فهرست مطالب
نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/01/15
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 151-152
-
صفحات 153-159زمینه و هدف
شواهد علمی اخیر نشان دهنده تغییر روند و الگوهای آسیب های اجتماعی است که به لحاظ نوع و گستردگی عمدتا از الگوهای مردانه تر به سمت الگوهای زنانه تر تغییر کرده اند. با توجه به اهمیت موضوع هم از جنبه شناسایی و پیشگیری بر اساس تحلیل عوامل خطر زمینه ساز و هم از منظر پیامدهای مرتبط با جنبه های جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی سلامت زنان و خانواده ها، نیازمند مستندات علمی و قابل استناد برای تبیین و مدیریت مسیله هستیم، این مهم در مطالعه حاضر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
روش هادر این مطالعه از روش ترکیبی مرور منابع و مستندات و روش کیفی استفاده شده است. در گام نخست مستندات مرتبط با استفاده از کلیدواژه های آسیب های اجتماعی، زنان و تعیین کننده های اجتماعی جستجو و بررسی شد. در مرحله بعد، مطالب ارایه شده توسط 5 نفر آگاهان کلیدی و 9 نفر عضو کارگروه علمی تخصصی مرتبط شرکت کننده در جلسات گروه علمی سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی پیاده سازی و با روش رفت و برگشت قیاسی استقرایی تحلیل شد. در نهایت، با تجمیع و تلخیص و تلفیق متون و واحدهای معنایی، موضوعات در بخش های کلیات، عوامل موثر و راهبردهای مرتبط با پیشگیری و مقابله استخراج و مطالب تدوین گردید.
یافته هاتجمیع نتایج بررسی های مرتبط، نشان می دهد؛ الگوی آسیب های اجتماعی به شدت به سمت زنانه شدن پیش می رود و این زنانه شدن الگوی آسیب های اجتماعی با مسیله وضعیت زنان در جامعه امروزی بی ارتباط نیست. طی سال های اخیر گسترش آسیب های اجتماعی در میان زنان موجب افزایش نگرانی در این زمینه شده است؛ آمارها از افزایش وقوع جرایم و زنان زندانی نیز این واقعیت را تایید می کند. عوامل موثر در ظهور آسیب های اجتماعی متعدد و متنوع هستند؛ بسیاری از چالش های جامعه منشا بروز آسیب های اجتماعی محسوب می شوند. مواردی همچون بهزیستی روانی در جامعه؛ مباحث مالی و اقتصادی و وجود اختلافات طبقاتی باعث ظهور آسیب های اجتماعی در جامعه می شود.
نتیجه گیریبه منظور طراحی و اجرای موثرترین برنامه های پیشگیری و کنترل آسیب های اجتماعی، نیازمند مطالعات دقیق و قابل استنادی هستیم که ضمن ترسیم وضعیت موجود، راهکارهای مقابله را پیشنهاد داده و فرایندهای اجرایی را رصد کنند. از آنجا که زنان محور اصلی سلامت و پایداری خانواده و ضامن بقاء و تعالی جامعه هستند، توجه به این مهم و تدبیر مداخلات پیشگیرانه و حمایتی یکی از مهمترین اولویت های حوزه سلامت اجتماعی محسوب می شود.
کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، زنان، ایران، مداخلات -
صفحات 160-165در جهان امروزی به رغم تحولات علمی و پیشرفت های مهم پزشکی، هنوز تامین خون سالم وکافی یکی از بزرگترین دغدغه های نظام سلامت و از مهمترین نیازهای مراکز بهداشتی و درمانی و بسیاری از سانحه دیدگان، مجروحین جنگی و بیماران نیازمند و غیره است. موضوع تامین خون و فرآورده های خونی در جنگ های مهم دوره معاصر، چالش بزرگی برای کشورهای درگیر جنگ بوده و بسیاری از مجروحین به دلیل تامین نشدن به موقع خون، جان خود را از دست داده اند. با آغاز تهاجم ارتش بعث عراق در 31 شهریور ماه 1359 علیه سرزمین ایران عزیز، نیاز به خون جهت مداوای مجروحین به شدت افزایش یافت و علاوه بر سازمان انتقال خون ایران، جمعیت هلال احمر نیز در این زمینه تلاش های چشمگیری داشته است. این جمعیت با تشکیل کمیته مشترک امداد و درمان علاوه بر انجام اقدامات پزشکی و امدادی، در امر تامین خون نیز نقش به سزایی داشت. اما نقش اصلی تامین خون در این برهه زمانی بر عهده سازمان انتقال خون بود و عملا مراکز جمعیت هلال احمر به تنهایی قادر به پاسخگویی به استقبال چشمگیر مردم نبودند. در این مطالعه از روش بررسی متون منتشر شده در منابع قابل دسترس با بهره گیری از متون کتابخانه ای و پایگاه های رایانه ای استفاده به عمل آمده است. مقالات و گزارش های منتشر شده در این خصوص مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.کلیدواژگان: سازمان انتقال خون، اهدای خون، فرآورده های خون، دفاع مقدس
-
صفحات 166-172زمینه و هدفبهترین ابزار ارتباطی بندگان با خداوند، دعا است که با هر زبانی محقق و خواسته ها و نیازها بر معبود عرضه می گردد. با وجود این امکان، کیفیت دعا کردن و حاجاتی که از آفریدگار عالمیان درخواست می شود، به محتوای دعای انسان ها غنا می بخشد و همراه با عرضه حاجات، تعالی روح و رشد معنوی انسان را نیز دربردارد. از این رو در کتاب های حدیثی و غیرحدیثی تشیع دعاهای فراوانی از امامان شیعه وارد شده است که هم عرضه حاجات است و هم مملو از معارف ناب شیعی. یکی از موضوعاتی که در بسیاری از این دعاها وارد شده است و نشان از اهمیت اسلام بدان می باشد، دعا برای سلامتی جسم و روان است، لذا هدف این پژوهش بررسی جایگاه طلب سلامتی جسم و روان در ادعیه است.روش هااین تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با تحلیل مفهومی و اسنادی صورت گرفت. دعا هایی که بر طلب سلامتی جسم و روان دلالت دارند، جمع آوری، تدوین و تبیین گردیده است.یافته هایافته های تحقیق حکایت از آن داشت که در دعاهای وارد شده فراوان از خداوند متعال درخواست سلامت جسم و روان شده است.نتیجه گیریسلامت جسم موجب استفاده حداکثری از نعمت های الهی و نیز به جای آوردن تکالیف الهی و بندگی مطلوب است و سلامت روان -که با باورهای صحیح و آراستن به فضایل اخلاقی و پیراستگی از رذایل اخلاقی شکل می گیرد- موجب ارتباط مطلوب با خداوند متعال، هستی و انسان ها خواهد بود.کلیدواژگان: دعاها، سلامت جسم، سلامت روان، آموزه های دینی
-
صفحات 173-177شپش ها انگل خارجی و خونخوار انسان تلقی می شوند و می توانند در شرایط غیر بهداشتی زاد و ولد نمایند و سبب بیماری های خطرناکی از جمله تیفوس گردند. هر چند بیماری های منتقله توسط شپش در جنگ های گذشته تاریخ در بین سربازان نیروهای متخاصم شیوع داشته است لیکن با یاری خداوند و گسترش بهداشت فردی و عمومی در بین رزمندگان در سال های دفاع مقدس از ایجاد اپیدمی های ناشی از این حشره خطرناک جلوگیری به عمل آمد. این مقاله به موضوع پدیکلوزیس و پیشگیری از بیماری های منتقله توسط آن در طی دوران دفاع مقدس می پردازد. پژوهش حاضر با بهره گیری از مطالعه کتابخانه ای، جستجوی پایگاه های علمی رایانه ای داخل و خارج از کشور، انجام مصاحبه علمی و شفاهی با دست اندرکاران دانشگاهی و مسیولین امور بهداشتی دوران دفاع مقدس صورت گرفته است. این مطالعه نشان می دهد با توجه به اقدامات اساسی انجام شده در دوران دفاع مقدس از جمله آموزش های بهداشت فردی و گندزدایی محیطی، غیر از مواردی از آلودگی فردی به شپش در رزمندگان، هیچگونه گزارشی از همه گیری و یا ابتلا به انواع بیماری های منتقله ناشی از شپش وجود ندارد.کلیدواژگان: دفاع مقدس، مبارزه با ناقلین، شپش، پدیکلوزیس، کنترل، تیفوس
-
صفحات 178-184زمینه و هدف
امنیت روانی، در ذیل امنیت پایدار ملی قرار دارد و رابطه وثیق آن با سلامت همه جانبه، دربرگیرنده مبانی، اهداف، اصول و ارزش های ناظر بر سلامت روانی است. نسبت "سلامت روانی"، در "منظومه سلامت همه جانبه"، با "امنیت پایدار ملی" در این مطالعه بررسی و راهبردها و راهکارهای تحکیم و تعالی آن ارایه شده است.
روش هاروش مطالعه، «کتابخانه ای» و تجزیه و تحلیل داده ها، «کیفی» و از نوع «تبیینی» (علی) و «تفسیری» است.
یافته ها"امنیت روانی" و "سلامت روانی"، در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، لازم و ملزوم یکدیگر و تحکیم و تعمیق رابطه دوسویه آن ها، باعث پیشرفت و تعالی می باشد. سلامت روانی در منظومه سلامت همه جانبه، معنی و مفهوم پیدا می کند و هماهنگ با سایر ابعاد فیزیکی (جسمانی)، معنوی و اجتماعی سلامت، در امنیت ملی و توسعه پایدار جامعه، تاثیرگذار است. سلامت روان به معنی نبود بیماری روانی نیست بلکه به مفهوم درک فرد از توانایی های خویش برای مواجهه با تنش های عادی و روز مره زندگی، توانایی انجام کار مفید و مثبت و موثر و نیز توانایی مشارکت در جامعه خویش، تعریف می شود.
نتیجه گیریسلامت (همه جانبه) و امنیت (پایدار) دو نعمت و ودیعه گرانبار و بی بدیل الهی، در جوامع انسانی هستند. تامین، نگهداشت و ارتقای سلامت روانی (افراد و جامعه)، هماهنگ و متوازن با سایر ابعاد سلامت (جسمانی، معنوی، و اجتماعی)، لازمه قطعی و ملازم با امنیت پایدار ملی و پیشرفت در همه شیون جامعه اسلامی است.
کلیدواژگان: امنیت، امنیت روانی، امنیت ملی، سلامت، سلامت روانی، روان -
صفحات 185-190زمینه و هدف
تجارب عظیم بهداری رزمی در محور مقاومت و در حوزه طب رزمی بر کسی پوشیده نیست. مدیریت مصدومینی که هر کدام در جای خود نمونه ای ارزشمند از اقدامات درمانی در شرایط بحرانی و جنگی را نشان می دهد. اهمیت موضوع در آن است که آسیب های جنگی تفاوت زیادی با آسیب های شهری داشته و لازم است این جنبه مورد توجه ویژه قرار گیرد. این مطالعه از نوع گزارش موردی بالینی بر روی بیمار مصدومی صورت گرفته که به واحد اورژانس بیمارستان صحرایی مراجعه کرده است.
معرفی بیمار:
مصدوم 24 ساله که با پای خودش وارد اورژانس بیمارستان صحرایی می شود؛ درحالی که راه می رود، از زخم گلوله ناحیه کمر اظهار ناراحتی می کند. پس از تریاژ سریع و مشورت با متخصص جراح حاضر، بلافاصله مصدوم به اتاق عمل اورژانس منتقل می شود. تحت شرایط استریل زخم کاملا باز و معاینه گردید. در معاینه حفره بزرگی وجود داشت که کاملا شستشو داده شد و سپس به شکل موقت با بخیه های بزرگ بسته و درن گذاشته شد. با توجه به احتمال آسیب ستون فقرات، مصدوم با بک بورد جهت ارزیابی های تکمیلی منتقل گردید. با ارجاع مصدوم و پیگیری های بعدی رادیولوژیک و سی تی اسکن شکم و ستون فقرات، خوشبختانه آسیبی مشاهده نگردید.
نتیجه گیریاثرات آسیب رسان گلوله های جنگی عموما ناشی از آزادشدن انرژی زیاد و تخریب بافت ها است. این اثرات صرفا به آسیب مستقیم ختم نمی شود بلکه می تواند آسیبی به مراتب بزرگتر از مسیر اولیه گلوله بر بافت های حیاتی اطراف محل عبور آن ایجاد کند. مکان ورود و خروج گلوله در مسیر عبور آن مهمترین عامل تعیین کننده آسیب ها و مرگ و میر در مصدومین آسیب ناشی از گلوله می باشد، چرا که آسیب ها می تواند سبب صدمه به سیستم اعصاب مرکزی (مغز یا نخاع) و یا آسیب شدید ارگان های احشایی و خون ریزی های تهدید کننده حیات گردد.
کلیدواژگان: جنگ، تروما، میدان نبرد، ستون فقرات، گلوله، انرژی بالا
-
Pages 151-152
-
Pages 153-159Background and Aim
The recent scientific evidence shows the change in trends and patterns of social harms, which have changed in terms of type and extent, mainly from more masculine patterns to more feminine patterns. Considering the importance of the issue both from the aspect of identification and prevention, scientific and reliable documentation is needed for explanation and management. The issue has been analyzed in the present study.
MethodsIn this study, the combined method of reviewing sources and documents and qualitative method were used. In the first step, documents related the social harm, women and social determinants were searched and reviewed. In the next step, the materials presented by 5 key informants and 9 members of the relevant specialized scientific working group participating in the meetings of the Women's Health Scientific Group of the Academy of Medical Sciences were implemented and analyzed with the inductive back-and-forth method. Finally, by collecting and summarizing and combining the texts and semantic units, topics were extracted and compiled in general sections, effective factors and strategies related to prevention and coping.
ResultsAggregating the results of related studies shows; the pattern of social harms is strongly moving towards feminization, and this feminization of the pattern of social harms is not unrelated to the issue of the status of women in today's society. In recent years, the spread of social harm among women has increased concern in this field; the statistics of the increase in crimes and the number of imprisoned women also confirm this fact. The effective factors in the emergence of social harms are numerous and diverse; Many challenges of the society are the source of social damage. Things like mental well-being in society; financial and economic issues and the existence of class differences cause the emergence of social harm in the society.
ConclusionIn order to design and implement the most effective social harm prevention and control programs, we need accurate and reliable studies that outline the current situation, suggest countermeasures, and monitor implementation processes. Since women are the main focus of family health and stability and the guarantor of society's survival and excellence, paying attention to this important issue and planning preventive and supportive interventions is considered one of the most important priorities in the field of social health.
Keywords: Social harm, Women, Iran, Interventions -
Pages 160-165Today, despite scientific developments and important medical advances, the supply of healthy and sufficient blood is still one of the biggest concerns of the health system, and one of the most important needs of health and treatment centers and many victims of accidents, war wounded, and needy patients. The issue of supplying blood and blood products in the important wars of the contemporary era has been a big challenge for the countries involved in the war and many injured people have lost their lives due to the lack of timely supply of blood. With the beginning of the invasion of the Iraqi Baath army on 31st of September 1359 against the land of dear Iran, the need for blood for the treatment of the wounded increased greatly, and in addition to the Iranian Blood Transfusion Organization, the Red Crescent Society has also made significant efforts in this field. By forming a joint relief and treatment committee, this population played a significant role in providing blood in addition to medical and relief measures. However, the main role of blood supply at this time was the responsibility of the blood transfusion organization, and practically, the centers of the Red Crescent population alone were not able to respond to the significant reception of the people. This study was conducted using the method of reviewing and analyzing the content of the published papers and official reports by related bibliography and websites.Keywords: Iranian Blood Transfusion Organization, Blood donation, Blood Productions, Holy Defense
-
Pages 166-172Background and AimThe best means of communication between servants and God is prayer, which can be realized in any language and requests and needs are offered to God. Despite this possibility, the quality of praying and the needs that are requested from the creator of the worlds enriches the content of people's prayers, and together with the supply of needs, it also includes the exaltation of the soul and the spiritual growth of man. Therefore, in the hadith and non-hadith books of Shia, there are many supplications from Shia imams, which are both the supply of needs and pure Shia knowledge. One of the topics included in many of these prayers, which shows the importance of Islam, is praying for the health of the body and mind, so the purpose of this research is to investigate the place of seeking the health of the body and mind in prayers.MethodsThis research is done with the descriptive-analytical method and with conceptual and documentary analysis. The prayers that indicate the request for physical and mental health have been collected, compiled, and explained.ResultsThe research findings indicated that many submitted prayers asked Holy God for physical and mental health.ConclusionPhysical health leads to the maximum use of divine blessings and also to the fulfillment of divine duties and desirable servitude, and mental health - which is formed by correct beliefs and adorning moral virtues and avoiding moral vices - leads to a favorable relationship with Holy God will be existence and humans.Keywords: prayers, Physical Health, mental health, religious teachings
-
Pages 173-177Lice are considered a foreign and bloodthirsty parasite of humans and can reproduce in unsanitary conditions and cause dangerous diseases such as typhus. The spread of personal and public health among warriors during the years of the holy defense prevented the emergence of epidemics caused by this dangerous insect. This article addresses the issue of pediculosis and the prevention of diseases transmitted by it during the holy defense. The present research has been done by bibliography, searching scientific websites, and interviewing university staff and responsible health persons involved in holy defense. This study shows according to basic arrangements performed such as individual health training and environment disinfection, there is no epidemic and/or affection to different diseases transmitted by lice in soldiers during a holy war.Keywords: Holy Defense, Vector control, Lice, Pedicolosis, Control, typhus
-
Pages 178-184Background and Aim
Psychological security is under sustainable national security. There is a close relationship between comprehensive health, including the Psychological dimension, and national security. Mental (Psychological) aspects of Health and Security have been investigated in this study.
MethodsLibrary research method used in this study. The data analysis was qualitative and explanatory (causal), and interpretive.
ResultsMental security and mental health are necessary for each other. Providing, maintaining, and promoting mental health, in the context of the Islamic-Iranian model of progress. is possible in the following ways: Promoting moral and spiritual teachings; Consolidation of the family foundation; Eliminating the stressful factors from personal, family and social life; and Improvement of other mental health indicators.
ConclusionComprehensive health and sustainable security are two great divine blessings in human societies. Providing, maintaining and promoting mental health, in harmony with other dimensions of health, is a definite requirement and accompanied by sustainable national security and development.
Keywords: Security, Psychological Security, National Security, Health, mental health, The Mind -
Pages 185-190Background and Aim
The great experiences of martial medicine in the axis of resistance and in the field are not hidden to anyone. Management of the victims, each of which shows a treasure of therapeutic measures in critical and combat situations, the importance of the issue is that the war injuries have a great difference with urban damages. Therefore, it is necessary to pay special attention to this aspect. This case report study has been performed on a 24-year-old casualty at a field hospital.
Case Report:
A 24-year-old casualty, who enters the emergency room of the field hospital on his foot, as he walks, he expressed a low back discomfort according to a gunshot wound. After a quick triage and surgical consultation, he was immediately transferred to the field operation room. Under a sterile condition, the wound was completely exposed and examined. There was a big hole in his back, which was thoroughly washed and temporarily stitched and closed. As a possibility of spinal injury, he was referred to the hospital with a backboard. Fortunately, further evaluation revealed no damage.
ConclusionThe destructive effects of the war bullets are due to the release of high energy tissue damages, and their effects do not only lead to direct damages, but also can cause much greater damage than the initial path of the bullet on the vital tissues around its passage. The location of the bullet's entry and exit is an important determinant of injuries and deaths in war wound victims, as the injuries can cause damages to the central nervous system (brain or spinal cord) or severe impairment to visceral organs and life-threatening bleeding.
Keywords: Ballistic, Combat Medicine, War Trauma, Gunshot Wounds, High Velocity Injury