فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرحسین حرمتی، ابراهیم پیری، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 90-111

    هدف :

    کشتی جز ورزش های محسوب می شود که درصد بالایی از آسیب دیدگی ها را به خود اختصاص داده است. لذا هدف از این مطالعه، مروری بر آسیب های فیزیولوژیکی و بیومکانیکی رشته کشتی بود.

    روش ها :

    مطالعه حاضر از نوع کتابخانه ای و مروری سیستماتیک بود، جستجوی مقالات به زبان فارسی و لاتین از سال 2010 تا سال 2022 بود که در پایگاه های استنادی وب آوساینس، پایگاه مرکز اطلاعات علمی و جهاد دانشگاهی، مگ ایران، اسکاپوس، پاب مد، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و گوگل اسکولار صورت پذیرفت. 55 مقاله مرتبط بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. درنهایت 12 مقاله در ارتباط با بررسی آسیب های فیزیولوژیکی و بیومکانیکی رشته کشتی بود مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که میانگین آسیب ها در ناحیه تحتانی حدودا 34 درصد و در قسمت فوقانی 33 درصد بوده است. قسمت تحتانی بیشتر آسیب ها در مفصل زانو و مچ پا گزارش شده است و در قسمت فوقانی در ناحیه مفصل شانه و آرنج و کمر گزارش شده بود.

    نتیجه گیری :

    تبه نظر می رسد کاهش  وزن شدید به همراه عدم رعایت اصول گرم کردن و سرد کردن در رشته کشتی در بروز آسیب های این رشته از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: کشتی گیران، آسیب های ورزشی، کاهش وزن سریع
  • محمد کلانتریان*، نیلوفر رحمانی، هادی صمدی صفحات 112-127

    هدف:

     بیومکانیک ناصحیح و همچنین نقص در تعادل به هنگام انجام تکالیف عملکردی نظیر فرود، می تواند به میزان زیادی دختران والیبالیست را مستعد آسیب کند. تمرینات اصلاح الگوی حرکتی با استفاده از TRX رویکردی نوین است که اخیرا مورد توجه محققین قرار گرفته است. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات اصلاح الگوی حرکتی با استفاده از TRX بر بیومکانیک فرود و تعادل دختران والیبالیست مستعد آسیب های زانو می باشد.

    روش ها :

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد. تعداد 24 دختر والیبالیست مستعد آسیب زانو به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات اصلاح الگوی حرکتی با استفاده از TRX و کنترل تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون، متغیرهای آنتروپومتریک و همچنین تعادل ایستا و پویا و بیومکانیک فرود مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از آن آزمودنی های گروه  تمرینی به مدت 6 هفته و 3 جلسه در هفته به انجام تمرینات مربوط به خود پرداختند. پس از اتمام 6 هفته تمرینات، تمامی اندازه گیری های مرحله پیش آزمون مجددا در مرحله پس آزمون تکرار شد. از آزمون های آماری تی زوجی و تحلیل کوواریانس جهت تجزیه وتحلیل آماری یافته های تحقیق استفاده شد.

    یافته ها :

    نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که تعادل ایستا و پویا و مکانیک فرود آزمودنی های گروه تجربی در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون بهبود معنی داری داشته است (0/05>p). درحالی که تفاوت معنی داری در متغیرهای مورد بررسی در گروه کنترل مشاهده نشد (0/05≤p). همچنین نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که امتیاز متغیرهای تعادل و خطای فرود بین دو گروه تحقیق در مرحله پس آزمون، تفاوت معنی داری دارد (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     بهبود تعادل و افزایش توانایی فرد بر کنترل حرکات تنه و مفصل زانو به هنگام فرود، احتمالا می تواند به دلیل بهبود عملکرد عضلات ثبات دهنده مرکزی بدن رخ داشته باشد؛ بنابراین استفاده از تمرینات اصلاح الگوی حرکتی با استفاده از TRX می تواند به عنوان رویکردی اثرگذار در جهت پیشگیری از ابتلا به آسیب های زانو در دختران والیبالیست مستعد آسیب در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: الگوی حرکتی، تمرینات TRX، پیشگیری، بیومکانیک فرود، تعادل، والیبالیست
  • امیر قیامی راد*، علی فتاحی ترکی، بهنام شهبازی صفحات 128-138

    هدف:

     ناهنجاری زانوی پرانتزی یکی از شایع ترین ناهنجاری هایی است که بر انجام مهارت های بنیادی حرکتی کودکان تاثیر می گذارد. هدف از پژوهش انجام شده مقایسه اثر دو روش تمرینات اصلاحی رایج و بازی های اصلاحی بر زانوی پرانتزی پسران 10 تا 12 ساله می باشد.

    روش ها :

    تحقیق حاضر از نظر روش شناسی از نوع تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری در پژوهش انجام گرفته دانش آموزان 10 الی 12 ساله در شهرستان تبریز بودند. سنجش ناهنجاری جامعه آماری مورد نظر خط کش انعطاف پذیر بود (پیش آزمون). جامعه آماری در سه گروه 12 نفری (گروه های کنترل، تمرینات اصلاحی و بازی های اصلاحی) بود. تمرینات اصلاحی و بازی های اصلاحی به مدت چهار هفته 3 روزه اجرا شده بود. گروه کنترل در این مدت فعالیتی نداشت. بعد از اعمال مداخلات حرکات اصلاحی مورد نظر مجددا زانوی پرانتزی مورد ارزیابی قرار گرفت (پس آزمون). برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون آماری تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه نتایج در سطح معناداری (0/05> p) استفاده شد.

    یافته ها:

     گروه تمرینات اصلاحی رایج با بازی های اصلاحی تفاوت معناداری وجود دارد (0/004=P). همچنین بین گروه بازی های اصلاحی با گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (0/000=P)؛ و از طرف دیگر بین گروه تمرینات اصلاحی رایج با گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     اعمال تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی به عنوان بخشی از برنامه های بازتوانی حرکتی برای بهبود ناهنجاری زانوی پرانتزی در پسران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات اصلاحی، بازی های اصلاحی، زانوی پرانتزی
  • فاطمه بهرامی*، مهدی صباغ لنگرودی صفحات 140-154

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر تمرینات ثبات مرکزی و ترامپولین بر تعادل ایستا و پویا و حس عمقی مچ پا دختران والیبالیست مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا انجام شد.

    روش ها :

    36 والیبالیست دختر مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه تمرینات ثبات مرکزی، تمرینات ترامپولین و گروه کنترل تقسیم شدند. از آزمون های لک لک و وای به ترتیب جهت ارزیابی تعادل ایستا و پویا استفاده شد. همچنین حس عمقی با استفاده از گونیامتر مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از ارزیابی آزمون ها در پیش آزمون گروه های تمرینی ثبات مرکزی و ترامپولین به مدت 6 هفته تمرینات خود را انجام دادند. پس از پایان دوره تمرینی مجدد آزمون های مربوط به پیش آزمون در پس آزمون نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. در تجزیه وتحلیل اطلاعات برای مقایسه بین گروهی از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی و در مقایسه درون گروهی از آزمون تی همبسته استفاده شد.

    یافته ها:

     ننتایج نشان دهنده اثر هر دو برنامه تمرینی بر تعادل ایستا (0/01≥p)، پویا (0/01≥p) و حس عمقی مچ پا در وضعیت های دورسی فلکشن (0/01≥p) و پلانتار فلکشن (0/01≥p) بود. همچنین در مقایسه اثر دو برنامه تمرینی مشاهده شد تفاوت معنی داری بین اثر دو برنامه تمرینی در جهت های خلفی داخلی و نمره کل تعادل پویا و نیز حس عمقی مچ پا در وضعیت پلانتار فلکشن مشاهده شد به صورتی که اثر برنامه تمرینی ترامپولین بیشتر از اثر برنامه ثبات مرکزی بود بااین حال بین دو گروه تمرینی در متغیرهای تعادل ایستا، جهت قدامی و خلفی-خارجی تعادل پویا و حس عمقی مچ پا در وضعیت دورسی فلکشن در دو گروه تمرینی مشاهده نشد (0/05).

    نتیجه گیری:

     به صورت کلی نتایج پژوهش نشان داد استفاده از تمرینات ثبات مرکزی و ترامپولین باعث بهبود تعادل ایستا، پویا و حس عمقی مچ پا در ورزشکاران با بی ثباتی مزمن مچ می شود.

    کلیدواژگان: تعادل، حس عمقی، والیبال، بی ثباتی
  • حاتمه حاجی وند، مجتبی بابائی خورزوقی* صفحات 156-170

    هدف:

     هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی تمرینات حس عمقی و تمرینات پاریاد بر هماهنگی حرکتی، تعادل و کارکردهای اجرایی در بین دختران نوجوان کاراته کا سبک های غیرکنترلی دارای آسیب ACL بود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون می باشد.

    روش ها:

     در این پژوهش دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تبیین شد و در هر گروه تعداد 10 نفر به صورت تصادفی قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری کارکردهای اجرایی آزمون استروپ، حافظه کاری و عملکرد پیوسته بود و برای بررسی تعادل و هماهنگی حرکتی از آزمون تبحر حرکتی برونینکس - اوزرتسکی استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده توسط نرم افزار SPSS و تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها :

    نتایج پژوهش نشان داد که تمرینات حس عمقی بر هماهنگی حرکتی (0/05≥P)، تعادل (0/009=P) و کارکردهای اجرایی (0/001=P) و تمرینات پاریاد بر هماهنگی حرکتی (0/001=P)، تعادل (0/002=P) و کارکردهای اجرایی (0/015=P) در بین دختران نوجوان کاراته کای سبک های غیرکنترلی دارای آسیب ACL اثربخش است که بیشترین تاثیر تمرینات حس عمقی و پاریاد بر هماهنگی حرکتی دختران نوجوان کاراته کای سبک های غیرکنترلی دارای آسیب ACL بود.

    نتیجه گیری:

     می توان نتیجه گرفت که تمرینات حس عمقی و پاریاد بر روی هماهنگی حرکتی، تعادل و کارکردهای اجرایی موثر می باشند.

    کلیدواژگان: تمرینات، هماهنگی، تعادل، کارکردهای اجرایی
  • ابراهیم پیری، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 172-176

    نامه به سردبیر (LTE)، ارتباط کوتاه با سردبیر مجله و یا هییت تحریریه است. این سبک از مقالات معمولا در پاسخ به انتشار اخیر در مجله نوشته می شود، اما می تواند در مورد موضوعی نامرتبط و مورد علاقه خوانندگان مجله باشد. بسیاری از مجلات از نامه به سردبیرها در یک بخش اختصاصی از مجله خود با عنوان (LTEs/Correspondence)، استقبال می کنند تا بحث فکری بین خوانندگان و نویسندگان را فراهم کنند. نامه به سردبیرها ممکن است توسط هییت خاصی اداره شود. بنابراین در این مقاله قصد داریم نکاتی در زمینه نوشتن یک نامه به سردبیر موفق را ارایه دهیم.

    کلیدواژگان: نامه به سردبیر، مکاتبه، دستورالعمل نامه به سردبیر
|
  • Amir Hossein Hormati, Ebrahim Piri, AmirAli Jafarnezhadgero* Pages 90-111

    Objective :

    Wrestling is one of the sports that have a high percentage of injuries. Therefore, the aim of this study was to review physiological and biomechanical injuries in the field of wrestling.

    Methods:

     The present study was a library-based and systematic review. The search for articles in Persian and Latin was conducted from 2010 to 2022. This search was performed across different databases, including WOS, SID, Magiran, Scopus, PubMed, ISC, and Google Scholar. Fifty-five relevant articles were selected based on inclusion and exclusion criteria. Finally, 12 articles related to the review of physiological and biomechanical injuries in the field of wrestling were analyzed.

    Results:

     The findings showed that the average injuries in the lower area were about 34%, and in the upper area, it was 33%. In the lower part, most of the injuries were reported in the knee and ankle joints, and in the upper part, they were reported in the shoulder, elbow, and waist joints.

    Conclusion:

     It seems that excessive weight loss, along with non-observance of the principles of warming up and cooling down in the field of wrestling, is of great importance in the occurrence of injuries in this field.

    Keywords: Wrestlers, Sports injuries, Rapid weight loss
  • Mohammad Kalantariyan*, Niloufar Rahmani, Hadi Samadi Pages 112-127

    Objective :

    Movement pattern correction exercises using TRX are a novel approach that has recently attracted the attention of researchers. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of movement pattern correction exercises using TRX on the landing biomechanics and balance of female volleyball players prone to knee injuries.

    Methods :

    Twenty female volleyball players prone to knee injuries were selected based on specific criteria and split into two groups: one practiced TRX-based movement correcti:on exercises, while the other served as the control. Initial assessments included anthropometric measurements, static/dynamic balance, and landing biomechanics using various tests. The training group underwent exercises three times a week for six weeks, while the control refrained from impactful sports activities. All participants continued their volleyball routines. Post-training, the same assessments were conducted, and statistical analyses were performed using paired t-tests and analysis of covariance to evaluate the results.

    Results :

    The paired t-test results showed that the static and dynamic balance and landing mechanics of the subjects in the experimental group improved significantly in the post-test stage compared to the pre-test (p < 0.05), while there was no significant difference in the investigated variables in the control group (p ≤ 0.05). Additionally, the results of the analysis of covariance showed a significant difference in the scores of the balance and landing error variables between the two groups in the post-test phase (p < 0.05)..

    Conclusion:

     Improving balance and increasing a person's ability to control the movements of the trunk and knee joint during landing can probably occur due to the improvement in the performance of the core stabilizer muscles of the body. Therefore, the use of movement pattern correction exercises using TRX can be considered an effective approach to prevent knee injuries in susceptible female volleyball players.

    Keywords: Movement pattern, TRX exercises, Prevention, Landing biomechanics, Balance, Volleyball player
  • Amir Ghiami Rad*, Ali Fattahi Turki, Behnam Shahbazi Pages 128-138

    Objective :

    Genu varus malformation is one of the most common issues affecting children's fundamental motor skills. The aim of this research is to compare the effects of two methods—common corrective exercises and corrective games—on the knee braces of 10-12-year-old boys.

    Methods:

     The research followed an experimental design with pre-test and post-test methodology. The study's statistical population comprised 10-12-year-old students in Tabriz city. Assessment of the target population's abnormalities was conducted using a flexible ruler (pre-test). The population was divided into three groups of 12 individuals each (control, corrective exercises, and corrective games). Corrective exercises and games were administered for four weeks and 3 days, while the control group remained inactive during this period. After implementing the corrective interventions, the braced knees were re-evaluated (post-test). To test the research hypotheses, analysis of covariance statistical tests and Bonferroni post hoc tests were utilized for comparing the results at a significance level of (P<0.05).

    Results:

     A significant difference was observed between the groups undergoing common corrective exercises and corrective games (P=0.004). Similarly, a significant difference was found between the corrective games group and the control group (P=0.000). However, no significant difference was noted between the group undergoing common corrective exercises and the control group.

    Conclusion :

    Functional corrective exercises and corrective games are recommended as integral components of motor rehabilitation programs to ameliorate knee brace deformities in boys.

    Keywords: Corrective exercises, Corrective games, Genu varum
  • Fatemeh Bahrami*, Mahdi Sabbagh Langeroudi Pages 140-154

    Objective :

    This study sought to compare the impact of core stability and trampoline training on the static and dynamic balance, along with proprioception, among female volleyball players dealing with chronic ankle instability.

    Methods :

    TThirty-six female volleyball players experiencing chronic ankle instability were purposefully chosen and randomly split into three groups: core stability training, trampoline training, and a control group. Static and dynamic balance were assessed using the stork and Y balance tests, while proprioception was evaluated utilizing a goniometer. Following the pre-test evaluations, the core stability and trampoline training groups underwent a 6-week exercise regimen. Post this training period, further evaluations were conducted. The ANCOVA test, LSD, and paired t-tests were employed for inter-group comparisons and intra-group assessments.

    Results:

     Findings suggest that both training programs significantly impacted static balance (p≤0.01), dynamic balance (p≤0.01), and ankle proprioception in dorsiflexion (p≤0.01) and plantar flexion (p≤0.01) positions. Notably, a notable difference was observed between the effects of the two training programs on posterior-medial orientation, total dynamic balance score, and proprioception in plantar flexion. However, the trampoline training program demonstrated a greater effect than the core stability program. Nevertheless, no significant difference was found between the two training groups in static balance, anterior and posterior-lateral dynamic balance, and proprioception in dorsiflexion (p>0.05). Furthermore, both training groups exhibited significant differences in the researched variables when compared to the control group (p≤0.01).

    Conclusion:

     Overall, the results illustrate that incorporating core stability exercises and trampoline training enhanced static and dynamic balance, as well as deep ankle sensation, among athletes dealing with chronic ankle instability.

    Keywords: Balance, Proprioception, Volleyball, Instability
  • Hatameh Hajivand, Mojtaba Babaei Khorzoughi* Pages 156-170

    Objective:

     The primary aim of this study was to investigate the effectiveness of proprioceptive exercises and paaryaad exercises on motor coordination, balance, and executive functions among teenage karate girls practicing non-control styles with ACL injury.

    Methods :

    TThis study adopted a semi-experimental applied design with a pre-test-post-test model. Two experimental groups and one control group were established, with 10 individuals randomly assigned to each group. Executive functions were assessed using the Stroop test, working memory, and continuous performance measures, while the Broninx-Ozertsky motor proficiency test evaluated balance and motor coordination. Data analysis was conducted using SPSS software and covariance analysis.

    Results:

     The research findings indicated that proprioceptive exercises significantly affected motor coordination (P≤0.05), balance (P=0.009), and executive functions (P=0.001), while paaryaad exercises influenced motor coordination (P=0.001), balance (P=0.002), and executive functions (P=0.015) among teenage karate girls practicing non-control styles with ACL injuries. The greatest impact was observed in the motor coordination of teenage karate practitioners following non-control styles with ACL injury by proprioceptive and paaryaad exercises.

    Conclusion:

     Hence, it can be concluded that proprioception and paaryaad exercises effectively enhance motor coordination, balance, and performance functions.

    Keywords: Exercises, Balnce, Executive Function, Coordination
  • Ebrahim Piri, Amirali Jafarnezhadgero* Pages 172-176

    A Letter to the Editor (LTE) is a brief communication to a journal’s editor or editorial team. It is usually written in response to a recent publication within the journal but can also cover an unrelated topic of interest to the journal’s readership. Many journals welcome LTEs within a dedicated section (e.g. LTEs/Correspondence) to stimulate intellectual discussions between readers and authors. LTEs may be handled by a dedicated ‘LTE’ team. Therefore, in this article, our aim is to provide practical tips on writing a successful LTE.

    Keywords: Letter to the editor, Correspondence, LTE guidelines