فهرست مطالب

تمدن حقوقی - پیاپی 17 (زمستان 1402)

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 17 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • محمدمهدی اسدی* صفحات 5-26

    بی طرفی و استقلال در فرآیند داوری جزء اصول اساسی محسوب می گردد و منافع تامین کننده مالی و شخص تامین مالی شده آن قدر ارزش ندارد که به خاطر آن داوری بین المللی را با خطر مواجه نمود. تلاش های مختلفی برای تسهیل افشاء به منظور ارزیابی تعارض منافع بالقوه انجام شده است. میان رویکردهای مختلف تفاوت های مهمی وجود دارد. بعضی از این رویکردها، افشای نظام مند را تکلیف می کنند، درحالی که دیگر رویکردها تنها اختیار داوران برای دستور به افشاء را تایید می نمایند. به نظر می بایست افشای نظام مند مورد توجه قرار گیرد. به رغم ضرورت اطلاع داوران از هویت تامین کننده مالی برای جلوگیری از تعارض منافع داور و فارغ از الزام آور نبودن دستورالعمل مربوط به تعارض منافع در داوری بین المللی و با وجود قوانین و قواعد داوری راجع به ضرورت استقلال و بی طرفی داور، لازم است به منظور صیانت از داوری، ضرورت افشاء وجود قرارداد «تی پی اف» و هویت تامین کننده مالی مورد توجه قانون گذاران و سازمان های داوری قرار بگیرد. چالش دیگری که «تی پی اف» با آن دست به گریبان است، نگرانی شخص تامین مالی شده درخصوص محرمانگی و مصونیت از افشاء اطلاعات اوست. به منظور حل اصولی این چالش ضرورت دارد از طریق تصویب قانون، یا توسعه تفسیر قوانین و قواعد ناظر به مصونیت از افشاء اطلاعات به تامین کننده ثالث، به دنبال پاسخگویی و حل این چالش اساسی در «تی پی اف» برآمد. پیش از آن صرفا می توان به متقاضی استفاده از «تی پی اف» یا شخص تامین مالی شده انعقاد قرارداد عدم افشاء و در اختیار قرار دادن حداقل اطلاعات را پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: تامین مالی داوری بین المللی توسط شخص ثالث (موسوم به «تی پی اف»)، تعارض منافع، ضرورت افشاء، صیانت از اطلاعات
  • محمد کمالی*، محمدباقر بصیر صفحات 27-36

    در تعیین ملاک های تشخیص جرایم شدید و اشد، شناخت کیفیات مشدده جرم اثرات مهمی دارد. اقسام علل تشدیدکننده جرم عبارت اند از علل عمومی تشدید که در حقوق جزای ایران تنها در دو عامل تعدد جرم و تکرار جرم مصداق پیدا می کند و علل اختصاصی که به علل عینی و علل شخصی تقسیم می شوند. وجود جرم برای افراد جامعه همواره خطرناک است، اما در برخی موارد ارتکاب جرم در قالب تعدد و تکرار آن تهدید ویژه ای به حساب می آید. قانونگذار ناچار است در این شرایط جهت جلوگیری از ارتکاب این قبیل جرایم مقررات ویژه ای را در قالب تشدید مجازات وضع نماید تا سبب برقراری عدالت در جامعه گردد. تعدد و تکرار از علل عمومی تشدید مجازات است زیرا به جرایم خاصی اختصاص ندارد و در هر جرمی مصداق پیدا کند سبب تشدید مجازات می گردد. این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی ضمن بررسی تطبیقی جهات تشدید کننده مجازات تلاش می کند تا ماهیت کیفیات مشدده جرم در حقوق کیفری ایران را شناسایی نماید.

    کلیدواژگان: کیفیات مشدده، تعدد جرم، تکرار جرم
  • محمدمهدی داور*، سعیده تسلیمی صفحات 37-52

    حقوق طبیعی در نظام سیاسی، حقوقی و اقتصادی جان لاک، نقش بنیادینی را بازی می کند. به طوری که بسیاری از آراء وی مبتنی بر حقوق طبیعی می باشد. با این که جان لاک اولین اندیشمندی نیست که درباره حقوق طبیعی سخن رانده و پیش از وی نیز متفکرانی در ادوار مختلف و سنن فکری متفاوت در این باره نظریه پردازی کرده اند، ولی باید چنین ادعا کرد که لاک، نظریه پرداز حقوق طبیعی مدرن می باشد و قرایتی نوین از این نظریه ارایه داده است. حقوق طبیعی لاک بر مدار برابری و استقلال فردی استوار است. آزادی، جان و مال سه رکن اساسی نظریه لاک می باشند. از سوی دیگر، بسیاری از منشورهای بین المللی که مدافع حقوق بشر هستند، نیز به نوعی حافظ آزادی شخصی، جان و مال افراد در سراسر جهان می باشند. یکی از توافقنامه های بین المللی، کنوانسیون حقوق کودک در سازمان ملل متحد می باشد که مدافع آزادی و امنیت کودکان در سراسر جهان است و حقوق اساسی آن ها را تضمین می کند. در این کنوانسیون، الگوهای حقوق طبیعی، علی الخصوص حقوق طبیعی جان لاک دیده می شود و همچنین لاک را پدر معنوی حقوق بشر دانسته اند و یکی از منابع حقوق بشر به معنای نوین، مبانی حقوق طبیعی می باشد. بر همین اساس، هدف اصلی این نوشتار بررسی مبانی حقوق طبیعی در کنوانسیون حقوق کودک و تطبیق آن با مبانی جان لاک می باشد.

    کلیدواژگان: جان لاک، حقوق طبیعی، حقوق کودک، آزادی، امنیت
  • محمد جوان بخت، پریسا کریمی*، محدثه صادقیان لمراسکی صفحات 53-76

    پدیده پایداری بزهکاری نوجوانان در عصر حاضر و ضرورت مقابله با تورم جمعیت کیفری، سیاستگذاران عرصه قوانین کیفری را متمایل به تجدیدنظر در برخوردهای همسان با بزرگسالان و تلطیف واکنش های اجتماعی در قبال بزهکاری این قشر نموده است. براساس مطالعات کیفرشناختی انجام شده، یکی از علل اصلی پایداری بزهکاری نوجوانان، کیفر حبس و به دنبال آن اثرپذیری از فرهنگ حاکم بر زندان بر تشکیل شخصیت نوجوان می باشد. تغییر رویکرد نظام عدالت کیفری از کیفرگرایی به قضازدایی، کاهش میزان پایداری بزهکاری نوجوانان را میسر می سازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. قضازدایی پیرامون بزهکاری نوجوانان، راهکاری فنی است که به عنوان یک سیاست جنایی افتراقی و نسبی، نویدبخش کاهش آمار بزهکاری و تقلیل گرایی در استمرار این قشر در جمعیت کیفری در سطح جامعه و آثار مخرب آن بر زندگی اجتماعی است. نسبیت امر یاد شده مفهومی بدیهی و منطقی است؛ زیرا قضازدایی مطلق در بزهکاری نوجوانان، به معنی پایان بخشیدن به سازوکار عدالت کیفری و جرم زدایی از رفتارهای قانون شکنانه این قشر است که این امر یقینا نه تنها نمی تواند موجبات پیشگیری از پایداری بزهکاری این قشر را فراهم نماید بلکه منجر به تشدید رفتارها و حتی تبدیل رفتارهای مجرمانه خرد به کلان می گردد. قانون گذار ایران با پذیرش نهاد های ارفاقی از قبیل بایگانی نمودن پرونده کیفری، تعلیق تعقیب، قرار ارجاع به میانجیگری، تعویق صدور حکم و تعلیق اجرای مجازات، تمایل خود را نسبت به حمایت و ارفاق بیشتر به بزهکاران نوجوان نشان داده است.

    کلیدواژگان: پایداری، بزهکاری، قضازدایی نسبی، پیشگیری، نوجوانان
  • سارا فرزادی مهر*، شاپور محمد حسینی، محمدرضا حقیقی صفحات 77-90

    در این مقاله، به بررسی معنا و مفهوم دارنده سند تجاری در حقوق تجارت، رویه قضایی و از دیدگاه قانون مدنی پرداخته می شود، دارنده سند تجارتی (چک، سفته و برات) به عنوان یکی از ارکان مهم این سند تجاری به شمار می رود. اصولا دارنده به همان شخص متصرف سند تجاری اطلاق می گردد با این حال در حقوق تجارت تعریف دقیقی از آن ذکر نشده است؛ در ماده های 2 و 11 قانون صدور چک، تعریف دارنده بیان گردیده است. در این پژوهش، این نتیجه حاصل گردید که دارنده در حقوق تجارت به سه دسته دارنده قانونی (با حسن نیت)، مدنی و واقعی تقسیم می گردد و دارنده با حسن نیت از مهم ترین انواع دارنده محسوب می گردد. دارنده چک در واقع همان صاحب سند تجاری است که می تواند وجه چک را از مسیولین پرداخت آن مطالبه نماید. دارنده شامل اشخاصی که چک به صورت به آن ها منتقل گردیده و یا ذی نفع و... نیز می باشد.

    کلیدواژگان: دارنده سند، دارنده با حسن نیت، سند تجاری
  • مریم کمائی*، زهرا انصاری فر، پیتر گاتسچالک صفحات 91-104

    ویژگی های شخصیتی منفی، رابطه عمیقی با ارتکاب جرم و جنایت دارد. شخصیت هر شخصی، براساس ویژگی های شخصیتی او شکل می گیرد و اگر ویژگی شخصیتی منفی رشد کند، شخص را به سمت کارهای ناپسند سوق می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی فقهی و حقوقی تاثیر سبک زندگی اسلامی در پیشگیری از جرایم یقه سفیدها است. به طور سنتی، جرایم یقه سفید در جرم شناسی به عنوان جرایمی شناخته می شوند که افراد بلندپایه در محل کار مرتکب آن می شوند. در این پژوهش، با توجه به ماهیت و کیفیت پژوهش، شیوه پژوهش از نوع تحلیل اسنادی است و با توجه به موضوع پژوهش که به بررسی راهبردهای پیشگیری فقهی و حقوقی از این جرایم می پردازد، این پژوهش ازجمله پژوهش های بنیادی قرار می گیرد و ابزار پژوهش نیز شامل فرم های فیش برداری است و داده ها نیز با استفاده از شیوه های تحلیل کیفی، جمع آوری، طبقه بندی و تحلیل شده است. برخی از یافته های این پژوهش نشان می دهد که جایگاه و موقعیت بالای مجرمان یقه سفید در ساختارهای اجتماعی و اقتصادی مانع از خوردن هرگونه برچسب مجرمانه به این مجرمان می شود و سبک زندگی اسلامی نقشی مهمی در پیشگیری از این جرایم دارد.

    کلیدواژگان: پیشگیری، مجرمین یقه سفید، آموزه های دینی، سبک زندگی اسلامی
  • آرمان یعقوبی مقدم*، محمد غلام پور ویشکائی، محمد یارارشدی صفحات 105-120

    افزایش  قراردادهای پیمانکاری در دهه های اخیر بر ضرورت ایجاد شیوه های حل وفصل اختلافات در این حوزه متناسب با مقتضیات این نوع از قراردادها افزوده است. در قراردادهای پیمانکاری روش های مختلفی برای حل وفصل اختلافات در نظر گرفته می شود. به کارگیری روش های حل وفصل اختلافات با توجه به رویکرد غیرقضایی آن می تواند نسبت به حل سریع و کاهش هزینه ها در رسیدگی به اختلافات کمک شایانی نماید. ماهیت قرارداد پیمانکاری ایجاب می کند که اختلاف به سرعت حل وفصل و بعضا در محل اجرای پروژه حل وفصل شود. در  این پژوهش ضمن بررسی شروط حل وفصل اختلافات در ماده 53 شرایط عمومی پیمان و مقایسه آن با شروط حل وفصل اختلافات در قرارداد فیدیک، به نواقص و خلاهای موجود در ماده 53 شرایط عمومی پیمان، بیان و پیشنهاداتی جهت اصلاح این ماده ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: ادعا، قرارداد، فیدیک، حل اختلاف، داوری
  • محمد جوان بخت*، مینو محمدی، کیومرث کلانتری درونکلا صفحات 121-150

    نسل کشی در تمام مناطق جهان و در تمام دوره های گذشته ارتکاب یافته است. گرچه این عبارت آن اندازه شفاف و واضح است لیکن بسیاری از مردم هنوز بر این باورند که نسل کشی مشکل کشورهای فقیر، یا کشورهای خودکامه، یا کشورهای «دیگر» است. درک این نکته که نسل کشی می تواند در هر مکان و هر زمان رخ دهد بسیار مهم است. به این ترتیب ما سپر دفاعی خود را رها نمی کنیم و به طور مداوم مراقب علایم هشداردهنده هستیم. مطالعات موردی در این نوشتار نشان می دهد که چگونه نسل  کشی در چندین مکان و زمان توسعه یافته است. ما در این نوشتار جهان را از آفریقا به آسیا، به خاورمیانه، به اروپا و به اقیانوسی می   رسانیم و بر منطقه یا کشور خاصی تمرکز نمی کنیم. ما در اینجا برای واکاوی سیر تکورینی پدیده نسل   کشی به دورانی می رویم که  نسل کشی حتی یک کلمه به شکل امروزین نبود و اصلا وضع نشده بود تا جرم انگاری شده و برای آن تعیین کیفر گردد. هنگام خواندن این مطالعات موردی، سعی بر شفاف سازی نکات هشداردهنده است، هشدار این که نشل کشی متعلق به زمان یا مکانی خاص نیست بلکه در هر برهه از زمان یا هر منطقه قابلیت ارتکاب دارد.

    کلیدواژگان: نسل کشی، حقوق کیفری بین الملل، پدیده جهانی
  • زهرا نظری* صفحات 151-168

    اجرای احکام خطیرترین مراحل فرایند دادرسی است که می تواند تضمین کننده حقوق فردی و عمومی باشد. در این راستا قاضی اجرای احکام کیفری با هدف فردی کردن و بازدارندگی مجازات ها وارد حقوق کیفری ایران شده و  برای اعمال این هدف در مرحله اجرای حکم و در کنار مددکاران اجتماعی و سایر نهادهای ذی ربط با آسیب شناسی و معاینه بالینی محکوم، مجازات قطعی لازم الاجرا را متناسب با شخصیت فعلی وی و در طول بازه زمانی اجرای مجازات، تعدیل و اجرا می نماید، به طوری که پس از صدور حکم و طی فرآیند تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی، محکوم علیه در اختیار قاضی اجرای احکام کیفری قرار می گیرد و این مقام قضایی می تواند در راستای تحقق و تضمین اصل فردی کردن مجازات ها، شخصی کردن مجازات ها، اصل تساوی سلاح، اصل قانونی بودن جرم و مجازات و نظارت صحیح بر نحوه اجرای احکام کیفری نقش موثری را ایفاء نماید و با داشتن رویکردی اصلاح پذیری، علاوه بر ایجاد مصالحه در سطح جامعه، فضای مناسبی را برای برقرای عدالت فراهم کرده و همه افراد را در اجرای این عدالت شریک می نماید. البته اختیارات مقام اجرای حکم، اختیاراتی نظارتی و اجرایی بوده و ایشان حق تعدیل و اصلاح مجازات را ندارد. بنابراین فردی کردن مجازات ها می تواند سهم مهمی را در جلوگیری از بازگشت مجرم به جرم در برداشته باشد. مقنن نیز باید اختیارات قاضی اجرای احکام کیفری را در اجرای حکم گسترش داده و در رفع چالش های موجود قانونی تلاش نماید.

    کلیدواژگان: قاضی اجرای احکام، بازدارندگی مجازات، فردی کردن مجازات، زندان
  • نیما رضائی*، محمد شجاعی فر، امیرحسن ابوالحسنی صفحات 169-182

    مدیرعامل و اعضاء هیات مدیره اشخاص حقوقی ازجمله شرکت های موضوع قانون تجارت، در قانون 198 مالیات های مستقیم دارای مسیولیت ها و وظایف مالیاتی می باشند که در دوره تصدی آن ها قطعی شده باشد. در حال حاضر، مالیات به عنوان یکی از منابع درآمد دولت به شمار می آید که در قانون مالیات های مستقیم اشخاص حقوقی ایرانی را نسبت به کلیه درآمدهایی که تحصیل می نمایند مشمول پرداخت مالیات بر درآمد می داند. لذا هدف اصلی این پژوهش، بررسی و ارزیابی مسیولیت مدیران شرکت های تجاری در قبال بدهی های مالیاتی طبق لایحه اصلاحی و قانون مالیات های مستقیم است که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که برابر ماده های 125 و 128 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت و 198 و 202 قانون مالیات های مستقیم، مدیران اشخاص حقوقی در پرداخت مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده و سایر مالیات هایی که اشخاص حقوقی مکلف به کسر و وصول یا ایصال آن می باشند به صورت جمعی یا فردی همراه با شخص حقوقی مسیول هستند.

    کلیدواژگان: شرکت های سهامی، مسئولیت مدیران، مالیات های مستقیم
  • سیده فائزه فاطمی* صفحات 183-198

    منابع درآمد دولت را می توان به دو دسته منابع درآمدی مالیاتی و منابع درآمدی غیرمالیاتی تقسیم نمود؛ بیشتر درآمد دولت از مالیات ها تامین می گردد؛ که مردم هر کشور در قبال استفاده از امکانات و منابع عمومی باید پرداخت نمایند که در سند چشم انداز توسعه اقتصادی و اقتصاد مقاومتی کشور ما نیز پیش بینی شده است. در سال 1366 قانون مالیات های مستقیم به تصوب رسیده که در سال 1394 مورد اصلاح قرار گرفته و در ماده 274 قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم به جرایم مالیاتی پرداخته شده و مصادیق آن ذکر گردیده است. در پژوهش پیش رو سعی گردیده تا به تفکیک، جرایم مالیاتی شناسایی شده و مصادیق مندرج در قانون برای مودیان مالیاتی ذکر گردد و عناصر تشکیل دهنده این جرایم مشخص و سعی گردد با شناسایی اعمال و رفتاری که براساس قانون جرم مالیاتی محسوب می گردد؛ در جهت کاهش این جرایم گام برداشته و راهی برای پژوهش های بیشتر در این خصوص هموار  گردد.

    کلیدواژگان: جرائم مالیاتی، فرار از مالیات، کیفرشناسی، مالیات، مودیان
  • مسلم اله یاری* صفحات 199-216

    بعد از قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع مصوب1341 هیات وزیران، عرصه و اعیانی کلیه جنگل ها و مراتع و بیشه های طبیعی و اراضی جنگلی جزء اموال عمومی محسوب شده و به مالکیت دولت در آمد. بنابراین سلب مالکیت از مردم به استناد این قانون و قوانین بعدی منجر به اعتراض آن ها به تشخیص می شد و از طرفی دولت نیز ممکن بود تشخیص های گذشته خود را ناصحیح بداند و در جهت اعتراض بر آید. به همین دلیل قانونگذار با توجه به مقتضیات زمان چه قبل و چه بعد از انقلاب مراجعی را جهت رسیدگی به اعتراضات احتمالی در نظر گرفته است که البته به دلیل کثرت قوانین و ابهاماتی که بعضا در برخی از مواد قانونی وجود دارد سردرگمی های زیادی به وجود آمده است. در این پژوهش که اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای گردآوری شده است به روش تحلیلی-توصیفی در پی یافتن پاسخی برای این پرسش ها هستیم که مرجع صالح در دعوای اعتراض به ملی شدن اراضی در حال حاضر کدام است و عنوان دقیق خواسته در این دعاوی باید به چه نحوی باشد؟

    کلیدواژگان: ملی شدن اراضی، خواسته، مرجع صالح
  • سید مهدی احمدی، نسترن ارزانیان* صفحات 217-230

    قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب 1399، نخستین بار به ضرورت تشکیل دفاتر حمایت از کودکان و نوجوانان دادگستری اشاره نموده که در ماده های 4 و 5 همین قانون که اساسنامه این دفتر به شمار می آید؛ وظایفی را محول داشته که مسیول دفاتر مذکور درحال حاضر دادیارانی هستند که تحت نظارت دادستان مجموعه، وظایف محوله را انجام می دهند. در پرتو ماده 88 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، دادیار تحت نظارت و تعلیمات دادستان به انجام وظایف قانونی خود می پردازد و عنداللزوم از تمامی اختیارات تفویض شده از ناحیه دادستان نیز بهره مند است. نگارندگان در پژوهش حاضر که به روش تحلیلی-توصیفی نگارش یافته به دنبال آن هستند که نقش دادیار به عنوان سکان دار دفاتر حمایت را به طور توامان با نقش نظارتی دادستان تبیین نموده و پس از آن، به امکان سنجی تفویض اختیارات دادستانی به دادیار مسیول دفتر بپردازند و به این سوال که آیا اساسا دادستان حق ارایه تعلیمات به دادیار دارد؟ نیز، پاسخی شایسته دهند. پس از آن، فرآیند و چگونگی رسیدگی به پرونده های دفاتر حمایت از امکان ثبت درخواست ضرروزیان به محاکم کیفری و پیش بینی سازوکاری متفاوت درخصوص عدم پراخت هزینه های مربوط به پزشکی قانونی در جرایم اطفال و نوجوانان، با محوریت نقش دادیار را بررسی نمایند.

    کلیدواژگان: دفاتر حمایت، حقوق کودک، حقوق نوجوان، دادیار
  • هادی مسعودی فر*، فاطمه نعیمی شامل صفحات 231-250

    افزایش بهره مندی از مناطق دریایی و آبراهه های بین المللی در استخراج، تولید و حمل و نقل نفت منجر به بروز نگرانی های جدی در قبال اعمال مکانیزم های پیش دارنده حقوقی-زیست محیطی جهت حفظ و نگهداری از محیط زیست دریایی شده است. در این راستا تاکنون مسیولیت بین المللی درخصوص محیط زیست و آسیب های احتمالی بر آن تنها متوجه تعهد دولت ها بوده است و این در حالی است که عملا بهره برداری از دریا و محیط آن توسط شرکت های چندملیتی صورت می پذیرد. بر این اساس، در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی تنظیم گردیده است این سوال اصلی مطرح می باشد که آیا انتقال مسیولیت از دولت ها به شرکت های چندملیتی ممکن است؟ و اصل «پرداخت آلوده ساز» چگونه می تواند به تحکیم مسیولیت پذیری زیست محیطی شرکت های چندملیتی در صنعت نفت کمک نماید؟ در بحث این ارتباط مشخص شد که دولت ها توانسته اند با بلوک ساختن حساب مالی شرکت های متهم به خسارت های زیست محیطی دریایی از طریق مکانیزم های موجود در اداره خزانه داری ملی، جبران خسارت را امکان پذیر نموده و به تبع آن اعمال اصل پرداخت آلوده ساز در خسارت زدایی از صنعت نفت را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: آبراهه های بین المللی، محیط زیست دریایی، مسئولیت بین المللی، خسارت های زیست محیطی
  • سید حسین دهقان نیری، مریم مسافری* صفحات 251-272

    کودکان و نوجوانان در سیستم های حقوقی دنیا به عنوان بزه دیدگان جرایم جنسی در نظر گرفته شده و  مورد تعرض قرار گرفته و قربانی شده اند. علت این که بزهکاران این قشر را انتخاب می کنند آسیب پذیری و عدم توانایی در دفاع از خویش است. بدیهی است که عدالت کیفری و صرف سزادهی به عواملی همچون زمینه بروز این گونه جرایم، ویژگی های بزه دیده و بزهکار، راهکارهای بازپروری مرتکب و راهکارهای آگاهی بخشی به بزه دیده توجه خاصی نداشته است، بنابراین نمی تواند به کاهش این گونه جرایم کمک شایانی نماید و از بزه دیدگی این قشر معصوم جلوگیری کند. لذا پژوهش حاضر موقعیت بزه دیده و بزهکار جرایم جنسی نسبت به اطفال را در بستر آموزه هایی همچون عدالت ترمیمی و سیاست جنایی بررسی نموده و در صدد است تا با تطبیق آن با قوانین موجود راهکارهای موجود در جهت کاهش آمار این گونه جرایم را بررسی نماید.

    کلیدواژگان: جرایم جنسی، عدالت ترمیمی، سیاست جنایی، اطفال، بازپروری
  • محمدسعید حسینی*، حشمت رستمی درونکلا، محمدمهدی ساکی، فاطمه دهقان، عباس رضایی گیلانی صفحات 273-292

    حقوق بنیادین بشری در راس حق های انسانی قرار داشته و دولت ها و سازمان های بین المللی نیز بر رعایت آن تاکید ویژه داشته اند. بر این اساس است که قوانین و مقررات مصوب می بایست حول محور این حقوق تصویب شده و همواره کرامات انسانی و اهداف و فلسفه حقوق (نیل به عدالت و تسهیل زندگی مردم) را مورد توجه قرار دهند. از مهم ترین حقوق هر انسانی حق بر تعیین سرنوشت خویش بوده که مورد تاکید فقه، حقوق داخلی و حقوق بین المللی است. یکی از مواردی که بشر همواره با آن روبرو بوده و با توجه به پیشرفت دانش و تکنولوژی، نگاهی علمی تر به آن وجود داشته، بحث تغییر جنسیت افراد تراجنسیتی است. درواقع علم ثابت کرده برخی افراد دارای اختلالات جنسیتی و هویتی بوده و نیاز به تغییر جنسیت کنونی از طریق اعمال جراحی پزشکی وجود دارد. قوانین و مقررات داخلی، بین المللی و موازین فقهی با وجود شرایطی موافق این امر بوده اند. در این میان توجه به این حقوق توسط هر فرد و نهادی و همچنین در نظام تقنینی و رویه قضایی واجب است و درواقع نباید واقعیات را فدای اعتبارات نمود.

    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، حقوق بشر، تغییر جنسیت، تراجنسیتی
  • مرجان نگهی مخلص آبادی* صفحات 293-324

    ارتکاب جرم، رابطه شهروند قانونمدار-دولت را به رابطه نامتوازن شهروند مجرم-دولت تبدیل می کند. اقتضای انصاف و اهداف عدالت کیفری، سنگین تر کردن کفه پیش بینی و حمایت از حقوق تسهیل گر و متناسب با روند اصلاح و بازاجتماعی سازی مجرم، ازجمله حقوق فرهنگی است. حقوق فرهنگی، باتوجه به اهمیت و کارآمدی اش در بازاجتماعی سازی مجرم، در اسناد حقوقی داخلی و بین المللی  مورد  حمایت قرار گرفته است. واژه «حقوق فرهنگی»؛ زاییده منشور ملل متحد و جزء لاینفک حقوق بشر است. گونه های مختلف این حقوق و ضمانت های اجرای عام و خاص آن در اسناد حقوقی داخلی ازجمله قانون اساسی، آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی مصوب 1384 و منشور حقوق شهروندی مصوب 1395 و اسناد بین المللی ازجمله اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب 1948 میلادی، میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مصوب 1966 میلادی، پروتکل اختیاری میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مصوب 2008 میلادی و قواعد حداقل سازمان ملل متحد در رفتار با زندانیان مصوب 1955 میلادی قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: حقوق فرهنگی زندانیان، مشارکت در حیات فرهنگی، دسترسی به علم، اسناد بین المللی و منطقه ای، قوانین ایران
  • پریسا رضوان*، علی زارع صفحات 325-336

    امروزه در تمامی نظام های مالیاتی جهان اهمیت مسایل مربوط به مالیات بر درآمد شرکت های تجاری و تاثیر آن بر اقتصاد دولت ها و همچنین نقش آن در اقتصاد آزاد و رقابت مشروع انکا ناپذیر است و حتی توجه ویژه ای به گزارش های مالی شرکت های سهامی معطوف می شود و فرایند اندازه گیری شاخص های اساسی آن ازجمله سود، مالیات، وجه نقد و... دارای اهمیت بسیاری است. درآمد شرکت های تجاری از مهم ترین منابع مالیاتی دولت ها است. از لحاظ حقوق تجارت نیز تفاوت ماهیتی بین سهام بی نام و دیگر انواع سهام نیست تا مشمول مالیات نباشد. اگر هم قرار است از نقطه نظر اقتصادی به مسیله نگریسته شده و سهام بی نام معاف از مالیات دانسته شوند، در برخورد با اصل برابری وضع مالیات بر درآمدهای مشابه، نیازمند توجیه و نص صریح است. از سوی دیگر شرکت های عملی، عدم شناسایی خود را از طرف دولت، دستاویزی برای فرارهای بزرگ مالیاتی قرار داده و از باب تبعیض مالیاتی، نارضایتی سایر مودیان را منجر می گردند. مالیات اخذ شده از شخصیت های حقوقی و به طور خاص از شرکت ها، بخشی مهم از منبع درآمدی دولت را تشکیل می دهد، به طوری که دولت با ایجاد قوانین مالیاتی جهت اخذ مالیات و جمع آوری و هدایت آن در جهت سرمایه گذاری زیربنایی د واقع نقش مهمی در توسعه اقتصادی ایفاء می کند که مکمل فعالیت های بخش خصوصی در سرمایه گذاری است. سیاست های مالیات، ابزار موثر و کارآمد در توسعه اقتصادی و ایجاد سمت و سوی پویا و مولد برای اقتصاد کشور است و بر رفتار عاملان اقتصاد، به خصوص شرکت ها تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: شرکت تجاری، مالیات، شخصیت حقوقی، فرار مالیاتی، پیشگیری
  • محمدامین ابراهیمی* صفحات 337-350

    کرامت ذاتی بشر که در مقابل کرامت اکتسابی است، در نظام بین الملل حقوق بشر و اسناد بین المللی دارای آنچنان اهمیتی است که پایه و اساس حقوق، امتیازات و تکالیف انسانی شناخته می شود، تاآنجاکه حتی تحقق ارزش هایی چون عدالت، آزادی و برابری بدون آن ممکن نیست. این کرامت در حقوق کیفری نیز از اهمیت فوق العاده برخوردار است. این کرامت در شکل گیری، اصلاح و تغییر، تفسیر و توجیه، مشروعیت یا عدم مشروعیت قواعد کیفری نقش اساسی دارد. کرامت ذاتی انسان مراحل جرم انگاری و دادرسی کیفری را معیاری و نهادینه نموده و از مداخله غیرضروری و تبعیض آمیز حقوق جزا در فضای آزاد رفتاری شهروندان جلوگیری می‏کند. با ارایه معیارها و ضوابطی مثل عدالت، آزادی بیان، برابری و انصاف و منع رفتارها و مجازات های ظالمانه و غیرانسانی، خودسرانه و نامتناسب و همچنین منع مجازات و محاکمه مضاعف، شکنجه و آزار و به طور کلی استفاده از انسان بزهکار و بزه دیده در مراحل کیفری، حاکمیت کیفری مطلق و انحصاری دولت ها را محدود کرده و زمینه را برای همگرایی بیشتر در فرایند جهانی شدن حقوق کیفری فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: کرامت انسانی، حقوق کیفری، اسناد بین المللی
  • الهام درکی*، آیدا مخترع، بهنام رستگاری صفحات 351-364

    بررسی قوانین مرتبط با اموال تملیکی ازجمله قوانبن مربوط به سازمان، ضبط و مصادره اموال، مالکیت، مدیریت و نحوه بهره برداری از این اموال اهمیت ویژه ای دارد، بدون تردید یکی از منصفانه ترین اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصل چهل و نهم می باشد که براساس آن دولت مکلف شده است اموال حاصل از جرایم خاص که می توان گفت یکی از مهم ترین آن ها کالای قاچاق می باشد و هرگونه اعمال نامشروع دیگر را به مردم و صاحبان واقعی آن برگرداند و درصورت نامعلوم بودن آن ها به بیت المال بدهد که در این صورت دولت می تواند برای تحقق اهداف اقتصادی خود مانند توسعه صنایع، ایجاد شغل، توزیع منابع و بهبود شرایط اقتصادی کشور از این اموال استفاده کند. انطباق و کارآمدی قوانین و مقررات دولتی با برنامه های اقتصادی در هر کشوری عامل توسعه تلقی می شود و ساختارهای قانونی مناسب، بی طرفانه و ضد فساد نقش به سزایی در این امر ایفاء می کند. در شرایط اقتصادی امروز، نقش دولت در اتخاذ هر نوع تصمیم و هریک از سیاست های آن بسیار مهم است. در این پژوهش که از نوع تحلیلی-توصیفی می باشد به این نتیجه رسیدیم که عدم نظارت دقیق بر استفاده و ارزیابی دارایی های دولتی؛ استفاده ناکارآمد و نامناسب از آن ها، واگذاری نامناسب و زیان جدی به دارایی ها به دلیل مدیریت نادرست آنان، مشکلاتی هستند که اغلب در مراحل مختلف مدیریت اموال تملیکی مشاهده می شوند و از عمده ترین چالش های اصلی دولت در این راستا، رسوب کالا در انبارهای گمرکی و بنادر کشور و ضعف قوانین و مشکلات ساختاری و سازمانی در سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی می باشد.

    کلیدواژگان: اموال تملیکی، اهداف اقتصادی دولت، ضبط و مصادره، کالای قاچاق
  • صادق بنی طرفیان حویزاوی* صفحات 365-374

    ادله اثبات جرم مجموعه وسایلی است که در مراجع قضایی جهت اثبات دعوی مورد استفاده قرار می گیرد و اصل یکصد و شصت و ششم قانون اساسی در این موارد می گوید: احکام دادگاه ها باید مستند مستدل به مواد قانون و اصولی باشد همچنین براساس آن حکم صادر شده است. نقش مهم ارایه دلیل  و موضوعیت داشتن آن در مسایل حقوقی و رسیدگی به پرونده های قضایی در دادگاه ها واجد اهمیت فراوانی است که در ادله اثبات دعوا به آن پرداخته شده است. اهمیت  موضوعیت دلیل در آیین دادرسی مدنی تا بدان جا است که گفته شده حق بدون دلیل مانند کالای بدون ارزش است و دلیل است که حق را زنده می کند. اما سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود آن است که موضوع دلیل در اثبات دعوا چیست؟ برای مشخص کردن موضوع دلیل، ابتدا باید به این پرسش پاسخ داده شود که چه چیزی با دلیل اثبات می شود؟ برای پاسخ دادن به این سوال، در این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و براساس منابع کتابخانه ای به بررسی  موضوعیت و  ادله اثبات جرم در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 خواهیم پرداخت. یافته های این پژوش نشان می دهد که در حقوق کیفری ایران موضوعیت ادله است که قانون مجازات اسلامی 1392 به آن تصریح کرده و طبق آن قاضی ملزم به صدور حکم براساس آن می باشد.

    کلیدواژگان: ادله اثبات جرم، موضوعیت، قانون مجازات اسلامی
  • یاسر شاکری* صفحات 375-403

    با توجه به حساسیت شغل نیروهای مسلح و نیاز به کنترل عملکرد آن ها، داشتن سیاست کیفری افتراقی در قبال جرایم نیروهای مسلح برای هر کشوری از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در نظام کیفری ایران در پیش و پس از انقلاب اسلامی برای نیروهای مسلح سیاست کیفری افتراقی مدنظر قانونگذار بوده و می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی سیاست کیفری قانون نیروهای مسلح ایران در قبال فروش، حیف و میل و واگذاری اشیای نظامی و اموال توسط نیروهای مسلح می باشد. فروش، حیف و میل و واگذاری اشیای نظامی و اموال ازجمله جرایم مهم در نظام کیفری نیروهای مسلح ایران می باشد، به طوری که در قانون های نیروهای مسلح پیش از انقلاب اسلامی (قانون محاکمات نظامی مصوب 30/04/1307 و قانون دادرسی و کیفر ارتش مصوب 04/10/1318) و پس از انقلاب اسلامی (قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 18/05/1371 و قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 09/10/1382) به این جرایم پرداخته شده است. پژوهش حاضر که از نظر نوع و هدف، کاربردی و با روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته است درصدد پاسخ به این پرسش است که قانون های مجازات جرایم نیروهای مسلح در پیش و پس از انقلاب اسلامی در رابطه با فروش، حیف و میل و واگذاری اشیای نظامی و اموال از چه نوع سیاست کیفری افتراقی تبعیت نموده اند؟ در پاسخ می توان بیان داشت که سیاست کیفری افتراقی در این خصوص، هم سیاست کیفری سخت گیرانه و هم سیاست کیفری سهل گیرانه می باشد.

    کلیدواژگان: نیروهای مسلح، ایران، اموال نظامی، سیاست کیفری
|
  • MohammadMahdi Asadi * Pages 5-26

    Impartiality and independence in the process of arbitration are basic principles, and the interests of the funder and funded parties are not so important to threaten international arbitration. Various attempts have been made to facilitate disclosure as a way of evaluating potential conflicts of interest. There are significant differences between various approaches. Some of them consider systematic disclosure an obligation, while others argue that arbitrators are the only parties that can issue orders for disclosure. Thus, it seems that systematic disclosure should be considered. Though arbitrators have to know the identity of the funding party to prevent the arbitrator conflict of interest, the non-obligatory nature of guidelines on conflict of interest in international funding, and the laws and regulation of arbitration concerning an arbitrator’s independence and impartiality, the necessity of disclosing the existence of a TPF contract and the funding party’s identity has to be considered by legislators and arbitration organizations as a way of safeguarding arbitration. Another challenge that TPF faces is the funding party’s concerns about confidentiality and privilege. Solving this challenge in a logical manner makes it necessary to pass new laws or expand and interpret the existing laws and regulations regarding the privilege to third-party funding parties. However, before achieving the above goal, signing a non-disclosure agreement and the provision of minimal information can be offered to the parties applying for TPF or the funded parties.

    Keywords: Third Party Funding in International Arbitration (TPF), Conflict of interest, Necessity of Disclosure, Privilege
  • Mohammad Kamali *, Mohammadbagher Basir Pages 27-36

    Knowing the aggravating qualities of the crime has important effects in determining the criteria for the diagnosis of serious crimes. The types of aggravating factors include the general factors of aggravation, which in Iran's criminal law are exemplified only in the two factors of multiplicity and repetition of the crime, and specific factors, which are divided into objective factors and personal factors. The existence of crime is always dangerous for the people of the society, but in some cases committing a crime in the form of its frequency and repetition is considered a special threat. In this situation, in order to prevent such crimes from being committed, the legislator has to enact special provisions in the form of increasing the punishment in order to establish justice in the society. Multiplicity and repetition is one of the general causes of punishment escalation because it is not specific to specific crimes and if it is found in any crime, it causes the punishment to be intensified. This article, by using the analytical descriptive method, while comparing the ways of intensifying the punishment, tries to find out the nature of the qualities. To identify the aggravated crime in the laws of Iran and England.

    Keywords: aggravated qualities, multiplicity of crimes, Repetition of Crimes
  • MohamadMahdi Davar *, Saeideh Taslimi Pages 37-52

    Natural rights play a fundamental role in the political, legal, and economic system of John Locke. Many of his views are based on natural rights. Although Locke is not the first scholar to discuss natural rights, and before him, other thinkers have theorized about it in different eras and intellectual traditions, it must be claimed that Locke is a modern natural rights theorist and has presented a novel interpretation of this theory. Locke's natural rights are based on equality and individual independence. Freedom, life, and property are the three basic pillars of Locke's theory. However, many international charters that defend human rights also in some way protect personal freedom, life, and property of individuals around the world. One of the international agreements is the Convention on the Rights of the Child in the United Nations, which defends the freedom and security of children worldwide and guarantees their basic rights. In this convention, natural rights patterns, especially those of Locke, can be seen, and he is also considered the spiritual father of human rights and one of the sources of modern human rights, the foundations of natural rights. Therefore, the main purpose of this paper is to examine the foundations of natural rights in the Convention on the Rights of the Child and compare them with the foundations of John Locke.

    Keywords: John Locke, natural rights, Children's rights, Convention, freedom, Security
  • Mohammad Javanbakht, Parisa Karimei *, Mohaddeseh Sadeghian Lamraski Pages 53-76

    The phenomenon of the stability of juvenile delinquency in the present era and the need to deal with the inflation of the criminal population has made the policymakers in the field of criminal laws to reconsider the same treatment with adults and soften the social reactions to the delinquency of this group. Based on the criminological studies, one of the main reasons for the persistence of juvenile delinquency is imprisonment, followed by the influence of the prison culture on the formation of the adolescent's personality. Changing the approach of the criminal justice system from criminalization to decriminalization makes it possible to reduce the persistence of juvenile delinquency. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research. Decriminalization of juvenile delinquency is a technical solution that, as a differential criminal policy, promises to reduce delinquency statistics and reductionism in the continuation of this stratum in the criminal population at the level of society and its destructive effects on social life. The absolute decriminalization of juvenile delinquency means ending the criminal justice mechanism and decriminalizing the law-breaking behavior of this group, which certainly cannot not only prevent the persistence of delinquency of this group, but also lead to its escalation. Behaviors and even the transformation of criminal behaviors from micro to macro. Iran's legislature has shown its willingness to support and be friendlier to juvenile delinquents by accepting friendly institutions such as filing of criminal case, suspension of prosecution, referral to mediation, postponement of sentencing and suspension of execution of punishment.

    Keywords: Persistence, delinquency, Relative Decriminalization, Prevention, juveniles
  • Sara Farzadimehr *, Shapoor Mohammadhosseini, Mohammadreza Haghighi Pages 77-90

    In this article, the meaning and concept of the holder of a commercial document in commercial law, judicial procedure and from the point of view of the civil law are discussed. Basically, the owner refers to person who owns the commercial document, however, there is no precise definition of it in commercial law; In Articles 2 and 11 of the Check Issuance Law, the definition of holder is stated. In this research, it was concluded that the holder in commercial law is divided into three categories: legal holder (in good faith), civil and actual holder, and the holder in good faith is considered one of the most important types of holder. The holder of the check is actually the owner of the commercial document who can demand the payment of the check from those responsible for its payment. The holder includes the persons to whom the check was transferred or the beneficiary, etc.

    Keywords: Holder of the Document, Holder In Good Faith, commercial document
  • Maryam Kamaei *, Zahra Ansarifar, Petter Gottschalk Pages 91-104

    Negative personality traits have a deep relationship with committing crimes. Each person's personality is formed based on her/her personality traits, and if a negative personality trait grows, it leads a person to do bad things. The purpose of the current research is to examine the jurisprudential and legal effects of Islamic lifestyle in preventing white-collar crimes. Traditionally, white collar crimes in criminology are known as crimes committed by high-ranking people at work. In this research, considering the nature and quality of this research, the research method is document analysis type, and considering the subject of this research, which examines jurisprudential and legal prevention strategies of these crimes, this research is one of the basic researches. The research tool also includes questionnaires and the data has been collected, classified and analyzed using qualitative analysis methods. Some of the findings of this research show  that the high status of white collar criminals in social and economic structures prevents these criminals from being labeled as criminals and Islamic lifestyle plays an important role in preventing these crimes.

    Keywords: Prevention, White-Collar Criminals, religious teachings, Islamic lifestyle
  • Arman Yaghobi Moghadam *, Mohammad Gholampor Vishkaei, Mohammad Yararshadi Pages 105-120

    The increase in construction contracts in recent decades has increased the necessity of creating dispute resolution methods in this field that are appropriate to the requirements of this type of contract. Different methods for resolving disputes are considered in construction contracts. The use of dispute resolution methods due to its non-judicial approach can help to resolve disputes quickly and reduce costs. The nature of construction contracts requires that disputes be resolved quickly and sometimes at the site of the project. In this research, while examining the terms of dispute resolution in Article 53 of the general terms of the contract and comparing it with the terms of dispute resolution in the FIDIC contract, the shortcomings and loopholes in Article 53 of the general terms of the contract will be presented, and suggestions will be made to amend this article.

    Keywords: Claim, Contract, FIDIC, Resolve Dispute, Arbitration
  • Mohammad Javanbakht *, Minoo Mohammadei, Kiomars Kalantari Daroonkela Pages 121-150

    Genocide has been committed in all regions of the world and in all past periods. Although this phrase is so clear and clear, many people still believe that genocide is the problem of poor countries, or autocratic countries, or "other" countries. It is very important to understand that genocide can happen anywhere and anytime. In this way, we do not let down our guard and are constantly on the lookout for warning signs. Case studies in this article show how genocide has developed in several places and times. In this article, we cover the world from Africa to Asia, to the Middle East, to Europe and to the ocean, and we do not focus on a specific region or country. Here, to analyze the evolution of the phenomenon of genocide, we are going to an era when genocide was not even a word in its current form, and it was not established at all to be criminalized and punished for it. While reading these case studies, an attempt is made to clarify the warning points, the warning that kidnapping does not belong to a specific time or place, but can be committed at any time or in any region.

    Keywords: Genocide, International Criminal Law, Global Phenomenon
  • Zahra Nazari * Pages 151-168

    Execution of judgments is the most dangerous stage of the judicial process, which can guarantee individual and public rights. In this regard, the judge of the execution of criminal sentences entered Iran's criminal law with the aim of individualizing and deterring punishments, and, in order to implement this goal at the stage of sentence execution, along with social workers and other institutions related to the pathology and clinical examination of the convict, a definitive punishment is in force. According to his/her current character and during the time period of execution of the sentence, he/she adjusts and implements it, so that after issuing the sentence and during the appeal process, the convicted person is placed in the hands of the judge who executes the criminal sentences, and this judicial authority can in order to realize and guarantee the principle of individualization of punishments, personalization of punishments, the principle of equality of arms, the principle of the legality of crime and punishment, and the correct supervision of the execution of criminal sentences, it should play an effective role, and by having a modifiable approach, in addition to creating reconciliation at the community level , provides a suitable space for the implementation of justice and makes all people partners in the implementation of this justice. Of course, the powers of the execution authority are supervisory and executive powers, and they do not have the right to adjust and modify the punishment. Therefore, individualizing punishments can play an important role in preventing criminals from returning to crime. The legislator should also expand the authority of the judge to execute the criminal sentences and try to solve the existing legal challenges.

    Keywords: Judge Execution of Sentences, Deterrence of Punishment, Individualization of Punishment, Prison
  • Nima Rezaei *, Mohammad Shojaei Far, Amirhasan Abolhasani Pages 169-182

    The CEO and members of the board of directors of legal entities, including companies subject to the Commercial Law, in the Direct Taxes Law of 1985, have tax responsibilities and duties that have been determined during their tenure. Currently, tax is considered as one of the government's sources of income, which in the law of direct taxes considers Iranian legal entities subject to income tax for all the income they earn. Therefore, the main goal of this research is to investigate and evaluate the responsibility of the managers of commercial companies for tax liabilities according to the amendment bill and the law of direct taxes, which was done using the descriptive-analytical method. The findings of this research show that according to Articles 125 and 128 of the law amending a part of the trade law and 198 and 202 of the law on direct taxes, managers of legal entities pay income tax, value added tax and other taxes that legal entities They are obliged to deduct and collect or pay it collectively or individually together with the responsible legal entity.

    Keywords: Joint-Stock Companies, Directors' Responsibility, direct taxes
  • Sayyedeh Faezeh Fatemi * Pages 183-198

    The government's sources of revenue can be classified into two categories: tax-based and non-tax-based. The majority of the government's revenue is generated through taxes, which citizens in every country are required to pay for the use of public facilities and resources. This obligation has been enshrined in our country's economic development and resilient economy outlook document. The Direct Tax Law was approved by the parliament in 1988 and was revised in 2015. Article 274 of the Amended Direct Tax Law deals with tax offenses, and the various types of these offenses are mentioned. In current research, it has been tried to mention identified tax crimes and evidence inserted in law for tax payers and determine elements constituting these crimes and trying to take step in direction of reducing these crimes through identifying behaviors and actions which are considered tax crime based on law and also level path for more research in this field.

    Keywords: Tax Crimes, Tax Evasion, Criminology, tax, Taxpayers
  • Moslem Alahyari * Pages 199-216

    After the law of nationalization of forests and pastures approved of 1963 by the Council of Ministers the site and superstructure of all forests, pastures, natural groves and forest lands are considered part of the public property and belongs to the government. Therefore, Deprivation of property from people based on this law and subsequent laws would lead to their objection to the diagnosis, and on the other hand, the government might consider its previous diagnoses to be incorrect and protest. For this reason, according to the requirements of the time, both before and after the revolution, the legislator has considered references to deal with possible protests, that Of course, due to the multitude of laws and ambiguities that sometimes exist in some legal articles, many confusions have arisen. In this article, the information of which has been collected in the form of a library, we are looking for answers to these questions by descriptive analytical method that what is the competent authority in the lawsuit against the nationalization of land and what should be the exact title of the demand in these lawsuits.

    Keywords: Nationalization of Lands, demand, Competent authority
  • Sayed Mehdi Ahmadi, Nastaran Arzainan * Pages 217-230

    The Law on the Protection of Children and Adolescents approved in 2019 by the Islamic Council, for the first time mentioned the necessity of forming judicial offices for the protection of children and adolescents, which is included in Articles 4 and 5 of the same law, which is the statute of this office; He/She has assigned duties that are currently in charge of the said offices are the assistant prosecutors who perform the assigned duties under the supervision of the district prosecutor. In the light of Article 88 of the Criminal Procedure Law approved in 2013, the assistant prosecutor performs his legal duties under the supervision and training of the prosecutor and, if necessary, benefits from all the powers delegated by the prosecutor. And finally, give a proper answer to the question of whether the prosecutor has the right to provide instruction to the prosecutor. And finally, after that, the process and how to deal with the cases of the support offices, the possibility of registering a request for damages to the criminal courts and predicting a different mechanism regarding the non-payment of expenses related to forensic medicine in the crimes of children and juveniles, focusing on the role of the public prosecutor. The present research is written in analytical-descriptive method and the method of collecting materials is valid through the library and through books, articles and reports.

    Keywords: Protection Offices, Children's rights, Juvenile Rights, Judge
  • Hadi Masoudifar *, Fatemeh Naeimi Shamel Pages 231-250

    Increasing the use of marine areas and international waterways in the extraction, production and transportation of oil has led to serious concerns regarding the application of preventive legal-environmental mechanisms to preserve and maintain the marine environment. In this regard, so far the international responsibility regarding the environment and possible damage to it has only been towards the commitment of the governments, and this is while the exploitation of the sea and its environment is actually done by multinational companies. Based on this, in this research, which is organized in a descriptive-analytical method, the main question is whether it is possible to transfer responsibility from governments to multinational companies. And how can the "polluter pays" principle help to strengthen the environmental responsibility of multinational companies in the oil industry? In the discussion of this relationship, it was found that the governments have been able to block the financial accounts of companies accused of marine environmental damage through the mechanisms available in the National Treasury Department, and as a result, they have made it possible to apply the principle of paying the polluter in compensation. Provide environmental protection in the oil industry.

    Keywords: international waterways, Marine environment, international responsibility, Environmental Damages
  • Sayyed Hosein Dehghan Nayeri, Maryam Mosaferi * Pages 251-272

    Children and teenagers are considered victims of sexual crimes in the legal systems of the world and have been assaulted and victimized. The reason why criminals choose this category is their vulnerability and inability to defend themselves. It is obvious that criminal justice and punishment alone have not paid special attention to factors such as the background of such crimes, the characteristics of the victim and the criminal, the methods of rehabilitation of the perpetrator and the methods of informing the victim, so it cannot help to reduce these types of crimes and prevent -ing this innocent group from being victimized .Therefore, the present research examines the situation of the victim and the perpetrator of sexual crimes against children in the context of doctrines such as restorative justice and criminal policy and aims to examine the existing solutions to reduce the statistics of such crimes by applying it to the existing laws.

    Keywords: Sexual Crimes, Restorative justice, Criminal policy, children, Rehabilitation
  • MohammadSaeid Hosseini *, Heshmat Rostami Daroonkela, MohammadMehdi Saki, Fatemeh Dehghan, Abbas Rezaii Gilani Pages 273-292

    Fundamental human rights are at the top of human rights, and governments and international organizations have also emphasized their observance. It is based on this that the approved laws and regulations should be approved around these rights and always consider human dignity and the goals and philosophy of rights (achieving justice and facilitating people's lives).One of the most important rights of every human being is the right to self-determination, which is emphasized by jurisprudence, domestic law and international law. One of the things that mankind has always faced and due to the progress of knowledge and technology, there is a more scientific view of it, is the issue of gender change of transgender people. In fact, science has proven that some people have gender and identity disorders and there is a need to change the current gender through medical surgery. Domestic and international laws and regulations and jurisprudential standards have agreed to this despite the conditions. In the meantime, attention to these rights by every individual and institution as well as in the legal system and judicial procedure is obligatory, and in real, facts should not be sacrificed for credit.

    Keywords: Right to Self-determination, Human rights, Gender change, Transgender
  • Marjan Negahi Mokhlesabadi * Pages 293-324

    Crime commitment turns the relationship between the law-abiding citizen and the state into an unbalanced relationship between the criminal citizen and the state. The requirement of fairness and the goals of criminal justice is to make the protection of rights in accordance with the process of correction and re-socialization of the criminal, including cultural rights. Considering its importance and efficiency in criminal re-socialization, what place does cultural law have in domestic and international legal documents? The term "cultural rights"; it is a product of the United Nations Charter and an integral part of human rights. The different types of these rights and the guarantees of their general and specific implementation in domestic legal documents including the Constitution, the Executive Regulations of the Organization of Prisons and Security and Educational Measures approved in 2004 and the Charter of Citizen Rights approved in 2015 and international documents including the Universal Declaration of Human Rights, adopted in 1948, International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, adopted in 1966, Optional Protocol to the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, adopted in 2008, the minimum rules of the United Nations in the treatment of prisoners, adopted in 1955 can be seen.

    Keywords: Cultural Rights of Prisoners, Participation in Cultural Life, Access to Science, International, regional instruments, Iranian laws
  • Parisa Rezvan *, Ali Zare Pages 325-336

    Today, in all the tax systems of the world, the importance of issues related to the income tax of commercial companies and its impact on the economy of governments, as well as its role in the free economy and legitimate competition, is undeniable, and even special attention is paid to the financial reports of joint-stock companies, and the process of measuring basic indicators It is very important, including profit, tax, cash, etc. The income of commercial companies is one of the most important tax sources of governments. In terms of commercial law, there is no essential difference between anonymous shares and other types of shares so that they are not subject to taxation. If the problem is to be looked at from an economic point of view and anonymous shares are considered tax-exempt, it needs a clear text and justification in dealing with the principle of equality of taxation on similar incomes. On the other hand, practical companies use their non-recognition by the government as an excuse for big tax evasions, and because of tax discrimination, they lead to the dissatisfaction of other taxpayers. Tax is not only an important part of the government's income, but at the same time it is used as one of the most important financial policy tools to achieve economic and social goals. The tax collected from legal entities and specifically from companies constitutes an important part of the government's source of income, so that the government, by creating tax laws to collect and collect taxes, and directing them towards infrastructure investment, actually plays an important role in economic development. It acts as a complement to the activities of the private sector in investment. Tax policies are an effective and efficient tool in developing the economic and creating a dynamic and productive direction for the country's economy, and it has an effect on the behavior of economic agents, especially companies.

    Keywords: Business Company, tax, Legal Personality, Tax Evasion, Prevention
  • MohammadAmin Ebrahimi * Pages 337-350

    Inherent human dignity, which is opposite to acquired dignity, is so important in the international system of human rights and international documents that it is recognized as the basis of human rights, privileges and duties, to the extent that even the realization of values such as justice, freedom and equality without It is not possible. This dignity is also extremely important in criminal law. This dignity plays a fundamental role in the formation, modification and change, interpretation and justification, legitimacy or illegitimacy of criminal rules. The inherent dignity of human beings standardizes and institutionalizes the stages of criminalization and criminal proceedings and prevents the unnecessary and discriminatory intervention of criminal law in the freedom of behavior of citizens. By providing standards and criteria such as justice, freedom of expression, equality and fairness and prohibiting cruel and inhumane, arbitrary and disproportionate punishments and punishments, as well as prohibiting punishment and double trial, torture and harassment and generally using criminals and victims of crime in Criminal proceedings limit the absolute and exclusive criminal sovereignty of states and provide the ground for further convergence in the process of globalization of criminal law.

    Keywords: Human dignity, Criminal law, International Documents
  • Elham Derki *, Ayda Mokhtareh, Behnam Rastegari Pages 351-364

    Examining the laws related to acquired property, including the rules related to the organization, confiscation and confiscation of property, ownership, management and the way of exploitation of this property is of particular importance, without a doubt, one of the fairest principles of the Islamic Republic of Iran is Article 49, which is based on that government is obliged to return the property resulting from certain crimes, one of the most important of which is contraband and any other illegal acts, to the people and its real owners, and if they are unknown, give them to Baitulmal, in which case The government can use these properties to achieve its economic goals, such as developing industries, creating jobs, distributing resources, and improving the country's economic conditions. Compliance and efficiency of government laws and regulations with economic programs in any country is considered a development factor, and appropriate, impartial and anti-corruption legal structures play a significant role in this matter. In today's economic conditions, the government's role in making any type of decision and any of its policies is very important. In this research, which is analytical-descriptive, we came to the conclusion that the lack of strict monitoring of the use and evaluation of government assets; Inefficient and inappropriate use of them, inappropriate assignment and serious damage to assets due to their mismanagement are problems that are often observed in different stages of property management, and one of the main challenges of the government in this regard is the deposition of goods in customs warehouses and The ports of the country and the weakness of laws and structural and organizational problems in the organization of collecting and selling property are property.

    Keywords: Proprietary Property, Government's Economic Goals, Confiscation, Contraband
  • Sadegh Banitarafian Havizavi * Pages 365-374

    Evidence to prove a crime is a set of elements that are used in judicial authorities to prove a claim. Article 166 of the Constitution says in these cases: Court rulings must be documented based on legal articles and principles, and the ruling was issued on the basis of that ruling. An important role Presenting the reason and its relevance in legal issues and dealing with judicial cases in the courts is of great importance, which has been discussed in the proofs of the lawsuit. The importance of the relevance of the reason in the civil procedure is as far as it is said "right without reason, It is like a commodity with no value" and "it is proof that revives the right". But the important question that is raised in this regard is what is the issue of evidence in proving a lawsuit?  In order to determine the issue of reason, the question must first be answered, what is proved by reason? In order to answer this question, in this research, we will investigate the subjectivity and proofs of the crime in the Islamic Penal Code approved in 2013 using a descriptive-analytical method and based on library sources. The findings of this study show that in Iranian criminal law, evidence is the subject of the Islamic Penal Code of 2012, and according to it, the judge is required to issue a sentence based on it.

    Keywords: Proof of Crime, Objectivity, Islamic Penal Code
  • Yasser Shakeri * Pages 375-403

    Considering the sensitivity of the job of the armed forces and the need to control their performance, having a differential criminal policy for the crimes of the armed forces is of particular importance for any country, as in the criminal system of Iran before and after the Islamic Revolution, the criminal policy for the armed forces It was and is a distinction intended by the legislator. The purpose of the current research is to examine the criminal policy of the Iranian Armed Forces Law regarding the sale, pity and desire and handing over of military objects and property by the armed forces. Selling, stealing and handing over military objects and property are important crimes in the criminal system of Iran's armed forces, so that in the laws of the armed forces before the Islamic revolution (the Law of Military Trials approved on 21/07/1928 and the Law of Procedure and Army Punishment approved 26/12/1939) and after the Islamic Revolution (Armed Forces Crimes Punishment Law approved 09/08/1992 and Armed Forces Crimes Punishment Law approved 30/12/2003). The present study, which is applied in terms of type and purpose, and has been carried out with a descriptive-analytical method, is trying to answer the question that the criminal laws of the armed forces before and after the Islamic revolution in relation to the sale, pity and desire and transfer of objects .What kind of differential criminal policy have the military and property followed? In response, It can be stated that the differential criminal policy in this regard is both a strict criminal policy and a lenient criminal policy.

    Keywords: Armed forces, Iran, Military Property, Criminal policy