فهرست مطالب

نشریه سلامت معنوی
پیاپی 2 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله حاجی صادقی* صفحات 70-72
  • علی فضلی* صفحات 73-82

    از دیرباز در فلسفه از مزاج جسمانی و در عرفان از مزاج روحانی سخن گفته شده و با دقت زیادی به تفسیر و تبیین نشسته اند که سلامت مزاج روحانی پایه سلامت معنوی و سلامت مزاج جسمانی موثر در سلامت معنوی است. چراکه مزاج روحانی اثر و حالت برخاسته از ترکیب معنوی به شیوه خاصی است؛ چه ترکیب وجودی که در قوس نزول با آمیزش اسمای الهی و احکام مراتب هستی در حقیقت انسان صورت می گیرد و به اثر برخاسته از آن ترکیب، مزاج روحانی جبلی گویند و چه ترکیب ارادی که در دنیای مادی در پی آمیزش باورها و کردارها به وجود می آید و منجربه پیدایش صورت ملکوتی و باطنی می شود و اثر و حالتی از وی پدید می آید که به آن مزاج روحانی کسبی گویند. اگر این ترکیب در قوس صعود و پس از امتزاج معارف توحیدی و اوصاف اخلاقی و کمالات الهی صورت گیرد، مزاج روحانی برخاسته از آن، مزاج روحانی کاملان خواهد بود. اگر این ترکیب در یک حرکت ناسوتی و در آمیزش باورهای ناصحیح و کردارهای ناپسند شکل گیرد، مزاج روحانی برخاسته از آن، مزاج روحانی ناسوتیان خواهد بود. پس سلامت مزاج روحانی کسبی در پرتو استکمال طولی حقیقت باطنی و قلبی در قوس صعود و در پی تحقق مزاج روحانی کاملان به دست می آید که البته به سلامت معنوی می انجامد. البته آنچه که به مزاج روحانی کاملان در تحقق این سلامت مدد می رساند، سلامت مزاج عنصری است؛ مزاجی که حاصل امتزاج کیفیت های بسیط و حالت و اثر طبیعت مادی انسان است و صحت این مزاج موجب بروز اخلاق و اعمال نیکو و مایه سلامت معنوی است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، مزاج عنصری، مزاج روحانی، مزاج روحانی جبلی، مزاج روحانی کسبی
  • خدابخش احمدی* صفحات 83-93

    عقل از بهترین عطیه های الهی به انسان و عامل امتیاز او از سایر موجودات است. این عطیه در انسان بالقوه است و نیاز به رشد و پرورش دارد تا به ظهور برسد. از سویی دیگر هوی و هوس و از جمله مهمترین آن یعنی شهوت که در آدمی بالفعل است و نیروی قوی برای بروز و ظهور دارد، مانعی برای رشد عقل است. براین اساس در مطالعه حاضر به کنترل شهوت به عنوان روشی برای رشد عقل پرداخته می شود که همان صبر است. تحقیق از نوع کیفی (تحلیلی) است که به روش مروری انجام شد که ترکیبی از روش مرور سیستماتیک، تحلیل محتوا و مرور ادبیات است. جامعه مورد مطالعه نظریه ها، دیدگاه ها و پژوهش های انجام شده در زمینه موضوع بود که با واژه های کلیدی: عقل، هوی و هوس، شهوت و صبر مورد جستجو قرار گرفتند. منابع مورد استفاده، قرآن کریم، کتب در حوزه منابع اسلامی و مقالات علمی مربوط به این موضوع بود. در این زمینه دیدگاه های فلاسفه، حکما و دانشمندان اسلامی نیز مورد ملاحظه قرار گرفت. نتایج تحقیق در قالب راه های رشد عقل، بحران فرصتی برای رشد عقل، صبر مسیری برای رشد عقل، کنترل شهوت به عنوان روشی برای رشد عقل، مکانیسم حرکت از شهوت به عقل، و روش های کنترل شهوت آورده شده است. روش های کنترل شهوت در یک مدل پنج عاملی: مراقبت از نفس، حیا و پاکدامنی، دفع شهوت در چارچوب ازدواج، رعایت حدود و مرزها و دوری از فحشا آمده است. بنابراین می توان گفت که کنترل شهوت (صبر) علاوه بر سلامت عقلی موجب سلامت قلبی و در مجموع سلامت معنوی می شود. بر این اساس بکارگیری روش های کنترل شهوت بخشی از فرایند صبر و رشد عقل است.

    کلیدواژگان: عقل، شهوت، نیاز جنسی، صبر، سلامت معنوی
  • مینو اسدزندی*، علی سیدکلال صفحات 94-104
    زمینه و هدف

    بحران معنوی ناشی از عدم تبیین علت رنج های زندگی، هدف و معنای آن، در کنار پیامدهای ناشی از "بارمراقبتی" والدین به عنوان مراقبان غیر رسمی، سبب اختلال سلامت معنوی خانواده کودکان مبتلا به سرطان می شود که نیازمند مراقبت معنوی "خانواده محور" است. هنر به عنوان پدیده معنوی واجد نوعی اشراق و شهود، انسان را به سمت سلامت سوق می دهد. این مطالعه با هدف تبیین چگونگی تلفیق هنر درمانی در پروتکل مراقبت معنوی مدل قلب سلیم در خانواده کودکان مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه ترکیبی، در سال 1401 مبتنی بر مدل کرسول با رویکرد متوالی-تغییرپذیر (اکتشافی و تبیینی) بر مبنای نظریه اسلامی سلامت معنوی (قلب سلیم) انجام شد. داده های کیفی حاصل از مرور غیرنظامند و تحلیل محتوای قراردادی کاربردهای هنر در درمان دیسترس های بیماران، با داده های کمی حاصل از کارآزمایی های بالینی متعدد مبتنی بر مدل قلب سلیم در قالب پروتکل اجرای جلسات مشاوره معنوی، تلفیق شدند. اعتبارسنجی فرا استنباط های به دست آمده، در دو بخش انجام شدند، در بخش داده های کمی از طریق اعتبار درونی-بیرونی، در بخش داده های کیفی با اعتمادپذیری یا شاخص قابلیت.

    یافته ها

    مراقبت معنوی خانواده محور با هدف توانمندسازی خودمراقبتی معنوی طی چهار گام انجام می شود. 1) برقراری ارتباط معنوی با بیمار و خانواده بر مبنای شفقت با هدف جلب اعتماد و توجه به رنج های معنوی؛ 2) دانش افزایی با هدف توسعه خود اگاهی و شفقت به خود و توجه به جنبه های مثبت مشکلات؛ 3) توسعه ارتباطات با هدف تقویت دلبستگی ایمن به خدا، جهت تقویت ارتباط معنوی با مردم و عالم خلقت و ایجاد شهامت مواجهه با بحران بیماری، امیدواری، مثبت اندیشی؛ 4) انگیزش با هدف تقویت توان سازگاری با مشکلات، ایجاد احساس خود کارآمدی. کاربرد انواع "هنرهای هشتگانه" در جلسات مراقبت معنوی تبیین شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر هنر و معنویت در ارتقای سلامت معنوی خانواده، استفاده از پروتکل تلفیق شده مراقبت معنوی قلب سلیم با هنر درمانی در مراقبت از خانواده کودکان سرطانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیماران، خانواده، معنویت، مراقبت، نئوپلاسم
  • ابوالفضل خوشی، سیامک مختاری*، ملیحه متوسلیان صفحات 105-112
    زمینه و هدف

    شادی از مهمترین نیازهای جوامع امروزی است که به عنوان یکی از مولفه های سلامت معنوی مورد مداقه اندیشمندان قرار دارد. در قرآن و روایات کلمه فرح به معنای شادی در موارد متعددی به کار رفته است. متون ادبی حکمی نیز مطالب نغزی در ارتباط با شادی دارند. نظر به نقش بارز قرآن و ادبیات در تعمیق بخشیدن به مفاهیم مرتبط با شادی، در این مطالعه عوامل زمینه ساز و راهکارهای شاد زیستن با استفاده از منابع فوق تبیین شدند.

    روش ها

    در این تحقیق مروری کتابخانه ‏ای، متون معتبر دینی و منابع ادبی- عرفانی در ارتباط با شادی، فرح، آرامش، نشاط، امید، خوش بینی و رضایت باطنی به گونه ای نقلی و علمی مورد واکاوی و مداقه قرار گرفتند و راهکارهای شاد زیستن تبیین شدند.

    یافته ها

    کاربستی ترین عوامل زمینه ساز شادی عبارتند از: 1. ایمان به خداوند و توجه به جنبه های معنوی زندگی، 2. عشق فراگیر، 3. خنده و گشاده رویی، 4. قدرشناسی و سپاسگزاری، 5. فروتنی و بی ادعایی، 6. شاد کردن دیگران، 7. اندیشه و همت بزرگ داشتن و شاد شدن با چیزهای کوچک، 8. زندگی در زمان حال، 9. آراستگی ظاهر، 10. توجه به اینکه «این نیز بگذرد»، 11. گشت و گذار در طبیعت، 12. درک صحیح از دین، 13. مصاحبت با افراد شاد و سرزنده، 14. به حداقل رساندن انتظار خود از دیگران، 15. شکرگزار بودن، و 16. مطالعه ادبیات عرفانی خصوصا آثار مولانا.

    نتیجه گیری

    شادی از گمشده های دنیای امروز است. درقرآن و حدیث و متون ادبی عرفانی مضامین کاربستی مفیدی جهت توسعه و تعالی وجودی و شادمانی واقعی یافت می شوند که در این تحقیق اهم آن ها مورد واکاوی قرار گرفتند. آمیختن این آموزه های مبارک با جان و زیستن با آموخته ها می تواند نقش ثمربخشی در شادجانی و ایجاد شور زندگی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شادی، قرآن، حدیث، ادبیات، سلامت معنوی
  • مصطفی اربابی مجاز*، سید محمدحسین موسوی، احسان سامانی صفحات 113-119
    زمینه و هدف

    عوامل بسیاری در ارتقای سلامت معنوی خانواده نقش دارند. حاکم بودن آرامش در روابط اعضای خانواده یکی از مهمترین این عوامل است. از طرفی یکی از مهمترین حکمت های ازدواج طبق آیات قرآن نیز، تحقق «سکینه» برای اعضای خانواده و بخصوص زوجین است. کشف نسبت معنایی بین مفاهیم «سکینه» و «آرامش» و عوامل تحقق سکینه در خانواده و نیز تاثیر آن در ارتقای سلامت معنوی این نهاد هدف از انجام این پژوهش است.

    روش ها

    این پژوهش با روشی توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای و با تاکید بر منابع اصیل تفسیری و روایی به تبیین مفهوم سکینه و عوامل تحقق آن در راستای ارتقای سلامت معنوی در خانواده پرداخته است.

    یافته ها

    در شش آیه قرآن که از واژه «سکینه» استفاده شده است، حاکم شدن سکینه و آرامش بر قلوب مومنان، با ماهیتی نزولی و عنایتی از سوی خداوند معرفی شده است که معمولا بستر نزول آن در شرایطی از مبارزه و مواجهه مومنان با شداید و بحران ها و مبتنی بر نوع نگرش دینی آنان در آن شرایط بوده است. سکینه و آرامش ناشی از نکاح که در آیه 189 سوره اعراف و آیه 21 سوره روم مطرح شده است نیز باعث سکونت و نجات از تلاطم های روانی و اضطراب های معمول زندگی است که به شدت ابعاد مختلف سلامت خانواده بویژه سلامت معنوی را به مخاطره می اندازند.

    نتیجه گیری

    آنچه از واکاوی قرآنی مفهوم «سکینه» استنباط می گردد این است که «سکینه» صرف آرامش سطحی نیست بلکه به آرامشی اطلاق می گردد که تمامی لایه های درونی انسان را در بر می گیرد. حاکم شدن چنین آرامش عمیقی در خانواده نقش موثری در تامین و ارتقای سلامت معنوی در خانواده دارد. عواملی که برای نزول سکینه در خانواده در آموزه های دینی بیان شده است متعدد است. ولی مهمترین آن عوامل با تعابیری لطیف و دقیق در آیه 21 سوره روم اشاره شده است که عمدتا مبتنی بر تغییر نگرش ها و مدیریت روابط است و عبارتند از: 1. برخورداری از نگرش «آیه ای» به نهاد نکاح؛ 2. بازانگاری در مفهوم کفویت از طریق تاکید بر نشات زوجین از حقیقت واحده و 3. ضرورت مودت مدار و رحمت محور بودن روابط زوجین و اعضای خانواده.

    کلیدواژگان: سکینه، آرامش، نکاح، سلامت معنوی، خانواده
  • احمد سلامی*، سید صدرالدین فردوسی صفحات 120-127
    زمینه و هدف

    احساس خلا معنا و معنویت در دوران مدرن، نوعی بازگشت به زیست معنوی و ارتباط برقرار کردن میان اجزای مختلف زندگی را ایجاب نمود. «سلامت معنوی» به عنوان چهارمین بعد سلامت در فضایی مطرح شد که سایر ابعاد در تامین نیازهای انسان کافی دانسته نشد. در بازیابی سلامت معنوی و عبور از بحران معنا، «هنر» را می توان از قدرتمندترین عوامل دانست. آثار هنری در هنر ایرانی-اسلامی با نمایش جلوه هایی از عالم برتر و تصویری از بهشت، همواره در نسبت با معنویت دینی تعریف و تولید شده و بخش مهمی از سلامت معنوی جامعه را فراهم نموده است. هدف این تحقیق بررسی نسبت هنر و سلامت معنوی است که از موضوعات مهم بین رشته ای و دارای اهمیت فراوانی در جهت پیوند هنر و سلامت معنوی جامعه است.

    روش ها

    این تحقیق به شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به منابع مرتبط با هنر و سلامت معنوی انجام گرفته و در آن از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است.

    یافته ها

    از تحقیق حاضر این نتیجه به دست آمد که در فرهنگ ایرانی-اسلامی همواره رابطه ای دو سویه بین هنر و سلامت معنوی برقرار بوده است و تاثیری متقابل میان این دو وجود داشته است. هنر ایرانی-اسلامی از جمله ادبیات، معماری، نگارگری و موسیقی کارکرد مهمی در زمینه ارتقای سلامت معنوی داشته و انسان را به وجه دیگری از حیات دعوت نموده و بستری برای تعالی او فراهم کرده و از مهمترین عوامل گسترش معنویت در جامعه بوده است و در عین حال متاثر از آموزه های دینی و زیست دینی هنرمند بوده است. بنابراین اثرگذاری هنر بر (و نیز اثرپذیری هنر از) سلامت معنوی مهمترین یافته تحقیق به شمار می رود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط متقابل هنر و سلامت معنوی، برای ارتقای سلامت معنوی که امروزه نیازی اساسی برای جوامع به شمار می رود، هنر نقشی اساسی ایفا می کند. سلامت معنوی صرفا به بعد شناختی انسان محدود نمی شود و در این زمینه، توجه به هنر که مستقیما بر انگیزه سازی و تقویت یا تضعیف اراده ها اثرگذار است، بسیار حایز اهمیت است. هنر با استفاده از قوه خیال و تحریک عواطف، الهام بخشی می کند و واسطه میان عالم معقولات و محسوسات می شود. بنابراین نمی توان بدون استفاده از ظرفیت مهم آثار هنری به نتایج مطلوبی در بهبود سلامت معنوی دست یافت.

    کلیدواژگان: هنر، سلامت معنوی، هنر ایرانی-اسلامی، انگیزه سازی، الهام بخشی، قوه خیال
  • جواد جعفری، محمدعلی زارع، رحیمه حسینی، نجمه صابری، مجتبی جعفری* صفحات 128-135
    زمینه و هدف

    پرستاران با توجه به حرفه حساسی که دارند، مداوم تحت تاثیر تنش های گوناگون قرار می گیرند به طوری که ابعاد مختلف سلامت جسمی، روانی و معنوی آن ها را به مخاطره می اندازد و این موضوع می تواند بر کیفیت مراقبت آن ها تاثیر گذارد. با این رویکرد مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سلامت معنوی با هوش هیجانی پرستاران انجام گردید.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر به روش نمونه گیری در دسترس بر روی 165 پرستار انجام گردید. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت معنوی پالوتزین و الیسون و پرسشنامه هوش هیجانی برادبر- گریوز استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS ویرایش 18 شد و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره سلامت معنوی افراد مورد مطالعه 13/29±76/48 و هوش هیجانی آن ها 16/68±118/80 به دست آمد. از بین متغیرهای جمعیت شناختی تنها جنسیت با سطح سلامت معنوی ارتباط معناداری را نشان داد (0/016P=). همچنین بین سلامت معنوی با هوش هیجانی همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (0/002P=، 0/274r=).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد سلامت معنوی پرستاران در سطح متوسط و هوش هیجانی در سطح بالا قرار دارد. لذا پیشنهاد می شود در سطح بیمارستان ها کارگاه هایی جهت ارتقای سلامت معنوی از طریق تقویت هوش هیجانی برگزار شود. همچنین با دیدگاهی آینده نگر پیشنهاد می شود در دانشگاه ها به برنامه های درسی معنوی که مبتنی بر عوامل مرتبط با سلامت معنوی از جمله هوش هیجانی باشد توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، هوش هیجانی، پرستاران
|
  • Abdullah Haji Sadeghi* Pages 70-72
  • Ali Fazli* Pages 73-82

    Philosophy has spoken of the material temperament, and mysticism has spoken about the spiritual temperament. The spiritual temperament is the foundation of spiritual health, and the material temperament influences spiritual health. The spiritual temperament is the effect of spiritual combination with a particular method. This combination has two kinds: existential combination and voluntary combination. The existential combination is established with the assortment of Divine names and characteristics of levels of existence in the human bring in the arc of the descent. The name of the effect of this combination is the natural spiritual temperament. But the voluntary combination is established with the mixture of the beliefs and the deeds in the world. This combination is called the adventitious spiritual temperament. If the adventitious spiritual temperament is established with the combination of Divine knowledge and moral descriptions in the arc of the ascent, this temperament is the spiritual temperament of perfects. If the adventitious spiritual temperament is established with combination of incorrect beliefs and evil deeds, this temperament is the spiritual temperament of the earthlings. Nevertheless, the health of the adventitious spiritual temperament gets by completion of the heart true in the arc of the descent. This temperament is the source of spiritual health. Of course, material health helps actual spiritual health is revealed. The material temperament is established with a combination of the maters and the states of the indivisible. The health of this combination is the source of moral descriptions and good deeds.

    Keywords: Spiritual Health, Spiritual Temperament, Physical Health
  • Khodabakhsh Ahmadi* Pages 83-93

    The intellect is one of the best Allah gifts to man and the cause of his privilege over other beings. This gift is potential in humans and needs to be nurturing and rearing in order to emerge. On the other hand, whimsy, including the most important one "lust" which is present in man and has a strong force for manifestation, hinders the growth of intellect. Accordingly, in the present study, lust control is discussed as a way for the growth of intellect, which is the same kind of patience. The research is qualitative which was done by review method which is a combination of systematic review method, content analysis and literature review. The study population was the source of theories, models and research on the subject that were searched for with the keywords: intellect, whim, lust and patience. The sources used were the Holy Quran, books in the field of Islamic sources and scientific articles on the subject. In this regard, the views of Islamic philosophers, sages and scientists were considered. The results of the research are presented in the form of ways to develop of intellect, crisis as an opportunity for intellect growth, patience as a path for intellect growth, lust control as a way for intellect growth, mechanism of lust control for intellect. Methods of lust control are presented in a five-factor model: self-care, modesty and chastity, repulsion of lust until marriage, observance of boundaries and avoidance of prostitution. Therefore, it can be said that controlling lust (patience) causes the growth of intellect. Accordingly, the use of lust control methods is part of the process of patience and intellect growth.

    Keywords: Intellect, Lust, Sexual Need, Patience, Spiritual Health
  • Minoo Asadzandi*, Ali Seyed-Kalal Pages 94-104
    Background and Aim

    The spiritual crisis due to the lack of explanation about the cause of life's sufferings, its purpose and meaning along with the consequences of the care burden of parents as informal caregivers, disrupt the spiritual health of cancerous children's families which need "family-centered" spiritual care. Art as a spiritual phenomenon along with enlightenment and intuition, leads human to health. The aim of this study was to explain the integration method of art therapy in the spiritual care protocol of the sound heart model of cancerous children's families.

    Methods

    This combined study was performed in 1401 based on the Cresswell et al. model (2003) with a sequential-variable approach (exploratory and explanatory) and the Islamic theory of spiritual health (sound heart model). Qualitative data of unsystematic review and contractual content analysis of applications of art therapy in the treatment of patients' distresses were combined with quantitative data of numerous clinical trials based on the sound heart model as a protocol for conducting spiritual counseling sessions. The meta-inferential validations were performed in two sections, - in the quantitative data section through "internal-external validity”, - in the qualitative data section with "reliability or capability index".

    Results

    Family-centered spiritual care for spiritual self-care empowerment is implemented in four steps: 1. Establishing spiritual relationship with the patient and family based on compassion with the aim of gaining trust and attention to spiritual suffering; 2. Increasing knowledge with the aim of developing self-awareness along with self-compassion and understanding the positive aspects of problems; 3. Developing communication for strengthening a secure attachment to God, strengthening the spiritual connection with people and the world of creation for creating the courage to face the crisis of disease, hope, positive thinking; 4. Motivation for strengthening the adaptation ability, creating a sense of self-efficacy. The use of different types of art in spiritual care sessions was explained.

    Conclusion

    Considering the effect of art and spirituality in promoting the spiritual health of the family, the use of a combined protocol of spiritual care of sound heart with art therapy in the care of cancerous children's families is recommended.

    Keywords: Patients, Family, Spirituality, Care, Neoplasm
  • Abolfazl Khoshi, Siamak Mokhtari*, Maliheh Motavasselian Pages 105-112
    Background and Aim

    Happiness is one of the most important needs of today's societies, which is considered by thinkers as one of the components of spiritual health. In the Qur'an and hadiths, the word Farah is used in many cases to mean happiness. Hakkami's literary texts also have negative content related to happiness. Considering the prominent role of the Quran and literature in deepening the concepts related to happiness, in this study, the underlying factors and solutions for living happily were explained using the above sources.

    Methods

    In this library review research, religious reference texts and literary-mystical sources related to happiness, joy, peace, vitality, hope, optimism, and inner satisfaction were analyzed and discussed, and the solutions for living happily were explained.

    Results

    The most applicable happiness factors are: 1. Faith in God and paying attention to the spiritual aspects of life, 2. Unconditional love, 3. Laughter and generosity, 4. Appreciation and gratitude, 5. Humility and unpretentiousness, 6. Making others happy, 7. Having big thoughts and efforts and being happy with small things, 8. Living in the present, 9. Beauty of appearance, 10. Paying attention to the fact that: "this too shall pass", 11. Excursion in nature, 12. Correct understanding of religion, 13. Associating with happy and lively people, 14. Minimizing one's expectations from others, 15. Being grateful, and 16. Studying mystical literature, especially the works of Rumi.

    Conclusion

    Happiness is one of the missing things in today's world. In the literary and religious texts, there are useful application themes to improve the real happiness and excellence of existence, that mixing these blessed teachings with life and living with the learned can have a fruitful role in creating happiness and passion for life.

    Keywords: Happiness, Quran, Hadith, Literature, Spritual Health
  • Mostafa Arbabi Mojaz*, Seyed MohammadHossein Moosavi, Ehsan Samani Pages 113-119
    Background and Aim

    Many factors play a role in promoting the family's spiritual health. Peace prevailing in family relationships is one of the most important factors. On the other hand, one of the most important wisdom of marriage according to the verses of the Qur'an is the realization of "Sakineh" for family members, especially couples. The purpose of this study is to discover the semantic relationship between the concepts of "Sakineh" and "peace" and the factors of Sakineh's realization in the family and also its effect on promoting the spiritual health of this institution.

    Methods

    This research is a descriptive-analytical method based on library resources and with emphasis on the original interpretive and narrative sources to explain the concept of Sakineh and the factors of its realization in order to promote spiritual health in the family.

    Results

    In the six verses of the Qur'an, which use the word "Sakineh", the rule of Sakineh and peace over the hearts of the believers is introduced with a descending nature and providence from God, which is usually revealed in the conditions of the believers' struggle and confrontation with Violence and crises and based on their religious attitude in those circumstances. The peace and tranquility resulting from marriage, which is mentioned in verse 189 of Surah A'raf and verse 21 of Surah Rome, also causes habitation and salvation from the psychological turmoil and ordinary anxieties of life, which severely endanger various aspects of family health, especially spiritual health.

    Conclusion

    What can be deduced from the Qur'anic analysis of the concept of "Sakineh" is that "Sakineh" is not just superficial tranquility but refers to the tranquility that encompasses all the inner layers of man. The establishment of such deep peace in the family has an effective role in providing and promoting spiritual health in the family. There are many factors that have been mentioned in the religious teachings for the decline of Sakineh in the family. But the most important of those factors are mentioned with subtle and precise interpretations in verse 21 of Surah Rome, which are mainly based on changing attitudes and managing relationships, and are:1. Having a "verse" attitude towards the institution of marriage 2. Reflecting on the concept of adequacy by emphasizing the creation of couples from a single truth 3. The necessity of kindness and mercy in the couples' relationships and family members.

    Keywords: Sakineh, Peace, Marriage, Spiritual Health, Family
  • Ahmad Salami*, Seyed Sadruddin Ferdosi Pages 120-127
    Background and Aim

    The spiritual emptiness in the modern era caused a kind of return to spiritual life and communication between different parts of life. "Spiritual health" was proposed as the fourth dimension of health when other dimensions were not considered sufficient in meeting human needs. "Art" can be regarded as one of the most influential factors in restoring spiritual health. Iranian-Islamic art has always produced artworks about spirituality by showing manifestations of the higher world and an image of heaven. It has provided a necessary part of the spiritual health of society. This study aimed to assess the relationship between art and spiritual health.

    Methods

    This research was carried out in a library manner by referring to studies related to art and spiritual health, and a descriptive-analytical method was used.

    Results

    The results demonstrated that there has always been a two-way relationship between art and spiritual health in Iranian-Islamic culture. Iranian-Islamic art, including literature, architecture, painting, and music, has played a vital role in the progress of spiritual health. This art has invited people to a different aspect of life and provided a platform for sublimation. It has been one of the most influential factors in the progress of spirituality in society. At the same time, it was influenced by religious teachings and the religious life of the artist. Therefore, the effect of art on spiritual health (as well as the effect of spiritual health on art) is considered the most notable result.

    Conclusion

    Considering the interrelationship between art and spiritual health, art promotes spiritual health as a basic need of societies. Spiritual health is not only limited to the cognitive dimension of a person. Thus in this context, attention to art, which directly affects motivation and strengthening or weakening wills, is essential. Art inspires and mediates between the world of the senses and sensations by using the power of imagination and stimulating emotions. Therefore, it is not possible to achieve good results in improving spiritual health without using the capacity of works of art.

    Keywords: Art, Spiritual Health, Iranian-Islamic Art, Motivation, Inspiration, Imagination
  • Javad Jafari, Mohammadali Zare, Rahimeh Hosseini, Najmeh Saberi, Mojtaba Jafari* Pages 128-135
    Background and Aim

    Nurses are constantly experiencing various tensions considering their sensitive profession, so that, their physical, mental, and spiritual health aspects are at risk, and this issue can affect the quality of their care for patients. In this regard, this study was conducted to investigate the relationships between nurses' spiritual health and emotional intelligence.

    Methods

    This is a descriptive-analytical cross-sectional study. The study’s sample population included all nurses working in the Bam’s Pasteur Hospital (Bam city, Kerman Province, Iran). Sampling was done by available methods and in the end, 165 nurses were accepted to participate in the present study. Paloutzian and Ellison Spiritual Health Questionnaire and Bradbury and Greaves Emotional Intelligence Questionnaire were used to assess nurses' spiritual health and emotional intelligence, respectively. The collected data from questionnaires were entered into SPSS-18 software and were analyzed using descriptive and analytical statistical tests.

    Results

    According to obtained results, the mean scores of spiritual health and emotional intelligence of the participants were 76.48±13.29 and 118.80±16.68, respectively. Among the demographic variables, only gender showed a significant relationship with the level of spiritual health (P=0.016). Also, a positive and significant correlation was observed between spiritual health and emotional intelligence (r=0.274, P=0.002).

    Conclusion

    The present study revealed moderate levels of spiritual health and high levels of emotional intelligence in the participants. thus, providing workshops in hospitals seems necessary to promote spiritual health via enhancing emotional intelligence in working nurses. As a more effective and long-term solution, we suggest that universities pay more attention to future nurses’ spiritual health by including courses related to spiritual well-being and emotional intelligence.

    Keywords: Spiritual Health, Emotional Intelligence, Nurses