فهرست مطالب

پژوهش هنر - پیاپی 25 (بهار و تابستان 1402)

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آمنه مافی تبار*، سید عبدالمجید شریف زاده صفحات 1-17

    در عصر قاجار، مبلمان در معنای بسیط و نه صرفا تداعی امروزی آن، نقش مهمی در فراهم آوردن آسودگی مردم داشت. به دلیل حضور گسترده منسوجات در این کاربرد، هدف مقاله پیش رو، بررسی طرح و نقش انواع پارچه های مورداستفاده در این مصداق است. جهت دستیابی به این هدف، با شناسایی مبلمان قاجاری، چگونگی کاربرد پارچه در آن ها مورد واکاوی قرار گرفته است. بنابراین، پرسش این است: در فضای نشیمن و استراحت منازل عصر قاجار، انواع مبلمان در چه قالبی تعریف می شود و پارچه های کاربردی در ساخت، تکمیل و تزیین آن ها از نظر طرح و نقش چگونه است؟ این پژوهش با رویکرد تاریخی و روش توصیفی تحلیلی شکل گرفته است. نتیجه گردآوری و تحلیل داده ها به صورت کتابخانه ای، با غور در اسناد تاریخی، ازجمله سفرنامه ها، نمونه پارچه های به جامانده و تصاویر مشتمل بر نقاشی و عکس، نشان داد که اصلی ترین مبلمان این عهد با کاربری منسوجات، مشتمل بر شکل های متحرک است و به صورت انواع جداره ای نرم (رختخواب پیچ، مخده، متکا، بالش، تشک، لحاف و پتو)، جداره ای سخت (میز، صندلی، کرسی) و کف پوش (روفرشی و سفره به وقت پذیرایی) معنی پیدا می کند. منسوجات کاربردی در مبلمان جداره ای نرم، به غیر از اقسام بدون طرح و نقش، واگیره ای، محرمات، قابی و افشان بود. در مبلمان جداره ای سخت، صور ترنج دار و واگیره ای غالب می نمود؛ هرچند انواع افشان و محرمات نیز به عنوان رومیزی استفاده داشت. درنهایت طرح های محرمات و ترنج دار به ترتیب برای روفرشی و سفره از رواج برخوردار بود. در تمام این موارد، نقش گیاهی پیشتاز میدان رقابت می نمود. البته طرح های محرمات و قابی بدون نقش نیز وجود داشت و گاه صور هندسی به تبعیت از شیوه نقش اندازی (چشمه دوزی) بر پارچه ظاهر می شد. درمجموع مشخص شد که برخی از انواع طرح های نه گانه پارچه های سنتی در ساخت مبلمان قاجاری دخیل نبوده اند و برخی دیگر مشتمل بر افشان، ترنج دار، واگیره ای، محرمات و قابی مورد بهره برداری بیشتر قرار گرفته بودند.

    کلیدواژگان: منسوجات قاجار، مبلمان قاجار، اسناد تاریخی، طرح پارچه، نقش پارچه
  • مریم ضیاالدینی دشتخاکی*، فرهاد بابا جمالی صفحات 19-30

    فرش دست باف به عنوان یک هنر دیرینه ایرانی و همچنین یک کسب وکار خانگی، همواره مورد توجه و منبع درآمد بسیاری از خانواده ها بوده است. بیشتر بافندگان فرش در روستاها زندگی می کنند و فرش بافی به عنوان یکی از صنایع کوچک، می تواند نقش کلیدی در توسعه روستاها ایفا کند. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این سوال است که وضعیت فرش دست باف در بخش چترود چگونه است و متغیرهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی چه تاثیری بر وضعیت قالی بافی در این بخش از منظر قالی بافان داشته است. این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی با استفاده از روش میدانی (کمی) از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش 380 نفر از شهروندان بخش چترود است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. در این پژوهش از دو پرسش نامه استاندارد با پایایی 86/0 استفاده شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss21 و آزمون های همبستگی و رگرسیون استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مهم ترین عوامل رکود صنعت قالی بافی در بخش چترود عبارت است از: رشد نامناسب قیمت فرش دست باف در مقایسه با بهره وری کمتر فرش بافی نسبت به دیگر کالاها؛ گرایش خانواده ها به دیگر فعالیت های اقتصادی؛ گرایش روستاییان به سبک، شیوه و فرهنگ زندگی شهرنشینی؛ مشکلات بازاریابی فرش دست باف در مقیاس خرد و کلان؛ مهاجرت روستاییان به شهر؛ مشکلات بازاریان فرش دست باف در مقیاس خرد و کلان؛ کم رنگ شدن سهم زنان در تامین درآمد خانوار . بنابراین، استقرار و حمایت از صنایع کوچک بومی محلی، نظیر فرش بافی در مناطق روستایی می تواند با ایجاد فرصت های شغلی متعدد و سطوح دستمزدی قابل رقابت با سطح دستمزد شهری، موجب معکوس شدن روند مهاجرت و افزایش میزان اشتغال در بین مردم شود.

    کلیدواژگان: صنایع دستی، کسب وکار خانگی، فرش، قالی، کرمان
  • نجیبه رحمانی*، سارا شادرخ صفحات 31-43

    نهادهای اجتماعی با سازوکارهای منظم و هدفمند، سعی در ساخت و تقویت قواعد حاکم بر مناسبات کنشگران دارند. «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» از نهادهای جریان ساز حوزه فرهنگ و هنر محسوب می شود. این نهاد در کنار اهداف اصلی که منوط به ارتقاء پرورش فکری کودکان با گسترش فرهنگ کتابخوانی شکل گرفت، به رشد هنرهای تجسمی و نمایشی حوزه کودکان و نوجوانان کمک شایانی نمود. کانون با ایجاد محفلی متعالی، به بهره وری حوزه گرافیک و انیمیشن نیز یاری رساند و با ایجاد محیطی پویا، باعث افزایش سرمایه های طراحان آن دو عرصه شد. در این مقاله، به مطالعه نقش کانون در ارتقاء گرافیک و انیمیشن طی دو دهه 1340 و 1350 ه.ش. پرداخته می شود. هدف اصلی، نمایش اهمیت یک نهاد قدرتمند با بهره وری حقیقی و درست در توسعه حوزه فرهنگ و هنر است و هدف فرعی، نمایش دستاوردهای کانون در حوزه گرافیک و انیمیشن در دو دهه 1340 و 1350 ه.ش. است. پرسش اصلی پژوهش این است که عملکرد کانون در رشد گرافیک و انیمیشن ایران به چه صورت بوده است؟ نحوه پاسخ گویی با مطالعه افزایش سرمایه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کنشگران صورت می گیرد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با گردآوری اطلاعات بر مبنای شیوه اسنادی تبیین شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که گرچه کانون به صورت مستقیم، برنامه ای برای رشد حوزه گرافیک در دستورکار خویش نداشت، اما با وجود مدیریت راهبردی، این فرصت را برای کنشگران حوزه گرافیک فراهم کرد تا آنان بتوانند سرمایه های خویش را در کانون افزایش داده و بخشی از تاریخ گرافیک ایران را شکل دهند. در حوزه انیمیشن، کانون با سرمایه گذاری مستقیم باعث شکل گیری «دوره طلایی انیمیشن» ایران شد.

    کلیدواژگان: گرافیک، انیمیشن، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، دهه 1350-1340 ه.ش، سرمایه فرهنگی
  • سحر اتحادمحکم* صفحات 45-64

    بیلبوردهای تبلیغاتی بر کیفیت منظر شهری تاثیر چشمگیری دارند که درصورت عدم پیروی از ضوابط و استانداردهای ملی موجود، زایل شدن منظر و بافت شهری را ممکن می سازد. در پژوهش حاضر سعی شده است با مطالعه استانداردهای موجود، مشاهدات میدانی، مصاحبه و با تکنیک های تحلیلی راهبردی سوآت، راهبردهای تدافعی، محافظه کارانه، رقابتی و تهاجمی، مولفه های موثر در بیلبوردهای تبلیغاتی و تاثیر آن بر منظر شهری منطقه یک شیراز شناسایی شود تا بتوان در راستای بهبود منظر شهری و بهینه سازی تبلیغات بیلبوردهای منطقه یک، راهبرد بهینه ای به کار بست. پرسش پژوهش این است که نقاط قوت و ضعف مرتبط با بیلبوردهای تبلیغاتی و فرصت ها و تهدیدهای عوامل منطقه ای و شهری منطقه یک شیراز منطبق با استانداردهای موجود چیست؟ یافته ها نشان داد به منظور بهینه سازی تبلیغات بیلبوردهای منطقه یک شیراز درجهت بهبود منظر شهری، به راهبردهای محافظه کارانه ای نیاز است. به کارگیری بیشتر از نقاط قوت در تبلیغات بیلبورد و رفع تهدیدهای احتمالی، می تواند راهبرد بهینه ای برای ارتقاء کیفیت منظر شهری و بهبود کیفیت بیلبوردهای تبلیغاتی این منطقه باشد. مطالعات نشان داد مولفه های زیبایی شناختی، عملکردی، فنی، فضایی، پایداری اجتماعی، ایمنی و کالبدی در اثربخشی بیلبوردهای تبلیغاتی بر منظر شهری نقش بسزایی دارند. نتایج به دست آمده از تحلیل راهبردی سوآت حاکی از آن است که مولفه های فنی بیلبوردهای تبلیغاتی، بالاترین اثربخشی را داشته است. مولفه های پایداری و برخی مولفه های فضایی فرهنگی در اثرگذاری بیلبوردها بر منظر شهری منطقه یک شیراز تهدیدهایی به شمار می آیند. مولفه های فنی، زیبایی شناسی، عملکردی و فرهنگی در بهینه سازی منظر شهری به واسطه بیلبوردها اهمیت والایی دارند. از لحاظ رعایت اصول فنی و علی رغم رعایت بیشتر استانداردها و ضوابط، به دلیل نصب در مکان نامناسب نظیر سمت چپ مسیر، پیاده رو یا در مثلث دید، عدم رعایت استاندارد مشخصات فیزیکی، مانند ابعاد کالبدی تبلیغاتی یا فاصله از کف و... مطلوبیت بصری را ندارند و لازم است ضوابط عام کمی و کیفی تدوین گردد.

    کلیدواژگان: منظر شهری، منطقه یک شیراز، بیلبوردهای تبلیغاتی، تحلیل راهبردی (SWOT)
  • رسول یوسفی، نادر شایگان فر* صفحات 65-76

    آرای کانت درخصوص امر زیبا در کتاب «نقد قوه حکم» آورده شده است. کانت در این کتاب به جای تمرکز مستقیم بر تجربه زیبایی شناختی، بر احکام زیبایی شناختی زیبایی تکیه کرده است. وی احکامی را که به آن ها می پردازد، گزاره هایی می داند که زیبایی را به چیزها نسبت می دهند و بحث خود را درباره آن ها به چهار دقیقه کمیت، کیفیت، نسبت و جهت تقسیم می کند. مسیله نوشتار حاضر نیز بررسی دقایق چهارگانه امر زیبای کانتی و امکان استفاده از آن ها برای غنا بخشیدن به مفاهیم مطرح شده در زیبایی شناسی زندگی روزمره است، به این صورت که در این مقاله به این چهار دقیقه و همچنین رابطه میان آن ها و زیبایی شناسی زندگی روزمره پرداخته شده است. درواقع پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ گویی به این سوال است که میان احکام ناظر به زیبایی در دیدگاه کانت و مفاهیم مطرح شده در زیبایی شناسی زندگی روزمره، چه نسبتی وجود دارد؟ در دیدگاه کانت احکام ذوقی نه به ابژه ای متعین یا خاصیتی از آن، بلکه به حالت خود ضمیر که ناشی از بازی آزاد قوای متخیله و فاهمه و آگاهی سوبژکتیو از آن است ارجاع دارد. این واکنش را به عنوان احساسی سوبژکتیو می توان با یکی از مهم ترین ماموریت های زیبایی شناسی زندگی روزمره، یعنی کشف پتانسیل های پنهان در پشت نمای معمولی زندگی روزانه، مرتبط دانست. پرورش ظرفیت و حساسیت برای روشن کردن چیزهای بسیار آشنا، توانایی به دست آوردن یک تجربه زیباشناختی تازه و غنی سازی زندگی فردی از این طریق، یکی از نقش های مهم زیبایی شناسی زندگی روزمره است.

    کلیدواژگان: حکم ذوقی، زیبایی شناسی زندگی روزمره، سوبژکتیویته، کانت، نقد قوه حکم
  • نگار هاشم پور، محمدتقی طغرایی*، سجاد باغبان ماهر صفحات 77-90

    در عصر حاضر، موزه ها در جهان یکی از شاخصه های مهم در توسعه کشورها محسوب می شوند، ولی بروز مسایلی چون عدم خلاقیت لازم در ارایه و نمایش مجموعه ها، عدم توسعه، پایین بودن سطح کیفیت تجارب بازدیدکننده و همچنین عدم خدمات جدید، سبب قطع ارتباط موثرشان با بافت اجتماعی پیرامون شده و اغلب موزه ها را با بحران مخاطب و یکنواختی فضا مواجه کرده است؛ بنابراین ضرورت ایجاب می کند تا مدیران موزه، برای رفع چنین چالش هایی و بهبود وضعیت موجود و همچنین رشد و توسعه موزه ها، به دنبال ارایه الگویی باشند تا با بهره گیری از استراتژی های کارآفرینی، باعث ایجاد یک اکوسیستم کارآفرین شده و نگرشی نو به مخاطبان خود از موزه و کارآفرینی دهند و نیز تعاملی کاربردی بین موزه، جامعه و بازدیدکنندگان برقرار کنند. پژوهش حاضر کیفی و از نظر هدف، توسعه ای کاربردی و به روش کیفی انجام شده است. داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده اند. جامعه هدف شامل: متخصصان سازمان های فرهنگی و هنری، ازجمله موزه ها هستند که با روش نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های عمیق با دوازده نفر از کارشناسان موزه و مرمت، فعالان فرهنگی و کارآفرینان انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، مقوله محوری برای ایجاد موزه کارآفرین با رویکرد فرهنگی، گرایش کارآفرینانه فرهنگی است که ناشی از شرایط علی، شامل نگرش کارآفرینانه، مدیریت نوآورانه، خودباوری و نگاه موافق مدیریت با تغییرات است و براساس راهبردهای کارآفرینانه فرهنگی و خدمات جدید، به خلق ارزش های جدید موزه ای می انجامد. همچنین، شرایط زمینه ای شامل مشوق های دولتی، قوانین حمایتی و تسهیل کننده، توسعه ارتباطات بین الملل، حمایت مراکز فرهنگی و رسانه ای می شود و شرایط مداخله گر شامل آگاه سازی در سطح خرد و کلان، آموزش و توانمندسازی منابع انسانی، جو کارآفرینانه، فرایندهای کاری روان و چابک و شبکه سازی با موزه های برتر است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی فرهنگی، رشد و توسعه، کارآفرینی در موزه
  • حامد حیاتی، نیکی نیکخواهان* صفحات 91-109

    تاریخ پیدایش مساجد مترادف است با تاریخ ظهور اسلام، و گسترش آن، تابع توسعه و نفوذ این بنای مقدس در جوامع مختلف بوده است. بی شک در طول تاریخ ترکیب مساجد با فنون، فرهنگ ها و نگرش های غنی جوامع گوناگون، معماری آن را به عنوان نماد معماری اسلامی رقم می زند، به گونه ای که می توان ادعا کرد تحول در سایر بناهای اسلامی به تبعیت از تطور معماری مساجد آغاز شده است. در اینجا پرسش اصلی این است که آیا در پژوهش حاضر، با توجه به اهمیت معماری مساجد شهر تاریخی قزوین چه به لحاظ ویژگی های کالبدی و چه به لحاظ دگردیسی های تاریخی، می توان به قواعد و چهارچوب هایی دست یافت که منتج به سیر تحول گونه های فضایی مساجد این شهر از منظر کالبدی، عملکردی و ادراکی شود؟ براین اساس، مطالعه حاضر عواملی چون فهم چیستی و چگونگی ساخت و توجه به مفاهیم اخذشده در نمونه های موردمطالعه در دوره های اوایل اسلام، سلجوقی، صفوی و قاجار شهر تاریخی قزوین را نیز در بر می گیرد. روش پژوهش کیفی است که به کمک روش های تفسیری تاریخی نگاشته و اطلاعات آن به صورت میدانی و اسنادی گردآوری شده است. درواقع، این پژوهش به بازخوانی سیر تحول در یازده گونه برقرار و ارزشمند در دوره های مذکور در شهر قزوین می پردازد و چگونگی سازماندهی فضایی و نحوه ارتباط فضای نیایشی و شیوه های تعریف فضای باز و بسته را در الگوی فضایی این مساجد از منظر کالبدی، عملکردی و ادراکی مورد بررسی قرار می دهد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد سیر تحول مساجد موردپژوهش در دوره های فوق در شهر تاریخی قزوین بیان کننده اشتراکات و تمایزات مختلف و دگرسانی در چگونگی سازماندهی فضایی و نحوه ارتباط فضای نیایشی و شیوه های تعریف فضای باز و بسته در الگوی فضایی این مساجد بوده و در هر دوره قابل شهود است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، سازماندهی فضا، تحول فضایی، نظام کالبدی، مسجد، قزوین
  • سید هاشم حسینی، زهرا دهنویی* صفحات 111-123

    سامانیان با تلفیق سنت های هنری ادوار قبل از خود و ذوق جدید اسلامی درزمینه ایجاد هنر نوین ایرانی اسلامی نقش اساسی ایفا کردند، اما پرسش مهم اینجاست که نقش سنت های هنری مختلف در این آفرینش هنری به چه میزان بوده است؟ نکته اساسی در پاسخ به این پرسش این است که با توجه به استقرار سامانیان در محل تلاقی کاروان های آسیای مرکزی که از چین و هند به آن منطقه می رسید و اطلاق بخارا، پایتخت آن ها، به مجمع ادیان بزرگ توسط برخی از نویسندگان اسلامی، قابلیت بین المللی شدن زیادی داشت که درزمینه هنری نیز به منصه ظهور رسیده است. بنابراین، هنر معماری سامانی را می توان عرصه رویارویی فرهنگ ها و ادیان مختلف زردشتی، بودائی، تائویی و اسلامی دانست که درنهایت تحت تاثیر هویت ایرانی سامانیان و قدرت دین اسلام، تنها عناصر ایرانی و اسلامی پابرجا مانده و تداوم یافتند. ازآنجاکه عناصر اسلامی یا حتی زردشتی هنر سامانیان (مانند طرح چهارطاقی، سکنج و...) کم وبیش شناخته شده هستند، این پژوهش با هدف شناسایی عناصر وارداتی بودائی و تائویی موثر بر فرم و نقوش تزیینی معماری سامانی، چند بنای  شاخص سامانی، شامل مقبره امیر اسماعیل، مقبره تیم و مسجد نه گنبد را موردبررسی قرار می دهد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی و رویکرد تطبیقی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات اسنادی و الکترونیکی، سعی دارد به این پرسش محوری پاسخ دهد که به جز عناصر زردشتی و اسلامی، کدام عناصر بودائی و تائویی الهام بخش فرم و نقوش تزیینی معماری دوره سامانیان بوده است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که هنر بودائی و تائویی ازطریق مبادلات جاده ابریشم وارد شرق ایران شده و سرانجام با تلفیق عناصر هنری این ادیان، همچون گل نیلوفر، چرخ دارما و چلیپای چینی، با عناصر ایرانی و اسلامی، سبب تولد اولین سبک هنری و تزیینی ایران در دوره اسلامی شده است.

    کلیدواژگان: معماری سامانیان، هنر بودائی، تائویسم، جاده ابریشم، تعاملات هنری
  • مهرآذین کهن پور*، علی اصغر فهیمی فر، پروانه قاسمیان دستجردی صفحات 125-142

    با به تکامل رسیدن هنر صنعت سینما در قرن بیستم، هالیوود به عنوان مرکز فرهنگی هنری آمریکا مورد توجه تمام جهانیان قرار گرفت و فیلم های سینمایی به رسانه ای پرمخاطب تبدیل شدند که به کمک دیگر هنر ها سعی بر انتقال مفاهیم جدید داشتند. یکی از این هنرها، طراحی لباس بود که به منظور همکاری با سینما، گرایش طراحی لباس سینما را به وجود آورد. طراحان لباس هالیوود خیلی زود به موفقیت موردنظر رسیدند و توانستند با طراحی لباس برای ستارگان هالیوود، مد جدیدی را به بازار ارائه کنند که علاوه بر انتقال مفاهیم جدید، تبلیغات تجاری موفقی برای فیلم سازان و شرکت های تجاری مد محسوب می شد. در این سال ها، بازیگران هالیوود به الگو های جوانان در مد لباس و سبک زندگی بدل شده بودند و طراحان با ارائه طرح های جدید خود بر تن این بازیگران تعیین کننده مد غالب آن دوران بودند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رسانه ها، به خصوص رسانه سینما بر مد و با طرح این پرسش که مد لباس چه رابطه ای با سینما داشته و بازیگران هالیوود در این میان چه نقشی داشته اند، سعی دارد با بررسی مد ارائه شده در هالیوود با نام «سبک هالیوودی» و به روش مطالعه کتابخانه ای منابع موجود، به چگونگی رابطه مد و سینما بپردازد؛ بنابراین در این مسیر به صورت موردی به مطالعه سبک لباس آدری هپبورن، ستاره مشهور هالیوود، روابط او با طراحان لباس آن زمان، مانند هوبرت ژیوانشی و تاثیرات او بر مد پرداخته و همچنین جهت بررسی دقیق تر به نقد طراحی لباس فیلم «صبحانه در تیفانی» (1961) و تاثیرات لباس های این فیلم بر مد به روش مشاهده ای پرداخته است. در انتها، با مطالعه تاثیرات بازیگران هالیوود در مد سال های میانه قرن بیستم متوجه می شویم که بازیگران یکی از مهم ترین عوامل موثر در شکل گیری مد ها و تعیین فرهنگ ها هستند و تاثیرات آن ها می تواند ماندگار باشد.

    کلیدواژگان: طراحی لباس، هالیوود، مد، قرن بیستم، صبحانه در تیفانی
  • سید محمد برومند دانش* صفحات 143-156

    معمولا برای نویسندگان این مسئله وجود دارد که تا چه میزان باید به منبع اقتباسی وفادار بود یا آن را تغییر داد. این پژوهش موضوع اقتباس را مورد بررسی قرار می دهد و با هدف بررسی و کشف شباهت ها و تفاوت های اقتباس در دو فیلم «تراژدی مکبث» و «سریر خون» سعی دارد تا تمایز در استفاده از روش های مختلف اقتباس را نشان دهد. همچنین، به جمع بندی درباره انواع روش های اقتباس که تاکنون پیرامون آن پژوهش شده است، می پردازد. هدف پژوهش حاضر تشخیص تفاوت و شباهت دو اقتباس سینمایی از یک اثر ادبی است که هرکدام از آثار سینمایی با روشی متفاوت دست به اقتباس زده اند. برای رسیدن به این هدف که به صورت کاربردی است، این پژوهش با روش توصیفی - تحلیل محتوا انجام شده است. با توجه به روش تحقیق، این پژوهش به دنبال یافتن پاسخ سوالی اصلی خواهد بود و آن این است که تفاوت ها و شباهت های اقتباس در دو فیلم «تراژدی مکبث» و «سریر خون» چیست؟ درنهایت با بررسی شباهت ها و تفاوت های دو اثر سینمایی با منبع اصلی که از آن اقتباس شده، شیوه های اقتباس به کاررفته در این دو اثر مشخص خواهد شد. پس از بررسی مبانی نظری و یافته های پژوهش مشخص می شود که فیلم سینمایی «تراژدی مکبث» بسیار به نمایشنامه «مکبث» وفادار بوده است، به طوری که سعی در اجرای کامل نمایشنامه در قالب سینما داشته است؛ درحالی که فیلم «سریر خون» با به کارگیری روش های متفاوت در مسیر اقتباس، به اثری کاملا متفاوت با منبع اصلی رسیده است؛ اثری که حتی می توان آن را برآمده از فرهنگ ژاپن دانست، اما در مضمون و روایت می توان نمایشنامه شکسپیر را تشخیص داد.

    کلیدواژگان: مکبث، شکسپیر، آکیرا کوروساوا، جوئل کوئن، اقتباس سینمایی
|
  • Ameneh Mafitabar* Pages 1-17

    Furnishings, in the general sense of the word rather than its modern usage, had a crucial role in bringing comfort to people during the Qajar period in Iran. Considering the remarkably extensive use of textiles in furnishings, this study aimed to analyze the designs and motifs of textiles used in Qajar furnishings. To this end, first, the use of textiles in Qajar furnishings had to be studied in historical documents. Accordingly, the research question was posed as follows: How could we define different furnishing items used in the living room during the Qajar period and how could we categorize the design and motifs of functional textiles used in their making, finishing, and decoration? The in-depth analytical-historical study of historical documents including travel writings and the textile samples and images such as paintings and photos remaining from the Qajar period indicated that dynamic shapes were used in the majority of furnishings with textiles in this era. Moreover, the items were categorized into three types: soft-surfaced items (rakht-e-khab pich (a kind of mattress and bedclothes covering or bag), cushions, bolsters, pillows, mattresses, quilts, and blankets)., hard-surfaced items (tables, chairs, korsi), and floor covering (rū-farshī (a type of flat-weave used to protect rugs) and sofreh (a cloth on which food is served)). The textiles used in soft-surfaced furnishings, except items without any design or motif, had vagireh (tangled), muharramat (striped), framed, and afshan (scattered). motifs. In hard-surfaced items, medallion (toranj-dar) and vagireh motifs were dominant even though afshan and muharramat were observed in tablecloths. Finally, muharramat and medallion motifs were the most common in rū-farshī and sofreh. In all these items, floral motifs were the most prevalent. However, muharramat and motif-less framed designs were also found and geometric forms were observed in some cases according to the applied technique of embroidery (cheshmeh-duzi). Overall, the results revealed that some of the nine traditional textile designs were not used in the making of Qajar furnishings and some others including afshan, medallion, vagireh, muhrammat, and framed motifs were used to a large extent.

    Keywords: Qajar textiles, Qajar furnishings, Historical documents, Textile’s design, Textile’s motif
  • Maryam Zia Addini*, Farhad Baba Jamali Pages 19-30

    Handwoven carpet as an ancient Iranian art-craft and also as a home business has always been of interest and is a source of income for many families. Most carpet weavers live in villages and the carpet industry, as one of the small industries, can play a key role in the development of villages. The purpose of this research is to answer the question of what is the condition of handwoven carpets in Chatroud sector and how economic, cultural, social and managerial variables have affected the situation of the carpet weaving industry in Chatroud sector from the point of view of carpet weavers. This research is an applied research using a descriptive-analytical field method. The statistical population of the research were 380 people from the residents of Chatroud district, who used the purposeful cluster sampling method to study the sample size and distributed two standard questionnaires with a reliability of 0.86. The results of the research show that the most important factors of the recession of the carpet weaving industry in Chatroud are: Inappropriate growth of the price of hand-woven carpets in comparison with the lower productivity of carpet-weaving in comparison with other goods, the tendency of families with other economic activities, the tendency of rural people to the style, way and culture of urban life, the problems of marketing hand-woven carpets on a micro and macro scale, and the migration of villagers to the city. Handwoven carpet marketers on a micro and macro scale is the diminution of women’s contribution to providing household income.  Therefore, the establishment and support of small native-local industries such as carpet weaving in rural areas can reverse the migration process and increase the employment rate among the people by creating numerous job opportunities and wage levels that can compete with the urban wage level.

    Keywords: Handicrafts, Home business, Handwoven carpet, Carpet weaving, Kerman
  • Najibeh Rahmani*, Sara Shadrokh Pages 31-43

    Society is an extensive field formed by social structures. The social structures utilize well-ordered and purposeful instruments in order to incorporate and develop the principles ruling the social interactions. The Institute for Intellectual Development of Children and Adolescents is a trend making organization in the field of art and culture. This organization has contributed significantly to development of visual and performing arts for children and adolescents, besides its main objective, which is promoting the children’s intellectual development by reading books. By establishing a sublime circle, the institute contributed to productivity of the graphic arts, and provided a dynamic environment to increase the Iranian graphic designer’s assets. Paying attention to the field of children and adolescents was one of the important challenges of the forties and fifties, and many firsts in the field of science related to children were made in this period. The important parts of the center were as follows: Libraries, Publishing Unit, Cinema Unit, Animation Unit, Music Unit, Theater Center, Visual Arts Center, and Public Relations.The field of graphics was used in two ways in different departments of the center:1) in cultural and artistic productions and 2) in advertisements of the products of different departments of the center. The present study investigates the role of this institute in the development of graphic arts in Pahlavi Era. The main objective of this study is to show the significance of a powerful organization, with realistic and accurate productivity measures, in development of culture and arts (here graphic arts), besides highlighting achievements of the institute in the field of graphic arts in 1960s and 1970s. The main research question is about performance of the institute in development of graphic arts in Iran. The question is answered by the study of the increased social, cultural, and economic assets. This is a descriptive-analytic study based on the information collected using documentary research methods. The results show that in spite of not having a direct plan for development of graphic arts, the strategic management of this institute provided the graphic arts practitioners the chance of increasing their assets in this institute and make a chapter of Iran’s graphic arts history.

    Keywords: Graphic, Institute for the Intellectual Development of Children, Young Adults, 1960-1970s, Cultural Capital
  • Sahar Ettehadmohkam* Pages 45-64

    Advertising billboards are one of the building elements of urban landscape and the body of the cities, which have an impact on quality of space and urban landscape, and if the regulations and standards are not followed, it makes it possible for the urban landscape and texture to disappear. In the present research, based on the importance of Shiraz district one, an attempt was made to identify the effective components in the advertising billboards of Shiraz district one and its effect on urban landscape of this district with the method of field observations and interviews, SWOT strategic analysis technique, in order to be able to find an optimal strategy, in order to improve the urban landscape and optimize the advertising of billboards in Shiraz district one to be used. The findings showed that the total score of internal strength factors of advertising billboards is equal to 5.493, internal weakness factors 2.732, external opportunity factors 3.203 and external threat factors 3.583. The results showed that aesthetic, functional, technical, space and social stability, safety and skeletal components play a significant role in the effectiveness of advertising billboards on the urban landscape. The technical components have the highest effectiveness. Social-safety, skeletal and spatial components seem to be threats in spite of compliance with most of the standards and regulations, due to installation in an inappropriate place such as on the left side of the road, sidewalk or in the visual triangle, non-compliance with the standard of skeletal characteristics such as advertising skeletal dimensions or distance from ground. Non-compliance with privacy standard of advertising billboards and the lack of proper lighting and attention to the cultural and historical context do not have the necessary visual desirability. It is necessary to apply revisions and reforms in this field. Compilation of general quantitative and qualitative standards and providing optimal models and examples to encourage and guide public taste were seen as appropriate.

    Keywords: Urban landscape, Shiraz’s district one, Advertising billboards, Strategic analysis )SWOT(
  • Rasool Yusefi, Nader Shayganfar* Pages 65-76

    Kant’s views on beauty are given in his book, The Critique of Judgment. In this book, instead of focusing directly on the aesthetic experience, Kant relied on the aesthetic judgments of beauty. He considers the sentences he dealt with as propositions attributing beauty to things. He divides his discussion about them into four moments: quantity, quality, relation, and modality, which means clarifying their essential nature under distinct aspects. The problem of the present article is to examine Kantian’s four moments of the beauty and the possibility of using them to enrich the concepts raised by the aesthetics of everyday life. As such, in this article, these four moments and the relationship between these four moments and the aesthetics of everyday life have been discussed. In fact, the current research, using the descriptive-analytical method, intends to answer the question that what is the relationship between the sentences regarding beauty in Kant’s view and the concepts raised in the aesthetics of everyday life? In Kant’s view, aesthetic judgments do not refer to a specific object or a property of it, but to the state of the mind itself, which is caused by the free play of imagination and understanding powers and subjective awareness of it. This reaction as a subjective feeling can be related to one of the most important missions of the aesthetics of everyday life, that is, to discover the hidden potentials behind the ordinary facade of daily life. Cultivating the capacity and sensitivity to illuminate very familiar things, the ability to gain a new aesthetic experience and enrich one’s life in this way is one of the important roles of everyday life aesthetics. Another feature that makes Kant interesting is that, unlike many later writers, he did not limit aesthetics to nature and art. Furthermore, in Kant’s views, the aesthetic experience is the result of the pain that comes from judging that the objective is ugly. This can also be related to the negative aesthetics that are raised in the discussions related to the aesthetics of everyday life.

    Keywords: Aesthetics of everyday life, Judgment of taste, subjectivity, Kant, Critique of judgment
  • Negar Hashempour, Mohamad Toghrayee*, Sajad Baghbanmaher Pages 77-90

    In today’s world, museums are recognized as significant indicators of a country’s development. However, issues such as the lack of creativity in presenting and displaying collections, underdevelopment, low-quality visitors’ experiences, and a dearth of innovative services have hindered their effective integration with society. Consequently, many museums are grappling with declining audiences and stagnant spaces. It is imperative for museum managers to provide a model to use entrepreneurial strategies to create an entrepreneurial ecosystem and a new attitude towards museum and entrepreneurship audiences; and also establish a practical interaction between the community museum and the visitors in order to address these challenges and enhance the current state of affairs, as well as to foster growth and development in museums. The present research is qualitative with a developmental-applicative purpose and has been carried out using a qualitative method. Data was gathered from both library research and fieldwork. The target community includes experts from cultural and artistic organizations, including museums, which have been conducted with the purposeful sampling method, in-depth interviews with twelve museum experts and cultural activists and entrepreneurs. The findings revealed that fostering a cultural entrepreneurial mindset is pivotal for creating a museum that embraces entrepreneurship. This mindset is influenced by factors such as an entrepreneurial attitude, innovative management, self-confidence, and a willingness to embrace change. Moreover, background conditions include government incentives, supportive and facilitating laws, improvement of international communications, and the support of cultural and media centers. In addition, awareness at the micro and macro levels, education, empowerment of human resources, entrepreneurial spirit, smooth and agile work processes, and networking with top museums are crucial intervening factors.

    Keywords: Cultural entrepreneurship, Growth, development, Entrepreneurship in Museum
  • Hamed Hayaty, Niki Nikkhahan* Pages 91-109

    The history of the creation of mosques is synonymous with the history of the emergence of Islam and its expansion, which has been subject to the development and influence of this sacred building in different societies. Undoubtedly, throughout history, the combination of mosques with techniques, cultures and rich attitudes of various societies makes its architecture a symbol of Islamic architecture in such a way that it can be claimed that the transformation in other Islamic buildings has started following the development of the architecture of mosques. Here, the main question is whether in the present study, considering the importance of the architecture of the mosques of the historical city of Qazvin, both in terms of physical characteristics and in terms of historical transformations, is possible to achieve rules and frameworks that result in the evolution of the spatial types of mosques in this city from the point of view of physical aspects, functional aspects, and perceptual aspects. Based on this, it includes factors such as the understanding of chastity and how to construct and pay attention to the concepts obtained in the samples studied in the early Islamic, Seljuk, Safavid and Qajar schools of the historical city of Qazvin. The research method in the prospective research is qualitative, which is written in a combined form with interpretive-historical and descriptive-analytical methods, and the data collection is based on field studies and documents. In fact, this research rereads the course of evolution in 11 established and valuable species in the mentioned periods in Qazvin city, and how spatial organization and the way prayer space is connected and the ways of defining open and closed space in the spatial pattern of these mosques from a physical, functional and perceptual point of view. The results of the data analysis show the evolution of the mosques under investigation in the above periods in the historical city of Qazvin, expressing different commonalities and differences in the way of spatial organization and the way of communicating the prayer space and the ways of defining open and closed space in the spatial pattern of this area which can be seen in every era.

    Keywords: Typology, Mosque, Space Organization, Spatial Transformation, Physical System, Qazvin
  • Hashem Hoseini, Zahra Dehnovi* Pages 111-123

    By combining the artistic traditions of the previous eras and the new Islamic taste, the Samanians played a fundamental role in the creation of modern Iranian-Islamic art. The important question here is how much the role of different artistic traditions has been in this artistic creation. The basic point in answering this question is that due to the settlement of the Samanids at the meeting point of the Central Asian caravans that reached that region from China and India and the reference of their capital Bukhara to the Assembly of Great Religions by some Islamic writers, it had a great potential for internationalization which has also come to the fore in the field of art. Therefore, Samanian art can be seen as the arena of confrontation between different Zoroastrian, Buddhist, Taoist and Islamic cultures and religions, and in the end, under the influence of the Iranian ambition of the Samanids and the power of the Islamic religion, only the Iranian and Islamic elements remained and continued. Since the Islamic or even Zoroastrian elements of Samanian art (such as Chahartaqhi design, Sakanj, etc.) are more or less known; With the aim of identifying the imported Buddhist and Taoist elements affecting the form and decorative motifs of Samanid architecture, this research examines several prominent Samanid buildings, including Amir Ismail’s tomb, Tim’s tomb, and the Nine-Dome Mosque. Therefore, the present research, by using the descriptive method and analytical comparative approach and the method of collecting documentary and electronic information, intends to answer this central question that apart from Zoroastrian and Islamic elements, which Buddhist and Taoist elements inspired the form and decorative motifs of Samanian period architecture? The results of the research show that Buddhist and Taoist art entered eastern Iran through exchanges on the Silk Road, and finally by combining the artistic elements of these religions such as the lotus flower, Dharmacakra and Chinese crucifix with Iranian and Islamic elements, the first artistic and decorative style of Iran was born in It has become an Islamic era.

    Keywords: Samanian Architecture, Silk Road, Buddhist Art, Taoism, Artistic Interactions
  • Merhazin Kohanpour*, Ali Asghar Fahimi Far, Parwaneh Ghasemian Dastjardi Pages 125-142

    With the evolution of the art-industry of cinema in the 20th century, Hollywood as the artistic cultural center of America received the attention of the whole world, and movies became a media full of audiences, which tried to convey new concepts with the help of other arts. One of these arts was costume design, which created the trend of cinema costume design in order to cooperate with cinema. Hollywood clothing designers achieved the desired success very soon and were able to present a new fashion to the market by designing clothes for Hollywood stars, which, in addition to conveying new concepts, was considered a successful commercial advertisement for filmmakers and fashion commercial companies. In these years, Hollywood actors had become role models for young people in fashion and lifestyle, and designers were determining the dominant fashion of that era by presenting their new designs on these actors. The current research aims to investigate the impact of media, especially cinema media, on fashion and by raising the question, what is the relationship between fashion and cinema? And what was the role of Hollywood actors in this? By examining the fashion presented in Hollywood under the name of “Hollywood style”, it tries to study the relationship between fashion and cinema in the method of library study of available sources, and in this way, to study the style of Audrey’s clothes on a case-by-case basis. Hepburn, the famous Hollywood star, has discussed her relationship with the clothing designers of that time such as Hubert Givenchy and his influence on fashion, and for a more detailed analysis, he has criticized the costume design of the movie Breakfast at Tiffany’s (1961) and the effects of the clothes of this movie on fashion in an observational way. Finally, by studying the effects of Hollywood actors on the fashion of the middle years of the 20th century, we realize that actors are one of the most important factors in the formation of fashions and defining cultures, and their effects can be lasting.

    Keywords: Breakfast At Tiffany’S, Costume Design, Fashion, Hollywood, 20Th Century
  • Mohammad Boroumand Danesh* Pages 143-156

    There is always a problem for authors and that is to what extent they should be faithful to the adapted source or to what extent they can change it. This research examines the subject of adaptation and with the aim of investigating and discovering the similarities and differences of adaptation in the two films “The Tragedy of Macbeth” and “ Throne of Blood”, it tries to distinguish the use of different methods of adaptation. It also sums up the types of adaptation methods that have been researched so far. The purpose of the current research is to identify the differences and similarities between two film adaptations of a literary work, each of which has been adapted in a different way. To achieve this goal, which is practical and has been conducted with a descriptive-analytical method. According to the research method, this study will seek to find the answer to the main question, what are the differences and similarities of the adaptation in the two films “The Tragedy of Macbeth” and “ Throne of Blood”? And furthermore, what are the types of adaptation in the form of cinema? Finally, by examining the similarities and differences between the two cinematographic works and the original source from which they were adapted, the methods of adaptation used in these two works will be determined. After examining the theoretical foundations and the findings of the research, it is clear that the movie “The Tragedy of Macbeth” was very faithful to the play Macbeth, in that it intended to fully perform the play in the form of cinema; While the film “Throne of Blood” reached a completely different effect from the original source by using different methods in the adaptation process. A work that can even be considered as emerging from Japanese culture, but in the theme and narration, it can be recognized as Shakespeare’s play.

    Keywords: Macbeth, Shakespeare, Akira Kurosawa, Joel Coen, Film Adaptation