فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال بیست و یکم شماره 4 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده الماسی، رسول محمدی، کبری رشیدی، علیرضا فضلی، حدیث آزادبخت، مریم دهقانی* صفحات 224-234
    سابقه و هدف

     کودکان در برابر بحران های روان شناختی بسیار آسیب پذیر هستند و این امر می‎تواند به بروز مشکلات جدی در سلامت روان آنان منجر شود. بر این اساس، این مطالعه با هدف بررسی مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان در دوران پاندمی کووید19 انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه ی حاضر از نوع مقطعی با رویکرد توصیفی و تحلیلی بود. نمونه ی مطالعه شده 360 کودک 6 تا 18ساله ی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان بروجرد در سال 1400 بود. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش شامل فرم مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه سیاهه ی رفتاری کودک آخنباخ (CBCL) نسخه ی والدین بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی شامل آزمون t مستقل و آزمون تحلیل واریانس، توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 25 انجام شد.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سن کودکان مطالعه شده (274/ 3) 9/98 بود. اکثر آن ها دختر (54/1 درصد) و فرزند اول (38/1 درصد) بودند. اکثر آن ها (83/6 درصد) در وضعیت غیربالینی یا نرمال، 5/3 درصد در وضعیت بالینی مرزی و 11/1 درصد در وضعیت بالینی قرار داشتند. بیشترین و کمترین میانگین (انحراف معیار) مشکلات رفتاری به ترتیب مربوط به رفتار پرخاشگری 7/08 (5/68) و شکایات جسمانی 1/44 (1/60) بود. بین رتبه ی تولد، تحصیلات پدر، سطح درآمد خانواده و نیز سابقه ی ابتلای نزدیکان کودک به کرونا با مشکلات کلی عاطفی رفتاری کودک در دوران پاندمی کووید19، ارتباط معنی داری وجود داشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

     به طور کلی، می توان گفت که پاندمی ناشی از کووید19 به بروز پیامدهای روان شناختی در کودکان منجر شده است؛ بنابراین، شناسایی این پیامدها برای انجام اقدامات پیشگیرانه و مداخله ی زود هنگام برای درمان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کودکان، علائم رفتاری، پاندمی کووید 19
  • فهیمه معینی*، مائده مستقیمی، محمدرضا هنرور، امرالله شریفی صفحات 235-242
    سابقه و هدف

     کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم (ASD) به‎دلیل عادات غذایی نامناسب، مشکلات در ادراک حسی و انتخاب غذاهای یکنواخت، در معرض خطر دریافت ناکافی مواد مغذی هستند. مواد معدنی نقش مهمی در سیستم عصبی مرکزی دارند و کمبود یا اضافه بودن آن ها در بدن باعث ایجاد انواع مشکلات سلامت می شود و می تواند به توسعه ی ASD کمک کند. هدف این مطالعه مقایسه ی میزان دریافت غذایی عناصر معدنی روی، مس، سلنیم و منگنز در دو گروه کودکان مبتلا به ASD و کودکان سالم شهر گرگان بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه، دریافت غذایی 35 کودک 6 تا 12ساله ی مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم و 70 کودک سالم با استفاده از پرسش نامه ی نیمه کمی بسامد خوراک ثبت شد و متوسط دریافت غذایی روزانه ی زینک، مس، سلنیم و منگنز با استفاده از نرم افزار شفا برآورد شد.

    یافته ها

     تفاوت آماری معنی داری در میزان دریافت غذایی زینک، مس و سلنیم وجود نداشت؛ اما میزان دریافت منگنز در کودکان گروه اوتیسم (1/83 ± 2/30 = Median ± IQR) به طور معنی داری، از کودکان شاهد سالم (1/94 ± 3/24 = Median ± IQR) کمتر بود (0/03=P).

    نتیجه گیری

     با در نظر گرفتن وجود مشکلات مربوط به عادات غذایی در کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم، نتایج این مطالعه لزوم بررسی مکرر و منظم وضعیت تغذیه ای در کودکان مبتلا به اوتیسم را نشان می دهد. مطالعات با حجم نمونه ی بزرگ تر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلالات طیف اوتیسم، دریافت غذایی، مس، سلنیم، منگنز
  • ریحانه معینی فر، علی مهداد*، غلامرضا منشئی صفحات 252-262
    سابقه و هدف

     قلدری در مدرسه نوعی خشونت میان فردی است که ممکن است پیامدهای تحصیلی و اجتماعی کوتاه مدت و بلندمدت نامطلوبی به دنبال داشته باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین کارآمدی آموزش پیشگیری از قلدری بر رفتارهای قلدرمآبانه و همدلانه و اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری انجام گرفت. در این پژوهش، جامعه ی آماری شامل تمام دانش آموزان پسر 12 الی 15ساله ی مقطع متوسطه ی اول شهر اصفهان بودند. برای اجرای پژوهش، تعداد 30 نفر از دانش آموزان نام برده که دارای نمره ی برش میانگین به بالا در پرسش نامه ی رفتار قلدری بودند، به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، برای ارزیابی پیش آزمون، دانش آموزان پرسش نامه های رفتار قلدری اسپلیچ و هالت (2001) و همدلانه ی ووزن و همکاران (2015) و اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) را تکمیل کردند. در مرحله ی بعد، گروه آزمایش آموزش پیشگیری از قلدری اکبری بلوط بندگان (1398) را دریافت کردند و گروه کنترل آموزشی را دریافت نکردند. داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که در مراحل پس آزمون و پیگیری، در متغیرهای رفتارهای قلدری، اهمال کاری تحصیلی، رفتارهای همدلانه و ابعاد این متغیرها، بین گروه کنترل و گروه آزمایش یا آموزش پیشگیری از قلدری، تفاوت معناداری وجود دارد (0/001<p). میزان تاثیر آموزش پیشگیری از قلدری بر کاهش رفتارهای قلدری و اهمال کاری تحصیلی و افزایش رفتارهای همدلانه در پس آزمون، به ترتیب، برابر با 0/94، 0/89 و 0/63 و در مرحله ی پیگیری، 0/93، 0/90 و 0/60 بود.

    نتیجه گیری

     بنابراین می توان گفت درصورتی که برنامه ی پیشگیری از قلدری در مدارس و مکان های آموزشی برای کودکان و دانش آموزان ارایه شود، از بروز رفتارهای قلدری و اهمال کاری تحصیلی جلوگیری و همدلی در آن ها ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: قلدری، همدلی، اهمال کاری تحصیلی
  • محمد هرنگ زا، نادر حاجلو*، محمد نریمانی، سجاد بشرپور صفحات 263-275
    سابقه و هدف

     اعتیاد به بازی های آنلاین بر سلامت جسمی و روانی نوجوانان تاثیر منفی می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گر باورهای فراشناختی در رابطه ی سیستم های مغزی رفتاری با اعتیاد به بازی های آنلاین انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نوع توصیفی و هم بستگی است. جامعه ی آماری شامل تمام دانش آموزان (نوجوانان) دختر و پسر دوره ی اول متوسطه ی منطقه ی آموزش و پرورش بستک هرمزگان بود که در سال تحصیلی 1401-1400 به تحصیل اشتغال داشتند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسش نامه های سیستم های بازداری/فعال ساز رفتاری، مقیاس فراشناخت بازی های آنلاین و اعتیاد به بازی های آنلاین پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از مدل سازی ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که سیستم های فعال ساز رفتاری و سیستم های بازداری رفتاری به ترتیب، با مقدار ضریب 0/41 و 0/32، به صورت مستقیم، با اعتیاد به بازی های آنلاین ارتباط معناداری دارند (0/001< P). همچنین، سیستم های فعال ساز رفتاری و سیستم های بازداری رفتاری به ترتیب، با مقدار ضریب 0/18 و 0/13 و میانجی گری باورهای فراشناختی به صورت غیرمستقیم، با اعتیاد به بازی های آنلاین ارتباط معناداری دارند (0/001< P).

    نتیجه گیری

     درمانگران و متخصصان به منظور کاهش اعتیاد به بازی های آنلاین باید از یک سو، سیستم های مغزی رفتاری افراد را بررسی و ارزیابی کنند و از سوی دیگر، ضمن چالش های شناختی و گذشته نگر، به دنبال کاهش مکانیسم باورهای فراشناختی ناسازگار باشند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های آنلاین، باورهای فراشناختی، دانش آموزان دوره ی اول متوسطه، سیستم های مغزی رفتاری
  • سمیه حکمت فر*، مهشید نمازی صفحات 276-284
    سابقه و هدف

     یکی از اهداف حرفه ی دندان پزشکی کودکان ترویج نگرش مثبت و بهبود سلامت دندانی جامعه است. درصد نیازهای درمانی برآورده نشده در دندآن های شیری و دایمی در کودکان بالاست و ترس و اضطراب دندان پزشکی یکی از عوامل دخیل در این امر است. این مطالعه با هدف ارزیابی ارتباط میزان اضطراب دندان پزشکی کودکان 4 تا 11ساله با رفتار حین درمان آن ها انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ی توصیفی و مقطعی، 272 کودک مراجعه کننده به مطب های تخصصی دندان پزشکی کودکان ارزیابی شدند. پس از اخذ رضایت از والدین، پرسش نامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک کودکان شامل سن، جنسیت، موقعیت کودک در خانواده و سابقه ی کار دندان پزشکی در اختیار والدین کودک قرار گرفت. در اتاق انتظار، ترس و اضطراب کودک با دو مقیاس استاندارد Facial Image Scale و Children’s Fear Survey Schedule-Dental Subscale ارزیابی شد. پس از انجام درمان، دندان پزشک شاخص Frankle را به منظور ارزیابی رفتار کودک ثبت کرد. داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS نسخه ی 20 وارد و با آزمون کای اسکویر آنالیز شد.

    یافته ها

     میانگین امتیاز کسب شده در آزمون CFSS-DS برای کودکان 28/08 بود. بین سن (0/008=P) و سابقه ی مراجعه به دندان پزشک (0/006=P) با سطوح اضطراب ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. کودکانی که در شاخص FIS، در گروه خیلی خوش حال قرار داشتند و CFSS-DS، در گروه مضطرب قرار گرفتند، با شاخص FBRS، رفتار قطعا منفی بیشتری نشان دادند (0/000=P).

    نتیجه گیری

     اضطراب دندان پزشکی در کودکانی که سن بیشتر و سابقه ی مراجعه به دندان پزشک دارند، کمتر است. کودکان مضطرب رفتار منفی بیشتری را حین درمان نشان می دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب دندان پزشکی، رفتار کودکان، ترس دندان پزشکی
  • علی نیکخواه، حسین اصفهانی، نسرین متین نیا، سعید یزدی راوندی، افشین فرهانچی* صفحات 285-294
    سابقه و هدف

     سرطان کودکان از جمله بیماری های مزمن و دشواری است که می تواند پزشکان این کودکان را در طول زمان و مسیر تشخیص و درمان دچار چالش های متعدد اخلاقی کند. در این مطالعه، به بررسی تجربیات اخلاقی انکولوژیست های کودکان در مراحل مختلف تشخیص و درمان این بیماران و ارتباط با خانواده های آنان پرداختیم.

    مواد و روش ها

     این مطالعه ی کیفی با روش نمونه گیری هدفمند درباره ی تعدادی از پزشکان انکولوژیست کودکان در استان های مختلف ایران انجام شد. برای جمع آوری داده ها، مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با شرکت کنندگان صورت گرفت. مصاحبه تا رسیدن به اشباع در کدهای بیان شده توسط شرکت کنندگان جدید ادامه یافت. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار MAXQDA 10 استخراج و به روش آنالیز محتوای کیفی و با توافق تیم پژوهش دسته بندی شد.

    یافته ها

     از بین 11 مصاحبه شونده که از 10 استان کشور انتخاب شدند، 158 کد اولیه استخراج شد. پس از تحلیل کدها و دسته بندی آن ها، در نهایت، 3 مضمون اصلی استخراج شد که در مجموع، دارای 10 مضمون فرعی بودند. مضامین اصلی شامل این موارد بودند: واکنش های والدین، چالش های درمانی و تجربه ی درونی پزشکان.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده ی ابعاد مختلف و گسترده ای از تجربیات اخلاقی و بالینی پزشکان انکولوژیست کودکان در ایران بود که هریک تحت تاثیر شرایط جغرافیایی و مذهبی و سایر عوامل دموگرافیک قرار دارند. به نظر می رسد که تدوین برنامه های آموزشی، پروتکل ها و راهنماهای عملکرد اخلاقی در خصوص بهبود عملکرد و دانش اخلاقی این پزشکان، متناسب با شرایط فرهنگی و اقلیمی و مذهبی ایران، ضروری باشد.

    کلیدواژگان: انکولوژی اطفال، تجربیات اخلاقی، مطالعه ی کیفی، سرطان
  • الهام شفیعی، علی اکبر ارجمندنیا، سوگند قاسم زاده*، سعید حسن زاده، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 295-304
    سابقه و هدف

     هدف از مطالعه ی حاضر بررسی کاربردپذیری فناوری کمکی در آموزش و درمان کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود که به صورت مروری نظام مند انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه، با جست وجوی کلیدواژه هایی از قبیل اختلال طیف اوتیسم، درمان، آموزش و فناوری کمکی در پایگاه های اطلاعاتی خارجی، شامل ساینس دایرکت (Science direct)، سیج پاپ (SAGE)، پایگاه اطلاع رسانی اریک (ERIC)، کتابخانه ی آنلاین ویلی (Wiley Online Library)، اسپرینگر (Springer)، مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی (پابمد) (Pubmed)، مرکز اطلاعات جهانی پروکویست (Proquest) و گوگل اسکالر (Google Scholar)، تمام مقالات در بازه ی زمانی 2010 تا 2021 بررسی شد. تعداد کل مقالات انگلیسی یافت شده با کلیدواژه های ذکرشده، 280 بوده است. پس از تنظیم و اعمال معیارهای ورود و خروج، در نهایت، 12 مقاله به طور کامل و دقیق مطالعه شد.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش ها نشان داد که فناوری کمکی در آموزش و درمان کودکان طیف اوتیسم اثربخش است و می توان از این فناوری به عنوان ابزاری کمکی در آموزش و درمان این کودکان استفاده کرد.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، پیشنهاد می شود که از فناوری های نوین به عنوان ابزاری کمک آموزشی، در محیط های درمانی و آموزشی، برای مبتلایان به طیف اوتیسم استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، فناوری کمکی، آموزش، درمان
|
  • Saeedeh Almasi, Rasool Mohammadi, Kobra Rashidi, Alireza Fazli, Hadis Azadbakht, Maryam Dehghani* Pages 224-234
    Background and Objectives

    Children are highly vulnerable to psychological crises and this can lead to serious problems in their mental health. Based on this, this study was conducted to investigate the behavioral and emotional problems of children during the COVID-19 pandemic.

    Materials and Methods

    The present cross-sectional study was performed with a descriptive-analytical approach. The study sample consisted of 360 children aged 6 to 18 years who referred to the health centers of Borujerd City, Iran, in 2021. The data collection tools included the demographic form and the Achenbach Child Behavior Checklist - parent version. Data analysis was done using descriptive and analytical tests, including independent t-test and analysis of variance test, by SPSS version 25 software.

    Results

    The mean age of the studied children was 9.98±3.274 years. The majority of the participants were girls (54.1%) and first-born children (38.1%). The majority of children (83.6%) were in non-clinical or normal condition, 5.3% of children were in clinical-borderline condition, and 11.1% of children were in clinical condition. The highest and lowest mean scores of behavioral problems were related to aggressive behavior 7.08±5.68 and physical complaints 1.44±1.60, respectively. There was a significant relationship between birth order, paternal education, family income level, and the history of the child's close relatives being infected with COVID-19 with the child's general emotional-behavioral problems during the COVID-19 pandemic (P<0.05).

    Conclusion

    In general, it can be said that the COVID-19 pandemic has led to various psychological consequences in children. Therefore, it seems necessary to identify these consequences for preventive measures and early intervention for treatment.

    Keywords: Behavioral symptoms, Children, COVID-19 pandemic
  • Fahime Moeini*, Maede Mostaghimi, Mohammadreza Honarvar, Amrollah Sharifi Pages 235-242
    Background and Objectives

    Children with autism spectrum disorders (ASD) are at risk of insufficient nutrient intake due to inappropriate eating habits, problems in sensory perception, and choosing monotonous foods. Minerals play an essential role in the central nervous system, and their deficiency or excess can cause a variety of health issues and can contribute to the development of ASD. This study aimed to compare the dietary intake of zinc, copper, selenium, and manganese in two groups of children, with ASD and healthy controls, in Gorgan City, Iran.

    Materials and Methods

    In this study, the food intake of 35 ASD children aged 6 to 12 years and 70 healthy children was recorded using the semi-quantitative Food Frequency Questionnaire. The average daily intake of zinc, copper, selenium, and manganese was estimated using ShaFA software.

    Results

    There was no statistically significant difference in the dietary intake of zinc, copper, and selenium; however, the intake of manganese was significantly lower in ASD children (median±IQR: 2.39±1.83) than in healthy children (median±IQR: 3.24±1.94; P=0.03).

    Conclusion

    Considering the existence of problems related to eating habits in children with ASD, the results of this study showed the necessity of frequent and regular nutrition assessment for ASD children. Studies with larger sample sizes are recommended.

    Keywords: Autism spectrum disorders, Copper, Dietary intake, Manganese, Selenium
  • Reyhaneh Moeinifar, Ali Mehdad*, Gholamreza Manshaee Pages 252-262
    Background and Objectives

    Bullying in schools is a type of interpersonal violence that can have adverse short-term and long-term academic and social consequences. Therefore, the present study was conducted to determine the effectiveness of bullying prevention education on bullying, empathetic behaviors, and academic procrastination among students.

    Materials and Methods

    This semi-experimental research was carried out with a pretest-posttest and follow-up design. The statistical population included all boy students aged 12 to 15 in a secondary school in Isfahan City. To carry out the research, 30 of the mentioned students with an average or higher cut-off score in the bullying behavior questionnaire were purposefully selected. To evaluate the pre-test, the students completed the Bullying Behavior Questionnaire by Splich and Hallett (2001), the Empathic Behavior Questionnaire by Vossen et al. (2015), and the Academic Procrastination by Solomon and Rothblum (1984). In the next step, the experimental group received bullying prevention training proposed by Akbari Balootbangan (2018), while the control group received no training. The data was analyzed through analysis of variance with repeated measurement variance.

    Results

    The results showed that, in the post-test and follow-up stages, there was a significant difference in the variables of bullying behaviors, academic procrastination, empathic behaviors, and the dimensions of these variables between the control group and the experimental or bullying prevention training group (P<0.001). The effect of bullying prevention training on reducing bullying behaviors and academic procrastination and increasing sympathetic behaviors was in the post-test 0.94, 0.89, and 0.63, respectively, and 0.93, 0.90, and 0.60 in the follow-up phase.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that if the bullying prevention program is provided in schools and educational places for children and students, it will prevent the occurrence of bullying behavior and academic procrastination and lead to the learning of empathy.

    Keywords: Academic procrastination, Bullying, Empathy
  • Mohammad Herangza, Nader Hajloo*, Mohammad Narimani, Sajjad Basharpoor Pages 263-275
    Background and Objectives

    Addiction to online games negatively affects the physical and mental health of adolescents. The present study was conducted to investigate the mediating role of metacognitive beliefs in the relationship between behavioral brain systems and addiction to online games.

    Materials and Methods

    This research was a descriptive-correlation type. The statistical population included all the first-year high school students (teenagers) in the Bastak education district in Hormozgan, Iran, who were studying in the academic year of 2021-2022, and 350 people were selected as a sample using the multi-stage cluster random sampling method. They responded to the questionnaires on behavioral inhibition/activation systems, the metacognition scale of online games, and addiction to online games. Structural modeling was used to analyze the collected data.

    Results

    The results showed that behavioral activation systems and behavioral inhibition systems had a significant direct relationship with addiction to online games, with coefficient values of 0.41 and 0.32, respectively (P<0.001). In addition, behavioral activation systems and behavioral inhibition systems had a significant relationship with online game addiction indirectly, with a coefficient value of 0.18 and 0.13, respectively (P<0.001) through the mediation of metacognitive beliefs.

    Conclusion

    To reduce addiction to online games, therapists and specialists should examine and evaluate the behavioral brain systems of people on the one hand and, on the other hand, seek to reduce the mechanism of incompatible metacognitive beliefs, along with cognitive and retrospective challenges.

    Keywords: Addiction to online games, Behavioral brain systems, First-year high school students, Metacognitive beliefs
  • Somayeh Hekmatfar*, Mahshid Namazi Pages 276-284
    Background and Objectives

    One of the professional goals of pediatric dentistry is to promote a positive attitude and improve the dental health of society. The percentage of unmet medical needs in primary and permanent teeth in children is high, and dental fear and anxiety are some of the factors involved in this. The present study aimed to assess the relationship between 4-11-year-old children's dental anxiety and their behavior during treatment.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 272 children referred to pediatric dental clinics. After obtaining their consent, the children's parents completed a questionnaire containing the children's demographic information. In the waiting room, the child's fear and anxiety were evaluated based on two standard scales: Facial Image Scale and the Children's Fear Survey Schedule-Dental Subscale. After the treatment, the Frankle index was recorded by the dentist to assess the child's behavior. The obtained data were analyzed in SPSS software (version 20) using the chi-square test.

    Results

    The average score obtained in the CFSS-DS test for children was 28.08. Anxiety Levels showed a statistically significant relationship with age (P=0.008) and history of dental visit (P=0.006). Children in the very happy group in the FIS and those in the anxious group in the CFSS-DS test displayed more negative behavior with the FBRS index (P=0.000).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, dental anxiety is lower in children with older age and a history of dental visits. The fear of injection and the sound of dental instruments were, respectively, the most important causes of dental anxiety in children.

    Keywords: Child behavior, Dental anxiety, Dental fear
  • Ali Nikkhah, Hossein Esfahani, Nasrin Matinnia, Saeid Yazdi-Ravandi, Afshin Farhanchi* Pages 285-294
    Background and Objectives

    Pediatric cancer poses significant challenges for physicians, giving rise to numerous ethical dilemmas during diagnosis and treatment of affected children. This study explored the ethical experiences of pediatric oncologists across various phases of patient care and their interaction with patients’ families.

    Materials and Methods

    This qualitative study was performed by purposive sampling method, involving pediatric oncologists from different provinces of Iran. Research data were gathered through semi-structured interviews, continuing until saturation of codes was achieved among new participants. Research data were extracted using MAXQDA 10 software and categorized by qualitative content analysis with the agreement of the research team.

    Results

    Through 11 interviews conducted with pediatric oncologists representing 10 provinces in Iran, 158 initial codes were extracted. Following code analysis and classification, three main themes were identified, encompassing a total had 10 sub-themes. The main themes included parental reactions, therapeutic challenges, family communication strategies, and the physicians' inner experiences.

    Conclusion

    The findings of this study showed a broad spectrum of ethical and clinical experiences of pediatric oncologists in Iran, with influences from geographical, religious, and demographic factors. The study underscores the need for tailored educational programs, protocols, and guidelines to improve the ethical performance knowledge of these physicians in alignment with the cultural, geographical, and religious conditions of Iran.

    Keywords: Pediatric oncology, Ethical experiences, Qualitative study, Cancer
  • Elham Shafiee Pages 295-304
    Background and Objectives

     This study aimed to investigate the applicability of assistive technology in the education and treatment of children with autism spectrum disorders, which was done in a systematic review.

    Materials and Methods

    By searching keywords such as autism spectrum disorder, treatment, education, and assistive technology in foreign databases, including Science Direct, Sage Pop, Eric's Information Base, Wiley Online Library, Springer, National Center for Biotechnology Information (PubMed), ProQuest Global Information Center, all articles between 2010 and 2021 were reviewed. A total of 280 English-language articles with the mentioned keywords were found. After applying the inclusion and exclusion criteria, 12 articles were fully and carefully examined.

    Results

    The results of these studies show that assistive technology is effective in the education and treatment of children with autism and can be used as an aid in the education and treatment of these children.

    Conclusion

    Therefore, it is suggested that new technologies be used as an educational aid in therapeutic and educational settings for the autism spectrum.

    Keywords: Assistive technology, Autism spectrum disorder, Education, Treatment