فهرست مطالب

نشریه اخلاق پژوهی
پیاپی 18 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرحیم سلیمانی* صفحات 5-30

    چرا باید انسان عملی انجام دهد که نه تنها برای او سودی ندارد، بلکه زیان بار است و تنها برای دیگران مفید است؟ در متون مقدس ادیان ابراهیمی، در پاسخ به این پرسش، سه ضلع مثلث «خدا»، «انسان» و «دیگران»، برجسته می شود. انسان باید برای خدا به دیگران نیکی کند تا خداوند به او پاداش دهد. بنابراین، در نهایت، «خود» واقعی و اصیل انسان است که از اخلاقی زیستن سود می برد. سخن این است که این پاسخ با اینکه مبنایی برای عمل اخلاقی فراهم می آورد، ولی همه مشکل را حل نمی کند. درست است که در این متون مقدس، مثلثی این گونه وجود دارد، اما اینکه انسان برای خود، حتی خود واقعی و اصیل، اخلاقی زندگی کند، مطلوب اصلی و آرمانی نیست، بلکه مطلوب آرمانی آن است که انسان به خاطر خود خوبی، خوبی کند؛ زیرا در انسان بارقه ای از الوهیت وجود دارد و نیز به تعبیر قرآن مجید، آدمی فطرتا حق پرست است.

    کلیدواژگان: اخلاق، متون مقدس، ادیان ابراهیمی، ازخودگذشتگی، دلیل ایثار
  • فاطمه نیازکار*، معصومه حافظی صفحات 31-60

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه جنسیت و مسیولیت پذیری اخلاقی از منظر آیه الله جوادی آملی و تطبیق آن با برخی دیدگاه ها در حوزه روان شناسی، جامعه شناسی و از منظر فمینیسم، پرداخته و در صدد پاسخ به این پرسش است که آیا مسیولیت پذیری در بعد فردی، خانوادگی و اجتماعی جنسیت پذیر است؟ و به لحاظ اخلاقی، آیا مردان مسیولیت پذیرتر هستند یا زنان؟ بر مبنای دیدگاه آیه الله جوادی آملی و با توجه به یافته های این پژوهش، مسیولیت پذیری اخلاقی، جنسیت ناپذیر است و هر یک از زنان و مردان به یک میزان به لحاظ اخلاق مسیولیت پذیرند و البته، در بعد خانوادگی، زنان از مسیولیت پذیری اخلاقی بیشتری نسبت به مردان برخوردارند. به رغم آنکه نگاه و نظر برخی روان شناسان و همچنین فمینیست ها - در خصوص مسیولیت پذیرتر بودن اخلاقی زنان در خانواده - با نگاه آیه الله جوادی آملی همسو و همراستاست، در زمینه میزان مسیولیت پذیری زنان و مردان به لحاظ اجتماعی، اختلاف نظرهایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: جنسیت، مسئولیتپذیری اخلاقی، جنسیت پذیری، فلسفه اخلاق، آیت الله جوادی آملی
  • سید محمد حسینی سورکی* صفحات 61-78

    ارایه اصول راهنما برای تصمیم گیری در موقعیت های پیچیده و برآمده از تعارض/ تزاحم الزامات اخلاقی، همواره یکی از مهمترین دغدغه های فیلسوفان اخلاق بوده است. دیوید راس - فیلسوف اخلاق شهیر معاصر - با التفات و اشراف به زوایا و ضعف های نظریه های هنجاری پیشین و بویژه نگاه و نظریه وظیفه گرایانه ایمانویل کانت - با اتکا به تمایز ابداعی و ادعایی میان «وظایف واقعی» و «وظایف در نگاه نخست» - در صدد برآمد تا راه و روزنه ای برای حل و منحل کردن مشکل تزاحمات اخلاقی بیابد. تکثرگرایی و انعطاف پذیری از ویژگی ها و به ادعا و اذعان بسیاری، از مزیت های معتنا به نظریه وظیفه گرایانه راس است که به جهت الهام و اثر پذیری از شیوه شهودگرایانه جی. ای. مور، به «شهودگرایی اخلاقی» موسوم و معنون شده است. در این مقاله پس از اشاره به عناصر و اصول نظریه نوآورانه دیوید راس و واکاوی مناشی و مقومات انگاره «وظایف در نگاه نخست»، کارایی و کامیابی این رویه و رهیافت بدیع و بنیادین در حل دشواره های اخلاقی و تسهیل فرایند تصمیم گیری در موقعیت های پیچیده اخلاقی، تحلیل و نقد شده است.

    کلیدواژگان: وظیفه گرایی اخلاقی، وظایف در نگاه نخست، دیوید راس، شهودگرایی اخلاقی، تزاحم اخلاقی
  • معصومه سادات سالک*، مهدی علیزاده صفحات 79-104

    رفتارگرایی و رویکردهایی که رفتار، بخشی از بنیاد تیوریک آن را تشکیل می دهد متاثر از انگاره تاثیرگذاری عوامل محیطی و درونی بر رفتار، پایه رشد اخلاقی را رفتار، تاثیر دیگران و موقعیت های محرک دانسته و مکانیسم اکتساب آن را از طریق شرطی شدن و الگو قرار دادن دیگران معرفی می کنند. البته، با توجه به ویژگی های الگوپذیر، الگو و نیز موقعیتی که رفتار اخلاقی در آن شکل گرفته و بروز می یابد، تاثیرگذاری و کارآیی الگوبرداری رفتار اخلاقی، پیچیدگی خاص خود را خواهد داشت و با ورود مولفه های شناختی دیدگاه های تعدیل یافته تر رفتارگرایی مانند بندورا این پیچیدگی مضاعف می شود. در حالی که تحلیل یادگیری و آگاهی، جبر محیطی، داوری و ارزش اخلاقی از منظر طیف های مختلف رفتارگرایی از نوع رادیکال تا انواع تعدیل یافته تر متفاوت بوده و با ورود متغیر جنسیت، احتمال تغییر در فرایند و مکانیسم کنش گری اخلاقی افراد وجود دارد در این مقاله تلاش شده تا به روش کتابخانه ای و با شیوه تحلیلی۔ توصیفی، بحث جنسیت پذیری اخلاق از منظر طیف های مختلف روان شناسی رفتارگرا و با تمرکز بر تحلیل مولفه های موثر در کنشگری اخلاقی واکاوی شود. طبق یافته های این تحقیق، تاثیر جنس بر فاعلیت اخلاقی در رویکردهای تعدیل یافته تر رفتارگرایی تایید می شود؛ هرچند این تاثیر در رویکردهای رادیکال می تواند به صورت غیر مستقیم قابل پیگیری باشد.

    کلیدواژگان: رفتارگرایی، روان شناسی اخلاق، جنسیت، فاعل اخلاقی
  • مهدی فصیحی رامندی* صفحات 105-124

    مطالعات بینارشته ای میان اخلاق و علوم دیگر از جمله روان شناسی، زمینه های مناسبی برای تولید دانش اخلاقی فراهم آورده و البته، در این راستا، توجه به ظرفیت های نو و کارآمد دانشهای گوناگون از جمله روان شناسی ضروری است. تبیین تحول فهم اخلاقی از منظر روان شناسی فرهنگی که اندکی بیش از یک دهه از عمر آن می گذرد، حاوی نکات و ظرفیت های قابل توجه و ساختارشکنانه در تولید دانش اخلاق است. پرسش اصلی مقاله این است که رویکرد روان شناسان فرهنگی به فهم افراد از اخلاق چیست و این رویکرد چه ظرفیت هایی را برای تبیین اخلاق و تحول آن به همراه خواهد داشت. ابعاد مطالعات تحول اخلاقی از منظر روان شناسی فرهنگی آن چنان که باید و شاید تبیین نشده اند و از همین رو - در این مقاله - با روش توصیفی۔تحلیلی، مهم ترین ظرفیت های نوآورانه این نظریه تبیین و تحلیل شده است. نتایج این تحقیق، بر پنج ظرفیت بسیار مهم و کلان در رشد اخلاقی - از منظر روان شناسی فرهنگی - تاکید دارد که عبارتند از خوانش نمادین از فرهنگ، نقد دوگانه های پایدار، نقد روش شناسی غالب، پیوند دین و معنویت در اخلاق، و نسبیت گرایی عملی.

    کلیدواژگان: فرهنگ، روان شناسی فرهنگی، رشداخلاقی، درک اخلاقی
  • حسین زارع*، سعید کاظمی، میترا بهرامی صفحات 125-142

    آثار و اندیشه های شیخ طوسی  -  عالم بلندآوازه و بنام امامیه و رییس حوزه کلامی بغداد  - همواره اثرگذار و الهام بخش بوده و بویژه نوع نگاه او به انسان، تاثیر بسزایی در نظریه اخلاقی اش داشته است. در این مقاله، با روش توصیفی ۔ تحلیلی، به بیان مبانی و دیدگاه های کلامی شیخ طوسی ناظر به ابعاد وجودی انسان پرداخته شده و میزان تاثیرگزاری این مبانی در نظریه اخلاقی او تبیین شده است. شیخ طوسی در حوزه الزام اخلاقی یک فضیلت گرای وظیفه محور است و در بحث از فطرت و نقش آن در اخلاق، بر بدیهی بودن فطریات در کشف احکام و گزاره های اخلاقی تاکید دارد و به لحاظ معرفت شناختی آن را بر شناخت عقلی مقدم می دارد. این رویکرد، مبین مبنا گرایی در حوزه توجیه است و به قبول قضایای بدیهی در ساحت حکمت نظری و عملی می انجامد. شیخ طوسی، همچنین التزام به گزاره های فطری را مایه شکوفایی و توسعه اخلاق می داند که سبب می شود سر از شناخت گرایی اخلاقی (واقع گرایی) درآورد.

    کلیدواژگان: مبانی کلامی اخلاق، شیخ طوسی، انسان، انسان شناسی
|
  • Abdorrahim Soleimani * Pages 5-30

    What drives a person to engage in actions that not only offer no personal benefit but also potentially cause harm, while only benefiting others? The sacred scriptures of the Abrahamic religions address this question by highlighting a triangular relationship between God, humanity, and others. It is emphasized that individuals should perform acts of kindness towards others for the sake of God, with the expectation of receiving divine rewards. Ultimately, it is the genuine and true essence of a human being that reaps the benefits of living an ethical life. While this answer forms the basis for ethical conduct, it does not completely resolve the underlying complexities. While it is true that these sacred texts present a triangular relationship, it is not the primary or ultimate objective for individuals to live ethically solely for themselves, even in alignment with their authentic selves. Rather, the ideal aim is for individuals to pursue goodness for the sake of goodness itself, recognizing the divine spark within them. According to the interpretation of the Noble Quran, it is inherent in human nature to incline towards righteousness.

    Keywords: Ethics, sacred scriptures, Abrahamic faiths, selflessness, justification of sacrifice
  • Massomeh Hafezi Pages 31-60

    This arthicle examines the relationship between gender and ethical responsibility from the perspective of Ayatollah Javadi Amoli, and compares it with some viewpoints in the fields of psychology, sociology, and feminism. It seeks to answer the question of whether responsibility is gender-dependent in individual, familial, and social dimensions. Ethically speaking, are men more responsible than women? Based on Ayatollah Javadi Amoli's perspective and the findings of this study, ethical responsibility is not gender-dependent, and both men and women are equally responsible in ethical terms. However, in the familial dimension, women tend to exhibit higher levels of ethical responsibility compared to men. Although some psychologists and feminists align with Ayatollah Javadi Amoli's perspective regarding the greater ethical responsibility of women in the family, there are differing opinions regarding the social dimension of responsibility between men and women.

    Keywords: gender, ethical responsibility, gender-dependence, ethics philosophy, Ayatollah Javadi Amoli
  • S. Mohammad Hoseini Souraki * Pages 61-78

    Providing guiding principles for decision-making in complex situations arising from ethical conflicts has always been one of the most important concerns of moral philosophers. David Ross, a renowned contemporary moral philosopher, with a critical examination of the shortcomings of previous normative theories, particularly the perspective and theory of duty-based ethics by Immanuel Kant, aimed to find a way to resolve ethical conflicts by introducing the distinction between "actual duties" and "Prima Facie Duties," Pluralism and flexibility are among the notable advantages of Ross's deontological ethical theory, which, inspired by the intuitionist approach of G. E. Moore, is referred to as "ethical intuitionism." This article analyzes and critiques the effectiveness and success of this innovative and fundamental approach in resolving ethical dilemmas and facilitating the decision-making process in complex ethical situations, following an examination of the elements and principles of David Ross's innovative theory and the assumptions and foundations of the idea / theory of "Prima Facie Duties."

    Keywords: deontology, Normativ Ethics, Prima Facie Duties, David Ross, ethical intuitionism, ethical conflicts
  • Masoomeh Sadat Salek *, Mahdi Alizade Pages 79-104

    ehaviorism and its theoretical foundations are influenced by the assumption of environmental and internal factors' impact on behavior. They consider behavior as the basis for moral development, influenced by others and stimulating situations, and introduce the mechanism of acquiring it through conditioning and modeling of others. However, considering the characteristics of role models, the pattern, and the situation in which moral behavior takes shape and occurs, the influence and effectiveness of moral behavior imitation will have its own complexity. With the introduction of cognitive components, more modified perspectives of behaviorism, such as Albert Bandura's Social Cognitive Theory, exacerbate this complexity. While the analysis of learning and awareness, environmental determinism, judgment, and moral values varies among different behaviorist perspectives, from radical to more modified types, the introduction of gender as a variable may lead to changes in the process and mechanism of individuals' moral responsiveness. In this article, an attempt has been made to discuss the ethics of gender from various perspectives of behaviorist psychology with a focus on analyzing the influential factors in moral agency. According to the findings of this research, the influence of gender on moral agency is confirmed in more modified approaches to behaviorism, although this influence may be indirectly traceable in radical approaches.

    Keywords: Behaviorism, Moral psychology, gender, moral agent
  • Mahdi Fasihi Ramandi * Pages 105-124

    The intersection of ethics with other disciplines, including psychology, offers valuable opportunities for the development and expansion of ethical knowledge. Recognizing the unique and influential contributions of various fields, particularly psychology, is crucial. Cultural psychology, a discipline that has emerged in the past decade, provides significant insights and capabilities in advancing ethical knowledge. This article aims to explore how cultural psychologists approach the understanding of ethics and the transformative potential it holds. Despite the importance of studying ethical transformation through cultural psychology, the dimensions of this exploration remain insufficiently explained. Hence, this article employs a descriptive-analytical approach to illuminate and analyze the most innovative aspects of this theory. The findings emphasize five key capacities that greatly contribute to ethical growth from the perspective of cultural psychology: symbolic interpretation of culture, critique of established dualities, examination of dominant methodologies, integration of religion and spirituality into ethics, and practical relativism.

    Keywords: culture, cultural psychology, Ethical Growth, Ethical Understanding
  • Saeid Kazemi, Mitra Bahrami Pages 125-142

    The works and ideas of Shaykh al-Tusi, a renowned scholar in the Imami theological school and the head of the theological seminary in Baghdad, have always been influential and inspiring. His distinct viewpoint on human beings has profoundly shaped his ethical theory. This article employs a descriptive-analytical approach to explore the theological foundations and perspectives of Shaykh al-Tusi concerning the existential aspects of human beings and to clarify their impact on his ethical theory. Shaykh al-Tusi adopts a virtue based and deontological approach to ethical obligations, emphasizing the inherent nature (fitrah( and its role in ethics. He highlights the self-evident nature of innate moral judgments and propositions, giving priority to rational knowledge in this regard. This approach reflects a foundationalist framework in justification, acknowledging self-evident truths in theoretical and practical wisdom. Furthermore, Shaykh al-Tusi views adherence to innate propositions as the catalyst for moral flourishing and ethical development, indicating his inclination towards ethical realism and cognitivism.

    Keywords: Ethics, Shaykh al-Ta'ifah, Shaykh al-Tusi, fitrah, Anthropology, Anthropological Foundations of Ethics