فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال هجدهم شماره 40 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود محمودی نیا*، داود فروتن نیا صفحات 7-39
    هدف این مقاله بررسی تعامل رفتار بین دو بازیکن مهم در اقتصاد یعنی دولت و بانک مرکزی با وجود عدم اطمینان دولت در دستیابی به سطح مشخصی از بودجه می باشد. هدف دولت رسیدن به بالاترین رشد اقتصاد با کمک ابزار بودجه ای و هدف بانک مرکزی نیز ثبات قیمت ها با استفاده از ابزار سیاستی نرخ بهره است. از این رو بازی بین دو مقام پولی و مالی در چارچوب بازی غیرهمکارانه و بازی رهبر- پیرو (استاکلبرگ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای این منظور ابتدا از طریق توابع زیان و قیود برای دو سیاست گذار و حل آن، توابع بهترین پاسخ و تعادل نش و تعادل استاکلبرگ استخراج شد و سپس بر اساس پارامترهای موجود در اقتصاد ایران شبیه سازی صورت گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که پاسخ دولت به افزایش نرخ بهره سیاستی، انبساطی و پاسخ بانک مرکزی نیز به افزایش کسری بودجه دولت انبساطی می-باشد. از طرف دیگر در تعادل نش افزایش متغیر نااطمینانی دولت سبب افزایش در تابع زیان دولت و بانک مرکزی می شود. دیگر نتایج این تحقیق نشان می دهد که پیامد حاصل از بازی غیرهمکارانه بسیار نزدیک به زمانی است که دولت به عنوان رهبر و بانک مرکزی به عنوان پیرو عمل می کند و در این وضعیت تابع زیان اجتماعی پایین تر می باشد. همچنین تغییر در وزن نسبت داده شده به تورم توسط مقام مالی در تابع قید سبب کاهش ابزار سیاستی دولت در تعادل نش می شود. از این رو به هر دو سیاست پیشنهاد می گردد که همواره در ارائه بسته سیاستی خود وزن قابل توجهی در تابع زیان خود به نرخ تورم دهند و سعی شود در صورت استقلال دو سیاست گذار بازی را ارائه دهند که در آن دولت نقش رهبر و بانک مرکزی نقش پیرو را ایفا نماید.
    کلیدواژگان: تعادل نش، تعادل استاکلبرگ، سیاست های پولی، سیاست های مالی، بودجه دولت، عدم اطمینان
  • مهدیه رضاقلی زاده*، امیرمنصور طهرانچیان، فاطمه علیزاده نقارچی صفحات 41-67

    با توجه به جایگاه نفت در اقتصاد کشورهای غنی از منابع نفتی، عدم اطمینان ناشی از تغییرات قیمت آن یکی از منابع مهم ریسک و نااطمینانی است که تصمیمات مربوط به سرمایه گذاری شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد.با توجه به این که صنایع محصولات شیمیایی دارای نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور بوده و نیز از تحولات سایر بازارها نظیر بازار نفت تاثیر می پذیرند، در این مطالعه اثرات نامتقارن عدم اطمینان قیمت نفت برنت بر سرمایه گذاری شرکت های گروه محصولات شیمیایی در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1400-1389 مورد بررسی قرار گرفته است. مدل سازی تحقیق بر اساس الگوهای پانل پویا و محاسبه نا اطمینانی قیمت نفت به روش گارچ صورت گرفته است. روابط بین متغیرها نیز با استفاده از تکنیک گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) دومرحله ای برآورد گردیده است. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این است که در طی دوره موردبررسی، نااطمینانی ناشی از تغییرات قیمت نفت اثر منفی بر سرمایه گذاری شرکت ها داشته است. از سوی دیگر یافته ها بیانگر این است که عدم اطمینان ناشی از تغییرات مثبت و منفی قیمت نفت دارای اثری نامتقارن بر سرمایه گذاری شرکت ها می باشد.

    کلیدواژگان: نااطمینانی قیمت نفت، سرمایه گذاری شرکت ها، اثر نامتقارن، گارچ (GARCH)، گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • کورش کامکار هفشجانی، سعید دائی کریم زاده*، حسین شریفی رنانی صفحات 69-105
    در مطالعه حاضر به طور تجربی عوامل موثر بر شاخص میزان تاب آوری اقتصادی در کشورهای منطقه خاورمیانه طی دوره زمانی 2020-2000 ارزیابی شد. در این راستا، ابتدا شاخص تاب آوری اقتصادی بر مبنای چندین زیرشاخص محاسبه و سپس تاثیر عوامل موثر بر این شاخص برای کشورهای نفتی و غیرنفتی خاورمیانه مورد  بررسی قرار گرفت . عوامل موثر بر تاب‎آوری اقتصادی شامل متغیرهای فناوری، تولید نفت، درجه باز بودن اقتصاد، جهانی شدن سیاسی، جهانی شدن فرهنگی و مخارج دولت بود. برای دستیابی به اهداف مطالعه از رویکرد همجمعی حداقل مربعات معمولی پویا استفاده شد. نتایج تحلیل همجمعی حاکی از وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای تحقیق بود. براساس نتایج بدست آمده به جز متغیر مخارج دولت سایر متغیرهای ذکر شده بر تاب آوری اقتصادی کشورهای نفتی خاورمیانه در بلندمدت تاثیر مثبت داشته اند. البته، بین متغیر تولید نفت و تاب آوری اقتصادی کشورهای نفتی تاثیر معنی داری یافت نشد. ضریب متغیر جهانی شدن سیاسی بیشترین اثر مثبت را بر تاب آوری اقتصادی کشورهای نفتی دارد. متغیرهای درجه باز بودن اقتصاد و جهانی شدن فرهنگی نیز از این حیث به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند. این در حالی است که متغیر جهانی شدن فرهنگی بیشترین اثر مثبت را بر میزان تاب آوری اقتصادی کشورهای غیرنفتی در بلندمدت دارد. همچنین، تاثیر معنی داری بین متغیر مخارج دولت و تاب آوری کشورهای غیرنفتی مشاهده نشد. با توجه به نتایج، انتظار می رود در نتیجه ی جهانی شدن و افزایش ارتباطات سیاسی، تجاری و فرهنگی، جریان مبادله اطلاعات مالی، اقتصادی، اجتماعی، تجاری و تکنولوژیکی بین کشورها تقویت و با افزایش بهره وری و بهره بردن کشورها از مزایای تجارت آزاد تاب آوری اقتصادی بهبود یابد.
    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، حداقل مربعات معمولی پویا، جهانی شدن سیاسی، جهانی شدن فرهنگی، خاورمیانه
  • محمدرضا عبداللهی*، شیما نمازی زواره صفحات 107-127
    توانایی اندازه گیری دقیق انتظارات تورمی بخشی جدایی ناپذیر از سیاست پولی بانک های مرکزی در دنیا است. در واقع با توجه به رویکرد فعلی سیاست گذاری پولی که مبتنی بر هدف گذاری تورم است، بانک های مرکزی باید آینده نگر باشند و سیاست های خود را بر اساس انتظارات افراد از نرخ تورم آتی تنظیم نمایند. روش های مختلفی برای برآورد انتظارات تورمی وجود دارد که مهم ترین آن ها اندازه گیری انتظارات تورمی از طریق سوال مستقیم از مردم در مورد انتظاراتشان از قیمت ها می باشد. این سوالات طرح شده ممکن است به صورت کمی و یا کیفی ارائه گردند. با توجه به کمی یا کیفی بودن سوالات نظرسنجی، روش های مختلفی نیز برای محاسبه انتظارات تورمی مبتنی بر نظرسنجی مورد استفاده قرار می گیرد که بطور کلی به دو دسته روش های مبتنی بر نظرسنجی های کمی و روش های مبتنی بر نظرسنجی های کیفی تقسیم می شوند. در مقاله حاضر با استفاده از داده های حاصل از افکارسنجی انتظارات تورمی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی که به صورت فصلی از پاییز 1400 انجام می گیرد شاخص انتظارات تورمی مبتنی بر نظرسنجی کیفی در ایران از پاییز 1400 تا پاییز 1402 محاسبه و بررسی شده است. بدین منظور روش های آمار متوازن، روش احتمال و روش تابع لجستیک مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مقایسه انتظارات تورمی محاسبه شده از روش‏های مذکور و نرخ تورم محقق شده در سه ماه بعد نشان داد که روش احتمال با توزیع یکنواخت عملکرد بهتری در پیش بینی نرخ تورم آتی داشته است. همچنین بررسی روند شاخص انتظارات تورمی در 9 فصل اخیر نشان داد شدت افزایش انتظارات تورمی در دوره نوسانات ارزی بسیار بیشتر از دوره حذف ارز ترجیحی بوده است. این نتایج بیان گر آن است که بانک مرکزی بایستی با مدیریت صحیح بازار ارز و اجازه افزایش تدریجی نرخ ارز و کاهش نوسانات آن حول نرخ ارز تعادلی تا حد توان از وقوع شوک های ارزی و در نتیجه افزایش قابل توجه انتظارات تورمی جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: شاخص انتظارات تورمی، نظرسنجی انتظارات تورمی، روش های کیفی، روش های کمی
  • زلیخا مرسلی ارزنق*، یزدان گودرزی فراهانی، محسن مهرآرا صفحات 129-152
    طبق دیدگاه های اقتصادی پول می تواند اثرات اسمی و حقیقی بر متغیرهای اقتصادی داشته باشد. در این بین تغییرات پایه پولی در اقتصاد را می توان تابعی از تغییرات دارایی های مالی بانک مرکزی به شمار آورد. بانک مرکزی در کشورها وظیفه انتشار اسکناس را به عهده دارد. این بانک از ذخایر ارزی، ذخایر طلا، مطالبات از دولت و مطالبات از بانک ها به عنوان پشتوانه برای انتشار اسکناس استفاده می کند. بدهی بانک مرکزی نیز همان اسکناس و مسکوکات در دست مردم، ذخایر قانونی، اضافی و احتیاطی بانک های تجاری است. هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه بین اجزاء پایه پولی و تولید و تورم در اقتصاد ایران بود. در این راستا با استفاده از مدل خودهمبسته با وقفه های توزیعی (ARDL) در دوره های زمانی 1401-1368 ارتباط بین متغیرها برآورد گردید. نتایج به دست آمده مشاهده گردید که تاثیر متغیر بدهی بانک های تجاری به بانک مرکزی بر تولید و تورم به ترتیب برابر با 33/0 و 62/0 و تاثیر خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی بر تولید و تورم به ترتیب برابر با 42/0 و 57/0 بوده است. با توجه به نتایج بدست آمده و اهمیت توجه به سهم هر یک از اجزاء پایه پولی بر تورم و تولید در کشور، بانک مرکزی باید اهتمام بیشتری در تغییر سهم اجزاء پایه پولی داشته و در رشد بخش هایی که سهم بالایی در تورم کشور داشته منضبط تر عمل کند.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، پایه پولی، تولید، تورم، مدل خودهمبسته با وقفه های توزیعی (ARDL)
  • زریر نگین تاجی*، صبا اسماعیلی نیا صفحات 153-177
    جهانی شدن پدیده ای است که بروز آن در عصر حاضر موجب تغییر و تحولات بسیاری در زندگی انسان ها شده است. در زمینه تاثیرات جهانی شدن بر رشد و توسعه اقتصادی و شاخص توسعه انسانی، نظرات متفاوتی وجود دارد. برخی معتقدند که جهانی شدن باعث می شود تا بازارهای جهانی توسعه پیدا کنند که این موجب افزایش تبادل تجاری و سرمایه گذاری بین کشورها شده و در ادامه، شاخص توسعه انسانی بهبود می یابد. در مقابل، گروهی دیگر معتقد هستند که افزایش مبادلات و سطح رقابت بین کشورها باعث می شود تا شرکت ها فقط بدنبال حداکثر کردن سود خود باشند و به بهبود شرایط نیروی کار توجه کمتری نمایند، و این می تواند باعث کاهش شاخص های سلامتی و افزایش فقر شود. در این مطالعه، شاخص جهانی شدن اقتصادی با استفاده از روش آنتروپی شانون و روش تجمیع حسابی محاسبه شده است. نتایج محاسبات نشان می دهد که شاخص جهانی شدن اقتصاد تا سال 1390 روند صعودی داشته، بین سال های 97-1390 در نوسان بوده و از سال 1397 به بعد، روند نزولی در پیش گرفته است. هچنین در این پژوهش، اثر شاخص جهانی شدن اقتصاد بر شاخص توسعه انسانی در ایران برای دوره  1400-1375 مورد بررسی قرارگرفته است. برآورد مدل با استفاده از روش خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) توزیعی انجام شده است. نتایج برآورد مدل نشان داده که شاخص جهانی شدن اقتصاد بر شاخص توسعه انسانی تاثیر مثبت و معناداری داشته است.  دیگر متغیرهای مدل، یعنی تولید ناخالص داخلی، مخارج دولت، نسبت جمعیت شهری به جمعیت کل و صادرات کالا و خدمات تاثیر مثبت و معنی دار و تورم تاثیری منفی بر شاخص توسعه انسانی دارد. بنابراین پیشنهاد می شود که ایران، با ایجاد و برقراری ارتباط موثرتری با دنیا، شرایط لازم برای بهبود شاخص توسعه انسانی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: شاخص جهانی شدن اقتصادی شاخص توسعه انسانی روش آنتروپی شانون روش خود رگرسیون با وقفه های توزیعی
|
  • Davoud Mahmoudinia *, Davoud Foroutannia Pages 7-39
    The purpose of this study is to investigate the interaction of behavior between two important players in the economy, namely the government and the central bank, despite the uncertainty of the government in achieving a certain level of budget. The goal of the government is to achieve the highest growth of the economy with the help of budgetary tools, and the goal of the central bank is to stabilize prices using the policy tool of interest rates. The existence of independence between two authorities was analyzed in the framework of two non-cooperative games and the leader-follower game (Stackelberg) based on the existing parameters in Iran's economy. The results of this research show that both the government's response to the increase in the political interest rate and the central bank's response to the increase in the government's budget deficit are expansionary. On the other hand, in the Nash equilibrium, an increase in the uncertainty variable of the government causes an increase in the loss function of the government and the central bank. Moreover, the change in the weight attributed to inflation by the financial authority in the constraint function causes the government's policy instrument to decrease in the Nash equilibrium. Therefore, it is recommended for both policies to always give significant weight to the inflation rate in their loss function in presenting their policy package and try to present a game in the case of independence of two politicians, in which the government plays the role of the leader and the central bank should play the role of follower.
    Keywords: Nash equilibrium, Stackelberg equilibrium, Monetary Policies, financial policies, government budget, Uncertainty
  • Mahdieh Rezagholizadeh *, Amirmansour Tehranchian, Fatemeh Alizadeh Nagharchi Pages 41-67

    Considering the position of oil in the economy of countries with oil resources, oil price uncertainty is one of the important sources of risk and uncertainty that affects the investment decisions of companies. In addition, another important issue that should be considered in this regard is whether the companies' investment response to the positive and negative uncertainty is symmetric or asymmetric.  Considering that the chemical products industry has an important role in the economic development of the country and is also affected by the developments of other markets such as the oil market, in this study the asymmetric effects of Brent oil price uncertainty on the investment of chemical products group companies in the Tehran stock exchange has been investigated from 2010 to 2021. The research modeling is based on dynamic panel models and the calculation of oil price uncertainty has been done by the GARCH method. Relationships between variables have also been estimated using the Generalized Method of Moment (GMM). The results show that during the period under review, oil price uncertainty had a negative effect on corporate investment. On the other hand, the findings indicate that the positive and negative oil price uncertainty has an asymmetric effect on corporate investment.

    Keywords: Oil Price Uncertainty, Corporate Investment, Asymmetric Effect, Garch, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Kourosh Kamkar Hafshejani, Saeid Daei-Karimzadeh *, Hossein Sharifi Renani Pages 69-105
    In the present study, the effective factors on the index of economic resilience in the countries of the Middle East region during the period 2000-2020 were experimentally evaluated. Firstly, the economic resilience index was calculated based on several sub-indices, and then the effect of factors affecting this index was examined for the oil and non-oil countries of the Middle East. The factors affecting economic resilience included technological variables, oil production, economic openness, political globalization, cultural globalization, and government spending. A dynamic ordinary least squares cointegration approach was used to achieve the objectives of the study. The results of the cointegration analysis indicated the existence of a long-term relationship between the variables studied. Based on the results obtained, except for the variable of government expenditure, the other variables mentioned had a positive effect on the economic resilience of the Middle East oil countries in the long run. However, no significant effect was found between the variable of oil production and the economic resilience of oil countries. The variable coefficient of political globalization has the most positive effect on the economic resilience of oil countries. The variables of economic openness and cultural globalization are also in the next ranks in this respect. This is despite the fact that the cultural globalization variable has the most positive effect on the economic resilience of non-oil countries in the long run. Similarly, no significant effect was observed between the government expenditure variable and the resilience of non-oil countries. According to the results, it is expected that as a result of globalization and increasing political, commercial, and cultural communication, the flow of financial, economic, social, commercial, and technological information exchange between countries will be strengthened and economic resilience will be improved by increasing the number of countries with a high level of cultural globalization.
    Keywords: Economic resilience, dynamic ordinary least squares, political globalization, cultural globalization, Middle East
  • Mohammadreza Abdollahi *, Shima Namazi Zavareh Pages 107-127
    The ability to accurately measure inflation expectations is an integral part of the monetary policy of central banks in the world. In fact, according to the current monetary policy approach that is based on inflation targeting, central banks should be forward-looking and adjust their policies based on people's expectations of the future inflation rate. There are different methods to estimate inflation expectations, the most important of which is to measure inflation expectations by directly asking people about their expectations of prices. These proposed questions may be presented quantitatively or qualitatively. According to the quantitative or qualitative nature of survey questions, different methods are also used to calculate survey-based inflation expectations, which are generally divided into two categories: methods based on quantitative surveys and methods based on qualitative surveys. In this study, using the data obtained from the opinion survey of inflation expectations of the Islamic Council Research Center, which was conducted quarterly from the fall of 1400, the index of inflation expectations based on a qualitative survey in Iran from the fall of 1400 to the fall of 1402 has been calculated and analyzed. For this purpose, the methods of balanced statistics, probability method, and logistic function method were used. The results of comparing the inflation expectations calculated from the mentioned methods and the inflation rate realized in the next three months showed that the probability method with uniform distribution performed better in predicting the future inflation rate. Moreover, the analysis of the trend of the inflation expectations index in the last 9 seasons showed that the intensity of the increase in inflation expectations during the period of currency fluctuations was much higher than during the period when the preferred currency was removed. These results indicate that the central bank should prevent the occurrence of currency shocks and the significant increase in inflationary expectations as much as possible by properly managing the foreign exchange market, allowing the gradual increase of the exchange rate, and reducing its fluctuations around the equilibrium exchange rate.
    Keywords: Inflation expectations index, inflation expectations survey, qualitative methods, quantitative methods
  • Zoleikha Morsali Arzanagh *, Yazdan Gudarzi Farahani, Mohsen Mehrara Pages 129-152
    According to economic views, money can have nominal and real effects on economic variables. Meanwhile, changes in the monetary base in the economy can be considered a function of the changes in the central bank's financial assets. Central banks in countries are responsible for issuing banknotes. This bank uses foreign exchange reserves, gold reserves, claims from the government and claims from banks as a basis for issuing banknotes. The debt of the central bank is also the bills and securities in the hands of the people, the legal, additional and precautionary reserves of commercial banks. The main purpose of this paper was to examine the relationship between monetary base components and production and inflation in Iran's economy. In this regard, using the autoregressive distributed lag (ARDL) in the time periods of 1989-2022, the relationship between the variables was estimated. The obtained results showed that the variable effect of commercial banks' debt to the central bank on production and inflation is 0.33 and 0.62, respectively, and the net effect of public sector debt to the central bank on production and inflation is 42, respectively. 0.0 and 0.57. Considering the results obtained and the importance of paying attention to the contribution of each component of the monetary base on inflation and production in the country, the central bank should pay more attention to changing the share of the components of the monetary base and be disciplined in the growth of the sectors that have a high contribution to the country's inflation.
    Keywords: Monetary Policy, Monetary base, production, inflation, Autoregressive distributed lag (ARDL)
  • Zarir Negintaji *, Saba Esmailinia Pages 153-177
    Globalization is a phenomenon that has caused many changes in people's lives. There are different opinions regarding the effects of globalization on economic growth and development and the human development index. Some believe that globalization will cause global markets to develop, which will increase trade and investment exchanges between countries and improve the Human Development Index. In contrast, others argue that increased exchanges and competition between countries will only make companies want to maximize their profits and pay less attention to improving labor conditions, which can reduce health indicators and increase poverty. It should be noted that the economic globalization index was calculated using the shannon entropy method and simple additive weighting method. The results of the study show that the economic globalization index had an upward trend until 1390, fluctuated between 1390-1397 and started a downward trend from 1397 onwards. In this research, the effect of the economic globalization index on the human development index in Iran for the period 1375-1400 has been investigated. The estimation of the model has been done using the autoregressive distributed lag method (ARDL). Also, the results show that the economic globalization index had a positive and significant effect on the human development index. Other variables of the model i.e. gross domestic product, government expenditure, ratio of urban population to total population and export of goods, services have a positive and significant effect, and inflation has a negative effect on the human development index.
    Keywords: Economic Globalization Index, Human Development Index, Shannon entropy method, Autoregressive Distributed Lag