر در ارتقای حافظه فعال و توجه پایدار و کاهش تکانشگری و پرخاشگری نوجوانان بیش فعال است.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، بازی درمانی شناختی رفتاری، کنترل تکانه، توجه پایدار، حافظه فعال
  • بهناز امیری، نادر منیرپور*، ناصر صبحی قراملکی صفحات 135-144

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی پذیرش خود بعد از عمل جراحی زیبایی براساس ویژگی های شخصیتی و طرحواره های هیجانی انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی زنان و مردان با تجربه جراحی زیبایی مراجعه کننده به کلینیک های زیبایی شهر تهران در شش ماهه اول سال 1401 بود که به روش نمونه گیری در دسترس از بین افراد مراجعه کننده به این کلینیک ها تعداد 300 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پذیرش بی قید و شرط خود (USAQ، چمبرلین و هاگا، 2001)، پرسشنامه شخصیتی نئو (NEO، کاستا و مک کری، 1989) و مقیاس طرحواره های هیجانی (ESC، لیهی، 2002) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه به روش همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد بین روان رنجورخویی، برون گرایی و طرحواره های غیرانطباقی با پذیرش خود رابطه منفی و معنادار و بین تجربه گرایی، توافق پذیری، وظیفه شناسی و طرحواره های انطباقی با پذیرش خود رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (01/0>p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ویژگی های شخصیتی و طرحواره های هیجانی در مجموع 79/0 پذیرش خود را تبیین می کنند. بنابراین پیشنهاد می شود در اجرای برنامه های پیشگیری و درمانی به بررسی و ارزیابی پذیرش خود، ویژگی های شخصیتی و طرحواره های هیجانی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: طرحواره های هیجانی، پذیرش خود، ویژگی های شخصیتی، عمل جراحی زیبایی
  • فاطمه باغبان، طیبه شریفی*، محمد قاسمی پیربلوطی صفحات 145-154

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش گروهی تنظیم هیجان و ذهن آگاهی نوجوان محور بر اهمال کاری و پایستگی تحصیلی نوجوانان دختر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره ی پیگیری سه ماهه بود. جامعه ی پژوهش، نوجوانان دختر با اهمال کاری بالا شهر اصفهان در سال 1402-1403 بودند. به روش دردسترس، 60 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارش شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس پایستگی تحصیلی مارتین و مارش (2008، ABS) و پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984، APQ) بود. گروه آزمایش اول، به صورت گروهی تحت آموزش تنظیم هیجان و گروه آزمایش دوم، تحت آموزش ذهن آگاهی نوجوان محور در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر صورت گرفت. یافته ها نشان داد که  تفاوت اهمال کاری تحصیلی و پایستگی تحصیلی بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون (001/0>P) و پیش آزمون پیگیری معنادار بود (001/0>P). که نشان دهنده اثربخشی مداخلات پژوهش در این متغیر ها است؛ بنابراین از آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی نوجوان محور می توان در کاهش اهمال کاری تحصیلی و افزایش پایستگی تحصیلی بهره برد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، پایستگی تحصیلی، آموزش گروهی تنظیم هیجان، آموزش گروهی ذهن آگاهی نوجوان محور
  • الناز عابدی، عماد یوسفی*، لیلا خواجه پور، سهیلا جوکار صفحات 155-164

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای هیجان اضطراب تحصیلی  در رابطه بین ذهن آگاهی و سازگاری تحصیلی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان بوشهر در سال تحصیلی 1402-1401بود که از میان آنها 257 نفر به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس ذهن آگاهی دروتمن و همکاران (2018، AAMS)، مقیاس سازگاری دانش آموزان دبیرستانی سینها و سینگ (1993، AISS) و مقیاس هیجانات تحصیلی پکران و همکاران (2002، AEQ) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. بر اساس یافته های پژوهش مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتایج نشان داد که بین هیجان اضطراب تحصیلی و سازگاری تحصیلی رابطه منفی ومعناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین مشخص گردید هیجان اضطراب تحصیلی در رابطه بین ذهن آگاهی و سازگاری تحصیلی دارای نقش واسطه ای است (01/0>p). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که به منظور افزایش سازگاری تحصیلی در دانش آبه هیجان اضطراب تحصیلی و ذهن آگاهی توجه شود.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، اضطراب تحصیلی، ذهن آگاهی
  • کیمیا حسنی پور، کبری نصرتی* صفحات 165-174

    پژوهش حاضر، باهدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر خودسرزنش گری و اجتناب شناختی افراد دارای نشانگان وسواس فکری-عملی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره ی سراهای محله در منطقه 22 تهران در سال 1402 بود که از بین آنها تعداد نمونه 30 نفر که در پرسشنامه وسواس فکری عملی (Y-BOCS، ییل-براون، 1986) نمره بالایی کسب کردند، به شکل در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه (گروه آزمایش و گروه کنترل) و هر گروه 15 نفر گمارش یافتند.  ابتدا هر دو گروه به وسیله ابزار آزمون شامل مقیاس خودسرزنش گری (SBS، گیلبرت و همکاران، 2004) و مقیاس اجتناب شناختی (CAQ، سکستون و دوگاس، 2008) مورد سنجش قرار گرفتند و سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت مداخله طرحواره درمانی یانگ و کلوسکو (2003) قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون خودسرزنش گری و اجتناب شناختی در دو گروه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت. لذا می توان اینگونه نتیجه گرفت که طرحواره درمانی بر کاهش خودسرزنش گری و اجتناب شناختی افراد دارای نشانگان وسواس فکری-عملی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: خودسرزنش گری، اجتناب شناختی، طرحواره درمانی، نشانگان وسواس فکری-عملی
  • آسیه گلچین، حسین اکبری امرغان*، حمید نجات، شاهد مسعودی صفحات 175-184

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر هیجان با درمان مبتنی بر ذهن مشفق بر کیفیت خواب در بیماران بستری شده بهبودیافته از کرونا انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بهبودیافتگان از بیماری کرونا بود که در سه ماه دوم سال 1400 از بیمارستان قائم (عج) در مشهد، مرخص شده بودند. براین اساس، از بین آن ها 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگذاری شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ بوپسی و همکاران (1989،PSQI) بود. مداخله مبتنی بر هیجان گرینبرگ و همکاران و درمان مبتنی بر ذهن مشفق‏ گیلبرت در 8 جلسه دوساعته، هفته ای دو بار به صورت گروهی برای گروه آزمایش اول و دوم اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل در پس آزمون و پیگیری کیفیت خواب تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P)، و درمان مبتنی بر ذهن مشفق نسبت به درمان مبتنی بر هیجان به طور معناداری بر کیفیت خواب اثربخش تر بود و بین دو درمان تفاوت معنادار مشاهده شد (05/0>P). درنتیجه می توان گفت که بین دو درمان مبتنی بر هیجان با درمان مبتنی بر ذهن مشفق در افزایش کیفیت خواب تفاوت معنادار وجود داشت.

    کلیدواژگان: بهبودیافته از کرونا، درمان مبتنی بر هیجان، درمان مبتنی بر ذهن مشفق، کیفیت خواب
  • شادملک عباس پور اسفدن، محمد حسن غنی فر*، قاسم آهی صفحات 185-192

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه هوش فرهنگی و سازگاری اجتماعی دانشجویان بود. روش پژوهش توصیفی -همبستگی از نوع مدل یابی ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانشجویان واحد گرگان دانشگاه آزاد در سال تحصیلی 1400-1401  بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری اجتماعی (SAQ) سهرابی و سامانی (1390)، پرسشنامه هوش فرهنگی (CIQ) آنگ و همکاران و مقیاس خود کارآمدی عمومی (GSE-10) شواتزر و جروسلم (1991) بود. از تحلیل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج بیانگر برازش مطلوب مدل پژوهش بود. نتایج بیانگر معناداری اثرمستقیم هوش فرهنگی بر خودکارآمدی (002/0=P) و اثر مستقیم خودکارآمدی بر سازگاری اجتماعی (008/0=P) بود. اما اثرمستقیم هوش فرهنگی بر ساگاری اجتماعی معنادار نبود (05/0<P). همچنین نتایج بیانگر اثر غیرمستقیم هوش فرهنگی بر سازگاری اجتماعی با میانجی گری خودکارآمدی بود (004/0=P). این نتایج نشان می دهد که خودکارآمدی با توجه به نقش هوش فرهنگی می تواند تبیین کننده سازگاری اجتماعی دانشجویان باشد.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، هوش فرهنگی، خودکارآمدی
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی*، مریم حیدری راد صفحات 193-202

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر خودتنظیمی تحصیلی و تعلل ورزی دانش‏آموزان با اختلال یادگیری ویژه انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‏آزمون و پس‏آزمون با کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش‏آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه مشغول به تحصیل در مقطع ابتدایی سال 1402 منطقه 16 شهر تهران بود که از بین آن‏ها با نمونه‏گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و در دو گروه مساوی 15 نفری به‏صورت تصادفی جایگزین شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه خودتنظیمی تحصیلی (SRQ-A، بوفارد و همکاران، 1995) و پرسشنامه تعلل ورزی (APQ، سواری، 1390) استفاده شد. برای شرکت کنندگان گروه آزمایش آموزش تنظیم هیجان با توجه به پروتکل گراس (2002) طی 8 جلسه اجرا شد، اما گروه کنترل آموزشی را دریافت نکردند. تحلیل داده‏ها با تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری در خودتنظیمی تحصیلی و تعلل ورزی تفاوت معنادار در سطح (001/0p≤  )وجود دارد. ازآنجاکه آموزش تنظیم هیجان سبب ارتقاء مهارت‏های فردی، بین فردی و مدیریت مناسب‏تر هیجانات می‏شود می‏توان از آن به‏عنوان روش مداخله‏ای موثر برای بهبود کارکرد دانش‏آموزان با اختلال یادگیری ویژه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی تحصیلی، آموزش تنظیم هیجان، تعلل ورزی، اختلال یادگیری ویژه
  • سارا علایی خرایم، رقیه علائی*، سجاد محسن پور صفحات 203-210

    در شرایط بحران همه گیری کرونا، بهداشت روانی افراد تحت تاثیر قرار گرفته و مسائل بسیاری را بالاخص در بحث مصرف مواد مخدر به همراه داشته است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه اضطراب کرونا و مهارت های مقابله ای با مصرف مواد در شهر اردبیل در سال 1400 انجام شده است. روش پژوهش مورد-شاهدی بود. به طوری که با مراجعه به مراکز ترک اعتیاد 80 نفر از افراد مصرف کننده مواد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس 80 نفر از افراد به عنوان گروه گواه، از نظر برخی متغیرهای جمعیت شناختی با آنان همتاسازی و مقایسه شدند. آزمودنی ها به فرم آنلاین پرسشنامه های گرایش به مصرف مواد وید (1992)، اضطراب کرونا لی (2020) و مهارت های مقابله ای لازاروس و فولکمن (1984) پاسخ دادند و داده ها با استفاده از آزمون t و رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS-25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. افراد مصرف کننده مواد در مقایسه با افراد گروه گواه، میزان بالاتری از اضطراب کرونا را تجربه کرده و برای مقابله با استرس، بیشتر از راهبرد هیجان مدار استفاده می کنند. 79 درصد واریانس گرایش به مصرف مواد توسط مهارت های مقابله ای و اضطراب کرونا تبیین شد که راهبرد هیجان مدار (51%) بیشترین سهم را در پیش بینی داشته است. اضطراب کرونا و استفاده از راهبردهای ناکارآمد مقابله با استرس خصوصا راهبرد هیجان مدار در گرایش به مصرف مواد نقش دارد. بنابراین، در شرایط بحرانی همه گیری کرونا، علاوه بر مداخلات پزشکی در نظر گرفته شده برای این بیماری، آگاهی از تبعات روانی این بحران برای پیش گیری از مصرف مواد افراد، ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، مهارت های مقابله ای، گرایش به مصرف مواد، همه گیری کرونا، کووید-19
  • هانیه رضایی فر، هیمن محمود فخه*، سیده شمسی خوش الحان صومعه سرایی، رعنا وطن پرست صفحات 211-220

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر احساس حقارت، ترس از تصویر بدنی و خود ارزشمندی در متقاضیان عمل زیبایی انجام گردید. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان متقاضی عمل زیبایی شهرستان مهاباد در بازه ی زمانی یک ماهه در سال 1402 بودند. 30 نفر، به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به 2 گروه 15 نفری (گروه آزمایش و گواه) جایگذاری شدند. از شاخص مقایسه ای احساس کهتری (CFII، استرانو و دیکسون، 1990)، پرسشنامه تصویر بدنی (BIQ، کش و همکاران، 1991) و پرسشنامه خود ارزشمندی (CSWS، کروکر و همکاران، 2003) و همچنین از پروتکل 8 جلسه ای (هر هفته یک جلسه و هر جلسه 60 دقیقه) درمان شناختی رفتاری برای مداخله استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون احساس حقارت، ترس از تصویر بدنی و خود ارزشمندی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (001/0p<). می توان نتیجه گرفت که رویکرد درمانی شناختی رفتاری بر فرآیند احساس حقارت، ترس از تصویر بدنی و خود ارزشمندی در متقاضیان عمل زیبایی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: احساس حقارت، خود ارزشمندی، ترس از تصویر بدنی، درمان شناختی-رفتاری، عمل زیبایی
  • محسن سعید منش، راضیه بنی اسدی*، مهدیه عزیزی، محجوبه پورابراهیمی صفحات 221-230

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای (tDCS) بر مه مغزی مبتلایان به کووید-19 طولانی انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمام بیماران مبتلا به مه مغزی ناشی از کووید-19 طولانی مراجعه کننده به کلینیک های روانپزشکی و روانشناسی شهر کرمان در سال 1402 تشکیل دادند. از بین آن ها  30 بیمار (19 زن و 11 مرد) به شیوه هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل (هر گروه شامل 15 نفر) گمارده شدند. در گروه آزمایش، شرکت کنندگان به مدت 15 جلسه (3 جلسه در هفته و هر جلسه 40 دقیقه)، تحت درمان tDCS قرار گرفتند و گروه کنترل تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای شم را دریافت کردند. به منظور بررسی امواج مغزی دخیل در مه مغزی شرکت کنندگان، قبل و پس از درمان، الکتروانسفالوگرافی کمی (QEEG) از 19 مکان مغز آن ها ثبت و داده ها با استفاده از t تست وابسته و تحلیل کوواریانس یک راهه  در نرم افزار آماری SPSS-26 تحلیل شدند. نتایج به دست آمده از بررسی تغییرات امواج مغزی نشان داد که tDCS باعث کاهش امواج دلتا و تتا در مناطق پیشین (Fz، Fp1، Fp2، F3 و F4) و میانی مغز (Cz، C3 و C4) و بهبودی مه مغزی در سطح معنی داری می شود (0.05p<). این نتایج بر اثربخشی tDCS جهت کاهش فزون کنشی امواج آهسته در نواحی قدامی و مرکزی مغز و بهبود مه مغزی بیماران مبتلا به کرونا تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، مه مغزی، الکتروانسفالوگرافی کمی، کووید-19 طولانی
  • سکینه عربی دیورزمی، علی شاکر*، احمد اسمعلی کورانه، علی خادمی صفحات 231-240

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی سه گانه تاریک شخصیت با خیانت زناشویی با میانجی گری خودکنترلی بود. روش پژوهش توصیفی_همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان میاندوآب در سال 1400 بودند. که از بین آنها تعداد 280 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های خیانت زناشویی (MIQ مرامی و خادمی، 1392) خودکنترلی تانجی (SCQ، تانجی و همکاران، 2004) و صفات تاریک شخصیت (SD3 جنسون و وبستر، 2010) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که صفات تاریک شخصیت بصورت مستقیم بر خیانت زناشویی تاثیر دارد (01/0p<). همچنین صفات تاریک شخصیت به طور غیرمستقیم و با میانجی گری خودکنترلی بر خیانت زناشویی تاثیر دارد(01/0p<). شاخص های برازش نیز نشان داد مدل پژوهش از برازش مناسب برخوردار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که خودکنترلی نقش میانجی در ارتباط بین سه گانه تاریک شخصیت با خیانت زناشویی دارد.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، صفات تاریک شخصیت، خودکنترلی، تحلیل مسیر
  • فاطمه بابا احمدی، عاطفه بهرامی*، سپیده فلاحیه صفحات 241-250

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار جانسون و گرینبرگ بر غنی سازی صمیمیت و جلوگیری از سرخوردگی زناشویی زوجین بود. روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل تمام زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 5 و 6 شهر اصفهان در سال 1402 بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد و 16 زوج به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (8 زوج) و گواه (8 زوج) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 9 جلسه 60 دقیقه ای مداخله زوج درمانی هیجان مدار را دریافت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه صمیمیت زناشویی (MIQ؛ اولیاء و همکاران، 1385) و پرسشنامه سرخوردگی زناشویی (MDS؛ کایزر، 1993) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده گردید. نتایج نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و کنترل در صمیمت زناشویی و سرخودگی زناشویی وجود داشت. بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت زوج درمانی هیجان مدار، یک درمان موثر بر کاهش سرخوردگی زناشویی و افزایش صمیمیت زناشویی می باشد.

    کلیدواژگان: سرخوردگی زناشویی، صمیمیت زناشویی، زوج درمانی هیجان مدار
|
  • Somayeh Hassan Nia*, Afzal Akbari Balootbangan, Toran Alizadeh Domeyeh Pages 1-10

    The present study aimed to examine the mediating role of psychological capital in the relationship between academic support and well-being. A correlational research design with a structural equation modeling approach was employed. The population comprised students enrolled at the Cultural Revolution University in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province in the academic year 2023-2024. A convenience sample of 266 students was selected. The research instruments included the Academic Support Scale (ASS) by Sands and Plunkett (2005), the Psychological Capital Questionnaire (PCQ) by Luthans et al. (2007), and the Academic Well-being Questionnaire (AWBQ) by Pietarinen et al. (2014). Structural equation modeling was used to analyze the data. The results indicated a good fit for the research model. The findings revealed significant direct effects of academic support on academic well-being (p = .01), academic support on psychological capital (p = .02), and psychological capital on academic well-being (p = .005). Additionally, the results indicated a significant indirect effect of academic support on academic well-being mediated by psychological capital (p = .01). These results suggest that academic support, by influencing psychological capital, can lead to students' happiness, satisfaction, and ultimately, academic well-being in their academic and educational activities.

    Keywords: Academic Well-Being, Academic Support, Psychological Capital, Students
  • Mohammad Mahdi Akbarzadeh, Saeed Imani* Pages 11-20

    This research aimed to investigate the relationship between insecure attachment styles and nomophobia in emerging adult students with The mediating role of negative perfectionism. Regarding the procedure, it was a descriptive-correlation study. All Tehran universities formed the research community, and 417 people were selected as a sample in the academic year 1402 – 1403. Research questionnaires included: The revised Adult Attachment Scale (1990), the Nomophobia questionnaire (2015), and The Frost Multidimensional Perfectionism Scale (1990). The analysis method of this research is structural equation modeling, which was used to examine the causal relationships of research variables. The findings showed that the direct effect of insecure attachment styles on nomophobia was positive and significant (P = 0.001) and the direct effect of insecure attachments on negative perfectionism was also positive and significant (P = 0.001). Also, the indirect effect of insecure attachment styles with the mediating of negative perfectionism on nomophobia was positive and significant (P = 0.008). These findings show that negative perfectionism has a significant mediating role in the relationship between insecure attachments and nomophobia in emerging adult students.

    Keywords: Insecure Attachment Styles, Negative Perfectionism, Emerging Adult Students, Nomophobia
  • Mohammad Hasan Ebrahim Kani, Reza Pourhosein*, Siyavash Salavatian Pages 21-30

    This study aimed to compare the causal effect of one of the interventions to fight fake news (sending correction messages) on Persian-speaking users who spread false news by investigating the level of their engagement with this message. The study method was experimental and based on a randomized field experiment. The population was targeted by X Persian-speaking users who published specific fake news. The study sample was 334 of these users who were randomly selected within the first 48 hours of the news release and randomly assigned to 3 experimental groups. The data of the study was extracted through the application program interface (API) of X and subjected to the analysis of binominal logistic regression and chi-square test. The implementation of the intervention was that after the preparation of a neutral account by the researcher, three types of corrective messages were sent to these users and their engagement with the corrective message was studied within 24 hours. The results showed that the message that contained only the truth was significantly more effective than the message that contained the truth vs. rumors (p<0.05). Also, the characteristics of the users did not affect their engagement with the corrective message. According to the existing research gap on the efficiency of different approaches, this study showed for the first time in the world that the approach of simply stating the truth is more effective. The results of this intervention can be applied in social media to fight fake news.

    Keywords: Correction, Fake News, Randomized Field Experiment, Social Media, Twitter
  • Seyed Qasem Mosleh, Abolfazl Farid*, Ramin Habibi Kaleybar, Javad Javad Mesrabadi Pages 31-40

    The present study aimed to evaluate the feasibility of moral neuroscience training based on Dweck's growth mindset on the social skills of adolescents externalizing behavioral problems. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design, a control group, and a one-month follow-up stage. The statistical population included all male high school students in Urmia in the academic year 2023-2024. After selecting an available school and completing the youth self-report scale (YSR) and the moral growth mindset scale (MGM), 30 students classified with the symptoms of externalizing behavioral problems and fixed moral mindset were randomly assigned to two groups of 15 subjects. For 12 sessions of 90 minutes, the experimental group underwent moral neuroscience package training based on Dweck's growth mindset approach. Social Skills Rating Scale (Gresham & Elliott, 1990) was used to collect data. Data analysis was done using the statistical variance analysis method with repeated measures. The results showed that moral neuroscience training based on Dweck's growth mindset in the post-test and follow-up stages significantly affected the experimental group's self-control, empathy, and cooperation (p<0.05). However, no significant difference was observed in the component of assertion between the two groups (p>0.05). Based on the findings, the moral neuroscience training package based on Dweck's growth mindset can effectively improve the social skills of adolescent students with externalized behavioral problems.

    Keywords: Dweck's Growth Mindset, Moral Neuroscience, Externalizing Behavior Problems, Social Skills
  • Fatemeh Tajik, Sajjad Basharpoor* Pages 41-50

    This research was conducted to investigate the mediating role of difficulty in emotion regulation in the relationship between psychological distress and marital conflict with self-silencing in women. The current research was a descriptive-correlation type of structural equation modeling. The statistical population of the research was all the women of Rey City in 2024. Using the available sampling method, a sample of 300 people was selected and participated in the study. Research tools included: Silencing the Self Scale (STSS, Jack & Dill, 1992), Psychological Distress Scale (K10, Kessler, 2002), Marital conflict questionnaire (MCQ, Sanaei, 2001), and Difficulties in emotion regulation scale (DERS, Gratz & Roemer, 2004). The data were analyzed using the structural equation analysis method. The results of the structural equation analysis indicated the appropriate fit of the model. The findings showed that marital conflict can directly predict self-silencing (p< 0.001). Also, psychological distress and marital conflict could indirectly predict self-silencing in women through difficulty in emotional regulation (p< 0.001). These results show that psychological distress and marital conflict, due to the important role of difficulty in emotion regulation, can explain self-silencing in women, and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other in programs to reduce marital problems.

    Keywords: Marital Conflict, Psychological Distress, Difficulty In Emotion Regulation, Self- Silencing
  • Soheil Abousaedi Jirofti, Majid Mahmoud Alilou*, Farid Neshat Gharamaleki, Houman Moaveni Pages 51-60

    The present study aimed to investigate the mediating role of cognitive fusion and cognitive defusion in the relationship between rejection sensitivity and anorexia nervosa in young girls. The design of this descriptive/correlational study was a path analysis type. the statistical population of the study included all female students of the University of Tabriz in 2024, of whom 307 were selected by convenience sampling. The data collection tools included the Eating Disorders Diagnostic Scale (EDDS) (Stice et al., 2000), Rejection Sensitivity Questionnaire (RSQ) (Downey & Feldman, 1996), and Cognitive Fusion Questionnaire (CFQ) (Gillanders et al., 2014). To analyze the data, the Path analysis method was used. The findings showed that the final research model was a good fit. The results showed that there was a positive and significant relationship between rejection sensitivity and anorexia nervosa (p<0.01), also a positive and significant relationship was found between cognitive fusion and anorexia nervosa (p<0.01), but there was no significant relationship between cognitive defusion and anorexia nervosa (p>0.01). The indirect effect of sensitivity to rejection through cognitive fusion on anorexia nervosa was positive and significant (p<0.01). However, cognitive defusion did not mediate the relationship between sensitivity to rejection and anorexia nervosa (p>0.01). Mental health professionals, with reliance on this model, can use therapeutic interventions based on cognitive fusion and cognitive defusion in anorexia nervosa.

    Keywords: Anorexia Nervosa, Rejection Sensitivity, Cognitive Dissonance, Cognitive Fusion
  • Amirhossein Abdoli, Sedigheh Ahmadi* Pages 61-72

    The present study aimed to examine the effects of helicopter parenting on the psychological-social health of adolescents and emerging adults. Based on specialized keywords in English databases from 2017 to 2024 and in domestic databases from 1398 to 1403, 313 articles were reviewed according to the inclusion criteria and quality assessment using the PRISMA model. After the final quality evaluation, 56 articles were included in the study based on the inclusion and exclusion criteria relevant to answering the research question. The results of various studies indicated that although helicopter parenting has positive effects (psychological adjustment and well-being) in some research, the majority of the literature highlights its negative impacts on the psychological aspects (eating disorders and sleep disturbance, anxiety and depression, risky behaviors, self-inflation and impulsivity, problems in the components related to individuality, academic problems, job problems, poor life skills) and on social health aspect (lack of trust and alienation between peers, negative interactions, lack of mastery and reduced competence in relationships, moral disengagement) in adolescents and emerging adults. Considering the findings of the present study, the effects of helicopter parenting on the psychological-social health of adolescents and emerging adults are generally assessed as negative.

    Keywords: Helicopter Parenting, Overparenting, Overprotectiveness, Overcontrolling, Emerging Adulthood, Adolescent
  • Mohammad Alipour, Zahra Mesbah Falatooni, Seyed Alireza Ghasemi*, Farokhro Jalili, Fatemeh Javan Pages 73-84

    The present study aimed to explore the lived experiences of female students from conflicts between them and their parents. The research method was qualitative and used a phenomenological approach in the academic year 2022-2023. The participants in this study were 10 female students from the first and second levels of secondary school in Qain and Nehbandan cities of South Khorasan using a purposive sampling method. The research data reached theoretical saturation after interviewing these 10 people. The data extracted from the interviews were analyzed using the seven-step Claise method. The four criteria of Guba and Lincoln were used to validate the findings. The experiences of female students were classified into two main categories, six subcategories, and twenty codes, the main categories of which included causes of conflicts and consequences of conflict, and the subcategories of independence, generational gap, cultural and religious prejudices, gender discrimination, emotional and psychological consequences, and educational consequences. From the research findings, it can be concluded that the causes of parent-child conflicts are due to two categories of adolescent characteristics, such as independence and the development of individual identity, excessive contact with the media, which leads to a generation gap, and cultural and religious prejudices, in addition to the aforementioned issues, cause differences in the views of children and parents and conflict, which leads to conflict and emotional-psychological educational consequences.

    Keywords: Phenomenology, Family Conflicts, Education, Upbringing, Consequence, Female Students, Parents
  • Maryam Shahbazi, Shahram Nematzadeh Getabi* Pages 85-94

    The present study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on emotional regulation and psychological well-being of women with vitiligo skin disease. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of this research included all patients suffering from vitiligo (spots and psii) referred to specialized skin and beauty clinics in Tehran in 2023, of which 30 people were selected using the purposeful sampling method and randomly assigned to two groups (15 people were placed in the experimental group and 15 people in the control group). The measurement tools included the Garnevsky and Kriage Emotion Regulation Questionnaire-short version (CERQ, 2006) and the Riff Psychological Well-Being Questionnaire-short version (RSPWB, 2002). The experimental group underwent group therapy based on acceptance and commitment during 8 sessions of 90 minutes twice a week, and the control group did not receive any therapeutic intervention. Multivariate analysis of the covariance test was used for analysis. The results of covariance analysis showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the average emotional regulation and psychological well-being in the two experimental and control groups (P<0.001). The findings of this research showed that group therapy based on acceptance and commitment was effective in reducing negative emotion regulation and increasing positive emotion regulation and the psychological well-being of women with vitiligo.

    Keywords: Psychological Well-Being, Emotion Regulation, Acceptance, Commitment-Based Therapy, Vitiligo
  • Vida Shahdadian, Fatemeh Golshani*, Anita Baghdasarians Pages 95-105

    The present study was conducted to determine the mediating role of interpersonal sensitivity in the relationship between integrative self-knowledge and self-injurious behaviors in adolescents. The current descriptive-correlation research was of structural equation modeling type. The statistical population of this research included all students of the second secondary level in Tehran in the second semester of the academic year 2023. 419 people participated in this study using the available method and were administered the Inter Personal Sensitivity Measure (IPSM; Boyce & Parker, 1989), Orbach and Mikulincer Mental Pain Scale (OMMP; Orbach et al., 2003), the Integrative Self-Knowledge Scale (ISKS; Ghorbani et al., 2008) and the Inventory of Statements About Self-Injury (ISAS; Klonsky & Glenn, 2009) responded. Data analysis was done by structural equation modeling method. The results showed that the proposed model is a good fit. The results showed that the direct effect of integrative self-knowledge on self-injurious behaviors was negatively significant; On the other hand, interpersonal sensitivity had a positive direct effect on self-injurious behaviors. Also, the results showed that integrative self-knowledge had a negative direct effect on interpersonal sensitivity (P<0.05). The results of the bootstrap test showed that interpersonal sensitivity had a significant mediating role between integrative self-knowledge and self-injurious behaviors (P<0.05). The results of this study indicate that integrative self-knowledge affects self-injurious behaviors directly and through the mediation of interpersonal sensitivity.

    Keywords: Interpersonal Sensitivity, Integrative Self-Knowledge, Self-Injurious Behaviors
  • Samaneh Jahanbakhsh, Adis Kraskian Mujembari*, Farhad Jomehri Pages 105-114

    This research was conducted to determine the mediating role of accepting gender roles in the relationship between character strengths and happiness in women. This descriptive-correlation research was of structural equation modeling type. The statistical population of this study was female students in Tehran in 2021; 300 people participated in this study by available sampling method from 5 universities. Data collection using the Attitude Toward Gender Role Questionnaire (ATGRQ; Kiani et al., 2008), The Values in Action Inventory of Strengths (VIA-IS; Peterson and Seligman, 2004) and Oxford Happiness Questionnaire (OHQ; Argyle, 1989) was done. The results showed that the proposed model has a good fit; Also, the results showed that character strengths and acceptance of gender roles had a significant direct effect on happiness (P<0.05); Also, character strengths had a positive effect on the acceptance of gender roles (P<0.05). Another result of the bootstrap test showed that acceptance of gender roles had a significant mediating role between character strengths and happiness (P<0.05). The results of this study indicate that character strengths have a direct effect on women's happiness through the mediation of accepting gender roles.

    Keywords: Character Strengths, Gender Roles, Happiness, Women
  • Mozhdeh Azarian, Samereh Asadi Majreh*, Maryam Mousavi Pages 115-124

    The present study was conducted to investigate the structural model of the relationship between mindfulness and loneliness with the mediating role of psychological distress among students with emotional breakdown experiences. The present research method was the descriptive-correlation type of structural equation modeling. The statistical population of this research were all female students of Rasht Azad University in the academic year 2022-2023; among them, 314 students were selected as samples by purposive sampling method. Research questionnaires included: the loneliness scale (LS) (Asher et al., 1984), The mindfulness Questionnaire (FFMQ) (Baer et al., 2006), and the psychological distress scale (K10) (Kessler et al., 2002). The data was analyzed by structural equation analysis method. The findings showed that the model had a good fit. The estimating of the direct effect of mindfulness on loneliness was negative and meaningful; the direct effect of mindfulness on psychological distress was negative and significant; and the direct impact of psychological distress on loneliness was positive and significant (P<0.05). Also, the indirect impact of psychological distress in the relationship between mindfulness and loneliness was negative and significant (P<0.05). From the above findings, it can be concluded that the mediating role of psychological distress in the relationship between mindfulness and loneliness in students with emotional breakdown experiences was confirmed.

    Keywords: Psychological Distress, Mindfulness, Emotional Breakdown, Loneliness, Students
  • Zainab Naghipour, Samira Pali* Pages 125-134

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of cognitive behavioral game therapy on working memory, sustained attention, impulse control, and aggression in hyperactive adolescents. The present study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up phase. The statistical population of the research included all hyperactive adolescents who were referred to counseling in the city of Tankabon in the academic year 2023-2024. The research sample consisted of 30 people who were selected by purposive sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). To collect data, the computerized Continuous Performance Test (CPT Rosold (1956), Damine and Carpenter Working Memory Test (DCAMT) (1980), Wilcoxon Impulsivity Questionnaire (WIQ) (1970), Bass and Perry Aggression Questionnaire (AQ, 1992) were used. The data were analyzed using the method of analysis of variance with repeated measurements and Ben Feroni's post hoc test. The findings showed that the difference between the pre-test and the post-test (educational intervention effect) and the difference between the pre-test and the follow-up (time effect) were significant in all components. was (P<0.001) and the difference between the intervention group and the control group is significant in terms of the average scores of active memory, sustained attention, impulse control, and aggression in the entire study stages (P<0.001). Cognitive-behavioral is one of the effective methods in promoting active memory and sustained attention and reducing impulsiveness and aggression in hyperactive teenagers.

    Keywords: Aggression, Cognitive Behavioral Play Therapy, Impulse Control, Sustained Attention, Working Memory
  • Behnaz Amiri, Nader Monirpour*, Nasser Sobhi Gharamaleki Pages 135-144

    The present study was conducted to predict self-acceptance after cosmetic surgery based on personality traits and emotional schemas. The present research method was descriptive-correlation. The statistical population of the current study included all women and men with cosmetic surgery experience who referred to the beauty clinics of Tehran in the first six months of 2022, and according to the available sampling method, among the people who referred to these clinics, the number 300 people were selected. Research tools include the Unconditional Self Acceptance Questionnaire (USAQ, Chamberlain & Haaga, 2001), NEO Personality Questionnaire (NEO, Costa & McCrae, 1989), and Emotional Schema Scale (ESC, (Leahy, 2002). To analyze the data, Pearson's correlation test and multiple linear regression were used simultaneously. The results have shown that there is a negative and significant relationship between neuroticism, extroversion, and maladaptive schemas with self-acceptance, and there is a positive and significant relationship between empiricism, agreeableness, conscientiousness, and adaptive schemas with self-acceptance. has (p>0.01). Also, the results of the regression analysis showed that the personality traits and emotional schemas explained 0.79 percent of acceptance. Therefore, it is suggested to examine and evaluate self-acceptance, personality traits, and emotional schemas in the implementation of prevention and treatment programs.

    Keywords: Emotional Schemas, Self-Acceptance, Personality Traits, Cosmetic Surgery
  • Fateme Baghban, Tayebeh Sharifi*, Mohammd Ghasemi Pirbalouti Pages 145-154

    The aim of this study was a compare the effectiveness of group training based on emotional regulation and adolescent-centered mindfulness group training on academic procrastination and academic buoyancy of adolescent girls. The research method was a quasi-experimental pre-test-post-test design with a control group and a follow-up period. The research population was adolescent girls with high procrastination in Isfahan in 2024. According to convenience Sampling, 60 people were selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The research tools were the academic persistence scale of Martin and Marsh (2008, ABS) and the academic procrastination questionnaire of Solomon and Rothblum (1984, APQ). The first experimental group underwent emotion regulation training and the second experimental group underwent adolescent-oriented mindfulness training in 8 90-minute sessions. Statistical data analysis was done using the method of analysis of variance with repeated measurements. The findings showed that the difference in academic procrastination and academic persistence between the pre-test and post-test (P<0.001) and the follow-up pre-test was significant (P<0.001). which indicates the effectiveness of research interventions in these variables; Therefore, group training based on emotional regulation and adolescent-centered mindfulness group training can be used to reduce academic procrastination and increase academic persistence.

    Keywords: Academic Procrastination, Academic Buoyancy, Group Training Based On Emotional Regulation, Adolescent-Centered Mindfulness Group Training
  • Elnaz Abedi, Emad Yousefi*, Leila Khajepour, Soheila Jokar Pages 155-164

    The purpose of this research was to investigate the mediating role of academic anxiety in the relationship between mindfulness and academic adjustment. The research method was a descriptive-correlation type of structural modeling. The statistical population included female students in the second year of high school in Bushehr City in the academic year 2022-2023, and 257 of them were selected as a statistical sample using random cluster sampling. To collect information, Drutman et al.'s Mindfulness Scale (2018, AAMS), Sinha and Singh's Adaptability Scale of High School Students (1993, AISS), and Pakran et al.'s Academic Emotions Scale (2002, AEQ) were used. The obtained data were analyzed using Pearson's correlation coefficient test and structural equation modeling. Based on the findings of the research, the proposed model was a good fit. The results showed that there is a negative and significant relationship between academic anxiety and academic adjustment (p<0.01). It was also found that the emotion of academic anxiety has a mediating role in the relationship between mindfulness and academic adjustment (p<0.01). From the above findings, it can be concluded that to increase academic adaptation in academics, attention should be paid to academic anxiety and mindfulness.

    Keywords: Academic Adjustment, Academic Anxiety, Mindfulness
  • Kimia Hasanipour, Kobra Nosrati* Pages 165-174

    The present study was conducted to determine the effectiveness of schema therapy on self-blame and cognitive avoidance in individuals with obsessive-compulsive disorder. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the study was all women referring to neighborhood counseling centers in District 22 of Tehran in 1402, from which a sample of 30 women who scored high on the Obsessive-Compulsive Disorder Questionnaire (Y-BOCS, Yale-Brown, 1986) was selected through convenience sampling and randomly assigned to two groups (experimental group and control group) with 15 women in each group. First, both groups were assessed using the Self-Blame Scale (SBS, Gilbert et al., 2004) and the Cognitive Avoidance Scale (CAQ, Sexton and Dugas, 2008). Then the experimental group underwent the schema therapy intervention of Young and Klosko (2003) for 8 sessions. The collected data were analyzed using multivariate analysis of covariance tests. The results of the data analysis showed that by controlling the pre-test effect, there was a significant difference at the 0.05 level between the mean post-test of self-blame and cognitive avoidance in the two groups. Therefore, it can be concluded that schema therapy was effective in reducing self-blame and cognitive avoidance in people with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Self-Blame, Cognitive Avoidance, Schema Therapy, Obsessive-Compulsive Syndrome
  • Asiyeh Golchin, Hossein Akbari Amarghan*, Hamid Nejat, Shahed Masoudi Pages 175-184

    The present study aimed to compare the effectiveness of emotion-focused therapy with compassionate mind-based therapy on sleep quality in hospitalized patients who recovered from COVID-19. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up period. The statistical population of this study included all recovered patients from COVID-19 who were discharged from Qaem Hospital in Mashhad in the second quarter of 1400 AH, of whom 45 were selected by convenience sampling and randomly assigned to two experimental groups and a control group. The measurement tools included Buysse et al's Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (PSQI, 1989). The emotion-focused intervention by Greenberg et al and the compassionate mind-based therapy by Gilbert were implemented in 8 two-hour sessions, twice a week in groups for the first and second experimental groups. The repeated measures analysis of variance method was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the post-test and follow-up sleep quality (P<0.05), and compassionate mind-based therapy was significantly more effective than emotion-focused therapy on sleep quality, and a significant difference was observed between the two treatments (P<0.05). As a result, it can be said that there was a significant difference between the two emotion-based therapies and the compassionate mind-based therapy in increasing sleep quality.

    Keywords: Emotion-Focused Therapy, Compassionate Mind-Based Therapy, Sleep Quality, Recovered From Corona
  • Shadmalek Abbaspour Esfeden, Mohammadhasan Ghanifar*, Ghasem Ahi Pages 185-192

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of self-efficacy in the cultural intelligence and social adjustment of students. The research method was descriptive-correlation of structural modeling type. The statistical population included the students of the Gorgan unit of Azad University in the academic year 2022-2023, and 384 people were selected as the sample size by random cluster sampling. The research tools included the Social Adjustment Questionnaire (SAQ) by Sohrabi and Samani (2013), the Cultural Intelligence Questionnaire (CIQ) by Ang et al (2004), and the General Self-Efficacy Scale (GSE-10) by Schwatzer and Jerusalem (1991). Structural equation analysis was used to analyze the data. The results showed the optimal fit of the research model. The results showed a significant direct effect of cultural intelligence on self-efficacy (P=0.002) and a direct effect of self-efficacy on social adjustment (P=0.008). However, the direct effect of cultural intelligence on social engagement was not significant (P>.0.05). Also, the results indicated the indirect effect of cultural intelligence on social adjustment with the mediation of self-efficacy (P=0.004). These results show that self-efficacy can explain the social adjustment of students according to the role of cultural intelligence.

    Keywords: Social Adjustment, Cultural Intelligence, Self-Efficacy
  • Ghasem Abdulahi Beqrabadi*, Maryam Heidary Rad Pages 193-202

    This research was conducted to investigate the effectiveness of emotion regulation training on academic self-regulation and procrastination of students with special learning disabilities. The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up period. The statistical population included all students with special learning disabilities studying in the elementary school in 2023-2024 in the 16th district of Tehran, among whom 30 people were selected by available sampling and randomly replaced in two equal groups of 15 people. To collect information, A regulation learning questionnaire (SRQ-A, Bouffard et al, 1995) and an Academic procrastination questionnaire (APQ, Sevari, 2019) were used. For the participants of the experimental group, emotion regulation training was implemented according to the Gross (2002) protocol during 8 sessions, but the control group did not receive training. Data analysis was done by analysis of variance with repeated measurements. The results showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up in academic self-regulation and procrastination at the (p≤0.001) level. Since emotion regulation training improves individual and interpersonal skills and more appropriate management of emotions, it can be used as an effective intervention method to improve the performance of students with special learning disorders.

    Keywords: Academic Self-Regulation, Emotion Regulation Training, Procrastination, Special Learning Disorder
  • Sara Alaei Khoraem, Rogayeh Alaei*, Sajjad Mohsenpour Pages 203-210

    In the context of the Corona epidemic crisis, the mental health of individuals has been affected and has led to many issues, especially in the discussion of drug use. This study aimed to investigate the relationship between coronavirus anxiety and coping skills with substance use in Ardabil in 1400. The research method was case-control. So by referring to addiction treatment centers, 80 people using drugs were selected by the available sampling method and then 80 people as a control group were matched and compared with them in terms of some demographic variables. Subjects answered online forms of Weed’s Addiction Acknowledgement Scale (1992), Lee’s Coronavirus Anxiety Scale (2020), and Lazarus and Folkman’s (1984) Coping Skills Questionnaire, and the data were analyzed using t-test and logistic regression in SPSS-25 software. Substance users experienced a higher level of coronavirus anxiety compared to controls and used more emotion-oriented strategies to cope with stress. 79% of the variance of substance use tendency was explained by coping skills and coronavirus anxiety, of which emotion-oriented strategy (51%) had the largest share in prediction. Coronavirus anxiety and the use of ineffective stress management strategies, especially emotion-oriented strategies, play a role in drug addiction. Therefore, in the COVID-19 epidemic crisis, in addition to medical interventions for this disease, it is necessary to be aware of the psychological consequences of this crisis to prevent drug use.

    Keywords: Coronavirus Anxiety, Coping Skills, Substance Use Tendency, Corona Epidemic, Covid-19
  • Hanieh Rezaeifar, Heman Mahmoudfakhe*, Seyedeh Shamsi Khoshalhan Someh Saraei, Rana Vatanparast Pages 211-220

    This research was conducted to determine the effectiveness of cognitive behavioral therapy on feelings of inferiority, fear of body image, and self-worth in cosmetic surgery applicants. The method of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population was all women applying for cosmetic surgery in Mahabad city in one month in 2022. 30 people were selected as a sample using the available sampling method and were randomly selected into 2 groups of 15 people (experimental and control group). Comparative feeling of inferiority index (CFII, Strano & Dixon, 1990), Body Image Questionnaire (BIQ, Cash & et al, 1991), and Contingencies of Self-Worth Scale (CSWS, Crocker & et al, 2003) as well as from the 8-session protocol (one session per week and each session 60 minutes) of group cognitive behavioral therapy was used for intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance test. The results showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the post-test mean of feeling of inferiority, fear of body image, and self-worth in the two experimental and control groups (p<0.001). It can be concluded that cognitive behavioral therapy has been effective in the process of feeling of inferiority, fear of body image, and self-worth in cosmetic surgery applicants.

    Keywords: Feeling Of Inferiority, Self-Worth, Fear Of Body Image, Cognitive Behavioral Therapy, Cosmetic Surgery Applicants
  • Mohsen Saeidmanesh, Raziyeh Baniasadi*, Mahdiyeh Azizi, Mahjoubeh Pourebrahimi Pages 221-230

    The present study was conducted to determine the effectiveness of transcranial direct current stimulation (tDCS) on brain fog in patients with long COVID-19. The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study was made up of all patients suffering from brain fog caused by prolonged long COVID-19 referring to psychiatry and psychology clinics in Kerman in 2023. Among them, 30 patients (19 women and 11 men) were selected purposefully and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). In the experimental group, the subjects were treated with tDCS for 15 sessions (3 sessions per week, and each session was 40 minutes), and the control group received sham tDCS. To investigate the brain waves involved in the subjects' brain fog was recorded quantitative electroencephalography (QEEG) from 19 locations of their brains before and after the treatment and the data were analyzed using dependent t-test and one-way analysis of covariance in SPSS-26 statistical software. The results obtained from the study of brain wave changes showed that tDCS reduced delta and theta waves in the anterior (Fz, Fp1, Fp2, F3, and F4) and midbrain (Cz, C3 and C4) regions and improved brain fog at a mean level (p<0.05) These results emphasize the effectiveness of tDCS to reduce the hyperactivity of slow waves in the anterior and central regions of the brain and to improve the brain fog of corona patients.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation (Tdcs), Brain Fog, Quantitativeelecroencephalography (QEEG), Long COVID-19
  • Sakine Arabi Divrazmi, Ali Shaker*, Ahmad Esmaili Korane, Ali Khademi Pages 231-240

    The present study aimed to investigate the relationship between the dark triad of personality and marital infidelity with the mediation of self-control. The research method was a descriptive correlation of the path analysis type. Among them, 280 people were selected by targeted sampling method. The statistical population included all the couples referred to counseling centers in Miandoab City in 2021. Among them, 280 people were selected by purposeful sampling method. The questionnaires were Marital Infidelity Questionnaires (MIQ Merami and Khademi, 2012), Self-Control Questionnaire (SCQ, Tanji et al., 2004) and Dark Triad Personality Test (SD3, Jenson and Webster, 2010). Pearson's correlation coefficient and path analysis were used to analyze the data. The results showed that dark personality traits have a direct effect on marital infidelity (p<0.01). Also, dark personality traits have an effect on marital Infidelity indirectly and through mediation self-control (p<0.01). The fit indices also showed that the research model had a good fit. Therefore, it can be concluded that self-control plays a mediating role in the relationship between the dark triad of personality and marital infidelity.

    Keywords: Marital Infidelity, Dark Personality Traits, Self-Control, Path Analysis
  • Fatemeh Baba Ahmadi, Atefeh Bahrami*, Sepideh Fallahiyeh Pages 241-250

    The present study aimed to investigate the effectiveness of Johnson and Greenberg's emotion-oriented couple therapy on enriching intimacy and preventing couples' marital frustration. The method of this research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all the couples who were referred to counseling centers in the 5th and 6th regions of Isfahan City in 2023. An available sampling method was used to select the sample and 16 couples were randomly divided into two experimental (8 couples) and control (8 couples) groups. The experimental group received emotion-oriented couple therapy intervention in 9 sessions of 60 minutes, and the control group did not receive any intervention. The research tools included the marital intimacy questionnaire (MIQ; Oliya et al., 2015) and the Marital Disaffection Scale (MDS; Kayser, 1993). Multivariate covariance analysis was used to analyze the data. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the post-test of the experimental and control groups in marital intimacy and marital frustration. Based on the results of the present study, it can be said that Greenberg and Johnson’s couple therapy is an effective treatment for reducing marital frustration and increasing marital intimacy.

    Keywords: Marital Frustration, Marital Intimacy, Emotional Couple Therapy