فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال یازدهم شماره 4 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن داودی، مرتضی حسین زاده*، فاطمه سعادت صفحات 353-359
    مقدمه
    دوره بازیافت (بازگشت به حالت اولیه) می تواند در کاهش خستگی بعد از فعالیت ورزشی موثر باشد. هدف از تحقیق مقایسه دو روش بازیافت فعال و ماساژ ورزشی بر فعالیت هورمون کورتیزول و لاکتات خون دوندگان مرد نیمه حرفه ای بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق نیمه تجربی از بین دوندگان نیمه حرفه ای 20 نفر به تصادف انتخاب و به دو گروه بازیافت فعال و بازیافت با روش ماساژ انتخاب شدند. ابتدا از آزمودنی ها جهت بررسی متغیرها در پیش آزمون نمونه های خونی با 12 ساعت ناشتا گرفته شد، سپس دو گروه در مسابقه دوی 1500 متر شرکت نمودند و در پایان مسابقه بازیافت ها انجام شد. بعد از خون گیری، از آزمودنی ها پس آزمون به عمل آمد. در تجزیه وتحلیل یافته ها، از آزمون t همبسته و t مستقل با معنی داری کمتر از 0/05 استفاده شد. 
    یافته ها
    نتایج نشان داد سطوح کورتیزول پس از بازیافت با شیوه ماساژ با سطوح پیش آزمون تفاوت معنی داری نداشت (0/67=P) اما سطوح لاکتات در پس آزمون متعاقب بازیافت ماساژ، به طور معنی داری بالاتر از پیش آزمون بود (0/001=P). سطوح کورتیزول آزمون گروه فعال به طور معنی داری بالاتر از سطوح آن در پیش آزمون بود (0/04=P) و سطوح کورتیزول در پس آزمون به طور معنی داری بالاتر از سطوح پیش آزمون گروه بازیافت فعال بود (0/001=P). تفاوت معنی داری در دو شیوه بازیافت ماساژ و بازیافت فعال در سطوح کورتیزول (0/48=P) و لاکتات (0/45=P) خون دوندگان نیمه حرفه ای وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در این سطح از شدت تمرین، بین دو روش بازیافت (فعال و ماساژ) در تغییرات لاکتات و هورمون کورتیزول تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: لاکتیک اسید، هیدروکورتیزون، بازیابی عملکرد، دست ورزی ماهیچه ای اسکلتی
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، وحید صوابی نیری، شبنم بریاجی، زهرا سعیدی، آرینا کیانی، علی فتحی آشتیانی صفحات 360-373
    مقدمه
    آرتریت روماتویید یک بیماری چندعاملی محسوب می شود که پیامدهای روان شناختی متعددی برای بیمار به همراه دارد. در این راستا، پژوهش حاضر باهدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد جنسی، راهبردهای مقابله ای و تحمل پریشانی کارمندان مبتلا به آرتریت روماتویید انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارمندان استان تهران در سال 1399 بود که از میان آن ها 30 بیمار به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جای دهی شدند. ابزار گردآوری شامل پرسش نامه های عملکرد جنسی، راهبردهای مقابله ای و تحمل پریشانی بود. گروه مداخله 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره توسط نرم افزار 24 SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معنی داری سبب کاهش سبک های مقابله ای هیجان مدار و اجتنابی، و افزایش عملکرد جنسی، سبک مقابله ای مسیله مدار و تحمل پریشانی (تحمل، جذب، ارزیابی، تنظیم) در کارمندان مبتلا به آرتریت روماتویید شده است (0/001>P). همچنین با توجه به اندازه اثر محاسبه شده، 76 درصد از کل واریانس های گروه آزمایش و گواه ناشی از اثر متغیر مستقل است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش حاکی از اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش سلامت روانی بیماران آرتریت روماتویید بود. ازآنجاکه بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید از نظر روانی آسیب پذیر هستند، لازم است تدابیری در جهت ارتقای سلامت روان شناختی آن ها اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سلامت جنسی، سازگاری روانی، پریشانی روانی، آرتریت روماتوئید
  • جواد وکیلی*، سید علی کیمیایی، حسین کارشکی، سید امیر امین یزدی صفحات 374-387
    مقدمه

    رضایت جنسی یکی از مهم ترین عوامل خوشبختی زندگی زناشویی است و نقش مهمی در سلامت، بهزیستی و کیفیت زندگی افراد یک جامعه دارد. از این رو هدف این مطالعه تدوین و تعیین اثربخشی بسته مشاوره ای الگوی تبادل جنسی بر میزان رضایت و صمیمیت جنسی زوج های ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش به شیوه طرح تحقیق آمیخته اکتشافی اجرا شد. ابتدا به شیوه کیفی عوامل موثر بر تبادل جنسی زوج ها استخراج و سپس بسته مشاوره بر اساس آن تدوین گردید. به جهت اعتباریابی کمی نیز از ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوا استفاده شد. برای بخش بعدی پژوهش از روش کاربردی و نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بهره گرفته شد و جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مکرر و نرم افزار SPSS 26 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مقدار ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوایی بالاتر از اندازه موردنیاز (CVR≥49 و 79≥CVI) بود و بسته مشاوره ای معتبر شناخته شد. نتایج مرحله بعد نیز نشان داد که بسته مشاوره الگوی تبادل جنسی به طور معناداری بر افزایش رضایت جنسی (0/01>P) و افزایش صمیمیت جنسی (0/01>P) موثر بود و گروه آزمایش، افزایش معناداری در میزان رضایت و صمیمیت جنسی در مقایسه با گروه کنترل به دست آورد.

    نتیجه گیری

    بسته مشاوره الگوی تبادل جنسی معتبر است و می تواند سبب افزایش رضایت و صمیمیت جنسی زوج های ایرانی شود.

    کلیدواژگان: تبادل، ارگاسم، مشاوره جنسی
  • زهرا علیزاده، عباس روحانی* صفحات 388-400
    مقدمه
    شیوع رفتارهای پرخطر در نوجوانان و جوانان از نگرانی های جوامع مختلف محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش رفتارهای پرخطر و آسیب زا در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان مبارکه انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان ارجاعی با رفتارهای پرخطر مدارس دوره دوم متوسطه شهرستان مبارکه اصفهان به هسته مشاوره آموزش وپرورش شهرستان بود. شرکت کنندگان شامل 30 دانش آموز بودند که به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. از مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی به عنوان پیش آزمون و پس آزمون (دو هفته بعد از اجرای آزمایش) استفاده شد. گروه آزمایشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را طی 6 جلسه 90 الی 100 دقیقه ای دریافت کرد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد.
    یافته ها
    برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد و نتایج به دست آمده بیانگر کاهش رفتارهای پرخطر (به استثنای مصرف الکل) در دانش آموزان شرکت کننده در مطالعه به میزان 56 درصد بود. (0/01>P). همچنین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب کاهش رفتارهای پرخطر در دانش آموزان گروه آزمایش شده به میزان 56 درصد شد. (0/01>P)
    نتیجه گیری
    با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد توانمندی دانش آموزان می توان با رفتارهای پرخطر آن ها مقابله کرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش، درمان، رفتار پرخطر
  • ثنا عاصم*، زینب خانجانی صفحات 401-416
    مقدمه
    ناکارآمدی نظام دوپامینرژیک با نشانه های گوناگون از قبیل ترجیح دادن پاداش های فوری و خطرپذیری، نقص در مدیریت زمان و بازداری رفتار، نقص توجه و کاهش ارزش تاخیری پاداش مرتبط است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی نارسایی توجه، خطرپذیری، کاهش ارزش تاخیر پاداش بر اساس نقایص انگیزشی و نقص در ادراک زمان در کودکان با نشانه های اختلال نقص توجه یا بیش فعالی (ADHD) بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر با توجه به هدف، از نوع بنیادی و با توجه به شیوه جمع آوری داده ها از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل تمام کودکان با نشانه های اختلال ADHD در بازه سنی 7 تا 12 سال در شهر ارومیه در سال 1400 بود. از جامعه مورد مطالعه تعداد 200 نفر به روش غیر تصادفی و در دسترس از کلینک های روانشناسی و مراکز مربوطه انتخاب شد و پس از کسب رضایت کودک و والدین وی به عنوان نمونه نهایی ثبت شد. برای جمع آوری داده های پژوهش حاضر از تکلیف کاهش ارزش تاخیری، تکلیف خطرپذیری بادکنکی، مقیاس خودسنجی برانگیختگی، آزمون بازتولید زمانی و عملکرد پیوسته سنجش توجه استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر از روش تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار 23 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نقایص انگیزشی و نقص در ادراک زمان در سطح 0/001=P نارسایی توجه، خطرپذیری و کاهش ارزش تاخیری در کودکان با نشانه های ADHD را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    نتیجه اینکه نارسایی در توجه، خطرپذیری و نیز کاهش ارزش تاخیری در کودکان ADHD پاسخی به نقص در انگیزش و نقص در ادراک زمان است.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، انگیختگی، ادراک زمان، خطرپذیری
  • رکسانا طریقی، حسین جناآبادی*، ولی مهدی نژاد صفحات 417-429
    مقدمه
    نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه حساسیت بیش ازحدی نسبت به خطرات محیطی دارند و در هیجان ها و خودگردانی تحصیلی با مشکلاتی روبرو هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تروما بر هیجان و خودگردانی تحصیلی نوجوانان دختر با علایم بالینی اختلال استرس پس از ضربه انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش در این مطالعه، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود و در آن 20 نفر از دختران دوره اول متوسطه شهر زاهدان در سال 1400 به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) جای دهی شدند. درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تروما طی 11 جلسه نوددقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه هیجانات تحصیلی پکران و همکاران (2002)، پرسشنامه استرس پس از سانحه (PTSD) کیانو همکاران (1987) و خودگردانی تحصیلی زیمرمن و مارتینز - پونز (1986) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک و چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تفاوت مشاهده شده بین میانگین های نمرات هیجانات تحصیلی و خودگردانی تحصیلی گروه آزمایش - کنترل در مرحله پس آزمون با 95 درصد اطمینان معنی دار (0/05>P) و میزان تاثیر درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تروما برای هیجانات مثبت تحصیلی 0/76، هیجانات منفی تحصیلی 0/65 و خودگردانی تحصیلی 0/78 بوده است.
    نتیجه گیری
    برای کاهش مشکلات روان شناختی نوجوانان با علایم بالینی اختلال استرس پس از ضربه می توان از درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تروما بهره گرفت.
    کلیدواژگان: کرونا، اختلال استرس پس از ضربه، خودگردانی، هیجان، درمان شناختی رفتاری
  • صدیقه یزدان پرست، حمدالله منظری توکلی*، شهین شرفی، زهرا شکوه، سعید صیادی صفحات 430-441
    مقدمه
    فرسودگی شغلی کارکنان یکی از مهم ترین مسایل سازمان های امروزی است چراکه کارکنان فرسوده و تحلیل رفته نمی توانند در نیل به اهداف سازمانی موثر باشند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین توانمندسازی روان شناختی با فرسودگی شغلی با توجه به نقش میانجی هوش هیجانی در پرستاران بیمارستان های خصوصی شیراز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی تحلیلی و روی 256 نفر از 750 نفر پرستار بیمارستان های خصوصی شیراز انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلچ، توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و هوش هیجانی بار اون و برای آنالیز داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    قدر مطلق ضریب مسیر تبیین وضعیت رابطه بین توانمندسازی روان شناختی با فرسودگی شغلی بالاتر از 0/3 (0/545) و آماره t نیز بالاتر از 1/96 به دست آمد؛ بنابراین بین توانمندسازی روان شناختی با فرسودگی شغلی رابطه منفی وجود دارد، یعنی با افزایش توانمندسازی روان شناختی، فرسودگی شغلی کاهش می یابد. همچنین هوش هیجانی سبب افزایش تاثیر توانمندسازی روان شناختی بر فرسودگی شغلی می گردد، در واقع با افزایش هم زمان توانمندسازی روان شناختی و هوش هیجانی، فرسودگی شغلی کمتر می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و وجود تاثیرهای متقابل بین توانمندسازی روان شناختی، هوش هیجانی و فرسودگی شغلی هیجانی، انتظار می رود مدیران بتوانند با تلاش برای تقویت هوش در توانمندسازی روان شناختی نیز تغییر ایجاد نمایند و به بهبود کارآمدی پرستاران کمک کنند
    کلیدواژگان: توانمندی روان شناختی، فرسودگی، هوش هیجانی، پرستاران
  • اسماعیل تیموری، آرمین فریدونی، حمیدرضا ثابت، زهرا ملکی، صدیقه حنانی* صفحات 442-453
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین فرهنگ سازمانی و تعهد سازمانی اعضای تیم جراحی طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، مقطعی و روی 200 نفر از اعضای تیم جراحی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1398 انجام شد. برای نمونه گیری ابتدا نمونه گیری خوشه ای و سپس طبقه بندی با تخصیص متناسب انجام گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، فرهنگ سازمانی رابینز و تعهد سازمانی آلن و میر استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 8/21±34/37 سال بود که اکثریت آن ها را زنان (62/5 درصد) تشکیل می دادند. در مطالعه حاضر همبستگی معنادار و مستقیم بین فرهنگ سازمانی اتاق عمل و تعهد سازمانی تیم جراحی (r=0/483, P<0/001) وجود داشت. بین فرهنگ سازمانی و جنسیت (0/033=P) ارتباط معناداری وجود داشت و میانگین آن در مردان بیشتر از زنان بود. همچنین بین تعهد سازمانی و سابقه کار نیز همبستگی معناداری (0/048=P) وجود داشت، به گونه ای که افراد باسابقه کاری کمتر، تعهد سازمانی بالاتری داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به همبستگی مثبتی که بین فرهنگ سازمانی اتاق عمل و تعهد سازمانی تیم جراحی وجود دارد، می توان با تولید فرهنگ سازمانی مناسب در اتاق عمل به ایجاد تعهد سازمانی در اعضای تیم جراحی کمک کرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سلامت شغلی، اتاق عمل ها، تیم مراقبت از بیمار
  • معصومه رامبد، ناهید کریمی*، فاطمه ویزشفر، نیلوفر پاسیار صفحات 454-461
    مقدمه
    مسیولیت های متعدد استادان، قبل و بعد از پاندمی کووید-19 ممکن است منجر به بروز دردهای عضلانی اسکلتی در آن ها شود. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی و مقایسه درد عضلانی اسکلتی در استادان دانشگاه علوم پزشکی قبل و بعد از پاندمی کووید-19 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی روی 300 نفر از استادان از اردیبهشت 1400 تا اردیبهشت 1401 انجام شد. داده ها با استفاده از مقیاس عددی و چک لیست عضلانی اسکلتی درد قبل و بعد از پاندمی کووید جمع آوری شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد قبل از پاندمی کووید-19، 84/7 درصد و بعد از آن 87/7 درصد از استادان، دچار درد عضلانی اسکلتی حداقل در یک قسمت از بدن، و قبل و بعد از پاندمی به ترتیب 59/6 و 56 درصد از افراد در دو یا سه ناحیه از نواحی اسکلتی عضلانی دچار احساس درد بودند، اما نکته قابل توجه این بود که افراد بعد از پاندمی در چهار ناحیه درد بیشتری  داشتند (0/001>P). یافته ها حاکی از این بود که  شدت کمردرد و درد ناحیه خاجی و شدت درد گردن، کتف و شانه و فراوانی درد بینی و تیغه آن، مچ دست، زانو و فک بعد از پاندمی به طور معنی داری افزایش یافته بود (0/001>P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه گویای افزایش شدت و فراوانی دردهای عضلانی اسکلتی در مقایسه قبل و بعد از پاندمی کووید-19 در میان استادان دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور بود.
    کلیدواژگان: درد، مراکز دانشگاهی علوم پزشکی، استادان، پاندمی کووید-19
  • هانیه حافظی، کلثوم نامی*، محمد صاحب الزمانی، مهدی باقری صفحات 462-475
    مقدمه
    با توجه به نقش مهم آموزش عالی و به طور اختصاصی آموزش علوم پزشکی در سلامت و توسعه جامعه، باید نظام آموزشی طوری برنامه ریزی شود تا هرچه بیشتر در جهت پاسخگویی به نیازهای جامعه حرکت کند. هدف این مقاله ارایه الگوی آموزش پاسخگو و عدالت محور در آموزش علوم پزشکی است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق کاربردی با ماهیت توصیفی- تحلیلی و روش ترکیبی (کیفی و کمی) اجرا شد. در بخش کیفی ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته با نمونه گیری هدفمند، و مصاحبه با 15 نفر بود که به اشباع نظری رسید. بازکاوی داده ها با کدگذاری باز و محوری انجام شد. در مرحله کمی، داده ها با نمونه گیری تصادفی طبقه ای 335 نفر از اعضای هییت علمی بیمارستان پیامبر اعظم هرمزگان با پاسخ به پرسشنامه شامل شناسایی مولفه ها، در قالب لیکرت دریافت شد. روایی محتوایی و روایی سازه پرسشنامه با تحلیل عاملی تاییدی، انجام شد. آلفای کرونباخ بالاتر از 0/70 بیانگر تایید پایایی بود. داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار smartpls-3 آنالیز شد.
    یافته ها
    عدالت محوری، همگانی، نیازسنجی، محتوا و اصول مداری از ویژگی های آموزش عدالت محور هستند که با توجه به نتایج مدل سازی t-value، بارهای عاملی تمامی متغیرهای مدل از 1/96 بالاتر و در سطح 95% اطمینان از معناداری لازم برخوردار بودند و بیشترین بار عاملی مربوط به عوامل پیش برنده و بازدارنده با بار عاملی (0/54) و واریانس (0/23) و کمترین بار عاملی مربوط به ابعاد آموزش پاسخگو و عدالت محور (0/12) و واریانس (0/02) بود.
    نتیجه گیری
    همگانی بودن، نیازسنجی و محتوا در آموزش اصول مدار و عدالت محور باید مورد توجه برنامه ریزان آموزشی در آموزش دانشگاه های علوم پزشکی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش حرفه ای، آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی، عدالت اجتماعی
  • صدیقه سادات طباطبائی فر، محمدمهدی پرویزی* صفحات 476-487

    با توجه به اهمیت حکمت در مراکز درمانی، هدف این مطالعه تبیین نقش های اصلی (مدیران، پزشکان، پرستاران و بیماران) در بیمارستان ها بر پایه مبانی حکمت است. در این پژوهش با استفاده از روش مروری از مقالات در پایگاه های Google Scholar، SID، Magiran، Scopus و PubMed در بازه زمانی 2000 تا 2021 استفاده شد. کلیدواژه های فارسی جستجو شده شامل حکمت، حکمت بنیان، مدیریت، بیمارستان، پرستار و بیمار بود و معادل انگلیسی آن ها در MeSH جستجو شد. یافته ها نشان داد که حکمت به ابعاد انسانی و اجتماعی مانند خلاقیت، احساسات و معنویت اشاره دارد. در سازمان های خدماتی مانند بیمارستان ها این ابعاد از اهمیت دو چندانی برخوردار است؛ زیرا برون ده سیستم ارایه خدمات سلامت علاوه بر اولویت قرار دادن حفظ حیات انسان، بیماری را فاجعه ای نیازمند سازگاری و مراقبت نمی داند، بلکه رخدادی در زندگی فرد می داند که انسان و سیستم ارایه خدمات به طور حکیمانه ای با آن روبه رو خواهد شد و سبب ارتقا و تعالی روح در بیمار و کارکنان خواهد شد. در این سازمان ها شیوه مدیریت مدیران و برخورد کارکنان سلامت با بیماران در بهبود سلامت بیماران نقش اساسی دارد. همچنین، یکی از مواردی که باعث می شود کارکنان از کار خود رضایت داشته و با اشتیاق آن را انجام دهند، احساس امنیت و آرامش به خاطر سبک مدیریت در سازمان است. به نظر می رسد که برخورداری سازمان ها از مدیریت حکیمانه و راه های انتقال و تسهیل حکمت در سازمان بتواند کمک شایانی به حل مشکلات اساسی سازمان ها در این زمینه کند.

    کلیدواژگان: فلسفه، بیمارستان ها، پرستاران، بیماران، پزشکان، مدیران بیمارستان
|
  • Mohsen Davoodi, Morteza Hossienzadeh *, Fatemeh Saadat Pages 353-359
    Introduction
    The role of recovery can be effective in reducing post-exercise fatigue. This study aimed to compare the effects of active recovery and sports massage on cortisol hormone activity and blood lactate levels in semi-professional male runners.
    Methods
    In this semi-experimental study, 20 semi-professional runners were randomly selected and divided into two groups: the active recovery group and the massage recovery group. Initially, blood samples were taken from the participants after a 12-hour fasting period to examine the variables in the pre-test. Then, both groups participated in a 1500-meter race, after which the recovery methods were applied. After blood collection, the participants underwent a post-test. The obtained data were analyzed using paired t-test and independent t-test with a significance level of less than 0.05.
    Results
    The results showed that cortisol levels after massage recovery did not significantly differ from the pre-test levels (P=0.67). However, lactate levels in the post-test following massage recovery were significantly higher than the pre-test levels (P=0.001). The cortisol levels in the active recovery group were significantly higher than the pre-test levels (P=0.04), and the cortisol levels in the post-test were significantly higher than the pre-test levels in the active recovery group (P=0.001). There was no significant difference in cortisol (P=0.48) and lactate (P=0.45) levels between the massage recovery and active recovery methods in semi-professional runners.
    Conclusion
    The results indicated that at this level of exercise intensity, there was no significant difference in the changes of lactate and cortisol hormones between the two recovery methods (active and massage).
    Keywords: Hydrocortisone, Lactic Acid, Musculoskeletal Manipulations, Recovery of Function
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe *, Vahid Savabi Niri, Shabnam Baryaji, Zahra Saeedi, Arina Kiani, Ali Fathi-Ashtiani Pages 360-373
    Introduction
    Rheumatoid arthritis is a multifactorial disease that has many psychological consequences. In this regard, the present study investigated the effectiveness of acceptance and commitment therapy on sexual function, coping strategies, and distress tolerance of employees with rheumatoid arthritis.
    Methods
    The present research has a quasi-experimental design, with pre-test-post-test and a control group. The statistical population of the research included the employees of Tehran province in 2019. Thirty patients were randomly divided into intervention (n=15) and control (n=15) groups. The data collection tools included sexual function, coping strategies, and distress tolerance questionnaires. The intervention group received eight 90-minute sessions of acceptance and commitment therapy, but the control group did not. Data were analyzed using multivariate covariance analysis by SPSS-24 software.
    Results
    Acceptance and commitment therapy significantly reduced emotional and avoidant coping styles. On the contrary, it has increased sexual function, problem-oriented coping style, and distress tolerance (tolerance, absorption, evaluation, adjustment) in employees with rheumatoid arthritis (P<0.001). Also, according to the calculated effect size, 76% of the total variances of the intervention and control groups are due to the effect of the independent variable.
    Conclusion
    This research findings indicated the effectiveness of acceptance and commitment therapy in increasing the rheumatoid arthritis patients’ mental health. Since patients with rheumatoid arthritis are psychologically vulnerable, it is necessary to take measures to improve their psychological health.
    Keywords: Acceptance, Commitment therapy, Psychological adaptation, Psychological distress, Rheumatoid Arthritis, Sexual Health
  • Javad Vakili *, Seyed Ali Kimiaei, Hossein Kareshki, Seyed Amir Aminyazdi Pages 374-387
    Introduction

    Sexual satisfaction is considered one of the most important factors in marital happiness, and it plays a significant role in the health, well-being, and overall quality of life for individuals in a society. Therefore, the research aims to develop and assess the effectiveness of a counseling package based on the sexual communication model on the level of satisfaction and sexual intimacy in Iranian couples.

    Methods

    The research was conducted using a mixed exploratory research design. Initially, qualitative methods were employed to identify the factors influencing couples' sexual exchange. Subsequently, a counseling package was developed based on these factors. For the purpose of quantitative validation, the relative content validity ratio and content validity index were utilized. In the next research phase, an applied and semi-experimental method with a pre-test and post-test design was employed, including a one-month follow-up with a control group. Data analysis was carried out using repeated measures analysis of variance (ANOVA) and the SPSS software version 26.

    Results

    The results showed that the relative content validity coefficient and content validity index were higher than the required size (CVR≥49 and CVI≥79) and a valid counseling package was prepared. The results of the next stage also showed that the sexual communication pattern counseling package significantly increased sexual satisfaction (P<0.01) and sexual intimacy (P<0.01); the experimental group had a significant increase in sexual satisfaction and intimacy compared to the control group.

    Results

    The results indicated that the content validity ratio and content validity index exceeded the required thresholds (CVR≥0.49 and CVI≥0.80), establishing the validity of the counseling package. Subsequently, the results of the next phase demonstrated that the sexual communication pattern counseling package significantly contributed to sexual satisfaction (P<0.01) and sexual intimacy (P<0.01). The experimental group exhibited a substantial increase in sexual satisfaction and intimacy compared to the control group.

    Conclusion

    The counseling package based on the sexual communication pattern is valid and can lead to an increase in the sexual satisfaction and intimacy of Iranian couples.

    Keywords: Communication, Orgasm, Sex counseling
  • Zahra Alizadeh, Abbas Rohani * Pages 388-400
    Introduction
    The prevalence of high-risk behaviors in young people is one of the concerns of societies. This study aimed to evaluate the effectiveness of Acceptance and Commitment therapy in reducing high-risk and harmful behaviors among high school students in Mobarakeh City.
    Methods
    The research method was quasi-experimental with a pretest and posttest design and a control group. The statistical population of the present study included high school students with high-risk behaviors in Mobarakeh city, referred to the education counseling center of this city. Participants included 30 students randomly assigned into two experimental and control groups of 15 students. The Iranian Adolescents’ Risk-taking Scale was administered as a pretest and posttest (2 weeks after the end of the experiment). The experimental group received a 6-session intervention based on acceptance and commitment therapy, with each session lasting 90 to 100 minutes. The control group did not receive any intervention.
    Results
    The data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA), and the results indicated a 56% reduction in risky behaviors (excluding alcohol consumption) among the participating students in the study (P<0.01). Furthermore, the acceptance and commitment therapy intervention led to a 56% reduction in risky behaviors among the students in the experimental group (P<0.01).
    Conclusion
    Acceptance and commitment therapy can enhance students' ability to cope with high-risk behaviors.
    Keywords: Acceptance, commitment, Dangerous Behavior, Therapeutics
  • Sana Asem *, Zeynab Khanjani Pages 401-416
    Introduction
    Dysfunction of the dopaminergic system is associated with various symptoms, including a preference for immediate rewards and risk-taking, deficits in time management and behavioral inhibition, attention deficits, and reduced value of delayed reward. The present study aimed to predict attention deficit, risk-taking, and decrease in reward delay value based on motivational deficits and deficits in time perception in children with symptoms of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD).
    Methods
    According to the research objective, the current study employed a fundamental approach, while the data collection method was a descriptive correlation. The statistical population comprised all children between the ages of 7 and 12 with symptoms of ADHD in Urmia City in 2022. 200 individuals were selected from the population using a non-random and convenience sampling method from psychological clinics and relevant centers. Once the consent of the children and their parents was obtained, they were included as the final sample. For data collection, the delayed discounting task, the balloon analog risk task, the how I feel scale, the time reproduction test, and the continuous performance of attention measurement were utilized. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient analysis and multiple regression using SPSS version 23.
    Results
    The results of the present study demonstrated that motivational deficits and deficits in time perception at the level of P=0.001 predict attention deficit, risk-taking, and delay impairment in children with ADHD symptoms.
    Conclusion
    The results indicate that deficits in attention, risk-taking behavior, and reduction in delay value among children with ADHD are attributed to deficits in motivation and time perception.
    Keywords: Arousal, Attention deficit disorder with hyperactivity, Time Perception, Risk-taking
  • Roksana Tarighi, Hossein Jenaabadi *, Vali Mehdinezhad Pages 417-429
    Introduction
    Adolescents with post-traumatic stress disorder (PTSD) exhibit heightened sensitivity to environmental hazards, and face difficulties in emotion regulation and academic self-regulation. The present study aimed to investigate the effectiveness of trauma-focused cognitive-behavioral therapy on emotion regulation and academic self-regulation in adolescent girls with clinical symptoms of post-traumatic stress disorder following a traumatic event.
    Methods
    The research method in this study was a quasi-experimental design with pre-test and post-test measures, including a control group. A total of 20 female students from the high school in Zahedan in the year 2021 were purposefully selected and randomly assigned to two groups: the experimental group (10 participants) and the control group (10 participants). Trauma-focused cognitive-behavioral therapy was administered to the experimental group over 11 ninety-minute sessions. The data collection tools included the Pekran et al. (2002) Academic Emotion Questionnaire, the Kiano et al. (1987) Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) Questionnaire, and the Zimmerman and Martinez-Pons (1986) Academic Self-Regulation Questionnaire. Data analysis involved the use of both univariate and multivariate analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    The findings indicated a significant difference between the mean scores of academic emotions and academic self-regulation in the experimental and control groups at the post-test phase, with a 95% confidence level (P<0.05). The effect size of trauma-focused cognitive-behavioral therapy on positive academic emotions was 0.76, on negative academic emotions was 0.65, and on academic self-regulation was 0.78.
    Conclusion
    To address the psychological problems of adolescents with clinical symptoms of post-traumatic stress disorder (PTSD), trauma-focused cognitive-behavioral therapy can be utilized.
    Keywords: Cognitive behavioral therapy, COVID-19, Emotions, Post-Traumatic Stress Disorder, Self-Regulation
  • Sedigheh Yazdanparast, Hamdollah Manzari Tavakoli *, Shahin Sharafi, Zahra Shokooh, Saeed Sayadi Pages 430-441
    Introduction
    Employee burnout is one of the most important issues in today’s organizations because worn-out or depleted employees cannot effectively achieve organizational goals. The present study aimed to investigate the relationship between psychological empowerment and job burnout with a mediating role of emotional intelligence in nurses of private hospitals in Shiraz.
    Methods
    The present study used a cross-sectional analytical method on 256 nurses from private hospitals in Shiraz; according to the statistics of the Vice-Chancellor of Shiraz University, the total number of working nurses was around 750. To collect data, Maslach’s job burnout, Spreitzer’s psychological empowerment, and Bar-On’s emotional intelligence questionnaires were used, and the structural equation method was used to analyze the data.
    Results
    The absolute value of the path coefficient explaining the relationship between psychological empowerment and job burnout was greater than 0.3 (0.545), and the t-statistic was higher than 1.96. Therefore, a negative relationship exists between psychological empowerment and job burnout, so with increased psychological empowerment, job burnout decreases. Also, Emotional intelligence increases the effect of psychological empowerment on job burnout. Thus, job burnout decreases with increased psychological empowerment and emotional intelligence.
    Conclusion
    According to the results of this study, there are mutual effects between psychological empowerment, emotional intelligence, and job burnout, so it is expected that managers can promote psychological empowerment and reduce job burnout by strengthening emotional intelligence and improving the efficiency of nurses.
    Keywords: Empowerment, professional burnout, emotional intelligence, Nurses
  • Esmaeil Teymoori, Armin Fereidouni, HamidReza Sabet, Zahra Maleki, Sedigheh Hannani * Pages 442-453
    Introduction

    The present study aimed to determine the correlation between organizational culture and the organizational commitment of surgical team members.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 200 surgical team members at hospitals affiliated with Iran Univesity of Medical Sciences in 2019. Cluster sampling and then classification with proportional allocation was performed to select samples. Three questionnaires of demographic information, Robbin's organizational culture, and Allen and Meyer's organizational commitment were used to collect data. Independent t-test, Pearson correlation coefficient, and analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The participants’ mean age in the study was 34.37±8.21 years, and they were mostly women (62.5%). The present study showed a significant and direct correlation between the operating room's organizational culture and the surgical team's organizational commitment (P<0.001, r=0.483). A significant relationship was found between organizational culture and gender (P=0.033), and the organizational culture mean score was higher in men than women. Also, there was a significant correlation between organizational commitment and work experience (P=0.048), as people with less work experience had higher organizational commitment.

    Conclusion

    Considering the positive correlation between operating room organizational culture and surgical commitment of the surgical team, researchers believe creating an appropriate organizational culture in the operating room can help create organizational commitment in surgical team members.

    Keywords: Occupational health, Operating rooms, Organizational Culture, Patient Care Team
  • Masoume Rambod, Nahid Karimi *, Fateme Vizeshfar, Nilofar Pasyar Pages 454-461
    Introduction
    The multitude of responsibilities faced by faculty members, both before and after the COVID-19 pandemic, may potentially lead to musculoskeletal pain. This study aimed to determine the prevalence and compare musculoskeletal pain among faculty members of medical universities before and after the COVID-19 pandemic.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted on 300 professors from April 2021 to April 2022. Data were collected using a numerical scale and a checklist of musculoskeletal pain before and after the COVID-19 pandemic.
    Results
    The study results showed that before the COVID-19 pandemic, 7.84% of the professors experienced musculoskeletal pain in at least one part of their bodies, and before the pandemic, 6.59% and 5.6% of individuals had experienced pain in two or three regions of the musculoskeletal areas, respectively. However, a noteworthy point was that after the pandemic, individuals had more pain in four regions. The findings indicated a significant increase in the intensity of lower back pain, hip pain, and pain in the neck, shoulder, and nose and its blade, as well as the frequency of wrist, knee, and jaw pain after the pandemic (P<0.001).
    Conclusion
    The study results indicate an increase in the intensity and frequency of musculoskeletal pain when comparing before and after the COVID-19 pandemic among professors in medical universities nationwide.
    Keywords: COVID-19, Academic Medical Centers, Faculty, Pain
  • Haniyeh Hafezi, Kolsum Nami *, Mohammad Sahebalzamani, Mehdi Bagheri Pages 462-475
    Introduction
    Considering the significant role of higher education, particularly medical sciences education, in the health and development of society, the educational system should be planned in a way that maximally caters to the community's needs. The goal of this article is to present a responsive and justice-centered education model in medical sciences education.
    Methods
    In the quantitative phase, data from 335 faculty members of Payambar-e Azam Hospital in Hormozgan were collected using stratified random sampling and a questionnaire that identified components within a Likert scale. The content validity and structural validity of the questionnaire were confirmed through confirmatory factor analysis. The Cronbach's alpha coefficient exceeded 0.70, indicating reliability. The data were analyzed using structural equation modeling with SmartPLS-3 software.
    Results
    Equity-centered, universality, needs assessment, content, and principled are characteristics of equity-based education. According to the T-value modeling results, the factor loads of all model variables were above 0.96 and, at a 95% confidence level, were statistically significant. The highest factor load was related to enabling and inhibitory factors, with a factor load of 0.54 and variance of 0.23. In contrast, the lowest factor load was related to the dimensions of responsiveness and equity-based education with a factor load of 0.12 and a variance of 0.02.
    Conclusion
    Universality, needs assessment, and content should be considered in equity-based and principled education in the planning of educational programs at medical universities.
    Keywords: Medical education, Professional education, Social justice, University of Medical Sciences
  • Sedighe Sadat Tabatabaei Far, MohammadMahdi Parvizi * Pages 476-487

    Considering the importance of wisdom in medical centers, this study aims to explain the main roles (managers, doctors, nurses, and patients) in hospitals based on the basics of wisdom. This research reviewed articles in Google Scholar, SID, Magiran, Scopus, and PubMed databases from 2000 to 2021. Searched Persian keywords included wisdom, foundation wisdom, management, hospital, nurse, patient, and their English equivalent in MeSH. The findings showed that wisdom refers to human and social dimensions such as creativity, emotions, and spirituality. In service organizations such as hospitals, these dimensions have double importance because the output of the health service delivery system prioritizes the preservation of human life, but it does not consider illness a catastrophe that requires adaptation and care but an event in a person's life that a person and the service delivery system will face wisely, resulting in improvement and excellence in spirit of patient and staff. In these organizations, the managers’ management style and how health workers deal with patients play a fundamental role in improving patients' health. Also, the feeling of security and peace induced by the organization management style can make employees satisfied with their work and help them do it with enthusiasm.  It seems that organizations with wise management and ways to transfer and facilitate wisdom can help solve the basic problems of organizations in this field.

    Keywords: Philosophy, Hospitals, Nurses, Patients, Physicians, Hospital Administrators