فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قاسم ترابی پلت کله، احمد عبدی*، آسیه عباسی دلویی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    پیری فرایند فیزیولوژیکی پیچیده و شامل از دست دادن پیش رونده در عملکرد بدن و تخریب DNA زنجیره ای واقع در انتهای کروموزوم ها-تلومرهاست. ظرفیت سلول ها برای تقسیم با طول تلومر تعیین می شود، زیرا کوتاه شدن بیش از حد تلومرها موجب پیری سلولی می شود. فعالیت ورزشی و امگا-3 با تاثیر بر تلومرازها از کوتاه شدن تلومرها جلوگیری می کند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تمرین هوازی همراه با امگا-3 بر برخی شلترین ها و تلومرازهای بافت قلب در موش های سالمند تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (میانگین وزن 95/26±32/311 گرم) از انستیتو پاستور تهیه و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از انتقال موش های صحرایی به آزمایشگاه، به طور تصادفی به پنج گروه رژیم غذایی عادی (ND)، رژیم غذایی پرچرب (HFD)، رژیم غذایی پرچرب-تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب- امگا-3 (HFDω3)، تمرین-رژیم غذایی پرچرب-امگا-3 (HFDTω3) تقسیم شدند. القای HFD با استفاده از غذای پرچرب شامل 17 درصد پروتیین، 43 درصد کربوهیدرات و 40 درصد چربی انجام گرفت. گروه های مکمل، طی دوره مداخله روزانه 1 گرم امگا-3 (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) را به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه تمرین هوازی در شروع شامل دویدن روی نوار گردان با سرعت 10 متر در دقیقه، شیب صفر درجه، به مدت 15 دقیقه بود. سرعت و مدت زمان به تدریج به 16 متر در دقیقه و 50 دقیقه در آخرین جلسه افزایش یافت. دویدن به مدت هشت هفته و پنج روز هفته اجرا شد. داده ها به روش تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0P< تجزیه وتحلیل شد.

    نتایج

    القای HFD موجب کاهش معناداری در بیان TRF2 (002/0=P)، TERT (024/0=P) و افزایش TRF1 (0001/0=P) نسبت به گروه ND شد. تمرین و امگا-3 موجب افزایش معناداری بیان TRF2 و TERT در موش های صحرایی HFD شد (05/0<p). همچنین میزان تغییرات بیان TRF2 و TERT در گروه HFDTω3 نسبت به گروه HFDT (به ترتیب 023/0=P و 044/0=P) و HFDω3 (021/0P= و 042/0P=) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که افزایش سن و HFD با کاهش TRF2، TERT و افزایش TRF1 بافت قلب همراه است و فعالیت ورزشی هوازی و مصرف امگا-3 قادر است این روند را معکوس کند. با توجه به نقش شلترین ها و تلومرازها در عملکرد سلولی، به نظر تغییر سطوح این شاخص ها در پی فعالیت بدنی و استفاده از مکمل امگا-3 می تواند تا حدی از بروز بسیاری از بیماری های قلبی ناشی از افزایش سن و چاقی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، شلترین، امگا-3، پیری و چاقی
  • ساعد دستان، سعید نقیبی، مریم وطن دوست* صفحات 13-24
    زمینه و هدف

    گسترش بافت چربی به میزان آنژیوژنز آن بستگی دارد و فعالیت های ورزشی بر عوامل آنژیوژنیک گوناگون در این بافت تاثیرگذارند. با گسترش بافت چربی و آدیپوژنز، شبکه مویرگی متراکم و بسته در این بافت تشکیل می شود که می تواند عوامل آنژیوژنیک را سرکوب کند. در صورت وجود شبکه مویرگی گسترده و عوامل آنژیوژنیک مانند VEGF-A در این بافت، می توان از گسترش بافت چربی پیشگیری کرد. هدف از این تحقیق، بررسی و مقایسه اثر انواع تمرینات استقامتی بر بیان ژن های آنژیوژنیک عامل رشد اندوتلیال عروق (VEGF-A) و ترومبوسپوندین-1 (TSP-1) بافت چربی زیرجلدی موش های صحرایی بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی، 32 سر موش صحرایی نر ویستار با سن هشت هفته و وزن 33 ± 237 گرم به صورت تصادفی به چهار گروه مساوی کنترل، تمرین هوازی تداومی فزاینده با شدت بالا (HIT)، تمرین هوازی تداومی با شدت متوسط (MIT) و تمرین هوازی تناوبی با شدت بالا (HIIT) تقسیم شدند. تمرینات روی نوار گردان شامل هشت هفته و پنج جلسه در هفته بود، به طوری که تمرین HIT شامل دویدن با سرعت 20 متر بر دقیقه یا با شدت 65 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه (VO2max)، با شیب فزاینده تدریجی به مدت 30 دقیقه بود. تمرین MIT شامل دویدن با شدت 65 درصد VO2max به مدت 37 دقیقه بود و تمرین HIIT شامل چهار وهله تناوب شدید با زمان چهار دقیقه دویدن با شدت 90 تا 100 درصد VO2max و چهار وهله تناوب کم شدت با زمان سه دقیقه با 50 تا 60 درصد VO2max (روی هم رفته 28 دقیقه) بود. در نهایت، 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، بافت چربی زیرجلدی جدا و  بیان ژن های VEGF-A و TSP-1 در بافت چربی زیرجلدی با روش RT-qPCR اندازه گیری شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه وتحلیل  و سطح معناداری 05/0>P در نظر گرفته شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که هر سه مداخله تمرینی موجب افزایش معنادار بیان ژن VEGF-A در بافت چربی زیرجلدی شد، ولی تنها تمرین HIT به طور معناداری بیان TSP-1 را در این بافت کاهش داد (05/0˂p). همچنین افزایش بیان VEGF-A در پی تمرین HIT در مقایسه با HIIT به طور معناداری بیشتر بود (05/0˂p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این تحقیق، تمرین هوازی تداومی پرشدت و فزاینده، شاید مطلوب ترین روش تمرینی برای افزایش رگ زایی در بافت چربی زیرپوستی به شمار رود. این نوع تمرینات، با بهبود خون رسانی به بافت چربی می توانند در کاهش توده چربی موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: بافت چربی، ترومبوسپوندین-1، تمرین ورزشی، رگ زایی.1
  • زهرا نوروزی، جواد نعمتی، محسن ثالثی*، رسول رضایی، محمد همتی نفر صفحات 25-33
    زمینه و هدف

    افزایش فشار اکسایشی، مشخصه اصلی انواع آسیب های وابسته به سالمندی است. با توجه به نقش فعالیت بدنی در پاسخ های انطباقی به فشار اکسایشی و اهمیت مکمل های تغذیه ای، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرین تناوبی شدید به همراه مصرف مکمل کوآنزیم Q10 بر مقادیر Nrf2 و  NQO1 عضله نعلی موش های صحرایی سالمند است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تجربی و بنیادی بود که در آزمایشگاه حیوانات دانشگاه شیراز انجام گرفت. به منظور اجرای پژوهش از 44 سر موش صحرایی سالمند نر نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات پس از یک دوره یک هفته ای آشنایی با محیط تمرین به طور تصادفی به گروه های تمرین تناوبی با شدت بالا، گروه مکمل، گروه تمرین تناوبی با شدت بالا به همراه مکمل و گروه کنترل (هر گروه 11 سر) تقسیم شدند. موش های گروه های تمرین به مدت شش هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا به صورت فزاینده انجام دادند، به طوری که در هفته اول سه تکرار تناوبی، هفته دوم پنج تکرار، هفته سوم هفت تکرار و از ابتدای هفته چهارم تا پایان هفته ششم 9 تکرار اینتروال اجرا شد. آزمودنی های گروه های مکمل نیز روزانه 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مکمل مصرف کردند. حیوانات در انتهای دوره با تزریق کتامین زایلازین بی هوش شدند، عضله نعلی آن ها خارج و پس از انتقال به تانک نیتروژن جهت انجام آزمایش وسترن بلات در دمای 80- درجه سانتی گراد نگهداری شد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی بررسی شد.                  

    نتایج

    تمرین تناوبی شدید به همراه مصرف مکمل  Q10بر مقادیرNrf2  عضله نعلی موش های سالمند تغییر معناداری بین گروه ها ایجاد نکرد (05/0>p). ولی تمرین تناوبی شدید با و بدون مصرف مکمل کوآنزیم Q10 و همچنین مصرف مکمل کوآنزیم Q10 به تنهایی مقادیر NQO1 عضله نعلی موش های صحرایی سالمند را به طور معناداری درگروهای تمرینی کمتر کرد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم تاثیر تمرین تناوبی شدید بر مسیر Nrf2 و کاهش NQO1 در رت های سالمند، به منظور مشخص شدن سازوکار تاثیرگذاری تمرین تناوبی شدید بر مسیرهای ضداکسایشی باید شرایط برنامه تمرینی مانند مدت، شدت، تکرار و نوبت های تمرین را مدنظر قرار داد؛ همچنین توصیه می شود سایر مقادیر استاندارد مصرف مکمل کوآنزیم Q10 بررسی شود.

    کلیدواژگان: تمرین، سالمندی، کوآنزیم Q10، Nrf2، NQO1
  • علی نصرتی هشی، لطفعلی بلبلی*، سجاد انوشیروانی صفحات 34-43
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی مقاومتی با روش های نوین تمرینی مانند محدودیت جریان خون که با شدت کمتری نسبت به روش سنتی انجام می شود، می تواند پاسخ های فیزیولوژیکی متفاوتی را در پی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک نوبت فعالیت مقاومتی با و بدون محدودیت جریان خون بر سطح کورتیزول، تستوسترون و نسبت تستوسترون به کورتیزول در مردان جودوکار بود.

    مواد و روش ها

    30 مرد جودوکار به به دو گروه تمرین مقاومتی با و بدون محدودیت جریان تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 6 هفته و هر هفته 3 جلسه در هفته تمرین قدرتی جلو بازو با هالتر بود. تمرین مقاومتی با محدودیت جریان خون شامل اجرای حرکت جلوبازو با شدت 30 % یک تکرار بیشینه (1-RM) همراه با فشار کاف (دور ناحیه نزدیک به تنه بازو) حدود 120 تا 160 میلی متر جیوه در نظر گرفته شد که فشار کاف ایجاد محدودیت برای جریان خون هر فرد به فشار سیستولی او بستگی داشت. برای گروه تمرین مقاومتی سنتی (بدون انسداد عروق) تمرین با شدت 75 % یک تکرار بیشینه انجام شد. برای سنجش تستوسترون و کورتیزول، اولین نمونه خون (5 میلی لیتر) پیش از تمرین از ورید پیش آرنجی دست راست گرفته شد. دومین خونگیری 48 ساعت پس از 6 هفته اول، سومین خونگیری 24 ساعت پیش از  شروع فعالیت 6 هفته دوم و چهارمین خونگیری پس از 48 ساعت از آخرین جلسه تمرینی (پس از 12 هفته) انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج آزمون بین گروهی نشان داد کورتیزول (018/0=P)، تستوسترون (001/0>P) و نسبت تستوسترون به کورتیزول (001/0=P) در دو گروه تمرین مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون و مقاومتی اختلاف معنا داری داشت. نتایج آزمون درون گروهی نشان داد کورتیزول (001/0>P؛ 76/1=d)، تستوسترون (001/0>P؛ 03/4=d) و نسبت تستوسترون به کورتیزول (001/0>P؛ 53/1=d) در گروه تمرین مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون در مرحله پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون به ترتیب 48/38، 11/121 و 57/53 درصد افزایش معنا داری داشت. همچنین کورتیزول (001/0>P؛ 27/1=d)، تستوسترون (001/0>P؛ 05/2=d) و نسبت تستوسترون به کورتیزول (010/0=P؛ 63/0=d) گروه تمرین مقاومتی در مرحله پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون به ترتیب 35/25، 29/60 و 66/21 درصد افزایش معنا داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که یک نوبت تمرین مقاومتی با و بدون محدودیت جریان خون توانسته منجر به افزایش تستوسترون، کورتیزول و نسبت تستوسترون به کورتیزول شود. همچنین با توجه به اندازه اثر و درصد اختلاف می توان گفت اثر گذاری تمرین مقاومتی به همراه محدودیت جریان خون در مقایسه با تمرین مقاومتی سنتی بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، محدودیت جریان خون، تستوسترون، کورتیزول
  • نگار جمیلی، سید علیرضا حسینی کاخک*، رویا عسکری، بهرام صادقی صفحات 44-54
    زمینه و هدف

    تاثیر تمرینات پلایومتریک بر آمادگی جسمانی به خوبی مشخص شده است. همچنین اثر تمرینات ورزشی همراه با محدودیت جریان خون نیز بررسی شده است. ولی در مورد اثر تمرینات پلایومتریک در آب همراه با محدودیت جریان خون پژوهشی انجام نگرفته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات پلایومتریک در آب با و بدون محدودیت جریان خون بر آمادگی جسمانی دختران جوان فعال انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. آزمودنی ها 30 دختر جوان 18 تا 30 سال فعال بودند که به طور تصادفی به سه گروه تمرین پلایومتریک در آب با محدودیت جریان خون (ده نفر)، تمرین پلایومتریک در آب بدون محدودیت جریان خون (ده نفر) و کنترل (ده نفر) تقسیم و جایگزین شدند.تمرین شامل شش هفته (سه جلسه در هفته) تمرینات پلایومتریک بود. شدت تمرینات (نوبت و تکرار) در گروه با محدودیت جریان خون کمتر از گروه دیگر (20 درصد یک تکرار بیشینه) در نظر گرفته شد. محدودیت جریان خون از طریق بستن باند الاستیکی به بخش فوقانی ران اعمال شد. آزمون های آمادگی جسمانی پیش و پس از برنامه تمرینی گرفته شد. داده ها با استفاده از روش آماری آنوا با اندازه گیری مکرر و به کمک نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. سطح معناداری 05/0≥P در نظر گرفته شد.

    نتایج

    بهبود معنا داری در درصد چربی، توان بی هوازی، توان انفجاری پا، سرعت و قدرت بیشینه در گروه تمرین پلایومتریک در آب با محدودیت جریان خون دیده شد (05/0≥P). در سایر متغیرهای آمادگی جسمانی شامل وزن، شاخص توده بدن، چابکی و توان بالاتنه تفاوت معناداری بین گروه ها وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش تمرینات پلایومتریک در آب با محدودیت جریان خون می تواند در بهبود درصد چربی، توان بی هوازی، توان انفجاری پا، سرعت و قدرت بیشینه دختران جوان فعال موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین پلایومتریک در آب، محدودیت جریان خون، آمادگی جسمانی
  • مهری قلی پور، نجمه رضائیان*، محمد کریمی، صادق چراغ بیرجندی صفحات 55-65
    زمینه و هدف

    اسیدهای صفراوی به عنوان پیام رسان های متابولیکی کلیدی در جریان بازسازی کبد و محصول نهایی کاتابولیسم کلسترول شناخته می شوند که برای جذب مواد مغذی در روده مهم هستند. مطالعات اخیر اسیدهای صفراوی را به عنوان مولکول های پیام رسان با کارکردهای متنوع توصیف می کنند که دارای گیرنده های گسترده ای در بدن می باشند. به واسطه این گیرنده ها، اسیدهای صفراوی می توانند میزان سنتز خود، لیپید، گلوکز و سوخت و ساز انرژی را تعدیل نمایند. مسیر پیام رسانی FXR-FGFR4-KLB و نقش آن در تنظیم بیوسنتز اسیدهای صفراوی یکی از موضوعات جدید در سوخت و ساز کلسترول به ویژه در بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) است. این تحقیق با هدف مطالعه اثر هشت هفته تمرینات مقاومتی بر اسید صفراوی (BA) کبدی، پروتیین بتا کلوتو (KLB) و بیان نسبی گیرنده ایکس فارنزویید (FXR)، عامل رشد فیبروبلاست 15 (FGF15) و گیرنده 4 عامل رشد فیبروبلاست (FGFR4) در موش های نر مبتلا به NAFLD انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی تعداد 16 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با سن شش هفته و وزن تقریبی 120-160 گرم، به منظور القای شرایط NAFLD، در یک دوره شش هفته ای رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند و در ادامه به طور تصادفی در دو گروه مساوی (8 سر در هر گروه) شامل گروه های؛ کنترل (C) و تمرین مقاومتی (R) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی گروه R شامل بالارفتن از نردبان یک متر با شبکه 2 سانتی متری و شیب 85 درجه همراه با بستن سیلندرهای حاوی وزنه به دم موش ها، با 50 تا 75 درصد وزن بدن و در یک دوره هشت هفته ای با تواتر پنج روز در هفته بود. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، آزمودنی ها قربانی شده و نمونه گیری بافت کبد برای ارزیابی متغیرهای تحقیق انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t مستقل در سطح معناداری 05/0≥p انجام شد.

    نتایج

    به دنبال هشت هفته تمرینات مقاومتی، مقادیر کبدی BA در گروه R نسبت به گروه C به طور معنادار کاهش یافت (0001/0=p). همچنین مقادیر پروتیین KLB (0001/0=p) و بیان نسبی FXR (0001/0=p)، FGF15 (0001/0=p)، FGFR4 (0001/0=p) در گروه R نسبت به گروه C به طور معنادار بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    کبد چرب غیرالکلی با کاهش بیان ژن هایی از قبیل FXR، FGF15 و FGFR4 و نیز کاهش پروتیین کلوتو همراه است که نتیجه آن اختلال در وضعیت کلسترول و به دنبال آن آسیب های سلولی در کبد است. مداخله فعالیت ورزشی می تواند مسیر پیام رسانی FXR-FGFR4-KLB و نقش آن در تنظیم بیوسنتز اسیدهای صفراوی را تحت تاثیر مثبت قرار داده و به بهبود وضعیت سوخت و ساز کلسترول در بدن کمک نماید. به نظر می رسد تمرینات مقاومتی اثرات سودمندی در بهبود این مسیر پیام رسانی داشته باشند.

    کلیدواژگان: کبد چرب، اسیدهای صفراوی، مسیر پیام رسانی، تمرین مقاومتی
  • محسن اکبر پور*، صفورا صباغیان راد، نرگس چمنی صفحات 66-75
    زمینه و هدف

    بیماری دیابت نوع دو از شایع ترین بیماری های سوخت وساز شناخته شده در جهان و علت اصلی مرگ ومیر در بسیاری از کشورهاست که هر ساله افراد زیادی را درگیر می کند. هیپرگلیسمی مزمن ناشی از دیابت نوع دو موجب ایجاد فشار اکسایشی در مسیرهای مختلف بدن می شود، ازاین رو هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی سنتی و تمرین مقاومتی با وزن بدن (TRX) بر برخی شاخص های اکسایشی و ضداکسایشی زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری پژوهش 30 زن مبتلا به دیابت نوع دو با رده سنی 40-55 سال بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه، تمرین مقاومتی (ده نفر)، گروه TRX (ده نفر)، گروه کنترل (ده نفر) قرار گرفتند. گروه های تجربی، تمرین مقاومتی سنتی و TRX را سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته با شدت 65-80 یک تکرار بیشینه اجرا کردند، درحالی که گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی در مدت زمان اجرای پژوهش شرکت نکرد. نمونه های خون سیاهرگ محیطی پیش از شروع تمرین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین از همه آزمودنی ها گرفته شد و برای بررسی سطح سرمی شاخص های  SOD, GPXو MDA استفاده شد. در این پژوهش از آزمون t همبسته برای بررسی تفاوت های درون گروهی و از تحلیل کوواریانس با استفاده از آزمون تعقیبی بنفرونی برای بررسی تفاوت های بین گروهی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد پس از هشت هفته تمرینات مقاومتی سنتی و TRX افزایش معناداری در سطوح SOD و GPX در دو گروه تجربی مشاهده شد (05/0 >P). با این همه در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد، همچنین مقدار MDA پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون در هر دو گروه تمرینی مقاومتی سنتی و TRX کاهش معناداری نشان داد. نتایج تحلیل بین گروهی نشان داد که بین دو گروه تمرین مقاومتی و TRX بر شاخص های  SOD, GPXوMDA تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت که احتمالا هر دو روش تمرینی می توانند در بهبود شاخص های اکسایشی (SOD  و  GPX) و ضداکسایشی (MDA) زنان مبتلا به دیابت نوع دو موثر باشند.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی سنتی، تمرین TRX، اکسیدان، آنتی اکسیدان، دیابت نوع دو
  • الهه شاداب نیک، فرزاد ناظم*، مجید جلیلی صفحات 76-86
    زمینه و هدف

    اندازه گیری دقیق آمادگی قلبی-تنفسی (VO2max) از اهمیت زیادی در علوم ورزشی برخوردار است. اندازه گیری مستقیم VO2max با استفاده از دستگاه تجزیه وتحلیل گازهای تنفسی به دلیل هزینه زیاد، زمان بر بودن، نیاز به کارشناس و احتمال بروز برخی مخاطرات قلبی-تنفسی حین اجرای آزمون ورزشی فزاینده نمی تواند چندان عملیاتی و فراگیر باشد. برآورد VO2max با استفاده از معادلات مبتنی بر شاخص ضربان قلب (HRindex) یکی از روش های پرکاربرد در میادین ورزشی است که می تواند VO2max افراد را بدون نیاز به تحلیل گازهای تنفسی برآورد کند. با این همه، این کار نیازمند آن است که ضربان قلب استراحت و بیشینه به طور دقیق و با کمترین خطا اندازه گیری شود. هدف از پژوهش حاضر سنجش روایی معادلاتVO2max  مبتنی بر شاخص ضربان قلب در پسران نوجوان است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش مقطعی حاضر 157 پسر سالم نوجوان با میانگین سنی 35/1±92/14 سال، شاخص توده بدن 5/4±39/21 کیلوگرم/متر مربع و VO2max معادل 67/6±80/41 میلی لیتر/کیلوگرم/ دقیقه از مدارس متوسطه اول و دوم در سطح شهر همدان داوطلبانه شرکت کردند. ابتدا ضربان قلب استراحت و متغیرهای ترکیب بدن آزمودنی ها به روش استاندارد اندازه گیری شد. ضربان قلب بیشینه و VO2max آزمودنی ها (روش معیار) در آزمون ورزشی فزاینده بروس تعدیل شده روی نوار گردان مجهز به دستگاه تجزیه وتحلیل گازهای تنفسی اندازه گیری شد. همچنین VO2max آزمودنی ها با استفاده از معادلات منتخب شاخص ضربان قلب، برآورد شد. به منظور ارزیابی روایی معادلات شاخص ضربان قلب در برآورد VO2max، از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t همبسته و توافق بلاند - آلتمن استفاده شد.

    نتایج

    همبستگی معناداری بین VO2max اندازه گیری شده به روش معیار و روش معادلات شاخص ضربان قلب مشاهده شد (05/0 >P، 328/0 = R). با این همه، اختلاف معناداری (01/0>P) بین VO2max روش معیار و معادلات شاخص ضربان قلب (میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه 45/5- 34/3 = میانگین اختلاف) دیده شد. به طوری که هر دو معادله برآوردی به کم تخمینی VO2max به ترتیب به مقدار 93/17±36/11 و 39/16±84/5 درصد در پسران نوجوان منجر شد. همچنین نتایج نمودار بلاند - آلتمن حاکی از توافق ضعیف معادلات رگرسیونی غیربومی با روش معیار بود.

    نتیجه گیری

    معادلات مبتنی بر شاخص ضربان قلب منتخب به منظور برآورد VO2max پسران نوجوان سالم از اعتبار کافی برخوردار نیست، به طوری که هر دو معادله به طوری معناداری به کم تخمینی VO2max منجر شد. بنابراین طراحی معادلات شاخص ضربان قلب ویژه نوجوانان جهت برآورد VO2max توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آمادگی قلبی - تنفسی، ضربان قلب استراحت و بیشینه، معادلات مبتنی بر شاخص ضربان قلب
  • محمدجواد پوروقار*، سعیدرضا نوری مفرد، موسی خلفی صفحات 87-100
    زمینه و هدف

    عامل رشد اندوتلیال عروق (VEGF) مهم ترین شاخص آنژیوژنز است که ممکن است در پاسخ به فعالیت ورزشی افزایش پیدا کند. با این همه، آثار حاد فعالیت ورزشی بر این شاخص متناقض گزارش شده است. ازاین رو هدف تحقیق حاضر فراتحلیل حاضر بررسی اثر حاد فعالیت ورزشی بر VEGF گردش خون در بزرگسالان است.

    مواد و روش ها

    به منظور استخراج مقالات اصیل، جست وجوی جامع در پایگاه های اطلاعاتی PubMed ,Scopus ,Web of Science، مرکز جهاد دانشگاهی، مگیران و Google Scholar تا تاریخ 10 اسفند 1401 برای مطالعات فعالیت ورزشی حاد بر سطوح گردش خونی VEGF انجام گرفت. معیارهای ورود به فراتحلیل شامل مطالعات چاپ شده در مجلات فارسی زبان و انگلیسی زبان، مطالعات با آزمودنی های انسان با میانگین سنی بیشتر از 18 سال، مطالعات بررسی کننده اثر حاد فعالیت ورزشی و مطالعات با اندازه گیری مقادیر سرمی یا پلاسمایی VEGF بود. برای تعیین اندازه اثر مقادیر تفاوت میانگین استانداردشده (SMD) و فاصله اطمینان 95 درصد (CIs) با استفاده از نرم افزار CMA2 محاسبه شد. سطح ناهمگونی با استفاده از آزمون I2 و سوگیری انتشار نیز با آزمون Egger بررسی شد. همچنین تحلیل زیرگروهی برای وضعیت سلامتی (دارای بیماری مزمن و سالم) و نوع فعالیت ورزشی (هوازی، مقاومتی و تناوبی با شدت بالا) انجام گرفت.
     

    نتایج

    روی هم رفته 27 مقاله (49 مداخله ورزشی) شامل 704 آزمودنی وارد فراتحلیل حاضر شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که فعالیت ورزشی حاد به تغییرات معنادار در VEGF بلافاصله پس از فعالیت ورزشی نسبت به پیش از فعالیت ورزشی منجر نمی شود [14/0P= ,(40/0 تا 05/0CI: -) 17/0]. نتایج تحلیل زیرگروهی بر پایه وضعیت سلامت آزمودنی نشان داد که فعالیت ورزشی اثر معناداری بر VEGF در افراد سالم نداشت [40/0 P=،10/0SMD:]، درحالی که تمایل به افزایش VEGF در بیماران شد [05/0 P=،30/0SMD:]. نتایج تحلیل زیرگروهی بر پایه نوع فعالیت ورزشی نیز نشان داد که فعالیت ورزشی مقاومتی [008/0P=، 58/0SMD:] به افزایش معنادار و فعالیت ورزشی تناوبی با شدت بالا [06/0P= ,29/0SMD:] به افزایش غیرمعناداری VEGF منجر می شود، درحالی که اثر فعالیت ورزشی هوازی [95/0P= ,009/0SMD:] معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    روی هم رفته یافته های فراتحلیل حاضر نشان می دهد که نوع فعالیت ورزشی نقش موثری در پاسخ VEGF به فعالیت ورزشی حاد ایفا می کند. فعالیت ورزشی مقاومتی و تناوبی با شدت بالا ممکن است به افزایش VEGF گردش خون بلافاصله پس از فعالیت ورزشی منجر شوند، درحالی که فعالیت هوازی تاثیر چشمگیری ندارد. همچنین فعالیت ورزشی ممکن است VEGF را در افراد با بیماری های سوخت وسازی-قلبی افزایش دهد، درحالی که در افراد بدون بیماری مزمن موثر نباشد.

    کلیدواژگان: آنژیوژنز، فعالیت ورزشی، VEGF
  • جواد وکیلی*، وحید ساری صراف، سارا فرج پور خزاعی صفحات 101-109
    مقدمه و هدف

    وابستگی نزدیکی بین اختلالات کارکرد میتوکندری کبد و توسعه چاقی و مقاومت به انسولین وجود دارد. همان طورکه در بیماری دیابت نوع دو مشاهده شده است، در شرایط مقاومت به انسولین، کاهش حساسیت انسولین سلول های کبدی، عضله اسکلتی و سلول های چربی مشاهده می شود. در طول دهه های اخیر فعالیت ورزشی به ابزار کمکی کلیدی در کنترل بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نوع دو تبدیل شده است و پژوهش ها نشان می دهند که روش های تمرینی گوناگون در کاهش همه گیری و بهبود برخی از عملکردهای سوخت وسازی کبد موثر است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بر شاخص های Parkin و Pink1 در بافت کبد موش های صحرایی دیابتی نوع دو است.

    مواد و روش ها

    در یک طرح تجربی، 30 سر موش صحرایی نر ویستار سه ماهه با دامنه وزنی 225-300 گرم به طور تصادفی در یکی از سه گروه 10 سری شامل کنترل سالم (C: تزریق درون صفاقی سرم سالین)، کنترل دیابتی (D: دیابتی شده با رژیم غذایی پرچرب همراه با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین) و دیابتی تمرین کرده (D+T: دیابتی شده به همراه تمرین) تقسیم شدند. روش تمرینی شامل دویدن با شدت 85-90 درصد سرعت بیشینه در 6 تا 12 وهله دودقیقه ای؛ پنج روز در هفته به مدت هشت هفته بود. همه آزمودنی ها، 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و پس از 12 تا 14 ساعت ناشتایی، به روش بدون درد توسط متخصص کارآزموده بی هوش و جراحی شدند. برای تعیین تغییرات در نیمرخ بیان پروتیین های  Parkinو Pink1 در بافت کبد موش ها از روش وسترن بلات استفاده شد. از تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی بنفرونی برای تحلیل داده ها در سطح معناداری کمتر از پنج صدم استفاده شد.

    نتایج

    القای دیابت (D) موجب افزایش 51 و 63 درصدی به ترتیب در پروتیین های Parkin و Pink1 می شود، اگرچه از نظر آماری معنادار نیست (05/0≤P). با این همه، مداخله تمرینی موجب کاهش 45 و 38 درصدی در Parkin و Pink1 در گروه دیابتی تمرین کرده (D+T) در مقایسه با گروه دیابتی (D) شد، ولی معنادار نبود (05/0≤P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت که هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) برای مشاهده کاهش معنادار میتوفاژی در بافت کبد موش های دیابتی ناکافی است. با توجه به اندک تغییرات مشاهده شده، HIIT شاید یک راهکار پیشگیرانه برای افزایش بی رویه میتوفاژی ناشی از ابتلا به بیماری دیابت نوع دو داشته باشد. با این همه، نتیجه گیری قطعی درباره این شاخص ها و نحوه تاثیرپذیری آن ها از شرایط گوناگون نیازمند پژوهش های بیشتری است

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، میتوفاژی، دیابت نوع دو، بافت کبد
|
  • Ghasem Torabi Palat Kaleh, Ahmad Abdi *, Asieh Abbassi Daloii Pages 1-12
    Background and Purpose

    Aging is a complex physiological process that involves progressive loss of body function and degradation of DNA strands located at the ends of chromosomes-telomeres. The capacity of cells to divide is limited by telomere length, as an excessive shortening of telomeres causes cellular senescence. Exercise training and omega-3 prevent the shortening of telomeres by affecting telomerase. The aim of the present study was to investigate the effect of aerobic training with omega-3 on some shelterins and telomerase of heart tissue in elderly high-fat diet rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats (mean weight 311.32±26.95 g) were obtained from the Pasteur Institute and transferred to the laboratory. After transferring the rats to the laboratory, they were randomly divided into five groups: Normal Diet (ND), High-Fat Diet (HFD), High-Fat Diet-Training (HFDT), High-Fat Diet-Omega3 (HFDω3), and High-Fat Diet-Training-Omega3 (HFDTω3). HFD induction was performed using a high-fat diet containing 17% protein, 43% carbohydrate, and 40% fat. The supplement groups received 1 g of Omega3 (per kg of body weight) orally during the intervention period. The aerobic exercise program at the beginning consisted of running on a treadmill at a speed of 10 m/min, 0-degree incline, for 15 minutes. The speed and duration gradually increased to 16 meters per minute and 50 minutes in the last session. Running was carried out for 8 weeks and five days a week. Data were analyzed by one-way analysis of variance and Tukey post hoc test at the P < 0.05.

    Results

    Induction of HFD significantly decreased the expression of TRF2 (P = 0.002), TERT (P = 0.024) and increased TRF1 (P = 0.0001) compared to the ND group. Exercise and omega-3 significantly increased the expression of TRF2 and TERT in HFD rats (P < 0.05). Also, TRF2 and TERT expression changes were higher in the HFDTω3 group compared to HFDT (P = 0.023 and P = 0.044, respectively) and HFDω3 groups (P = 0.021 and P = 0.042, respectively).

    Conclusion

    The results of the present study showed that elderly and HFD are associated with a decrease in TRF2, TERT and an increase in TRF1 in heart tissue, and aerobic exercise and omega-3 consumption can reverse this trend. Considering the role of shelterins and telomerase in cellular function, it seems that changing the levels of these indicators following physical activity and using omega-3 supplements can partially prevent the occurrence of many heart diseases caused by aging and obesity.

    Keywords: Exercise, Omega 3, Shelterin, Aging, Obesity
  • Saed Dastaan, Saeid Naghibi, Maryam Vatandoust * Pages 13-24
    Background and Purpose

    The expansion of fat tissue depends on its angiogenesis rate, and exercise activities affect various angiogenic factors in this tissue. With the expansion of fat tissue and adipogenesis, a dense and closed capillary network is formed in this tissue, which can suppress angiogenic factors. If there is a wide capillary network and angiogenic factors such as VEGF-A in this tissue, the expansion of fat tissue can be prevented. The aim of this study was to investigate and compare the effect of a variety of endurance exercises on the expression of angiogenic genes vascular endothelial growth factor (VEGF-A) and thrombospondin-1 (TSP-1) in the subcutaneous fat tissue of rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 32 male Wistar rats aged eight weeks and weighing 237 ± 33 grams were randomly divided into four equal groups of control, high-intensity progressive continuous aerobic training (HIT), moderate-intensity continuous aerobic training (MIT) and, high-intensity interval aerobic training (HIIT). The treadmill training protocols consisted of eight weeks, so that the HIT training consisted of running at a speed of 20 m/min or at an intensity of 65% of the maximum oxygen consumption (VO2max), with a gradually increasing slope for 30 minutes. MIT training consisted of running with an intensity of 65% VO2max for 37 minutes, and HIIT training consisted of four high-intensity intervals with four minutes of running with an intensity of 90-100% VO2max and four low-intensity intervals with a duration of three minutes with 50-60% VO2max (28 minutes in total). Finally, 48 hours after the last training session, the subcutaneous fat tissue was isolated and the expression of VEGF-A and TSP-1 genes in the subcutaneous fat tissue was measured by RT-qPCR method. The resulting data were analyzed using a one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test, and the significance level was considered P ≤ 0.05.

    Results

    The findings of the present study showed that all three exercise interventions significantly increased the expression of the VEGF-A gene in subcutaneous fat tissue; But only HIT training could significantly reduce the expression of TSP-1 in this tissue (P ˂ 0.05). Also, the increase in VEGF-A expression was significantly higher after HIT training compared to HIIT (P ˂ 0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, high-intensity and progressive continuous aerobic training is probably the most desirable training method to increase angiogenesis in subcutaneous fat tissue. These types of exercises can be effective in reducing fat mass by improving blood supply to fat tissue.

    Keywords: Exercise training, angiogenesis, Adipose tissue, Thrombospondin-1
  • Zahra Noruzi, Javad Nemati, Mohsen Salesi *, Rasoul Rezai, Mohammad Hemmatinafar Pages 25-33
    Background and Purpose

    increased oxidative stress is the main characteristic of all types of age-related injuries. Regarding the role of physical activity in adaptive responses to oxidative stress and importance of nutritional supplements, the aim of this study was to investigate the effect of six weeks of high-Intensity interval training along with the consumption of  coenzyme  Q10 supplements on the values of Nrf2, NQO1  in the soleus muscle of elderly rats.                                                                                                                                   

    Materials and Methods

    The current research was an experimental and fundamental type, which was conducted in the animal laboratory of Shiraz University. Forty-four elderly male Wistar field rats were used to carry out the research. After a one-week familiarization with the training environment, the animals were randomly divided into high-intensity interval training groups, a supplemental group, high-intensity interval training group with supplementation, and a control group (11 in each group). Subjects in the training groups performed interval high-intensity training for six weeks. So that in the first week, three interval repetitions were performed, in the second week, 5 interval repetitions, in the third week, 7 interval repetitions, and from the beginning of the fourth week to the end of the sixth week, nine interval repetitions were performed. Subjects in the supplement groups also consumed 200 mg of supplement per kilogram of body weight daily. After completing the training and supplementation period, the animals were anesthetized by injecting ketamine and xylazine, their soleus muscle was removed by open surgery, and after being transferred to a nitrogen tank, they were kept in a -80 freezer for western blotting. In order to answer the research questions, a one-way analysis of variance was used, and Tukey's post hoc test was used to check the differences.     

    Results

    The findings of the research showed that high-intensity interval training along with Q10 supplementation has no significant effect on the Nrf2 values of the soleus muscle of elderly rats (P > 0.05). However, high-intensity interval training with and without coenzyme Q10 supplementation, as well as coenzyme Q10 supplementation, only significantly decreased the NQO1 values of the soleus muscle of aged rats (P < 0.001).

    Conclusion

    Considering the lack of effect of high-intensity interval training on Nrf2 and NQO1 reduction in elderly rats, in order to determine the mechanism of the effect of high-intensity interval training on antioxidant pathways, the conditions of the exercise program such as duration, intensity, repetition and exercise sets should be taken into consideration; It is also recommended to consider other standard dosages of coenzyme Q10 supplementation.

    Keywords: training, aging, Coenzyme Q10, Nrf2, NQO1
  • Ali Nosratihashi, Lotfali Bolboli *, Sajjad Anoushirvani Pages 34-43
    Background and Purpose

    Resistance exercise with new training methods such as blood flow restriction, which is performed with lower intensities than the traditional method, can lead to different physiological responses. The purpose of this study was to investigate the effect of a period of upper body resistance exercise with blood flow restriction on the level of cortisol, testosterone and the ratio of testosterone to cortisol in male judo players.

    Materials and Methods

    Thirty male judo players were divided into two groups of resistance training with and without blood flow restriction. The training program consisted of 6 weeks of resistance training, 3 sessions per week. Resistance exercise with blood flow restriction included performing barbell biceps curl exercise at an intensity corresponding to 30% of one repetition maximum (1-RM) with cuff pressure about 120 to 160 mm Hg (around the proximal area of the arm) based on the systolic pressure of each person. For the traditional resistance training group (without vascular occlusion), subjects performed biceps exercise at an intensity corresponding to 75% of 1-RM.  To measure testosterone and cortisol, first blood sample (5ml) was taken before training from the antecubital vein of the right hand. The second blood was taken 48 hours after the last training session of 6th week, the third blood sample was taken 24 hours before the start of the second 6-week activity and the fourth sample was taken 48 hours after the last training session (after 12 weeks).

    Results

    Between-group comparisons showed that cortisol (P=0.018), testosterone (P<0.001) and the ratio of testosterone to cortisol (P=0.001) were significantly different beuween two groups of resistance training with blood flow restriction and resistance training. Within-group comparisons showed that cortisol (P<0.001; d=1.76), testosterone (P<0.001; d=4.03) and the ratio of testosterone to cortisol (P<0.001; d=1.53) were increased significantly following resistance training with blood flow restriction and the percentage of changes were 38.48, 121.11 and 53.57%, respectively. Moreover, cortisol (P<0.001; d=1.27), testosterone (P<0.001; d=2.05) and the ratio of testosterone to cortisol (P=0.010; d=0.63) increased significantly in resistance training group by 25.35, 60.29 and 21.66 %, respectively.

    Conclusion

    According to the results of the research, it could be concluded that both traditional resistance training and resistance training with blood flow restriction can lead to increases in testosterone, cortisol and the ratio of testosterone to cortisol. Furthermore, according to the size of the effect and percentage of differences, it can be mention that effectiveness of resistance training along with blood flow restriction is more pronounced than traditional resistance training.

    Keywords: Resistance training, Blood flow restriction, Testosterone, Cortisol
  • Negar Jamili, Seyed Alireza Hosseini Kakhk *, Roya Askari, Bahram Sadeghi Pages 44-54
    Background and Purpose

    The effect of plyometric training on physical function is well known and the effect of exercise training with blood flow restriction has also been studied. However, the effect of aquatic plyometric with blood flow restriction has not been studied. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of aquatic plyometric training with and without blood flow restriction on physical fitness in young active women.

    Materials and Methods

    The study was a quasi-experimental study with a pre-post test. Thirty young women aged 18 to 30 years were randomly allocated to three groups: aquatic plyometric training with blood flow restriction (n = 10), aquatic plyometric training without blood flow restriction (n = 10) and control (n = 10). The protocol included six weeks of plyometric training (three days a week). The intensity of training (number of sets and repetitions) was considered less in the group with blood flow restriction than the other group. Restriction of blood flow was applied by tightening the elastic band of the upper thigh. Physical function tests were taken before and after the training program. Data were analyzed by using repeated measures of ANOVA with between subject factor. The significant level was set at P≤0.05.

    Results

    Significant improvements were found in fat percentage, anaerobic power, lower body power, speed and maximum strength following aquatic plyometric training with blood flow restriction (P<0.05). There were no significant differences between the groups in other variables of physical function including weight, body mass index, agility and upper body power (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, aquatic plyometric training with blood flow restriction could be effective in improving fat percentage, anaerobic power, lower body power, speed and maximum strength of young active women.

    Keywords: aquatic plyometric training, Blood flow restriction, Physical fitness
  • Mehri Gholipour, Najme Rezaeian *, Mohammad Karimi, Sadegh Cheragh-Birjandi Pages 55-65
    Background and Purpose

    Bile acids are known as key metabolic messengers during liver regeneration and the end product of cholesterol catabolism, which are important for nutrient absorption in the intestine. Recent studies describe bile acids as messenger molecules with diverse functions that have a wide range of receptors in the body. Due to these receptors, bile acids can modulate the rate of self-synthesis, lipid, and glucose and energy metabolism. The FXR-FGFR4-KLB signaling pathway and its role in the regulation of bile acid biosynthesis is one of the novel issues in cholesterol metabolism, especially in the condition of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Despite the recommendations for patients with NAFLD to participate in regular exercise, the type, intensity and duration of exercise that is most beneficial for these patients is not clearly determined yet. Resistance exercise can be effective in improving NAFLD conditions by increasing fat oxidation, controlling appetite and reducing energy intake. This research was carried out to study the effect of eight weeks of resistance training on liver bile acid (BA), beta klotho protein (KLB) and the expression of farnesoid X receptor (FXR), fibroblast growth factor 15 (FGF15) and fibroblast growth factor receptor 4 (FGFR4) in male rats with non-alcoholic fatty liver disease.

    Materials and Methods

    In this study, 16 male Wistar rats (age, six-weeks and weight, 120-160 gr) after induction of NAFLD conditions, with six weeks of high-fat diet were randomly divided into two equal groups (n=8 in each group) of Control (C), and resistance training (R). The resistance training protocol included climbing on a 1-meter ladder with a 2-cm grid and an 85-degree incline. Weighted cylinders ranging from 50 to 75% of their body weight were attached to the rats' tails. The training was carried out for eight weeks period with a frequency of five days per week. Rats were sacrificed 48 hours after the last training session, and the liver tissue samples were taken to for measuring the variables. Data were analyzed by using independent t-test at a significance level of p<0.05.

    Results

    Following eight weeks of resistance training, hepatic BA decreased significantly in R group compared to C group (p=0.001). In addition, KLB protein levels (p=0.001) and the expression of FXR (p=0.001), FGF15 (p=0.001), and FGFR4 (p=0.001) genes were significantly higher in R group compared to C group.

    Conclusion

    Non-alcoholic fatty liver is associated with a decrease in the expression of genes such as FXR, FGF15 and FGFR4, as well as a decrease in klotho protein, which results in a disturbance in cholesterol status and subsequent cell damage in the liver. The exercise intervention may have positive effect on the signaling pathway of FXR-FGFR4-KLB and its role in regulating the biosynthesis of bile acids and improve cholesterol metabolism in the body. It seems that resistance training has beneficial effects in improving this signaling pathway.The data of the present study indicate a possible relationship between resistance training and improvement of fat metabolism in the liver. The muscle-liver axis and the role of this type of exercises on the up-regulation of genes involved in the biosynthesis of hepatic bile acid and then the control of cholesterol metabolism can help in achieving a better understanding of the pathogenesis of NAFLD.

    Keywords: Fatty Liver, bile acids, Signaling Pathway, Resistance training
  • Mohsen Akbarpour *, Safoora Sabagheyan Rad, Narjes Chamani Pages 66-75
    Background and Purpose

    Type 2 diabetes is one of the most common metabolic diseases known in the world and is the main cause of death in many countries, affecting many people every year. Chronic hyperglycemia caused by type 2 diabetes causes oxidative stress, therefore this study compared the effect of eight weeks of traditional resistance training and Total Body Resistance Exercise (TRX) on some oxidative and anti-oxidative indicators in women with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    Thirty women with type 2 diabetes (age, 40-55 years) participated in the study and randomly were divided into three groups of resistance training (n=10), TRX group (n=10), control group (n=10). The experimental groups performed traditional resistance training and TRX three times a week for eight weeks at an intensity corresponding to 80-65% of a maximum repetition, while the control group did not participate in any training program during this period. Blood samples were taken from all subjects before training and 48 hours after the last training session and were used to determine the serum level of superoxide dismutase (SOD), Glutathione Peroxidase (GPx) and malondialdehyde (MDA). Paired t-test was used to investigate the within-groups differences, and the analysis of covariance using Bonferroni's post-hoc test was used to investigate the differences between groups.

    Results

    Present study showed that after eight weeks of traditional resistance training and TRX, significant increases in SOD and GPX levels were observed in the two experimental groups (p< 0.05). However, no significant difference was observed in the control group. MDA levels decreased in both traditional and TRX resistance training groups. The results of between-group analysis showed that there is no significant difference between the two groups of resistance training and TRX for SOD, GPX and MDA indices (P>0.05).

    Conclusion

    Based on said the findings of present study it could be concluded that both training methods can improve oxidative (SOD and GPX) and anti-oxidative (MDA) indices in women with type 2 diabetes.

    Keywords: Traditional resistance training, TRX training, Oxidant, Anti-oxidant, type 2 diabetes
  • Eelahe Shadabnik, Farzad Nazem *, Majid Jalili Pages 76-86
    Background and Purpose

    Accurate measurement of cardiorespiratory fitness (VO2max) is very important in sport sciences. The direct measurement of VO2max using a respiratory gas analysis device cannot be very operational and comprehensive due to the high cost, time-consuming, need for an expert, and the possibility of some cardio-respiratory risks during the performance of an increasing exercise test. Estimating VO2max using equations based on heart rate index (HRindex) is one of the most widely used methods in sports fields, which can estimate an individual's VO2max without needing breath gas analysis. However, this requires accurate measurements of resting and maximal heart rates with the least error. In the present study we aimed to evaluate the validity of VO2max equations based on heart rate index in adolescent boys.

    Material and Methods

    One hundred and fifty-seven healthy adolescent boys (Mean±SD; age, 14.92±1.35 years; BMI, 21.39 ± 4.50 kg/m2 and VO2max: 41.80 ± 6.67 ml/kg/min) from middle and high schools in Hamadan city voluntarily participated in this cross-sectional study. Initially, the resting heart rate and body composition of the subjects were measured. The subjects' VO2max and maximal heart rate were measured by the respiratory gas analysis method by using modified Bruce incremental exercise test (criterion method). Moreover, the subjects' VO2max were estimated using HRindex-based equations. Pearson correlation, pair sample t-test, and Bland and Altman agreement were used to evaluate the validity of heart rate index based on VO2max equations.

    Results

    A significant correlation was observed between the criterion method of VO2max and HRindex-based VO2max equations (R=0.328, p<0.05). A significant difference (p<0.05) was observed between measured and HRindex-based VO2max equations (Mean difference = 3.34 - 5.45 ml/kg/min). In healthy adolescent boys, both estimation equations led to underestimation of VO2max by 11.36 ± 17.93% and 5.84 ± 16.39%, respectively. In addition, the Bland and Altman plot showed low agreement between measured and HRindex-based VO2max equations.

    Conclusions

    HRindex-based VO2max equations do not have sufficient validity to be used in healthy adolescent boys and they led to the underestimation of VO2max. Therefore, it is recommended to employ HRindex-based VO2max equations for healthy adolescent boys.

    Keywords: Cardio-respiratory fitness, resting, maximal heart rate, Heart rate index-based VO2max equations
  • MohammadJavad Pourvaghar *, Saeid Reza Noorimofrad, Mousa Khalafi Pages 87-100
    Background and Purpose

    Vascular endothelial growth factor (VEGF) is the most important marker of angiogenesis that may increase in response to exercise. However, the effect of acute exercise on this marker has been reported inconsistently. Therefore, the aim of this systematic review and meta-analysis is to investigate the effect of acute exercise on circulating VEGF in adults.

    Materials and Methods

    In order to extract original articles, a comprehensive search was conducted in the databases of PubMed, Scopus, Web of Science, SID, Magiran and Google Scholar until 2023 March 1 for studies investigating the effects of acute exercise on circulating levels of VEGF. The meta-analysis criteria included studies published in Persian and English language journals, studies with human subjects with an average age of more than 18 years, studies investigating the effect of acute exercise, and studies measuring serum or plasma VEGF levels. To determine the effect size, standardized mean differences (SMD) values and 95% confidence intervals (CIs) were calculated using CMA2 software. The level of heterogeneity was assessed using the I2 test and the publication bias was also assessed with Egger's test.  Furthermore, subgroup analysis was performed for health status (with chronic disease and healthy) and type of exercise (aerobic, resistance and high-intensity interval exercise).

    Results

    In total, 27 articles (49 exercise interventions) including 704 subjects were included in the meta-analysis. The results of data analysis showed that acute exercise did not lead to significant changes in VEGF immediately after exercise compared to baseline [0.17, (CI: -0.05 to 0.40, p=0.14). The results of subgroup analysis based on the health status showed that exercise had no significant effect on VEGF in healthy subjects [SMD: 0.10, p=0.40], while it tended to increase VEGF in patients [SMD: 0.30, p=0.05]. The results of the subgroup analysis based on the type of exercise also showed that resistance exercise [SMD: 0.58, p=0.008] leads to a significant increase and high-intensity interval exercise [SMD: 0.29, p=0.06] leads to a non-significant increase in VEGF, while the effect of aerobic exercise [SMD: 0.009, p=0.95] was not significant.

    Conclusion

    In general, the findings of this meta-analysis showed that the type of exercise plays an effective role in the responses of VEGF to acute exercise. Resistance and high intensity interval exercise may lead to an increase in circulating VEGF immediately post exercise, while aerobic exercise does not have significant effects. In addition, exercise may increase VEGF in people with metabolic-cardiovascular disease, whereas, it is not effective in healthy individuals.

    Keywords: Exercise, angiogenesis, VEGF
  • Javad Vakili *, Vahid Sari-Sarraf, Sara Farajpour Khazaei Pages 101-109
    Background and Purpose

    There is a close relationship between liver mitochondrial dysfunction and the development of obesity and insulin resistance. As observed in type 2 diabetes, in conditions of insulin resistance, a decrease in insulin sensitivity of liver cells, skeletal muscle and fat cells is observed. In recent decades, physical activity has become a key tool in controlling many diseases, including type 2 diabetes, and studies have shown that various training protocols are effective in reducing the epidemic and improvement of some metabolic functions of the liver. The purpose of this study was to evaluate the effect of eight weeks of high intensity interval training (HIIT) on Parkin and Pink1 proteins in the liver tissue of type 2 diabetic rats.

    Materials and Methods

    In an experimental design, 30 three-month-old adult male Wistar rats with a weight range of 250-300 g were randomly divided into three groups of 10 including healthy control (C: intraperitoneal injection of saline), Diabetic control (D: diabetic with high-fat diet combined with intraperitoneal injection of streptozotocin) and trained diabetic (D+T: diabetic with exercise) were divided. The training protocol encompassed running at an intensity of 85%-90% of the maximum speed in 6 to 12 two-minute intervals; 5 days a week for eight weeks. Fourty eight hours after the last training session and after 12 to 14 hours of fasting, all rats were anesthetized and operated by a trained specialist without pain. A method based on Western blotting was used to determine changes in the expression profile of Parkin and Pink1 proteins in the heart muscle tissue (left ventricle) of rats. The two-way analysis of variance and Bonferroni’s post-hoc test were used to analyze the data.

    Results

    Induction of diabetes (D) causes a 51% and 63% increase in Parkin and Pink1 proteins, respectively, although it is not statistically significant (P>0.05). In addition, exercise intervention caused a 45% and 38% decrease in Parkin and Pink1 in the trained diabetic group (D+T) compared to the diabetic group (D), but it was not significant (p≥0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be stated that eight weeks of HIIT is insufficient to observe a significant reduction of mitophagy in the liver tissue of diabetic rats. At the same time, based on the partial changes of the indices, HIIT might be a preventive measure against the abnormal increase of mitophagy as a result of type 2 diabetes. However, to making a definite conclusion about these indices and how they are affected by different conditions more researches are needed.

    Keywords: High intensity interval training, mitophagy, type 2 diabetes, Liver tissue