فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 103، پاییز 1402)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 103، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سمانه خویدکی، سعید رضایی شریف آبادی*، امیر غایبی صفحات 5-30
    مقدمه
    شخصی سازی خدمات از جمله خدمات مطرح در کتابخانه های دیجیتال است که در جهت پیاده سازی و توسعه آن، پروفایل کاربر عنصر کلیدی است. مطالعه حاضر به شناسایی شاخص های مرتبط با ایجاد و حفظ پروفایل و مدل کاربر در بافت کتابخانه های دیجیتال دانشگاهی پرداخته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی است. در این پژوهش از روش مرور نظام مند به منظور  به دست آوردن شاخص های مرتبط به ایجاد و حفظ پروفایل کاربر در بافت کتابخانه ها و از روش دلفی برای تبیین شاخص های مهم و اساسی استفاده شده است. در روش دلفی، اعضای پنل دلفی به صورت نمونه گیری هدفمند، شامل 15 نفر از متخصصان (اعضای هییت علمی، پژوهشگران، کاربر حرفه ای و طراح نرم افزار) بوده و فرایند اجرای دلفی در سه دور انجام گرفت. پس از جمع آوری داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون توزیع دوجمله ای) و برای تعیین میزان اتفاق نظر میان متخصصان از ضریب هماهنگی کندال استفاده شد.
    یافته ها
    با مرور سیستماتیک مطالعات، 72 شاخص برای ایجاد و حفظ پروفایل کاربر استخراج گردید که از این تعداد 49 شاخص از نظر خبرگان با اهمیت تلقی شد و به طور کلی نوع و رویکرد جمع آوری اطلاعات، روزآمدی پروفایل کاربر، نمایش و ارایه مدلسازی کاربر، میانکنش پذیری مدل های کاربر، کیفیت داده ها، حریم خصوصی و امنیت و مدیریت پروفایل کاربر از جمله موارد مهم در ایجاد و حفظ پروفایل کاربر است.
    نتیجه گیری
    شناسایی شاخص های مرتبط با پروفایل کاربر می تواند برای توسعه و افزایش به کارگیری شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دیجیتال مورد استفاده قرار بگیرد و پیشنهاد می شود پژوهش های بیشتری در این زمینه به ویژه در خصوص تعیین کیفیت داده ها و اطلاعات موجود در پروفایل کاربر و حریم خصوصی کاربران انجام گیرد.
    کلیدواژگان: شخصی سازی خدمات، کتابخانه دیجیتال دانشگاهی، مدلسازی کاربر، پروفایل کاربر
  • محمدجواد هاشم زاده*، حسن اکرمی، محمود سنگری، محمد اکبری بورنگ صفحات 31-62
    هدف

    امروزه بهبود بهره وری عملکرد کتابخانه ها جهت بقا، توسعه و پیشرفت آن ها دارای اهمیت زیادی است. توجه به تاثیر رفتار شهروندی سازمانی کتابداران که مربوط به وظایف فرانقش تعریف نشده آن هاست و باعث بهبود عملکرد کتابخانه ها می شود، از ارزش ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت رفتار شهروندی سازمانی کتابداران کتابخانه آستان قدس رضوی در شهر مشهد و عوامل موثر بر آن است.

    روش

    این پژوهش ترکیبی از نوع تبیینی متوالی است. نمونه آماری این تحقیق، 127 نفر از کتابداران کتابخانه آستان قدس رضوی شهر مشهد هستند که به روش نمونه گیری چندمرحله ای از جامعه 200 نفری انتخاب شدند. گردآوری داده های کمی، با استفاده از پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی انجام شد. داده ها به دو شیوه کمی و کیفی تحلیل شد. نمونه گیری جامعه آماری در بخش کیفی 10 درصد از کتابدارانی که در مرحله کمی نمره میانگین بالاتری کسب نموده بودند، به صورت هدفمند تعیین شد. برای گردآوری داده های کیفی از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. همچنین داده های مورد نظر به شیوه کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت.
     

    نتایج

    یافته ها در بخش کمی نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی در بین کتابداران کتابخانه آستان قدس رضوی شهر مشهد بیش از حد متوسط بود. اطاعت سازمانی و وفاداری سازمانی و ابتکارات فردی به صورت معنی داری، رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی نمود. مشارکت سازمانی، رفتارهای کمک کننده و جوانمردی نقش موثری در پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی نداشتند. همچنین یافته های مصاحبه در بخش کیفی نشان داد عدالت سازمانی، وفاداری سازمانی و حمایت سازمانی، ویژگی های شخصیتی، تعهد و رضایت شغلی عوامل دخیل در بروز رفتار شهروندی سازمانی بوده اند.

    ارزش: 

    تاکنون پژوهشی که به صورت ترکیبی (کمی و کیفی) رفتار شهروندی سازمانی کتابداران را بررسی نماید یافت نشد. یافته ها نشان داد که عوامل اثرگذار و دخیل در بروز رفتار شهروندی سازمانی قابل استحصال، متنوع و البته تبیین پذیر هستند.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، کتابداران، کتابخانه های آستان قدس رضوی، عوامل دخیل، عوامل اثرگذار
  • فائزه دلقندی*، ربابه منتظر عطایی، مریم سلامی، قاسم آزادی احمدآبادی صفحات 63-87
    هدف

    یکی از شیوه های نوین در عرصه ارایه خدمات اطلاع رسانی، استفاده از شبکه ها و رسانه ها به کمک اینترنت بوده و پیشرفت های مهمی نیز در زمینه ارایه مدل های کسب و کار صورت گرفته است. تحقیق حاضر با هدف ارایه مدل کسب و کار کارآمد در خدمات اطلاع رسانی شرکت به نشر آستان قدس رضوی انجام شده است.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق از نوع آمیخته است. در بخش کیفی از روش دلفی و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری بخش کیفی، مدیران و کارکنان شرکت به نشر با تحصیلات کتابداری و اطلاع رسانی و 20 نفر از اساتید صاحبنظر دانشگاهی هستند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی، کلیه کارکنان شرکت به نشر آستان قدس رضوی به تعداد 130 نفر هستند که با توجه به جدول مورگان تعداد 97 نفر انتخاب شدند. جهت تحلیل داده از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی، استخراج مدلی با مولفه های آماده سازی مدل کسب و کار، شناخت، طراحی مدل کسب و کار، پیاده سازی و مدیریت است و نتایج بخش کمی نشان داد که کلیه مولفه های مدل کسب و کار کارآمد در شرکت به نشر آستان قدس رضوی در وضعیت متوسط به بالا هستند.

    نتیجه‏ گیری:

     تحلیل نتایج حاکی از آن است که مدل کسب و کار کارآمد در خدمات اطلاع رسانی شرکت به نشر آستان قدس رضوی شامل مراحل فرایند آماده سازی مدل کسب و کار، شناخت، طراحی، پیاده سازی و مدیریت مدل کسب و کار است. به منظور اجرایی سازی هر یک از این فرایندها در این شرکت، الزاماتی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، کسب و کار کارآمد، خدمات اطلاع رسانی، شرکت به نشر آستان قدس رضوی
  • ناصر رزم طلب*، مهدی معینی کیا صفحات 88-115
    هدف

    این پژوهش به منظور توصیف، تحلیل و ترکیب ارایه شده در زمینه بررسی نقش مدیریت دانش بر روی یادگیری سازمانی انجام شده است.

    روش پژوهش:

     روش این پژوهش از نوع فراتحلیل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه اسناد مکتوب اعم از پایان نامه ها، پژوهش ها و مقالات مندرج در مجلات علمی پژوهشی فارسی با موضوع همبسته با نقش مدیریت دانش بر روی یادگیری سازمانی را تشکیل می دهند. اسناد و مدارک جمع آوری شده در بین سال های 1386 تا 1401 به رشته تحریر درآمده بودند. آثار منتشر شده در پایگاه اطلاعاتی مگیران، گوگل اسکولار، ایران داک، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی جستجو شدند. از بین 67 مقاله جستجو شده، 10 مقاله به خاطر مرتبط نبودن عنوان، 7 مقاله به خاطر مناسب نبودن چکیده، 8 مقاله به خاطر مناسب نبودن محتوا کنار گذاشته شدند و کار تحلیل با 42 مقاله و پایان نامه انجام شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش فراتحلیل و با کمک نرم افزار  CMA3انجام شد. برای سنجش اندازه اثر از آزمون های (X2)، (t)، (Z)، (F) و شاخص (g) هجز و (Z) فیشر و برای سنجش سوگیری انتشار از نمودار قیفی استفاده شد.

    یافته‏ ها:

     نتایج فراتحلیل نشان دادند که مدیریت دانش با یادگیری سازمانی دارای میانگین اندازه اثر 0/556 است که رابطه ای بالاتر از حد متوسط بین دو متغیر را نشان می دهد. این یافته نشان می دهد که یادگیرندگانی که در مسیر یادگیری به موفقیت دست پیدا می کنند، برای ادامه یادگیری انگیزه بیشتری دارند. یکی از نقش های مدیریت دانش در یادگیری سازمانی این است که مدیریت دانش زمینه دستیابی به تجارب موفقیت کارکنان در سازمان را فراهم می کند.

    نتیجه ‏گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش مشخص شد که مدیریت دانش بر روی یادگیری سازمانی نقش مستقیم دارد و مقدار اندازه اثر 0/566 اندکی بالاتر از مقدار متوسط است. نتایج حاصل از ترکیب اندازه اثرهای پژوهش های اولیه، حاکی از تایید نقش مدیریت دانش بر روی یادگیری سازمانی است که بر اساس ملاک کوهن، میزان این نقش بالاتر است. همچنین نتایج تحلیل واریانس حاکی از تفاوت معنی دار بین اندازه اثر مدیریت دانش و یادگیری سازمانی است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، یادگیری سازمانی، فراتحلیل
  • سهیلا فعال*، عبدالحسین فرج پهلو، فریده عصاره، فریبرز خسروی صفحات 116-137
    هدف

    هدف مقاله بررسی چگونگی کاربرد الگوی مرجع مفهومی سی داک برای سازماندهی منابع غیرکتابی است.

    روش پژوهش:

     در این پژوهش از روش تحلیل محتوا با رویکرد تطبیقی استفاده شد. در این چارچوب بر روی استاندارد یونی مارک، ویرایش دوم قواعد فهرست نویسی انگلوامریکن و الگوی مرجع مفهومی سی داک مطالعاتی انجام شد. جامعه مورد بررسی را فراداده های 116 اثر در قالب 17 نوع منبع غیرکتابی از مجموعه منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها یک سیاهه وارسی بود که به همین منظور تهیه شد و برای ترسیم نمودار از نرم افزار مایکروسافت ویزیو استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش به عمل آمده تعداد 37 عنصر داده ای شناسایی شد. همچنین، در این راستا 20 موجودیت از الگوی سی داک انتخاب شد که به فراخور نیاز از طریق 23 ویژگی به هم مرتبط شدند. در نهایت، برای 37 عنصر داده ای، 24 توصیف بر اساس الگوی سی داک تعریف شد.

    نتیجه گیری

    بررسی به عمل آمده نشان داد که اغلب عناصری که در ساختارهای کتاب شناختی به کار رفته اند، قابل تطبیق با ساختار هستی نگاری و الگوی سی داک بودند. در نتیجه می توان اظهار داشت که برخی از موجودیت های الگوی سی داک و ویژگی هایی که ارتباط آن ها را تعریف کرده اند، بیانگر جنبه ای از سازماندهی منابع غیرکتابی بوده و توانسته اند توصیفی ساختاریافته و مرتبط با سازماندهی منابع غیرکتابی از دو جنبه فیزیکی و محتوایی ارایه دهند.

    کلیدواژگان: الگوهای مفهومی، الگوی مرجع مفهومی سی داک، سازماندهی اطلاعات، منابع غیرکتابی، هستی نگاری
  • شکوفه روغنی، سید علی اکبر فامیل روحانی*، نصرالله عرفانی صفحات 138-157
    هدف

    در ابتدا از کتاب درمانی برای پرداختن به مسایل عاطفی در بزرگسالان استفاده می شد. با این حال، در نیمه دوم قرن 19، مبانی نظری و عملی آن به طور قابل توجهی گسترش یافت. امروزه کتاب درمانی به عنوان یک استراتژی موثر برای درمان مشکلات بالینی شناخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کتاب درمانی برای تاب آوری: بررسی تاثیر دوازده کهن الگو بر نوجوانان مبتلابه سرطان در بیمارستان بعثت همدان است.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با رویکرد پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه هدف را نوجوانان 10 تا 14 ساله تحت شیمی درمانی سرطان در بیمارستان بعثت همدان تشکیل می دادند. نمونه ای متشکل از 30 نوجوان مبتلابه سرطان به طور تصادفی انتخاب شدند و از همگنی از نظر سن، مدت زمان بیماری، وضعیت اجتماعی-اقتصادی و سایر متغیرها اطمینان حاصل شد. نمونه به دو گروه کنترل 15 نفری و گروه آزمایشی 15 نفری تقسیم شد. این تحقیق از دو پرسشنامه برای سنجش تاب آوری (کانر و دیوید سون، 2003) و امید به زندگی (اشنایدر، 2006) استفاده کرد. گروه آزمایش در هشت جلسه مداخله کتاب درمانی با استفاده از طرح مهارت قصه گویی شرکت کردند. محققان درمانگر از سه کتاب به عنوان راهنما استفاده کردند: «زندگی با درد مزمن: رویکرد مبتنی بر پذیرش» و راهنمای درمانگر و کتاب کار بیمار توسط کوین ولز و جان سورل (2013)، «راهنمای عملی کنترل درد: نگرش مثبت به سازگاری با درد مزمن» نوشته مایکل نیکلاس (2014) و «بیداری قهرمان» اثر پاتریشیا آدسون (2014). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و تحلیل کوواریانس در نرم افزار آماری SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون t مستقل تفاوت معنی داری را در میانگین نمرات تاب آوری و امید به زندگی بین گروه کنترل و آزمایش نشان داد. همچنین مداخله کتاب درمانی 43/6 درصد بر امید به زندگی و 64/1 درصد بر تاب آوری نوجوانان مبتلابه سرطان تاثیر داشتند و درمانگر بودند. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آزمون تی مستقل و تحلیل کوواریانس در نرم افزار آماری SPSS انجام شد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، تاب آوری، کتاب درمانی، کهن الگو، نوجوانان سرطانی، همدان
  • فاطمه زارع، مصیب سامانیان*، زهرا اباذری، فهیمه باب الحوائجی صفحات 158-186
    هدف
    با وجود دلایل قوی که برای استفاده از مدیریت دانش به منظور بهبود عملکرد سازمانی وجود دارد، موانع مختلفی برای پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان ها به چشم می خورد؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف پیاده سازی فرآیند مدیریت دانش در سازمان امور عشایری ایران انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی، مبتنی بر روش ترکیبی تاپسیس و معادلات ساختاری و جامعه آماری آن، شامل کلیه کارکنان سازمان امور عشایری ایران در سال 1398 است. حجم نمونه نیز طبق فرمول کوکران 302 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در تحلیل استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 60 گزینه ای بهره گرفته شد که پس از اعمال روش تاپسیس 24 شاخص که میانگین لازم جهت ورود به مدل را دریافت ننمودند از مدل حذف شدند. پرسشنامه 36 گزینه ای به تایید خبرگان و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزار SmartPLS برای مدل یابی معادلات ساختاری به کار گرفته شد.
    یافته ها
    برای تحلیل داده های پژوهش، از آزمون های تحلیل عامل تاییدی با نرم افزار SmartPLS استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، محاسبه و مناسب ارزیابی شد. یافته ها نشان داد که مدل الگویی ساخته شده، یازده بعد را می سنجد. پژوهش نشان داد، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، انگیزش و عامل فنی بر مدیریت دانش تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
    نتیجه گیری
    برای پیاده سازی فرآیند مدیریت دانش در سازمان امور عشایری ایران عوامل، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، انگیزش و عامل فنی کارساز بوده و در این بین می بایست از عامل اجتماعی به عنوان متغیر میانجی بهره جست.
    کلیدواژگان: الگو، مدیریت دانش، عشایر، تاپسیس، معادلات ساختاری
  • نازیلا محرابی* صفحات 187-207
    هدف
    شهر دانش امروزه یکی از موضوعات مهم در توسعه شهری به شمار می رود. شهر دانشی، شهری است که به منظور توسعه دانایی محور اقدام به تشویق، تولید مداوم دانش، خلاقیت مستمر، اشتراک گذاری، ارزیابی، نوسازی و به روزرسانی دانش کرده است. با توجه به اهمیت  دانش در شهر دانش هدف پژوهش حاضر این است که به شناسایی تاثیر مولفه های کلیدی شهر دانش در انتقال دانش بپردازد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی است. جهت گردآوری اطلاعات از شیوه های کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش یک پرسشنامه بسته بود که متشکل از 110 پرسش است. جهت تعیین اعتبار و روایی پرسشنامه در این پژوهش از روش روایی محتوا با نظر خبرگان استفاده شده است. در این پژوهش برای تعیین پایایی پرسشنامه از دو معیار پایایی مرکب (CR) و میانگین واریانس استخراج شده (AVE) استفاده گردیده است. اساتید رشته علم اطلاعات و دانش شناسی که در حوزه مدیریت دانش دارای تخصص بودند، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. در پژوهش حاضر تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و PLS  استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده در پژوهش حاضر نشانگر آن است که مولفه های کلیدی شناسایی شده شهر دانش شامل 7 مولفه عبارت از شرایط اجتماعی، وضعیت استراتژیک، وضعیت تکنولوژیک، شرایط سیاسی، وضعیت مالی، شرایط محیطی و در نهایت مدیریت شهری است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر هر کدام از مولفه ها بر انتقال دانش پرداخت که مولفه های وضعیت استراتژیک، مولفه شرایط سیاسی، مولفه وضعیت مالی و مولفه شرایط محیطی تاثیر معنی داری بر انتقال دانش دارند و در مقابل مولفه های شرایط اجتماعی، مولفه شرایط تکنولوژیک و مولفه مدیریت شهری تاثیری بر انتقال دانش ندارند.
    نتیجه گیری
    نتایج کسب شده نشان داد که در انتقال دانش نیز مولفه های شهر دانشی می توانند نقش مهمی را ایفا کنند. به نظر می رسد که باید به تقویت بسترسازی مولفه های وضعیت استراتژیک، مولفه شرایط سیاسی، مولفه وضعیت مالی و مولفه شرایط محیطی که در انتقال دانش تاثیر مثبت و معنی داری دارند، پرداخته شود، چرا که انتقال دانش می تواند در توسعه و بهره وری شهر دانش نقش مهمی را داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، شهر دانش، شرایط اجتماعی، وضعیت استراتژیک، وضعیت تکنولوژیک، شرایط سیاسی، وضعیت مالی، شرایط محیطی، مدیریت شهری، انتقال دانش
  • حبیب الله عظیمی* صفحات 208-222
    هدف
    مسیله اصلی این پژوهش، بررسی فراوانی استنساخ کتب فقهی در دوره صفوی اول است. پس از بررسی نسخ خطی فقهی که در دوره صفوی استنساخ شده می توان به رشد و توسعه فزاینده علم فقه امامیه در این دوره و تداوم این سیر صعودی در دوره های بعدی پی برد. با توجه به گستردگی موضوع، دامنه موضوعی این پژوهش کتب فقهی استنساخ شده در دوره اول صفویه، از ابتدا تا عصر شاه عباس اول (از 907 تا 1038 ق) است.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که از مجموع 554 کتاب و رساله فقهی تولید شده در دوره صفوی اول، 3/38 درصد آن آثار با ساختار کتاب و 7/61 درصد آثار در قالب رساله تالیف شده است. در میان 212 کتاب فقهی تولید شده در این دوره، 45 عنوان کتاب مستقل و 167 عنوان کتاب غیرمستقل (در شرح و حاشیه کتاب های دیگر) هستند. 84 عنوان کتاب صرفا تالیف فقهای این دوره است و نسخه هایی از این عناوین، در ادوار بعدی استنساخ شده است؛ و 128 عنوان نیز دارای نسخه های کتابت شده در این دوره هستند. آثار شهید ثانی، محقق کرکی، شیخ بهایی و مقدس اردبیلی دارای بیشترین فراوانی در استنساخ هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که آثار فقهی علمای مذکور، کتاب های جامع فقهی و استدلالی بوده، می توان نتیجه گرفت که فراوانی استنساخ این آثار در این دوره، عمدتا برای تامین نیاز منبع درسی در مدارس شیعی است که در شهرهای مهم و بزرگ ایران در این دوره تاسیس شده است.
    کلیدواژگان: کتب فقهی، دوره صفوی، استنساخ و کتابت نسخه های فقهی، نسخ خطی ایران
  • سید عباس مرجانی، عاطفه زارعی*، بهروز بیات، نسیم انصاری صفحات 223-242
    مقدمه

    در عصر حاضر کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی با فراگیرشدن فعالیت های داوطلبانه، به بهره گیری از حضور نیروهای داوطلب جهت پویاسازی و توسعه ارایه خدمات روی آورده اند. مطالعه حاضر نیز درصدد  تحلیل عوامل و مولفه های موثر بر فعالیت های داوطلبانه کتابخانه های ایران است.

    روش پژوهش:

     مطالعه حاضر از نوع پیمایشی با رویکرد کمی است. در این مطالعه از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد و داده ها با با ابزار پرسشنامه گردآوری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تحلیل قرار گرفتند. جامعه آماری شامل اساتید علم اطلاعات و دانش شناسی، متولیان فرهنگی، مدیران اجرایی کتابخانه ها، روسای کتابخانه ها، کتابداران و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی و کارکنان کتابخانه های ایران در 5 استان بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، قزوین و همدان بودند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میزان همبستگی بین عوامل بستر حاکم، مداخله گر، راهبردی، پیامدی با متغیر عوامل علی به ترتیب 419/0، 503/0، 65/0، 448/0 بوده که در سطح p<0.05 معنی دار است. همچنین نتایج نشان داد که مقدار آماره t مشاهده شده در متغیر فعالیت های داوطلبانه و عوامل آن مثبت و معنی دار (p<0.05)، بوده است و میزان بهره مندی کتابخانه های ایران از عوامل و مولفه های موثر بر فعالیت های داوطلبانه در سطح بالاتر از متوسط یا زیاد قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، کتابداران و کتابخانه های ایران از اجرای طرح به کارگیری نیروهای داوطلب استقبال می کنند و رابطه معنی داری بین عوامل و مولفه های فعالیت های داوطلبانه در کتابخانه های ایران وجود دارد. بنابراین، لازم است با ایجاد قوانین، اصلاح سیاست ها و جلب حمایت نهادهای دولتی و غیردولتی زمینه حضور موثرتر نیروهای داوطلب در کتابخانه های کشور جهت پویاسازی و توسعه خدمات فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: فعالیت های داوطلبانه، نیروهای داوطلب، کتابخانه ها
  • فرنوش رقابی، عبدالحسین فرج پهلو*، نجلا حریری صفحات 243-273
    هدف

    مدیران کتابخانه های دانشگاهی برای مواجهه با محیط متغیر و رقابتی آتی، نیازمند درکی از آینده هستند تا آمادگی کافی برای به کارگیری راهبردهای متناسب با شرایط مختلف پیش ​آمده را داشته باشند. این پژوهش با هدف بررسی و طراحی سناریو برای آینده کتابخانه های دانشگاهی کشور در جهت کمک به ارایه راهبردهای پابرجا در ارتقاء و توسعه این کتابخانه ها انجام شده است.

    روش​: 

    در این پژوهش کاربردی-پیمایشی، 16 کتابخانه دانشگاهی به روش نمونه ​گیری سهمیه ​ای انتخاب و تنی چند از صاحب​نظران حوزه علم اطلاعات و دانش​ شناسی به همراه مدیران یا معاونین کتابخانه ​های دانشگاه ​های منتخب، پنل خبرگی را تشکیل داده​ اند. ابزار گردآوری داده ها، چهار دسته پرسشنامه محقق​ ساخته است. در مرحله نخست، پیشران​ های موثر بر آینده کتابخانه های دانشگاهی با مطالعه جامع ادبیات پژوهش و پایش وغربال​سازی آن ​ها از سوی خبرگان با روش دلفی فازی، شناسایی شده است. سپس اوزان هر یک از پیشران ​ها به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی محاسبه و در ادامه، با ترکیب نتایج حاصل از این روش با رویکرد تحلیل اثر متقابل، پیشران های کلیدی و عدم قطعیت های نهایی تعیین شده است.

    یافته ​ها: 

    با تحلیل وجوه عدم قطعیت های نهایی، از میان سناریوهای کاندید امکان​پذیر، چهار سناریوی باورپذیر شامل مدینه فاضله، کلید گنج، دور باطل و خرابات برای آینده کتابخانه​ های دانشگاهی ترسیم شد که از میان آن ها سناریوی مدینه فاضله به عنوان آینده متصور برای کتابخانه های دانشگاهی کشور انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، برنامه ریزی سناریو، روش دلفی فازی، فرآیند تحلیل سلسه مراتبی فازی، کتابخانه های دانشگاهی
|
  • Samaneh Khavidaki, Saeed Rezaei Sharifabadi *, Amir Ghaebi Pages 5-30
    Objective
    User profile is a key element in order to implement and develop personalization services. The user profile describes the user's preferences and lead to an understanding of the user's needs. The aim of this study was to identify indicators related to the creation and maintenance of user profiles and models in academic digital libraries.
    Methodology
    The present study is an applied one done with the systematic review and Delphi method. Systematic review method was used to determine indicators related to creating and maintaining user profiles in the context of digital libraries. The primary keywords were searched in the different databases such as Google Scholar, Emerald, Ebsco, Scopus, Proquest, Magiran, Irandoc and Civilica. Search keywords include "Personali *", "Customiz *", "Recommendation System", "Personalized Recommendation" and combine them with the keywords "Librar *", "Digital Librar *", "Academic Librar *", "Services Librar *". In addition, the "My Library" keyword was searched. The scope of this systematic review included studies that were published from 1990 to 2019. Finally, 47 studies were selected on user profiles in personalized services of libraries. After reviewing the studies, the indicators on profile user were identified and then the Delphi method was used to determine important and basic indicators. Delphi's group is consisted of 15 experts in the field of digital library and library software who were selected using Purposeful sampling. Delphi's group reached a consensus on indicators after three rounds. Experts were asked to indicate the importance of the indicators using a 10-point scale ranging. The criterion score for the consensus of the experts was a mean of 7 or higher. The collected data were analyzed using SPSS version 16 software. Descriptive and inferential statistics including mean, standard deviation, binomial distribution and Kendall coefficient were used to analyze the data.
    Findings
    72 indicators were extracted to create and maintain user profiles. From the point of view of Delphi panel members, 49 indicators were recognized as important indicators. Important factors in creating and maintaining a user profile include the type of information, data collection approach, display and presentation of user modeling, user model interoperability, quality of data, privacy and security, and user profile management.
    Conclusion
    Identifying indicators of user profiles can be used to develop and enhance the use of service personalization in digital libraries. It is suggested that more research be done in this area, especially to determine the quality of data and privacy in the user profile.
    Keywords: : Personalized Service, Academic Digital Libraries, User Profile, user models
  • MohammaJavad Hasemzadeh *, Hassan Akrami, Mahmood Sangari, Mohammad Akbary Borng Pages 31-62
    Objective

    Nowadays, improving the productivity of libraries is very important for their survival, development and progress. It is of particular value to pay attention to the impact of the organizational citizenship behavior of librarians, which is related to their undefined frank duties and improves the performance of libraries. And it has a special value. The purpose of the present study is to investigate the situation of organizational citizenship behavior of librarians of Astan Quds Razavi in Holy Mashhad and the factors affecting it.

    Methodology

    This research is a combination of sequential explanatory types. The statistical sample of this research is 127 librarians of Astan Quds Razavi libraries in Mashhad, who were selected by multi-stage sampling method from the 200-person population. Quantitative data collection was performed using the Citizenship Behavior Questionnaire. Data were analyzed in both quantitative and qualitative ways. The sample size of the statistical population in the qualitative section was 10 percent of librarians who had obtained a higher average score. In the Quantitative stage, it was set purposefully. A semi-structured interview method was used to collect qualitative data, this data was also analyzed by open, central and selective coding.

    Findings

    Findings in the quantitative part showed that organizational citizenship behavior among librarians of Astan Quds Razavi libraries in Mashhad was above average. Organizational information and organizational loyalty and individual initiatives significantly predicted organizational citizenship behavior. Organizational Participation - Helping behaviors and magnanimity did not play an effective role in predicting organizational citizenship behavior. Also, the findings of the interview in the qualitative section showed that organizational justice-organizational loyalty and organizational support, personality traits, commitment and job satisfaction have been the factors involved in the occurrence of organizational citizenship behavior. If the organization appreciates and values the librarians and their opinions, it will lead to the desirable organizational citizenship behavior of the librarians, which can be classified as organizational support. In other words, it causes the librarians to show a kind of cooperative behavior and share their opinions and suggestions in the organization's programs. Also, perceived organizational support from the librarians' side leads to desirable citizenship behavior in order to fulfill the library's goals. And the increase in organizational support leads to an increase in employee citizenship behavior.

    Conclusion

    So far, no research has been found to quantitatively and qualitatively examine the organizational citizenship behavior of librarians. The findings showed that the factors affecting and involved in the occurrence of organizational citizenship behavior can be exploited in various ways and of course can be specified.

    Keywords: organizational citizenship behavior, Librarians, Astan Quds Razavi
  • Faeze Delghandi *, Robabe Montazer Attayi, Maryam Salami, Ghasem Azadi Ahmadabadi Pages 63-87
    Objective

    One of the new methods in the field of providing information services is the use of networks and media with the help of the Internet and the World Wide Web, and important developments made in the field of providing business models are increasing. The current research was conducted to provide an efficient business model for the information services of Astan Quds Razavi Publishing Company by following the example of previous researches.

    Methodology

    The research method is of mixed type. The Delphi method was used in the qualitative part and the survey method was used in the quantitative part. The statistical population of the qualitative department is the managers and employees of the publishing company with library and information studies and several expert university professors in the number of 20 people who were selected by purposeful sampling. The statistical population of the quantitative part is all the employees of Astan Quds Razavi publishing company in the number of 130 people who were selected according to the Morgan table. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis. Descriptive and inferential statistics methods were used for data analysis.

    Findings

    The results of the qualitative part are the extraction of a model with the components of business model preparation, recognition, business model design, implementation, and management, and the results of the quantitative part showed that all the components of the efficient business model in Astan Quds Razavi Publishing Company are in a state of They are medium to high. As a result, Astan Quds Razavi publishing company is in an acceptable situation in this field, but it should consider some activities to improve.

    Conclusion

    The analysis of the results indicates that the efficient business model in the information services of Astan Quds Razavi Publishing Company includes the stages of the business model preparation process, recognition, design, implementation, and management of the business model. To implement each of these processes in this company, some requirements must be considered. Paying attention to these issues will bring Astan Quds Razavi publishing company more successful in the field of business. Other companies in this field can take advantage of this company process published by Astan Quds Razavi to improve their business situation in order to be successful.

    Keywords: Business Model, efficient business, Information services, Behnashr Astan Quds Razavi
  • Nasser Razmtallab *, Mahdi Moeinikia Pages 88-115
    Objective

    In most organizations around the world, managers seek to improve the performance of their organizations. Brahmit's management research emphasizes knowledge management and organizational learning in improving performance. Possessing up-to-date knowledge and information and innovative behavior in professors is one of the basic concerns of university administrators. This research is designed to describe, analyze and synthesize the information presented in the context of investigating the role of knowledge management on organizational learning. Meta-analysis by integrating the results of different researches that have been carried out on several samples; It gives a more comprehensive view of the effect of various variables. In fact, by putting together the results of a research on a sample of a community, different people are examined. Such findings are important and more important in societies, such as ours, which has more diversity; because this variety brings more differences, inevitably, one should have a lot of information from different examples of this society in order to obtain the similarities and deal with the differences in an appropriate way by integrating this information.

    Methodology

    The method of this research is meta-analysis. The statistical population of the current research consists of all written documents, including theses, researches, and articles included in Persian scientific research journals with a topic related to the role of knowledge management on organizational learning. The documents collected between 1386 and 1401 were written. Published works were searched in Magiran database, Google Scholar, IranDoc, Academic Jihad Scientific Information Center database. Among the 67 articles searched, 10 articles were excluded due to the title not being relevant, 7 articles due to the inappropriateness of the abstract, 8 articles due to the inappropriateness of the content, and the analysis work was done with 42 articles and theses. Data analysis was done with meta-analysis method and with the help of CMA 3 software. To measure the effect size, tests (X2), (t), (Z), (F) and the index (Hedges' g) and (Z) Fisher were used and to measure the publication bias, a funnel plot was used.

    Findings

    The meta-analysis results showed that knowledge management with organizational learning has an average effect size of 0.556, which shows a higher than average relationship between the two variables. Organizational learning can be improved by improving knowledge management. Because when knowledge is managed in organizations based on principles and knowledge is created based on organizational needs, it can be predicted that learning will happen in the organization and if organizational knowledge enters the organization regardless of educational needs, it will not be accepted by individuals and so, this is not in the interest of the organization.

    Conclusion

    The results of combining the size of the primary researches indicate the confirmation of the role of knowledge management on organizational learning, which is higher according to Cohen's criteria. Also, the results of variance analysis indicate a significant difference between the effect rate of knowledge management and organizational learning.

    Keywords: Knowledge Management, organizational learning, metaanalysis
  • Soheila Faal *, A. Hossein Farajpahlou, Farideh Osareh, Fariborz Khosravi Pages 116-137
    Objective

    This article aimed to demonstrate the results of a study on the application of the CIDOC Conceptual Reference Model for organization of non-book resources.

    Methodology

    The content analysis method with a comparative approach was used. In this line, the UNIMARC Standard, the second edition of the Anglo-American Cataloging Rules, and the CIDOC Conceptual Reference Model were reviewed. 116 works in 17 types of non-book materials found in the National Library and Archives of IR of Iran (NLAI) collection formed the statistical population. A checklist was developed and used as the data collection tool, and Microsoft Visio Software was used to draw the required chart.

    Findings

    As a result of this study, 37 data elements were identified. These elements were entered in the fields of zero to eight blocks of the UNIMARC Standard. The rules of description were also based on the second edition of the Anglo-American Cataloging Rules in eight areas of description and analysis and access point parts. A description was provided based on the CIDOC Model for each data element. Also, 20 entities were selected from the CIDOC model, which were interlinked through 23 properties as was required. The "E22 man-made object" entity in the role of "domain" was intended for non-book resources physics. This entity was connected to the “range" entity in various ways. All in all, 24 descriptions were given for 37 data elements based on the CIDOC model.

    Conclusion

    Based on the result of this study, most of the data elements in the UNIMARC Standard and the Anglo-American Cataloging Rules were described based on the CIDOC Model. This result can indicate the adaptation of bibliographic standards structures to the CIDOC Model and ontological usability. Most of the elements used in bibliographic structures were compatible with ontological structure and CIDOC model. Some of the entities of the CIDOC model and the properties that defined their relationships represented an aspect of non-book resources organization which has been able to provide a structured and relevant description of non-book resources organization from both physical and content aspects. In general, it can be argued that considering the use of conceptual and ontological models to organize non-book resources can be considered as an introduction to the use of ontology to organize other library resources, including books and periodicals as well. In terms of applications of the CIDOC model and its focus on museum materials and cultural heritage, the examples of this research can be a step towards the convergence of methods and patterns used in libraries, museums, and archives.

    Keywords: CIDOC Conceptual Reference Model, Conceptual Models, Information organization, Non-book resources, ontology
  • Shokufeh Roghani, AliAkbar Famil Roahani *, Nasrolah Erfani Pages 138-157
    Introduction

    Initially, bibliotherapy was used to address emotional issues in adults. However, in the second half of the 19th century, its theoretical and practical foundations expanded significantly. Nowadays, bibliotherapy is recognized as an effective strategy for treating clinical problems. The purpose of this study is to examine the impact of an  experimental Bibliotherapy for resilience, and so investigate the effect of twelve archetypes on teenagers with cancer at Behsat Hospital, Hamedan.

    Methodology

     This research employed a semi-experimental design, utilizing a pre-test and post-test approach. The target population consisted of teenagers aged 10 to 14 undergoing chemotherapy for cancer at Besat Hospital in Hamedan. A sample of 30 cancer-afflicted teenagers was randomly selected, ensuring homogeneity in terms of age, duration of illness, socioeconomic status, and other variables. The sample was divided into two groups: a control group of 15 individuals and an experimental group of 15 individuals. The research utilized two questionnaires to measure resilience (Conner and Davidson, 2003) and life expectancy (Schneider, 2006). The resilience questionnaire had 25 items that are scored on a five-level Likert scale from completely agree to completely disagree. The validity of this questionnaire was confirmed by six experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient of 0.89. The life expectancy questionnaire has 12 items and 3 components and is implemented as a self-assessment. Out of these 12 items, four items measure operative thinking, four items measure strategic thinking, and four items contain deviant questions. This questionnaire includes two subscales of factor and strategy, and its purpose is to evaluate the level of life expectancy in people. The scoring method of this questionnaire is based on a five-level Likert scaleThe experimental group participated in eight sessions of bibliotherapy intervention using a storytelling skill plan. The therapist researchers used three books as guides: "Living with Chronic Pain: An Acceptance-Based Approach" and its therapist's guide and patient workbook by Kevin Wells and John Sorrell (2013), "Pain Control Practical Guide: A Positive Attitude to Adapting to Chronic Pain" by Michael Nicholas (2014), and "The Hero's Awakening" by Patricia Addson (2014). Data analysis was conducted using independent t-tests and analysis of covariance in SPSS statistical software.

    Findings

     The results of the independent t-tests revealed a significant difference in mean scores for resilience and life expectancy between the control and experimental groups. Moreover, the bibliotherapy intervention had a 43.6 percent effect on life expectancy and a 64.1 percent effect on resilience among teenagers with cancer.

    Keywords: Life expectancy, resilience, story telling, Bibliotherapy, archetype
  • Fatemeh Zare, Mosayeb Samanian *, Zahra Abazari, Fahime Babalhaveji Pages 158-186
    Objective
    Despite the strong reasons for using knowledge management to improve organizational performance, there are various obstacles to implementing knowledge management in organizations. Therefore, the present study was conducted with the aim of implementing the knowledge management process in the Nomads Affairs Organization of Iran.
    Methodology
    This descriptive-survey study is based on the combined method of TOPSIS and structural equations, and its statistical population includes all employees of the Nomads Affairs Organization of Iran in 1398 (2018). The sample size was 302 people according to Cochran's formula; stratified random sampling method was used in the analysis. To collect data, a 60-item questionnaire was used, which after applying the TOPSIS method, 24 indicators that did not receive the required average to enter the model were removed from the model. The 36-item questionnaire was approved by experts and the validity of the structure was confirmed by confirmatory factor analysis and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient. To analyze the data, SmartPLS software was used to model the structural equations.
    Findings
    The research findings showed that organizational culture, organizational structure, motivation, and technical factor have a positive and significant effect on knowledge management.
    Conclusion
    To implement the knowledge management process in the Nomads Affairs Organization of Iran, the factors "organizational culture", "organizational structure", "motivation", and "technical" are effective and in the meantime, the "social factor" should be used as a mediating variable. By increasing the organizational culture among employees, knowledge management can more easily go through the implementation and execution stages. Considering the effect of the variable of organizational structure on knowledge management and also in order to achieve the goals and mission of the organization, it is necessary for senior managers to organize and select the appropriate structure of knowledge management. According to the research results, the motivation variable has a higher score and this means that managers try to create more trust and motivation in employees. The results showed that the IT variable has a direct effect on the implementation of knowledge management. Given the impact of staff on the implementation of knowledge management is necessary; Recruit employees with high knowledge and expertise to add new knowledge to the knowledge within the organization. Considering the effect of social factor as a mediating variable on knowledge management and also in order to achieve the goals and mission of the organization, it is necessary to strengthen social capital and mutual trust among their employees. Organizational investment in the development of social capital, through effective communication training, improving the communication process and interactions between employees and managers inside and outside the organization, creating a culture of cooperation, mutual trust and teamwork, all contribute to the development of social organization. And it will accelerate the movement of the organization towards an innovative and learning organization.
    Keywords: pattern, Knowledge Management, Nomads, TOPSIS, Structural Equations
  • Nazila Mehrabi * Pages 187-207
    Objective
    In today's age, having military and war power can no longer be considered as a global power, but global power is achieved through knowledge and ways to achieve it. Due to the increasing development and production of knowledge, a new concept has been created under the title of knowledge city, which has attracted the attention of the world. Today, knowledge city is one of the important issues in urban development. A knowledge city is a city that has encouraged, continuous production of knowledge, continuous creativity, sharing, evaluation, renovation and updating of knowledge in order to develop knowledge. Considering the importance of knowledge in the city of knowledge, the aim of this research is to identify the impact of the key components of the city of knowledge in transferring knowledge.
    Methodology
    The present research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. Library and field methods were used to collect information. The data collection tool in this research was a closed questionnaire that consists of 110 questions. In order to determine the reliability and validity of the questionnaire, the method of content validity with the opinion of experts has been used. In this research, two criteria of composite reliability (CR) and average variance extracted (AVE) were used to determine the reliability of the questionnaire. The professors of information science and epistemology, who had expertise in the field of knowledge management, formed the statistical community of this research. In the present study, 30 people were selected using the purposeful sampling method. In order to analyze the data, SPSS and PLS software were used.
    Findings
    The findings indicate that the key components identified in Knowledge city include 7 components: social conditions, strategic conditions, technological conditions, political conditions, financial conditions, the component of environmental conditions, and finally the component of urban management. The present study investigated the effect of each of the components on knowledge transfer, which the components of strategic situation, political conditions, financial situation, and environmental conditions have a significant effect on knowledge transfer, and in contrast to the social conditions, the conditions Technological and urban management components have no effect on knowledge transfer.
    Conclusion
    Based on the investigations, some components of knowledge city can be effective in knowledge transfer. It seems that there is a need to strengthen the foundation of the components of the strategic situation, the political situation, the financial situation, and the environmental conditions that have a positive and significant effect on knowledge transfer, because knowledge transfer can contribute to the development and the productivity of knowledge city has an important role.
    Keywords: Knowledge, knowledge city, key components of knowledge city, Knowledge transfer
  • Habibollah Azimi * Pages 208-222
    Objective
    The main issue of this research is to investigate the frequency of reproduction of jurisprudential books in the first Safavid period. After reviewing the jurisprudence manuscripts written during the Safavid period, it is possible to understand the increasing growth and development of Imami jurisprudence in this period and the continuation of this upward trend in the following periods. In this research, the author intends to study the growing trend in the Safavid era by examining and counting the manuscripts reproduced in this period, and by separating the jurisprudential versions written in the Safavid period, to examine the growth of the production of jurisprudential works in the Safavid period.
    Methodology
    This research is done by content analysis method. Due to the breadth of the subject, the thematic scope of this research is the jurisprudential books copied in the first Safavid period, from the beginning to the era of Shah Abbas I (from 907 to 1038 AH).
    Findings
    Findings indicate that out of 554 jurisprudential books and treatises produced in the first Safavid period, 38.3 percent of those works have been written with book structure and 61.7 percent of the works have been written in the form of treatises. Among the 212 jurisprudential books produced in this period, 45 are independent books and 167 are non-independent books (in the descriptions and margins of other books). Some of these books (84 titles in total) are only written by the jurists of this period and the written versions of these titles have been seen in later periods and some (128 titles in total) also have copies written in this period. The most widely used jurisprudential books in this period are: the works of Shahid Thani, Mohaghegh Karki, Sheikh Baha'i and Moqaddas Ardabili, which have the highest frequency in reproduction.
    Conclusion
    Considering that the jurisprudential works of the mentioned scholars are comprehensive jurisprudential and reasoning books, therefore it can be concluded that the frequency of copying these works, in a very high volume in this period, is mainly to meet the need of teaching resources in Shiite schools in the cities. The important and great Iran was established in this period. And it turns out that these works were among the main sources of jurisprudence in Shia schools and valid jurisprudential references and sources for other jurists to refer to them for scientific discussions and deriving jurisprudential fatwas needed by the society in response to new and emerging jurisprudential issues.
    Keywords: jurisprudential books, Safavid period, reproduction, writing of jurisprudential versions, Iranian manuscripts
  • Seyyed Abbas Marjani, Atefeh Zarei *, Behrooz Bayat, Nasim Ansari Pages 223-242
    Objective

    In the present era, libraries and information centers, with the pervasiveness of voluntary activities, have taken advantage of the presence of volunteer forces to dynamize and develop service delivery. The present study seeks to analyze the factors and components affecting the voluntary activities of Iranian libraries.

    Methodology

    The present study is a quantitative survey. In this study, the cluster sampling method was used and the data were collected with a questionnaire and analyzed using SPSS and AMOS software. The statistical population included professors of Knowledge and Information Science, cultural trustees, library executives, librarians and experts in Knowledge and Information Science, and library staff in 5 provinces of Bushehr, Khorasan Razavi, Khuzestan, Qazvin and Hamedan.

    Findings

    Findings showed that the correlation between the factors of the ruling context, intervening, strategic, and outcome with the variables of causal factors were 0.419, 0.503, 0.65, 0.448, respectively, which was significant at the level of p<0.05. In other words, the more the benefit of the factors of the ruling, intervening, strategic, consequential context increases, the more the causal factors increase, and the less the ruling context, intervening, strategic, consequential, the less the causal factors decrease. The results also showed that the value of t-statistic observed in the variable of voluntary activities and its factors was positive and significant (p<0.05). The level of Iranian libraries utilization rate from the factors and components affecting voluntary activities is above average.

    Conclusion

    The results showed that librarians and libraries in Iran welcome the implementation of the plan to employ volunteers and there is a significant relationship between the factors and components of volunteer activities in Iranian libraries. In this regard, it is necessary to provide a more effective presence of volunteer forces in the country's libraries to dynamize and develop services by creating laws, reforming policies and attracting the support of governmental and non-governmental institutions. Because volunteers, as great social assets, which are also referred to as national wealth, will play an important and essential role in the expansion of promotion and cultural activities, therefore, it is suggested that a general outline of the process of recruitment, employment and management of volunteers be prepared by the trustees of the libraries and provided to the librarians for further familiarization. This plan can be studied first in the research community (libraries of five provinces) in an experimental way, and after solving possible problems, it can be implemented all over the country. On the other hand, considering the readiness of libraries and librarians to accept volunteers, it is suggested that the plan of calling and recruiting volunteers should be included in the agenda of libraries to lead to the quantitative and qualitative growth and development of libraries and their services.

    Keywords: Voluntary Activities-, Volunteer Forces, -Libraries
  • Farnoosh Reghabi, Abdolhossein Farajpahlou *, Nadjla Hariri Pages 243-273
    Objective

    The progress and emergence of new technologies in the present century have made academic libraries revise, develop, and transform their programs and services. In other words, recent developments have prompted the managers and librarians of libraries around the world to take the changes seriously, think about the horizons of the users’ present and future needs, investigate the challenges they are likely to face on their way to achieving their goals, and devise serious plans, particularly strategic ones, by predicting the trends of future developments. So, systematic future studies need to be conducted on academic libraries to enable them to keep up with modern developments, deal with them effectively, and maintain their status and persistency in current competitive conditions. In this regard, the current article aims to study and design scenarios for the future of academic libraries in Iran in order to help provision of suitable strategies for the promotion and development of these libraries.

    Methodology

    The current research is a survey-applied in which 16 academic libraries have been selected by the quota sampling method and a number of professors and related experts, together with the managers or assistants of the libraries of the selected universities, have formed an expert panel. Besides, four questionnaires were developed to gather the required data. To achieve the research goals, firstly, a comprehensive literature review was conducted to extract the drivers affecting the future of the target academic libraries. These drivers were localized and screened by experts, using the fuzzy Delphi method. After that, the weight of each driver was calculated using the fuzzy Analytic Hierarchy Process method. In the end, the key drivers and final uncertainties were determined by combining the results with Cross Impact Analysis. 

    Findings

    In the first step, reviewing the studies led to the extraction of 112 candidate driving forces that can influence the future of academic libraries in eight dimensions, including the political, economic, social, technological, legal, and environmental dimensions (for investigating external environments) in addition to the “structural-managerial” and “the nature and services of libraries” dimensions. After determining the key drivers, and analyzing their mutual effects, the second stage was completed by formulating scenarios facing university libraries by forming a panel of experts, using the Delphi method and future research software.

    Conclusion

    Finally, after analyzing the aspects of the final uncertainties, among the possible candidate scenarios, four plausible scenarios, namely, Utopia, Treasure key, Vicious circle, and Ruins, were drawn as the future possible state of Iranian academic libraries, from which the “Utopia scenario” was picked up as the imagined future.

    Keywords: Academic Libraries, Future Study, Scenario Planning, Fuzzy Analytic Hierarchy Process, Cross Impact Analysis