فهرست مطالب

پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی - سال پانزدهم شماره 66 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال پانزدهم شماره 66 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده سادات کرمانی پوربقایی*، حسین حکم آبادی، سیروس سنگری، علی بابا گل زاده صفحات 11-28
    هماهنگی و سازگاری لازم در برون دادهای نظام آموزشی با نیازهای بازار کار یکی از مهم ترین نگرانی های برنامه ریزان است. توسعه کمی و کیفی آموزش عالی می بایست متناسب با هدف های از پیش تعیین شده و در راستای پاسخگویی به نیازهای مهارتی و تخصصی کشور با توجه به توان دانش آموختگان باشد. بیش تر دگرگونی ها که منجر به توسعه اقتصادی، اجتماعی و صنعتی در هرکشور می شود، در نتیجه پیشرفت های علمی است و برنامه ریزی برای آموزش و تربیت نیروی ماهر و متخصص به ویژه در سطوح دانشگاهی باید ضمن تامین و برآورده کردن نیازهای تخصصی جامعه و بازار کار، از بیکاری و هدر رفت توان دانش آموختگان پیشگیری نماید. بحران بیکاری، به ویژه نزد دانش آموختگان دانشگاهی، تهدیدی برای کل جامعه است و پیامدهای جبران ناپذیری در سویگان اجتماعی، اقتصادی و سیاسی خواهد داشت. از جمله ماموریت های مهم آموزش عالی، توسعه نیروی انسانی برای تامین نیازهای جامعه است. در این راستا، دانشگاه ها و مرکز های آموزش عالی کشاورزی باید متناسب با دگرگونی ها و چالش های موجود در بخش کشاورزی برنامه ریزی کنند. تراز نیازهای شغلی و توسعه کمی و کیفی آموزش های عالی نقشی اساسی در شناسایی شایستگی های مورد نیاز دانشجویان به ویژه در بخش کشاورزی در راستای کسب شغل های پایدار دارد. در این تحقیق تحلیلی و اسنادی با دیدمان کیفی از نوع روایتی با الگوی غیر آزمایشی، انجام شد و عملکرد آموزش عالی در گرایش های باغبانی بررسی شد. برای این منظور، وضعیت پذیرش دانشجو در گرایش باغبانی طی سال های 1389-1400 بررسی شد. سپس برای پردازش و تحلیل داده های استخراج شده از سندهای بالادستی و راهبردهای کلان در بخش باغبانی از الگوی چگالی نسبت ها در دیدمان کیفی نیروی انسانی استفاده شد. این پژوهش براساس مدل چگالی نسبت ها در کشور استرالیا که از نظر کشاورزی و باغبانی از کشورهای توسعه یافته می باشد، استفاده گردید. در این مدل بر اساس 1000 هکتار باغ، یک دکتری تخصصی، دو کارشناسی ارشد، چهار کارشناسی و هشت نیروی ماهر کاردان است. که بر این پایه به ازای سه میلیون هکتار باغ در کشور و براساس ظرفیت دانشگاه ها تعداد دانش آموخته گان در مقاطع مختلف برآورد گردید.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی آموزش عالی، برآورد نیروی انسانی، دانش آموخته باغبانی
  • موسی اعظمی*، سید وهبی حسینی، کاروان شانازی صفحات 29-49
    آگاهی یافتن از این عامل ها برنامه ریزی های اصولی و منطبق بر شرایط حاکم بر جامعه کشاورزان فراهم گردد. دراین راستا تحقیق حاضر به بررسی عامل های موثر در پذیرش کشت کلزا در شهرستان جوانرود، استان کرمانشاه پرداخته است. این تحقیق از نوع بررسی های توصیفی-تحلیلی بوده که به روش پیمایش انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کشاورزان کلزا کار شهرستان به شمار 194 نفر بود که 125 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران به روش انتساب متناسب و به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داد ه های میدانی پرسشنامه محقق ساخته بود که در دو بخش ویژگی های فردی و بخش اصلی با توجه به هدف تحقیق بود، داد ه ها در سال 1401 جمع آوری شدند. روایی شکلی ابزار تحقیق توسط متخصصان موضوعی دانشگاهی انجام گرفت و محاسبه پایایی آن نیز با ضریب تتای ترتیبی) 91 / 0- 83 / θ=0 (تایید شد. تحلیل داده های گر دآوری شده با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، همبستگی و رگرسیون ترتیبی و مدلسازی معادله های ساختاری در نرم افزار SPSS26 و Smart PLS4 انجام شد. یافته های تحلیل عاملی، عامل های موثر در پذیرش کشت کلزا را در 5 عامل اقتصادی، آموزشی- ترویجی، زراعی-زیست محیطی، نوآوری و مدیریت سازمانی خلاصه کرد این عامل ها در مجموع 56 درصد از واریانس متغیرهای موثر در پذیرش کشت کلزا را تبیین کردند. رگرسیون ترتیبی نیز نشان داد که عامل های زراعی -محیطی و آموزشی-ترویجی بیشترین سهم را در تبیین تغییرپذیری های سطح متغیر وابسته داشته اند. ضریب های همبستگی رابطه مثبت و معنی دار بین متغیرهای شمار شرکت در کلاس های آموزشی-ترویجی و پیشینه کشت را با متغیر وابسته تصمیم پذیرش کشت کلزا نشان داد. مدل ساختاری نشان داد از میان عامل های آموزشی-ترویجی، کلاس ترویجی، بازدید آموزشی-ترویجی، نهادهای محلی و شبکه های اجتماعی، شبکه ها و رسانه های جمعی و مهارت کارشناسان به ترتیب بیشترین تاثیر را بر پذیرش کشت کلزا توسط کشاورزان جوانرود داشته اند.
    کلیدواژگان: پذیرش، آموزشی-ترویجی، نوآوری، کشاورزان کلزاکار، جوانرود
  • علی اکبر دماوندی*، رحمت یحیی نژاد عزیزی صفحات 50-66
    نیروی انسانی ماهر و کارآزموده هر کشور، روند توسعه اقتصادی- اجتماعی آن کشور را تعیین می کند. درنتیجه بهره برداری بهینه از نیروی انسانی هر کشوری به عنوان هدف راهبردی توسعه در نظر گرفته می شود. پایین بودن بهره وری نیروی کار بخش کشاورزی و منابع طبیعی تا حد زیادی، ناشی از نبود برنامه های جدی و اساسی برای سرمایه گذاری، اصلاح زیرساخت ها و توسعه کشاورزی در کشور است. علت های اجتماعی دیگری نیز وجود دارند که می توان به نبود زمینه های علاقه به تحقیق، نپذیرفتن زندگی در روستا، فاصله مطالب آموخت ه شده به صورت نظری و عملیاتی اشاره کرد. وجود این تعارض ها در شمار زیاد دانش آموختگان بیکار بخش کشاورزی و منابع طبیعی از یکسو و نبود زمینه های اشتغال به کار این دانش آموختگان در بخش مربوطه از سوی دیگر، نشان از نبود برنامه ریزی و درک درست در نهادهای تصمیم گیری بهینه ی مدیریتی در کشور دارد. هدف از این پژوهش که با دیدمان تحقیقی کیفی از نوع روایتی با روش تحلیلی و ازنظر گردآوری داد ه های اسنادی، با الگوی غیرآزمایشی انجام شد، برآورد نیروی انسانی دانش آموخته بخش منابع طبیعی کشور است. برای دستیابی به این هدف، در آغاز وضعیت پذیرش دانشجو و دانش آموختگان در رشته های منابع طبیعی طی سا لهای 1389 - 1400 بررسی شد. آنگاه برای پردازش و تحلیل داد ه های استخرا ج شده)آمار دانش آموختگان رشته های منابع طبیعی(، از اسناد بالادستی و راهبردهای کلان در بخش منابع طبیعی کشور توسط روش الگوی چگالی نسبت ها در دیدمان کیفی با نظر اعضای گروه کانونی، نیروی انسانی موردنیاز و افراد تحصیل کرده دانشگاهی برای سال 1403 استفاده شد. در این پژوهش نیروی انسانی موردنیاز برای سال تحصیلی 1403 در مقطع های مختلف برآورد شد. نتایج به دست آمده از بررسی داد ه ها نشان داد که میان نیاز واقعی بخش و ترکیب ورودی دانشگاه ها یک تفاوت معنی دار وجود دارد. نظر به توسعه بی رویه مرکزهای آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی متناسب با افزایش جمعیت در دهه 80 ، ساماندهی کمی و کیفی دانشکده ها و دانشگاه های کشاورزی در شرایط کنونی، می تواند از رویکردهای پیش روی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باشد.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی، نیروی انسانی، منابع طبیعی، دانش آموخته، آموزش عالی
  • شیوا درویشیان، رضوان قنبری موحد*، سعید غلامرضایی صفحات 67-85
    موفقیت یک شرکت تعاونی در بخش پویای کشاورزی نیازمند منابع سخت افزاری مانند سرمایه فیزیکی و مالی و همچنین سرمایه های نرم افزاری یعنی سرمایه کارآفرینانه است. بنابراین شایستگی های کارآفرینانه برای پایداری و توسعه شرکتهای تعاونی ضروری هستند و در این راستا اندازهگیری این شایستگیها اهمیت مییابد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر شایستگی های کارآفرینانه اعضای تعاونی دانش آموختگان علوم دامی لرستان است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل 576 نفر از دانش آموختگان کشاورزی بود که در تعاونی عضویت داشتند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 230 نفر تعیین شد و برای دستیابی دقیق به افراد مورد مطالعه، از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد من (2001) استفاده شد. بر پایه یافته های توصیفی، اعضای تعاونی در شایستگی راهبردی ضعف دارند در حالیکه در مورد شایستگی روابط از وضعیت بهتری برخوردار می باشند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای سابقه عضویت در تعاونی، عوامل حرفه ای، سابقه کارورزی، رشته تحصیلی، عوامل محیطی و تجربه کارآفرینی از عوامل موثر بر شایستگی های کارآفرینانه اعضای تعاونی می باشند. بنابراین مدیران تعاونی می توانند با در نظر گرفتن عوامل فردی، حرفه ای و محیطی موثر بر شایستگی های اعضا، اهداف و برنامه های تعاونی را برای ایجاد و تقویت شایستگی های کارآفرینانه در بین اعضا مورد بازنگری قرار دهند.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، صلاحیت ها، فارغ التحصیلان، کارآفرینی کشاورزی، آموزش عالی
  • سیده بهار همایون، مسعود یزدان پناه*، سعید محمدزاده، طاهره زبیدی، الکسا لام صفحات 87-110
    در حال حاضر، فناوری اطلاعات و ارتباطات تاثیری شگرف بر کارایی نظام آموزشی دارد و استفاده از آن با هدف آموزش مستمر بهره برداران در برنامه های آموزشی قرار گرفته است. تدوام این آموزش به تمایل آموزشگران به ادامه استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بستگی دارد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات توسط آموزشگران در زمستان 1401 انجام شده است. برای این منظور از مدل عمومی توسعه یافته پذیرش فناوری برای تبیین عوامل پیش بینی کننده رفتار آموزشگران سازمان جهاد کشاورزی استفاده شد. در این مدل سازه های لذت، هنجارذهنی، خوداثربخشی و اضطراب به عنوان عوامل خارجی موثر بر سازه های سودمندی درک شده و سهولت درک شده از نظریه پذیرش فناوری هستند. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان جهاد کشاورزی استان فارس که آموزشگران دوره های آموزشی بودند و با استفاده از روش نمونه گیری روش چند مرحله ای خوشه ای تصادفی بود. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که روایی محتوایی آن توسط پنل متخصصان، پایایی آن به وسیله ضریب تتا ترتیبی تایید شد (θ˃0.8). داده ها با استفاده از فراوانی، میانگین، مدل بندی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS24 و Smart-PLS3 مورد تجریه و تحلیل قرار گرفتند. مدل عمومی توسعه یافته پذیرش فناوری 64 درصد از واریانس رفتار استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را پیش بینی کرده است. علاوه برآن، یافته ها نشان داد که سودمندی درک شده اثری مستقیم بر خود اثربخشی، لذت و هنجارذهنی دارد، سهولت درک شده نیز اثری مستقیم بر هنجارذهنی و اثری معکوس بر اضطراب دارد. یافته های این پژوهش می تواند برای تدوین سیاست هایی برای حفظ انگیزه آموزشگران برای استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش کشاورزی ارزشمند باشد.
    کلیدواژگان: آموزشگران کشاورزی، پذیرش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش مستمر، کارشناسان کشاورزی
  • نرگس مرادی آهنگرانی، سوسن لایی*، فرامرز ملکیان، سحر محمدی صفحات 111-149
    هدف تحقیق تدوین الگوی آموزش مهارت های مدیریتی به مروجان کشاورزی پهنه های تولیدی استان کرمانشاه ازنظر خبرگان بود. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر شیوه گردآوری داده ها اسنادی و میدانی بود که به روش کیفی انجام گرفت و ازنظریه پایه ور مبتنی بر رهیافت نظام مند اشتراوس و کوربین استفاده شد. جامعه آماری، مدیران و پژوهشگران سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه بودند که به صورت هدفمند و به روش نمونه گیری گلوله برفی برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب گردیدند و 15 مصاحبه با 15 نفر و تا آستانه سودمندی انجام شد. برای محاسبه پایایی مصاحبه با روش توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده شد و پایایی بین دو کدگذار برای مصاحبه های موردبررسی در این پژوهش، 87/83 درصد بدست آمد که با توجه به این که میزان پایایی بیش تر از 60 درصد است، قابلیت پایایی کدگذاری ها مورد تایید است. برای تعیین میزان توافق و ارزیابی روایی هر شاخص از نگاه خبرگان و پیش از تدوین مدل، از دو ضریب نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) استفاده شد که میزان محاسبه شده برای آنها به ترتیب 75/0 و 81/0 بدست آمد. به منظور پردازش داده ها از MAXQDA استفاده گردید. یافته ها نشان داد که مقوله ها در قالب 14 مقوله در قالب ابعاد شش گانه شامل موجبات علی (عوامل درونی و بیرونی)، پدیده اصلی (مهارت های فنی، انسانی و بازاریابی)، راهبرد (تدوین برنامه های آموزشی، توسعه مهارت های ارتباطی و آموزش عملی)، عوامل زمینه ای (امکانات و تجهیزات آموزشی، تخصص مربیان و فرهنگ سازمانی)، شرایط مداخله گر (محدودیت های آموزشی) و پیامدها (پیامدهای فردی و سازمانی) قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مروجان کشاورزی، مهارت مدیریتی، مهارت فنی، مهارت انسانی، مهارت بازاریابی
  • مهدی رحیمیان*، سعید غلامرضایی صفحات 150-171
    وظیفه مراکز آموزش عالی تربیت نیروی انسانی ماهر، تولید علم و تعامل با جامعه پیرامونی می‏باشد. در این مسیر دانشکده ‏های کشاورزی و منابع طبیعی در ایران دارای مولفه های قوت و ضعف خاص خود می‏ باشند. همچنین عملکرد این دانشکده ‏ها متاثر از فرصت‏ ها و تهدیدهای پیش‏روی بیرونی است. ارزیابی و ارایه راهبردهای موثر می‏ تواند تلاشی مفید در راستای نیل به وظایف آموزشی و پژوهشی برای هر دانشکده باشد. این تحقیق در سال 1402 انجام شده است. هدف این تحقیق تهیه راهبردهایی برای هدایت بهتر آموزش و پژوهش در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان است. جامعه آماری اعضای هییت علمی دانشکده‏ ی مذکور بودند (100N=) که 22 نفر از آن‏ها به‏ صورت هدفمند انتخاب شدند. با انجام مصاحبه‏ های ‏ساختارمند مولفه های قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای پیش‏روی دانشکده شناسایی شدند. سپس با طراحی نمودار SWOT راهبردهای موردنظر شناسایی و با فن AHP این راهبردها مقایسه و اولویت ‏بندی شدند. اولویت‏ بندی نواحی راهبردی نتایج نشان داد که راهبرد اول بر محور راهبرد WT یعنی راهبرد دفاعی (حداقل - حداقل) بود. طبق نتایج، مهم‏ترین راهبردها به ترتیب اهمیت شامل «پیگیری برای استقلال دانشکده و تبدیل شدن به دانشگاه»، «رقابت آزمایشگاه‏ های دانشکده با آزمایشگاه مرکزی دانشگاه جهت گرفتن سفارش از مرکزهای تحقیقاتی» و «تقویت رابطه دانشکده با سازمان‏ های اجرایی جهت اعزام مستمر دانشجویان» با ضرایب 334/0، 272/0 و 150/0 بودند. اجرای هر یک از راهبردهای به ‏دست آمده در این پژوهش، می‏تواند به نقش ‏آفرینی موثر دانشکده در نیل به اهداف آموزش عالی در سه بخش تربیت نیروی انسانی، تولید علم و مشارکت و تعامل با جامعه پیرامونی کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: AHP، SWOT، الگوی راهبردی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، استان لرستان
  • محمدشریف شریف زاده*، غلامحسین عبدالله زاده، فاطمه رجبیان غریب صفحات 171-194
    در حال حاضر، توسعه رهیافت های آموزش کارآفرینی با هدف تسهیل یادگیری تجربی در آموزش عالی کشاورزی ضرورتی آشکار به نظر می رسد. این تحقیق با هدف تدوین چارچوب مفهومی چندلایه کسب وکارآفرینی دانشجویی مبتنی بر پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. گروه هدف این تحقیق، مطلعان کلیدی شامل ذینفعان و دست اندرکاران طرح های کسب وکار دانشجویی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود. نمونه گیری به صورت هدفمند، به شیوه نظری انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود (n=30). در نتیجه، چهار طبقه یا لایه مفهومی شکل گرفت. درونی ترین لایه به بهبود و ارتقای یادگیری دانشجویان از مجرای کسب وکارآفرینی از هفت شناسه مفهومی و10 برچسب مفهومی شکل گرفت. دومین لایه شناسایی شده بازتاب بهبود کیفیت آموزشی دانشجویان کشاورزی در نتیجه مشارکت در چرخه کسب وکارآفرینی حین تحصیل از 20 شناسه مفهومی و 20 برچسب مفهومی متناظر آن پدیدار شد. لایه سوم، یعنی دستاوردهای توسعه کسب وکارهای دانشجویی در سطح فردی از 12 گزاره با 19 کد مفهومی تشکیل شد. آخرین لایه مفهومی، یعنی توسعه دانشگاهی تبلور ثمرات توسعه دانشگاهی در نتیجه حمایت از کسب وکارآفرینی دانشجویی است و از هم آیی 19 گزاره با 22 کد مفهومی پدیدار شد. بر اساس الگوی مفهومی برآمده از یافته های این تحقیق، حمایت از مشارکت دانشجویان در فعالیت های کارآفرینی و کسب وکار حین تحصیل در بوم سامانه دانشگاه، در ابتدا، منجر به بهبود یادگیری آنها می شود. این بهبود، به ارتقای کیفیت آموزشی و بهبود تجربه تحصیلی آنها از طریق دستیابی به تجربه های غنی و متنوع خواهد انجامید. بهبود آموزش و ارتقای یادگیری دارای دستاوردهای معنی داری برای خود دانشجویان (توسعه فردی) و نیز، دانشگاه و جامعه در سطح وسیع تر است.
    کلیدواژگان: یادگیری تجربی، کارآفرینی دانشجویی، آموزش کارآفرینی، رفتارشناسی
|
  • Saeedeh Kermani Poorbaghaei *, Hossein Hokmabadi, Sirous Sangari, Ali Babgolzadeh Pages 11-28
    From the pas t to the present day, the necessary coordination and compatibility in the outputs of the educational sys tem with the needs of the labor market is one of the mos t important concerns of educational planners. The quantitative and qualitative development of higher education should be in accordance with the predetermined goals and in line with responding to skill and specialized needs according to the ability of the graduates. Mos t of the transformations that lead to economic, social and indus trial development in the country are the result of its scientific advances. Planning for the education and training of skilled and specialized personnel, especially at the university level, should provide and meet the specialized needs of the society and the labor market, while preventing unemployment and was tage of graduates. The unemployment crisis, especially among university graduates, is a threat to the entire society and will have irreparable consequences in various social, economic and political dimensions. One of the important missions of higher education is the development of human resources to meet the needs of society. In this regard, universities and agricultural higher education centers should plan according to the transformations and challenges in the agricultural sector. The balance of job needs and the quantitative and qualitative development of higher education plays a fundamental role in identifying the competencies needed by s tudents, especially in the agricultural sector, in order to obtain sus tainable jobs. In this analytical and documentary research with a qualitative view of a narrative type with a non-experimental model, the performance of higher education in horticulture trends was inves tigated. For this purpose, the admission s tatus of s tudents and graduates in horticulture fields during the years 2010-2021 was inves tigated. Then, to process and analyze the data extracted from ups tream documents and macro s trategies in the horticulture sector, the ratio density pattern in the qualitative view of human resources was used. In general, this research was based on a model in Aus tralia, which is one of the developed countries in terms of agriculture and horticulture, in this model, based on every 1000 hectares of orchard, one person with Ph.D, two with a Msc. , 4 with a BSc. , and 8 technicians will be needed. The results for three million hectares of orchard in the country showed that 3,000 Ph.D, 6,000 MSc. 12,000 BSc. and 24,000 technicians are needed in the horticulture sector, which was es timated based on the capacity of universities.
    Keywords: Assessment of higher education needs, estimation of human resources, horticulture education
  • Seyed Vahbi Hosseini, Karwan Shanazi Pages 29-49
    This research is a descriptive-analytical type of survey that inves tigated the factors influencing the adoption of rapeseed cultivation in Javanroud County, Kermanshah province. The s tatis tical population of this research included 194 rapeseed farmers of the city, of which 125 were selected as a sample using Cochran's formula by proportional assignment method and simple random sampling. In order to collect the desired data and information, in addition to in-depth documentary s tudies of the relevant literature, the main tool for collecting field data was a researcher-made ques tionnaire. which included two parts of individual characteris tics and the main part with regard to the purpose of the research, which was collected in 2022. The form validity of the research tool was done by subject experts in the university and its reliability calculation was also confirmed with the ordinal theta coefficient (θ = 0.83-0.91). The collected data were analyzed using exploratory factor analysis, correlation and ordinal regression and s tructural equation modeling in SPSS26 and Smart PLS4 software. The results of the factor analysis showed that the effective variables in the adoption of rapeseed cultivation can be summarized in 5 economic, educational-extension, agro-ecological-environmental, innovative and managerialorganizational factors respectively. These factors explained a total of 56% of the variance of variables affecting the acceptance of rapeseed cultivation The results of ordinal regression showed that agricultural-environmental and educational-extension factors had the greates t contribution in explaining the changes in the level of the dependent variable. Correlation coefficients showed a positive and significant relationship between the variables of the number of participants in educational-promotional classes and cultivation background with the dependent variable of the decision to accept rapeseed cultivation. The s tructural model showed that among the educationalextension factors, extension training class factors, educational-extension visits, local ins titutions and social networks, channels and mass media, and the skills of experts respectively, have had the greates t impact on the acceptance of rapeseed cultivation
    Keywords: adoption, educational-extension, Innovation, Canola farmer, Javanrood
  • Ali Akbar Damavandi *, Rahmat Yahya Nejad Azizi Pages 50-66
    The human resources of each country determine the socio-economic development process of that country. As a result, the optimal use of human resources of any country is considered as a strategicgoal of development. The low productivity of the labor force in the agricultural and natural resources sector is largely due to the lack of a serious and basic plan for inves tment, infras tructure reform and agricultural development in the country. There are other social reasons, which can be mentioned as the person's lack of interes t in the field, the lack of acceptance of rural life, the dis tance between theoretical and practical learning. The exis tence of this conflict in the large number of unemployed graduates of the agriculture and natural resources sector, on the one hand, and the lack of employment of these graduates in the relevant sector, on the other hand, shows the lack of proper planning and unders tanding in the decision-making bodies of different management levels in the country. The purpose of this research, which is a qualitative research of a narrative type with an analytical method and in terms of document data collection, with a non-experimental model, is to es timate the educated manpower of the country's natural resources sector. In order to achieve this goal, firs tly, the admission s tatus of s tudents and graduates in natural resources fields during the years 1389-1400 was inves tigated. Then, to process and analyze the extracted data, ups tream documents and macro s trategies in the natural resources sector of the country were used by the ratio density pattern method in our qualitative view with the opinion of the focal group members, required manpower and university educated people for the academic year 1402-1403. In this research, the required manpower for the academic year 1403-1404 was es timated at different times. The results of the data analysis show that there is a significant difference between the actual needs of the department and the composition of universities. Considering the immense development of agricultural and natural resources higher education centers in accordance with the increase in population in the 80s, the quantitative and qualitative organization of colleges and universities in the current situation can be one of the approaches faced by the Minis try of Science, Research and Technology>
    Keywords: need assessment, Human Forces, natural resources, University Educated, Higher Education
  • Shiva Darvishyan, Rezvan Ghanbari Movahed *, Saeed Gholamrezai Pages 67-85
    The success of a cooperative company in the dynamic sector of agriculture requires hardware resources such as physical and financial capital as well as software capital, i.e. entrepreneurial capital. Therefore, entrepreneurial competencies are necessary for the stability and development of cooperative companies, and in this direction, the measurement of these competencies is important. Thus, the aim of this research is to identify the factors affecting the entrepreneurial competencies of cooperative members of Lorestan animal science graduates. The statistical population studied included 576 graduates of agricultural sciences who were members of the cooperative. The size of the sample was determined by using the table of Karjesi and Morgan, 230 people, and the random sampling method was used to accurately reach the people under study. To collect data, the standard questionnaire of Man (2001) was used. Based on the results, cooperative members are weak in strategic competence, while they have a better situation in terms of relationship competence. Also, the regression analysis results showed that the variables of professional factors, internship experience, and field of study are effective factors in the entrepreneurial competencies of cooperative members. Also, the regression analysis results showed that the variables of membership history in the cooperative, professional factors, internship experience, the field of study, environmental factors, and entrepreneurial experience are the factors affecting the entrepreneurial competencies of the cooperative members. Therefore, cooperative managers can revise cooperative goals and programs to create and strengthen entrepreneurial competencies among members by considering individual, professional, and environmental factors affecting members' competencies.
    Keywords: agricultural cooperative, competences, Graduates, agricultural entrepreneurship, Higher Education
  • Seyedeh Bahar Homayoon, Masoud Yazdanpanah *, Saeed Mohammadzadeh, Tahereh Zobeidi, Alexa J. Lamm Pages 87-110
    Currently, ICT has a tremendous impact on the efficiency of the educational system, and its usage is aimed at continuously training users in educational programs. The continuity of this education depends on the teachers' willingness to continue using ICT. Therefore, the present research was conducted with the aim of investigating the factors that affect the utilization of ICT by educators in the winter of2022. To achieve this objective, the GETAMEL model was utilized to explain the factors that predict Jihad Agricultural Organization teachers' behavior. Within this model, the constructs of enjoyment, subjective norms, self-efficacy, and anxiety are external factors that influence the constructs of perceived usefulness and perceived ease of the TAM theory. The statistical population of this research was the experts of agricultural jihad of Fars province who were the instructors of training courses and were selected using the multi-stage random cluster sampling method. The data collection tool was a questionnaire which content validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by the Ordinal theta coefficient (θ˃0.8). The data were analyzed using frequency, mean, SEM and, SPSS24 and, Smart-PLS3 software. The GETAMEL model successfully predicted 64% of the variance of ICT usage behavior. Additionally, the results indicated that perceived usefulness had a direct effect on self-efficacy, enjoyment, and subjective norms. Moreover, perceived ease of use directly influences subjective norms and inversely affects anxiety. The results of this research can be valuable in formulating policies to sustain educator's motivation to use ICT within agricultural education.
    Keywords: agricultural educators, adoption, Information, communication technology, Continuous training, Agricultural experts
  • Narges Moradi Ahangarani, Susan Laei *, Faramarz Malekian, Sahar Mohammadi Pages 111-149
    The purpose of the research was to formulate a model for teaching management skills to the Agricultural Extension Workers of production areas of Kermanshah province according to experts. In terms of practical purpose, this research was a documentary and field data collection method, which was conducted using a qualitative method, and the grounded theory based on the systematic approach of Strauss and Corbin was used. The statistical population was managers and researchers of the Agricultural Jihad Organization of Kermanshah Province, who were selected purposefully and by snowball sampling method for qualitative interviews on the subject of the research, and 15 interviews were conducted with 15 people and up to the threshold of usefulness. To calculate the reliability of the interview, the within-subject agreement method of two coders was used, and the reliability between the two coders for the interviews examined in this research was 87.83%, which, considering that the reliability rate is more than 60%, the reliability of the codings was Confirmation. CVR (Content Validity Ratio) and CVI (Content Validity Index) were used to determining the degree of agreement and validity of each index from the experts’ point of view and the calculated values for them were 0.75 and 0.81, respectively. MAXQDA was used for data processing. The findings showed that the categories in the form of 14 categories in the form of six dimensions including causal factors (internal and external factors), main phenomenon, strategy (development of training programs, skill development) communication and practical training),
    Keywords: Agricultural Extension Workers, Management Skill, Technical Skill, Human Skill, Marketing Skill
  • Mehdi Rahimian *, Saeed Gholamrezai Pages 150-171
    The duty of higher education centers is to train skilled workforce, produce science and interact with the surrounding society. Evaluating and presenting effective strategies can be a useful effort to achieve educational and research tasks for each faculty. This research was done in 2023. The purpose of this research is to prepare strategies for better guidance of education and research in the Faculty of Agriculture and Natural Resources of Lorestan University. The statistical population was the faculty members of the aforementioned faculty (N=100), 22 of whom were purposefully selected. By conducting structured interviews, the strengths, weaknesses, opportunities and threats facing the faculty were identified. Then, by designing the SWOT diagram, the desired strategies were identified and these strategies were compared and prioritized with the AHP technique. Prioritization of strategic areas, the results showed that the first strategy was based on the WT strategy, that is, the defense strategy (minimum-minimum). According to the results, the most important strategies, in order of importance, include "pursuing the faculty's independence and becoming a university", "competition of the faculty's laboratories with the university's central laboratory in order to receive orders from research centers" and "strengthening the faculty's relationship with executive organizations" For continuous sending of students" with coefficients of 0.334, 0.272 and 0.150. The implementation of each of the strategies obtained in this research can help the effective role of the faculty in achieving the goals of higher education.
    Keywords: AHP, SWOT, Strategic Model, Faculty of Agriculture, Natural Resources, Lorestan province
  • Mohammad Sharif Sharifzadeh *, Gholamhossein Abdollahzadeh, Fatemeh Rajabian Gharib Pages 171-194
    Currently, there is a pressing need to develop entrepreneurship education approaches that foster experiential learning in higher agricultural education. In this study, our primary objective was to construct a comprehensive conceptual framework for student entrepreneurship using interpretive phenomenology. To gather data, a semi-structured interview was conducted with 30 participants. The findings resulted in the formation of four conceptual layers. The innermost layer aims to enhance and foster students' learning through entrepreneurship. It comprises seven conceptual propositions (conceptual identifiers) and ten conceptual labels (core themes). The second conceptual layer reflects the improvement in agricultural students' educational quality through their involvement in the entrepreneurial cycle during their education. It consists of 20 conceptual propositions and their corresponding conceptual labels. The third layer pertains to the individual achievements of student enterprise development. It includes 12 conceptual propositions and 19 conceptual labels. The final conceptual layer focuses on the academic development resulting from supporting student entrepreneurship. It emerged from the convergence of 19 conceptual propositions and 22 conceptual labels. Based on the conceptual model derived from the research findings, facilitating students' involvement in entrepreneurial and business activities within the university ecosystem has a positive impact on their learning outcomes. This improvement not only enhances the quality of education but also enriches their educational experience by providing them with diverse and valuable experiences. Enhancing teaching and promoting learning has significant benefits for both students (personal development) and the broader university community and society.
    Keywords: Experiential learning, Student entrepreneurship, Entrepreneurship education, Praxeology