فهرست مطالب

روانشناسی خانواده - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1402)

نشریه روانشناسی خانواده
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید محمد عبادی راد*، کیانوش زهراکار، فرشاد محسن زاده صفحات 1-17
    نقش پررنگ رضایت زناشویی در سلامت فرد، خانواده و جامعه باعث شده است که توجه بسیاری از پژوهشگران در چند دهه اخیر به این حوزه جلب شود، به شکلی که پژوهش های بی شماری را در این زمینه موجب شده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی عوامل مرتبط با رضایت زناشویی در جامعه ایرانی انجام شد. این پژوهش بر اساس هدف، توسعه ای و بر اساس ماهیت داده ها کیفی از نوع فراترکیب است. در این پژوهش تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از الگوی ساندروسکی و باروسو برای ترکیب یافته های کیفی انجام شد. در همین راستا با توجه به ملاک های ورود و خروج، نمونه متشکل از 21 مقاله جهت انجام تجزیه وتحلیل انتخاب شد. نتایج این مطالعه منجر به شناسایی 4 مقوله عوامل فردی، عوامل زناشویی، عوامل خانوادگی و عوامل محیطی به عنوان عوامل تاثیرگذار بر رضایت زناشویی زوجین گردید. همچنین مقوله عوامل زناشویی که به مفاهیم مربوط به رابطه زناشویی اشاره دارد به عنوان مقوله اصلی تاثیرگذار بر رضایت زناشویی زوجین نام گذاری گردید. نتایج این فراترکیب نشان می دهد که برای دستیابی به رضایت زناشویی مطلوب باید هم زمان به عوامل فردی، خانوادگی و محیطی نیز در کنار تقویت رابطه زناشویی توجه گردد هرچند که بیشترین تاثیر بر رضایت زناشویی را عوامل مربوط با رابطه زناشویی دارد.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، فراترکیب، رضایت زناشویی
  • ساناز عینی*، اسرا فتاحی، فاطمه شهنازدوست، مهین ویسمرادی صفحات 18-33
    طلاق هیجانی شکلی از طلاق است که در آن زوجین به زندگی مشترک خود ادامه می دهند؛ اما نسبت به یکدیگر سرد هستند، احساس انزوا می کنند و زندگی جداگانه ای را بدون گرفتن طلاق رسمی انجام می دهند. هدف پژوهش حاضر مدل یابی علی طلاق هیجانی بر اساس پرخاشگری عاطفی و مقابله زوجین با نقش میانجی راهبردهای تنظیم هیجان در میان زوجین استان گیلان بود.  طرح پژوهش توصیفی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد متاهل ساکن استان گیلان در سال 1400 بودند. حجم نمونه 253 نفر در نظر گرفته شد که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس طلاق هیجانی گاتمن (EDS)، مقیاس پرخاشگری ارتباطی پنهان نلسون و کارول (CRAViS)، مقیاس مقابله زوجی بودنمن (DCI) و مقیاس تنظیم هیجان گراس و جان  (ERQ) استفاده شد. داده های جمع آوری شده، با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که مدل علی رابطه بین پرخاشگری عاطفی، مقابله زوجین، راهبردهای تنظیم هیجان و طلاق هیجانی در زوجین براساس شاخص های مختلف، نیکویی برازش مطلوبی دارد. پرخاشگری عاطفی، مقابله زوجین و تنظیم هیجان بر طلاق هیجانی زوجین اثر مستقیم دارند؛ همچنین پرخاشگری عاطفی و مقابله زوجین از طریق راهبردهای تنظیم هیجان بر طلاق هیجانی زوجین تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>P). بنابراین، پرخاشگری عاطفی، مقابله زوجین و راهبردهای تنظیم هیجان نقش مهمی را در میزان طلاق هیجانی زوجین ایفا می کنند و هدف قراردادن این سه مولفه به وسیله درمان های روان شناختی، می تواند در کاهش میزان طلاق هیجانی زوجین حایز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: طلاق هیجانی، پرخاشگری عاطفی، مقابله زوجین، راهبردهای تنظیم هیجان
  • محمدامین فقیه، زهرا عبدخدایی* صفحات 34-49

    در پژوهشهای بسیاری به تاثیر غیر قابل انکار والدین در تربیت فرزندان اشاره شده است. اما با این وجود تا به حال در ادبیات پژوهش فارسی به بررسی عمیق چرایی و چگونگی این تاثیر پرداخته نشده است. مطالعه حاضر با روش کیفی و به شیوه ی پدیدارشناسی تفسیری به واکاوی چگونگی ایفای این نقش توسط والدین پرداخت. به این منظور از روش مصاحبه ی عمیق و نیمه ساختاریافته استفاده شد و با 10 والد از خانواده های ایرانی مصاحبه شد. داده های به دست آمده از این مصاحبه ها به روش تفسیری اسمیت مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل ها به دو مضمون اصلی «راهبردهای متفاوت والدین برای انتقال ارزش و معنا به فرزندان» و « تاثیرپذیری راهبردهای انتقال از عوامل متعدد » منتهی شد. مضامین فرعی نیز عبارت بودند از:«انتقال از طریق کلام و رفتار غیرکلامی»، «کنترل روابط فرزند به عنوان یک راهبرد»، «انتخاب محیط فرزند به عنوان یک راهبرد»، «تاثیر اعتماد والدین به فرزند در راهبرد مورد اتخاذ»، «تاثیر تجربه شخصی والد در رابطه با والدین خودش»، «تاثیر تفاوت شخصیت فرزندان در راهبرد مورد اتخاذ»، «تغییرات تدریجی شخصیت والد و تاثیرگذاری آن بر راهبرد او»، «تاثیر مرحله تحولی فرزند بر راهبرد مورد اتخاذ»، «تاثیر آموزه های روانشناختی بر راهبرد مورد اتخاذ»، «وجود اختلاف بین والدین برای اتخاذ یک راهبرد» و «تاثیرگذاری اهمیت یک ارزش بر راهبرد مورد اتخاذ». نتایج این پژوهش نشان می دهد که فرآیند انتقال ارزش ها و معنای زندگی، فقط متاثر از محتوای موردنظر والدین برای انتقال نیست و راهبردهای والدین در مسیر انتقال، تحت تاثیر عوامل مختلفی از باورها و احساسات درونی والدین گرفته تا متغیرهای مرتبط با فرزندان هستند.

    کلیدواژگان: انتقال ارزش ها و معنا، خانواده، فرزندان، والدین
  • لیلا جعفری، اسحق رحیمیان بوگر*، جمشید جراره، علی تقوایی نیا صفحات 50-65
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی گاتمنی بر تعهد در رابطه و ترومای دلبستگی زوجین انجام پذیرفت. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زوجین مراجعه کننده به مراکز روان شناسی و مشاوره تحت نظر قوه قضاییه شهر تهران در سال 1399-1400 بودند که از این جامعه 21 زوج به صورت در دسترس انتخاب و هر 7 زوج (14 نفر) به شکل تصادفی در گروه آزمایش اول، گروه آزمایش دوم و گروه کنترل جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه ابعاد تعهد آدامز و جونز (DCI) و معیار آسیب دلبستگی میلکین (AIM) جمع آوری شد. گروه های آزمایش به مدت 7 جلسه ی یک و نیم ساعته (یکبار در هفته) مورد مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بنفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS-26 تجزیه و تحلیل شد. زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی گاتمنی در مقایسه با گروه کنترل بر تعهد در رابطه (580/60=F، 001/0>P) و ترومای دلبستگی (875/41=F، 001/0> P) تاثیر معناداری داشت و زوج درمانی هیجان مدار بر تعهد در رابطه و ترومای دلبستگی زوجین موثرتر بود (001/0> P). زوج درمانی هیجان مدار در مقایسه با زوج درمانی گاتمنی می تواند مداخله های موثرتر برای بهبود تعهد زناشویی و ترمیم آسیب دلبستگی زوجین باشند. این یافته دارای مضامین کاربردی در تعیین مداخله موثر می باشد و نیازمند بررسی های بیشتری در مطالعات بعدی است.
    کلیدواژگان: ترومای دلبستگی، تعهد زناشویی، زوج درمانی گاتمنی، زوج درمانی هیجان مدار
  • فاطمه علی دوستی*، مهدیه بختیاری صفحات 66-83
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی میان عملکرد خانواده و رفتارهای جامعه گرا با نقش میانجی پختگی روان شناختی صورت گرفت. این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری آن را بزرگسالان 18 سال به بالا تشکیل دادند که از آن میان 436 نفر (349 خانم و 87 آقا) به عنوان نمونه، با شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه ی گرایش های اجتماعی مطلوب تجدیدنظر شده توسط کارلو و همکاران (PTM-R)، مقیاس سنجش کارکرد خانواده اپستاین و همکاران (FAD) و مقیاس پختگی روان شناختی محمدخانی و همکاران جمع آوری شدند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد میان عملکرد خانواده با رفتارهای جامعه گرای واجد انگیزه ی درونی، میان بعد حل مشکل در عملکرد خانواده با رفتارهای جامعه گرای واجد انگیزه ی بیرونی، میان عملکرد خانواده و پختگی روان شناختی، میان حوزه ی اجتماعی پختگی روان شناختی با رفتارهای جامعه گرا در شرایط هیجانی و اضطراری، همبستگی مثبت و معنادار وجود داشت. افزون بر آن، بین پختگی روان شناختی با رفتارهای جامعه گرای واجد انگیزه ی بیرونی رابطه ی منفی و معنادار مشاهده شد. نتایج بررسی مدل معادلات ساختاری نیز از نقش میانجی معنادار پختگی روان شناختی برای رابطه ی میان عملکرد خانواده و رفتارهای جامعه گرا با انگیزه ی درونی حکایت داشت. درمجموع می توان گفت عملکرد مطلوب خانواده می تواند با تحت تاثیر قرار دادن پختگی روان شناختی اعضای خود و رشد آن، افراد را به سمت اتخاذ رفتارهای جامعه گرا با انگیزه ی درونی و سطوح بالاتر استدلال اخلاقی سوق دهد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، رفتارهای جامعه گرا، پختگی روان شناختی
  • اشرف سادات موسوی*، افسر اسدیان صفحات 84-97
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش زنان باردار نخست زا به زایمان سزارین، بر اساس اضطراب صفت، فاجعه سازی درد و استرس ادراک شده انجام شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار نخست زای شهر اصفهان در سال 1400-1399 بود که به مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاه های بهداشت در سطح شهر اصفهان مراجعه کرده بودند و پرونده بارداری داشتند. با تقسیم مراکز بر اساس منطقه جغرافیایی و انتخاب افراد نمونه از هر 5 منطقه جغرافیایی (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) تلاش شد پیشینه فرهنگی و اقتصادی متفاوت افراد در نمونه لحاظ شود. در نهایت بر اساس ملاک های ورود و خروج، داده های مربوط به 80 زن باردار وارد تحلیل شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های نگرش به سزارین (ADM)، اضطراب حالت- صفت اسپیلبرگر (STAI)،  فاجعه سازی درد (PCS) و استرس ادراک شده (PSS) استفاده شد. با استفاده از  آزمون کولموگروف- اسمیرنف و میزان چولگی و کشیدگی نرمال بودن داده ها تایید شد. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد نگرش به سزارین با هر سه متغیر اضطراب صفت، فاجعه سازی درد و استرس ادراک شده ارتباط مثبت داشت، بدین معنی که هرچه میزان متغیرهای نام برده بیشتر باشد، نگرش به سزارین مثبت تر است. تحلیل رگرسیون  چندگانه به روش گام به گام نشان داد اضطراب صفت، فاجعه سازی درد و استرس ادراک شده به ترتیب نگرش زنان باردار نسبت به زایمان سزارین را پیش بینی کردند. این سه متغیر روی هم 30 درصد واریانس نگرش زنان باردار نخست زا به زایمان سزارین را تبیین کردند. اضطراب صفت با فراهم آوردن زمینه تجارب عاطفی منفی، همراه با فاجعه سازی درد و استرس ادراک شده در نگرش مثبت زنان باردار نخست زا نسبت به سزارین موثر است.
    کلیدواژگان: زایمان سزارین، اضطراب صفت، فاجعه سازی درد، استرس ادراک شده، زنان باردار نخست زا
  • فهیمه باهنر، محیا صنیعی منش*، مهناز کهریزه صفحات 98-113
    والدین دارای فرزند معلول در خط مقدم مراقبت از فرزندان خود قرار دارند. این پژوهش با هدف واکاوی چالش های زوجین دارای فرزند نوجوان مبتلا به معلولیت ذهنی انجام شد. در پژوهش حاضر از روش کیفی از  نوع پدیدارشناسی تفسیری استفاده شد. جامعه این پژوهش شامل زوجین دارای فرزند نوجوان مبتلا به معلولیت ذهنی در استان تهران در سال 1400 بود. نمونه گیری به صورت هدفمند انتخاب و تا اشباع معنی 15 زوج مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد. نتیجه حاصل از تجزیه وتحلیل اطلاعات منجر به شناسایی 27 مفهوم اولیه، 5 مضمون محوری و 2 مضمون گزینشی شد. مضمون گزینشی اول، چالش های فرایندی درون خانوادگی با زیر مضمون عملکرد زوجین نسبت به یکدیگر، عملکرد زوجین نسبت به فرزند معلول و عملکرد فرزندان با یکدیگر مشخص شد. مضمون گزینشی دوم، چالش های فرایندی برون خانوادگی شامل مشکلات اجتماعی و اقتصادی بود. در مجموع می توان چنین نتیجه گرفت داشتن فرزند دارای معلولیت ذهنی عملکرد خانواده به ویژه زوجین را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به اهمیت بررسی چالش های زوجی بر ابعاد مختلف جسمانی، روانی، اجتماعی و معنویت و دیگر تاثیرات آن بر زندگی والدین نوجوانان دارای معلولیت، یافته های حاصل از این پژوهش می تواند در توسعه و تقویت خدمات مشاوره و حمایتی زوجین دارای فرزند معلول به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: زوجین، چالش ها، فرزندان نوجوان، معلولیت ذهنی
  • سیده سمیه هاشمی زاده آلهاشم، محمدرضا تمنایی فر*، اعظم منصوری نیک صفحات 114-127

    خانواده نقش مهمی در تامین سلامت روان اعضای خود دارد. چنانچه این محیط دچار تعارضات شود، اهمیت خود به عنوان یک پایگاه عاطفی و روانی را از دست می دهد. تعارضات زناشویی به عنوان یکی از شایعترین مشکلات در حوزه خانواده شناسایی شده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر زوج درمانی طرحواره محور بر سکوت زناشویی و باجگیری عاطفی در زنان با تعارضات زناشویی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره گلستان زندگی منطقه 2 شهر تهران بود که تعداد 30 زن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های سکوت زناشویی، باجگیری عاطفی (FOG) و تعارضات زناشویی (MCQ) استفاده گردید. گروه آزمایش زوج درمانی طرحواره محور را در 10 جلسه دریافت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 و به روش تحلیل کواریانس چند متغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین میانگین نمرات دو گروه کنترل و آزمایش در سکوت زناشویی و باجگیری عاطفی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر این مداخله درمانی منجر به کاهش سکوت زناشویی و باجگیری عاطفی شده است. بر اساس این یافته ها می توان از رویکرد زوج درمانی طرحواره محور جهت کاهش مشکلات بین زوجین دارای تعارض خصوصا سکوت زناشویی و باجگیری عاطفی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی طرحواره محور، سکوت زناشویی، باجگیری عاطفی، تعارضات زناشویی
  • عاطفه تقی زاده چیمه، سمیه رباط میلی* صفحات 128-145
    ازدواج به عنوان مبدا تشکیل خانواده، پرورش دهنده شخصیت آدمی است و به عنوان یک گروه کوچک طبیعی پیوسته موردتوجه بوده است. از میان تمام روابط مهم در زندگی، رابطه زناشویی از پراهمیت ترین روابط برای بهزیستی انسان هاست. یک رابطه زناشویی مطلوب یک رابطه صمیمی و قابل اعتماد است که احساس عمیقی از ارتباط و تعلق را ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین عزت نفس و رضایت زناشویی با میانجی گری ناگویی هیجانی و مهارت-های ارتباطی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه های شهر تهران که حداقل یک سال از زمان عقدشان گذشته بود تشکیل دادند که از میان آنها تعداد 212 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه های رضایت زناشویی انریچ (EMS)، عزت نفس روزنبرگ (SES) ، ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) و مهارت های ارتباطی کویین دام (CSTR) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت.) 62/1=df/2، 975/0= CFI، 966/0= GFI و 054/0= RMSEA). نتایج نشان داد که مهارتهای ارتباطی اثر مثبت و ناگویی هیجانی اثر منفی و معناداری بر رضایت زناشویی دارند. مهارتهای ارتباطی رابطه بین عزت نفس و رضایت زناشویی را به طور مثبت و معنادار میانجی گری می کند و عزت نفس با میانجیگری ناگویی هیجانی توانست به طور مثبت بر رضایت زناشویی اثر بگذارد (P<0.05) نتایج همچنین نشان داد عزت نفس به صورت مثبت و معنادار با رضایت زناشویی رابطه دارد. با توجه به اینکه رضایت زناشویی از مهم ترین تعیین کننده های کارایی یک خانواده است، توجه به عوامل موثر بر آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، عزت نفس، ناگویی هیجانی، مهارت های ارتباطی
  • زینب محمدی، فرهاد اصغری*، عبدالناصر جوان مجرد صفحات 146-156
    کیفیت زندگی جنسی به عنوان یکی از مولفه های مرتبط با زندگی زناشویی می تواند تحت تاثیر عوامل روان شناختی و جنسی همچون بهزیستی ذهنی و خودکارآمدی جنسی باشد. همچنین بهزیستی ذهنی می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر کیفیت زندگی جنسی اثرگذار باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی خودکارآمدی جنسی در ارتباط بین بهزیستی ذهنی و کیفیت زندگی جنسی زنان بود. روش پژوهش حاضر همبستگی است و از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را زنان متاهل شهر رشت در سال 1401 تشکیل می دهند. در پژوهش حاضر 250 نفر با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به پرسشنامه کیفیت زندگی جنسی، مقیاس بهزیستی ذهنی و پرسشنامه خودکارآمدی جنسی پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای Spss و Amos تجزیه وتحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که تمامی شاخص های مدل از برازش معتبر برخوردار هستند (46/2=X2/df، 01/0=RMSEA، 99/0=GFI، 97/0=AGFI، 99/0=NFI، 99/0=IFI، 99/0=TLI، 99/0=CFI) و خودکارآمدی جنسی در ارتباط بین بهزیستی ذهنی و کیفیت زندگی جنسی زنان نقش میانجی دارد  (01/0>P، 14/0=β). یافته های پژوهش نشانگر نقش میانجی خودکارآمدی جنسی در ارتباط بین بهزیستی ذهنی و کیفیت زندگی جنسی زنان است، بنابراین با افزایش بهزیستی ذهنی و خودکارآمدی جنسی می توان کیفیت زندگی جنسی زنان را بهبود داد و درنتیجه عملکرد خانواده نیز به صورت مثبت ارتقا پیدا می کند.
    کلیدواژگان: زنان، کیفیت زندگی جنسی، بهزیستی ذهنی، خودکارآمدی جنسی
|
  • Seyem Mohammad Ebadirad *, Kianoush Zahrakar, Farshad Mohsenzadeh Pages 1-17
    The crucial role of marital satisfaction in the health of the individual, family, and society has attracted many researchers in the last few decades. Thus, multiple studies have been done on this issue. The current study investigated the factors related to marital satisfaction in Iran. This research was developmental in terms of its purpose. In terms of the nature of the data, it was a meta-analysis. Moreover, to analyze the data, we applied Sandelowski and Barroso’s models to combine the qualitative data. In this regard, according to the inclusion and exclusion criteria, a sample group consisting of twenty-one articles was selected for analysis. The results of this study led to the identification of four categories, including individual, marital, family, and environmental factors which affected the couples’ marital satisfaction. In addition, the category of marital factors which referred to the concepts related to marital relationship was named as the main category affecting marital satisfaction. The results of this meta-analysis showed that to achieve optimal marital satisfaction, one should pay attention to the individual, family, and environmental factors along with strengthening the marital relationships between a couple. Nevertheless, the factors related to marital relationships had the most influential role in marital satisfaction.
    Keywords: Qualitative Research, Meta-synthesis, Marital Satisfaction
  • Sanaz Eyni *, Asra Fatahi, Fatemeh Shahnazdoust, Mahin Veismoradi Pages 18-33
    Emotional divorce is a form of divorce in which the couples continue to live together but are cold towards each other, feel isolated, and live separately without obtaining a formal divorce. This study aimed to develop a model which examines the cause of emotional divorce based on emotional aggression and dyadic coping with the mediating role of emotion regulation strategies among couples in Guilan. The research design was descriptive and structural equation modeling. The statistical population of this study included all married individuals living in Guilan in 2021. The sample size was 253 individuals who were selected through the purposive sampling method. Gottman’s Emotional Divorce Scale (EDS), Nelson-Carroll’s Covert Relational Aggression Scale (CRAViS), Bodenmann’s Dyadic Coping Inventory (DCI), and Gross-John’s Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) were used to collect data. The collected data were analyzed using structural equation modeling (SEM). The results showed that the causal model of the relationship between emotional aggression, dyadic coping, emotion regulation strategies, and emotional divorce in couples based on different indicators had a good fit. Emotional aggression, dyadic coping, and emotion regulation had a direct effect on the couple’s emotional divorce. Moreover, emotional aggression and dyadic coping had an indirect effect on the emotional divorce of couples through emotion regulation strategies (P < 0.05). Therefore, emotional aggression, dyadic coping, and emotion regulation strategies play an important role in the rate of emotional divorce of couples; therapists’ attention to these three components can be important in reducing the rate of emotional divorce of couples.
    Keywords: emotional divorce, Emotional Aggression, Dyadic Coping, emotion regulation
  • MohamadAmin Faqih, Zahra Abdekhodaie * Pages 34-49

    In many research studies, it has been pointed out that parents are effective in raising their children. Parents have always sought to transfer their lives’ values and meanings to their children. But, in the literature of Persian research, there has not been an in-depth study of the way this effect has been done. The present study aimed to analyze how parents play this role through a qualitative research method and an interpretative phenomenological analysis (IPA). To this end, a semi-structured interview was conducted with ten parents of Iranian families. Moreover, data analysis was carried out by Smith’s IPA. The analyses’ results led to two main themes (i.e., “Different strategies of parents to transmit values and meanings to children” and “Affectability of transmission strategies”). Furthermore, the sub-themes included "transmission through verbal and non-verbal behavior", "relationship control as a strategy", "control of the environment as a strategy", "effect of parents’ trust in children in strategy selection", "effect of parents’ personal experience about their parents", "effect of children personality differences in strategy selection", "effect of gradual changes in parents personalities in strategy selection", "effect of child’s developmental stage in strategy selection", "effect of psychological teachings in strategy selection", "parental discord in strategy selection", and "effectiveness of importance of a value in strategy selection". This study’s results revealed that the process of transferring values and the meaning of life was influenced by the content the parents intended to transfer; moreover, the parents’ strategies in the path of transfer were affected by various factors, from the parents’ inner thoughts to the children-related variables.

    Keywords: Values, Meaning Transfer, Family, Children, Parents
  • Leila Jafari, Isaac Rahimian-Boogar *, Jamshid Jarareh, Ali Taghvaeinia Pages 50-65
    The objective of this study was to compare the effectiveness of emotionally focused couple therapy and Gottman’s couple therapy in commitment in the relationship and the couple’s attachment trauma. The study followed a quasi-experimental research design with a pretest-posttest and a control group. The statistical population of the study included all couples who referred to psychology and counseling centers under the supervision of the judiciary in Tehran in 2020. Among the population, 21 couples were randomly selected and were randomly assigned into the first experimental group, the second experimental group, and the control group. Data were collected using the Adams and Jones’ Dimensions of Commitment Inventory (DCI) and Milkin’s Attachment Injury Measure (AIM). The experimental groups underwent intervention for seven 1.5-hour sessions (once a week) and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test using SPSS software (version 26). Emotionally focused couple therapy and Gottman’s couple therapy (in comparison with the control group) had significant effects on the commitment in the relationship (F = 60.580, P < 0.001) and the attachment trauma (F = 41.875, P <0.001). In addition, emotionally focused couple therapy was more effective in the commitment in the relationship and the couple attachment trauma (P < 0.001). Emotionally focused couple therapy, compared to Gottman’s couple therapy, could be a more effective intervention to improve marital commitment and repair couples’ attachment trauma. The implications of the study regarding determining the effective treatment and future studies are discussed.
    Keywords: Attachment Trauma, Marital Commitment, Gottman couple therapy, Emotionally focused couples therapy
  • Fatemeh Alidoosti *, Mahdieh Bakhtiari Pages 66-83
    The present research was conducted to clarify the causal relationship between family functioning and prosocial behaviors with the mediating role of psychological maturity. This descriptive research was correlational. Its statistical population consisted of adults aged 18 years and older, of which 436 individuals (i.e., 349 women and 87 men) were selected as the sample using the convenience sampling method. The Prosocial Tendencies Measure revised by Carlo et al. (PTM-R), the Family Assessment Device of Epstein et al. (FAD), and the Psychological Maturity scale of Mohammadkhani et al. were utilized to collect data. Given the results of the Pearson correlation test, significant positive relationships were observed between family functioning and intrinsically motivated prosocial behaviors, between the problem-solving dimensions in family functioning and extrinsically motivated prosocial behaviors, between family functioning and psychological maturity, between the social domain of psychological maturity and prosocial behaviors in emotional and dire situations. In contrast, a negative and significant relationship was revealed between psychological maturity and extrinsically motivated prosocial behaviors. The results of structural equation modeling indicated the significant mediating role of psychological maturity in the relationship between family functioning and prosocial behaviors with intrinsic motivation. Generally, it can be said that optimal family functioning can influence the psychological maturity of its members and their growth, leading individuals to adopt prosocial behaviors with internal motivation and higher levels of moral reasoning.
    Keywords: Family functioning, prosocial behaviors, psychological maturity
  • Ashraf Sadat Mousavi *, Afsar Asadian Pages 84-97
    The present study was conducted to predict the attitudes of primiparous pregnant women towards cesarean delivery considering trait anxiety, pain catastrophizing, and perceived stress. The research design was correlational. The statistical population included all primiparous pregnant women who gave birth in Isfahan in 2020-2021 and had a pregnancy record in a comprehensive health service center in Isfahan. By considering the geographical region of the health centers and selecting the sample from all five geographical regions (i.e., North, South, East, West, and Center), it was attempted to include the different cultural and economic backgrounds of the participants. Finally, based on the inclusion and exclusion criteria, the data of 80 pregnant women were analyzed. The instruments included the Attitude toward Delivery Mode (ADM) questionnaire (Ghadimi, et al., 2014), Speilberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI; Speilberger, 1983), the Pain Catastrophizing Scale (PCS; Rahmati et al., 2017), and the Perceived Stress Scale (PSS; Cohen et al., 1983). The results of the Kolmogorov-Smirnov Test, Skewness, and kurtosis showed that the data were normal. In addition, the Pearson correlation showed that attitudes to cesarean delivery had a positive relation with all of the three variables (i.e., trait-anxiety, catastrophic pain, and perceived stress); an increase in one variable led to a positive attitude towards cesarean delivery. Moreover, the stepwise multiple regression analysis showed that trait anxiety, catastrophic pain, and perceived stress could predict the attitudes towards cesarean, respectively. In sum, these three variables explained 30% of the variance in the attitudes of primiparous pregnant women towards cesarean delivery. Having provided negative emotional experiences, trait-anxiety along with pain catastrophizing and perceived stress was effective in the positive attitudes of primiparous pregnant women towards cesarean.
    Keywords: Cesarean Delivery, anxiety trait, pain catastrophizing, Perceived stress, primiparous pregnant women
  • Fahime Bahonar, Mahya Sanieemanesh *, Mahnaz Kahrizeh Pages 98-113
    Parents with disabled children are at the forefront of caring for their children. This research was conducted to analyze the challenges of couples with a teenage child with intellectual disabilities. In the current research, a qualitative method of interpretive phenomenology was used. The population included couples with adolescent children with intellectual disabilities in Tehran in 2021. The participants were selected through the purposive sampling method; 15 couples underwent semi-structured interviews until data saturation emerged. To analyze the data, the Colaizzi Method was used. The result of data analysis led to the identification of 27 initial codes, five axial codes, and two selective codes. The first selective theme, intra-family process challenges, was identified with the sub-theme of the couple’s behavior towards each other, the couple’s behavior towards the intellectual child, and the children’s behaviors with each other. The second selective theme was extra-family process challenges including social and economic problems. In general, it can be concluded that having a mentally intellectual child affects the functioning of the family, especially couples. Considering the importance of investigating marital challenges in different physical, mental, social, and spiritual dimensions and their other effects on the lives of parents of teenagers with disabilities, the findings of this research can be used to develop and strengthen counseling and support services for couples with disabled children.
    Keywords: couples, Challenges, Teenage Children, Intellectual Disabilities
  • Sayedeh Somayyeh Hashemi Zadeh AL-Hashem, Mohammadreza Tamannaeifar *, Azam Mansoori Nik Pages 114-127

    Family plays an important role in the mental health of its members. If it suffers from conflicts, it can lose its importance as an emotional and psychological base. Marital conflicts have been identified as one of the most common problems in families. The purpose of this research study was to examine the effect of schema-based couple therapy on marital silence and emotional blackmail in women with marital conflicts. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all women who referred to Golestan Zendegi counseling center, District 2, Tehran. Among them, 30 women were selected through the purposive sampling method; they were randomly assigned to two experimental and control groups (15 women in each group). Marital Silence (Rasouli & Rezaee, 2019), Emotional Blackmail (FOG; Karnani, 2018), and Marital Conflicts (MCQ; Sanai Zakir & Barati, 2008) questionnaires were used to collect data. Data was analyzed using SPSS software (version 24) and MANCOVA. The experimental group received schema-based couple therapy intervention during 10 sessions. However, the control group did not receive any intervention. The results showed that there was a significant difference between the control and experimental groups in terms of marital silence and emotional blackmail. In other words, the treatment model was effective in reducing the variables. Accordingly, the schema-based couple therapy approach could be used to reduce the problems and conflicts of couples, especially marital silence and emotional blackmail.

    Keywords: schema-based couple therapy, marital silence, emotional blackmail, Marital conflicts
  • Atefe Taghizade Chime, Somayeh Robat Mili * Pages 128-145
    Marriage, as one of the oldest links between humans and the origin of the family, nurtures human character; as a small natural group, it has been the focus of many researchers. Among all the important relationships in human life, marital relationship is one of the most important relationships for human well-being. A desirable marital relationship not only fulfills the need for connection but also is an intimate and reliable relationship which creates a deep sense of connection and belonging. The present study was conducted to investigate the relationship between self-esteem and marital satisfaction with the mediation of alexithymia and communication skills. The study’s method was of the correlational type and the statistical population was made up of all married students of Tehran universities who had been married for at least one year. Among the population, 212 students were voluntarily selected through the available sampling method. They filled out Enrich’s Marital Satisfaction Scale (EMS), Rosenberg’s Self-Esteem Scale (SES), Toronto’s Alexithymia (TAS-20), and Queen Dam’s Communication Skills (CSTR). The data was analyzed using the structural equation modeling method (df/X2 = 1.62, CFI = 0.975, GFI = 0.966, and RMSEA = 0.054). The results showed that communication skills had a positive and significant effect and alexithymia had a negative and significant effect on marital satisfaction. Communication skills mediated the relationship between self-esteem and marital satisfaction positively. In addition, self-esteem with the mediation of alexithymia could positively affect marital satisfaction (P < 0.05). It showed that self-esteem had a positive and significant relationship with marital satisfaction. Considering that marital satisfaction is one of the most important determinants of the efficiency and health of the family, paying attention to the factors affecting it can consider the physical and mental health of people as family members.
    Keywords: Marital Satisfaction, self-esteem, Alexithymia, communication skills
  • Zeinab Mohamadi, Farhad Asghari *, Abdolnaser Javan Mojarad Pages 146-156
    The quality of sexual life as one of the components of marital life can be influenced by psychological and sexual factors such as subjective well-being and sexual self-efficacy. In addition, subjective well-being can directly and indirectly affect the quality of sexual life. The current research study aimed to investigate the mediating role of sexual self-efficacy in the relationship between subjective well-being and women’s sexual life quality. The current research method was correlational and structural equation modeling was used. The statistical population of the present study consisted of married women in Rasht in 2022. In the present study, 250 women were selected using the voluntary sampling method. They filled out the Sexual Quality of Life questionnaire, the Subjective Well-being scale, and the Sexual Self-efficacy questionnaire. Collected data were analyzed using Spss and Amos software. The research findings showed that all the indicators of the model had valid fit (χ2/df = 2.46, RMSEA = 0.01, GFI = 0.99, AGFI = 0.97, NFI = 0.99, IFI = 0.99, TLI = 0.99, CFI = 0.92) and sexual self-efficacy played a mediating role in the relationship between subjective well-being and the quality of women’s sexual life (P < 0.01, β = 0.14). As the research findings supported the mediating role of sexual self-efficacy in the relationship between subjective well-being and the quality of women's sexual life, increasing the subjective well-being and sexual self-efficacy would result in the improved quality of women’s sexual life. Thus, the family functioning would improve.
    Keywords: Women, sexual quality of life, Subjective well-being, sexual self-efficacy