فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1402)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اسمعیلی اردکانی*، مهدی میرمحمدی صفحات 7-40
    دوران گذار در نظم بین المللی دورانی یکسره در چالش یا صرف فرصت برای کشورهایی با سطوح متفاوت قدرت نیست. این دوران بسته به هوشمندی رهبران و تصمیم گیران کشورها در تدوین هوشمندانه استراتژی کلان یا غفلت از این امر می تواند سرشار از فرصت برای ارتقای جایگاه یا افول آن کشور در مناسبات بین المللی باشد. این مقاله به دنبال بازشناسی نقش‏های مختلف کنشگران دولتی در نظم بین‏المللی درحال تغییر است. نویسندگان ضمن مفهوم‏پردازی و تدقیق مفهومی نظم بین‏المللی، برآنند که کنشگران دولتی به سه دسته سازنده نظم، مخالف نظم و پذیرنده نظم تقسیم می‏شوند. در این میان نقطه ادعایی مقاله این است که یک دولت در هر سطحی از قدرت باشد می تواند با در پیش گرفتن الزاماتی استراتژیک در یک یا چند بعد از نظم درحال تغییر، نقش سازنده ایفا کند. بدیهی است در جهان دایم متحول و پویای مناسبات چندسطحی دولت ها، پذیرفتن هر نقش، الزامات داخلی و ساختاری را بر یک کشور ضروری می سازد. در این میان، جمهوری اسلامی ایران با پذیرش هریک از موقعیت های فوق در نظم درحال تغییر بین المللی، باید بایسته ها و الزاماتی را در حوزه تدوین و اجرای استراتژی درپیش بگیرد. در این مقاله با اتکا به صورت بندی وضعیت نظم درحال گذار بین المللی از نگاه آیت الله خامنه ای به عنوان تصمیم گیر کلیدی ایران امروز، بعد از طراحی چهارچوب مفهومی دوران گذار، به این پرسش اساسی پاسخ داده است که الگوی کلیدی بایسته های کلان ایران در انتخاب نقش سازنده نظم بین المللی و استراتژی متناسب با این نقش، در سه دسته «مولفه بنیادین نقش آفرینی»، «پیش شرط اثرگذاری» و «الزامات شناختی» چگونه تببین شدنی است؟ برای پاسخ به این پرسش، پژوهش حاضر نوعی پژوهش نظری کاربردی به حساب می آید که با بهره گیری از توصیف، تبیین و تحلیل منطقی منابع کتابخانه ای، واکاوی نظری و تجربی مسیله و مصداق پژوهش را دنبال کرده است. منابع کتابخانه ای با رویکردی انتقادی فیش برداری شده و در خدمت طرح مفهومی تازه برای بایسته های جمهوری اسلامی ایران است.
    کلیدواژگان: نظم بین المللی، جمهوری اسلامی ایران، نظم سازی، کنش‏گر سازنده، کنش‏گر مخالف، کنشگر پذیرنده
  • رضا سرحدی*، مهدی نجف زاده صفحات 41-74

    نظریه های گذار به دموکراسی در دهه های گذشته توسعه سیاسی و اقتصادی را حرکتی می دانند که با روشنگری آغاز شده سپس ناگزیر به پیشرفت و آزادی خواهد انجامید. نظریه های متاخر و به طور ویژه سنت توسعه پژوهی دارون عجم اوغلو و جیمز ای. رابینسون با تاکید بر سیاست، اقتصاد و تاریخ؛ نشان داده اند که در گذار به دموکراسی امر جبری وجود ندارد بلکه تعادلی کاملا بی ثبات است که باید مرتبا از آن حفاظت شود. سوال پژوهش این است: رابطه قدرت دولت و جامعه در دوره مشروطه چگونه بوده است و نسبت آن با گذار به دموکراسی چیست؟ پاسخ موقت به این پرسش چنین است: جنبش مشروطه باعث کاهش قدرت شاه شد و مقدمات پیشرفت جامعه و نهاد های میانی به عنوان یکی از پایه های گذار به دموکراسی فراهم آمد. تحت انقیاد قفس هنجار ها و تضعیف ظرفیت دولت به عنوان پایه دیگر گذار به دموکراسی، قدرتمند شدن هم زمان جامعه و دولت و برآمدن لویاتان مقید به عنوان نقطه بهینه گذار به دموکراسی رخ نداد و ایران از دالان آزادی به بیرون پرتاب شد. روش این پژوهش، جامعه شناسی تاریخی - تبیینی است و داده های آن از طریق مطالعات کتابخانه ای - اسنادی گردآوری شده است و در چارچوب نظریه عجم اوغلو و رابینسون بررسی و تحلیل شده اند.

    کلیدواژگان: مشروطیت، گذار به دموکراسی، ظرفیت دولت، ظرفیت جامعه، قفس هنجارها
  • جواد صادقی جعفری*، حسن گرنه یی صفحات 75-108

    تکیه بر نمادهای دینی یکی از رفتارهای نسبتا پرتکرار کنش گران سیاسی ایران در دهه های گذشته است. از این رو هدف اصلی مقاله حاضر شناسایی کمیت و نوع نمادهای دینی در تبلیغات انتخاباتی دو جناح سیاسی و مقایسه آن با یکدیگر است. روش پژوهش تحلیل محتوای کمی و جامعه تحقیق اسناد تبلیغاتی مربوط به انتخابات مجلس یازدهم شورای اسلامی در سایت های خبری - تحلیلی، مشرق و تابناک از جریان اصول گرا و عصرایران و انتخاب از جریان اصلاح طلب است. در این پژوهش از روش تمام شماری استفاده و همه اسناد منتشره در بازه زمانی انتخابات مطالعه شده است.یافته ها نشان داد اولا تبلیغات انتخاباتی در سایت های جریان اصول گرا حجم بیشتری در مقایسه با سایت های اصلاح طلب داشته است. دوما در حالیکه اصلاح طلبان از نمادهای دینی به ندرت استفاده کرده اند (57 مورد) ؛ اصول گرایان با وسعت بیشتری (483 مورد) برای ایجاد هم هویتی در بین طرفداران خود و تخریب رقیب از نمادهای دینی بی واسطه و با واسطه بهره برده اند. در میان نمادهای بی واسطه نماد «شهید قاسم سلیمانی » بیشترین مورد استفاده را داشته است.اصول گرایان همچنین از نمادهای دینی منفی استفاده کرده اند در صورتی که جناح رقیب آن ها از این دسته نمادها استفاده نکرده است.نتیجه آنکه جریان اصول گرا با استفاده از نمادهای دینی در قالب های مختلف سعی کرده با ایجاد معرفی خود به عنوان یک جریان دینی از ظرفیت موجود در این حوزه برای کسب آرا و حمله به رقیب بهره ببرد 

    کلیدواژگان: نماد دینی، تبلیغات سیاسی، جناح سیاسی، اصلاح طلب، اصول گرا
  • علی کریمی مله* صفحات 109-156

    نسبت سرمایه سیاسی و هویت ملی علی رغم اهمیتش برای زندگی سیاسی جوامع دموکراتیک و پایداری و انسجام جوامع ملی آنگونه که باید مورد پژوهش واقع نشده است. با عنایت به موقعیت مندی دو متغیر یاد شده از یک سو و دگردیسی های پرشتاب سیاسی و اجتماعی از سوی دیگر، پرسش از رابطه دو متغیر سرمایه سیاسی و هویت ملی امری لازم است. بنابراین نوشتار حاضر که ماهیتی توصیفی-تحلیلی دارد و بر رهیافت نهادگرایانه سیاسی مبتنی است و از چارچوب نظری ترکیبی رافالوسکی، لیندنبرگ، روثستاین و لوی بهره می جوید، با اتکا به روش کتابخانه ای و تحلیل ثانویه داده ها، چیستی نسبت سرمایه سیاسی و هویت ملی را با توجه به داده های مربوط به ایران به پرسش گرفته و بر این فرضیه استوار است که سرمایه سیاسی با هویت ملی رابطه ای معنادار و مستقیم دارد به گونه ای که افزایش آن به تقویت هویت ملی و کاهش آن تضعیف دلبستگی به عناصر هویت ملی را به همراه دارد. 

    کلیدواژگان: سرمایه سیاسی، هویت ملی، ایران، اعتماد نهادین، کیفیت حکمرانی
  • فرزاد کلاته*، فائز دین پرست صفحات 157-198
    قدرت، ذاتا میل به فساد دارد و کاهش فساد، مستلزم مهار قدرت سیاسی است؛ مهار قدرت سیاسی نیز مستلزم نهادینه شدن آن است؛ نهادمندی قدرت، به معنی قانونمندی و شخصیت زدایی از قدرت سیاسی است؛ بر پایه چنین مفروضی، پرسش این نوشتار این است که «چالش های نهادمندی اعمال قدرت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران چگونه قابل تبیین است؟» در پاسخ به پرسش پژوهش، این فرضیه مطرح است که «چالش های نهادمندی اعمال قدرت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران ریشه در توزیع نابرابر قدرت سیاسی در ساختار سیاسی حاکم دارد که در قالب قواعد سیاسی و توسط کنشگران قاعده ساز در بستر نهادی اوایل انقلاب اسلامی 57، تاسیس شده است». برای پاسخ به سوال پژوهش از روش تحقیق ردیابی فرایند، و برای تبیین تیوریک مساله پژوهش، از چارچوب نظری نهادگرایی سیاسی، استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در سال های اولیه انقلاب اسلامی 57، نیروهای سیاسی اسلامی، بخصوص طیف فقاهتی، به دلیل برخورداری از قدرت اجتماعی گسترده، نقش برتر و انحصاری در تعیین و تدوین قواعد و رویه های اجرای قدرت سیاسی داشته اند و همین امر منجر به توزیع نابرابر قدرت سیاسی در ساختار سیاسی حاکم و در نتیجه، تضعیف نهادمندی اعمال قدرت سیاسی و تشدید فساد سیاسی شده است.
    کلیدواژگان: قدرت سیاسی، ساختار سیاسی، حاکمیت قانون، فساد سیاسی، نهادگرایی سیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • مرتضی منشادی، ابوالقاسم شهریاری*، سارا نظیف صفحات 199-231
    هدف پژوهش حاضر بررسی روند کیفیت حکمرانی در ایران بین سال های 1374 الی 1400 است و جهت ساماندهی پژوهش چهار پرسش مطرح می شود: عملکرد کیفیت حکمرانی در ایران در بازه مورد بررسی چگونه بوده است؟ مدل کیفیت حکمرانی در ایران چگونه بوده است؟ چه پیش بینی در خصوص آینده حکمرانی ایران وجود دارد؟ و در نهایت اینکه مهم ترین عوامل در تعیین کیفیت حکمرانی کدم اند؟ جهت پاسخ به سوالات پژوهش از تکنیک های سری زمانی و معادلات ساختاری استفاده می شود. بنابر ماهیت اکتشافی پژوهش، از ارایه فرضیه خودداری گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کیفیت حکمرانی که به معنی چگونگی کاربرد قدرت، تعامل و پاسخگویی است و کارآمدی نظام های سیاسی را مورد بررسی قرار می دهد، در بازه زمانی مورد بررسی در ایران دارای عملکردی دوره ای با روند نزولی بوده است بطوریکه بهترین عملکرد آن مربوط به سال آغازین بوده و طی سال های پس ازآن هیچ گاه سطح کیفیت حکمرانی هم طراز آن نگشته است؛ علاوه بر این، بدترین عملکرد کیفیت حکمرانی در ایران نیز مربوط به سال پایانی دوره زمانی است که تاییدی بر نزولی بودن کیفیت حکمرانی در ایران می باشد. در میان ابعاد شش گانه کیفیت حکمرانی نیز، ثبات سیاسی و کنترل فساد مهم ترین عوامل تاثیرگذار شناسایی شده اند. پیش بینی سری زمانی نیز حاکی از آن است که استمرار فرایندهای موجود به ادامه نزولی بودن کیفیت حکمرانی در ایران منجر خواهد شد که این امر توانایی بالقوه ای جهت ایجاد نارضایتی در میان ایرانیان داراست.
    کلیدواژگان: ایران، کیفیت حکمرانی، سری زمانی، معادلات ساختاری، بی ثبات سیاسی
  • سیده آمنه میرخوشخو*، سهیلا صادقی صفحات 233-279

    یکی از راه های انتقال تجارب و مهارت های کنشگری سیاسی در نسل های مختلف، آگاهی به تجارب زیسته سیاستمداران است. تجربه بازیگری سیاسی به اقتضای نوع نظام سیاسی در هر جامعه ای متفاوت است چرا که ساختارهای نهادی، قانونی و سازمانی نظام های سیاسی و از سوی دیگر ویژگی های فرهنگی، تاریخی، دینی و فکری بر شیوه های بازیگری سیاسی، قواعد و نیز نتایج و دستاوردهای آن تاثیر می گذارد. تربیت سیاسی، به عنوان اولین و مهم ترین مرحله در شیوه های سیاست ورزی حایز اهمیت است؛ به طوری که اقسام تربیت سیاسی بر ویژگی های بازیگری سیاسی تاثیر به سزایی دارد که مهم ترین نمود آن در رقابت سیاسی آشکار می شود. در پژوهش حاضر، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و به کارگیری روش کیفی تحلیل داده ها از طریق کدگذاری به روش استراوس و کوربین، مقوله های مرکزی دو مفهوم تربیت سیاسی و رقابت سیاسی در ارتباط با تجارب زیسته زنان سیاستمدار ایرانی استخراج شد. در مجموع سه مدل تربیت سیاسی پیرو، تربیت سیاسی مبارزاتی، تربیت سیاسی شهروندی مفهوم بندی و با دو مدل رقابت سیاسی پنهان و رقابت در اقتدار سیاسی مورد مطالعه قرار گرفتند. سرانجام ارتباط مدل های تربیت سیاسی بر نوع رقابت سیاسی جمع بندی و تحلیل شد.

    کلیدواژگان: تجربه ی زیسته، زنان سیاستمدار، تربیت سیاسی، رقابت سیاسی، مطالعه کیفی
|
  • Ali Esmaeili Ardakani *, Mehdi Mirmohammadi Pages 7-40
    The international order in transition is not merely one of challenges or opportunities for countries at different levels of power. Depending on the leadership intelligence of a country and its decision-makers in the smart formulation of macro strategies, or its neglect, this can be a period of opportunities for that country to rise or fall on the global stage. The present paper aims to recognize the different roles of state players in the changing international order. By conceptualizing and the conceptual clarification of the international order, the authors will endeavor to classify state players into the three categories of shapers, opposers, and compliers of the order. The paper claims that a government at any level of power can adopt the required strategies in one or more dimensions of the transitioning order to play a constructive role. Evidently, in an ever-changing world of dynamic, multilevel governance, accepting any role imposes internal and structural requirements on any one country. Meanwhile, by accepting any of the abovementioned situations in the changing international order, the IR of Iran must undertake to formulate and implement its strategies. By relying on the formulation of the international order in transition from the viewpoint of Ayatollah Khamenei as the central decision-maker in Iran today, and the development of a conceptual framework for the transition period, the present paper has answered the basic question of how the key model of Iran’s macro requirements in choosing a constructive role in the international order and bespoke strategy with its role in the three categories of “basic component of role-playing”, “prerequisites for effectiveness”, and “cognitive requirements” can be explained.This is a theoretical and applied research. It has benefited from the description, elucidation, and logical analysis of library resources and theoretical and empirical analysis to follow the research topic. Notes were taken on library resources with a critical approach to serve the design of a new concept for the requirements of the IR of Iran.
    Keywords: International order, Islamic Republic of Iran, order building, constructive actor, opposing actor, receptive actor
  • Reza Sarhaddi *, Mehdi Najafzadeh Pages 41-74

    The theories of the transition to democracy in the past decades consider political and economic development as a movement that started with enlightenment and then will inevitably lead to prosperity and progress. This is almost moving in a dogmatic way to realize liberty for all the countries of the world. Late theories and especially the development research Approach of Daron Acemoglu and James A. Robinson with an emphasis on politics, economics and history; They have shown that there is no coercion in the transition to democracy, but a completely unstable balance that must be constantly protected. The research question is: How was the relationship between the power of the state and the society in the constitutionalism and what is its relationship with the transition to democracy? in constitutionalism, the power of the Shah Decreased and provided for the development of society as one of the foundations of the transition to democracy. Under the subjugation of the cage of norms and the weakening of the state's capacity as another basis for the transition to democracy, the synchronic strengthening of society and the state and the rise of the Shackled Leviathan as the Equilibrium of transition to democracy did not happen, and Iran was thrown out of the narrow corridor of liberty. The method of this research is historical-explanatory sociology, and its data has been collected through library-documentary studies and analyzed in the framework of Acemoglu and Robinson 's theory.

    Keywords: Constitutionalism, transition to democracy, State capacity, society capacity, cage of norms
  • Javad Sadeghi Jafari *, Hasan Garnehie Pages 75-108

    Relying on religious symbols is one of the relatively frequent behaviors of Iranian political activists in the past decades. Therefore, the main goal of this article is to identify the quantity and type of religious symbols in the election campaigns of two political factions and compare them with each other.The research method is quantitative content analysis and community research of propaganda documents related to the election of the 11th Assembly of the Islamic Council in the news-analytical sites, Eastern and Radnaq from the fundamentalist current and Asra-Iran, and the selection from the reformist current. In this research, the full census method was used and all the documents published during the election period were studied.The findings showed that, firstly, the election ads on the fundamentalist sites had a larger volume compared to the reformist sites. Secondly, while the reformers have rarely used religious symbols (57 cases); The fundamentalists have used religious symbols directly and indirectly to create a common identity among their followers and to destroy their rivals with a greater extent (483 cases). Among the immediate symbols, the symbol of "Martyr Qassem Soleimani" has been used the most. The fundamentalists have also used negative religious symbols, while their rival faction has not used these symbols.The result is that the fundamentalist movement has tried to use religious symbols in different forms to introduce itself as a religious movement and take advantage of the existing capacity in this field to gain votes and attack the rival.

    Keywords: religious symbol, political propaganda, political faction, Reformist, Fundamentalist
  • Ali Karimi Maleh * Pages 109-156

    The relationship between political capital and national identity, despite its importance for the political life of democratic societies and the continuity and solidarity of national societies, has not been researched as it deserved. Concerning the situationality of the two mentioned variables on the one hand and the fast and profound political and social transformations on the other hand, it is necessary to study the relationship between the two variables of political capital and national identity. Therefore, the present article, which has a descriptive-analytical nature and is based on political institutionalism approach and uses the combined theoretical framework of Rafalovski, Lindenberg, Rothstein and Levy, questions the relationship of political capital and national identity. The data for theoretical part is gathered library method and for the case study of Iran by secondary analysis method. The main hypothesis is that the relationship between the two variables is meaningful and direct in such a way that the increase in political capital leads to the strengthening of the national identity and its decrease leads to the weakening of attachment to the components of the national identity. 

    Keywords: political capital, national identity, Iran, institutional trust, quality of governance
  • Farzad Kalateh *, Faez Dinparast Pages 157-198
    Power naturally has a desire for corruption, and reducing corruption requires curbing political power; Controlling political power also requires its institutionalization; Institutionalization of power means legality and depersonalization of political power; Based on this assumption, the question of this article is, "How can the institutional challenges of exercising political power in the period of the Islamic Republic of Iran be explained?" In response to the research question, this hypothesis is proposed that "the institutional challenges of the exercise of political power during the period of the Islamic Republic of Iran are rooted in the unequal distribution of political power in the ruling political structure, which is in the form of political rules and by rule-making actors in the institutional framework of the early Islamic Revolution 1979, It has been established". To answer the research question, the process tracking research method has been used, and for the theoretical explanation of the research problem, the theoretical framework of political institutionalism has been used. The results of the research show that in the early years of the 1979 Islamic Revolution, Islamic political forces, due to their extensive social power, had a superior and exclusive role in determining and compiling the rules and procedures for the implementation of political power, and this led to an unequal distribution of political power in the structure. ruling politics and as a result, weakening the institutionalization of the exercise of political power and intensifying political corruption.
    Keywords: Political Power, Political Structure, rule of law, political corruption, political institutionalism, Islamic Republic of Iran
  • Morteza Manshadi, Aboalghasem Shahriari *, Sara Nazif Pages 199-231
    The purpose of the current research is to investigate the quality of governance in Iran between 1996 and 2021, and to organize the research, four questions are raised: How has the quality of governance in Iran performed in the period under review? How has the governance quality model been in Iran? What is the prediction about the future of Iran's governance? And finally, what are the most important factors in determining the quality of governance? In order to answer the research questions, time series techniques and structural equations are used. The results of the research indicate that the quality of governance, which means the use of power, interaction and accountability, and examines the efficiency of political systems, has had periodic performance with a downward trend in the period under review in Iran, so that its best performance is related to It was the initial year, and during the following years, the level of governance quality has never been equal to it; In addition, the worst performance of the quality of governance in Iran is related to the last year of the period, which is a confirmation of the declining quality of governance in Iran. Among the six dimensions of governance quality, political stability and corruption control have been identified as the most important influencing factors. The time series forecast also indicates that the continuation of the existing processes will lead to the continued decline in the quality of governance in Iran, which has the potential to create dissatisfaction among Iranians.
    Keywords: Iran, quality of governance, time series, structural equations, Political Instability
  • Seyed Ameneh Mir-Khoshkhoo *, Soheila Sadeghi Fasaei Pages 233-279

    One of the ways to conduction the experiences and skills of political activities in different generations is to be aware of the lived experiences of politicians. The experience of politician acting is differentiated according to the type of political system in each society because the institutional, legal and organizational structures of political systems and on the other hand cultural, historical, religious and mentality characteristics affect the methods of political acting, rules and also its results and achievements. Political education is important as the first and main step for politician activities; So that the types of political education have a great impact on the characteristics of political action which the most important place for it to appear is in political competition. In this paper, using semi-structured interviews and qualitative data analysis and coding by Juliet Corbin and Anselm Strauss method was extracted the central categories of the two concepts of political education and political competition and they were studied in relation to the lived experiences of Iranian women politicians. A total of three models, Follower political education, Combative political education, Citizenship political education was conceptualized and two models of political competition studied in Hidden type and Competition in political authority. Finally, the relationship between political education models and the type of political competition was summarized and analyzed.

    Keywords: lived Experience, woman politician, Political education, political competition, qualitative study