فهرست مطالب

مطالعات وحدت حوزه و دانشگاه - پیاپی 1 (بهار 1402)

نشریه مطالعات وحدت حوزه و دانشگاه
پیاپی 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود سعادت مهر* صفحات 1-18
    عبارت اقتصاد مقاومتی برای اولین بار در سال 1389 توسط رهبر انقلاب در دیدار فعالان اقتصادی و کارآفرینان مطرح شد. در بهمن 1392 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با رویکردی جهادی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درون زا، پیشرو و برون گرا توسط رهبر انقلاب که به تایید مجمع تشخیص مصلحت رسیده بود در 24 بند ابلاغ گردید. سیاست های اقتصاد مقاومتی با موانع و چالش هایی روبرو است به طوری که هنوز نتوانسته به نتیجه مطلوب برسد. ازاین رو، تحقیق حاضر به شناسایی موانع و چالش های پیش روی اقتصاد مقاومتی پرداخته است. در ابتدا، با استفاده از ادبیات موضوع و مبانی نظری و مصاحبه با خبرگان اقتصادی، متغیرهایی که احساس می شود موانع تحقق اقتصاد مقاومتی می باشند، استخراج گردید. سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه اطلاعات موردنیاز از دیدگاه اساتید دانشگاه در رشته اقتصاد به دست آمد. با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، موانع تحقق اقتصاد مقاومتی در چند عامل دسته بندی شده و از روش تحلیل عاملی تاییدی و روش معادلات ساختاری موانع تحقق اقتصاد مقاومتی شناسایی گردید. نتایج نشان داد که 44 گویه اولیه در 12 عامل یا سازه به عنوان موانع تحقق اقتصاد مقاومتی بروز می کنند. این 12 سازه به ترتیب اولویت شامل موانع فرهنگی، موانع تبیینی، موانع قانونی، موانع ماهیتی، فساد مالی، موانع دموکراتیک، موانع اقتصادی، موانع اعتقادی، ساختار دولت، موانع بروکراتیک، موانع اجرایی و ساختار گمرکی می باشند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، موانع اقتصاد مقاومتی، اقتصاد اسلام، تاب آوری اقتصادی، اقتصاد ایران
  • محمدمهدی شاهمرادی فریدونی*، راضیه شکوهی شورمستی صفحات 19-35

    عدالت در حقیقت میل به دست یابی به یک زندگی در نهایت صلح و آرامش می باشد که در همه ادوار زندگی، بشر به دنبال آن بوده است و امری است که ریشه در فطرت انسان دارد وهمه جوامع به دنبال آن هستند. عدالت نور تابنده ای است که به حیات بشری رنگ و رونقی ماندگار می بخشد. رسیدن به این نور درخشان زندگی، نیاز به ارایه شاخصه های حقیقی عدالت را نمایان می سازد. زیرا دست یابی به شاخصه های عدالت، جامعه کمال گرا و عدالت محور و رسیدن به مدینه فاضله را محقق می سازد. برای رسیدن به این مهم، در این پژوهش سعی بر آن شده است که با کاربرد روش پژوهشی داده بنیاد، مبتنی بر سخنان گوهربار امیر المومنین (ع) در نهج البلاغه الگویی از عدالت در جامعه ترسیم شود. با استفاده از این روش از کلام امیرالمومنین در مرحله کدگذاری باز 112 داده جمع آوری ودر مرحله کدگذاری محوری، یک پدیده محوری و 40 مقوله برای پدیده محوری شناسایی شد که در مرحله کدگذاری انتخابی، مقوله ها در یک الگوی نظام مند در جایگاه شرایط علی برای برقراری عدالت، زمینه های اجرای عدالت، عوامل مداخله گر که مانع اجرای عدالت هستند، راهبردهای اجرای عدالت و پیامدهای عدالت در یک جامعه قرارگرفت تا در نهایت الگویی از عدالت در یک جامعه عدالت محور ترسیم گردد.

    کلیدواژگان: عدالت، جامعه عدالت محور، نهج البلاغه، امام علی(ع)، داده بنیاد متنی، الگوی تبیین عدالت در جامعه
  • محمد شریفی*، فاطمه پور مهدی امیری صفحات 36-55
    افزایش شکاف طبقاتی بین فقیر و غنی و ناتوانی در رفع آن در هرجامعه ای به بحرانی شدن وضع و به نوعی انحراف اجتماعی، انتقال فرهنگ کج روی می انجامد که می توان با استمداد از سحنان گوهربارمعصومین خصوصا نهج البلاغه این فرهنگ کج را ریشه یابی ورفع نمود که نقش حوزه و دانشگاه در این بصیرت افزایی بسیار بالاست. انسان موجودی کرامت یافته، با فطرت پاک الهی و سرشته شده به مکارم اخلاقی و خرد متعالی و دارای استعداد و نیروی رشد و شکوفایی فوق العاده که در پرتو آن، می تواند یک زیست فرهنگی شکوهمندی را تجربه کند و با آموزش ژرف وعمیق در سطح فراگیر و جهان شمول، هویت انسانی و الهی خود را بروز دهد و خود را از فقر و تنگدستی برهاند. در این راستا، این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی برای شناخت ابعاد بصیرت افزایی در ریشه کنی فقر فرهنگی از دیدگاه نهج البلاغه نگاشته شده است و نتایج پژوهش، گویای این است که افزایش بصیرت و آگاهی بخشی در راستای ریشه کنی فقر، بسترسازی و اشتغال مناسب و سالم سازی خانواده ها منجر به ریشه کنی فقر فرهنگی و در نهایت، اجرای عدالت اجتماعی می گردد.
    کلیدواژگان: بصیرت، بصیرت فرهنگی، عدالت اجتماعی، فقر فرهنگی، نهج البلاغه
  • مهدی سیفی* صفحات 56-74
    امام سجاد علیه السلام سرگرمی، دل سختی و نافرمانی را از بسترهای جنگ ترکیبی برمی شمرد. این سه به صورت سه مرحله انسان را مهیای جنگ ترکیبی می کنند. تهدید نظامی، تحریم اقتصادی، مذاکره فریبنده، جنگ نرم از عناصر تشکیل دهنده جنگ ترکیبی هستند؛ حیله گری، دروغ پردازی، تحریف، اتهام، اغراق و بزرگ نمایی از مشکلات از ویژگی های دشمن در جنگ نرم است. دشمن از همه ابزار؛ ایده و فکر متناسب با شرایط، دیده بانی، جنگ رسانه ای و جنگ شناختی، در جنگ نرم بهره می برد.
    همه فریب ها و نیرنگ های دشمن برای رسیدن به اهداف ابتدایی مثل تحریف حقایق، اغوای مردم، پنهان کردن چهره واقعی دشمن، خسته کردن مردم، قطع رابطه با گروه مقاومت، و اهداف میانی؛ جلوگیری از پیشرفت، القای ناامیدی، جنگ روانی و متهم کردن ایران، تزلزل ایمان، تسلط بر ایران، است که در نهایت دشمن با این هدف ها قصد فروپاشی اقتصادی و فروپاشی نظام را دارد. مقابله با دشمن به اتحاد، تبیین، امیدبخشی، اقتدار نیازمند است؛ همدلی و اتحاد مردم در مواقع حساس، عامل موفقیت است. تاکید بر مشترکات یک جامعه و باورهای مذهبی و معنوی در انسجام آن اثرگذار است. از مهم ترین مولفه های اتحاد و انسجام ملی، اشتراکات اعتقادی و باورهای دینی و مذهبی است. براساس دعای چهل و نهم؛ امدادهای غیبی، ایستادگی در برابر دشمن، به هم ریختن لشگر دشمن، مهندسی معکوس توطیه از ره آوردهای اتحاد است. برای زدودن غفلت از جامعه باید امتیازها و پیشرفت ها را تبیین نمود و الطاف الهی را متذکر شد. کسب مولفه های قدرت باعث اقتدار و عزت حکومت اسلامی است. هدف از این نوشتار، استفاده بیش تر و عمیق تر از منابع ارزشمند دینی، افزایش بینش و بصیرت جامعه در برابر جنگ ترکیبی دشمن، ایجاد شناخت صحیح و دقیق از مساله و گسترش پژوهش های مشابه در مراکز علمی و پژوهشی است. روش جمع آوری اطلاعات در این نوشتار؛ کتابخانه ای و روش پردازش؛ توصیفی، تطبیقی، تحلیلی است.
    کلیدواژگان: لهو، جنگ، ترکیبی، صحیفه، رهبری
  • فهیمه جفرسته*، فاطمه دست رنج صفحات 75-89

    سرعت انتقال اطلاعات در عصر حاضر از یک سو و گستره وسیع مطالعات مستشرقان پیرامون قرآن از سوی دیگر ضرورت تبیین دقیق نظرات و آراء آنان را دوچندان می سازد تا از این رهگذر زمینه نقد و بررسی و رفع نواقص احتمالی آثارشان فراهم گردد. با توجه به اینکه برخی از نواندیشان دینی متاثر از آراء و اندیشه های مستشرقان هستند، بنابراین پاسخگویی عالمانه به این مستشرقان در حقیقت نقد روش این روشنفکران مسلمان نیز می باشد. از این زاویه با عنایت به مرجعیت دایره المعارف اسلام به عنوان معتبرترین منبع اسلام پژوهی در غرب و اینکه آلفورد تی ولچ یکی از شخصیت های بارز در نگارش این اثر علمی است که آرای ویژه ای پیرامون قرآن دارد، تبیین دیدگاه های وی امری ضروری است. ازاین رو در مقاله حاضر به تحلیل زوایای قرآن پژوهی مستشرقان و حوزه های ورود آنها در علوم قرآنی با تاکید بر مطالعات قرآنی آلفورد تی ولچ، می پردازیم. آلفورد تی ولچ، خاورشناس آمریکایی تبار از سال 1965 م. مطالعات خود را به طور ویژه بر روی قرآن متمرکز نمود و مقاله هایی در «دایره المعارف اسلام» درباره قرآن و تاریخ زندگانی پیامبر اسلام به چاپ رسانده است. برخی از نکات ذکرشده در آثار وی، حاکی از عدم شناخت و اطلاع کافی، نسبت به دین اسلام و قرآن است درواقع او درباره قرآن، دارای پیش فرضی خاص است. وی قرآن را به عنوان یک پدیده موردبررسی قرار داده و به جای کاوش در حقانیت و درک نورانیت و بهره مندی از آن، بیشتر در حوزه مصادر قرآن ورود کرده و به مقولاتی چون جمع و تدوین قرآن و سیر تحولات تاریخی و یا بررسی ادبیات کلامی پرداخته و وارد حوزه محتوایی نشده است.

    کلیدواژگان: گستره، قرآن پژوهی، مستشرقان، آلفورد تی ولچ، دایره المعارف اسلام ‎
  • زهرا قربانی* صفحات 90-102
    موضوع عدالت از دیرزمان جز مهم ترین مباحث و دغدغه های بشر و اندیشمندان اجتماعی و سیاسی بوده است. حضرت علی (ع) نیز به عنوان یکی از متفکران بزرگ اسلام همواره نامش قرین عدالت می باشد. این مطالعه توصیفی- تحلیلی با روش اسنادی و به دنبال تحلیل محتوای الگوهای سیاست گذاری فرهنگی معاصر و واکاوی سیره امیرالمومنین علی (ع) در نهج البلاغه در خصوص عدالت، به بررسی تطبیقی عدالت از این دو منظر می پردازد. علی (ع) همه نیکی ها را در سایه عدالت خواهی و عدالت گرایی دانسته و آن را شریف ترین اصل در به کمال رساندن فرد و جامعه معرفی کرده اند؛ زیرا در پرتو عدالت است که همه چیز در مجرای صحیح خود قرار می گیرد و حق هر ذی حقی ادا می شود و بستر کمال برای همگان مهیا می شود و دولت ها پایدار می شوند و جامعه آهنگ پیشرفت می گیرد. یافته ها حاکی از آن است که در سیاست گذاری فرهنگی معاصر، پیشرفت فرهنگی از مسیر سه سیاست فرهنگی یعنی هویت، حیات و امنیت فرهنگی محقق می شود و نگاه به عدالت بیشتر از مسیر رونق و توسعه حیات فرهنگی در سیاست گذاری فرهنگی قابل ردیابی است. همچنین نگاه به عدالت در نظام سیاست گذاری در سطح آرمان ها باقی مانده و در مرحله عملیاتی شدن ضعیف عمل می شود. درصورتی که عدالت از منظر علی (ع) گستره وسیع تری دارد و هدف غایی و اصل مهم و اساسی موثر بر هر سه عرصه توسعه فرهنگی یعنی هویت، حیات و امنیت فرهنگی است.
    کلیدواژگان: عدالت، سیاست گذاری فرهنگی، نهج البلاغه، هویت فرهنگی، حیات فرهنگی، امنیت فرهنگی
|
  • Masoud Saadatmehr * Pages 1-18
    The phrase "resistance economy" was first introduced in 2010 by the leader of the revolution in the meeting of economic activists and entrepreneurs. In February 2013, the general policies of resilient economy were announced in 24 sections with flexible, optimistic, productive, intrinsic, progressive, and endogenous attitude by the leader of the revolution, which had been approved by the expeditious assembly. Resistance economics policies face barriers and challenges so that they have not yet succeeded in achieving the desired result. Therefore, the present research has identified barriers and challenges facing the resistance economy. Initially, using the literature of the subject and theoretical foundations and interviewing the economic experts, variables that seem to be obstacles to the realization of the resistance economy were extracted. Then, using the questionnaire, the required information was obtained from the viewpoint of university professors in the field of economics. Using exploratory factor analysis method, barriers to realization of resistance economy are classified in several factors. The method of verification of the factor analysis and the structural equation method of barriers to realization of resistance economy have been identified. The results showed that 44 initial classes in 12 factors or constructions are presented as barriers to the realization of a resilient economy. These 12 constituents, in order of priority, include cultural barriers, explanatory barriers, legal barriers, barriers to nature, financial corruption, democratic barriers, economic barriers, belief barriers, government structures, bureaucratic barriers, administrative barriers, and customs structures.
    Keywords: Resistance Economics, Barriers to Resistance Economics, Islamic economics, economic resilience, Iranian Economy
  • Mohammad Mahdi Shahmoradi Fereidoni *, Razieh Shokoohi Shoormasti Pages 19-35

    Justice, in reality is the desire to achieve a life of peace and tranquility, it is what humans have been looking for in all periods of life, and it is a matter that is rooted in nature. Hu-mans have it and all societies are looking for it. Justice is the shining light that gives lasting color and prosperity to human life. Reaching this bright light of life shows the need to pre-sent the true characteristics of justice. Because achieving the characteristics of justice makes a perfectionist and justice-oriented society and reaching the utopia a reality. In or-der to achieve this goal, in this research, an attempt has been made to draw a model of jus-tice in the society by using the foundation's data research method, based on the precious words of Amir al-Mu'minin (a.s.) in Nahjal-Balagha. Using this method, 112 pieces of data were collected from the words of Amiral-Mominin in the open coding stage, and a core phenomenon and 40 categories for the core phenomenon were identified in the core cod-ing stage. Establishing justice, areas of justice implementation, intervening factors that hinder justice implementation, justice implementation strategies and consequences of jus-tice in a society were placed in order to finally draw a model of justice in a justice-oriented society.

    Keywords: Justice, justice-oriented society, Nahjal-Balagha, Imam Ali (AS), textual foundation data, model of explaining justice in society
  • Mohammad Sharifi *, Fatemeh Poor Mahdi Pages 36-55
    Man is a dignified being, with a pure, divine nature, endowed with moral virtue and sublime wisdom, and with the talent and power of extraordinary growth and prosperity. Universal, to express his human and divine identity and free himself from poverty and hardship. In this regard, this research has been written with a descriptive and analytical method to understand the aspects of increasing insight in the eradication of cultural poverty from the perspective of Nahjul Balagha, and the results of the research show that increasing insight and awareness in the direction of poverty eradication, providing a platform and suitable employment and health Families lead to the eradication of cultural poverty and finally, the implementation of social justice.
    Keywords: cultural insight, social justice, cultural poverty, Nahj, al-Balagha
  • Mahdi Seifi * Pages 56-74
    Imam Sajjad (PBUH) brought entertainment, enthusiasm and disobedience to the context of combined warfare. These three stages are combined in the form of human warfare. Military threats, economic constituent elements of combined war; Crying, lies, sanctions, deceptive negotiation, soft warfare are the distortions, exaggerations and enlargement of problems of enemy characteristics in soft war. Idea and thought tailored to conditions, observation, media warfare and cognitive warfare, in soft war.
    enemy’s deceit and deceit to achieve basic goals such as distorting the truth, seducing the people, All the hiding the true face of the enemy, tiring people, cutting off relations with the resistance group, and middle air, psychological warfare, and accusing Iran, shaking faith, goals; Preventing progress, induction of desp dominating Iran, which ultimately intends to collapse and collapse of the system with these goals. ople in confronting the enemy requires unity, explanation, hope, authority; Empathy and unity of the pe times of sensitivity are the cause of success. The emphasis on the commonalities of a society and religious and spiritual beliefs affects its cohesion. One of the most important components of national unity and inhabitants, resistance-ninth prayer, Non- eliefs. Based on the forty cohesion is religious and religious b to the enemy, disruption of the enemy division, reverse engineering conspiracy is one of the unity’s explained and approaches. To eliminate the neglect of society, the privileges and progress must be mentioned the divine. The purpose of this article is to make more and deeper use of valuable religious sources, to increase society’s insight against the enemy’s combined war, to create a proper and expand similar research in scientific and research centers. Accurate understanding of the problem.
    Keywords: Method of gathering information in this article, Library, processing method, Descriptive, comparative, analytical
  • Fahimeh Jafrasteh *, Fatemeh Dastranj Pages 75-89

    The speed of information transmission in the present era, on the one hand, and the wide range of studies of Orientalists on the Qur'an, on the other hand, doubles the necessity of explaining their opinions and opinions in detail, so as to provide a basis for criticism and investigation and to eliminate the possible shortcomings of their works. Due to the fact that some modern religious thinkers are influenced by the opinions and thoughts of Orientalists, therefore the scholarly response to these Orientalists is actually a criticism of the method of these Muslim intellectuals. From this point of view, considering the authority of the Encyclopedia of Islam as the most reliable source of Islamic studies in the West and the fact that Alford T. Welch is one of the prominent figures in the writing of this scientific work who has special opinions about the Qur'an, it is necessary to explain his views. Therefore, in this article, we will analyze the angles of Quranic studies of orientalists and their fields of entry in Quranic sciences with an emphasis on Alford T. Welch's Quranic studies. Alford T. Welch, American Orientalist since 1965. He focused his studies especially on the Qur'an and published articles in the "Encyclopedia of Islam" about the Qur'an and the life history of the Prophet of Islam. Some of the points mentioned in his works indicate that he does not know enough about the religion of Islam and the Qur'an. In fact, he has a special presupposition about the Qur'an. He studied the Qur'an as a phenomenon and instead of exploring its authenticity and understanding its enlightenment and benefiting from it; he entered more into the field of Qur'anic sources and dealt with categories such as collecting and compiling the Qur'an and the course of historical developments or examining theological literature. And it has not entered the field of content.

    Keywords: Gastareh, Qur'an Studies, orientalists, Alford T. Welch, Encyclopaedia of Islam
  • Zahra Ghorbani * Pages 90-102
    justice,
    cultural politics,
    Nahj al-Balagha,
    cultural identity,
    cultural life,
    cultural security.

     

    The topic of justice has been one of the most important topics and concerns of human beings and social and political thinkers since long ago, and various opinions and ideas have been expressed and written about it. Hazrat Ali has been prominent in human history as a thinker whose name is always associated with justice. This study aims to do a comparative investigation of justice from these two perspectives with the method of document study and content analysis of contemporary cultural policy models and patterns and analysis of Amir al-Mu'minin's biography in Nahj al-Balagheh regarding the issue of justice. The findings show that fair access is the first principle for justice that is emphasized in all national and international theories, ideas, and documents. This equality includes all stages of cultural production and creativity, cultural distribution and consumption, which will ultimately lead to the development of cultural life. According to Imam Ali, the criterion for policy-making and the main and ultimate goal of governance is the establishment and expansion of justice. He considers government as a way to establish justice and serve the society. According to the imam, justice is the principle that can maintain the balance of society and ensure everyone's satisfaction. The imam considered all goodness to be in the shade of justice and fairness and introduced it as the noblest principle in bringing the individual and society to perfection. Because it is in the light of justice that everything is placed in its right channel and the rights of everyone who has rights are paid, and the foundation of perfection is prepared for everyone, and the governments become stable and the society progresses. The findings indicate that cultural development in contemporary cultural policymaking is achieved through the three major cultural policies, namely identity, life and cultural security, and the view of justice can be traced more than the path of prosperity and development of cultural life in cultural policymaking. Also, the view of justice in the policy system remains at the level of ideals and is poorly implemented in the operationalization stage. While justice has a wider scope from Mola Ali's point of view and is an important principle affecting all three areas of cultural development, which includes identity, life and cultural security.
    Keywords: Justice, cultural politics, Nahj al-Balagha, Cultural identity, Cultural life, cultural security