فهرست مطالب

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 52 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کاربرد و ملاحظات روش شناختی نگرش سنجی نبضی در پیمایش های سازمانی
    جلیل یونسی* صفحه 1

    با افزایش پیچیدگی های سازمانی بهترین شیوه های پیمایش و نظرسنجی به چالش کشیده شده و تحقیقات پیمایشی تکامل یافته است. شنیدن پیوسته به یک طرح پیمایش اشاره دارد که برای تهیه داده ها از پیمایش ها و طرح های متعدد با دفعات بیشتر نسبت به یک نقطه منفرد در یک دوره دو سالانه، سالانه یا کوتاه تر، استفاده می کند. در پی جریان شنیدن مداوم در سازمان، نگاه متخصصان سنجش و اندازه گیری به سنجش های همیشگی یا سنجش های نبضی معطوف شده است. هدف این تحقیق شناخت وضعیت کنونی و آینده پیمایش های کارکنان در سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی ایران از دیدگاه متخصصان HR سازمان/شرکت بود. به همین منظور پیمایشی به مدت دوماه در محدوده زمانی تیرماه تا شهریورماه سال 1401 انجام شد. جامعه آماری این مطالعه کلیه سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی ایران بوده است که در سال 1401 فعالیت رسمی داشته اند. به منظور دستیابی به نمونه ای معرف، از روش نمونه گیری طبقه ای هدفمند برای جمع آوری داده های مورد نیاز از شرکت ها و سازمان هایی در صنایع با اندازه های مختلف استفاده شد. نتایج نشان می دهد که پیشرفت ها در تمام جنبه های چرخه سنجش های نبضی، از طراحی و استقرار گرفته تا گزارش دهی و تجزیه و تحلیل، و ارایه داده های به موقع و مرتبط تر، سبب شده که سازمان ها از رویکرد نظرسنجی سنتی خود فاصله گرفته و همسو با رشد فناوری های نوین به سمت پیمایش های نبضی متمایل شوند. با این حال، به نظر می رسد که پیمایش های سازمان ها و شرکت های ایرانی مورد مطالعه کندتر از آن چیزی که منابع علمی و رسانه های رایج می خواهند باور کنیم، در حال تکامل هستند.

    کلیدواژگان: پیمایش سازمانی، پیمایش نبضی، سنجش نگرش، بازخورد
  • ویژگی های روان سنجی مقیاس عشق مشفقانه به انسانیت در نوجوانان
    زهرا حاجی حیدری*، عباس عبداللهی، سمیه قیاسی صفحه 2

    عشق دلسوزانه به انسانیت یک مفهوم نسبتا جدید است و تحقیقات قابل توجهی در دو دهه گذشته انجام شده است. با وجود اهمیت کاربردی عشق مشفقانه به انسانیت (CLS-H-SF) تاکنون هیچ پژوهشی بر روی نوجوانان انجام نشده است. بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس عشق مشفقانه به انسانیت در نوجوانان بود که جهت کاربردهای مختلف، به ویژه در مشاوره تحصیلی- شغلی دانش آموزان دبیرستانی مفید خواهد بود. نمونه ای شامل 479 دانش آموز نوجوان داوطلب به مقیاس عشق مشفقانه به انسانیت، مقیاس فارسی عاطفه مثبت و منفی (PANAS)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (SES) و مقیاس رضایت از زندگی (SWLS) پاسخ دادند. به منظور ارزیابی روایی از همبستگی گویه ها با نمره کل و تحلیل عاملی تاییدی و جهت تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. عشق مشفقانه به انسانیت با عاطفه مثبت، عزت نفس و رضایت از زندگی همبستگی مثبت و با عاطفه منفی همبستگی منفی داشت. تحلیل عاملی تاییدی از مدل تک عاملی پشتیبانی می کند و از سازگاری درونی خوبی برخوردار است. بر اساس یافته ها، نسخه فارسی مقیاس عشق مشفقانه به انسانیت در نوجوانان دارای ویژگی های روان سنجی مناسب و مقیاسی پایا، معتبر و کوتاه است.

    کلیدواژگان: نوجوان، عشق مشفقانه، شفقت، مشاوره تحصیلی- شغلی
  • ساخت و آزمایش گرافیک متحرک آموزشی جهت بهبود کارکردهای اجرایی در کودکان دارای اختلال یادگیری
    فایزه ایرانی*، لیلا چراغ ملایی، مهناز اخوان تفتی صفحه 3

    چکیده مطالعه حاضر با هدف ساخت و آزمایش گرافیک متحرک آموزشی جهت بهبود مولفه های کارکردهای اجرایی در کودکان دارای اختلال یادگیری صورت پذیرفت.طرح پژوهش،طرح نیمه آزمایشی به همراه پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه پژوهشی را تمامی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری 7 تا 11 سال مراجعه کننده به مراکز درمانی در شهرهای تهران،اصفهان و قزوین تشکیل می دادند.در راستای انتخاب نمونه با استفاده از نمونه گیری در دسترس 18نفر از افرادی که تمایل به شرکت در آزمایش داشتند انتخاب شدند.از این میان به شکل تصادفی9 کودک در گروه آزمایش و 9 کودک در گروه کنترل قرار گرفتند. سپس گرافیک متحرک آموزشی که محتوای آن با استفاده از منابع علمی و فرم آن به کمک نرم افزار های تخصصی ساخت انیمیشن شکل گرفته بود به مدت 10 جلسه ی 45 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا گردید.آزمودنی ها به وسیله ی پرسشنامه کارکردهای اجرایی بریف(2000)وپرسشنامه پایداری و پشتکار لوفی (1987)در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون سنجیده شدند.در گام بعد داده های پژوهش با استفاده از روش های آمارتوصیفی (برآورد -میانگین، انحراف معیار و غیره) و آماراستنباطی(تحلیل کواریانس چند متغیره و غیره) تجزیه و تحلیل شد.نتایج پژوهش نشان داد بین گروه آزمایش و کنترل در مولفه های مورد نظر تفاوت معناداری وجود دارد(p>./.1) و آموزش از طریق گرافیک متحرک بر کارکرد های اجرایی (توجه ،بازداری پاسخ، برنامه ریزی،سازماندهی ،یادآوری و پایداری و تلاش) کودکان با اختلال یادگیری تاثیرگذار بوده است.با توجه به اثربخشی گرافیک متحرک آموزشی بر کارکردهای اجرایی، پیشنهاد می شود از قابلیت های گرافیک متحرک در امر آموزش به کودکان دارای اختلال یادگیری استفاده گردد. 

    کلیدواژگان: گرافیک متحرک، کارکردهای اجرایی، اختلال یادگیری
  • ساخت، عامل یابی و روایی سنجی مقیاس فرهنگ پذیری برای دانش آموزان دوزبانه ایرانی
    اعظم عزیزی*، فریده حمیدی، مریم مشکوه صفحه 4

    فرهنگ پذیری فرآیند تغییرات اجتماعی، روانی و فرهنگی است که از تعامل دو فرهنگ و در عین حال سازگاری با فرهنگ حاکم بر جامعه ناشی می شود. این پژوهش با هدف ساخت، عامل یابی و روایی سنجی پرسشنامه فرهنگ پذیری در دختران دانش آموز دوزبانه در شهر ارومیه انجام شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دو زبانه پایه های دهم و یازدهم در سال تحصیلی 1400-1401 در شهر ارومیه بود. تعداد300 دانش آموز با روش تصادفی خوشه ای سه مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه فرهنگ پذیری پاسخ دادند. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی با استفاده ازروایی محتوایی و تحلیل عاملی تاییدی محاسبه شد. نتایج پژوهش حاکی از پایایی مطلوب بود و نتایج تحلیل عاملی تاییدی حاکی از میزان مطلوب شاخص های برازش مدل بود. بنابر متوسط واریانس استخراج شده (AVE) 2 عامل استخراج شده توانستند 61/51 درصد از واریانس پرسشنامه فرهنگ پذیری را تبیین کنند. بر اساس نتایج تحقیق حاضر مقیاس فرهنگ پذیری با پانزده گویه و دو مولفه زبان و هویت فرهنگی استخراج گردید که می تواند برای سنجش میزان فرهنگ پذیری دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ پذیری، تحلیل عاملی تاییدی، دانش آموزدوزبانه، پایایی
  • بررسی ویژگی های روان سنجی فرم کوتاه مقیاس خودشیفتگی پنج عاملی(FFNI-SF): نسخه ایرانی
    غلام رضا غضنفری*، زهره رافضی صفحه 5

    خودشیفتگی اختلالی است که بر روابط و تجارب بین فردی، شناخت، تمایلات، و احساسات افراد اثر می گذارد وتشخیص دقیق و زود هنگام این اختلال جهت انجام مداخلات روانشناختی حایز اهیمت است. از این رو، ابزارهای سنجش متعددی بدین منظورساخته شده است. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه خودشیفتگی فرم کوتاه پنج عاملی شرمن(FFNI-SF) بود. نمونه پژوهش حاضرشامل576 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاه های علامه طباطبایی، تهران و امیرکبیر بودند که به پرسشنامه های FFNI-SF ، خودشیفتگی مرضی (PNI) و شخصیت خودشیفته (NPI) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های روان سنجی مانند همسانی درونی، پایایی از نوع بازآزمایی، روایی همگرا و سازه انجام شد. یافته ها نشان داد که شاخص همسانی درونی یعنی آلفای کرونباخ بدست آمده، برای کل پرسشنامه 0.87 و برای 15 خرده مقیاس بین 0.54 تا 0.79 ، مطلوب است. شاخص پایایی بازآزمایی کل مقیاس در فاصله سه هفته ای 0.88 بود و ضرایب بازآزمایی خرده مقیاس ها برای 15 خرده مقیاس بین 0.55 تا 0.81 و مناسب بود. همچنین روایی همگرا این پرسشنامه با توجه به ضریب همبستگی کلی نمره این پرسشنامه با دو پرسشنامه (PNI) و (NPI) به ترتیب برابر با 0.52 و 0.53 و معنادار بود. روایی سازه این پرسشنامه که با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی (CFA) انجام شد، نیز نشان دهنده برازش مناسب و قابل قبول این پرسشنامه بود. به طورکلی نتایج نشان داد که این پرسشنامه از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است. بنابراین نسخه ایرانی این پرسشنامه FFNI-SF می تواند به عنوان ابزار مناسبی در ارزیابی ویژگی های شخصیتی خودشیفتگی مورد استفاده متخصصان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، FFNI-SF، ویژگی های روان سنجی، روایی، پایایی
  • بررسی تاثیر بازی های آموزشی بر اساس مدل برنامه ریزی چندبعدی بر کاهش اضطراب و بهبود مهارت های خودیاری
    معصومه السادات ابطحی*، سیمین فرشادفر صفحه 6

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر بازی های آموزشی بر اساس مدل برنامه ریزی چندبعدی بر کاهش اضطراب و بهبود مهارت های خودیاری فراگیران پیش دبستانی بود. روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان مراجعه کننده به پیش دبستانی در شهر کهگیلویه و بویر احمد بود که از بین آنها 40 نفر (20 نفر گروه گواه و 20 نفر آزمایش) با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس- نسخه والد و مقیاس مهارت های خودیاری دانشگاه ایالت (1992) بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که بازی های آموزشی بر اساس مدل برنامه ریزی چندبعدی بر کاهش مولفه های اضطراب (ترس از جراحت های جسمانی، هراس اجتماعی، اختلال اضطراب تعمیم یافته، وسواس-بی اختیاری) تاثیر مثبت و معناداری داشت. همچنین، بازی های آموزشی بر اساس مدل برنامه ریزی چندبعدی بر بهبود مهارت های خودیاری تاثیر مثبت و معناداری داشت. بنابراین با توجه به یافته ها پیشنهاد می گردد که بازی های متنوع با کاربردهای آموزشی و مبتنی بر برنامه-ریزی چندبعدی توسط برنامه ریزان دوره پیش دبستانی طراحی شود.

    کلیدواژگان: بازی های آموزشی مبتنی بر مدل برنامه ریزی چند بعدی، اضطراب، مهارت های خودیاری
|
  • Application and methodological considerations of organizational pulse surveys
    Jalil Younesi * Page 1

    With increasing organizational complexities, the best survey and survey practices have been challenged and survey research has evolved. Continuous listening refers to a survey plan that uses multiple surveys and plans more frequently than a single point in a biennial, annual, or shorter period to provide data. Following the flow of continuous listening in the organization, the focus of psychometrics specialists are directed to continuous survey or pulse surveys. The purpose of this research was to know the current and future status of employee surveys in public and private organizations and companies in Iran from the point of view of HR specialists of the organization. For this purpose, a survey was conducted for two months between July and September of 2022. The statistical population of this study was all public and private organizations and companies of Iran that had official activities in 2022. In order to obtain a representative sample, the purposeful stratified sampling method was used to collect the required data from companies and organizations of different sizes in different industries. The results show that improvements in all aspects of the pulse survey cycle, from design and deployment to reporting and analysis, and providing more timely and relevant data, have caused organizations to move away from their traditional survey approach and align with the growth of new technologies towards Pulse surveys are inclined. However, it appears that surveys of Iranian organizations and companies under study are evolving more slowly than the scientific resources and popular media want us to believe.

    Keywords: : Organizational survey, pulse survey, attitude measurement, feedback
  • Psychometric Properties of the Compassionate Love for Humanity Scale in Adolescents
    Zahra Hajiheydari *, Abbas Abdollahi, Somaye Ghiasi Page 2

    Compassionate love for Humanity is a relatively new concept, and significant research has been conducted over the past two decades. Despite the practical importance of Compassionate Love for Humanity (CLS-H-SF), no studies have yet been conducted on adolescents. Therefore, the main purpose of the current study was to examine the psychometric properties of the CLS-H-SF Scale in adolescents, which would be useful in various usages, especially in academic-career counseling for high school students. The sample of 479 adolescent student volunteers completed an online survey that included the CLS-H-SF Scale, the Persian version of the Positive and Negative Affect Scale (PANAS), Rosenberg Self-Esteem Scale (SES), and Satisfaction with Life Scale (SWLS). Validity was evaluated through correlation of items with the total score and confirmatory factor analysis; reliability was determined by Cronbach's alpha. The Compassionate Love for Humanity was positively correlated with positive affect, self-esteem, and life satisfaction and was negatively correlated with negative affect. The Confirmatory Factor Analysis supported a one-factor model, and the internal consistency was good. According to the overall findings, the Persian version of the Compassionate Love for Humanity in adolescents has appropriate psychometric properties and is a reliable, valid, and brief scale.

    Keywords: adolescent, compassionate love, compassion, academic-career counseling
  • Design and testing the educational motion graphics to improve executive functions in children with learning Learning disorders
    Faezeh Irani *, Leila Cheragh Molaee, Mahnaz Akhavan Tafti Page 3

    The aim of this study was to design and testing the educational motion graphics to improve components executive functions in children with learning disorders.The research design was a quasi-experimental design with pre-test-post-test with a control group and the study population was all students with learning disorders aged 7 to 11 years referred to treatment centers in the cities of Tehran, Isfahan and Qazvin.In order to select the sample, using available sampling, 18 students who volunteered to participate in the experiment were selected. Of these, 9 children in the experimental group and 9 children in the control group were randomly selected. Then, the motion graphics, the content of which was formed using scientific resources and its form with the help of specialized animation software, and was performed for the experimental group for10 ، 45-minute sessions.Subjects were assessed using the BRIEF Executive Function Questionnaire (2000) and the Lufi Perseverance Questionnaire (1987) as the pre-test and post-test. In the next step, the research data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics.The results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups ’ scores of the components (p> ./. 1) And training through motion graphics has been effective on executive functions (attention, response inhibition, planning, organizing, reminding, perseverance and effort) in children with learningdisorders. Considering the effectiveness of educational motion graphics on executive functions, it is suggested to use the capabilities of motion graphics in educating children with learning disorders.

    Keywords: Motion graphics, executive functions, Learning disorders
  • Construction, Factorization and Validation of Acculturation Scale for Iranian Bilingual Students
    Azam Azizi *, Farideh Hamidi, Maryam Meshkat Page 4

    Acculturation is the process of social, psychological and cultural changes that result from the interaction of two cultures and at the same time adapting to the culture that dominates the society. This research was conducted with the purpose of constructing, factoring and validating the acculturation questionnaire in bilingual female students in Urmia city. The statistical population included bilingual female students of the 10th and 11th grades in the academic year of 1400-1401 in Urmia city. 300 students were selected by three-stage cluster random method and answered the acculturation questionnaire. Reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient and validity was calculated using content validity and confirmatory factor analysis. According to the average extracted variance of AVE, 2 extracted factors could explain 51.66 percent of the variance of the acculturation questionnaire. The findings obtained from the confirmatory factor analysis showed that the x2/df index for the two-factor structure was equal to 1.94, and given that it was less than 5, it indicates the optimal fit of the model. And the second root of the mean square of the estimation error is equal to 0.05 and it is smaller than 0.08 and it indicates the good fit of the model. Reliability for the total acculturation score was0.89. Based on the results of the present research, a scale of acculturation with 15 items and two components of language and cultural identity was extracted, which can be appropriate to measure the level of acculturation of students.

    Keywords: Acculturation, Confirmatory Factor Analysis, Bilingual students, reliability
  • Evaluation of Psychometric Properties of the Short Form of the Five-Factor Narcissism Inventory(FFNI-SF): Iranian Version
    Gholam Reza Ghazanfari *, Zohreh Rafezi Page 5

    Narcissism is a disorder that affects interpersonal relationships and experiences, cognition, inclinations, and emotions, and accurate and early diagnosis of this disorder is important for psychological interventions. Hence, several measurement tools have been developed for this purposeThe aim of the present study was to investigate the psychometric properties of the Sherman Short Form Factor narcissism scale (FFNI-SF). The sample consisted of 576 students of different educational levels of Allameh Tabataba’i, Tehran and Amirkabir Universities who completed FFNI-SF, Pathological Narcissism Inventory (PNI) and narcissistic personality Inventory (NPI). Data analysis was performed using psychometric indices such as internal consistency, test-retest reliability, convergent and construct validity. The results showed that the internal consistency index, Cronbach's alpha, was suitable for the whole questionnaire of 0.87 and for 15 subscales between 0.54 and 0.79. The test-retest reliability of the whole scale in three-week intervals was 0.88 and the test-retest coefficients of the test-retest subscales for 15 subscales were between 0.55 to 0.81, that was suitable. Also, the convergent validity of this questionnaire was significant due to the overall correlation coefficient of the score of this questionnaire with two questionnaires (PNI) and (NPI), respectively, equal to 0.52 and 0.53. The construct validity of this questionnaire, which was performed using confirmatory factor analysis (CFA), also showed a suitable and acceptable fitness of this questionnaire. In general, the results showed that this questionnaire has suitable validity and reliability. Therefore, the Iranian version of this FFNI-SF questionnaire can be used as a suitable tool by experts to assess narcissistic personality traits.

    Keywords: Narcissism, FFNI-SF, Psychometric properties, validity, reliability
  • Investigating the effect of educational games based on the multidimensional planning model on reducing anxiety and improving self-help skills
    Masoumeh Al-Sadat Abtahi *, Simin Farshadfar Page 6

    The purpose of this study was to investigate the effect of educational games based on the multidimensional planning model on reducing anxiety and improving self-help skills of preschool learners. The current research method was semi-experimental. The statistical population included all children referred to preschools in the cities of Kohgiluyeh and Boyer Ahmed, of which 40 people (20 control group and 20 experimental group) were selected using cluster sampling method. Data collection tools were the Spence Children's Anxiety Inventory-Parent Version and the State University Self-Help Skills Scale (1992). SPSS software and covariance analysis were used for data analysis. The results showed that educational games based on the multidimensional planning model had a positive and significant effect on reducing anxiety components (fear of physical injuries, social phobia, generalized anxiety disorder, obsessive-compulsive disorder). Also, educational games based on the multidimensional planning model had a positive and significant effect on improving self-help skills. Therefore, according to the findings, it is suggested that various games with educational applications and based on multidimensional planning be designed by preschool planners

    Keywords: educational games based on multidimensional planning model, Anxiety, self-help skills