فهرست مطالب

مدیریت دانش سازمانی - پیاپی 23 (زمستان 1402)

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 23 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله تولایی صفحات 11-20

    آزمایشگاه مدیریت دانش [1]یک مرکز تحقیقاتی است که به مطالعه، توسعه، استانداردسازی و ارزیابی دانش مدیریت دانش می پردازد. این آزمایشگاه ها می توانند در دانشگاه ها، شرکت ها، یا سایر سازمان ها ایجاد شوند. مهم ترین ضرورت ها و کاربردهای ایجاد آزمایشگاه مدیریت دانش عبارت اند از: پیشرفت در دانش مدیریت دانش: آزمایشگاه های مدیریت دانش می توانند به پیشرفت در دانش مدیریت دانش کمک کنند. این آزمایشگاه ها می توانند با به کارگیری فناوری های نوین خصوصا هوش مصنوعی و انجام تحقیقات نظری، آزمایشی، توسعه ای و کاربردی، به درک بهتر مفاهیم و فرایندهای مدیریت دانش کمک کنند. در این زمینه طراحی و اجرای تحقیقات آزمایشی نقش مهمی در توسعه دانش مدیریت دارد (احمدی و همکاران، 1399). سنجش و ارزیابی دانش: آزمایشگاه های مدیریت دانش می توانند با به کارگیری فناوری های نوین، به شناسایی و ارزیابی وضعیت موجود مدیریت دانش در دانشگاه ها و سازمان ها بر اساس استانداردهای موجود مدیریت دانش پرداخته و گواهی وضعیت مدیریت دانش اعطا نمایند. تولید محصولات و خدمات مبتنی بر دانش: آزمایشگاه های مدیریت دانش می توانند با استفاده از دانش مدیریت دانش، محصولات و خدمات جدیدی تولید کنند که فرایند مدیریت دانش را در دانشگاه ها و سازمان ها حمایت و تسهیل نماید. انتقال دانش مدیریت دانش: آزمایشگاه های مدیریت دانش می توانند به انتقال دانش مدیریت دانش کمک کنند. این آزمایشگاه ها می توانند با برگزاری دوره های آموزشی و کارگاه های عملی حضوری و مجازی، دانش مدیریت دانش را به دانشجویان، کارکنان، و سایر افراد منتقل کنند. ارایه مشاوره و خدمات مدیریت دانش: آزمایشگاه های مدیریت دانش می توانند به ارایه مشاوره و خدمات مدیریت دانش به سازمان ها کمک کنند. این آزمایشگاه ها می توانند با شناسایی مشکلات مدیریت دانش در سازمان ها، به آنها در حل این مشکلات کمک کنند.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه، مدیریت دانش، دانشگاه، صنعت
  • محمدرضا حسنی آهنگر، روح الله تولایی*، محمدحسین شادمان فر صفحات 21-47

    دانشگاه ها برای ایفای نقش در تمدن سازی دو ماموریت اصلی را برعهده دارند که عبارتند از:1) تربیت مدیران و کارشناسان و 2) تولید فکر و دانش. جمهوری اسلامی ایران به عنوان هسته اصلی تمدن نوین اسلامی برای انجام این ماموریت ها نیازمند تعامل علمی دانشگاه با جامعه و صنعت برای شناسایی نظام مسایل خود می باشد. در همین راستا تحقیق حاضر با هدف ارایه چارچوبی برای شبکه سازی دانشی و مدیریت دانش دانشگاه ها جهت ایفای نقش در تمدن سازی انجام شده است. این تحقیق از نوع توسعه ای بوده و با روش تحلیل مضمون انجام شده است. منبع اصلی جمع آوری اطلاعات جهت کدگذاری، مجموعه بیانات و مستندات مکتوب رهبر معظم انقلاب ازطریق جست وجوی کلیدواژگان و متن خوانی انجام شده است. بر این اساس پس از غور در داده ها، 77 مضمون پایه و 13 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر شامل «هسته دانا»، «شبکه توانا»، «آفت ها» و «نتایج و پیامدها» به شکل نقشه ی شبکه (تارنما)، نمایش داده می شود. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد هسته دانا در دانشگاه تراز انقلاب اسلامی شامل مولفه های مراکز علم و فناوری، پردیس های مدیریت و راهبری، تجاری سازی و انتقال فناوری، و مطالعات آینده پژوهی، نوآوری و مدیریت دانش بوده و شبکه توانای آن در حوزه دستیابی به کادر علم و فناوری شامل شبکه دانشگاه، شبکه نخبگان و فرهیختگان، شبکه دانشمندان و شبکه شرکت های دانش بنیان می باشد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، نوآوری، دانشگاه اسلامی، خط مشی گذاری علم و فناوری
  • مریم دانشور*، فاطمه کریمی جعفری، فاطمه صابری صفحات 49-78

    دانش همواره قدرت و دارایی ارزشمندی برای سازمان ها محسوب می شود و دستاورد آن یک مزیت رقابتی برای سازمان ها است. همان گونه که به اشتراک گذاری دانش پیامدهای مثبتی برای سازمان دارد، پنهان سازی دانش می تواند تاثیرات مخربی بر عملکرد سازمان از جنبه های گوناگون داشته باشد. تشویق عواملی که رفتار پنهان سازی دانش کارکنان را کاهش می دهد، ضروری است و یکی از قوی ترین عوامل این امر، رهبری در سازمان است. هدف این مطالعه مرور سیستماتیک تاثیر سبک های رهبری مختلف بر پنهان سازی دانش با رویکرد فراتحلیل است. از مجموع 167 مقاله که در جستجوی اولیه از پایگاه های استنادی و اطلاعات علمی داخلی و خارجی معتبر به دست آمد، در نهایت بر اساس بندهای پروتکل 24 مقاله برای فراتحلیل انتخاب شدند. تحلیل ها نشان می دهد که با توجه به ناهمگونی مطالعات بررسی شده در ارتباط با فرضیات تحقیق بر اساس اندازه اثر تصادفی تاثیر تمام سبک های رهبری بر پنهان سازی دانش تایید می شود. همچنین نتایج آزمون N ایمن از خطا، پایداری و غیرقابل تغییر بودن نتایج این تحقیق را نشان می دهد. نتایج این تحقیق نشان می دهد سبک های رهبری اخلاقی، نوع دوستانه، دانشی، تحول آفرین و توانمندساز بر پنهان سازی دانش تاثیر منفی و سبک رهبری استثماری بر پنهان سازی دانش تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: پنهان سازی دانش، سبک رهبری، مرور سیستماتیک، فراتحلیل
  • یاسر فیض اللهی، علیرضا نوروزی*، مهران کشتکار هرانکی صفحات 79-111

    این پژوهش با هدف تبیین ابعاد و مولفه های حکمرانی دانش در سازمان با رویکرد سیستمی انجام شده است. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و با روش فراترکیب انجام شده است. در این پژوهش 451 منبع علمی مرتبط در بازه زمانی قبل از سال 2022 از منابع داخلی و خارجی مختلف انتخاب شد و با استفاده از روش فراترکیب و استفاده از «برنامه مهارت های ارزیابی انتقادی» (CASP)، در نهایت 105 پژوهش علمی در راستای هدف پژوهش مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتند. در این خصوص، با به کارگیری رویکرد سیستمی و با استفاده از روش کدگذاری باز، کدهای مربوطه در سه مقوله اصلی شامل ورودی، فرایند و خروجی، شناسایی و استخراج گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که ورودی مدل شامل چیستی حکمرانی دانش سازمانی (رویکرد، ماهیت و موضوع) است. همچنین فرایند حکمرانی دانش سازمانی شامل ملزومات، عوامل موثر، موانع و ابزارها هستند. خروجی مدل حکمرانی دانش سازمانی به دست آمده نیز شامل کارکردها و دستاوردها است. موضوع (مدل مفهومی حکمرانی دانش سازمانی) و رویکرد (رویکرد سیستمی) پژوهش حاضر جنبه نوآورانه و منحصر بفرد دارد. نتایج پژوهش حاضر می تواند تسهیلگر پیاده سازی حکمرانی دانش در سازمان ها باشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی دانش، حکمرانی دانش سازمانی، رویکرد سیستمی، فراترکیب
  • زینب بحرینی، علیرضا رشیدی*، محمدجواد جمشیدی، مهدی حسین پور صفحات 113-150

    موفقیت شتاب دهنده ها مستلزم رشد و بهبود مستمر ظرفیت جذب دانش از منابع درون و برون سازمانی است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف مدلسازی توسعه ظرفیت جذب دانش در شتاب دهنده های استارتاپ انجام گرفت. این پژوهش براساس هدف یک مطالعه کاربردی-توسعه ای است و براساس روش گردآوری داده ها یک مطالعه غیرآزمایشی (توصیفی) از نوع پیمایش مقطعی می باشد. همچنین در این مطالعه از روش پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه ISM بود. برای اعتبارسنجی بخش کیفی از ضریب هولستی استفاده شد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش، شامل مدیران شتاب دهنده های استارتاپ است که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با 15 مصاحبه به اشباع نظری دست پیدا شد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل کیفی مضمون و نرم افزار Nvivo استفاده شد. سپس با استفاده از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری به ارایه مدل پژوهش پرداخته شد. . در آخر با استفاده از تحلیل MICMAC نوع متغیرها با توجه به اثرگذاری و تاثیر پذیری بر سایر متغیرها مشخص شده است، یافته های پژوهشی نشان داد توانمندی منابع انسانی تاثیرگذارترین مولفه می بشاد و در سطح 4 قرار گرفته است در نتیجه برای هرگونه برنامه و اقدام برای ارتقای ظرفیت جذب دانش در شتاب دهنده ها باید به نقش کلیدی و پایه ای این عامل توجه شود. این مولفه در ارتقای طرفیت جذب دانش در شتاب دهنده ها دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی پایینی می باشد و جزء اولویت های اقدام در توسعه جذب دانش در شتاب دهنده های استارتاپ می باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت جذب دانش، شتاب دهنده های استارتاپ، رویکردآمیخته اکتشافی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • علی شریعت نژاد* صفحات 151-180

    تحولات سریع فناوری، جریان سیال دانش و تغییرات روزافزون، از جمله مشخصه های بارز محیطی به شمار می روند که سازمان های کنونی با آن ها مواجه اند. پیچیدگی های عصر اطلاعات، هزاره جدید را جولانگاه تاخت وتاز سازمان هایی خواهد کرد که قابلیت های متحیرکننده دانش را به خدمت درآورده و با استفاده از آن در ماراتن نفس گیر رقابت جهانی، موفق تر عمل نمایند. ابزاری که این سازمان ها در جهت توفیق و نیل به اهداف خود در دست دارند، سیستم مدیریت دانش است. لذا پژوهش حاضر با شناسایی پیشایندها و پسایندهای استقرار برنامه مدیریت دانش منابع انسانی براساس سیستم آنبوردینگ منابع انسانی انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش خبرگان هستند که از میان آن ها 25 نفر به عنوان اعضای نمونه با روش نمونه گلوله برفی و بر اساس اصل اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در بخش کیفی پژوهش، مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه است. روایی و پایایی مصاحبه پژوهش با استفاده از روش روایی محتوایی و روایی نظری و پایایی درون کدگذار میان کدگذار تایید شد. همچنین روایی و پایایی پرسشنامه پژوهش با روایی محتوایی و بازآزمون سنجیده شد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از رویکرد تحلیل محتوا و روش کدگذاری با بهره گیری از نرم افزار اتلس تی و در بخش کمی از روش نقشه شناخت فازی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهمترین عوامل پیشایندی، مقابله با پدیده اینرسی دانش، پیاده سازی آنلاین برنامه های آموزشی مورد نیاز سازمان، سهولت در دسترسی به اطلاعات و داده های مورد نیاز کارکنان و مقابله با پدیده احتکار دانش سازمانی هستند. همچنین مهمترین پسایندهای استقرار سیستم مدیریت دانش منابع انسانی بر اساس سیستم آنبوردینگ همگامی با سیالیت دانش و تغییرات روزافزون فناوری، افزایش سواد اطلاعاتی و سواد فناوری کارکنان، تشریک تجربیات میان افراد باتجربه و تازه ورود به سازمان و کاهش هزینه های آموزشی و جامعه پذیری سازمانی است.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، سیستم آنبوردینگ منابع انسانی
  • پوریا مالکی نژاد، سید حیدر میرفخرالدینی*، علی مروتی شریف آبادی، سید محمود زنجیرچی صفحات 181-216

    امروز با توجه به حفظ محیط زیست و ایجاد درآمد پایدار، زنجیره تامین حلقه بسته به عنوان راهی برای استفاده مجدد از محصولات در مرکز توجه قرار گرفته است. با این حال، استفاده از مدیریت دانش در این زنجیره ها بدون فناوری های مدرن مثل زنجیره بلوکی مشکل است. به همین منظور زنجیره های بلوکی دانشی شکل گرفته اند تا بتوانند این قابلیت ها را بهبود بخشند. از سوی دیگر شرکت های دانش بنیان در کشور در صورتی که بتوانند از مزایای زنجیره های بلوکی دانشی در ساختار زنجیره تامین حلقه بسته خود استفاده نمایند؛ قادر خواهند بود تا مزیت های فراوانی را کسب نمایند. این پژوهش به عنوان یک تلاش نوآورانه در تطبیق مدیریت دانش با فناوری مدرن زنجیره های بلوکی دانشی در زنجیره تامین حلقه بسته شرکت های دانش بنیان صورت گرفته است. هدف این پژوهش، بهبود عملکرد و بهره وری این شرکت ها در مدیریت دانش و بهره گیری از زنجیره های بلوکی دانشی در زمینه زنجیره تامین حلقه بسته است. بدین منظور در ابتدا با مطالعه پیشینه پژوهش، 10 عامل اثرگذر بر این پژوهش شناسایی گردید. در ادامه و به منظور تایید اثرگذاری این عوامل بر استقرار زنجیره های بلوکی دانشی در زنجیره تامین شرکت های دانش بنیان از آزمون میانگین تکی استفاده گردید. با تایید 10 عامل اثرگذار و با استفاده از اطلاعات 14 شرکت دانش بنیان واقع در پارک علم و فناوری یزد و جمع آوری 83 پرسشنامه، وضعیت فعلی شرکت های دانش بنیان در استقرار زنجیره های بلوکی در زنجیره تامین حلقه بسته آن ها با استفاده از تکنیک نقشه شناختی فازی شناسایی گردید. بر اساس ساختار سیستمی شکل گرفته، اقدام به طراحی سناریوی رو به عقب و رو به جلو گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که عامل قابلیت همکاری دارای بیشترین اثرگذاری بر رفتار سایر عوامل پژوهش دارد. از دیگر نتایج پژوهش می توان به نقش بالای عامل اطمینان از اعتبار و امنیت بر عامل قابلیت همکاری اشاره نمود.

    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، زنجیره تامین حلقه بسته، زنجیره های بلوکی دانشی، مدیریت دانش
|
  • Ruhollah Tavallaei Pages 11-20

    Knowledge Management Laboratory is a research center that studies develops, standardizes, and evaluates knowledge management knowledge. These laboratories can be established in universities, companies, or other organizations. The most important necessities and applications of creating a knowledge management laboratory are: Advancement in knowledge management knowledge: Knowledge management laboratories can contribute to the advancement of knowledge management knowledge. These laboratories can help to better understand the concepts and processes of knowledge management by applying new technologies, especially artificial intelligence, and conducting theoretical, experimental, developmental, and applied research. In this context, the design and implementation of experimental research play an important role in the development of management knowledge (Ahmadi et al., 2019). Measuring and evaluating knowledge: Knowledge management laboratories can identify and evaluate the current state of knowledge management in universities and organizations based on existing standards of knowledge management and grant a certificate of knowledge management status by using new technologies. Production of knowledge-based products and services: Knowledge management laboratories can use knowledge management knowledge to produce new products and services that support and facilitate the knowledge management process in universities and organizations. Knowledge management knowledge transfer: Knowledge management laboratories can help to transfer knowledge management knowledge. These laboratories can transfer the knowledge of knowledge management to students, employees, and other people by holding training courses and hands-on and virtual workshops. Providing advice and knowledge management services: Knowledge management laboratories can help organizations provide advice and knowledge management services. These laboratories can help them solve these problems by identifying knowledge management problems in organizations.

    Keywords: laboratory, knowledge management, University, industry
  • MohmmadReza Hassani Ahangar, Ruhollah Tavallaei *, MohammedHossain Shadmanfar Pages 21-47

    To play a role in civilization, universities have two main missions, which are: 1) training managers and experts and 2) producing thought and knowledge. The Islamic Republic of Iran, as the main core of the modern Islamic civilization, needs the scientific interaction of the university with society and industry to identify its system of problems in order to carry out these missions. In this regard, the present research has been done with the aim of providing a framework for knowledge networking and knowledge management of universities to play a role in civilization building. This research is of developmental type and was done with thematic analysis method. The main source of information collection for coding is the collection of written statements and documents of the Supreme Leader of the Revolution through keyword search and text reading. Based on this, after considering the data, 77 basic themes and 13 organizing themes and 3 overarching themes including "knowledgeable core", "capable network", "pests" and "results and consequences" in the form of a network map (website), display It will be given. The results of the present research show that the knowledge core in Taraz University of the Islamic Revolution includes the components of science and technology centers, management and leadership campuses, commercialization and technology transfer, and future studies, innovation and knowledge management, and its capable network in the field of achievement The science and technology cadre includes the network of universities, the network of elites and scholars, the network of scientists and the network of knowledge-based companies.

    Keywords: University, Innovation, Islamic university, science, technology policy making
  • Maryam Daneshvar *, Fatemeh Karimi Jafari, Fatemeh Saberi Pages 49-78

    Knowledge is always considered a valuable asset and strength for organizations, and its achievement is a competitive advantage for organizations. Just as sharing knowledge has positive consequences for the organization, knowledge hiding can have destructive effects on the organization's performance in various aspects. It is necessary to encourage the factors that reduce the knowledge hiding behavior of employees, and one of the strongest factors of this is the leadership in the organization. The aim of this study is to systematic review the impact of different leadership styles on knowledge hiding with a meta-analytical approach. From a total of 167 articles that were obtained in the initial search from reliable scientific information and citation databases, 24 articles were finally selected for meta-analysis based on the protocol clauses. The analyzes show that according to the heterogeneity of the reviewed studies in relation to the research hypotheses based on the random effect size, the effect of all leadership styles on knowledge hiding is confirmed. Also, the results of the fail-safe N test show the stability and immutability of the results of this research. The results of this research show that ethical, altruistic, knowledge, inclusive and empowering leadership styles have a negative effect on knowledge hiding and exploitative leadership style has a positive effect on knowledge hiding.

    Keywords: Knowledge hiding, leadership style, Systematic review, Meta Analysis
  • Yaser Faizolahy, Alireza Noruzi *, Mehran Keshtkar Pages 79-111

    This research was done with the aim of explaining the dimensions and components of knowledge governance in the organization with a systemic approach. The current research was conducted with a qualitative approach and a meta-synthesis method. In this research, 451 related scientific sources were selected from various internal and external sources in the period before 2022, and using the meta-synthesis method and the use of "Critical Appraisal Skills Program" (CASP), finally 105 scientific researches were selected in line with the goal of the research. were evaluated and reviewed. In this regard, by applying a systemic approach and using the open coding method, relevant codes were identified and extracted in three main categories including input, process and output. The findings of the research show that the input of the model includes the nature of organizational knowledge governance (approach, nature and subject). Also, the governance process of organizational knowledge includes requirements, effective factors, obstacles and tools. The output of the obtained organizational knowledge governance model also includes functions and achievements. The topic (conceptual model of organizational knowledge governance) and the approach (system approach) of the current research have an innovative and unique aspect. The results of the present research can facilitate the implementation of knowledge governance in organizations.

    Keywords: Knowledge Governance, Organizational knowledge governance, systematic approach, Meta synthesis
  • Zeinab Bahreini, Alireza Rashidi *, MohammadJavad Jamshidi, Mahdi Hosseinpour Pages 113-150

    The success of accelerators requires continuous growth and improvement of the capacity to absorb knowledge from internal and external organizational resources. In this regard, the present study is aimed to design a model for improving the capacity of knowledge absorption in startup accelerators. This study is an applied-developmental design in terms of purpose, and non-experimental (descriptive) in terms of data collection and a cross-sectional study. Also, in this study, a mixed research method (qualitative-quantitative) is used. The data collection measure in the qualitative section is semi-structured interview, and in the quantitative section, ISM questionnaire is used. The Holsti coefficient is used to validate the qualitative section, The statistical population includes the managers of startup accelerators who are selected by the purposeful sampling method and theoretical saturation was achieved with 15 interviews. Thematic analysis method and Nvivo software were used for data analysis in the qualitative. Then, using the interpretive- structural modeling method, the research model was presented. Finally, using MICMAC analysis, the type of variables has been identified based on their influence and susceptibility to other variables. The research findings showed that the human rsources emmpowerment is the most influential components and is placed at level 4. Therefore, any program or action to enhance knowledge absorption capacity in accelerators should focus on the key and fundamental role of this factor. This components have high penetration power and low dependence in enhancing knowledge absorption capacity in accelerators and is among the priorities for action in improving knowledge absorption in startup accelerators

    Keywords: knowledge Absortive Capacity, startup accelerators, exploratory mixed method, interpretive structural modeling
  • Ali Shariatnejad * Pages 151-180

    Rapid technological development, the fluid flow of knowledge, and ever-increasing change are among the obvious features of the environment facing today's organizations. The complexity of the information age will make the new millennium a breeding ground for organizations that harness the amazing capabilities of knowledge and use it to be more successful in the breathtaking marathon of global competition. The tool that these organizations have in their hands to achieve their goals is the knowledge management system. Therefore, the current research was carried out by identifying the antecedents and consequences of the establishment of the human resources knowledge management program based on the human resources onboarding system. This research is applied in terms of purpose and survey in terms of data collection method. The statistical population of the research is the experts, among whom 25 people were selected as sample members using the snowball sampling method based on the principle of theoretical saturation. The data collection tool in the qualitative part of the research is an interview and in the quantitative part is a questionnaire. The validity and reliability of the research interview were confirmed using content validity and theoretical validity and intra-coder inter-coder reliability. Also, the validity and reliability of the research questionnaire were measured by content and retest validity. To analyze the data in the qualitative part, the content analysis approach and the coding method were used using Atlas. ti software, and in the quantitative part, the FCM method was used. The findings of the research show that the most important predisposing factors are dealing with the phenomenon of knowledge inertia, online implementation of training programs required by the organization, ease of access to information and data needed by employees, and dealing with the hoarding of organizational knowledge. Also, the most important consequences of the establishment of the knowledge management system of human resources based on the onboarding system are synchronization with the fluidity of knowledge and the ever-increasing changes in technology, increasing the information literacy and technology literacy of employees, sharing experiences between experienced people and newcomers to the organization and reducing educational costs and organizational socialization.

    Keywords: knowledge, knowledge management, human resources onboarding system
  • Pooria Malekinejad, Seyed Haidar Mirfakhardini *, Ali Morovati Sharif Abadi, Seyed Mahmood Zanjirchi Pages 181-216

    Today, with regard to preserving the environment and generating sustainable income, the closed-loop supply chain is at the center of attention as a means to reuse products. However, utilizing knowledge management in these chains without modern technologies such as blockchain is challenging. For this purpose, knowledge blockchains have been developed to enhance these capabilities. On the other hand, knowledge-based companies in the country, if they can harness the benefits of knowledge blockchains in their closed-loop supply chain structure, will be able to gain many advantages. This research has been conducted as an innovative effort to integrate knowledge management with the modern technology of knowledge blockchains in the closed-loop supply chain of knowledge-based companies. The objective of this research is to improve the performance and efficiency of these companies in knowledge management and the utilization of knowledge blockchains in the field of the closed-loop supply chain. To achieve this goal, first, by reviewing the research background, 10 factors influencing this research were identified. Subsequently, to validate the impact of these factors on the implementation of knowledge blockchains in the supply chain of knowledge-based companies, a One sample t test was employed. By confirming the influence of 10 significant factors and utilizing data from 14 knowledge-based companies situated in Yazd Science and Technology Park and collecting 83 questionnaires, the current status of knowledge-based companies in implementing blockchains in their closed-loop supply chain was identified using the fuzzy cognitive map technique. Based on the developed system structure, backward and forward scenarios were designed. The research findings indicate that the cooperation factor exerts the greatest influence on the behavior of other research factors. Among other results of the research, we can highlight the significant role of the reliability and security assurance factor compared to the interoperability factor.

    Keywords: knowledge-based companies, closed-loop supply chains, knowledge blockchain, knowledge management