فهرست مطالب

بنیان های حکمی - فلسفی هنر ایرانی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1402)

نشریه بنیان های حکمی - فلسفی هنر ایرانی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا افراز، اسماعیل بنی اردلان*، هادی ربیعی صفحات 205-216

    واژه صناعت به مفهوم هنر به معنای رایج امروزی می باشد. از دیرباز واژه صناعت، به مفهوم عام تر به جای هنر به کار گرفته می شد و در تفکر اندیشمندان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است؛ به عنوان مثال در متون ادبی به مفهوم فضیلت و در حکمت و تصوف اسلامی به مفهوم حرفه و پیشه یادکرده اند؛ اما کاری که قداست دارد و بر بعد جسمانی و معنوی استوار گردیده است و در اندیشه و تفکر هرکدام از حکما و فلاسفه اسلامی به یک نحوی تعریف می گردد؛ بنابراین این حکما به تالیف آثار صناعی از بعد معنوی نگریسته اند؛ بی شک منابع یونانی و همچنین آرای منتقدان پیش از سقراط، اولین ماخذ مباحث صناعت می باشد. قطب الدین بدون تردید وام دار چنین نظریات عظیمی در حوزه فلسفه، اخلاق و معنویت و یا به نوعی دیگر همان حکمت است. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی در صدد پاسخ به این سوالات است که: درآثار قطب الدین صناعت با هنر چه نسبتی دارد؟ افتراق بین صناعت قطب الدین با هنر (آرت) به مفهوم امروزی چیست؟ نتایج حاصله نشان می دهد که صناعت نزد قطب الدین به پیشه ارتباط داشته است و کاربری عمومی داشته و هم از بعد سلوک معنوی به آن می نگریسته است. مفهوم هنر از دیدگاه این حکیم با مفهوم هنر (آرت) به مفهوم امروزی متفاوت است.در کل از بین تمام صناعتی که علامه آن را طبقه بندی کرده، بر این نکته اذعان دارد که تمام این صناعت برگرفته از علم است تا شخصی علم به ساخت نداشته باشد در تولید صناعات ناتوان می گردد.

    کلیدواژگان: صناعت، هنر، حکمت، قطب الدین شیرازی
  • مریم بختیاریان*، فیروزه شیبانی رضوانی صفحات 217-230

    هدف از این پژوهش تبیین جایگاه صورت و ارتباط آن با معنا در هنر اسلامی از منظر متفکران این حوزه با ذکر نمونه از معماری دوران اسلامی است. در این پژوهش کیفی، امکانات صورت در تعالی هنر اسلامی، معیارهای زیبایی از منظر حکمای اسلامی و با نظر به عناصر صوری در معماری خانه طباطبایی ها توصیف و تحلیل شده است. نتایج برآمده از این پژوهش را می توان این گونه خلاصه کرد: از منظر فیلسوفان شناخته شده اسلامی اهمیت صورت در تعالی هنر اسلامی آنجایی است که مخاطب از طریق این هنر به تجربه معنوی نزدیک می شود. در تطبیق جایگاه صورت در زیباشناسی اسلامی با مفهوم فرم در تفکر زیباشناسی غرب، می توان گفت نقش صورت در کشف و شناخت رموز موجود در پدیده هاست و اهمیت این نقش، تنها در ارتباط صورت با معنای آن قابل شناسایی است. عناصر صوری چون مرکزگرایی وهندسه، نماد و رمز، نور و رنگ و انتزاع، شواهد آشکاری در میان آثار هنری چون هنر فرش، نگارگری، خوشنویسی، و معماری در دوران اسلامی دارد. در مطالعه موردی از خانه طباطبایی ها عناصری چون مرکز وهندسه، رمز و نماد، رنگ و نور و همچنین انتزاع؛ مفاهیم متعالی چون وحدت، خیر، کمال و زیبایی را به هم پیوند می دهد.

    کلیدواژگان: حکمت اسلامی، تعالی، خانه طباطبایی ها، صورت، هنر اسلامی، تجربه زیباشناختی
  • نغمه علیزاد گوهری، بهرام شاهدی*، فرشته احمدی صفحات 231-242

    برخلاف دیگر ادیان و مسلک‌ها که بر یکی از ابعاد فردی یا اجتماعی متمرکز بوده، دین اسلام به هر دو جنبه توجه داشته و دستورالعمل‌هایی برای ارتقاء ابعاد فردی و تعاملات اجتماعی ارائه نموده است. این امر باعث گردید، اسلام به عنوان کاملترین ادیان شناخته شده و به دینی فردی- اجتماعی تبدیل شود؛ تا آنجا که مطابق با دستورات آن، کسی که در جامعه حضور و مشارکت نداشته باشد به اهداف دین نمی‌رسد. از آنجا که رشد شخصیت اجتماعی، در جامعه و با حضور افراد دیگر شکل می‌گیرد، این پژوهش با الگو قراردادن مسکن بومی قاجار اصفهان به عنوان یک الگوی درونگرا که حضور و اجتماع‌پذیری را دشوارتر جلوه می‌دهد؛ به روش نحو فضا، موقعیت یک فضا را در پیکر‌بندی مورد تحلیل قرار داده و به نحوه ایجاد سرزندگی، تعلق خاطر، ایجاد هویت اجتماعی و افزایش حضورپذیری می‌پردازد. نتایج، بیان کننده آن است که حیاط با وجود قرارگیری در لایه‌های میانی که می‌تواند عمق و محرمیت را افزایش دهد، به واسطه نقش سازمان‌دهنده‌ و ارتباط مستقیمی که با ورودی دارد از تفاوت فاحشی در ارزش انتخاب و کنترل برخوردار است که این مهم توانسته فضای حیاط را از نظر موقعیت به عنوان حضورپذیرترین فضا تعریف نماید.

    کلیدواژگان: ارزش های نحوی فضا، فضای اجتماعی، سرزندگی، حضورپذیری
  • آناهیتا اسکندری، فهیمه معتضدیان*، احمد میرزا کوچک خوشنویس صفحات 243-256

    استفاده از فضاهای آموزشی خلاق و پویا برای پرورش استعدادها و خلاقیت کودکان ضروری است و طراحی یک فضای مناسب برای آموزش، یکی از مسایل پر اهمیت در آموزش کودکان می باشد. کودکانی که توانایی بیان خواسته های خودرا در محیط آموزشی به دست می آورند، به راحتی می توانند در فرایند طراحی فضای آموزشی به معمار کمک کنند و فضای آموزشی مناسبی را ایجاد کنند. این مقاله به بررسی و رهیافت مولفه های معماری در فضای آموزشی همکاری محور ازمنظر کودکان پیش دبستانی می پردازد؛ ازاین رو، 212کودک که به روش تصادفی از سراسرکشور انتخاب شده اند، تحت تاثیر برنامه آموزشی آنا پی تیلور، که مبتنی بر رویکرد همکاری محور برای کودکان پیش دبستانی قرار گرفتند. سرانجام مولفه های معماری که برای ایجاد فضای آموزشی همکاری محور مناسب برای کودکان پیش دبستانی لازم هستند؛ مانند کیفیت و چگونگی فضا، نور، رنگ، صدا و موادومصالح، بااستفاده از تحلیل محتوا و پرسش نامه و مصاحبه با دانش آموزان و کاردستی و نقاشی، شناسایی و بررسی شده اند. نتایج نشان داد که رنگ، بافت، جنس مصالح، شکل هندسی احجام و نحوه طراحی، بر دیدگاه کودکان بسیار مهم بوده است که در دو دسته مولفه های معماری داخلی و خارجی فضای آموزشی دسته بندی شده اند و این یافته ها به طراحان فضاهای آموزشی کمک خواهد کرد تا بااستفاده از دیدگا ه های مبتنی بر نیاز کودکان در طراحی فضاهای آموزشی، بهبود فرایند آموزشی را تسهیل کنند و فضاهای خواناتر و کاراتری برای کودکان خلق کنند.

    کلیدواژگان: کودکان پیش دبستانی، آنا پی تیلور، فضای آموزشی، طراحی معماری، مشارکت
  • مهدیه شاه پروری، بهروز منصوری*، ایرج اعتصام صفحات 257-270

    مصرف گرایی افراطی موجب نمایشی شدن یک اثر معمارانه می شود که گاها گمراه کننده است و باعث فراموشی اهمیت ساختارها و زمینه های تحقق یک اثر یا رونق جریان فرهنگی و هنری یک جامعه می شود. ازاین رو هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین نقش جامعه نمایشی در شکل گیری معماری ساختمان های مسکونی منطقه (1)، شهر تهران (از سال 1387 تا سال 1397)، است. روش تحقیق پژوهش حاضر کیفی-کمی است. راهبرد پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است. شیوه گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و میدانی موردواکاوی قرار گرفته شده است. نمایشی شدن معماری که ازطریق عناصر، نوع طراحی، سیمای بنا، تزیینات و به طورکلی ازطریق کالبد بنا نمود پیدا می کند؛ در بناهای مسکونی منطقه (1)، شهر تهران نیز ازطریق الحاقات تزیینی برروی نما، پنجره های بزرگ و یکسره، نوع نورپردازی ها و ترکیبات رنگی به کاررفته همراه با فرم های منحنی و مهمترازهمه بلندمرتبه سازی تجلی یافته است. چراکه این عوامل درکنار یکدیگر در ساختمان های مسکونی منطقه (1)، شهر تهران، این مناطق را به یکی از مرفه ترین مناطق تبدیل کرده اند و ارزش ملک دراین منطقه به شدت بالا رفته است. نتایج پژوهش نشان داد که ساختمان های مسکونی در منطقه (1)، شهر تهران، در دوران معاصر بالاخص طی سال های 1390 تا به امروز، جلوه تجمل گرایانه یافته اند و بی آنکه با هویت و فرهنگ ایرانی هم خوانی داشته باشند، بااستفاده ازعواملی همچون تزیینات، فرم های مدرن و غیره، هویتی دگرگون به این مناطق بخشیده اند و به شدت مصرف گرا هستند، اصلی که تنها با سلایق کارفرما و معمار هم خوانی دارد و ازاین رو ساختمان های مسکونی این منطقه به شدت مصرف گرا هستند و به نوعی تنها به دلیل مصرف گرایی شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: جامعه نمایشی، معماری معاصر ایران، ساختمان های مسکونی، شهر تهران
  • مژگان رضاپناه، وحید قبادیان*، فرشته حبیب صفحات 271-287

    امروزه در آرامگاه های معاصر، مدنظر دادن مولفه های هویت ساز معماری ایرانی اسلامی، به دست فراموشی سپرده شده است؛ به گونه ای که آرامگاه های دوران معاصر ایران به مکان های بی هویت و بی معنا تبدیل شده اند؛ ازاین رو هدف پژوهش تبیین مولفه های هویت معماری ایرانی در آرامگاه های حافظ در عصر متاورس است و سوال پژوهش این است که چگونه می توان در عصر متاورس در آرامگاه های ایران، مولفه های هویت معماری ایرانی را احصا و فهم نمود؟ حال در این راستا از روش تحقیق استدلال استقرایی استفاده شده است. شیوه گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای است. نتایج نشان داد که در عصر متاورس که مبتنی بر واقعیت های مجازی و دنیای مجازی است، مولفه هایی همچون احساس حضور واقعی، تعامل، پایداری، فرازمانی و هزینه کم می تواند موجب باز زنده سازی مولفه های هویت ساز معماری ایرانی در آرامگاه های امروزی گردد. با توجه به آنکه عصر متاورس عصری مبتنی بر تجلی مدرنیته در دنیای مجازی است، تلفیق عناصر کالبدی سنتی و مدرن در فرم، مصالح و هندسه هنگام شبیه سازی می تواند مناسب باشد؛ همچنین به کارگیری الگوهای زیست محیطی و اقلیمی همچون الگوی باغ و کوشک، عناصر پنج گانه طبیعت و توجه به اقلیم منطقه می تواند ضمن حفظ پایداری، صرفه اقتصادی را نیز به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: آرامگاه حافظ، عصر متاورس، فلسفه معماری، معماری ایرانی، هویت
|
  • Samira Afraz, Ismail Bani Ardalan*, Hadi Rabiei Pages 205-216

    The term 'industry' now signifies art in today's common understanding. Historically, 'industry' was employed in a broader sense rather than referring to art, and it underwent analysis and scrutiny by thinkers. For instance, in literary texts, it was depicted as a virtue, and in Islamic wisdom and Sufism, it was denoted as a profession imbued with sanctity, encompassing both physical and spiritual dimensions. Each Islamic sage and philosopher interpreted it similarly, leading them to view the creation of artificial works from a spiritual perspective. Undoubtedly, the primary source of discussions on industry, including the views of pre-Socratic critics, can be traced back to Greek sources. Qutb al-Din is undeniably indebted to these profound ideas within the realms of philosophy, ethics, and spirituality. This study, utilizing a descriptive-analytical approach, seeks to address the following questions: What is the relationship between industry and art in Qutbuddin's works? How does Qutbuddin's conception of industry differ from the contemporary understanding of art? The findings indicate that Qutbuddin's industry was associated with a profession, with a broad application, and he approached it from a perspective of spiritual conduct. According to this sage, the concept of art differs significantly from its contemporary interpretation. Allameh's classification of industries acknowledges that they all stem from knowledge, emphasizing that one lacking manufacturing knowledge would be unable to produce industries.

    Keywords: Qutbuddin Shirazi, wisdom, Art, Industry
  • Maryam Bakhtiarian*, Firoozeh Sheibani Rezvani Pages 217-230

    The purpose of this research is to explain the role of the Islamic form and its relationship with meaning in Islamic art, from the perspective of thinkers in this field by citing examples of architecture in the Islamic era. In this qualitative research, the possibilities of form in the excellence of Islamic art, beauty criteria from the perspective of Islamic sages, and considering the formal elements in the architecture of the Tabatabaei family's house were described and analyzed. The results of this research can be summarized as follows; from the point of view of known Islamic philosophers, the importance of the form in the excellence of Islamic art is that the audience approaches the spiritual experience through this art. In comparing the position of the form in Islamic aesthetics with the concept of form in Western aesthetic thinking, it is evident that the role of the Islamic form is in discovering and recognizing mysteries in the phenomena, and the importance of this role can only be identified in the connection between the form and its meaning. Islamic formal elements such as centrism and geometry, symbol and code, light and color, and abstraction have clear evidence in artistic works such as carpet art, painting, calligraphy, and architecture in the Islamic era. In a case study of the Tabatabaei house, elements such as center and geometry, code and symbol, color and light, and abstraction connect sublime concepts such as unity, goodness, perfection, and beauty.

    Keywords: Tabatabaei House, Islamic art, Transcendence, Form, Aesthetic experience
  • Naghmeh Alizad Gohari, Bahram Shahedi *, Fereshteh Ahmadi Pages 231-242

    Unlike other religions and professions that focus solely on either individual or social dimensions, Islam uniquely emphasizes both aspects, providing instructions for the enhancement of both individual well-being and social interactions. This comprehensive approach has earned Islam the recognition of being the most complete of religions, establishing it as an individual-social belief system. In accordance with its teachings, a person who does not actively engage in society may not fully realize the goals of the religion. Since the development of social personality occurs within society and through interactions with others, this research utilizes the native Qajar housing of Isfahan as an introverted model that complicates the dynamics of presence and sociability. Through the syntax method, the study analyzes the spatial configuration, examining how it influences vitality, a sense of belonging, the creation of social identity, and the enhancement of presence. The results reveal a significant difference in the value of choice and control within the courtyard, despite its central placement, which can enhance depth and privacy. This distinct quality positions the courtyard as the most accessible space, shaping perceptions of its significance within the overall spatial arrangement.

    Keywords: Social Space, Presence, Liveliness, Syntactic Values of Space
  • Anahita Eskandari, Fahimeh Motazedian*, Ahmad Mirza Kouchak Khoshnevis Pages 243-256

    Creating effective educational environments for children necessitates the utilization of innovative and dynamic spaces that foster their talents and creativity. The design of such spaces is a paramount concern in children's education. Empowering children to articulate their preferences in educational settings can significantly contribute to the architectural design process, resulting in more suitable learning environments. This study explores the architectural elements of collaborative educational spaces from the perspective of preschool children. A total of 212 randomly selected children from across the country participated in the "Anna P. Taylor" educational program, emphasizing a cooperative approach. The study identifies and analyzes essential architectural components required for the development of collaborative educational environments tailored for preschool children, including considerations related to space quality, style, lighting, colors, sounds, and materials. The research employs content analysis, questionnaires, student interviews, crafts, and paintings to scrutinize these components. The findings underscore the significance of color, texture, materials, geometric shapes, volumes, and design approaches in the eyes of children. These factors are categorized as internal and external architectural elements within educational spaces, and the insights gained from this research can guide educational space designers in catering to children's needs. This, in turn, facilitates enhanced learning experiences and the creation of more engaging and efficient spaces for young learners.

    Keywords: P. Taylor, Participation, Educational space, Preschool Children, architectural design
  • Mahdieh Shahparvari, Behrouz Mansouri*, Iraj Etesam Pages 257-270

    Excessive consumerism leads to the manifestation of architectural works that can be confusing, often diverting attention from the importance of structures and the context of realizing a work or the vitality of a cultural and artistic movement in society. Therefore, the main aim of the present research is to elucidate the role of the display-oriented society in shaping the architecture of residential buildings in Region 1 of Tehran (from 2008 to 2018). The research methodology is qualitative-quantitative, and the research strategy is descriptive-analytical. Data collection is conducted through library and field studies. The display of architecture manifested through elements, design types, building facades, decorations, and overall structures, is apparent in the residential buildings of Region 1 in Tehran. This is evident through decorative additions on facades, large and unidirectional windows, lighting types, and color combinations, accompanied by curved forms, and most importantly, high-rise constructions. These factors, together, have transformed the residential buildings in Region 1 of Tehran into one of the most affluent areas, significantly elevating property values in this area. The results of the research indicate that contemporary residential buildings in Region 1 of Tehran, particularly during the years from 2011 to the present, have adopted a prominent ornamental aspect. Without alignment with Iranian identity and culture, these buildings have transformed these areas, heavily relying on elements such as decorations and modern forms. They are highly consumer-oriented, aligning mainly with the tastes of the client and the architect. Therefore, residential buildings in this area are intensely consumer-oriented and have, to some extent, taken shape solely due to consumerism.

    Keywords: Display-Oriented Society, Contemporary Iranian Architecture, Residential Buildings, Tehran City
  • Mojgan Rezapanah, Vahid Ghobadian *, Fereshteh Habib Pages 271-287

    Nowadays, in contemporary tombs, the consideration of identity-building components in Islamic Iranian architecture has been forgotten. In such a way, the tombs of contemporary Iran have turned into meaningless places. Therefore, the research aims to explain the identity components of Iranian architecture in the tombs of Hafez in the Metaverse era. The research question is how to quantify and understand the identity components of Iranian architecture in the tombs of Iran in the Metaverse era. In this regard, the descriptive-analytical research method has been used, and the method of collecting information is through library studies. The results showed that in the age of the metaverse, which is based on virtual realities and the virtual world, components such as real presence, interaction, stability, transcendence, and low cost can revive the identity-building components of Iranian architecture in today's tombs. Considering that the metaverse era manifests modernity in the virtual world, the combination of traditional and modern physical elements in form, materials, and geometry can be appropriate when simulating. Additionally, the use of environmental and climatic patterns, such as the garden and pavilion pattern, the five elements of nature, and attention to the region's climate, can lead to economic savings while maintaining sustainability.

    Keywords: Architectural Philosophy, Hafez Tomb, Identity, Iranian Architecture, Metaverse Era