فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 111 (پاییز 1401)

نشریه قضاوت
پیاپی 111 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا اعزازی*، احسان واحدجویباری، امیر سماواتی صفحه 1

    دو بعد تقنینی و قضایی کیفر گزینی معادلات پیچیده ای را به دنبال دارد و می توان به گستره آن در خلال مطالعات تطبیقی اشاره نمود. این پژوهش بر اساس روش توصیفی-تحلیلی و با مطمح نظر قرار دادن نظام های کیفری کشورهای مختلف و واکاوی روح قوانین کیفری در حوزه جرایم علیه حقوق و تکالیف خانوادگی، به دنبال آن است تا مشخص نماید نظام کیفر گزینی حاکم بر جرایم علیه حقوق و تکالیف خانوادگی چگونه است و دارای چه خصایص بارزی است و درنهایت، نظام کیفر گزینی مطلوب در این حوزه کدام است. در گام نخست، بامطالعه انواع نظام های کیفر گزینی (جرم محور، مجرم محور و رهنمود محور) و در گام دوم با مراجعه به قانون حمایت از خانواده و فصل نوزدهم کتاب تعزیرات ذیل این موضوع و احصاء اصول حاکم بر روح قوانین از خلال مصادیق مجرمانه، نظام کیفری حاکم در جرایم علیه حقوق و تکالیف خانوادگی، مدل مجرم محور قابل تبیین است. ویژگی های شاخص این رویکرد، توجه به واقعیت مجرمان، در نظر گرفتن اصل فردی کردن مجازات و لزوم رعایت اصل تناسب جرم و مجازات است. درنهایت، مدل مطلوب کیفر گزینی در رسیدگی به جرایم نظام رهنمود محور شناسایی گردید. رویکرد رهنمود محور، علاوه بر کاهش تشتت آرا در پرونده های مشابه، می تواند بر استحکام آن ها بیفزاید و برای دادرسان، الگوی مشخصی در کیفر گزینی ارایه نماید.

    کلیدواژگان: نظام کیفری، جرایم، مجازات، مجرم، حقوق، تکالیف، خانواده
  • امیررضا قانع*، افشین محمدی دره شوری، سید محمد هاشمی صفحه 2

    عدم ارایه تعریفی جامع و روشن از سوی قانون گذار در خصوص بزه منافی عفت و روابط نامشروع موجبات بروز تشتت آرای قضایی و اختلاف نظرهای متعددی در محاکم شده است. امروزه در حوزه دادسرا، آنچه بیش از پیش موردتوجه قرار می گیرد، این است که در غالب موارد، قضات تحقیق با تکیه بر اطلاق ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 و از طرفی به جهت نبود تعریفی واضح در این خصوص، به دنبال عدم ورود به پرونده های این چنینی به نحو اطلاق گونه بوده و پرونده ها را برای دادگاه ها ارسال می نمایند. بدین ترتیب این مطالعه در پی پاسخ به این سوالات است که در حوزه دادسرا و در بحث تحقیقات مقدماتی در موارد مواجهه با پرونده های این چنینی تکلیف چیست و آیا نگاه اطلاق گونه قضات به شکلی واحد و به شرح پیش گفته صحیح است و اینکه آیا تغییرات در مفهوم و دامنه شمول صلاحیت دادسرا در جرایم منافی عفت می تواند به مرورزمان تاثیرگذاری بر نگرش قضایی و اجتماعی نسبت به این جرایم داشته باشد. در این راستا، مفهوم شمول صلاحیت و حدود آن در رویه قضایی ایران را به عنوان یک چالش اصلی مطرح نموده و سپس به تجزیه وتحلیل تصمیمات و رویه های قضایی در این زمینه پرداخته خواهد شد. این مطالعه با تاکید بر درک دقیق این مسایل، می تواند بستری در راستای بهبود عدالت در پرتو اصول حقوقی و قضایی قرار گیرد و در تدابیر و سیاست های حقوقی جامعه به شکل گسترده تری تاثیرگذار باشد. همچنین تغییر در مفهوم و دامنه شمول صلاحیت دادسرا ممکن است بر نظر جامعه و نهادهای قضایی موثر واقع گردد و هنجارهای جامعه را در حوزه عفت و ارتقاء اصول اخلاقی تحت تاثیر قرار دهد. روش شناسی پژوهش حاضر، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، کیفی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده ها کتابخانه ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: جرایم منافی عفت، دادسرا، دادگاه، رابطه نامشروع، فیزیکی و غیر فیزیکی
  • مهناز طاهری* صفحه 3

    یکی از حقوق مسلم انسان بر دارایی اش حق بر نقل وانتقال اموال است. توانایی مالک نسبت به هرگونه تصرف در اموال در جملگی نظام های حقوقی به عنوان یک قاعده کلی است که البته استثنایاتی نیز دارد. هدف این پژوهش، بررسی رویکرد مذهب شیعه، سنی و قانون مدنی به نقل وانتقال حق شفعه، است. این نوشتار به روش توصیفی، تحلیلی و با استفاده از منابع اسنادی به بررسی حق شفعه و اینکه آیا قابلیت نقل وانتقال را دارد، پرداخته است. یافته های پژوهش نشان داده است که حق درصورتی که مالیت داشته باشد، می تواند منتقل شود و این امر برای حق شفعه قابل اثبات است. از سوی دیگر برای انتقال حق شفعه شرایطی مانند تحقق معامله بیع، اموال غیرمنقول بودن، وجود داشتن شراکت لازم است؛ بنابراین، بر اساس نتایج پژوهش، اولا، حق درصورتی که مالیت داشته باشد، می تواند منتقل شود. ثانیا، شروط انتقال حق شفعه ثابت کننده عدم قابلیت انتقال به غیر است، ثالثا، در بین فقه شیعه و سنی و احکام قانون مدنی، تفاوتی در حدودوثغور نقل وانتقال حق شفعه به چشم نمی خورد. رابعا، در خصوص نقل و انتقال حق شفعه به وراث نیز با این تبیین که وارثان شخص، ادامه دهنده شخصیت مالی او هستند، لذا لزومی ندارد که انتقال ارادی به بیگانگان و انتقال قهری به ارث تابع یک حکم باشد، نقل وانتقال حق شفعه به وراث امکان پذیر می شود.

    کلیدواژگان: شفعه، حق شفعه، نقل وانتقال، شراکت
  • محمدمهدی علی نژاددارسرا* صفحه 4

    در تعیین معنای متون ازجمله متون حقوقی و قانون اساسی، چند مکتب تفسیری همچون منشاءگرا، مولف گرا، متن گرا و مفسر گرا قابل شناسایی اند. در این میان، مولف گرایی و متن گرایی دیدگاهی است که قرن ها در اغلب نظام های حقوقی، نظریه مسلط تفسیری بوده و همچنان نیز در بسیاری از نظام های حقوقی (مانند ایران و آمریکا) کم وبیش موردتوجه است. تفسیر قانون اساسی در نظریه ی مولف گرا از مقاصد و رفتار قانون گذار برگرفته از مکتب منشاء گرایی است. این نظریه در اصول فقه شیعه و همین طور نگاه اعضای شورای نگهبان به عنوان نظریه ی صحیح و رسمی تفسیر، پذیرفته شده است. در نظام حقوقی ایران، شورای نگهبان که بر طبق قانون اساسی صلاحیت ها و وظایف مختلفی بر عهده دارد، به عنوان مفسر رسمی این قانون معرفی شده است. اصل (98) قانون اساسی دراین باره مقرر داشته است: «تفسیر قانون اساسی به عهده ی شورای نگهبان است که با تصویب سه چهارم آنان انجام می شود». در همین راستا، از ابتدای تشکیل شورای نگهبان، به طور پیوسته و البته با فراز و نشیب هایی، این شورا نظراتی را در تفسیر اصول قانون اساسی ابراز داشته است که به عنوان «نظر تفسیری» شناخته شده است. بدین ترتیب این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوالات است که رویکرد تفسیری شورای نگهبان متاثر از چنین مکاتبی است و اینکه می توان روش و الگوی تفسیری مستقلی از چنین مکاتبی برای رویکرد تفسیری شورای نگهبان اتخاذ نمود.

    کلیدواژگان: تفسیر قانون اساسی، شورای نگهبان، قصدگرایی، روش تفسیر، ارای شورا
  • میلاد امیری* صفحه 5

    تفهیم اتهام و اخذ دفاعیات از متهم در زمره مسایل مهمی است که سرنوشت استمرار یا انقطاع تحقیقات مقدماتی را تعیین می نماید. سوالی که در این خصوص مطرح می شود این است که آیا بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، تفهیم اتهام غیابی و اخذ دفاعیات اولیه از وکیل متهم غایب یا متواری امکان پذیر است؟ در اینجا، یافته های پژوهش حاکی از این است که اولا؛ مخاطب قرار گرفتن وکیل متهم به صورت موقت و تا دستیابی یا حضور متهم برای استماع اولین دفاعیات به مانند استماع آخرین دفاعیات وکیل از موکل مجاز و منع قانونی ندارد. ثانیا؛ بین استماع اولین دفاعیات و آخرین دفاعیات متهم، تفاوت مبنایی وجود ندارد و هر دو نوع دفاعیات می تواند در یک زمان اخذ شوند، بنابراین، وکیل، حق ارایه دفاعیات در هر دو مقطع را دارد. ثالثا؛ باوجوداینکه مخاطب «تفهیم اتهام نهایی» و «قرار تامین کیفری»، مشتکی عنه است؛ لیکن نظام قضایی ایران می تواند با توجه به روح مواد 3 و 94 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، باهدف کاهش اطاله دادرسی و سرعت در انجام تحقیقات مقدماتی، نسبت به «تفهیم اتهام موقتی» موکل به وکیل برای اخذ دفاعیات اولیه و تعیین سرنوشت دعوای کیفری، رویه ایجاد نماید و این مهم با مفاد ماده 178 و مواد 190 الی 199 و 262 و 263 قانون آیین دادرسی کیفری مغایرتی ندارد. این پژوهش به شیوه توصیفی و تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: متهم، تفهیم اتهام، وکیل، آخرین دفاع، اولین دفاع
  • احمد پورابراهیم* صفحه 6

    در دهه های اخیر، با پیشرفت فناوری و تکنولوژی، جرایم کلاهبرداری به یکی از چالش های اصلی در دنیای مدرن تبدیل شده است. این تحول گسترده در جنبه های سنتی و رایانه ای نیز ورود نموده و سوالات بسیاری را در مورد امکان و میزان تاثیرپذیری کلاهبرداری سنتی و رایانه ای بر یکدیگر به وجود آورده است؛ چرا که این دو جرم علیرغم تفاوت ها، شباهت هایی نیز با یکدیگر دارند. حال، سوال اصلی این پژوهش متمرکز بر امکان تاثیرپذیری این دو بزه بر یکدیگر از طریق مقایسه آن و ضرورت تغییر و تحول قوانین و مقررات حاکم بر آن دو است. این مطالعه نشان داد که امکانات و تاثیرات کلاهبرداری رایانه ای نه تنها بر جرم کلاهبرداری سنتی تاثیر گذاشته، بلکه این دو در تعامل با یکدیگر شکل گرفته اند. همچنین نظام های حقوقی، متناسب با این  تغییرات نیازمند تطبیق با آنها می باشند. از این رو، این مطالعه سعی در ارایه نقدها و پیشنهاداتی برای بهبود و تطویر نظام حقوقی ایران در مواجهه با چالش های جدید از طریق روش تحلیلی- توصیفی دارد.

    کلیدواژگان: کلاهبرداری رایانه ای، کلاهبرداری سنتی، عنصر قانونی، اموال، مالکیت
|
  • Mohamed Reza Ezazi *, Ehsan Vahedjoubary, Amir Samavati Page 1

    Punishment has two legislative and judicial dimensions. This criminal process leads to sometimes complex equations, which can be pointed out in comparative studies. In this research, which was carried out based on the descriptive-analytical method, by considering the criminal systems of different countries and analyzing the spirit of criminal laws in the field of crimes against family rights and duties, it was answered that the penal system governing crimes against How are family rights and duties? And what distinctive features does it have? Finally, the question of which is the optimal punishment system in this field was addressed. In the first step, by studying the types of punishment systems (crime-based, offender-based, and guideline-based) and in the second step, by referring to the family protection law and the 19th chapter of the Tazirat book under this topic, and counting the principles governing the spirit of the laws through criminal examples. , the ruling criminal system in crimes against family rights and duties was identified as a criminal-centered model. The key features of this approach are paying attention to the reality of criminals, considering the principle of individualizing punishments and the necessity of observing the principle of proportionality of crime and punishment. Finally, the optimal punishment model in dealing with these crimes; A guideline-oriented system was identified. In the guideline-oriented approach, in addition to reducing the confusion of votes in similar cases, it can increase their strength and provide a specific model for judges in choosing punishments.

    Keywords: Crimes against family rights, duties, legislative sentencing, sentencing judicial, sentencing systems, criminal execution
  • Amirreza Ghane *, Afshin Mohammadi Dareshori, Seied Mohammad Hashemi Page 2

    Unfortunately, the lack of a clear and specific definition by the legislator regarding the offense of defying chastity and illicit relationships has resulted in violent judicial opinions and numerous disagreements in the courts today. Today, in the prosecutor's office, what is taken into consideration by considering the documents and contents of the submitted cases is that; Often, investigating judges, relying on the application of Article 306 of the Criminal Procedure Law approved in 2013 with subsequent amendments, and on the one hand, due to the lack of a clear definition in this regard, refuse to enter into such cases in an appropriate manner and immediately refer the case to the court. They send the court. What is useful from the present research is that regarding the handling of cases against chastity, first, in terms of jurisdiction, a distinction should be made between physical and non-physical behaviors committed, and secondly, the lack of jurisdiction of the investigating authority in handling These cases are incorrect in terms of application. Thirdly, in order to enter the said cases, the conditions mentioned in Article 102 of the Criminal Procedure Law approved in 1392 with subsequent amendments must be taken into account, otherwise the best possible option is to terminate the case by issuing a suspension of prosecution order according to Article 383 and Paragraph C of the Article. 389 of the above law. Fourth, in cases where the prosecutor's office does not consider itself competent to handle the case, sending the case to the court is incorrect and should be dealt with only by issuing a judicial order.

    Keywords: Crimes against Chastity, Prosecution, Court, illicit relationship, physical, non-physical
  • Mahnaz Taheri * Page 3

    One of the inalienable rights of man over his property is the right to transfer it. The owner's ability to take possession of any property is a general rule in all legal systems, which of course has exceptions. The purpose of this research is to investigate the approach of Shia, Sunni and civil law to the transfer of the right of intercession. This article has analyzed the right of intercession and whether it has the ability to be transferred using documentary sources. The findings of the research show that the right can be transferred if it has property, which was proved for the right of intercession.Another thing is that for the transfer of the right of intercession there are conditions such as the realization of the sale transaction, immovable property, and the existence of a partnership. Based on the results of the research, firstly, the right can be transferred if it has property. Secondly, the conditions for the transfer of the right of intercession prove that it cannot be transferred to another. Thirdly, there is no difference between the Shia and Sunni jurisprudence and the rulings of the civil law. Fourthly, regarding the transfer of the right of intercession to the heirs, with the explanation that a person's heirs are the continuation of his financial personality, therefore, it is not necessary that the voluntary transfer to foreigners and the forced transfer to inheritance are subject to a ruling, the transfer of the right of intercession to the heirs is possible. It is accepted.

    Keywords: Shafa, Right of intercession, Transfer, Partnership
  • Mohammad Mahdi Alinejad Darsara * Page 4

    In determining the meaning of texts, including legal and constitutional texts, several interpretive schools such as source-oriented, author-oriented, metaphysical and interpretive can be identified. In the meantime, authorism and textualism is a view that has been the dominant interpretive theory in most legal systems for centuries and is still more or less considered in many legal systems (such as Iran and the United States). The interpretation of the constitution in the author-oriented theory of the intentions and behavior of the legislator indicates that this issue is derived from the school of originism. This theory has been accepted in the principles of Shiite jurisprudence as well as the view of the members of the Guardian Council as a correct and official theory. In the system of the Islamic Republic of Iran, the Guardian Council, which has various powers and duties according to the constitution, has been introduced as the official interpreter of the constitution. Article (98) of the Constitution stipulates in this regard: "The interpretation of the Constitution is the responsibility of the Guardian Council, which is done with the approval of three quarters of them." In this regard, from the beginning of the Guardian Council, continuously and of course with The council has expressed views on the interpretation of the principles of the constitution, known as "interpretive views." The question raised in this research is whether the existence of 6 members of the Guardian Council has an effect on the use of these schools of interpretation or not? Of course, according to the regulations, a limited number of officials have the opportunity to ask the Guardian Council to interpret the constitution.

    Keywords: Interpretation of the Constitution, guardian Council, intentionalism, method of interpretation, Council votes
  • Milad Amiri * Page 5

    Explaining the accusation and taking defenses from the accused are among the important issues that determine the fate of the continuation or termination of the preliminary investigation. The question that is raised in this regard is whether, according to the Criminal Procedure Law approved in 2012, it is possible to explain the charge of absenteeism and obtain initial defenses from the lawyer of the absent or fugitive accused? The findings of the research indicate that first; Addressing the accused's lawyer on a temporary basis and until the accused's arrival or presence to hear the first defense is not allowed or prohibited by law, like hearing the last defense of the lawyer from the client. Secondly; There is no fundamental difference between hearing the first defense and the last defense of the accused, and both types of defense can be taken at the same time, therefore, the lawyer has the right to present defenses at both stages. Thirdly; Despite the fact that the addressee of the "Final Accusation Explanation" and the criminal bail order complains about it, but according to the spirit of Articles 3 and 94 of the Criminal Procedure Law approved in 2012, with the aim of reducing the delay of the proceedings and the speed in conducting preliminary investigations, regarding " The client should create a procedure to explain the temporary charge to the lawyer to take the initial defense and determine the fate of the criminal case, and this is not inconsistent with the provisions of Article 178 and Articles 190 to 199, 262 and 263 of the Criminal Procedure Law. This research examines the subject in a descriptive and analytical way.

    Keywords: accused, Indictment, Lawyer, last defense, first defense
  • Ahmad Pourebrahim * Page 6

    The importance of recognizing the crime of fraud as a human behavior is not only because it has a special subtlety and similar criminal titles that confuse the judicial authorities and judicial officers. Rather, the difficulty and complexity of this behavior and the special characteristics of the perpetrators of this crime, all of whom are shrewd and intelligent people, and introduces them as white-collar workers; It adds to the importance of recognizing this crime. Especially since the crime of fraud, in today's advanced world, due to the widespread use of advanced technology, has paved the way for a new form of fraud through the use of computers; In the case law, it can be examined in two dimensions: traditional or simple fraud and computer fraud. Another feature of fraud that adds importance and ugliness to this crime; That is, in fraud, the property is given to the fraudster with the consent of the owner of the property, and the person abuses the simplicity and good faith of the people. This is one of the reasons why people show less desire to report and complain, and in the end, all of these issues cause us to not have accurate statistics of scams. In this article, we try to examine the various dimensions of the crime of simple fraud and computer fraud in the relevant laws and with a comparative view of the Islamic State of Syria.

    Keywords: Scams, aggravated, simple, deceptive, computer