فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال دوازدهم شماره 47 (پاییز 1401)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال دوازدهم شماره 47 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیاوش یاری*، شایان کرمی، محمد بنشاخته صفحات 5-26

    اهمیت واقعه عاشورا در تاریخ اسلام و تاثیر آن بر جوامع اسلامی از دیرباز تا کنون محل بحث و بررسی بوده است. پژوهشگران اسلامی هر یک با توجه به بینش و زاویه نگرش خود برداشت هایی از این رخداد را در آثار خود ثبت کرده اند. پرسش اصلی پژوهش حاضر آن است که شرایط سیاسی، نظامی و فرهنگی دوره قاجاری تا عهد مظفری چه ارتباطی با ساخت گفتمان های مربوط به واقعه و مناسک عاشورا و انعکاس آنها در جامعه داشته است؟ این پژوهش با نگاهی تاریخی و با رویکرد تحلیلی-توصیفی درصدد تبیین تاثیر ساحت های گوناگون ابتدای دوره قاجار تا عهد مظفرالدین شاه بر گفتمان های حماسی، عاطفی، خرافه محور و تقدیرگرایانه است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هر یک از نویسندگان برجسته این عصر خوانشی متفاوت از واقعه عاشورا داشته و این امر در متن جامعه قاجاری نیز تاثیری بسزا داشته است؛ به گونه ای که گاه اصل واقعه مورد تحریف، سوءبرداشت و بهره برداری نادرست قرار می گرفته است.

    کلیدواژگان: تحریفات عاشورا، قاجاریه، تاریخنویسی، عاشورا
  • علی رضا روحی* صفحات 27-56

    حکم بن عبدالرحمن ملقب به المستنصربالله (حک. 350-366)، از خلفای اموی اندلس است که به امور علمی توجه ویژه ای داشت. حکم که خود دانشمند بود، در حمایت از علم و دانش، جذب دانشمندان، تشویق آنان به رحله های علمی و تالیف آثار تلاش های بسیاری کرد. او همچنین به خرید کتاب، تجهیز و توسعه کتابخانه قصر اهتمام بسیار داشت. حکم با تسامح و تساهل نسبت به علمای مذاهب، نحله ها و ادیان موجب شد تا رونق علمی فزاینده ای در بین علما و مکاتب مختلف شکل گیرد. پرسش اصلی پژوهش این است که عملکرد حکم المستنصر در حمایت از علم و دانش چگونه بود و این حمایت ها چه اندازه بر رشد و ارتقاء علمی اندلس تاثیر گذاشت؟ این مقاله با استفاده از شیوه کتابخانه ای و به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی تلاش های حکم در زمینه اعتلای علوم پرداخته و تاثیر این حمایت ها را در رشد و ارتقاء علمی اندلس نشان داده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در نتیجه اقدامات حکم، اندلس از جایگاه والایی در عرصه علوم به ویژه شعر و ادبیات، فقه مالکی، انساب، حدیث و برخی علوم طبیعی برخوردار شد؛ تکاپوهای وسیع علمی به وجود آمد و آثار متعددی تالیف شد و همچنین مهم ترین و غنی ترین کتابخانه در غرب جهان اسلام در قرطبه شکل گرفت.

    کلیدواژگان: اندلس، تاریخ آموزش در اندلس، تسامح و تساهل، حکم المستنصر
  • موسی کاظمی راد، اصغر منتظرالقائم*، مصطفی پیرمرادیان صفحات 57-78

    بنا بر عقیده فقهای شیعه هر گونه تعاملی که سبب تقویت حاکمان جایر شود، حرام و ممنوع است. بنا به گزارش های تاریخی عالمانی شیعه به تعامل با دولت آل بویه روی آوردند. از آنجا که فهم دقیق مسایل تاریخی بدون بررسی تحلیلی و تبیین علل اجتماعی ممکن نیست؛ لذا این مقاله به بررسی علل اجتماعی تعامل علمای شیعه با دولت آل بویه می پردازد. سوال مقاله آن است که علل اجتماعی تعامل و همکاری علمای شیعه با امیران آل بویه چه بوده است؟ فرضیه مقاله این است که علل متعددی مانند تاکید اسلام بر تعاون و تعامل، پیشبرد اهداف مذهبی، جلوگیری از انزوا و طرد و سرکوب شیعیان از جامعه، سبب تعامل علمای شیعه با دولت آل بویه شد. از طرفی تعامل و تعاون به عنوان یک ارزش اخلاقی و شیوه رفتار و کردار در مجموعه اندیشه اسلامی جایگاه والایی دارد و به عنوان یکی از اصول کشور داری و مشخصه های دولت آل بویه مطرح است. پایبندی به همین ارزش اخلاقی موجب تعامل دولت آل بویه با علمای شیعه شد. از این رو علمای شیعه نیز به تعامل با آل بویه روی آوردند. این تحقیق با بهره گیری از روش تحلیلی - تاریخی، به بررسی علل اجتماعی تعامل علمای شیعه با دولت آل‎ بویه پرداخته است.

    کلیدواژگان: آل بویه، تعامل، تعاون، حاکمان جائر، فقهای شیعه
  • نرگس رضایی حدادی*، اصغر قائدان، سعید طاووسی مسرور، مهدی جمالی فر صفحات 79-98

    صوفیان یکی از اقشار اجتماعی مسلمان در قرون میانه و مورد احترام طبقات جامعه اسلامی بودند. ترکان سلجوقی به ویژه سلاجقه بزرگ، پس از قدرت یابی، به منظور تثبیت قدرت خود، نیاز به مقبولیت سیاسی و اجتماعی داشتند. آنان دریافتند که یکی از راه های رسیدن به مقبولیت، تکریم صوفیه و برخورداری از تبلیغات عمومی و دعای خیر آنان برای دوام سلطنت است. سلجوقیان اعتقاد داشتند ارتباط با صوفیان، یکی از مولفه های تایید حکومتشان است. این ارتباط موجب گرایش جامعه به سلاطین و در نهایت موجب مقبولیت سیاسی و اجتماعی آنان خواهد شد. این پژوهش، جایگاه صوفیان در دوره سلاجقه بزرگ یا سلجوقیان ایران و فراز و فرود ارتباطات میان آنها را مورد مطالعه قرار می دهد. روش انجام این تحقیق توصیفی و تحلیلی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سلجوقیان، با عنایت به اهمیت جایگاه صوفیان در جامعه، به برقراری روابط حسنه و تکریم آنان پرداختند تا از این طریق، به مقاصد خود یعنی کسب مقبولیت سیاسی و اجتماعی برسند. در این میان، برخی صوفیان به دلیل مخالفت با دستگاه حکومت سلجوقی، حاضر به ارتباط با سلاجقه نشدند.

    کلیدواژگان: تصوف، سلجوقیان، صوفیان، مقبولیت اجتماعی
  • نادر پروین*، فرهاد عمورضایی صفحات 99-118

    حکومت صفویه (1135-907) حاصل بیش از دو قرن تدارک صبورانه شیوخ صفوی جهت دست یابی به قدرت بود. صوفیه تا پیش از دوره شیخ صفی الدین اردبیلی به انزوا و دوری از مراکز قدرت سیاسی روی آوردند. از دوره شیوخ صفوی نوعی دگردیسی در اندیشه شیوخ صفوی رخ داد که از آن می توان به ورود تدریجی به سیاست با استفاده از تکاپوهای مالی و اجتماعی یاد کرد. تحقیق حاضر می کوشد با استفاده از رویکرد توصیفی-تحلیلی و روش کتابخانه ای به این پرسش اساسی پاسخ دهد که مهمترین تکاپوهای مالی و اجتماعی شیوخ صفوی در اداره بلندمدت و پایدار طریقت صفوی چه بوده است؟ به نظر می رسد که شیوخ صفویه در فرایندی بلندمدت با استفاده از تکاپوهای مالی و اجتماعی مردم محور و غیر رسمی موفق به اداره طریقت و تاسیس حکومت شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که شیوخ صفوی از طریق ایجاد پیوند بین مناطق روستایی و عشایری با نهاد شهر و استفاده از ظرفیت های مالی این سه نهاد، استفاده بهینه از درآمدهای مربوط به وقف، خمس، زکات و انفال، مدیریت مردم محور طریقت صفوی، تاکید بر لقمه حلال، بهره مالی از جهاد و غزا با کفار شروانشاهی، عنایت و توجه به اقشار ستمدیده و فقیر و بهره برداری از معافیت های دیوانی و مالیاتی اعطایی از حاکمان وقت، در فرآیندی بلندمدت و صبورانه موفق به تشکیل حکومت صفوی شدند.

    کلیدواژگان: شیوخ صفوی، صفویان، طریقت صفوی، نظام مالی صفویان
  • علی نجف زاده* صفحات 119-142

    انقلاب مشروطه بر ابعاد گسترده ای از ساختارهای اجتماعی و اداری جامعه ایران اثر گذاشت. یکی از مهمترین نهادهای مذهبی ایران، آستان قدس رضوی بود که به سبب مشکلات داخلی اش تحت تاثیر آن واقعه قرار گرفت. آستان قدس دچار بحران مالی شده بود و برخی از مشروطه خواهان مشهد نیز خواستار اصلاح ساختار سنتی معیوب این نهاد موقوفه بودند. انتخاب صدرالممالک به عنوان متولی با توجه به سابقه اجدادی و شغلی و تغییر شرایط سیاسی جامعه پس از مشروطه، زمینه ساز اصلاحات در آستان قدس شد. این مقاله درصدد است تا اقدامات اصلاحی صدرالممالک در آستان قدس در سال های 1325 تا 1329 را بررسی کند و نشان دهد که صدرالممالک چه اصلاحاتی در آستان قدس رضوی انجام داد و اولیای آستانه چرا و چگونه نسبت به اصلاحات او واکنش نشان دادند؟ نتایج این پژوهش که با تکیه بر اسناد و مطبوعات به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شده، حاکی از آن است که صدرالممالک از محرم 1325 به عنوان متولی منصوب شد و پس از فراز و نشیب هایی تلاش کرد تا با اصلاح ساختار اداری و استقرار کابینه، وضعیت مالی و اداری این نهاد موقوفه را تغییر دهد. این کار او با مخالفت برخی از اولیای آستانه مواجه شد. مخالفان برای حفظ منافع خود هیات اصلاح خواهان آستانه رضوی را به وجود آوردند و به صورت منسجم دست به اقدامات تحریک آمیز و شایعه پراکنی و حتی تهدید زدند تا اینکه در نهایت پس از چهار سال موجب عزل صدرالممالک و ناکامی اصلاحات او شوند.

    کلیدواژگان: آستان قدس رضوی، صدرالممالک، مشروطه، مشهد
|
  • Siavah Yari*, Shayan Karami, Mohammad Benshakhteh Pages 5-26

    The significance of ʿĀshūra in the history of Islam and its impact on societies has been a subject of discussion since long ago. According to their vision and insight, Islamic researchers, have recorded impressions of this event in their works. The main question of the current research is what the political, military, and cultural conditions of the Qajar period up to the Mozaffar al-Din Ŝāh era had to do with the construction of discourses related to the events and rituals of ʿĀshūra and their reflection in the society? This research, with a historical perspective and analytical-descriptive approach, aims to scrutinize the impact of various areas from the beginning of the Qajar period to the reign of Muzaffar al-Din Shah on epic, emotional, superstition-oriented, and fatalistic discourses. The findings of the research show that each of the prominent writers of this era had a different reading of the ʿĀshūra event and this had a great impact on the Qajar society. Therefore, sometimes the essence of the event has been distorted, misunderstood, and misused.

    Keywords: distortions of ʿĀshūra, Qajar dynasty, historiography, ʿĀshūra
  • AliReza Rouhi* Pages 27-56

    Hakam ibn ʿAbd al-Raḥmān nicknamed al-Mustanṣir Billāh (350-366) is one of the Umayyad caliphs of Andalusia who paid special attention to scientific affairs. Hakam, who was a Scholar himself, made many efforts to support science, gathering scholars, encouraging them to go on scientific journeys, and authoring works. He was also very interested in buying books and equipping and developing the palace library. Hakam’s behavior with tolerance towards the scholars of different schools, sects, and religions led to an increasing scientific prosperity among scholars and different schools. The main question of the research is, what was Hakam al-Mustanṣir's performance in supporting science and knowledge, and how much did these supports affect the scientific growth and promotion of Andalusia? Using a library method and a descriptive-analytical method, this article has investigated Hakam's efforts in the field of science promotion and has shown the effect of these supports in the scientific growth and promotion of Andalusia. The findings of the research show that as a result of Hakam's activities, Andalusia enjoyed a high ranking in the field of sciences, especially poetry and literature, Maliki jurisprudence, genealogy (Anṣab), Ḥadīth and some natural sciences; Vast scientific endeavors took place and numerous works were authored, and the most important and richest library in the west of the Islamic world came into existence in Córdoba.

    Keywords: Andalusia, history of education in Andalusia, tolerance, Hakam al-Mustanṣir.
  • Musa Kazemirad, Asher Montazerolghaem*, Mostafa Pirmoradian Pages 57-78

    According to the tenets of Shīʿite jurists, any interaction strengthening the authoritarian rulers is illegitimate and unlawful. Based on historical reports, Shīʿite jurists embarked on interacting with the Buyid dynasty. Regarding the fact that an accurate understanding of historical events is not feasible without analytical investigation and explanation of social factors, this article elaborates on the social reasons behind the interaction of Shīʿite jurists with the Buyid dynasty. The question raised in this study is: What were the social reasons behind the interaction and cooperation of Shīʿite jurists with the Buyid dynasty Amirs? It is hypothesized that were several reasons including Islam's emphasis on interaction and cooperation, realization of religious goals, preventing Shīʿites from being isolated, excluded, and suppressed in society, etc. that gave rise to the interaction of Shīʿite jurists with the Buyid dynasty. On the other hand, interaction and cooperation as an ethical value and a behavior style are of high importance in the Islamic mindset and are considered as one of the principles of the Buyid dynasty and characteristics. Abiding by this moral value instigated the Buyid dynasty's interaction with the Shīʿite jurists who, in turn, started interacting with Buyid as well. This research investigates the social reasons why Shīʿite jurists interacted with the Buyid dynasty, using the analytical-historical method.

    Keywords: Buyid dynasty, interaction, cooperation, authoritarian rulers, Shīʿite jurists.
  • Narges Rezaei Haddadi*, Asghar Ghaedan, Saeed Tavoosi Masroor, Mahdi Jamalifar Pages 79-98

    Sufis were one of the Muslim social classes in the Middle Ages and were respected by the strata of Islamic society. After gaining power, the Seljuk Turks, especially the Great Seljuk, needed political and social acceptance to consolidate their power. They realized that one of the ways to achieve acceptance was to honor Sufiya and enjoy public publicity and their benediction for the continuation of the monarchy. The Seljuqs believed that communication with the Sufis was one of the components of confirming their rule. This relationship will cause the society's tendency towards the sultans and eventually cause their political and social acceptance. This research studies the position of the Sufis in the period of the Great Seljuqs or the Seljuks of Iran and the ups and downs of communication between them. The method of conducting this research is descriptive and analytical. The results of the research show that the Seljuqs, considering the importance of Sufis' position in society, established good relations, and respected them to achieve their goals, i.e., gaining political and social acceptance. In the meantime, some Sufis refused to communicate with Seljuq due to their opposition to the Seljuk government.

    Keywords: Sufism, Seljuk period, Sufis, Social acceptability
  • Nader Parvin*, Farhad Amoorezaei Pages 99-118

    The Safavid dynasty (1135-907) was the result of more than two centuries of patient preparation of Safavid sheikhs to reach power. Until before the period of Ṣāfī al-Din Ardabili, the Sufis turned to isolation and distance from the centers of political power. during the period of the Safavid sheikhs, a kind of metamorphosis occurred in the thought of the Safavid sheikhs, which can be referred to as their gradual entry into politics using financial and social Struggles. The present research tries to answer this basic question by using the descriptive-analytical approach and the library method, what were the most important financial and social efforts of the Safavid sheikhs in the long time and stable management of the Safavid Tariqa? The research hypothesizes that the Safavid sheikhs managed the Tariqa and established the government in a long process by relying on people and informal financial and social efforts. The results of the research show that the Safavid sheikhs, through creating links between rural and nomadic areas with the city institution and using the financial capacities of these three institutions, Optimized of incomes related to endowment  (waqf), khums (xums(, zakat and Anfal, people-oriented management of the Safavid Tariqa, Emphasis on clean bite, financial benefit from holy war with Shirvanshahs infidels, attention to the oppressed and poor layers and utilization of bureau and tax exemptions that granted by the concurrent rulers, in a long time and patient process, succeeded to establish the Safavid government.

    Keywords: Safavid sheikhs, Safavids, Safavid Tariqa, Safavid financial system
  • Ali Najafzadeh* Pages 119-142

    The Constitutional Revolution had a widespread impact on the social and administrative structures of Iranian society. One of the most important religious institutions in Iran, the Āstān-e Qods-e Razavi, was affected by this event due to its internal problems. The Āstān-e Qods faced a financial crisis, and some constitutionalists in Mashhad also demanded reform of the flawed traditional structure of this endowed institution. The appointment of Ṣadr al-Mamalek as the trustee (Motevalli), considering his ancestral and occupational background and the changing political conditions in society after the Constitutional Revolution, paved the way for reforms in the Āstān-e Qods. This article aims to examine the reform measures undertaken by Ṣadr al-Mamalek in the Āstān-e Qods from 1325 to 1329 and demonstrate what reforms he implemented in the Āstān-e Qods-e Razavi and how the custodians of the holy shrine reacted to his reforms. The results of this research, based on descriptive-analytical analysis of documents and publications, indicate that Ṣadr al-Mamalek was appointed as the Motevalli from Muḥarram 1325, after various challenges, attempted to change the financial and administrative situation of this endowed institution by reforming its administrative structure and establishing a cabinet. However, his actions faced opposition from some of the custodians of the holy shrine. Opponents, to preserve their interests, created a reformist council for the Āstān-e Razavi (Heyate Eslāh Khahāne Āstāne Razavī), and engaged in coordinated provocative actions, spreading rumors, and even making threats until, ultimately, after four years, Ṣadr al-Mamalek was dismissed and his reforms failed.

    Keywords: Āstān-e Qods-e Razavi, Ṣadr al-Mamalek, constitutional, Mashhad.