فهرست مطالب

نشریه سلامت معنوی
پیاپی 1 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 1-2
  • ابوالقاسم عیسی مراد، فضل الله حسنوند*، زهرا قلمی صفحات 3-14
    زمینه و هدف

    با توجه به تعاریف متفاوت از سلامت معنوی در فرهنگ های مختلف و توافق اندکی که در بین متخصصان در زمینه تعریف این مفهوم وجود دارد، شناسایی مولفه های سلامت معنوی طبق رویکرد اسلامی-ایرانی ضروری می نماید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های سلامت معنوی بر اساس رویکرد اسلامی-ایرانی بر اساس پژوهش ‎های انجام ‎شده در حوزه سلامت معنوی در ایران انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر بر اساس هدف، از نوع بنیادی و از نظر شیوه گردآوری و ماهیت تحقیق، فراترکیب است که بر اساس روش هفت‎مرحله ای فراترکیب ساندلوفسکی و باروسو انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل مجموعه‎ پژوهش ‎های انجام ‎شده (چاپ شده) در جوامع علمی ایران، یعنی مقالات و پایان نامه ها در طی 15 سال اخیر بود (از 1385 تا 1399) که بر اساس روش نمونه‎ گیری هدفمند، مبتنی بر ملاک های ورود و خروج به انتخاب نمونه مناسب اقدام شد. ابزار پژوهش شامل فرم وارسی بود. گردآوری داده ‎ها در پایگاه‎ های اطلاعاتی ایران مانند علم نت، مگ ایران، ایرانداک و... صورت گرفت. فرآیند تجزیه و تحلیل بر اساس کدگذاری باز، کدگذاری محوری و ایجاد طبقات در نرم افزار maxquda انجام گرفت. به منظور سنجش پایایی کدگذاری از شاخص کاپا استفاده شد که برابر با 0/74 به دست آمد. اعتبار داده ها نیز از طریق روایی درونی یا دیدگاه متخصصان مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مفهوم سلامت معنوی یک سازه چندبعدی جامع است که دارای مولفه های شناختی، عاطفی-هیجانی و پیامدی در رفتار و عمل است.

    نتیجه گیری

    تکیه بر سازه سلامت معنوی به عنوان یک عامل چندبعدی می تواند زمینه ساز ساخت انواع مداخلات اثرگذار در رویارویی با اختلال های روانی و آسیب های اجتماعی گوناگون باشد.

    کلیدواژگان: فراترکیب، سلامت معنوی، مولفه های سلامت معنوی
  • فاطمه مغیثی* صفحات 15-20

    تمام پدیده های هستی از منظر پدیدارشناسانه و فارغ از نگرشی تک بعدی، دارای برکت های بسیاری هستند. در این میان، پاندمی کرونا که تمام جهان را در ابعاد اقتصادی، فرهنگی، الهیاتی، حوزه سلامت و مرگ به قبضه در آورده، از این امر مستثنی نیست. در نگاهی عمیق در حوزه الهیاتی مرتبط با معنویت، درمی یابیم که مهمترین پیامد آن نیز در حال وقوع است که می توان آن را «تولد معنوی» نامید. تحقق این فرایند، لزوم تحصیل شرایط و زمینه های متعددی را می طلبد. از آنجا که کرونا در عرصه معنوی تحولی عظیم به جای گذاشته است، این موضوع اهمیت دارد. همچنین معنویت، پایه و اساس انسان است. پس واکاوی آن از ضرورت خاصی برخوردار می باشد. پاسخ پرسش«پاندمی کرونا چگونه تولد معنوی را رقم می زند؟» با استفاده از روش تحقیق کیفی رخ داده و رویکرد بنیادی-کاربردی دارد. دستاوردهای پژوهش نشان داد پاندمی کرونا موجب ارتقای سطح مرگ باوری، استحکام ارتباطات بین فردی، تجربه معنوی کمال انقطاع، مبتنی برآن می گردد.

    کلیدواژگان: فراترکیب، سلامت معنوی، مولفه های سلامت معنوی
  • مصطفی اربابی مجاز*، سید محمدحسین موسوی، هادی زینی ملک آباد، محبعلی رهدار صفحات 21-28
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی یکی از ابعاد مهم سلامت است که در سال های اخیر مورد توجه مجامع علمی جهانی قرار گرفته است و علاوه بر ضرورت کشف مفهوم آن در آموزه های وحیانی، مولفه های اثرگذار بر آن نیز نیازمند واکاوی می باشد. با عنایت به رابطه وثیق و اثرگذار معنویت و اعتقادات انسان بر سایر ابعاد سلامت (جسمی، روانی و اجتماعی)، کمیت و کیفیت باورهای انسان در رابطه او با خداوند متعال، بر ارتقای سلامت معنوی او موثر می باشد. هدف این پژوهش بررسی باور به فقر ذاتی بر کیفیت معنویت و تبعات آن بر سلامت معنوی انسان است.

    روش ها

    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و علمی موجود و با رهیافت قرآنی و روایی، فرآیند تاثیر باور به فقر ذاتی در افزایش عیار معنویت و نقش آن در ارتقای سلامت معنوی را بررسی می نماید.

    یافته ها

    یکی از آفات معنویت، آلوده شدن انسان به گناه و معصیت است. در تحلیل ریشه ای ارتکاب گناه، گناه رفتاری اختیاری قلمداد می شود که انسان در اثر غفلت از هویت خویش در نسبت با خداوند بدان دست می یازد. زیرا رفتار انسان تابعی از باورها، گرایش ها و احساسات درونی او در نسبت با مخاطب رفتار است و نه صرفا بینش و آگاهی او نسبت به مزایا و یا مضار آن عمل. از دیدگاه آموزه های قرآنی و روایی هویت انسان بر مبنای فقر ذاتی و احتیاج مداوم او به خداوند قوام یافته است و در صورتی که انسان علم به این فقر ذاتی را به باور و احساس قلبی در خود تبدیل نماید، نتیجه آن ترک گناه در رفتار و به تبع ارتقا و بهبود معنویات و اعتقادات در اوست که خود نقش مستقیمی در ارتقای سلامت معنوی وی دارد.

    نتیجه گیری

    باور به فقر ذاتی پیامدهای مثبتی را در ارتقای سلامت معنوی (اعم از تامین سلامت، دفع بیماری ها، حفظ بقا و سلامت انسان) در پی خواهد داشت که پیامدهای مذکور در سه ساحت بینشی، گرایشی و کنشی قابل دسته بندی هستند. در بعد بینشی باور به مالکیت مطلق خداوند و باور به امانت بودن داده های الهی، در بعد گرایشی ایجاد حس آرامش و ایجاد حس عزت و در بعد کنشی و رفتاری دست یابی به مقام ترک گناه و مقام شاکر بودن در هنگامه سختی و آسایش، سلامتی و بیماری به عنوان پیامدهایی هستند که هر یک به نوبه خود اثر مستقیمی در ارتقای سلامت معنوی دارند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، فقر ذاتی، گناه، معنویت
  • فتح الله احمدپور، مصطفی اکبری قمی، مصطفی خفایی، حسین شمس گوشکی، هادی خوش محبت، طالب بدری، کاظم حسن پور، غلامرضا فرنوش* صفحات 29-37

    اخیرا ، مطالعات زیادی سعی کرده اند ارتباط بین علوم اعصاب و ژنتیک را ایجاد کنند. در چند دهه گذشته بررسی ژنتیک رفتار مورد توجه دانشمندان بوده است. از طرف دیگر امروزه پیشرفت های زیادی در حوزه علم ژنتیک ایجاد شده است که در حوزه هایی مانند ژنتیک رفتار، ژنتیک سیستم عصبی و ژنتیک روانپزشکی، این پیشرفت ها شگرف بوده است. سلامتی مسیله ای است که امروزه پژوهش های زیادی را به خود اختصاص داده است. سلامت معنوی یکی از مولفه های مهم سلامت می باشد. توجه به بعد معنوی می تواند تاثیر بسزایی در کسب سلامت عمومی داشته باشد، به طوری که معنویت یکی از جوانب انسان در مراقبت کل نگر در نظر گرفته می شود که در سلامتی و رفاه نقش مهمی ایفا می کند. تحقیقات مشخص کرده اند که معنویت نه تنها بر حالت های خلقی و سلامت روانی افراد موثر است، بلکه شرایط جسمانی آن ها را نیز بهبود می بخشد. اخیرا مقالات زیادی در مورد نقش وراثت و ژنتیک در معنویات و گرایشات مذهبی مطرح شد است. با توجه به اینکه ژنتیک در حوزه رفتارهای انسانی بسیار به صورت جد رشد داشته است و گرایشات مذهبی و معنویات به عنوان یک از ابعاد رفتارهای انسان می تواند دارای منشا ژنتیکی باشد. به طور مثال شخصیت هیجان انگیز، تحریک پذیری ناگهانی، تهییج پذیری، هیجان طلبی، افراطی عمل کردن درسخن و عمل، ماجراجویی، بی نظمی، و احساس رها بودن از هر قید و بندی و همچنین احساس نوگرایی با درجه بالا در انسان دارای منشا ژنتیکی می باشد. هدف این مقاله بررسی مطالعاتی است که ارتباط بین ژنتیک و سلامت معنوی را نشان می دهند. مطالعات نشان دادند ژن های زیادی در شکل گیری رفتار و گرایشات مذهبی انسان نقش دارند و به طور کلی عوامل ژنتیکی و محیطی که بر روی اپی ژنتیک نقش دارند منجربه بروز گرایش افراد به معنویات می شوند و این گرایشات می توانند به بهبود بهتر بیماری ها در افراد کمک نمایند. بنابراین این ژن ها و مسیرهای بیوشیمیایی آن ها اثر معناداری بر سلامت معنوی دارند.

    کلیدواژگان: سلامت، ژنتیک، سلامت معنوی، اپی ژنتیک
  • سعیده فرج نیا* صفحات 38-53
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاسی جهت سنجش برخی از مهمترین سازه های سلامت روحی از منظر تفکر اسلامی با توجه به تعاریف موجود در قرآن، روایات و کتب اخلاق، انجام شده است.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع آزمون سازی و ارزشیابی است که بر این اساس 40 سوال در 10 مولفه طراحی شد و روایی صوری و محتوایی سوالات از طریق نظرخواهی از 11 نفر از متخصصین مورد بررسی قرارگرفت. سپس 412 نفر آزمودنی به صورت در دسترس به سوالات پاسخ دادند و داده ها با روش های تحلیل عاملی تاییدی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرارگرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی نشان داد تمام مولفه های در نظرگرفته شده برای پرسشنامه از برازش مناسبی برخوردار بوده و مورد تایید می باشند، به جز 2 سوال که ضریب عاملی آن ها معنادار نبود و از مدل کنار گذاشته شدند. روایی همگرای مقیاس نیز از طریق سنجش همزمان آن با پرسشنامه تصور از خدا (0/67) و پرسشنامه نگرش معنوی (0/87) مورد ارزیابی قرار گرفت. همسانی درونی مقیاس بر حسب ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که این ضریب برای کل سوالات (0/91) و برای هر یک از مولفه های توکل، توبه، ذکر، اصلاح و خودسازی، دعا و مناجات، شکر، صبر و رضا، عبادت، تعقل و تدبر، تقوا، بین 0/45 تا 0/80 به دست آمد. پایایی مقیاس نیز از طریق بازآزمایی و به فاصله زمانی 5 هفته، 0/84 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، مقیاس سازه های سلامت روحی، ابزاری معتبر و مناسب برای سنجش در نمونه ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: مقیاس، سازه های سلامت معنوی و روحی، ساخت، اعتباریابی
  • محمدرضا نورمحمدی*، زهرا فتاحیان کلیشادرخی، سیده زینب موسوی سردشتی صفحات 54-59
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت افسردگی و اضطراب در نظام آموزش پزشکی، سلامت معنوی می تواند نقش موثری در این حوزه داشته باشد. پژوهش های مختلف بیانگر این است که افراد دارای سلامت معنوی با داشتن روحیه معنوی بالا، توانایی بیشتری در مواجهه با مشکلات دارند و این توانایی را با کسب معنویت از قرآن به دست آورده اند.

    روش ها

    این مطالعه مروری با استفاده از مقالات منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکولار، SID، سیویلیکا و Magiran با استفاده از کلید واژه های قرآن، آموزه های دینی، سلامت معنوی، آموزش پزشکی جمع آوری شده است.

    یافته ها

    با توجه به بررسی های انجام شده مشخص شد قرآن و آموزه های دینی بر سلامت معنوی افراد در نظام آموزش پزشکی تاثیر داشته و به آن ها  کمک می کند تا با یافتن معنا و هدف زندگی توانایی سازگاری با شرایط سخت روحی و جسمی را داشته باشند. همچنین مطالعات نشان داد که تامین سلامت در بعد معنوی نیازمند برخورداری از سه بعد جسمی، اجتماعی و روانی است و برای رسیدن به این هدف نیازمند برنامه ریزی در نظام آموزش پزشکی و سلامت می باشد.

    نتیجه گیری

    قرآن و آموزه های دینی بهترین وسیله در رسیدن به سلامت معنوی بوده و باورهای معنوی، به افراد توان سازگاری در مقابله با استرس ها را می دهد. برنامه ریزی در نظام آموزش پزشکی برای کارایی بیشتر سلامت معنوی در امر سلامت نیاز بوده و قرار دادن برنامه آموزش معنوی برای افرادی که در ارایه خدمات بهداشت و درمان فعالیت می کنند، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، آموزه های دینی، سلامت معنوی، آموزش پزشکی
  • محمدجواد رودگر* صفحات 60-69

    معنویت اسلامی، معنویتی است که در ساحت بینشی-نگرشی و منظر هستی شناختی مبتنی بر اعتقاد به عالم غیب و غیب عالم، در ساحت گرایشی-منشی و منظر انسان شناختی متقوم بر"اصل فطرت" با گرایش های عالی و ارتباط وجودی با خدا و در ساحت کنشی-روشی و منظر دین شناختی متکی بر "شریعت حقه محمدی (ص)" است که درواقع معنویت مکتبی-مسلکی هست و سلامت معنوی، در تناظر با ساحات معنویت اسلامی، در ساحت های سه گانه، بینشی: سلامت از شک و شرک درنظام اعتقادی و باورها؛ گرایشی: سلامت از شهوت شهرت، قدرت و ثروت در نظام اخلاقی و ارزش ها؛ و کنشی: سلامت از خبط و خطای کرداری در نظام عملی و رفتارها است. زندگی شهید سردار سلیمانی تجلیگاه سلامت معنوی با ساحات (عرضی) و سطوح (طولی) است که سردار را تبدیل به "اسوه" و " الگو" کرده و سیر و سیره حیات نورانی اش را نصب العین همه تشنگان معنویت، سلامت معنوی و شیفتگان خدمت خالصانه درعرصه های گوناگون کرد. سردار در اثر معنویت ناب اسلامی، مراقبت های باطنی و ظاهری از سلامت عقل و قلب، سلامت روح و جسم و درعین حال سلامت اجتماعی در عرصه های گوناگون برخوردار بود. بدین سان سردار الگوی سلامت معنوی برای همه اصناف و طبقات اجتماعی و نمونه ای از انسان سالم معنوی منظومه وار نه جزیره و دارای رشد متعادل و متوازن است. برونداد نوشتار حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی نوشته شد در سه ساحت سلامت بینشی، گرایشی و کنشی و با ذکر نمونه هایی از زیست سردار سلیمانی تحقق یافت.

    کلیدواژگان: معنویت اسلامی، سلامت معنوی، الگوی سلامت، سردار سلیمانی، اسوه و انسان سالم معنوی
|
  • Pages 1-2
  • Abolghasem Isamorad, Fazlollah Hassanvand*, Zahra Ghalami Pages 3-14
    Background and Aim

    Given the different definitions of spiritual health in different cultures and the little agreement among experts on the definition of this concept, it is necessary to identify the components of spiritual health according to the Islamic-Iranian approach. This study aimed to identify the components of spiritual health based on the Islamic-Iranian approach according to research conducted in Iran.

    Methods

    This research was a basic study based on the purpose and meta-synthesis in data collection, which was performed based on the seven-step Sandlovsky and Barroso meta-synthesis method. The statistical population of the study included the collection of research published in the scientific communities of Iran, ie articles and dissertations during the 15 last years (from 2006 to 2020), which were selected based on the purposive sampling method on the basis of inclusion and exclusion criteria. The research tool included a check form. Data were collected in Iranian databases such as elmnet, Magiran, Irandac, SID, and other information sources. The analysis process was based on open coding, axial coding, and creating categories in maxquda software. In order to measure the reliability of the coding, the kappa index was used, which was equal to 0.74. The validity of the data was also confirmed by internal validity or expert opinion.

    Results

    Findings showed that the concept of spiritual health is a comprehensive multidimensional structure that has cognitive, emotional-emotive, and consequential components in behavior and action.

    Conclusion

    As a result, it can be said that relying on the structure of spiritual health as a multidimensional factor can pave the way for making effective interventions in dealing with various mental disorders and social harms.

    Keywords: Meta-synthesis, Spiritual health, Spiritual health component
  • Fatemeh Moghisi* Pages 15-20

    All phenomena of the universe -from a phenomenological viewpoint-, and regardless of one-dimensional view, in essence have much blessings. Corona pandemic is the phenomenon of our era which affected the economy, culture, theology, health, and death of human beings and it surprised us. Taking a deep look at the theological realm related to spirituality, we find that its most important consequence is also happening, which can be called "spiritual birth". The realization of this process requires the study of various conditions and fields. It's important because the phenomenon of COVID-19 has revolutionized the spiritual realm. Spirituality is also the foundation of humankind. Therefore, its research and analysis have a special necessity. The research leads to the main question, "How does the corona pandemic determine spiritual birth?" It occurs using a qualitative research method and has a fundamental-applied approach. The results of the study showed that the corona pandemic raises the level of mortality, the strength of interpersonal communication, and the spiritual experience of perfection based on it.

    Keywords: Corona pandemic, COVID-19, Spirituality, Spiritual Birth, Death Belief
  • Mostafa Arbabi Mojaz*, Seyed MohammadHossein Moosavi, Hadi Zeini Malek Abad, Moheb Ali Rahdar Pages 21-28
    Background and Aim

    Spiritual health is one of the most important aspects of health that has been considered by the world scientific community in recent years and in addition to the need to discover its meaning in religious teachings, the components that affect it also need to be investigated. Considering the effective relationship between spirituality and human beliefs on other dimensions of health (including physical, mental, and social), the quantity and quality of human relationship with God Almighty is effective in promoting his spiritual health. The purpose of this study is to investigate the belief in inherent poverty on the quality of spirituality and its consequences on spiritual health.

    Methods

    This research examines the process of the effect of belief in human inherent poverty in increasing the degree of spirituality and its role in promoting spiritual health with a Quranic and Hadith approach and in a descriptive-analytical method.

    Results

    One of the plagues of spirituality is the contamination of man with sin and transgression. In the radical analysis of sin, it should be said that sin is a voluntary behavior that man achieves due to neglect of his identity in relation to God. Because human behavior is a function of his inner beliefs, tendencies, and feelings towards the audience of behavior and not just his insight and awareness of the benefits or harms of that action. From the point of view of Quranic teachings and Hadith, man's identity is based on his inherent poverty and his constant need for God. Consequently, he promotes and improves spirituality and beliefs which itself has a direct role in promoting her spiritual health.

    Conclusion

    Belief in human inherent poverty will also have positive consequences in promoting spiritual health (including providing health, repelling diseases, and maintaining human survival and health). These consequences can be classified into three areas of insight, orientation, and action. In the vision dimension, believing in the absolute ownership of God and believing in the trustworthiness of divine blessings, in the tendency dimension, creating a sense of peace and creating a sense of dignity, and in the action and behavioral dimension, achieving the status of forsaking sin and being a state of gratitude and illness are as consequences that each of them, in turn, and based on numerous research backgrounds in this field, have a direct effect on promoting spiritual health.

    Keywords: Spiritual health, Inherent poverty, Sin, Spirituality
  • Fathollah Ahmadpour, Mostafa Akbariqomi, Mostafa Khafaei, Hossein Shamsi Gooshki, Hadi Khoshmohabbat, Taleb Badri, Kazem Hassanpour, Gholamreza Farnoosh* Pages 29-37

    Recently, many researches have attempted to relationship neuroscience to genetics and epigenetics. In the last few decades, the study of behavioral genetics has been of interest to scientists. On the other hand, many developments have been made in the field of genetics, and in subjects such as behavioral genetics, neuroscience genetics, and psychiatric genetics, that have been remarkable. Health is an issue that has received a lot of research today. Spiritual health is one of the most vital components of health. Attention to the spiritual dimension can have a great effect on achieving general health, so that spirituality is one of the aspects of human beings in holistic care, which plays an important role in well-being and health. Researches has shown that spirituality not only affects people's moods and mental health, but also improves their physical condition. Recently, many studies have been published on the role of heredity and genetics in spirituality and religious tendencies. Given that genetics in the field of human behavior has grown a lot and religious tendencies and spirituality as one of the dimensions of human behavior can have a genetic origin. The events such as emotional personality, sudden irritability, excitability, excitement, extremism in speech and action, adventurism, disorder, and the feeling of being free from all restraints have a genetic origin. The purpose of this study is to review the investigations that shows the relationship between genetics and spiritual health. Therefore, these genes and their biochemical pathways have a significant effect on spiritual health.

    Keywords: Health, Genetic, Spiritual health, Epigenetic
  • Saeideh Farajnia* Pages 38-53
    Background and Aim

    The aim of the present study was to develop and validate a scale model to measure some of the most intrinsic soul health constructs in accordance with the definitions provided in Quran as well as Hadith and books on morality.

    Methods

    For the methodology of this research, testing and assessment were employed. On this basis, 40 questions were developed to cover 10 constructs. Face and content validity was established by means of surveying 11 experts to rate each question. Then, 412 participants were asked to complete the scale. Data were analyzed using Confirmatory Factor Analysis methods as well as measuring Cronbach's alpha coefficient and Pearson Correlations Coefficient.

    Results

    Confirmatory Factor Analysis confirmed the appropriateness of all determined factors in the questionnaire except 2 questions whose factor coefficient was not meaningful and were removed from the model. In addition, the validity of the scale correlation was analyzed by concurrently measuring it with imagination of God (0/67) and Spiritual Attitudes scale (0/87). Internal reliability of the scale was measured via Cronbach's alpha coefficient which was obtained ranging from 0/45 to 0/80 for all questions as well as each individual construct of trust, repentance, prayers, self-improvement, thanksgiving, patience, submission, worship, reflection, and virtue. Test-retest reliability was found to be 0/84 after an interval of five weeks.

    Conclusion

    Based on the findings, it is concluded that the scale of soul health constructs may be considered a reliable and valid scale for the Iranian population.

    Keywords: Scale, Spiritual, soul health, Construct, Validation
  • Mohammadreza Noormohammadi*, Zahra Fatahian Kelishadrokhi, Seyede Zeinab Mousavi Sardashti Pages 54-59
    Background and Aim

    Given the importance of depression and anxiety in the medical education system, spiritual health can play an effective role. Various studies indicate that people with spiritual health with a high spiritual spirit, have a greater ability to face problems and have acquired this ability by acquiring spirituality from the Qur'an.

    Methods

    This review study was collected using articles published in Google Scholar, SID, Civilica, and Magiran databases using the keywords of Quran, religious teachings, spiritual health, and medical education.

    Results

    According to studies, the Qur'an and religious teachings affect the spiritual health of people in the medical education system and help them to find the meaning and purpose of life to be able to adapt to difficult mental and physical conditions. Studies have also shown that providing spiritual health requires three physical, social and psychological dimensions and to achieve this goal requires planning in the medical education and health system.

    Conclusion

    The Qur'an and religious teachings are the best means of achieving spiritual health, and spiritual beliefs enable people to cope with stress. Planning in the medical education system is necessary for greater spiritual health efficiency in health, and it is necessary to establish a spiritual education program for people who work in the provision of health services.

    Keywords: Quran, Religious teachings, Spiritual health, Medical education
  • Mohamadjavad Roodgar* Pages 60-69

    Islamic spirituality in the field of insight-attitude and ontological perspective is based on belief in the unseen world. It is based on the "principle of nature" with higher tendencies and an existential relationship with God in the discipline of inclination-temperamental and anthropological perspectives. Islamic spirituality in the specialization of action-method and theological perspective relies on the Shari'a of Muhammad (PBUH), which is a scholastic-professional spirituality. Spiritual health, in comparison with Islamic spirituality, includes three areas: Insight: health from Doubt and polytheism in the belief; Trend: health from the lust for fame, power, and wealth in the moral and values systems; and action: health from error actions in the practical and behavioral systems. The life of martyr Soleimani is the manifestation of spiritual health with areas (transverse) and levels (longitudinal) that have transformed the commander-in-chief into a model and symbol. The path of his enlightened life is the goal of all those who are thirsty for spirituality, spiritual health, and enthusiasts. Due to the pure Islamic spirituality, the commander-in-chief enjoyed a healthy soul, heart, body, and social health in various fields. Thus, he is a pattern of spiritual health for all guilds and social classes and an example of a systematic spiritually healthy human. The results of this article, which was written in a descriptive-analytical method, demonstrated three areas of insight, trend, and action health by mentioning examples of commander-in-chief Soleimani's life.

    Keywords: Islamic spirituality, Spirituality health, Health pattern, Commander-in-chief Soleimani, Symbol