فهرست مطالب

نشریه توسعه پایدار محیط جغرافیایی
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پروانه سبحانی، افشین دانه کار* صفحات 1-19

    پیشینه و هدف :

       پایش روند تغییرات بلندمدت کاربری های اراضی در مناطق حفاظت شده و ارزیابی ریسک اکولوژیک، یکی از روش های مدیریتی مناسب برای پیش گیری از روند تخریب و تهدید زیستگاه در این مناطق است. منطقه حفاظت شده حرا به عنوان بزرگ ترین رویشگاه های طبیعی در حوزه خلیج فارس شناخته شده است و از نظر تنوع در فرم رویشگاه، دارای سه تیپ دلتایی، جزیره ای و ساحلی با پوشش ‏های پرتراکم کم تراکم و تنک می باشند. این منطقه هم چنین از غنای بالای گیاهی و جانوری و چشم اندازهای بکر طبیعی برخوردار است. از این رو کنترل روند تغییرات ناشی از توسعه انواع فعالیت های انسانی و همچنین ارزیابی میزان ریسک اکولوژیک ناشی از این فعالیت ها، امری ضروری است. در این راستا عمده ترین سوالات تحقیق عبارتند از: 1) روند تغییرات کاربری های اراضی در محدوده مورد مطالعه از چه وضعیتی ‏برخوردار است؟ 2) میزان ریسک اکولوژیک در این منطقه چه قدر است؟ 3) با توجه به روند تغییرات کاربری اراضی و ریسک ‏اکولوژیک در منطقه، شاخص های الگوی سیمای سرزمین از چه وضعیتی برخوردار است؟

    روش شناسی:

    در این مطالعه از نقشه توپوگرافی منطقه مورد مطالعه (در مقیاس 1:25000) و تصاویر ماهواره ای لندست ‏TM‏ ‏سال 1989 و 1999، لندست ‏ETM+‎‏ سال 2009 و ‏OLI_TIRS‏ سال 2021 برای ارزیابی تغییرات کاربری اراضی و یکپارچگی زیستگاه استفاده شد. به منظور طبقه بندی تصاویر از روش الگوریتم ‏جنگل تصادفی استفاده شده و صحت طبقه بندی نیز با استفاده از صحت کلی که از ماتریس سردرگمی حاصل می شود، مورد بررسی قرار گرفت.برای به دست آوردن شاخص ریسک اکولوژیک از روش نمونه برداری فاصله ای، در مقیاس زمانی استفاده شد. از این رو محدوده مورد مطالعه به واحدهای ارزیابی ریسک اکولوژیک به مساحت 10 * 10 کیلومتر تقسیم بندی شدند. سپس بر اساس تعداد شاخص های از دست رفته (آسیب دیده) سیمای سرزمین در هر سال، میزان ریسک اکولوژیک محاسبه و نتایج به دست آمده به عنوان پیکسل مرکزی، به مناطق ارزیابی اختصاص یافت. در این مطالعه علاوه بر سنجش میزان ریسک اکولوژیک، از شاخص جداسازی سیمای سرزمین (Si) برای نشان دادن درجه پراکندگی لکه ها، از شاخص تکه تکه شدن منظر برای بررسی یکپارچگی زیستگاه (Fi)، شاخص بعد فراکتالی (FDi) و آسیب پذیری (Vi) نیز برای سنجش نظم هندسی و پیچیدگی شکل لکه ها استفاده شد.

    یافته ها و بحث:

    توسعه فعالیت های انسانی باعث تغییرات چشم گیری در ساختار و عملکرد اکوسیستم های طبیعی سرزمین شده است. بنابراین پایش مداوم و درک پویایی مکانی-زمانی از تغییرات کاربری اراضی و ریسک اکولوژیک ناشی از آن امری ضروری است. نتایج به دست آمده نشان داد که در بین طبقات کاربری های اراضی موجود در منطقه، پهنه های جزر و مدی دارای بیش ترین روند ‏افزایشی بوده و پهنه های آبی روند کاهشی را نشان می دهند. نتایج ارزیابی ریسک اکولوژیک نیز حاکی از آن است که با توجه به رشد جمعیت، توسعه اقتصادی و فعالیت های انسانی به ویژه گردشگری، میزان ریسک اکولوژیک در طبقات بسیار بالا و بالا افزایش یافته است. ارزیابی شاخص های Fi، Si، Di، FDi و Vi نیز نشان داد که بیشترین تغییرات مربوط به جنگل های مانگرو بوده و فاصله بین لکه های کوچک جنگلی افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج، جنگل های مانگرو منطقه حفاظت شده حرا با گذشت زمان تغییرات زیادی را از نظر وسعت و کیفیت تجربه کرده اند و با وجود اهمیت بالا، توزیع و گسترش آن ها به دلیل فعالیت های انسانی در حال کاهش است. بدین ترتیب، در راستای این تغییرات الگوی سیمای سرزمین منطقه حفاظت شده حرا نیز تحت تاثیر قرار گرفته و کیفیت آن کاهش یافته است. بر این اساس کنترل و پایش مستمر بر فعالیت های انسانی به منظور پیش گیری از افزایش ریسک اکولوژیک و کاهش کیفیت زیستگاه در مناطق تحت حفاظت امری ضروری است و مطابق با رویکردهای حفاظتی، هرگونه بهره برداری بی رویه و بدون برنامه ریزی در این مناطق ممنوع است.

    کلیدواژگان: فضایی-زمانی، زیستگاه، سیمای سرزمین، منطقه حفاظت شده، حرا
  • احمد حجاریان* صفحات 20-37
    پیشینه و هدف

    در ادبیات و برنامه ریزی مطالعات گردشگری و توسعه گردشگری، خلاقیت و نوآوری، بدون شک عامل ضروری برای توسعه محسوب می شود. استان اصفهان به عنوان یکی از قطب های گردشگری کشور و همچنین سهم 8/7 درصدی این استان در توسعه فناوری دیجیتال، می تواند نقش قابل توجهی را در توسعه ایفا نماید. با توجه به مقدمه مذکور مناطق روستایی استان اصفهان که دارای ظرفیت و قابلیت گردشگری می باشند آنگونه که باید و شاید از این فرصت خود کاربرد ننموده و ساکنان این نواحی با مشکلات زیادی روبرو بوده، حال فناوریهای اطلاعاتی-ارتباطی به عنوان مولفه ای تاثیرگذار در جهت معرفی، شناسایی، گسترش و توسعه گردشگری این نواحی می تواند مثمر ثمر واقع گردد. ازاین رو تحقیق حاضر در پی پاسخ به این سوال است: تاثیرات فناوری اطلاعاتی-ارتباطی برایجاد زیرساخت های گردشگری خلاق در منطقه موردمطالعه چیست؟

     روش شناسی:

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نوع تحقیقات علی است. جامعه آماری پژوهش را 3808 سرپرست خانوار 19 روستای انتخابی هدف گردشگری در استان اصفهان را تشکیل داد. از فرمول کوکران برای محاسبه حجم نمونه آماری استفاده و  تعیین حجم نمونه (برابر با 349 خانوار) با روش تصادفی سیستماتیک از جامعه روستایی انجام شد. برای رعایت اصول و تکنیک کار و سنجش میزان پایایی در تدوین و تنظیم پرسشنامه،  روش آلفای کرونباخ در SPSS 22 بکاررفته است. نتایج حاکی از آن است که پرسشنامه از پایایی بالا برخوردار و برابر 855/0 است. همچنین ضمن اطمینان از نرمال بودن توزیع داده ها با کاربرد از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف برای سنجش اطلاعات گردآوری از آزمون تی تک نموده ای و مدل معادلات ساختاری(Smart PLS) کاربرد شده است.

    یافته ها و بحث:

    نتایج آزمون همبستگی پیرسون (با اطمینان از توزیع نرمال داده ها) نشان می دهد که بین ابعاد  فناوری اطلاعاتی-ارتباطی با شکل گیری زیرساخت های گردشگری خلاق در سطح معناداری کمتر از 0.01، همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد، پس با افزایش کاربرد از اطلاعاتی-ارتباطی و ابعاد آن، زیرساخت های گردشگری خلاق نیز بهبودیافته است. جهت بررسی تاثیر فناوری اطلاعاتی-ارتباطی بر زیرساخت گردشگری خلاق با کاربرد از رویکرد مدل سازی معادله ساختاری واریانس محور متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش به صورت متغیرهای مکنون و در قالب مدل های عاملی مرتبه اول وارد مدل معادله ساختاری گردیدند. تمام شاخص های پژوهش حاضر بار عاملی بیش از 4/0 داشته و از اعتبار و روایی بالایی برای سنجش متغیرها برخوردار هستند و همبستگی قابل قبولی بین شاخص ها وجود دارد. رابطه بین شاخص های معنادار و مستقیم است؛ که طبق ضرایب استاندارد، 2/27 درصد از تغییرات در سطح زیرساخت های گردشگری خلاق نمونه به طور مستقیم توسط شاخص فرایند خلاق پیش بینی می شود. در کل با توجه به مقدار ضریب تعیین (R2) برای متغیر زیرساختهای گردشگری خلاق (967/0) مشخص شد تاثیرگذاری فناوری اطلاعاتی-راتباطی  روستایی  بر زیرساخت های گردشگری خلاق در سطح قوی است.

    نتیجه گیری

    گردشگری خلاق روستایی قادر است بخش های جدیدی را به ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی روستا بیفزاید و فرصت های جدیدی را برای پیشرفت روستا در مقیاس ملی و فراملی ایجاد کند. در کل با توجه به مقدار ضریب تعیین (R2) برای متغیر زیرساخت های گردشگری خلاق (967/0) مشخص شد تاثیرگذاری فناوری اطلاعاتی-ارتباطی روستایی (ICT) بر زیرساخت های گردشگری خلاق در سطح قوی است؛ و 7/99 درصد تغییرات زیرساخت های گردشگری خلاق در منطقه موردمطالعه به وسیله کاربرد از فناوری اطلاعاتی-ارتباطی روستایی پیش بینی شده است. مقدار به دست آمده برای شاخصGOF (به میزان 887/0)، نیز برازش بسیار مناسب مدل ساختاری تحقیق را تایید می کند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات-ارتباطات، روستا، زیرساخت، گردشگری خلاق، اصفهان
  • شاهین خالدی، فرح حبیب*، حمید ماجدی صفحات 38-53
    پیشینه و هدف

    رویکردهای پایدار و سبز در معماری به دلیل اهمیت دستیابی به اهداف کاهش ردپای کربن و سازگاری با پیامدهای گرمایش جهانی در حال گسترش اند. در این راستا، طراحی و ساخت ساختمان هوشمند سبز به عنوان مدلی کارا از نظر مصرف انرژی و پاسخگویی به نیاز ساکنان مورد توجه قرار گرفته است. ساختمان های سبز هوشمند از اینترنت اشیاء و فناوری اطلاعات و ارتباطات سبز بهره می برند و علاوه بر مدیریت مناسب انرژی، آب و پسماند، بر سلامت و کیفیت محیط داخلی اثرگذارند ولی هزینه سرمایه گذاری و قیمت فروش بالاتر محدویتی برای توسعه این ساختمان ها است. نوآوری  پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر کاربردی سازی مفاهیم ساختمان هوشمند سبز است که با شاخص هایی مانند فناوری، صرفه جویی در انرژی و ایجاد محیط زیست سالم و پاک مورد بررسی قرار گرفته است.  از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی قابلیت اجرای مفهوم ساختمان هوشمند سبز از نظر ذی نفعان طرح در ایران، به تحلیل دیدگاه ساکنان و خریداران مسکن می پردازد.

     مواد و روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن تحلیلی- توصیفی بر اساس ابزار کتابخانه ای- اسنادی و مطالعات میدانی و پرسشنامه ای است. پرسشنامه با 39 سوال در چهار بعد شامل مزایای ساختمان هوشمند سبز، عوامل موثر بر تمایل خریداران، برآورد هزینه لازم برای ساخت و عوامل موثر بر اجرای مفهوم سبز هوشمند در ساخت و ساز طرح شد. سپس عوامل احتمالی موثر در اجرای موفقیت آمیز معیارهای ساختمان سبز در سه دسته رهبری و مسیولیت پذیری، اصول و فنون و بازخورد و ایجاد اعتماد عمومی طبقه بندی شد. پژوهش با تمرکز بر منطقه یک تهران در شمالی ترین نقطه شهر انجام شد به طوری که خانوارهای ساکن با توانایی خرید یک واحد مسکونی سبز با ارزش افزوده ای معادل 31 -10 درصد نسبت به واحد های مسکونی معمولی جامعه آماری هدف را تشکیل دادند. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه بین 30 نفر توزیع و با تحلیل داده ها، اندازه نمونه به دست آمد. پس از گردآوری داده ها، تمامی تحلیل های پرسشنامه ای و آماری با کمک نرم افزار SPSS  انجام گرفت.

    یافته ها و بحث:

    نتایج بررسی 62 پاسخ به پرسشنامه نشان می دهد از میان مزایای ساختمان سبز هوشمند، به ترتیب بهره وری انرژی، بهره وری مواد و بهره وری زمین از اهمیت بیشتری برخوردارند. اکثر پاسخ دهندگان بر این باورند که ساختمان های هوشمند سبز به صرفه جویی در هزینه های نگهداری و در نتیجه کاهش تقاضای انرژی برای روشنایی، گرمایش و تهویه مطبوع می انجامند. مشوق های اقتصادی در اولویت اقدامات سیاست گذاری قرار دارد و اعطای تخفیف مالیاتی به خریداران مسکن سبز بر تمایل خریداران موثر است. مولفه های برچسب گذاری ساختمان ها و پرداخت وام های یارانه ای و کمک های بلاعوض در جایگاه های بعدی قرار دارند. همچنین، نیمی از پاسخگویان ارزش افزوده لازم برای ساخت یک خانه یا آپارتمان دارای رتبه بندی سبز در مقایسه با ساخت یک خانه یا آپارتمان معمولی مشابه را بیش از 30% برآورد کرده اند که مشابه با مطالعات پیشین است. تمایل خریداران برای پرداخت اضافه بها با بالا رفتن میزان درآمد بیشتر می شود و 3/40% از پاسخگویان حاضرند مبلغ بیشتری برای خرید یک خانه یا آپارتمان جدید به عنوان ساختمان هوشمند سبز بپردازند.

    نتیجه گیری

    برای افزایش تمایل خریداران برای پرداخت اضافه بها، لازم است قیمت ساختمان سبز تا حدودی تعدیل شود. ایجاد بستر مناسب برای افزایش آگاهی در مورد مفهوم ساختمان سبز برای عموم مردم می تواند به کاربران و مصرف کنندگان در اتخاذ تصمیم درست کمک کند. اولویت های کنونی ساختمان سبز به اثرات محیط زیستی آن بازمی گردد. در عین حال لازم است مزایای بالقوه اقتصادی و انسانی آن را که از نکات کلیدی برای موفقیت ساختمان سبز در آینده است مد نظر قرار داد. لازمه ی اجرای موفقیت آمیز برنامه ساختمان سبز هوشمند تعریف چشم انداز و دستورالعمل های تکنولوژیکی، تهیه نقشه راه، و سپس اولویت بندی و به جریان انداختن پروژه های ساخت و بازسازی با هدف پایداری است.

    کلیدواژگان: ساختمان سبز، کاهش آلودگی، محیط زیست، صرفه جویی انرژی
  • روژین مرزی، محمود رضایی*، طوفان حقانی صفحات 54-71
    پیشینه و هدف

    منظر شهرها تلفیقی از اجزا سنتی و مدرن هستند که در دوره های زمانی مختلف و با سبک های متفاوت شکل گرفته اند. برخی از این اجزا با گذشته بافت رابطه دارد و به سرعت در ذهن افراد خاطره و حس تعلق ایجاد می کنند. برخی اجزا نیز شناخت بافت را مشکل می کنند و حواس را درگیر مکان نخواهد کرد. از طرف دیگر تیوری پیچیدگی به دنبال یافتن نظمی پنهان در عناصر هویت بخش است و بر مبنای آن نظم روابط فضایی تصادفی نیست و می تواند تابع یک جریان معین با یک فرمول ریاضی مشخص باشد. شکل، فرم و هندسه حاصل از عناصر و روابط بین آن ها نیز هر چند پیچیده ولی با نظمی نهفته، معانی را در ذهن مخاطب ایجاد می کند که هویت و حس تعلق به فضا یکی از مظاهر آن است. پژوهش حاضر با تشریح نظریات هویت کالبدی و منظر شهری، به پیوند آنها با نظریه پیچیدگی کالبدی پرداخته است هدف اصلی پژوهش این است که میزان پیچیدگی مناظر هویت بخش کالبدی را که به طور طبیعی قدیمی تر از مناظر نوساز هستند،  نسبت به سایر عناصر تفسیر کند؛ بنابراین به سنجش میزان پیچیدگی یک منظر شهری می پردازد.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر از روش توصیفی - تحلیلی و کمی - کیفی هم زمان استفاده شده و دارای دو قسمت کلی است: در قسمت اول، مبتنی بر مبانی نظری و پیشینه پژوهش، به بررسی منابع موجود در زمینه فراکتال و کاربرد آن در منظر شهری و بافت تاریخی پرداخته شده است. در قسمت دوم با بررسی میدانی مناظر شهری انتخاب و تصویربرداری در بافت تاریخی شهر کرمانشاه برای سنجش پیچیدگی کالبدی تصاویر استفاده شد. برای ارزیابی بعد فراکتال (پیچیدگی کالبدی) تصاویر منظر شهری هر عکس مطابق نظریه منوچهر مزینی در سه مقیاس پیکر (فاصله دور)، سیما (فاصله میانی) و چهره (فاصله نزدیک) تقسیم شده به صورتی که در مقیاس پیکر یک تصویر، در مقیاس سیما، دو تصویر و در مقیاس چهره 4 عکس ایجاد شد که با یکدیگر همپوشانی ندارند (A1 تا A7). فرایند سنجش بعد فراکتال با استفاده از 14 تصویر از هفت منظر تاریخی و عناصر الحاق شده به مناظر در دوره های مختلف با نرم افزار «ایمیج جی» محاسبه شده است.

    یافته ها و بحث:

    محاسبه ابعاد فراکتال مناظر منتخب بافت تاریخی شهر کرمانشاه در فاصله دور نشان داد مناظر شهری قدیمی که دارای ابنیه و عناصر تاریخی هستند دارای پیچیدگی بالاتری نسبت به مناظر جدیدتر هستند. مشاهده بعد فراکتال در فاصله میانی نشان داد در مناظر شهری تاریخی که دارای هویت کالبدی بالاتر هستند، پیچیدگی کالبدی افزایش یافته یا با ثابت ماندن آن و یا کاهش جزیی همراه است. در فاصله نزدیک نیز این امر تکرار شده و نمود بارز افزایش پیچیدگی کالبدی با نزدیک شدن به مناظر شهری که دارای هویت کالبدی بیشتری دارند، خواهد بود. علاوه بر تغییرات بعد فراکتال باید توجه داشت که تصاویر در فاصله دور دارای تعدد عناصر و اجزای بیشتری نسبت به دو فاصله دیگر هستند؛ لذا انتظار می رود با کمترشدن جزییات در کل تصویر بعد فراکتال به شدت کاهش پیدا کند؛ ولی این نتیجه فقط در مناظر شهری جدیدتر حاصل شد.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده از ابعاد فراکتال اندازه گیری شده در مناظر دارای بافت تاریخی و غیرتاریخی شهر کرمانشاه نشان می دهد مناظر شهری دارای هویت تاریخی بیشتر دارای پیچیدگی کالبدی بیشتری نیز نسبت به مناظر بدون هویت تاریخی هستند. همچنین پژوهش نشان می دهد بین بعد فراکتال (میزان پیچیدگی کالبدی) و شناخت ذهنی و معنای مترتب بر آن منظر شهری رابطه مستقیم وجود دارد. همچنین ارزیابی پیچیدگی مناظر شهری از سه مقیاس مختلف نشان دهنده پایدارتر بودن پیچیدگی کالبدی در مناظر شهری تاریخی نسبت به مناظر جدیدتر است.  یعنی مناظر شهری در گذر زمان غنی تر و از لحاظ کالبدی پیچیده تر می شوند، به شرطی که اجزاء جدیدتر منظر شهری به جای تخریب و جایگزینی به تداوم محتوای کالبدی - بصری آن بیفزایند. در مناظر باهویت شهری که پیچیدگی بیشتری دارد، تشابه عناصر جدید و قدیم بیش از تمایز، وحدت بیش از کثرت، و درجه تداوم بیش از تحول آن است. محاسبه این پیچیدگی ها ابزار مناسبی برای رصد میزان آسیب مناظر تاریخی شهر و ارایه راهکارهایی برای تداوم هویت، پیوستگی و پیوند بین حال و آینده است.

    کلیدواژگان: پیچیدگی، هویت کالبدی، منظر شهری، بعد فراکتال، تشابه - تمایز، تداوم - تحول، وحدت - کثرت
  • کرامت الله زیاری، سید عباس رجایی سید عباس*، رسول داراب خانی صفحات 72-89
    پیشینه و هدف

    سیل به عنوان یکی از بلایای طبیعی از چالش های اصلی برای کشورهای در حال توسعه است که همراه با تلفات جانی و مالی هر ساله بسیاری از کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. در ایران نیز سیل به عنوان یکی از حوادث پرتکرار طبیعی است که به سبب برخی دخالت های انسانی در طبیعیت و شهرسازی ناسازگار با عوامل طبیعی سبب بروز خسارات زیادی می شود. بسیاری از شهرهای ایران از نظر روند توسعه فیزیکی با محدودیت های ژیومورفولوژیکی مواجه هستند و همین امر باعث توسعه این شهرها به سمت زمین های نامناسب و سیل خیز شده است. شهر ایلام از جمله شهرهای است که به دلیل همین شرایط به سمت حریم رودخانه گسترش یافته است. مدیریت شهری و ضعف های آن از یک طرف و مدیریت بحران به شیوه سنتی(تکیه بر امداد و نجات پس از بحران) سبب شده است تا در بحران سیل اخیر این شهر تلفات جانی و مالی را متحمل شود. مقاله حاضر با استفاده از نتایج پژوهشهای مذکور و روش آینده پژوهی در پی دستیابی به الگوی مناسب مدیریت بحران سیلاب شهر ایلام است.

    روش شناسی:

    نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است. برای جمع آوری اطلاعات و شناخت وضع موجود از روش اسنادی و از روش میدانی مبتنی بر پرسشنامه خبرگانی استفاده شده است. در این بررسی ابعاد و شاخص های اثرگذار بر اساس مطالعات نظری استخراج و جهت دستیابی به  هدف و ارایه الگو و سناریو از روش آینده پژوهی از طریق نرم افزار میگ مک استفاده شده است .جامعه آماری شامل خبرگان و کارشناسان مربوط به حوزه سوانح طبیعی و مدیریت بحران از جمله کارشناسان جمعیت هلال احمر، اداره کل مدیریت بحران، شرکت آب و فاضلاب منطقه ای، دانشگاه علوم پزشکی، شهرداری و...  (تعداد 30 نفرحجم نمونه با استفاده از روش دلفی)می شود. محدوده مکانی پژوهش نیز ، شهر ایلام مرکز استان ایلام می باشد. مهمترین ابعاد مورد بررسی در این پژوهش عبارتند از ابعاد طبیعی(نوع خاک، رودخانه های دایمی، توپوگرافی، رژیم بارندگی)، کالبدی(فرسودگی بافت، نوع کاربری زمین، رعایت همجواری ها ، تراکم ساختمانی، نوع بافت شهرو...)، مدیریتی(قوانین شهری ، نظارت بر ساخت و سازها ، مدیریت آبهای سطحی ، مکانیابی کاربری های حساس و حیاتی، رعایت حرایم،، نظام مدون مدیریت بحران، مدیریت شهری واحد، هماهنگی و هم افزایی دستگاه های اجرایی، تخصص گرایی در مدیریت شهری، نظام مستند سازی و انتقال دانش، تحقق مدیریت محلی، تفکیک و تدقیق وظایف بین نهادهای شهری،تخصیص مالی مناسب براساس برنامه)، اقتصادی(مالکیت، درآمد و بیمه)، اجتماعی فرهنگی(تراکم جمعیت، مشارکت عمومی، آگاهی عمومی).

    یافته ها و بحث:

    مقاله حاضر با از چارچوب مکاتب رفتاری و ساختاری مطابق واقعیت شهر ایلام؛ الگوی مناسب مدیریت بحران سیلاب شهر ایلام را ارایه داده است. با تاکید بر این مکتب ، ابعاد اجتماعی و اقتصادی و شاخص های مربوطه جهت پاسخگویی به سوال مقاله تدوین شده است . با توجه به مطالبی که ذکر شد می توان اسم دیدگاه مورداستفاده در مقاله حاضر را دیدگاه تدوینی مکاتب ساختاری رفتاری مدیریت بحران سیلاب شهری مطابق با واقعیت گذاشت ؛ زیرا بر اساس واقعیات مکاتب اشاره شده، شاخص های مربوطه جهت دستیابی به الگوی مناسب مدیریت بحران سیلاب شهر ایلام ،تنظیم و تدوین شده است. 36 عامل کلیدی موثر بر وضعیت کنونی مدیریت بحران سیلاب شهر ایلام که توسط متخصصین امر وزن دهی شده اند در نرم افزار میگ مک مورد بررسی و تحلیل کمی قرار گرفته است و  با عنایت به عوامل شناسایی شده وضع موجود مدیریت بحران(که سنتی می باشد) ، راهبردهای متناسب با وضعیت موجود مدیریت بحران سیلاب شهر ایلام ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    خروجی این پژوهش حاکی از آنست که؛ در شهرهای کمتر توسعه یافته ونقاط شهری محروم کشورایران چنانچه وضعیت موجود نظام مدیریت بحران آن سنتی باشد، بر پایه نظریه تدوینی مکاتب رفتاری و ساختاری مطابق واقعیت، می توان به ارایه الگوی مناسب مدیریت بحران سیلاب شهری رسید که نمونه آن شهر ایلام می باشد و مقاله حاضر این امر را تایید نموده و قابل تعمیم به شهرهایی که دارای شرایط مشابه هستند می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، سیلاب، پیشگیری، ساختار، ایلام
  • مهرنوش حسن زاده، محمدباقر حیدرپناه* صفحات 90-106
    پیشینه و هدف

    رویکرد تاب آوری،  طی دو دهه اخیر در علوم مختلف از جمله در مطالعات شهری و منطقه ای جایگاه مهمی پیدا کرده است. این موضوع در آمایش متوازن، منعطف و خردمندانه زیرساخت های اساسی  به خصوص در مناطقی که در معرض تغییرات اقلیمی و آسیب های ناشی آن هستند، اهمیت فراوان دارد. ادبیات پژوهش نشان می دهد برای سنجش تاب آوری سیستم های حیاتی و زیرساختی مدل ها و چهارچوب های تحلیلی متعددی ارایه شده است. یکی از مهم ترین مدل های ارزیابی کیفیت و ظرفیت تاب آوری در سیستم های زیرساختی مدل چرخه سازگاری تاب آوری است. با توجه به اهمیت تاب آوری زیرساخت های حیاتی در استان خوزستان، این پژوهش با استفاده از این مدل به تبیین ظرفیت تاب آوری زیرساخت های حیاتی در این استان پرداخته است.

    روش شناسی:

    برای گرداوری داده ها توصیفی از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و برای بخش داده های تحلیلی از روش پیمایشی به صورت روش دلفی هدفمند استفاده شده است. در این راستا از نظرات 30 کارشناس و متخصص در دو مرحله، در زمینه موضوع تاب آوری زیرساخت های حیاتی و برنامه ریزی شهری و منطقه ای استفاده شد. مرحله اول به تبیین و تشریح موضوع، مراحل مدل، شاخص های مربوط به هر کدام از آنها و تایید از سوی کارشناسان و مرحله دوم به وزن دهی و کیفیت سنجی وضعیت زیرساخت های حیاتی استان در 5 زیرساخت برق، گاز، آب، مخابرات و حمل ونقل بر اساس مدل چرخه سازگاری تاب آوری و شاخص های تشکیل دهنده مراحل مدل پرداخته است. برای تجزیه و تحلیل نظرات کارشناسان و خروجی ها، از مدل شباهت به گزینه ایده آل فازی بهره برده شده است.

    یافته ها و بحث:

    تحلیل نتایج مربوط به شاخص های مرحله فروپاشی به عنوان اولین مرحله در مدل چرخه سازگاری تاب آوری برای زیرساخت های حیاتی استان به هنگام رخداد مخاطرات نشان می دهد که زیرساخت حیاتی برق در تمامی شاخص ها دارای کمترین وزن و متعاقبا ضعیف ترین کیفیت از منظر تاب آوری بوده و از منظر شاخص های یاد شده دارای اولویت بهبود بخشی است. تحلیل ظرفیت تاب آوری زیرساخت های حیاتی استان در مرحله سازماندهی مجدد به عنوان مرحله دوم مدل چرخه سازگاری تاب آوری نشان می دهد که زیرساخت برق در تمامی شاخص های این مرحله نیز دارای ضعیف ترین و پایین ترین رتبه بوده و نشان دهنده تاب آوری پایین این زیرساخت در استان خوزستان است. مرحله بهره وری سومین مرحله در مدل چرخه سازگاری تاب آوری برای اندازه گیری ظرفیت تاب آوری زیرساخت های حیاتی در استان است که نتایح این مرحله بیانگر آن است که زیرساخت حیاتی برق به مانند مراحل پیشین دارای کمترین رتبه کسب شده و ضعیف ترین کیفیت از لحاظ تاب آوری است. مرحله تعادل آخرین مرحله و کامل ترین مرحله در مدل چرخه سازگاری تاب آوری است که وضعیت شاخص های آن برای زیرساخت های حیاتی استان خوزستان نشان می دهد که تاسیسات برق باز دارای کمترین وزن ها و ضعیف ترین کیفیت از منظر تاب آوری در مرحله تعادل است.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان می دهند که بین زیرساخت های حیاتی استان، زیرساخت برق دارای وضعیت نامناسبی از منظر تاب آوری در هر چهار مرحله مدل بود. بعد از این زیرساخت، زیرساخت آب دارای وضعیت نامناسب تری بود و کمترین وزن ها را به خود اختصاص داد. همچنین زیرساخت های گاز، مخابرات و حمل ونقل، به ترتیب رتبه های سوم تا پنجم تاب آوری را در قالب مدل چرخه سازگاری تاب آوری در استان به دست آوردند. تحلیل نهایی کیفیت زیرساخت های حیاتی استان از منظر مراحل مدل چرخه سازگاری تاب آوری نشان داد که مرحله سازماندهی مجدد دارای ضعیف ترین کیفیت و متعاقبا اولویت بیشتری برای برنامه ریزی در راستای ارتقای کیفیت تاب آوری زیرساختی در استان خوزستان دارد.  نتایج این پژوهش می تواند راهگشای سیاست های مبتنی بر آمایش تاب آورانه زیرساخت های حیاتی استان در برابر مخاطرات طبیعی ناشی از تغییرات اقلیمی باشد.

    کلیدواژگان: زیرساخت، تغییرات آب و هوایی، چرخه سازگاری، تاب آوری، خوزستان
  • میلاد بابایی الیاسی*، ضیاء الدین توکلی، صابر محمدپور، محمد قمبری همدانی صفحات 107-121
    پیشینه و هدف

    آنچه از بررسی مطالعات پیشین استنباط می شود در رابطه با گردشگری ساحلی مطالعات متعدد و فراوانی در نقاط مختلف ایران و جهان انجام شده است اما در بحث زیبایی شناختی منظر طبیعی پیرامون سدها در توسعه گردشگری، کم تر پرداخته شده است. ازاین رو پژوهش حاضر ضمن بررسی این موضوع، محدوده سد سفیدرود منجیل را به عنوان منطقه ای که می توان با سرمایه گذاری در آن، موجب رونق و افزایش گردشگر شد، مطالعه کرده است.  نو بودن مطالعه حاضر در این نکته است که محقق به منظور کشف روابط بین زیبایی شناختی طبیعی و توسعه گردشگری ساحلی، ضمن مطالعه مجموعه ای وسیعی از مطالعات پیشین به تدوین دوباره متغیرهای اثرگذار بر اساس هدف این مطالعه اقدام کرده است. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش یا اثر مولفه های زیبایی شناختی منظر طبیعی پیرامون سدها در توسعه گردشگری ساحلی است.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی  و از حیث  روش، توصیفی - تحلیلی است. به منظور جمع آوری اطلاعات، از دو روش کتابخانه ای و میدانی و برای بررسی و تعیین چهارچوب نظری-کاربردی  عوامل زیبایی شناختی منظر طبیعی پیرامون سد سفیدرود در راستای توسعه گردشگری، از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. همچنین گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه ای با چهار متغیر مستقل (اقتصادی، اجتماعی_فرهنگی، کالبدی_عملکردی، محیطی) و یک متغیر وابسته (توسعه گردشگری ساحلی) با 24 گویه استخراج شد. بدین منظور تعیین  روایی پرسش نامه و  شاخص ها و گویه های انتخاب شده، از نظرات 6 نفر از اساتید و پژوهشگران شهرسازی و جغرافیای شهری استفاده و درنهایت پرسش نامه اصلاح و تایید شد. جامعه آماری پژوهش را اساتید و دانشجویان دکتری رشته های جغرافیا و  برنامه ریزی شهری و شهرسازی، کارشناسان و متخصصین حوزه گردشگری استان گیلان و شهر منجیل تشکیل داده که دانش کافی از گردشگری و شهر منجیل داشته اند. همچنین حجم نمونه بر مبنای نرم افزار Sample Power، تعداد 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. در ادامه به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخ گویی به سوالات پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شده است.

    یافته ها و بحث:

    در این پژوهش باتوجه به محاسبه GOF  براساس خروجی های نرم افزار اسمارت پی.ال.اس که مقدار 641/0 را نشان داد می توان گفت مدل از برازندگی قوی برخوردار است. بنابراین در ادامه تحلیل، محقق اجازه می یابد که به بررسی و آزمون سوال های تحقیق خود بپردازد. از این رو فرضیه تحقیق در سطح اطمینان 99 درصد و سطح معناداری صفر مورد تایید قرار گرفت. به گونه ای که میان عوامل کیفیت زیبایی شناختی محیطی به عنوان متغیر مستقل و توسعه و جذب گردشگر به عنوان متغیر وابسته رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین ضریب مسیر به دست آمده آن برابر با 881/0 و  گویای ضریب اثر بسیار قوی میان آن ها بوده است. پس می توان با اطمینان اذعان داشت که متغیر کیفیت زیبایی شناختی در همه ابعاد بررسی شده می تواند در ارتقاء گردشگری، اثرگذاری با شدت و جهت مثبت داشته باشد.

    نتیجه گیری

    جمع بندی نهایی پژوهش حاضر به این موضوع اشاره دارد که موفقیت در دستیابی به اهداف همه جانبه، به تعامل مستمر بین عوامل کلیدی و برنامه ریزی دقیق برای توسعه و بهبود گردشگری ساحلی در شهر منجیل وابسته است. بنابراین با توجه  به نتایج پژوهش، می توان اینگونه بیان نمود که موانع توسعه گردشگری در ساحل سد سفیدرود منجیل، وابسته به عناصری مانند عناصر کالبدی - عملکردی،  محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی - فرهنگی می باشد و تا زمانی که این معضلات مرتفع نشود، گردشگری در مناطق مذکور رشد قابل توجه ای نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، زیبایی شناختی، سد سفیدرود، کیفیت محیط، منجیل
  • رضا مطهر، سید عبدالهادی دانشپور* صفحات 122-143
    پیشینه و هدف

    زبان از مهم ترین ابداعات بشر در برقراری ارتباط است که از طریق آن افکار و احساس ها منتقل می گردد. زبان حاصل هم زیستی طولانی مدت بشر و نقش با اهمیتی در فرآیند تکامل آن ها ایفا کرده است. هر معرفت از پارادایمی برخاسته و با واژگان مختص خود تعریف می گردد؛ چراکه واژگان امکان انتقال دانش را فراهم ساخته و مبین دیدگاه معرفتی خود هستند. لذا به نظر می رسد کاربست غیردقیق آن ها به ویژه در فعالیت های پژوهشی، می تواند منجر به انحراف در تشخیص پارادایم فکری پژوهشگر شود و متعاقبا طرح پرسش و اهداف، راهکارهای نظری و عملیاتی، یافته ها و به ویژه نتایج پژوهش ها را مورد تردید قرار دهد. از این رو پژوهش حاضر سعی در تعریف صحیح واژه «چالش» و تبیین چارچوبی از معیارهای آن در حوزه پژوهش های شهری به ویژه گردشگری پایدار و سپس تحلیل محتوا مقاله های داخلی و خارجی گردشگری پایدار و در نهایت مقایسه تطبیقی شیوه نگرش آن ها با این واژه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این بخش به منظور کالبد شکافی پژوهش و تحلیل عناصر بنیادین ساختار روش شناسی آن ، از مدل اقتباسی پیازپژوهش، اثر ساندرز استفاده شده است. بر این اساس، پارادایم این پژوهش تفسیری انتقادی و منطق آن استفهام است؛ پژوهش از نوع کیفی و راهبرد گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است؛ روش پژوهش تحلیل محتوای سیستماتیک است که با هدف دستیابی به تعریفی جامع از واژه «چالش» در پژوهش های شهرسازان در حوزه موضوعی گردشگری پایدار، اطلاعات مورد نیاز خود را با مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه جمع آوری کرده و از روش تحلیل محتوای سیستاماتیک بهره برده است. به منظور تکمیل پرسشنامه ها، تعداد ده نفر خبره با روش نمونه گیری غیراحتمالی گلوله برفی انتخاب شده اند. در واقع این پژوهش ابتدا با تلفیق اشتراک تعاریف پژوهش های داخلی و خارجی از واژه چالش، سعی داشته است تا به تعریفی جامع از این واژه دست یابد و معیارهای آن را استخراج نماید؛ سپس روایی آن ها را به تایید خبرگان برساند. در مرحله بعد بر اساس معیارهای مستخرج و با استفاده از روش تحلیل محتوای سیستماتیک به بررسی و تفسیر نظام مند و جامع محتوای پژوهش های گردشگری پایدار و تحلیل نگرش پژوهشگران در خصوص واژه «چالش» پرداخته است. لذا پژوهش حاضر مبتنی بر پنج مرحله شامل تعیین هدف مطالعه، جمع آوری داده های پژوهش، کدگذاری واحدهای تحلیل، طبقه بندی و ارزیابی تفسیری از مقوله های انجام شده است.

    یافته ها و بحث:

    براساس نتایج این پژوهش تعریف مورد نظر واژه چالش در پژوهش های حوزه گردشگری عبارت است از: «چالش شرایط و موقعیت جدیدی است که مسایل و مشکلاتی را در حوزه های متعدد و ابعاد مختلف، از بیرون بر نظام شهری وارد می کند و مسیر آینده آن را تحت تاثیر قرار می دهد؛ چنان که با توجه به مقیاس آن، نظام شهری نیازمند به کارگیری مسیولانه و فعالانه کلیه توان های بالقوه و بالفعل خود به منظور ارایه راهکار های نویدبخش برای غلبه بر شرایط حاکم و رسیدن به اهداف مدنظر می باشد». درنهایت با توجه به واکاوی و مقایسه تطبیقی چهل مقاله داخلی و خارجی، براساس تعریف معیار، اینگونه به نظر می رسد که در حال حاضر، برای برخی از پژوهشگران داخلی فهم روشن و دقیقی از واژه چالش وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی تفاوت نگرش به واژه چالش در پژوهش های داخلی و خارجی، ترجمه لغوی این واژه در زبان فارسی می باشد؛ که بایستی در پژوهش های آتی کلیه جوانب کاربرد مفهوم این واژه و معیارهای آن را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: واژه شناسی، گردشگری شهری پایدار، تحلیل محتوا، سیستماتیک، چالش
  • بهرام ایمانی*، سمانه سارانی صفحات 144-162
    پیشینه و هدف

     عرصه های روستایی نشان می دهند سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های برای اجرای  برنامه ها و پروژه های روستایی، برخی  پیش برنده و بعضی  بازدارنده توسعه روستایی  بوده اند. ضروری است که با شناخت دقیق تر و بررسی بیشتر طرح ها و پروژه های توسعه روستایی،  بسترهای لازم را برای توسعه سکونتگاه های روستایی فراهم ساخت. با این حال، در منطقه زابل نیز برای تحقق طرح های توسعه روستایی، عوامل، محرک ها و پیشران ها و همچنین عوامل بازدارنده ای وجود دارد که لازم است شناسایی مورد بررسی قرار گیرند. چرا که برای  دستیابی به اهداف طرح های توسعه روستایی، شناسایی عوامل پیش برنده و بازدارنده موثر در تحقق پذیری طرح های توسعه روستایی  ضروری است. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف پژوهش حاضر، تحلیل عوامل موثر در تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی شهرستان زابل است.

    روش شناسی:

    روش شناسی  این پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و تحلیلی-توصیفی است. شیوه گردآوری اطلاعات پژوهش، روش ترکیبی کتابخانه ای- میدانی بوده و جامعه آماری، شامل کارشناسان در رشته های مختلف جغرافیا، مدیریت و اقتصاد، کارشناسان فرمانداری ها و استانداری استان سیستان و بلوچستان است. در این خصوص تعداد نمونه مورد مطالعه  80 نفر از اساتید و کارشناسان محلی، با استفاده از نمونه گیری غیر احتمالی  محاسبه و تعیین  شده است. نتایج به دست آمده از آزمون بارتلت که تقریبی از آماره کای دو هست برای شاخص های پژوهش در سطح معناداری 01/0≥p، کوچکتر از 5 درصد به دست آمد که نشان می دهد تحلیل عاملی برای شناسایی ساختار مدل عاملی، مناسب است.

    یافته ها و بحث:

    با توجه به ستون واریانس تجمعی نسبی، عوامل پیش برنده  موثر در تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی شهرستان زابل می تواند در بعد مدیریتی 03/70 درصد، بعد اقتصادی 86/80 درصد، در بعد اجتماعی 16/71 درصد، بعد کالبدی 02/66 درصد و بعد محیط طبیعی 43/47 درصد  تغییرپذیری (واریانس) متغیرها را توضیح دهند. عوامل پیش برنده موثر در تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی شهرستان  زابل در زمینه اقتصادی شامل بهره گیری از فرصت ها و توسعه اقتصادی، کارآفرینی طرح و  اشتغال زایی، در زمینه مدیریتی شامل نیازسنجی و تعهد اجرا، دانش و آگاهی و  فرآیند اجرا و مشارکت و در زمینه محیط طبیعی شامل بسترهای محیط زیستی و اکوتوریسم می باشند. با توجه به ستون واریانس تجمعی نسبی، عوامل بازدارنده می توانند در بعد مدیریتی 19/80 درصد، بعد اقتصادی 24/65 درصد، در بعد اجتماعی 17/76درصد، بعد کالبدی 17/82درصد و بعد محیط طبیعی 95/66 درصد از تغییرپذیری (واریانس) متغیرها را توضیح دهند. عوامل بازدارنده موثر در تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی شهرستان  زابل در زمینه مدیریتی شامل ناکارآمدی مشاوران، ضعف مدیریت و  برنامه خطی و تک بعدی نگری؛ در زمینه اقتصادی شامل سهل انگاری در برنامه توسعه اقتصادی؛ در زمینه کالبدی شامل فقدان برنامه ریزی زیرساختی و فقدان مقررات و برنامه مناسب بهسازی و  در زمینه محیط طبیعی شامل بسترهای محیط زیستی هستند

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که از بین پنج عامل مورد بررسی، عامل اقتصادی به عنوان مهمترین عامل پیش برنده  تحقق طرح های توسعه روستایی شناخته شد و عامل کالبدی به عنوان مهم ترین عامل بازدارنده تحقق اهداف طرح  های توسعه روستایی در شهرستان زابل هستند. به طوری که عامل اقتصادی با توجه به نقش مهم آن در توسعه روستایی و به ویژه تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی از مهم ترین عوامل پیش برنده بوده است. لذا عامل اقتصادی  باید مورد توجه مسیولین و برنامه ریزان توسعه روستایی قرار گیرند. همچنین نتایج بررسی عوامل بازدارنده تحقق طرح های توسعه روستایی در شهرستان زابل نشان داد که از بین پنج عامل شناسایی شده به ترتیب عامل مدیریتی اقتصادی، اجتماعی و عامل کالبدی و عامل محیط طبیعی مهم ترین بازدارنده موثر در تحقق پذیری اهداف طرح های توسعه روستایی شهرستان زابل هستند. از بین این بازدارنده ها عامل کالبدی مهم ترین عامل بازدارنده، نیازمند  توجه بیشتری است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، پیش برنده، بازدارنده، تحقق پذیری، شهرستان زابل
  • نرگس احمدی فرد، مجید سعیدی راد* صفحات 163-179
    پیشینه و هدف

    جمع بندی نتایج بررسی پیشینه تحقیق نشان می دهد توسعه گردشگری پایدار به دلیل اهمیت آن و آثار بالقوه مثبت و منفی که به همراه دارد بدون برنامه ریزی امکان پذیر نخواهد بود؛ لذا اتخاذ سیاست های اصولی از راه فرایند برنامه ریزی ها و مدیریت ضروری خواهد بود. بنابراین مدیریت شهری و روستایی می تواند با آگاهی از پیشران های کلیدی در راستای توسعه پایدار گردشگری حرکت نماید. بررسی ادبیات موضوع در این پژوهش نشان می دهد که در کنار توجه به توسعه پایدار گردشگری با تعیین پیشران های کلیدی در دنیای به شدت رقابتی در برنامه ریزی و مدیریت ها، نیاز به رویکردی خلاقانه نیز وجود خواهد داشت تا شاخص های مورد نظر، جهت بررسی با نگاهی خلاقانه تعیین و مورد بررسی قرار گیرند. بنابراین پژوهش پیش رو قصد دارد که با تکیه بر دیدگاه نوین برنامه ریزی و با استفاده از روش های خاص آینده پژوهی به شناسایی عوامل کلیدی موثر بر توسعه گردشگری خلاق شهرستان بروجرد بپردازد.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر از نظر ماهیت تحلیلی و اکتشافی مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی و روش پیمایشی و میدانی می باشد؛ همچنین به لحاظ گردآوری داده ها از نوع ترکیبی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل35 نفر از متولیان سازمان ها و کارشناسان متخصص مرتبط با موضوع در شهرستان بروجرد می باشد. در بخش کیفی جهت شناسایی  نیروهای پیشران و عدم قطعیت ها از مشاهده، پویش محیطی و مطالعات اسنادی، بحث های گروهی و مصاحبه نیمه ساختار یافته (تکنیک دلفی) و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. با نگاهی به رویکرد PESTEL، ابعاد و متغیرهای موثر بر توسعه گردشگری خلاق همچون ابعاد محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و... در این شهرستان مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با استفاده از نرم افزار MICMAC پیشران های کلیدی موثر بر توسعه گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد شناسایی و رتبه بندی شده اند.

    یافته ها و بحث:

    یافته های تحقیق و نحوه پراکنش متغیرها در صفحه پراکندگی جهت تعیین وضعیت پایداری و ناپایداری سیستم در محدوده مورد مطالعه، حاکی از ناپایداری سیستم است. یعنی گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد در وضعیت مناسبی قرار ندارد. در نهایت با توجه به رتبه های به دست آمده از تاثیرگذاری مستقیم و غیر مستقیم متغیرها، 10عامل کلیدی به عنوان شاخص های کلیدی موثر برتوسعه گردشگری خلاق شهرستان بروجرد انتخاب شدند که عبارتند از: «افزایش میدان های هوایی، ریلی و زمینی به شهرستان  »؛ «بازاریابی و حمایت از سرمایه گذاران  »؛ «دسترسی به شبکه جهانی نت  »؛ « ارتقای سطح زبان های خارجی و ارتباط با دانشگاه ها و صنعت  »؛ «ارتقای سطح دانش کارکنان واحدهای گردشگری»؛ « توجه به تنوع قومیتی و فرهنگی»  ؛ «مشارکت بومیان و توجه به اقشار آسیب پذیر» ؛ «حمایت از آیین ها و سنت های جامعه ی شهری و روستایی و برگزاری رویدادها»؛  «اخلاق مداری و حفظ امنیت اجتماعی» و «اشتغال زایی در بخش گردشگری». بدین ترتیب سناریوهای آینده وضعیت گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد  نیز می بایست بر اساس این عوامل طراحی شوند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده، چندین عامل کلیدی به عنوان شاخص های کلیدی موثر برتوسعه گردشگری خلاق شهرستان بروجرد در آینده انتخاب شدند که رتبه یک تا سه آن به ترتیب شامل افزایش میدان های هوایی، ریلی و زمینی به شهرستان، بازاریابی و حمایت از سرمایه گذاران و دسترسی به شبکه جهانی نت است. همچنین براساس یافته های تحقیق، پیشران های نهایی موثر بر گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد به ترتیب شامل «عوامل اجتماعی -فرهنگی با چهار پیشران» ، «عوامل اقتصادی با دو پیشران»، «عوامل آموزشی با دو پیشران» و« عوامل زیرساختی و کالبدی با یک پیشران» است. از مهمترین نتایج این تحقیق، وضعیت توزیع و پراکنش متغیرهای موثر بر گردشگری خلاق در شهرستان بروجرد می باشد که حاکی از ناپایداری وضعیت سیستم در محدوده مورد مطالعه است که نشان از لزوم توجه هر گونه برنامه ریزی با در نظر گرفتن عدم قطعیت های آینده و با بهره گیری از دانش آینده نگاری خواهد بود.

    کلیدواژگان: گردشگری خلاق، آینده پژوهی، پیشران های کلیدی، میک مک، شهرستان بروجرد
  • مرتضی قورچی*، محمدتقی رضویان، رقیه سلیمانی صفحات 180-200
    پیشینه و هدف

    شهرهای کنونی پتروپلیس هایی هستند که همه عملکردهای کلیدی آن ها، تولید، مصرف و حمل و نقل با تزریق انبوه نفت و سوخت های فسیلی تامین می شوند. چنین شهرهای با الگوی متابولیسم خطی سبب افزایش بی نظمی، اتلاف منابع و افزایش آلاینده ها در جاهای دیگری می شوند. متابولیسم شهری مانند یک لنز برای اندازه گیری عملکرد انسانی- طبیعی یک شهر عمل می کند و  روش مناسبی برای ارزیابی سطح پایداری شهر  است. رهیافت بازمولد با ادغام ورودی و خروجی های متابولیسم شهری در غالب تفکر بازمولد می تواند به عنوان پایه ای علمی برای شناسایی مشکلات محیط زیستی فعلی و ارتقاء دوباره سلامت اکوسیستم شهری مطرح باشد. بدین منظور این پژوهش به بررسی استفاده از معیارهای شهر باز مولد در پایداری متابولیسم شهر و سطح بندی آن ها می پردازد و از متابولیسم شهری به عنوان پایه ای برای سنجش معیار های پایداری استفاده می کند. در واقع این پژوهش به دنبال رفع شکاف مطالعاتی میان اصول باز مولدی و پایداری متابولیسم شهر است.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر، یک پژوهش اسنادی و تفسیری با رویکرد آمیخته است که به منظور تبیین مفاهیم و شاخص های سنجش پایداری متابولیسم شهری بر مبنای رهیافت شهر بازمولد، با استفاده از ادبیات نظری مرتبط، مطالعات انجام شده در این زمینه و در نهایت مقایسه رویکردهای نوین، انجام شده است. تحلیل محتوا به مثابه استراتژی پژوهش است. روش جمع آوری نیز بر مبنای اطلاعات کتابخانه ای است. در نهایت از یک فرایند کدگذاری انتخابی برای شناسایی روابط بین مفاهیم کلیدی، انجام سنتز موضوعی و پاسخ به سوالات استفاده شده که منجر به ارایه شاخص های نهایی پژوهش شده است. در ادامه برای سطح بندی شاخص ها از نظر اهمیت و اثرگذاری در سیستم پایداری، از مدل سازی تفسیری ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها و بحث :

    پس از تحلیل محتوا در متون و اسناد مرتبط با موضوع، مولفه های پایداری بر اساس چهار عنصر آب، انرژی، غذا و مواد استخراج شده اند. در رابطه با عنصر آب، معیارهای پایداری متابولیسم عبارتند از کاهش تولید با راندمان بالا، کاهش اتلاف و بازتولید آب است. در رابطه با معیار غذا، معیارهای پایداری متابولیسم بر کاهش ورود منابع، کاهش مصرف داخلی و بازیافت مواد غذایی تاکید دارد. در مبحث انرژی نیز معیارهای پایداری، تحت تاثیر معیارهای بازمولد همچون تولید انرژی بر اساس پتانسیل اکوسیستم، منابع تجدید پذیر و احیاء منابع اکوسیستم است. در بخش مواد نیز معیارهای پایداری چون کاهش تولید و بازیافت مواد در هماهنگی با اصول باز مولد می تواند به کاهش رد پای بوم شناختی، حفظ تنوع زیستی و پایداری منابع منتهی شود. همچنین شاخص های سنجش پایداری متابولیسم شهری بر مبنای معیارهای رهیافت شهر باز مولد در سه سطح دسته بندی شده که بیانگر میزان اهمیت و اثرگذاری هر سطح از شاخص ها در پایداری اکوسیستم شهرها است.                                    

    نتیجه گیری

    از آنجایی که این پژوهش به دنبال درک و بسط بینش بیشتر در خصوص نقش و جایگاه رهیافت بازمولد در پایداری متابولیسم شهری است، آنچه این پژوهش را از دیگر مطالعات متابولیسم شهری متمایز می کند پرکردن خلاء های متابولیسم شهری در درک پایداری سیستم ها با استفاده از نگاه رهیافت بازمولد است. نتایج بدست آمده نشان می دهند که تاثیر معیارهای بازمولد در پویایی مطالعات متابولیسم سبب شکل گیری جریان پایداری از روابط درونی سیستم شهری با سیستم برون منطقه ای می شود و از طریق این الگوی چرخشی می تواند در توسعه یکپارچه سرزمین سهم قابل توجهی داشته باشد؛ ضمن کاهش مصرف منابع، وابستگی به منابع ناپایدار را کمتر کند و اتکا به سرمایه های بومی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اکولوژی شهری، پایداری، شهر بازمولد، متابولیسم شهری
  • سیما محمدی، فراهم احمدزاده* صفحات 201-214
    پیشینه و هدف

     عوامل مختلفی تنوع زیستی یک اکوسیستم را تحت تاثیر قرار می دهند و یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک است. در اکوسیستم های خشکی بویژه جنگل ها، بستر خاک، زیستگاه گونه های متنوعی از بی مهرگان است. حلزون های زمینی بعنوان یکی از مهم ترین گروه های بی مهرگان خشکی زی در اکوسیستم های جنگلی بشمار می روند. یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر توزیع زیستی حلزون ها، ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک است. در این مطالعه ارتباط میان حضور حلزون ها و شش پارامتر خاک شامل اسیدیته (pH)، کلسیم کل (Ca)، منیزیم کل (Mg)، کلسیم تبادلی (Ca++)، منیزیم تبادلی++) (Mg و درصد رطوبت اشباع؛ بعنوان عوامل مهم تاثیر گذار در پراکنش حلزون های خشک زی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش شناسی:

     محدوده جغرافیایی مورد مطالعه این پژوهش، واقع در جنگل های هیرکانی ایران است. ایستگاه های نمونه برداری پس از بررسی های میدانی انجام شده در سه ناحیه جنگلی مختلف در شهرهای کردکوی، آمل و تنکابن انتخاب شدند. جهت اطمینان از یک ارزیابی جامع، نمونه برداری در هر جنگل در سه سایت مختلف صورت پذیرفت. برای انجام این مطالعه در مجموع 27 پلات نمونه برداری با ابعداد 3 متر × 3 متر در نه سایت مشخص شده بکار برده شد. شناسایی حلزون ها و تخمین تنوع زیستی با استفاده روش بارکدینگ DNA صورت پذیرفت. به منظور توصیف آماری جوامع مورد بررسی، مقادیر مربوط به فراوانی افراد (تعداد کل حلزون ها) و همچنین تنوع گونه ای آن ها به تفکیک جنگل ها برای هر سایت مشخص شد. آنالیز های مربوط به اندازه گیری فاکتورهای خاک با استفاده از روش های استاندارد آزمایشگاهی صورت پذیرفت. بمنظور کاهش ابعاد داده ها و تعیین متغیرهای اصلی از آنالیز تعیین مولفه اصلی (PCA) استفاده شد و جهت تعیین رابطه میان فاکتورهای فیزیکوشیمیایی خاک و حضور حلزون ها آنالیز همبستگی کانونی (CCA) مورد استفاده قرار گرفت. این آنالیز با مشخص نمودن میزان همبستگی بین پارامترها نشان می دهد که چگونه متغیرهای محیطی با توزیع گونه ها در مکان های مختلف مرتبط هستند. این آنالیزها با استفاده از نرم افزارR V.4.0.3  و بکارگیری بسته factoextra در این نرم افزار صورت پذیرفت.

    یافته ها و بحث:

    در مجموع تعداد 679 عدد حلزون در ایستگاه های نمونه برداری جمع آوری شد. نتایج درخت تبارشناختی و تعیین حدود گونه ای نشان داد که 37 سکانس بدست آمده متعلق به 10 OTU می باشند. نتایج آنالیز ANOVA تفاوت در فراوانی کل حلزون ها میان جنگل ها را معنی دار ارزیابی نموده است. فاکتورهای اصلی برای آنالیز CCA توسط PCA انتخاب شدند. CCA با استفاده از کلسیم کل، منیزیم کل و درصد رطوبت اشباع انجام شد و نتایج نشان داد آن ها رابطه مثبتی را با اکثر OTU ها و همچنین فراوانی حلزون ها داشتند. این فاکتورها نقش مهمی را در توزیع حلزون های خشکی زی ایفا می کنند. نیاز آن ها به کلسیم و منیزیم جهت بازسازی پوسته نیازی اساسی است. همچنین مناطق با خاک مرطوب تر زیستگاه های مطلوب تری را برای حلزون ها فراهم می کنند.

    نتیجه گیری

     در این پژوهش با در نظر گرفتن چند فاکتور کلیدی رابطه میان ویژگی های خاک و جامعه حلزون ها در بخش هایی از جنگل های هیرکانی مورد بررسی قرار گرفت و به ارایه یک ارزیابی کلی در مورد این ارتباط منتج شد. چنین مطالعاتی اطلاعاتی پایه ای را تولید می کنند که به توسعه یک شاخص زیستی بومی سازی شده بر پایه حلزون های خشکی زی ناحیه هیرکانی کمک می کند. استفاده از یک شاخص بومی در توسعه استراتژی های مدیریتی برای حفظ فون حلزون ها کاربردی است.

    کلیدواژگان: آنالیز همبستگی کانونی (CCA)، تنوع زیستی، درصد رطوبت اشباع، کلسیم، منیزیم
|
  • Parvaneh Sobhani, Afshin Danehkar * Pages 1-19
    Background and purpose

    Monitoring the trend of long-term Land Use (LU) changes in Protected Areas (PAs) and ecological risk assessment is one of the appropriate management methods for prevention of habitat destruction and threats in these areas. The Hara Protected Area (PA) is known as the largest natural habitat in the Persian Gulf and in terms of diversity in habitat form, there are three types of deltaic, island and coastal types with dense, low and thin covers. This area is also rich in flora and fauna and pristine natural landscapes. Therefore, it is necessary to control the process of changes caused by various human activities development and also to assess the ecological risk level caused by these activities. In this regard, the main research questions are: 1) What is the trend of LU changes in the studied area? 2) What is the ecological risk in this area? 3) Considering land use changes trend and ecological risk in the area, what is the status of the landscape pattern indicators?

    Materials and Methods

    In this study, from the topographic map of the studied area (on a scale of 1:25000) and satellite images of Landsat TM in 1989 and 1999, Landsat ETM+ in 2009 and OLI_TIRS in 2021 to evaluate LU changes and habitat integrity was used. In order to classify the images, the random forest algorithm was used and the accuracy of the classification was also evaluated using the overall accuracy obtained from the confusion matrix.To obtain the ecological risk index, distance sampling method was used in time scale. The studied area was divided into ecological risk assessment units with an area of 10 * 10 km. Then, based on the number of lost (damaged) landscape indicators in each year, ecological risk level was calculated and the obtained results were assigned to evaluation areas as the central pixel. In addition to measuring ecological risk level, from the landscape ‎Separation index (Si) to show the degree of dispersion of patches, from the landscape Fragmentation index (Fi) to check the integrity of the habitat, the Fractal Dimension index (FDi) ‎and Vulnerability (Vi) were also used to measure the geometric order and complexity of the ‎patches. ‎

    Findings and discussion

    Human activities development has caused significant changes in the structure and ‎function of the natural ecosystems of the land. Therefore, it is necessary to continuously ‎monitor and understand the spatial-temporal dynamics of LU changes and the resulting ‎ecological risk. Among the LU classes in the area, tidal zones ‎have the most increasing trend, and water areas show a decreasing trend. The results of the ‎ecological risk assessment also indicate that due to population growth, economic development, ‎and human activities, especially tourism, ecological risk level has increased in very high ‎and high levels classes. Fi, Si, Di, FDi, and Vi indices evaluation, also indicated that most ‎changes are related to mangrove forests and the distance between small forest patches has ‎increased.

    Conclusion

    According to the results, the mangrove forests of the Hara PA have experienced many changes in terms of size and quality over time, and despite their high importance, their distribution and expansion are decreasing due to human activities. In line with these changes, the landscape pattern of the Hara PA has also been affected and its quality has decreased. Accordingly, continuous control and monitoring of human activities to prevent the increase of ecological risk and the reduction of habitat quality in the PAs is essential, and according to the protection approaches, any ‎indiscriminate and unplanned exploitation is prohibited in these areas. ‎

    Keywords: Spatial-temporal, Habitat, Landscape, Protected area, Hara
  • Ahmad Hajarian * Pages 20-37
    Background and purpose

    In the literature and planning of tourism studies and tourism development, creativity and innovation are undoubtedly considered essential factors for development. Isfahan province, as one of the country's tourism hubs and the 7.8% share of this province in the development of digital technology, can play a significant role in development. According to the mentioned introduction, the rural areas of Isfahan province, which have the capacity and capability of tourism, have not used this opportunity as they should, and the residents of these areas have faced many problems, information and communication technologies as an effective component in to introduce, identify, expand and develop tourism in these areas, it can be fruitful. Therefore, the current research seeks to answer the following question: What are the effects of information and communication technology on the creation of creative tourism infrastructures in the studied area?

    Methodology

    The current research is applied research in terms of its purpose and causal research in terms of its nature. The statistical population of the research consisted of 3808 heads of households in 19 villages selected for tourism in Isfahan province. Cochran's formula was used to calculate the statistical sample size, and based on this, the sample size was estimated to be 349 households, which were selected by systematic random method from the rural community. Cronbach's alpha method was used in SPSS 22 to comply with the working principles and technique and to measure the reliability in compiling and setting up the questionnaire. The results indicate that the questionnaire has high reliability so the total reliability of the questionnaire is equal to 0.855. Also, while ensuring the normality of the data distribution, the Kolmogorov-Smirnov test was used to measure the data collected from the T-Tech test, and the structural equation model (Smart PLS) was used.

    Findings and discussion

    The results of the Pearson correlation test (assuring the normal distribution of the data) show that there is a positive and significant correlation between the dimensions of information and communication technology with the formation of creative tourism infrastructure at a significance level of less than 0.01, so with the increase in the use of information and communication and its dimensions, creative tourism infrastructure has also improved.  To investigate the impact of information and communication technology on creative tourism infrastructure, using the variance-based structural equation modeling approach, the independent and dependent variables of the research were entered into the structural equation model as latent variables and in the form of first-order factor models. All the indicators of the current research have a factor load of more than 0.4 and have high reliability and validity for measuring variables, and there is an acceptable correlation between the indicators. The relationship between indicators is significant and direct; According to the standard coefficients, 27.2% of the changes in the creative tourism infrastructure level are directly predicted by the creative process index. In general, according to the coefficient of determination (R2) for the variable of creative tourism infrastructure (0.967), it was found that the influence of rural information-communication technology on creative tourism infrastructure is strong.

    Conclusion

    Creative rural tourism can add new parts to the economic, social, cultural, and management dimensions of the village and create new opportunities for the development of the village on a national and transnational scale. In general, according to the coefficient of determination (R2) for the variable of creative tourism infrastructure (0.967), it was determined that the influence of rural information-communication technology (ICT) on creative tourism infrastructure is strong; And 99.7 percent of creative tourism infrastructure changes in the studied area are predicted by the use of rural information-communication technology. The value obtained for the GOF index (0.887), also confirms the very appropriate fit of the structural model of the research.

    Keywords: Digital Technology, Rural settlements, Creative Tourism Infrastructure, Isfahan
  • Shahin Khaledi, Farah Habib *, Hamid Majedi Pages 38-53
    Background and  purpose

    Sustainable and green approaches in architecture are expanding due to the importance of achieving goals of reducing carbon footprint and adapting to the consequences of global warming. The design and construction of smart green buildings have been considered as an efficient model in terms of energy consumption and meeting the needs of residents. Smart green buildings use the green Internet of Things and ICT. In addition to the proper management of energy, water, and waste, they affect the health and quality of the indoor environment, while the investment cost and higher selling price may limit their development. Therefore, this research aims to investigate the feasibility of green smart building concept implementation from the project beneficiaries’ perspective in Iran, analyzing the views of residents and home buyers.

    Methods

    This applied research uses an analytical-descriptive method based on desk research, field studies, and questionnaires. The effective factors in the application of smart green building concepts, as the innovation of the study, have been investigated with its goals including technology, energy saving, and creating a healthy and clean environment. A questionnaire with 39 questions was designed, encompassing four dimensions comprising the benefits of smart green building, factors affecting buyers' willingness, estimation of necessary cost for construction, and factors affecting the implementation of smart green concept in construction. Then, possible effective factors in the successful implementation of green building criteria were classified into three categories: leadership and responsibility, principles and techniques, and feedback and creating public trust. The research was conducted focusing on District 1 of Tehran in the northernmost part of the city, and the resident households with the ability to purchase a green residential unit with an added value equal to 10-31% compared to normal units formed the target statistical population. In the pre-test stage, the questionnaire was distributed among 30 individuals and the sample size was obtained by analyzing the data. After collecting the data, all statistical analyzes analyses were done using SPSS software.

    Findings and discussion

    The results of the survey of 62 responses to the questionnaire show that among the advantages of smart green buildings, energy efficiency, material efficiency, and land efficiency are more important, respectively. Most respondents believe that green smart buildings save maintenance costs and thus reduce energy demand for lighting, heating, and air conditioning. Economic incentives are the priority of policy measures, and granting tax discounts to buyers of green housing affects buyers' willingness. Labeling buildings and paying subsidized loans and grants are in the next positions. Moreover, half of the respondents estimated the added value needed to build a house or apartment with a green rating compared with a similar normal house or apartment to be more than 30%, which is congruent with previous studies. Buyers' willingness to pay additional prices rises with increasing income and 40.3% of respondents are willing to pay more to buy a green smart building as a new house or apartment.

    Conclusion

    To increase buyers’ willingness to pay extra, it is necessary to moderate the price of green buildings. Providing suitable platforms to raise public awareness about the concept of green building can help users and consumers to make proper decisions. Currently, green building is prioritized due to its environmental effects. Nevertheless, it is necessary to consider its potential economic and human benefits, which is one of the key points for the success of green buildings in the future. The successful implementation of the smart green building program requires defining the vision and technological instructions, preparing a road map, and then prioritizing and streamlining the construction and renovation projects with the aim of sustainability.

    Keywords: Green Building, Contamination Reduction, Environment, Energy saving
  • Rozhin Marzi, Mahmud Rezaei *, Toofan Haghani Pages 54-71
    Background and purpose

    The townscape combines traditional and modern elements shaped across different periods and styles. Some components evoke memories and a sense of belonging, while others hinder the recognition of the city's texture, failing to engage the senses. The theory of complexity seeks to reveal hidden orders within identifying elements, suggesting that spatial relationships follow specific mathematical formulas rather than random arrangements. Though complex, the resulting shape, form, and geometry contain a hidden order that imbues meaning, contributing to the identity and sense of belonging within a space. This research aims to connect physical complexity theory with townscape theories to interpret the complexity of physically identity-laden townscapes, particularly those with historical significance.

    Methodology

    This study employs a simultaneous descriptive-analytical and quantitative-qualitative approach. It comprises two main sections as the first delves into theoretical foundations related to fractals and their application in townscapes, examining historical context. The second part involves selecting and photographing townscapes in the historical context of Kermanshah city to measure their physical complexity. To calculate the fractal dimension, each photo is categorized into three scales as far, middle, and close distances. Fractal dimensions are calculated using "ImageJ" software for 14 images from seven historical townscapes, including elements added to the townscapes in different periods.

    Findings and discussion

    Calculating fractal dimensions for selected townscapes within the historical context of Kermanshah at varying distances revealed interesting patterns. It was observed that older townscapes featuring buildings and historical elements exhibit higher complexity compared to newer townscapes. When examining the fractal dimension at a middle distance, it became evident that historical townscapes, characterized by a strong physical identity, showcase increased physical complexity, which is accompanied by either a constant or slight decrease in complexity. This trend is reiterated in the near distance, demonstrating an escalation in physical complexity as one approaches the townscape with a more pronounced physical identity. In addition to changes in the fractal dimension, it is noteworthy that images at a far distance encompass more elements and components compared to the other two distances. Consequently, one might expect a decrease in the fractal dimension as details diminish in the overall image. However, this outcome was observed only in newer townscapes.

    Conclusion

    The results indicate that townscapes of Kermanshah with a stronger historical identity exhibit higher physical complexity than those lacking historical identity. Additionally, there is a direct correlation between fractal dimension (physical complexity) and subjective knowledge and meaning associated with the townscape. The evaluation of complexity from three different scales reveals that physical complexity is more consistent in historical urban townscapes compared to newer ones. Over time, townscapes become richer and more physically complex, provided newer elements contribute to the continuity of physical-visual content instead of disrupting it. In townscapes with a more complex urban identity, the similarity between old and new elements surpasses differentiation, emphasizing unity and continuity overabundance and transformation. Calculating these complexities is a valuable tool for monitoring damage to historical city sights and proposing solutions for preserving identity, continuity, and connection between the present and the future.

    Keywords: complexity, Continuity-Transformation, Differentiation- Similarity, townscape, Unity- Multiplicity, Physical Identity
  • Keramatola Ziari, Seyed Abass Rajaei *, Rasoul Darabkhani Pages 72-89
    Background and Purpose

    As one of the natural disasters, flood is one of the main challenges for developing countries, which affects many countries of the world every year along with the loss of life and money. In Iran, floods are one of the most frequent natural events that cause much damage due to human intervention in nature and urban development incompatible with natural factors. Many cities in Iran face geomorphological limitations in terms of the physical development process, which has caused these cities to develop towards unsuitable and flood-prone lands. Due to these conditions, Ilam is one of the cities that has expanded to the river bank. Weaknesses of urban management, on the one hand, and traditional crisis management (relying on relief and rescue after the crisis) have caused this city to suffer life and financial losses in the recent flood crisis. Based on the results of the investigations mentioned above and the future studies method, this article seeks to achieve a suitable model of flood crisis management in Ilam.

    Methodology

    The type of research is applied, and its research method is descriptive-analytical and survey. Documentary and field methods based on expert questionnaires have been used to collect information and understand the current situation. This survey extracted the effective dimensions and indicators based on theoretical studies. The future research method was used through Mic Mac software to achieve the goal and present the model and scenario. The statistical population includes experts related to the field of natural disasters and crisis management, including experts from the Red Crescent Society, the General Directorate of Crisis Management, the Regional Water and Sewerage Company, the University of Medical Sciences, the municipality, etc. (number of 30 people, sample size using the Delphi method).The spatial scope of the research is Ilam, the capital of Ilam province. The most important dimensions examined in this research are natural (soil type, permanent rivers, topography, rainfall regime), physical (worn-out texture, land use type, respect for neighbors, building density, city texture type, etc.), administrative (urban laws, construction supervision, surface water management, location of sensitive and vital uses, observance of privacy, a written system of crisis management, single urban management, coordination of executive systems, specialization in urban management, documentation and knowledge transfer system, implementation of local management, separation, and verification duties between urban institutions, appropriate financial allocation based on the program), economic (property, income, and insurance), socio-cultural (population density, public participation, public awareness).

    Findings and Discussion

    In the framework of behavioral and structural schools according to the reality of Ilam, this article has presented the appropriate model of flood crisis management in Ilam. Emphasizing school, social, and economic dimensions and relevant indicators have been developed to answer the article's question. According to the mentioned materials, the perspective used in this article can be called the perspective of structural and behavioral schools of urban flood crisis management under reality. Based on the facts of the mentioned schools, the relevant indicators have been set and compiled to achieve the appropriate model of flood crisis management in Ilam. Thirty-six key factors affecting the current situation of flood crisis management in Ilam, which experts have weighted, were investigated and quantitatively analyzed in Mic Mac software. Concerning the identified factors of the current crisis management (which is traditional), strategies appropriate to the current situation of flood crisis management in Ilam have been presented.

    Conclusion

    The results of the present research have shown that urban planning and especially urban management during the discussed periods has not been able to properly monitor the physical development of the city and the preservation of river privacy in Ilam. On the other hand, the structural measures of urban management in creating channels and urban flood routes show that implementation plans with appropriate studies on floods have not occurred in Ilam. Suppose the situation of the country's crisis management system is traditional, based on the theory of behavioral and structural schools according to reality. In that case, it is possible to present a suitable urban flood crisis management model, which is the example of Ilam. Moreover, the results of this research are confirmed and can be generalized to cities with similar conditions.

    Keywords: Crisis Management, Flood, Prevention, structure, Ilam
  • Mehrnoosh Hasanzadeh, MohammadBagher Heidarpanah * Pages 90-106
    Background and purpose

    The resilience approach has gained an important place in various sciences, including urban and regional studies, during the last two decades. This matter is very important in the balanced, flexible and wise arrangement of the basic infrastructures, especially in the areas that are exposed to climate change and the damages caused by it. The research literature shows that many analytical models and frameworks have been presented to measure the resilience of vital and infrastructure systems. One of the most important models for evaluating the quality and capacity of resilience in infrastructure systems is the resilience adaptation cycle model. Considering the importance of resilience of critical infrastructures in Khuzestan province, this research has explained the resilience capacity of critical infrastructures in this province using this model.

    Methodology

    For the collection of descriptive data, documentary and library studies were used, and for the analytical data part, a survey method was used in the form of a targeted Delphi method. In this regard, the opinions of 30 experts and specialists were used in two stages, in the field of resilience of critical infrastructures and urban and regional planning. The first stage is to explain and explain the subject, model stages, indicators related to each of them and confirmation by experts, and the second stage is to weigh and measure the quality of the province's vital infrastructures in 5 infrastructures of electricity, gas, water, telecommunications and transportation. The basis of the resilience adaptation cycle model and the constituent indicators of the stages of the model have been discussed. To analyze the opinions of experts and outputs, the model of similarity to the fuzzy ideal option has been used.

    Findings and discussion

    The analysis of the results related to the indicators of the collapse stage as the first stage in the resilience adaptation cycle model for the critical infrastructures of the province when hazards occur shows that the critical electricity infrastructure has the lowest weight in all indicators and subsequently weak. It is the highest quality from the point of view of resilience, and from the point of view of the mentioned indicators, it has the priority of improvement. The analysis of the resilience capacity of the province's vital infrastructures in the reorganization stage as the second stage of the resilience adaptation cycle model shows that the electricity infrastructure has the weakest and lowest rank in all the indicators of this stage. It shows the low resilience of this infrastructure in Khuzestan province. The productivity stage is the third stage in the resilience adaptation cycle model to measure the resilience capacity of critical infrastructures in the province, and the results of this stage indicate that the critical electricity infrastructure has the lowest rating and the weakest quality in terms of resilience, just like the previous stages. Is. The balance stage is the last stage and the most complete stage in the resilience adaptation cycle model, the status of its indicators for the critical infrastructures of Khuzestan province shows that the open power facilities have the lowest weights and the weakest quality from the perspective of resilience. It is in the equilibrium stage.

    Conclusion

    The results of this research show that among the vital infrastructures of the province, the electricity infrastructure had an unfavorable condition from the point of view of resilience in all four stages of the model. After this infrastructure, the water infrastructure had a worse condition and received the lowest weights. Also, the infrastructures of gas, telecommunications and transportation, respectively, obtained the third to fifth ranks of resilience in the form of the resilience adaptation cycle model in the province. The final analysis of the quality of critical infrastructures of the province from the point of view of the stages of the resilience adaptation cycle model showed that the reorganization stage has the weakest quality and subsequently has a higher priority for planning in order to improve the quality of infrastructural resilience in Khuzestan province. The results of this research can pave the way for policies based on the resilient design of the province's vital infrastructure against natural hazards caused by climate change.

    Keywords: climate change, Resilience, Infrastructure, Adaptation cycle, Khuzestan
  • Milad Babaei Eliasi *, Ziaddin Tavakkoli, Saber Mohammadpour, Mohammad Ghambari Hamedani Pages 107-121
    Background and purpose

    What is inferred from the review of previous studies, many studies have been conducted in different parts of Iran and the world in relation to coastal tourism, but less has been discussed in the aesthetic discussion of the natural landscape around dams in the development of tourism. Therefore, while investigating this issue, the current research has studied the area of ​​Sefidroud Manjil Dam as an area that can be prosperous and increase tourists by investing in it. Therefore, the novelty of the present study lies in the fact that to discover the relationship between natural aesthetics and the development of coastal tourism, while studying a large set of previous studies, the researcher has re-edited the influencing variables based on the purpose of this study. Therefore, the main goal of the current research is to investigate the role or effect of the aesthetic components of the natural landscape around the dams in the development of coastal tourism.

    Methodology

    The current research is in the category of applied research in terms of its purpose, and it is descriptive-analytical in terms of the nature and method of doing the work. To collect information, two library and field methods were used, which were used to examine the theoretical framework of the documentary and library method (books, theses, research, and articles) and to examine the aesthetic factors of the natural landscape around Sefidroud Dam in the direction of tourism development from studies Field and questionnaire tools have been used.Also, data collection was done through a questionnaire with four independent variables (economic, social-cultural, physical - functional, and Environmental) and one dependent variable (coastal tourism development) with 24 items. For this purpose, to ensure the validity of the questionnaire as well as the selected indicators and items, it was given to 6 professors and researchers of urban planning and urban geography, and after applying their opinions, the questionnaire was finally modified and approved. The statistical population of the research was formed by professors and doctoral students of geography and urban planning and urban planning, experts and specialists in the field of tourism in Guilan province and Manjil city, who had sufficient knowledge of tourism and Manjil city. Also, the sample size was based on Sample Power software, 30 people were randomly selected. In the following, to analyze the data and answer the research questions, the structural equation modeling method was used in the Smart PLS software environment.

    Findings and discussion

    In this research, according to the calculation of GOF based on the outputs of SmartPLS software, which showed a value of 0/641, it can be said that the model has a strong fit. Therefore, in the continuation of the analysis, the researcher is allowed to investigate and test his research questions. Therefore, the research hypothesis was confirmed at 99% confidence level and zero significance level. In such a way that there is a significant relationship between environmental aesthetic quality factors as an independent variable and tourist development and attraction as a dependent variable. Also, the obtained path coefficient is equal to 0/881, which indicates a very strong effect coefficient between them. So, it can be confidently acknowledged that the variable of aesthetic quality in all the investigated dimensions can have a strong and positive effect on the promotion of tourism.

    Conclusion

    The final summary of the current research indicates that success in achieving comprehensive goals depends on continuous interaction between key factors and detailed planning for the development and improvement of coastal tourism in Manjil city. Therefore, according to the results of the research, it can be stated that the obstacles to the development of tourism on the coast of Sefidroud Manjil Dam depend on elements such as physical - functional, environmental, economic and socio-cultural elements, and until these problems are not resolved, tourism There will be no significant growth in the mentioned areas.

    Keywords: tourism development, Aesthetics, Sefidroud Dam, environmental quality, Manjil
  • Reza Motahar, Seyed Abdolhadi Daneshpour * Pages 122-143
    Background and purpose

    Language is one of the most important human inventions in communicating. It seems that every knowledge arises from a paradigm and is defined with its own words; Because words make it possible to transfer knowledge and show their epistemological point of view. Also, specialized terms and their definitions have a basic role in transferring concepts and expanding science. Therefore, it seems that their imprecise application, especially in research activities, can lead to a deviation in the recognition of the researcher's intellectual paradigm and subsequently question the question and objectives, theoretical and operational solutions, findings and especially the research results. Therefore, the present study tries to define the word "challenge" correctly and explain a framework of its criteria in the field of urban research, especially sustainable tourism, and then analyze the content of domestic and foreign articles on sustainable tourism and finally compare their attitude with this term.

    Methodology

    In this section, in order to dissect the research and analyze the fundamental elements of its methodological structure, the adapted model of onion research by Saunders has been used. Based on this, the paradigm of this interpretative-critical research and its logic is questioning; The research is qualitative and the information gathering strategy is a library; The research method is systematic content analysis, which with the aim of achieving a comprehensive definition of the word "challenge" in the researches of urban planners in the subject area of sustainable tourism, collected the necessary information through library studies and questionnaires and used the systematic content analysis method. In order to complete the questionnaires, ten experts were selected by non-probability snowball sampling method. In fact, this research has tried to achieve a comprehensive definition of the word challenge by combining the common definitions of domestic and foreign researches and extracting its criteria; Then confirm their authenticity by experts. In the next step, based on the extracted criteria and using the method of systematic content analysis, the systematic and comprehensive review and interpretation of the content of sustainable tourism research and the analysis of researchers' attitude regarding the word "challenge" have been done. Therefore, the current research is based on five stages, including determining the purpose of the study, collecting research data, coding the units of analysis, classification and interpretive evaluation of the conducted categories.

    Findings and discussion

    Based on the results of this research, the desired definition of the word "challenge" in tourism research is: "A challenge is a new condition and situation that introduces issues and problems into various areas and dimensions, from outside the urban system, and influences its future trajectory; depending on its scale, the urban system requires the responsible and active deployment of all its potential and actual capabilities in order to provide promising solutions to overcome prevailing conditions and achieve desired goals." Ultimately, based on a comparative analysis of forty domestic and foreign articles, it seems that currently, some domestic researchers do not have a clear and accurate understanding of the term "challenge" according to the defined criteria.

    Conclusion

    It appears that one of the main reasons for the difference in attitude towards the term "challenge" in domestic and foreign research is the literal translation of this term into Persian; which should be considered in future research to take into account all aspects of the concept and its criteria.

    Keywords: content analysis, Challenge, Systematic, Sustainable Urban Tourism, terminology
  • Bahram Imani *, Samaneh Sarani Pages 144-162
    Background and purpose

    The rural areas show that the policies and planning of some of the implemented rural programs and projects have played a leading role, and some have played a hindering role in rural development. Moreover, it is necessary to provide the necessary foundations for the development of rural settlements by knowing more precisely and examining more plans and projects of rural development. However, in this region, for the realization of rural development plans, there are factors, drivers, and drivers as well as inhibiting factors that need to be identified and investigated. Because it is necessary to achieve the goals of rural development plans, it is necessary and necessary to identify the effective promoting and hindering factors in realizing rural development plans. Considering the importance of this issue, this research aims to analyze the effective factors in realizing the goals of the rural development plans of Zabol.

    Methodology

    The methodology of this research is applied and analytical-descriptive according to the purpose. The method of collecting research data was a combined library-field method. The statistical community includes experts in various fields of geography, management, and economics, experts from governorates and governorates of Sistan and Baluchestan province. In this regard, the number of samples studied was 80 local professors and experts, which was calculated and obtained using non-probability sampling. The results obtained from Bartlett's test, which approximates the chi-square statistic, were obtained for research indicators at a significance level of p≥0.01, smaller than 5%, which shows that factor analysis is suitable for identifying the structure of the factor model.

    Findings and discussion

    According to the column of relative cumulative variance, the effective driving factors in the realization of the goals of rural development plans of Zabol can be in the management dimension 70.03%, the economic dimension 86.86%, the social dimension 71.16%, the physical dimension 66.02% and the natural dimension explain 47.43% of the variability (variance) of the variables. Effective driving factors in realizing the goals of rural development projects of Zabol in the economic field, including taking advantage of opportunities and economic development, project entrepreneurship, and job creation, in the management field, including needs assessment and implementation commitment, knowledge and awareness and the process of implementation and participation, and in the natural context, include environmental platforms and ecotourism. Based on the relative cumulative variance column, the inhibiting factors can be 80.19% in the management dimension, 65.24% in the economic dimension, 76.76% in the social dimension, 82.17% in the physical dimension and 66.95% in the natural dimension of variability. variance) to explain the variables. The effective inhibiting factors in realizing the goals of rural development plans of Zabol in the field of management include inefficiency of consultants, weak management, linear plan, and one-dimensional approach; in the economic field, including negligence in the economic development program; in the physical field, including the lack of infrastructural planning, regulations, and proper improvement program; and in the natural context, including environmental substrates.

    Conclusion

    The research results showed that among the five investigated factors, the economic factor was recognized as the most important factor promoting the realization of rural development plans and the physical factor as the most important factor hindering the realization of the goals of rural development plans in Zabol. So that the economic factor has been one of the most critical driving factors due to its essential role in rural development and especially the realization of the goals of rural development plans; therefore, the economic factor should be taken into development planners. Also, the investigation of the inhibiting factors of the rural development plans in Zabol showed that economic, social, physical, management and natural factors are the most important effective inhibitors in realizing the goals of the rural development plans in Zabol. Among these inhibitors, the physical factor is the most important inhibitory factor that must be considered.

    Keywords: Inhibiter, promoter, Feasibility, Rural Development, Zabol
  • Narges Ahmadifard, Majid Saeidirad * Pages 163-179
    Background and purpose

    The summary of the results of the research background shows that the development of sustainable tourism will not be possible without planning due to its importance and the potential positive and negative effects it brings. Therefore, it will be necessary to adopt fundamental policies through the process of planning and management. Therefore, urban and rural management can move towards the sustainable development of tourism with the knowledge of key drivers. The literature review of the subject in this research shows that in addition to paying attention to the sustainable development of tourism by determining the key drivers in a highly competitive world in planning and management, there will also be a need for a creative approach in order to examine the desired indicators with Determined and examined from a creative point of view. Therefore, the current research aims to identify the key factors affecting the development of creative tourism in Borujerd County by relying on the new perspective of planning and using special futures studies methods.

    Methodology

    The current research is analytical and exploratory in nature and based on the futures studies approach and survey and field method; it is also of a mixed type in terms of data collection. The statistical population of the research includes 35 people from the trustees of organizations and experts related to the subject in Borujerd County. In the qualitative part, in order to identify the driving forces and uncertainties, observation, environmental scanning and documentary studies, group discussions and semi-structured interviews (Delphi technique) were used, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used. Looking at the PESTEL approach, the dimensions and variables affecting the development of creative tourism, such as environmental, economic, social and cultural dimensions, etc. in this County were examined and finally, by using MICMAC software, the key drivers affecting the development of creative tourism in Borujerd County has been identified and ranked.

    Findings and discussion

    The findings of the research and the distribution of the variables in the distribution plane to determine the state of stability and instability of the system in the studied area indicate the instability of the system. It means that creative tourism in Borujerd County is not in a good condition. Finally, according to the ranks obtained from the direct and indirect influence of the variables, 10 key factors were selected as key indicators effective on the development of creative tourism in Borujerd County, which are: "Increasing air, rail and ground lines to the County "; "Marketing and supporting investors"; "Access to the global network"; "Improve the level of foreign languages and communication with universities and industry"; "Improving the level of knowledge of employees of tourism units"; "Attention to ethnic and cultural diversity"; "Participation of natives and attention to vulnerable groups"; "Supporting the rites and traditions of urban and rural society and holding events"; "Oriental ethics and maintaining social security" and "Employment in the tourism sector". Thus, the future scenarios of creative tourism in Borujerd County should be designed based on these factors.

    Conclusion

    Based on the results obtained, several key factors were selected as key indicators effective for the development of creative tourism in Borujerd County in the future, which ranks from one to three, respectively, including the increase of air, rail and ground lines to the city, marketing and support for investors and Access to the global network. Also, based on the findings of the research, the final drivers affecting creative tourism in Borujerd County include "social-cultural factors with four drivers", "economic factors with two drivers", "educational factors with two drivers" and "infrastructural and physical factors with one driver " respectively. One of the most important results of this research is the state of distribution and dispersion of the variables affecting creative tourism in Borujerd County, which indicates the instability of the system in the study area, which shows the need to pay attention to any planning considering the uncertainties of the future and with Taking advantage of knowledge will be foresight.

    Keywords: Futures Studies, Borujerd, Key drivers, Creative Tourism, Micmac
  • Morteza Ghourchi *, MohammadTaghi Razavian, Roghayeh Soleimani Pages 180-200
    Background and purpose

    Current cities are petropolises, where all key functions, including production, consumption, and transportation, are reliant on massive injections of oil and fossil fuels. These cities, characterized by a linear metabolism pattern increase disorder, resource waste, and pollution in other regions. Urban metabolism acts as a lens for measuring a city's human-natural function and it is a suitable method for evaluating the level of urban sustainability. The regenerative approach, by integrating the inputs and outputs of urban metabolism within a regenerative mindset, serves as a scientific foundation for identifying current environmental issues and revitalizing urban ecosystem health. This study aims to examine the use of generative city criteria in urban metabolism sustainability and their categorization, utilizing urban metabolism as a basis for assessing sustainability criteria. Essentially, this research aims to bridge the gap between regenerative principles and sustainability of urban metabolism.

    Methodology

    This research adopts a mixed documentary and interpretive approach, utilizing relevant theoretical literature, studies conducted in the field, and a comparison of new approaches to explicate the concepts and indicators for measuring urban metabolism sustainability based on the regenerative city approach. Content analysis is employed as the research strategy, and data collection relies on library resources. Ultimately, a selective coding process is used to identify relationships between key concepts, conduct thematic synthesis, and address research questions, resulting in the presentation of final research indicators. Furthermore, a structural interpretive modeling is employed to categorize the indicators based on their importance and impact on the sustainability system.

    Findings and discussion

    Through content analysis of relevant texts and documents, sustainability components are derived based on four elements: water, energy, food, and materials. Regarding the water element, sustainability criteria for urban metabolism involve reducing production with high efficiency, minimizing waste, and promoting water recycling. For the food element, sustainability criteria emphasize reducing resource inputs, minimizing domestic consumption, and promoting food recycling. In the energy sector, sustainability criteria are influenced by regenerative factors, such as energy production based on ecosystem potential, renewable resources, and ecosystem resource restoration. In the materials sector, sustainability criteria, such as reducing production and promoting material recycling in alignment with regenerative principles, contribute to reducing the ecological footprint, preserving biodiversity, and ensuring resource sustainability. Additionally, indicators for assessing urban metabolism sustainability based on the regenerative city criteria are categorized into three levels, representing the importance and effectiveness of each indicator level in urban ecosystem sustainability.

    Conclusion

    This research aims to enhance understanding and insights into the role and significance of the regenerative approach in urban metabolism sustainability. What sets this study apart from other urban metabolism studies is the integration of urban metabolism gaps within the framework of regenerative thinking for comprehending sustainability in systems. The findings demonstrate that the influence of regenerative criteria on metabolism studies enhances the comprehension of sustainability journals through the intrinsic relations between the urban system and the extra-regional system. This circular pattern can significantly contribute to integrated land development, reducing resource consumption, minimizing reliance on unstable resources, and increasing dependence on ecological capital.

    Keywords: Urban ecology, Sustainability, regenerative city, urban metabolism
  • Sima Mohammadi, Faraham Ahmadzadeh * Pages 201-214
    Background and purpose

    Biodiversity within ecosystems is intricately linked to a various factor, with soil physicochemical characteristics standing out as pivotal contributors. The soil, particularly in forests, functions as a dynamic habitat supporting a diverse array of organisms, including land snails, which play a significant role in forest ecosystems. This study focuses on unraveling the intricate correlation between the presence of land snails and six key soil parameters: pH, total calcium (Ca), total magnesium (Mg), exchangeable calcium (Ca++), exchangeable magnesium (Mg++), and soil Saturation Moisture percent. These factors are investigated as crucial elements influencing the distribution patterns of land snails.

    Methodology

    The research was conducted in the Hyrcanian forests of Iran, specifically targeting three distinct forest regions situated in Kordkoy, Amol, and Tonekabon. These areas were designated as sampling sites during field surveys. To ensure a comprehensive and representative approach, sampling was conducted at three distinct locations within each forest, resulting in a total of 27 sample plots, each measuring 3 m × 3 m for detailed ecological assessment. The identification of snails and the evaluation of biodiversity were enhanced by employing DNA barcoding techniques. Snail abundance and species diversity were measured at each forest site, offering valuable insights into the ecological dynamics of these ecosystems. This quantification process provided a comprehensive understanding of the population density of snails and the variety of species present in each forest location. The analysis of soil factors involved laboratory methods, and Principal Component Analysis (PCA) was utilized to simplify the multidimensional data. It identified important variables for subsequent Canonical Correspondence Analysis (CCA), a sophisticated statistical technique. This comprehensive approach played a pivotal role in unraveling intricate relationships between soil physicochemical factors and the presence of snails. The analysis not only clarified the correlations between environmental variables and species distribution within the forests but also offered profound insights into the nuanced interplay shaping the ecological dynamics of these ecosystems.

    Findings and discussion

    A total of 679 snails were collected from the sampling stations, and phylogenetic tree analysis along with species delimitation revealed 37 sequences belonging to 10 Operational Taxonomic Units (OTUs). ANOVA results indicated significant variations in snail abundance among the forests. Following PCA, key factors for CCA were identified, and CCA, utilizing total calcium, total magnesium, and soil saturation moisture percentage as factors, demonstrated a positive correlation with most OTUs and snail abundance. These factors are vital in shaping the distribution and biodiversity of land snails. Land snails need Ca and Mg to restore the shell. Also, areas with moist soil are more favorable habitats for Snails provide.

    Conclusion

    In conclusion, this research establishes a foundational understanding of the intricate relationship between soil properties and snail communities in sections of the Hyrcanian forests. The insights gained from such studies contribute fundamental information essential for developing a native biodiversity index based on land snails. This index, in turn, holds promise for informing the formulation of effective management strategies aimed at conserving the diverse fauna of land snails within these ecologically vital forest ecosystems.

    Keywords: Canonical correlation analysis (CCA), biodiversity, Saturation Moisture Content, Calcium, Magnesium