فهرست مطالب
نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال شانزدهم شماره 69 (تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/06/31
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 3-18
کاوش در ادبیات اشتغال پذیری نشان می دهد که شواهد تجربی در زمینه بر هم کنش مهارت های نرم اندک بوده و به همین سبب بررسی این موضوع دارای اهمیت است؛ زیرا، می تواند نقش مهمی در آموزش و توسعه مهارت های نرم داشته باشد. در این پژوهش علی ارتباطی با دیدمان کمی، تاثیر مهارت های نرم یادگیری و ارتباطی بر مهارت های نرم هوش هیجانی در دانشجویان کشاورزی بررسی شد. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان سال آخر دوره کارشناسی همه ی گرایش های کشاورزی در دانشگاه های دولتی، تشکیل دادند. نمونه آماری پژوهش مشتمل بر 384 تن است که با بهره گیری از روش معکوس ریشه مربع و روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای با مقیاس لیکرت پنج سطحی بود که روایی شکلی آن با نظرخواهی از متخصصان و نیز سنجش بار عاملی و انجام آزمون های روایی تشخیصی و روایی واگرا و پایایی آن نیز با سنجش تتای ترتیبی و پایایی ترکیبی بررسی و تایید شد (61/0- 53/0= AVE و 84/0- 78/0= CR). داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی و مدل بندی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM)، در نرم افزارهای SPSS و Smart Pls پردازش شدند. یافته های مدلبندی معادله های ساختاری نشان دادند که مهارت های نرم ارتباطی و مهارت های نرم یادگیری اثر قابل توجهی در پیش بینی مهارت های نرم هوش هیجانی دانشجویان دارند. این یافته، بخشی از معمای (پازل) اثرگذاری مهارت های نرم بر دیگر مهارت های نرم دانشجویان کشاورزی را روشن می کند. آشکارسازی سازوکار اثرگذاری مهارت های نرم ارتباطی و یادگیری بر مهارت های نرم هوش هیجانی، به سبب آنکه دلیلی منطقی را برای تمرکز بر روی معدودی از مهارت های نرم ارائه می دهد، می تواند توسعه مهارت های نرم را در آموزش عالی کشاورزی آسان کند.
کلیدواژگان: مهار ت های ارتباطی، مهار ت های یادگیری، مهار ت های نرم -
صفحات 20-43
دوره های آموزشی تخصصی کارکنان شاغل در بخش های تولیدی در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی بر مبنای دستورکار عملیات مطلوب تولید (GMP) در جهت بهبود فرآیند تولید فرآورده های زیستی برگزار می شوند. هدف این تحقیق ارزشیابی اثربخشی آموزش های تخصصی ضمن خدمت کارکنان شاغل در بخش های تولیدی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در جهت بهبود فرآیند تولید فرآورده های زیستی در این موسسه می باشد. این تحقیق یک مطالعه با دیدمان کمی با الگوی غیرآزمایشی است و ابزار گردآوری داده های پرسشنامه ساختارمند محقق ساخته است. در بخش اول، ویژگی های فردی فراگیران از جمله جنس، سن، میزان تحصیلات، رشته تحصیلی و ویژگی های شغلی شامل پست سازمانی، پیشینه کار و پیشینه همکاری در موسسه رازی مورد بررسی قرار گرفتند. هم چنین، عنوان-های دوره های آموزشی گذرانده شده توسط فرد پاسخگو و میزان رضایت آنان از دوره ها در مولفه های آموزشی شامل نیازسنجی و اطلاع رسانی، محتوا و سرفصل، مدرسان، زمان و مکان اجرای دوره آموزشی، رسانه و کمک آموزشی، اموررفاهی، شیوه ارزشیابی پایان دوره و در بخش سوم پرسشنامه میزان بهبود عملکرد شغلی و میزان ارتقای دانش و مهارت در انجام وظایف شغلی مورد سنجش قرار گرفت. نمونه آماری شامل کلیه ی شرکت کنندگان در هشت دوره تخصصی در راستای عملیات مطلوب تولید که در سه سال منتهی به سال 1402 برگزار شده بودند. بر مبنای نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر مبنای متغیر عنوان دوره تخصصی برگزار شده، حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 166تن برآورد شد. روایی شکلی ابزار گردآوری داده ها با بررسی نظرها و دیدگاه کارشناسان و پایایی آن پس از آزمون پیشاهنگ با محاسبه ضریب های پایایی آلفای کرونباخ و تتای ترتیبی تایید شد. داده های گردآوری شده با نرم افزار SPSS پردازش و با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و ضریب تغییرها) و استنباطی (آزمون های من وایتنی و رگرسیون ترتیبی) تحلیل شدند. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که بین همه ارکان و میزان اثربخشی آموزش رابطه مثبت و معنی داری وجود دارند و72 درصد از احتمال واریانس متغیر وابسته اثربخشی آموزش را متغیرهای نیازسنجی و اطلاع رسانی، محتوا و سرفصل تبیین کردند. بنابراین هر چه میزان رضایت شرکت کنندگان در دوره های ضمن خدمت در زمینه هر یک از ارکان آموزش بیشتر جلب شود، این امر باعث اثربخشی بیشتر دوره خواهد شد.
کلیدواژگان: دوره آموزشی، تخصصی، اثربخشی، ضمن خدمت، موسسه رازی -
صفحات 44-68
سواد محیط زیستی، از نظر مفهومی، شناخت و سواد لازم درباره ی مفهوم های کلیدی، مسئله های محیط زیستی و آشنایی با مهارت های لازم برای رویارویی با آنهاست. از این رو با توجه به اهمیت سواد محیط زیستی افراد در حفاظت از محیط زیست به عنوان میراثی گران بها برای نسل های آینده، تحقیق حاضر با هدف واکاوی عامل های تاثیرگذار بر سواد محیط زیستی دانشجویان دوره ی تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، انجام شد. جامعه-آماری تحقیق را همه ی دانشجویان دوره ی تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1402، تشکیل می دهند (488=N). حجم نمونه با استفاده از جدولBartlett et al. (2001) ، 213 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب (بر حسب گرایش تحصیلی دانشجویان) استفاده شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه توزیعی گردآوری شدند. روایی و پایایی پرسش نامه، توسط گروه متخصصان و محاسبه میانگین واریانس استخراج شده (AVE)، پایایی مرکب (CR) و تتای ترتیبی تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم-افزار های آماری SPSS22 و SMART PLS3 انجام شد. بنابر یافته ها، دانش (میانگین 54/4 از 5 و انحراف معیار= 92/0)، نگرش (میانگین= 24/4 از 5 و انحراف معیار= 91/0)، رفتار (میانگین= 34/4 از 5 و انحراف معیار= 94/0) و سواد (میانگین= 37/4 از 5 و انحراف معیار= 90/0) محیط زیستی دانشجویان علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سطح مطلوب ارزیابی می شود. تحلیل رگرسیون ترتیبی نیز نشان داد در مجموع متغیرهای دانش، نگرش و رفتار محیط زیستی دانشجویان علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، 58 درصد احتمال تغییر سواد محیط زیستی دانشجویان یادشده را تبیین می کنند. نتایج حاصل از رویکرد مدل سازی معادله های ساختاری، گویای آن است که دانش محیط زیستی(625/0=β)، نگرش محیط زیستی (593/0=β) و رفتار محیط زیستی دانشجویان علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان (619/0=β)، تاثیر مثبت و معناداری بر سواد محیط زیستی دانشجویان یادشده، دارد. لذا یافته های این پژوهش می تواند به منظور ارتقای سواد محیط زیستی دانشجویان علوم کشاورزی و منابع طبیعی توسط سیاستگذاران، برنامه ریزان و مدیران آموزش عالی کشاورزی مورد بهره برداری قرار گیرد.
کلیدواژگان: سواد محیط زیستی، دانش محیط زیستی، نگرش محیط زیستی، رفتار مسئولانه، دانشجویان، علوم کشاورزی و منابع طبیعی -
صفحات 69-86حرفه آموزی کشاورزی در برنامه های بازپروری مددجویان در بند به شیوه های متداول کیفیت و اثربخشی مناسبی برخوردار نبوده آموزش مشارکتی و فعالیت گروهی سبب افزایش انگیزه و یادگیری عمیق می شود. این پژوهش با هدف به کارگیری حرفه آموزی کشاورزی با استفاده از الگوی طرح تدریس عضو-گروه (Team Member Teaching Design-TMTD) در ندامتگاه اراک انجام شد. از نظر هدف کاربردی و از جهت الگوی تحقیق علی - ارتباطی یا نیمه تجربی می-باشد که در آن از طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها برای بررسی انگیزه تحصیلی مددجویان، پرسشنامه استاندارد انگیزه تحصیلی هارتر (1981، 1980) بود که روایی شکلی آن با نظر کارشناسان خبره آموزش و حرفه آموزی کشاورزی و پایایی محتوایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای ترتیبی (یا تتای ترتیبی معادل 0.92= θ) تایید شد. جامعه آماری این پژوهش 108 تن از مددجویان در ندامتگاه شهرستان اراک، استان مرکزی بودند. دو دوره حرفه آموزی کشاورزی (آموزش کاشت، داشت و برداشت زعفران و دوره آموزشی پرورش زنبورعسل) در سال 1402 به منظور مقایسه روش های آموزش سنتی (مرسوم) و طرح تدریس عضو -گروه (TMTD) در نظر گرفته شد. مقایسه ی نظر حرفه آموزان نشان داد در گروه های مورد مقایسه، اثر روش تدریس TMTD بر پیشرفت حرفه ای مددجویان معنی دار است. نتایج آزمون های مقایسه میانگین نیز گویای تفاوت معنی دار دو روش تدریس متداول و گروهی در انگیزه مددجویان جهت شرکت در دوره های آموزشی در هر دو دوره پرورش زعفران و زنبور عسل دارد. این پژوهش در مورد استفاده از آموزش گروهی در دوره های آموزش کشاورزی در ندامتگاه و اثرات آن در انگیزه و مشارکت مددجویان در دوره های آموزشی و پیشرفت حرفه ای آنان در دوره های آموزش کشاورزی بحث کرده و یافته ها بیانگر موثر بودن روش تدریس عضو-گروه در بالا بردن دانش و انگیزه مددجویان جهت شرکت در دوره های آموزشی دارد. لذا براساس نتایج می توان مربیان ندامتگاه ها را در بکارگیری این روش در دوره های حرفه آموزی ترغیب نمود.کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، روش تدریس گروهی، آموزش مشارکتی، طرح تدریس عضو-گروه (TMTD)
-
صفحات 87-107
بر پایه تجارب و مشاهدات، برنامه های آموزش کشاورزی تلویزیونی چنان که انتظار می رود مورد اقبال کشاورزان نیستند. این پژوهش با دیدمان آمیخته با هدف شناسایی و اعتباریابی شاخص های یک برنامه مناسب آموزشی تلویزیونی برای کشاورزان انجام شد. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی افراد خبره در زمینه تدوین برنامه و آشنا به محیط روستا در سازمان صدا و سیما (چهار تن)، کارشناسان سازمان چهاد کشاورزی (بخش ترویج و آموزش کشاورزی شش تن)، اعضای هیات علمی در دانشگاه با تخصص های رسانه، ارتباطات و ترویج و آموزش کشاورزی (چهار تن) و مددکاران ترویجی (22 تن) بودند که برای انتخاب آنان از روش نمونه گیری هدفمند-گلوله برفی استفاده شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شد. برای محاسبه پایایی مصاحبه ها از روش توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده شد که مقدار 36/84 به دست آمد و با توجه به اینکه بیشتر از 60 درصد است، قابلیت پایایی کدگذاری ها موردتایید است. برای تعیین میزان توافق و ارزیابی روایی هر شاخص از نگاه خبرگان و پیش از تدوین مدل، از دو ضریب نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Maxqdq انجام گرفت. جامعه آماری بخش کمی کشاورزان شهرستان کرمانشاه (24391=N) بودند که به روش نمونه گیری چندمرحله ای با انتساب متناسب شمار 378 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش روایی همگرا، و پایایی ترکیبی تایید شد. پردازش داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS انجام شد. نتایج بخش کیفی به شناسایی 38 مفهوم در قالب شش شاخص، عامل استمرار در پخش برنامه، ارائه برنامه در قالب های متفاوت مبتنی بر تعامل و بازخورد، استفاده از شیوه های مناسب جذب مخاطب، تاکید بر محتوای متناسب در برنامه های تلویزیونی آموزشی کشاورزی، توجه به عناصر موثر فرآیند آموزشی و برنامه ریزی و سرمایه گذاری در تولید برنامه آموزشی انجامید. یافته های تحلیل پرسشنامه ها نشان داد که شاخص های معرفی شده، مورد تایید کشاورزان می باشد و از نظر آنان مهم ترین شاخص های یک برنامه مناسب آموزشی تلویزیونی به ترتیب شامل محتوا و زمان مناسب پخش، توجه به عناصر موثر فرآیند آموزش، استفاده از شیوه مناسب جذب مخاطب و ارائه برنامه در قالب تعامل و بازخورد می باشد.
کلیدواژگان: آموزش تلویزیونی، شاخص رسانه آموزشی، آموزش کشاورزی، برنامه رویش -
صفحات 108-125
هدف این پژوهش ارزشیابی میزان موفقیت سایت های الگوئی جامع تولیدی ترویجی در تولید محصول سالم بود. از بعد ماهیت فلسفی، دیدمان تحقیق کمی و از جنبه هدف، کاربردی و بر حسب چگونگی گردآوری داده ها، غیرآزمایشی است. جامعه آماری شامل مسئولان سایت های الگوئی تولید محصول های سالم کشور در سه سال منتهی به 1402 بودند. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب استفاده شد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعیین شد (115=n). ابزار اصلی جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بود که بر مبنای مدل سیپ استافل بیم و گوبا تدوین شد. به منظور تعیین روایی محتوا و شکلی پرسشنامه، از دیدگاه استادان دانشگاه مازندران، اعضای هیات علمی و کارشناسان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، استفاده شد و برای تعیین پایایی از آزمون تتای ترتیبی بهره گرفته شد. بدین منظور یک بررسی راهنما با 30 تن از مسئولان سایت های الگوئی محصول های سالم در دو استان گیلان و گلستان صورت گرفت. در نتیجه مقدار تتای ترتیبی، برای متغیرهای پژوهش، 86/0 بود (86/0=Θ). برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS26 استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشتر پاسخگویان، میزان موفقیت سایت های الگوئی در تولید محصول سالم را در حد خوب ارزیابی نمودند. در بین متغیرهای مدل سیپ، میزان موفقیت متغیر زمینه ای بالاتر و در رتبه اول بود و متغیرهای درونداد، برونداد و فرآیندی دارای رتبه های بعدی بودند. نتایج بررسی آزمون همبستگی متغیرهای مستقل نشان داد که؛ پیشینه افراد و شمار دوره آموزشی گذرانده شده توسط افراد با متغیرهای مدل سیپ دارای رابطه مثبت و معنی داری بودند.
کلیدواژگان: ارزشیابی، الگوی ارزشیابی سیپ، سایت الگوئی، محصول سالم، ترویج کشاورزی -
صفحات 126-142راهبرد مدیریت تلفیقی آفات به عنوان یک سیاست مهم سازگار با محیط زیست طی سالی های اخیر در بستر دوره های آموزشی ترویجی کشاورزی مورد توجه ویژه ای قرار گرفت. بر این مبنا، هدف از این تحقیق ارزیابی رابطه میان واکنش شالیکاران نسبت به دوره های آموزشی ترویجی، دانش مدیریت تلفیقی آفات و استفاده عملی از دانش آموخته شده شالیکاران مشارکت کننده در دوره های آموزشی ترویجی مدیریت تلفیقی آفات برنج بود. این پژوهش توصیفی و پس- رویدادی است که در سال 1402 انجام شد. جامعه آماری پژوهش 250 تن از شالیکاران استان مازندران بودند که در دوره های آموزشی ترویجی مدیریت تلفیقی آفات برنج مشارکت داشتند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده 146 تن در این بررسی و ارزیابی مشارکت کردند. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه با طیف لیکرت پنج درجه ای استفاده شده بود. روایی شکلی ابزار تحقیق توسط تنی چند (پانلی) از کارشناسان موسسه تحقیقات برنج کشور و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران تایید شد. پایایی ابزار تحقیق نیز با استفاده از ضریب تتای ترتیبی با میزان 85/0 تا 95/0 برای متغیرهای تحقیق نیز تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS27 و Smart PLS انجام شد. یافته ها نشان دادند که واکنش شالیکاران نسبت به کیفیت دوره های آموزشی برگزار شده منفی نبوده است. همچنین وضعیت دانش مدیریت تلفیقی آفات اغلب آنان در سطح متوسط ارزیابی شد. بیشتر شالیکاران ابراز داشتند که آموخته های خود را در سطح متوسط در عمل بکار گرفتند. یافته های حاصل از تحلیل مسیرنشان داد که دانش مدیریت تلفیقی آفات کسب شده بیشترین اثر مستقیم بر استفاده عملی شالیکاران داشت. همچنین واکنش شالیکاران نسبت به دوره های آموزشی ترویجی ضمن تاثیر مستقیم بر استفاده عملی شالیکاران از دانش آموخته شده از طریق دانش کسب شده به طور غیر مستقیم بر آن تاثیر داشت.کلیدواژگان: مدیریت تلفیقی آفات، دوره های آموزشی ترویجی، شالی کاران، استان مازندران
-
Pages 3-18
Exploring the employability literature shows that there is little empirical evidence on the interaction of soft skills, and for this reason, it is important to investigate this issue; Because it can play a significant role in teaching and developing soft skills. In this causal correlational research, the effect of learning and communication soft skills on emotional intelligence soft skills in agricultural students was investigated. Final-year undergraduate students of all agricultural fields in public universities constituted the statistical population of this survey and quantitative research. The statistical sample of the research included 384 people who were selected using the inverse square root method and the multi-stage sampling method. The research tool was a five-point Likert scale questionnaire, whose formal validity was approved by a panel of experts, as well as calculating the factor loading and the discriminant validity and divergent validity and reliability tests through the calculation of ordinal theta and composite reliability. The results of structural equation modeling showed that communication soft skills and learning soft skills have a significant effect in predicting students' emotional intelligence soft skills. This finding clarifies a part of the puzzle of the effect of soft skills on other soft skills of agricultural students. Revealing the mechanism of the effect of communication and learning soft skills on emotional intelligence soft skills, can facilitate the development of soft skills in agricultural higher education because it can provide a rational reason for focusing on a few soft skills.
Keywords: Communication Skills, Learning Skills, Soft Skills -
Pages 20-43
Specialized training courses for employees at Razi Vaccine and Serum Research Institute are held on Good Manufacturing Practice (GMP) guidelines to improve the production process of biological products. The purpose of this research is to measure the validity of specialized trainings in the service of Razi Vaccine and Serum Research Institute in order to improve the biological products production process held in this institute. This research is a quantitative study with a non-experimental pattern, and the data collection tool is a form of a questionnaire designed by the researchers. The components of the research included: assessment of needs and information, content and heading, instructor, time and place, media and educational assistance, welfare and evaluation. In this questionnaire, the individual characteristics of the students, including gender, age, level of education, field of study, and job characteristics, including organizational position, work history, and cooperation history at Razi Institute, were investigated. In addition to, the titles of the training courses passed by the respondent were specified and the components of the training elements were completed in the form of a questionnaire. The purpose of this research project is to evaluate the effectiveness of the specialized training courses that were held in the three years ending in 1402. Based on stratified random sampling, the sample size was estimated to be 166 using Morgan's table. To determine the validity of the data collection tool, face validity was used, and to determine its reliability, the pre-test method and Cronbach's alpha test were used. The collected data were analyzed with SPSS software and descriptive (mean, standard deviation, and coefficient of variation) and analytical (Mann Whitney U tests, Regression, and Pearson and Spearman correlation coefficients).The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between all the elements of education and the level of effectiveness, and this coefficient was higher for the components of the instructor and the content heading than the rest of the components, so that the level of satisfaction of the participants in the course. The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between all the elements and the effectiveness of training, and 72% of the variance of the dependent variable of training effectiveness was explained by the variables of needs assessment and information, content and title. Therefore, as much as it is possible to attract the level of satisfaction of the participants in the in-service courses regarding each of the elements of the training, this will make the course more effective.
Keywords: Educational Course, Special, Effectiveness, In Service Education, Institute Of Razi Vaccine, Serum Research -
Pages 44-68
In the rehabilitation programs of prison inmates, traditional education methods are generally used to train prisoners. Learning through participation and team activity is one of the common educational methods in today's era. This study was conducted to use the Team Member Teaching Design (TMTD) model to strengthen and improve the professional development of prisoners in Arak Prison.
MethodsIn this semi-experimental study, a pretest and post-test design with a control group was used. They studied samples of prisoners in men's and women's prisons in Arak city and in five training courses (diaphoretic, crystal decorations, women's decorations, saffron cultivation, and bee breeding) in 1402 to compare traditional teaching methods. and the teaching plan was team members (TMTD).
ResultsIn the compared groups, the effect of the TMTD teaching method on the professional development of prisoners was shown. The results of the average comparison tests also indicate a significant difference between the two teaching methods in the field of strengthening the professional behavior of prisoners in all five training courses. This research discusses the implementation of the team method, the teaching plan of the team members, and its consequences in teaching and provides a path for the effective use of teaching methods to obtain better results in the teaching and learning process in prison vocational classes.
Keywords: Environmental Literacy, Environmental Knowledge, Environmental Attitude, Responsible Behavior, Students Of Agricultural Sciences, Natural Resources -
Pages 69-86Vocational agricultural training in the rehabilitation programs of prison inmates has not been of good quality and effectiveness in the conventional training methods, while collaborative training and team activity increases motivation and deepens learning. Therefore, this s tudy was conducted with the aim of applying team agricultural vocational training using the model of team member teaching design (TMTD) in Arak prison. This research is applied and causal-communicative and semi-experimental, which uses a pre-tes t-pos t-tes t research design with a control group. The data collection tool was a researcher-made ques tionnaire, the validity of which was confirmed by examining the opinions of experts in agricultural education and vocational training, and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (α = 0.92). The s tatis tical population was all the inmates in the prison of Arak city, Markazi province. Two agricultural vocational training courses (saffron planting, growing and harves ting training and honey bee breeding training) for 108 people in 2023 in order to compare traditional training methods and team members teaching design (TMTD) was determined. The results indicated that in the groups under comparison, the effect of the Team Member Teaching Design (TMTD) method on the professional development of prisoners was significant. The results of the mean comparison tes ts also revealed a significant difference between the conventional and team-teaching methods regarding the motivation of prisoners to participate in training courses in both saffron cultivation and beekeeping programs. This research discusses the use of team-based training in agricultural education programs within prisons and its effects on the motivation and participation of prisoners in training courses, as well as their professional advancement in agricultural education. It also provides a pathway for the effective utilization of innovative collaborative and team-based teaching methods in agricultural education classesKeywords: Agricultural Education, Group Teaching Method, Cooperative Education, Team Member Teaching Design (TMTD)
-
Pages 87-107
The current qualitative and quantitative research was conducted with the aim of identifying and validating the components of a television educational program suitable for farmers. The population s tudied in the qualitative section consis ted of experts (23 people) selected using the purposive snowball sampling method. Data was collected using semi-s tructured interviews. To calculate the reliability of the interviews, the method of intra-subject agreement of two coders was used, and the value was 84.36, and considering that it is greater than 60%, the reliability of the coding is confirmed. To determine the level of agreement and assess the validity of each index from the experts' perspective and before developing the model, two coefficients of content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) were been used. Data analysis was carried out during two s tages of open and axial coding using Maxqdq18 software. The s tatis tical population was a quantitative section of farmers in Kermanshah (N = 24,391) who were selected as a sample by multis tage sampling method with proportional allocation of 378 people. The validity and reliability of the ques tionnaires were confirmed using the convergent validity method, Cronbach's alpha coefficient and composite reliability. The ques tionnaires were analyzed by s tructural equation modeling using Smart PLS 4 software. The results of the qualitative part made it possible to identify 38 items in the form of six categories of factors of continuity and solidarity over time and the diffusion of the program, presenting the program in different formats based on interaction and feedback, in using methods of attracting the audience, emphasizing the appropriate content of agricultural educational television programs. Particular attention was paid to the effective elements of the educational process as well as planning and inves tment in the production of the educational program. The results of the analysis of the ques tionnaires showed that the elements introduced by the experts are approved by the farmers and, according to them, the mos t important elements of an appropriate television educational program include the content and the appropriate time of broadcas t, in paying attention to the effectiveness of diffusion. Elements of the training process, using the appropriate method to attract the audience and the presentation of the program is done in the form of interaction and feedback.
Keywords: Television Program, Media Organizations, Agricultural Education, Skill Increase -
Pages 108-125
The purpose of this research was to evaluate of extension comprehensive production model sites in the production of healthy products. The research was quantitative, applied and non-experimental. The population was farmers active in the main production sites of healthy products in the three years ending in 1401. A twos tage sampling method was used. The sample size was determined based on Cochran's formula (n=115). S tratified random sampling method with proportional assignment was used. The main tool for data collection was a researcher-made ques tionnaire that was developed based on the CIPP model of S taffel Beam and Goba. The validity and reliability of the ques tionnaire was obtained. As a result, the ordinal theta value for the research variables was 0.86 (ϴ=0.86). SPSS26 software were used for data analysis. The results showed that mos t of the respondents evaluated the success rate of model sites in producing healthy products as good. Among the variables of the CIPP model, the success rate of the contextual variable was higher and ranked firs t, and the input, process, and product variables were ranked next. The results of the correlation tes t of independent variables showed that; People's work experience, level of education and the number of training courses completed by people had a positive and significant relationship with the variables of the CIPP model.
Keywords: Evaluation, CIPP Evaluation Model, Model Site, Healthy Product, Agricultural Extension -
Pages 126-142The integrated pest management strategy, as an important environmentally friendly policy, has received special attention in agricultural extension training courses in recent years. Accordingly, the purpose of this research was to evaluate the relationship between rice farmers' reaction towards extension training courses, integrated pest management knowledge, and practical use of the learned knowledge of rice farmers participating in extension training courses on rice integrated pest management in Mazandaran province. The study is descriptive and ex-post facto, conducted using a survey method in 2023. The targeted population of this study consisted of 250 rice farmers who were participating in the extension training courses. Using Krejcie and Morgan table and simple random sampling method, 146 people participated in this study. A questionnaire with a five point Likert scale was used to collect data. The content validity of the research instrument was confirmed by a panel of experts from the Rice Research Institute of Iran, and the agricultural jihad organization of Mazandaran province. The reliability of the research instrument was confirmed using the ordinal theta coefficient with a rate of 0.85 to 0.95 for the research variables. Data analysis was done using SPSS27 and Smart PLS software. The results showed the reaction of the rice farmers was not negative towards the quality of the held training courses. Additionally, the level of their knowledge of integrated pest management was evaluated as average. Most of the farmers acknowledged that they applied their learned knowledge at an average level in practice. The results of the path analysis showed that the learned knowledge of integrated pest management had the most direct effect on the practical use of rice farmers. Also, rice farmers' reaction towards extension training courses, in addition to directly affecting the practical use of rice farmers, indirectly affected it through the learned knowledge.Keywords: Integrated Pest Management, Extension Training Courses, Rice Farmers, Mazandaran Province