فهرست مطالب

تفکر و کودک - سال چهاردهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه تفکر و کودک
سال چهاردهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب اجلالی، حسین مومنی مهموئی*، مرضیه عالی صفحات 1-26
    هدف از پژوهش حاضر تحلیل محتوای هستی شناسانه داستان های مثنوی مبتنی بر رویکرد محتوایی آموزش تفکر و مناسبت آن با تربیت دینی مقطع ابتدایی بود. بدین منظور با روش تحلیل محتوای کیفی نخست مبانی نظری آموزش تفکر و تربیت دینی مطرح و ضمن اشاره به انتقادهای صورت گرفته از حافظه پروری از میان رویکردهای موجود، رویکرد محتوایی تبیین و در ادامه مضامین هستی شناسانه در این رویکرد معرفی و نهایتا داستان هایی از مثنوی که مرتبط با ساحت های هستی شناسانه فلسفی (خداشناسی، جهان شناسی و انسان شناسی) بود معرفی و نشان داده شد که هر داستان کدامیک از ساحت ها یا چند ساحت فلسفی را در درون خود دارد و مناسب استفاده در برنامه تربیت دینی دوره ابتدایی است. همچنین بیان گردید، حکایت های موجود در مثنوی مبتنی بر رویکرد محتوایی نیازمند بازنویسی است، به گونه ای که این داستان ها که دارای غنای ادبی بالایی است باید ساده سازی شوند تا بتوانند ضمن فراهم نمودن زمینه تامل و تفکر در کلاس، اهداف تربیت دینی مقطع ابتدایی که عمدتا آشنایی با مضامین خداشناسی، جهان شناسی و انسان شناسی است را به شکل مناسب تری فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، رویکرد محتوایی، مثنوی، مضامین فلسفی
  • ارزیابی اثر بخشی توان بخشی شناختی بر تحمل ناپذیری بلاتکلیفی، کاهش مشکلات خواندن و عملکرد خواندن کودکان دارای اختلال یادگیری
    فاطمه سوری، داود تقوایی*، محمدمهدی جهانگیری صفحه 2

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثر بخشی درمان توان بخشی شناختی بر عملکرد خواندن، مشکلات خواندن و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی بود. روش پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری اختصاصی همراه با نقص در خواندن دختر پایه چهارم ابتدایی دبستان های شهر همدان در سال 99-1398 بود که 30 نفر از آنها با نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. برای گروه آزمایش به مدت یک ماه (در هفته 2 جلسه 45 دقیقه ای) برنامه توانبخشی شناختی اجرا گردید. گروه کنترل در این مدت، آموزشی دریافت نکرد. عملکرد خواندن با آزمون خواندن و نارساخوانی (نما)، مشکلات خواندن توسط جدول سنجش مشکل و نوع آن (سمن) و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی توسط پرسشنامه تحمل ناپذیری بلاتکلیفی فریستون و همکاران(1994) سنجیده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین میانگین متغیرهای عملکرد خواندن، مشکلات خواندن و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (0.05 P <). لذا، درمان توان بخشی شناختی می تواند ابزار مفیدی برای افزایش عملکرد خواندن و کاهش مشکلات خواندن و عدم بلاتکلیفی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری اختصاصی همراه با نقص در خواندن باشد.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی، مشکلات خواندن، عملکرد خواندن، اختلال یادگیری اختصاصی همراه با نقص در خواندن
  • سید مجتبی بارانی*، طاهره بهمنی، سید محمدامین بارانی صفحات 27-49

    هدف از این مطالعه، اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان بر رشد مهارت های زندگی دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با استفاده از پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی مدارس دولتی شهر بهبهان به تعداد 1409 نفر در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 60 نفر از دانش آموزانی که نمره پایین تری در مهارت های زندگی کسب نمودند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) قرار گرفتند. در مرحله بعد گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 45 دقیقه ای در معرض آموزش فلسفه قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه مهارت های زندگی ساعتچی و همکاران (1389) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش فلسفه به کودکان بر رشد مهارت های زندگی (001/0P<، 073/74F=)، رشد مهارت های خودآگاهی (001/0P<، 792/49F=)، همدلی (001/0P<، 996/27F=)، مهارت مدیریت رابطه (001/0P<، 163/84F=)، مهارت ارتباطی (001/0P<، 082/45F=)، مهارت مدیریت استرس و احساسات (001/0P<، 441/46F=)، مهارت داشتن هدف (001/0P<، 492/40F=)، مهارت حل مسیله (001/0P<، 400/60F=)، مهارت تصمیم گیری (001/0P<، 571/35F=)، مهارت تفکر خلاقانه (001/0P<، 805/24F=) و مهارت تفکر نقادانه (001/0P<، 750/65F=) دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، مهارت های زندگی، دانش آموزان ابتدایی
  • فاطمه جعفری کمانگر*، آزاده سلیمانی صفحات 51-76
    افزایش مهارت تفکر و فراخ اندیشی به همراه بالا بردن سطوح تفکر انتقادی، باید در همان نخستین سال های زندگی کودکان که شالوده نگرش آنها در آینده شکل می گیرد، آغاز شود. در نظام های آموزشی متمرکز، کتاب های درسی می تواند نقش مهمی در ارایه این نوع تفکر برای دانش آموزان ایفا کند. پژوهش حاضر، بر آن است بر اساس مولفه های تفکر فلسفی لیپمن، جایگاه تفکر انتقادی را در کتاب های فارسی ابتدایی مورد بررسی و تحلیل قراردهد. جامعه آماری در این پژوهش کتاب های فارسی دوره دوم ابتدایی سال تحصیلی 99-1400 و نمونه آماری «بخوان و بیندیش»های موجود در این کتاب ها است. پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوا نگاشته شده است و با کدگذاری قیاسی، میزان توجه کتاب های نامبرده را به 19 گویه تفکر انتقادی مد نظر لیپمن مورد تحلیل قرارداده است. برای رسیدن به پایایی کدها، بخش هایی از محتوا توسط دو کدگذار، کدگذاری شد و روایی آن از روش کثرت گرایی و اعتماد سازی صورت گرفت. تحلیل یافته ها بر اساس نرم افزار SPSS انجام شد و نتایج حاصل نشان داد: مقدار سطرهای درگیر مولفه های تفکر انتقادی لیپمن در بخوان و بیندیش های پایه چهارم بیشتر و در پایه ششم کمتر بوده است. مولفه توجه به شرایط استثنایی و نامتعارف در تمام پایه ها بالاترین سطح را داشته و مولفه تفسیر صحیح کلام و توجه به اهداف گوینده در ترجمه و تفسیر کلام، در تمام پایه ها مغفول مانده است. توزیع نامتوازن این مولفه ها در بخوان و بیندیش های فارسی دوره دوم ابتدایی و مغفول ماندن برخی از مولفه ها، نشان دهنده نیاز به توجه بیشتر مولفان کتاب های درسی به ابعاد تفکر فلسفی - انتقادی- لیپمن در بخش هایی از کتاب است که دقیقا به این منظور در کتاب های درسی گنجانده شده است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، بخوان و بیندیش، تفکر فلسفی، لیپمن، دوره دوم ابتدایی
  • افضل السادت حسینی، شب بو حقگو*، روح الله کریمی، محمد دادرس صفحات 77-111
    هدف این پژوهش تبیین«حلقه های یادگیری» وایتهد ونقش آن در«آموزش و یادگیری تفکرمحور» است، که بارویکرد توصیفی وروش تحلیل مفهومی با مبنا قراردادن نظریه «آموزش ویادگیری»وی مفاهیم اصلی پژوهش را مورد تحلیل مفهومی دقیق قرارداده،ضمن استخراج مولفه های تربیتی، اقتضایات این نظریه را درعرصه تعلیم وتربیت تجویز می نماید وبه دوسوال پژوهشی پاسخ می دهد1.حلقه های یادگیری وایتهدچگونه منجربه آموزش ویادگیری تفکرمحورمی شوند؟2. اقتضایات نظریه وایتهددرآموزش چیست؟ ابتدا نظریه ی انتقادی، سپس اضلاع مثلث یادگیری تبیین می شوند: درضلع اول «آهنگ ووزن»، درضلع دوم «مراحل رشد ذهنی» و«موزون بودن رشد»، ودرضلع سوم نقش«آزادی وانضباط»،درسه مرحله «شوق،دقت وتعمیم» تشریح می شود.شوق درمرحله ی اول حلقه ای ایجاد می کند که با اتصال به حلقه های بعدی چون گردابی تمام مراحل را به هم می پیوندد. دراین مرحله سیطره ی «آزادی» موجب ادراک درکودک می شود.درمرحله ی دوم استیلای«انضباط» بر«آزادی» موجب افزایش دقت، کشف وفهم می شود. درمرحله ی سوم استیلای«آزادی» بر«انضباط»سبب می شود کودک با تفکرمنطقی واستدلالی، آموخته هایش را به موقعیت های زندگی اش تعمیم دهد.درهمه مراحل نقش معلم حفظ شوق است و«آزادی وانضباط» همچون ستون های نظریه حضوردارند. این مراحل همپوشانی داشته، درفرایندی مارپیچی درحال تکرارند وبا آموخته های قبلی ارتباط معناداری ایجاد می کنند.اقتضایات نظریه ی وایتهد عبارتنداز:حذف ایده های راکد، نقش تشویقی معلم، تناسب رشد ذهنی کودک با مطالب درسی،خلاقیت،اخلاق محوری و شجاعت اخلاقی معلم.
    کلیدواژگان: وایتهد، حلقه های یادگیری، آموزش و یادگیری تفکرمحور، تعلیم و تربیت، اقتضائات
  • مختار ذاکری*، عذرا علی پور صفحات 113-141
    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان پرداختن به اهداف کلی برنامه ی فلسفه برای کودکان است. این پژوهش بااستفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش آنتروپی شانون استفاده شد. نمونه پژوهش شامل کتاب های مطالعات اجتماعی پنجم و ششم ابتدایی سال 1401-1400 بود. ابزار پژوهش، فهرست وارسی مولفه های اهداف فلسفه برای کودکان بوده است. نتایج نشان داد، توجه به مولفه های اهداف فلسفه برای کودکان در کتاب مطالعات ششم ابتدایی با %53 بیشتر از توجه به مولفه های اهداف فلسفه برای کودکان در محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پنجم با %47 است. بیشترین توجه به «رشد فردی و میان فردی» با %37 درصد و کمترین توجه به «پرورش خلاقیت» %7 درصد شده است. همچنین درصد توجه به اهداف مختلف فلسفه برای کودکان در محتوای کتاب مطالعات پنجم و ششم، توزیع یکسانی ندارد. «بهبود توانایی استدلال» %30، «پرورش درک اخلاقی» %11، «پرورش توانایی مفهوم یابی در تجربه» %15 را به خود اختصاص داده اند. به طورکلی کتاب مطالعات ششم، توجه بیشتری به اهداف فلسفه برای کودکان داشته است. از بین اهداف، بیشترین ضریب اهمیت، مربوط به «پرورش درک اخلاقی» و کمترین ضریب اهمیت، مربوط به «پرورش خلاقیت» است. از سوی دیگر، دو هدف «بهبود توانایی استدلال» و «پرورش توانایی مفهوم یابی در تجربه» ضریب اهمیت یکسانی دارند.
    کلیدواژگان: برنامه فلسفه برای کودکان، تحلیل محتوا، مطالعات اجتماعی، کتاب درسی، آنتروپی شانون
  • رویا زاغی، قدسی احقر*، محسن ایمانی نائینی صفحات 143-173
    هدف از انجام پژوهش حاضر مطالعه اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان بر صلاحیت های اخلاقی دانش آموزان دختر متوسطه شهرگرگان می باشد. روش پژوهش نیمه آزمایشی می باشد که از طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه کنترل و آزمایش استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در دوره متوسطه شهرگرگان در سال تحصیلی 1399-1398 است که 30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 5/1 ساعته هفتگی (90 دقیقه) آموزش دیدند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه سنجش صلاحیت های اخلاقی مارتین و آستین (Martin & Austin 2010) استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با استناد به نظرات کارشناسان و ضریب آلفای کرونباخ (0/879) تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش کوواریانس (ANCOVA) در نرم افزار SPSS (ویرایش 21) انجام شد. یافته های این پژوهش نشان داد که اجرای برنامه آموزش فلسفه به کودکان بر صلاحیت اخلاقی دانش آموزان با اندازه اثر 911/0 تاثیر مثبت و معنی دار دارد (763/585=F؛ 05/0>p). یافته های پژوهش همچنین حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار اجرای این برنامه بر هشت مولفه صلاحیت اخلاقی در بین دانش آموزان می باشد.در نتیجه می توان بیان کرد که استفاده از برنامه های غیرمستقیم از قبیل فلسفه برای کودکان باعث ارتقاء صلاحیت های اخلاقی در بین دانش آموزان می گردد.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، صلاحیت های اخلاقی، دانش آموزان دختر، گرگان
  • فریده السادات سجادی پور، فاطمه یاوری* صفحات 173-200
    رویکرد یادگیری تلفیقی اشاره به ترکیب روش های تدریس معمول سنتی در قالب چهره به چهره با تجهیزات مبتنی بر کاربرد فناوری دارد.هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه فلسفه برای کودکان مبتنی بر رویکرد یادگیری تلفیقی بر تفکر انتقادی دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی بود. روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی بود که در سال تحصیلی 1401-1400 در یکی از مدارس دولتی شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای منطقه 14 انتخاب سپس مدرسه ابتدایی دخترانه ابوذرغفاری انتخاب شد و از جامعه آماری 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (2 نفر) جایگماری شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تفکر انتقادی واتسون و گلاسر (1994) بود. گروه آزمایش طی 11 جلسه مورد مداخله آموزشی قرار گرفت و گروه کنترل این مداخله را دریافت نکرد. در بخش آنلاین از پلتفرم مودل و در بخش آفلاین از چندرسانه ای ها و پویانمایی های آموزشی استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری در دو سطح توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (تحلیل کوواریانس) استفاده شد. یافته ها حاکی از آن بود که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، بین گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای تفکر انتقادی تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0P<). یافته ها نشان داد اجرای برنامه فلسفه برای کودکان مبتنی بر رویکرد یادگیری تلفیقی بیشترین تاثیر را بر مولفه شناسایی مفروضات سپس مولفه استنتاج و پس ازآن مولفه ارزشیابی دلایل و مولفه استنباط و کمترین تاثیر را بر مولفه تعبیرو تفسیر داشته است.اجرای برنامه فلسفه برای کودکان مبتنی بر رویکرد یادگیری تلفیقی، می تواند به عنوان ابزار مداخله ای مناسب جهت بهبود مولفه های تفکر انتقادی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، رویکرد یادگیری تلفیقی، تفکر انتقادی
  • طاهره شفائی*، الهه حجازی، یحیی قائدی صفحات 227-247
    پژوهش حاضر آموزش تفکر مراقبتی واثربخشی آن بر به زیستی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی را بررسی کرده است. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (دو ماه بعد) با گروه کنترل بین 120 نفر از دانش آموزان پایه ششم ابتدایی در سال تحصیلی 99-1398 در شهرهای تهران، ورامین انجام شد. دانش آموزان با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 60نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش، نسخه کوتاه پرسش نامه توانمندی ها و فضیلت های منش نوجوان و پرسش نامه تفکر مراقبتی هدایتی بود. آموزش تفکر مراقبتی در 15 جلسه 90دقیقه ای به صورت آنلاین برای گروه مداخله برگزار شد.گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی صورت گرفت. آموزش تفکر مراقبتی باعث افزایش معنی دار میانگین نمرات متغیرهای تفکر مراقبتی و به زیستی و مولفه های آن ها در گروه مداخله شد (001/0p<) در مقایسه زوجی، بین مراحل پیش آزمون-پس آزمون و پیش آزمون-پیگیری تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0p<)، در حالی که بین مراحل پس آزمون- پیگیری تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0p>). آموزش تفکر مراقبتی باعث ارتقای بهزیستی و تمام مولفه های آن در دانش آموزان پایه ششم ابتدایی می شود.
    کلیدواژگان: تفکرمراقبتی، بهزیستی، دانش آموزان، بسته آموزشی
  • گلستان صیاح کوکیانی*، محمدرضا سرمدی، حمید ملکی، مهران فرج الهی، سید نورالدین محمودی، طاهر محبوبی صفحات 249-277

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و اعتباربخشی الگوی آموزشی و پرورشی صبر بر اساس آموزه های اسلامی در دوره ابتدایی است. در این مطالعه از روش آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شده است. در بخش کیفی از تحلیل اسنادی و روش دلفی و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل کلیه اسناد و منابع مرتبط با صبر از جمله قرآن، نهج البلاغه و احادیث است. جامعه آماری در بخش کمی شامل متخصصان آموزه های اسلامی و برنامه درسی بودند، نمونه آماری تحقیق براساس فرمول کوکران 384 نفر از متخصصان می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تعیین اعتبار از راهبرد بازبینی مشارکت کنندگان و بازبینی متخصصان استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که 45 شاخص حاصل از تحلیل محتوی با روش دلفی 42 شاخص و در 4 مولفه باقی ماندند. 4 مولفه شامل؛ مولفه هدف 21 شاخص، محتوی 8 شاخص، روش7 شاخص و ارزشیابی 6 شاخص می باشد، نتایج حاکی از برازش خوب مدل دارد. براساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که توجه به مولفه های شناسایی شده صبر براساس آموزه های اسلامی می تواند راهنمای عمل برنامه ریزان درسی و معلمان در آموزش و پرورش دانش آموزان دوره ابتدایی باشد.

    کلیدواژگان: صبر، طراحی الگو، دوره ابتدایی
  • نیلوفر عزیزی، رحیم بدری گرگری*، کیومرث کریمی صفحات 279-302
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مشغولیت تحصیلی و مداخله مبتنی بر تغییر ذهنیت دوییک بر بهزیستی تحصیلی و کیفیت زندگی در مدرسه در دانش آموزان دوم متوسطه انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر مهاباد در سال تحصیلی 1401-1400 بود. نمونه آماری نیز شامل 45 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه بهزیستی تحصیلی (AWBQ) و پرسشنامه کیفیت زندگی در مدرسه (QSL) بود. ابزارهای مداخله نیز شامل برنامه آموزش مشغولیت تحصیلی به مدت 12 جلسه 75 دقیقه ای و برنامه تغییر ذهنیت دوییک به مدت 8 جلسه 50 دقیقه ای بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در برنامه SPSS نسخه 26 انجام شد. تحلیل داده ها نشان داد که هر دو مداخله مشغولیت تحصیلی و مبتنی بر تغییر ذهنیت دوییک اثربخشی یکسانی بر بهزیستی تحصیلی و کیفیت زندگی در مدرسه داشتند، با این حال اثرات هر دو مداخله برای بهزیستی در مرحله پیگیری پایدار نبود، اما در کیفیت زندگی مدرسه تنها اثر مداخله تغییر ذهنیت دوییک در مرحله پیگیری پایدار بوده است. با توجه به یافته ها می توان مطرح نمود که آموزش مشغولیت تحصیلی و مداخله تغییر ذهنیت دوییک مداخلات موثری برای بهبود بهزیستی تحصیلی و کیفیت زندگی در مدرسه دانش آموزان می باشند.
    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، کیفیت زندگی در مدرسه، آموزش مشغولیت تحصیلی، مداخله مبتنی بر تغییر ذهنیت دوئیک
  • فاطمه نامجو، سارا اسدپور*، مراد یاری دهنوی صفحات 303-330

    پژوهش حاضر به بررسی مفهوم مرگ در کتاب های ترجمه شده ادبیات کودک در ایران می پردازد. داستان های مورد بررسی در این پژوهش شامل شش کتاب داستانی- تصویری مناسب برای گروه سنی ب و ج (دوره دبستان) است که با مشورت تعدادی از متخصصان ادبیات کودک انتخاب شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است که به تحلیل متن داستان می پردازد و سپس با بهره گیری از تحلیل تاملی، تصاویر و درونمایه داستان ها مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرند. براساس یافته های پژوهش، می توان گفت مفهوم مرگ در این داستان های منتخب را می توان در سه مقوله بعد زیست شناختی مرگ، بعدعاطفی مرگ و بعد متافیزیکی مرگ، بازشناسی کرد. این مقوله های اصلی، از تقلیل و ترکیب 13 مقوله فرعی یافت شده از متن داستان ها و تصاویر آنها به دست آمده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد بیشتر داستان ها، به ابعاد زیست شناختی و عاطفی ناظر به مرگ پرداخته اند و کمتر به مقوله متافیزیکی ناظر به مفهوم مرگ توجه داشته اند.

    کلیدواژگان: مفهوم مرگ، آموزش مرگ اندیشی، کودک، ادبیات کودک، کتاب های داستانی-تصویری
|
  • Zainab Ejlali, Hossein Momenimahmouei *, Marziye Aali Pages 1-26
    The purpose of this study was to analyze the ontological content of Masnavi Stories based on the content approach of teaching thinking and its relevance to religious education in primary school. To this aim, the theoretical foundations of teaching thinking and religious education are presented via the method of qualitative content analysis. Then, given the criticisms of memory-based education, among the existing approaches, the content approach is explained and the ontological themes in this approach are introduced. Finally, the stories from Masnavi related to the philosophical ontological fields (theology, cosmology, and anthropology) are introduced and it is shown which of the philosophical fields is inside each story and whether they are suitable to be utilized in the religious education program of the elementary school. It is also stated that the anecdotes in Masnavi need to be rewritten based on a content approach so that these stories, which have a high literary richness, should be simplified to provide the ground for reflection and thinking in the class and meet the religious education objectives of the elementary school _ mainly familiarity with the topics of theology, cosmology and anthropology_ in more appropriate form.
    Keywords: philosophy for children, content approach, Masnavi, philosophical themes
  • Evaluating the Effectiveness of Cognitive Rehabilitation on Uncertainty Intolerance, Reducing Reading Problems and Reading Performance of children with learning disability
    Fatemeh Souri, Davood Taghvaei *, Mohammadmehdi Jahangiri Page 2

    The purpose of present study was to evaluate the effectiveness of cognitive rehabilitation therapy on reading performance, reading problems and uncertainty Intolerance. The research method was quasi-experimental and of pretest-posttest type with a control group. The statistical population of the study includes all students with special learning disabilities with reading defects in the fourth grade of elementary school in Hamadan primary in the academic year 2019-2020, 30 of them were selected by convenience sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. A cognitive rehabilitation program was implemented for the experimental group for one month (2 sessions of 45 minutes per week). The control group did not receive training during this period. Reading performance was measured by the reading and dyslexia test (Nama), reading problems were measured by the table of problems and its type (SAMAN), and uncertainty intolerance was measured by the uncertainty intolerance questionnaire (Friston et al., 1994). Multivariate analysis of covariance test was used to analyze the data. The results of the research showed that there was a significant difference between the experimental and controls groups in reading performance, reading problems and reducing uncertainty, for mean (p<0.05). Therefore, cognitive rehabilitation therapy can be a useful tool to increase reading performance and reduce reading problems and uncertainty in students with special learning disabilities with reading disabilities

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Uncertainty intolerance, Reading problems, Reading performance, Dedicated learning disability with reading deficits
  • Seyed Mojtaba Barani *, Tahereh Bahmani, Seyyed MohammadAmin Barani Pages 27-49

    This study aims to investigate the effectiveness of philosophy for children (P4C) in the development of life skills in elementary school students. The research method was semi-experimental using pre-test and post-test with control group. The statistical population involved all the fifth-grade male students in public elementary schools in the city of Behbahan, Khuzestan, Iran, in the academic year 2022-2023, whose number was1409. Using the available sampling method, 60 students who scored lower on the life skills scale were selected and randomly divided into two experimental (30 people) and control (30 people) groups. In the next step, the experimental group was taught philosophy for 12 sessions of 45 minutes. The data collection tool was Saatchi et al.’s Life Skills Scale (2010). To analyze the data, univariate and multivariate analysis of covariance methods were used. According to the results, the use of philosophy for children has a positive and significant effect on the development of life skills (P<0.001, F=74.073), self-awareness skills (P<0.001, F=49.792), empathy (001 P<0.00, F=27.996), relationship management skills (P<0.001, F=84.163), communication skills (P<0.001, F=45.082), stress management and emotional management skills (P<0.001, F=46/441), goal-setting skill (P<0.001, F=40/492), problem solving skill (F=60/400, P<0/001), decision making skill (F=35/571, P<0/001) =), creative thinking skill (P<0.001, F=24.805) and critical thinking skill (P<0.001, F=65.750) in the considered students.

    Keywords: Philosophy for Children (P4C), life skills, elementary school students
  • Fateme Jafarikamangar *, Azade Soleymani Pages 51-76
    The importance of thinking and open-mindedness in childhood is undeniable; So we have to make children thinkful from the beginning so that they can think about the big issues of life and achieve acceptable results. Critical thinking means that children think well about a subject and can critique it. The main purpose of this study was "the position of critical thinking in the" read and think "of Persian books in the second grade of elementary school based on the components of Lippmann's philosophical thinking" which has been used to achieve the goal of content analysis. The statistical population in this study included Persian textbooks for the second year of elementary school in the academic year 1400-99, which was reviewed using SPSS software and the results showed that in reading and fourth grade thinking, the amount of lines involved in the components of Lippmann's philosophical thinking. It was more than the fifth and sixth grade and in the sixth grade it is less than the previous two bases and is not evenly distributed in the bases, while the component of attention to exceptional and unusual conditions had the highest level in all bases and the component of correct interpretation of the word and attention to the speaker's goals in translating and interpreting the word in All foundations which have been neglected. According to the studies conducted in this study, Lippmann's philosophical thinking in the reading and thinking section of Persian books in the second grade of elementary school has not been well implemented and has some shortcomings.
    Keywords: critical thinking, Read, Think, philosophical thinking, Lippmann, Second
  • Afzal Sadat Hosseini, Shabbou Haghgou *, Roohallah Karimi, Mohamad Dadras Pages 77-111
    The purpose of the present study is to explain Whitehead's "learning circles" and its role in "thinking-oriented teaching and learning" which answers two questions: how do whitehead learning circles lead to thinking-oriented learning? What are the requirements of Whitehead's educational theory? First, the critical theory, then the sides of his learning triangle is explained: the first side, "tune and weight", the second side, "stages of mental growth" and "balance of growth" and the third side, role of "freedom and discipline" in three stages of "enthusiasm, accuracy and generalization". At first, enthusiasm creates a ring that connects all the stages, like a vortex, which the domination of "freedom" motivates perception. Secondly, the dominance of "discipline" over "freedom" increases precision and discovery. Finally, conquest of "freedom" over "discipline", the child generalizes what he has learned to life situations. In all stages, the teacher's role to maintain enthusiasm and "freedom and discipline" is the pillars of the theory. These stages overlap and repeating in a spiral process and create a meaningful connection with the previous learning. The requirements of Whitehead's theory include: eliminating stagnant ideas, encouraging teacher's role, appropriateness of the child's mental development with the curriculum, creativity, teacher's moral orientation and courage.
    Keywords: whitehead, learning circles, thinking-oriented teaching, learning, Education, training, Requirements
  • Mokhtar Zakeri *, Azra Alipoor Pages 113-141
    The purpose of this study is to examine the extent to which the general objectives of the philosophy program for children are addressed. This research was applied and using content analysis method. Descriptive methods and Shannon entropy method were used to analyze the research data. The research sample included the social studies textbooks of grade five and six in elementary in the educational year of 1401-1400. The research tool was a checklist of components of philosophy goals for children.The results of the present study showed that attention to the components of philosophy goals for children in the sixth elementary social studies book(53%) is more than attention to the components of philosophy goals for children in the content of the fifth social studies book(47%).The most attention was paid to "individual and interpersonal growth"(37%) and the least one to "creativity cultivation" (7%). Also, the percentage of attention to the different goals of philosophy for children in the content of the fifth and sixth studies books is not evenly distributed. Respectively, "Improving reasoning ability" accounted for 30%, "developing moral understanding" accounted for 11%, and "developing the ability to conceptualize in experience" accounted for 15%.In general, the studies book of grade six has paid more attention to the goals of philosophy for children. Among the goals, the highest importance is related to "cultivating moral understanding" and the lowest importance is related to "cultivating creativity". On the other hand, the two goals of "improving reasoning ability" and "developing the ability to conceptualize in experience" are equally important.
    Keywords: Philosophy program for child, Content analysis, social studies, Textbook, Shannon entropy
  • Roya Zaghi, Ghodsi Ahghar *, Mohsen Imani Naeini Pages 143-173
    This study determined the Effectiveness of ‘philosophy for children’ education on moral competences of high school girl students in Gorgan. The method of the study is semi-experimental by using pretest-posttest plot and control and experimental groups. The statistical population included all high school girl students in Gorgan in the academic year 2019-2020. The experimental and control groups were each assigned 30 students by random sampling. The experimental group attended twelve 90-min education sessions. Data collection was performed via the Moral Competency Inventory Measurement Instrument by Martin and Austin (2010). Validity and reliability of the tool were confirmed according to experts’ ideas and Cronbach’s alpha coefficient (0.879), respectively. Data analysis was carried out through ANCOVA in SPSS (version 21). The results revealed that philosophy for education program has positive and significant effect on the students’ moral competences with the effect size of 0.911 (F=585.763; p<0.05). Furthermore, the findings of this study indicated the positive and significant effect of philosophy for education program on eight attributes of moral competences among the students. Therefore, it can be concluded that the use of indirect program such as philosophy for children can improve moral competences among students.
    Keywords: philosophy for children, moral competences, Girl Students, Gorgan
  • Faride Sajadipoor, Fatemeh Yavari * Pages 173-200
    The Blended learning approach refers to the combination of the traditional teaching methods in the form of face-to-face with equipment based on the application of technology.The aim of this study was to investigate the effectiveness of philosophy for children program based on Blended learning approach on critical thinking of second elementary students.A quasi-experimental method with a pretest-posttest design with a control group was used. The statistical population included all female students in the second period of elementary school who were studying in one of the public schools in Tehran in the academic year 1401-1400. Using multi-stage cluster sampling was selected region 14, then Abuzarghafari girls' primary school was selected and 40 people were selected from the statistical population and randomly assigned to the experimental group (20 people) and the control group (2 people). Data collection tool was Watson and Glasser (1994) Critical Thinking Questionnaire. The experimental group underwent educational intervention in 11 sessions and the control group did not receive this intervention. In the online part were used the model platform and in the offline part were used multimedia and educational animations.In order to analyze the data were used statistical methods in Two levels of descriptive (central and dispersion indices) and inferential (analysis of covariance).The results showed that after adjusting the pre-test scores, there was a significant difference between the experimental and control groups in the variables of critical thinking (P <0.05). Findings showed that the implementation of philosophy for children program based on Blended learning approach had the greatest effect on the component of identifying assumptions, then the component of inference and then the component of evaluating reasons and the component of inference and the least effect on the component of interpretation.Implementing a philosophy for children program based on Blended learning approach can be used as an appropriate intervention tool to improve the critical thinking components of elementary school students.
    Keywords: philosophy for children, Blended learning approach, critical thinking
  • Tahere Shefaee *, Elaheh Hejazi, Yahya Ghaedi Pages 227-247
    The present study examined the teaching of caring thinking and its effectiveness on the well-being of sixth grade elementary students. This quasi-experimental study was conducted with pre-test, post-test and follow-up design (two months later) with a control group of 120 sixth grade elementary students in the academic year 2020-2021 in Tehran, Varamin. Students were selected by multi-stage random sampling method and randomly divided into two groups of and Virtues Questionnaire and the Guided Careful Thinking Questionnaire. Teaching caring thinking in 15 sessions of 90-minutes each, while the control group was not subjected to the training. Collected data were analyzed with the statistical software SPSS 21 using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and Bonferroni post hoc test. Teaching caring thinking significantly increased the average scores related to caring thinking and well-being variables and their components in the intervention group (p<0.001). In a pairwise comparison, there was a significant difference between pre-test vs post-test and pre-test vs follow-up stages (p<0.001), while no significant difference was observed between post-test vs follow-up stages (p<0.05). As a result, teaching caring thinking promotes well-being and all its components in sixth grade elementary school students.
    Keywords: Caring Thinking, Well-being, Students, educational package
  • Golestan Sayah Kokiani *, MohammadReza Sarmadi, Hamid Maleki, Mehran Farajollahi, Sayed Nuredin Mahmoudi, Taher Mahboobi Pages 249-277

    The purpose of the current research is to design and validate the educational model of patience based on Islamic teachings in elementary school. A mixed method (qualitative and quantitative) has been used in this study. Document analysis and Delphi method were used in the qualitative part and survey method was used in the quantitative part. Socio-statistics in the qualitative section includes all documents and sources related to patience, including the Qur'an, Nahj al-Balagha and hadiths. The statistical population in the quantitative part included specialists in Islamic teachings and curriculum, the statistical sample of the research based on the Cochran formula is 384 specialists who were selected using the purposeful sampling method. To determine the credibility, the strategy of reviewing participants and reviewing experts has been used. The findings of the research showed that 45 indicators resulting from content analysis with Delphi method remained 42 indicators and 4 components. 4 components including; The target component has 21 indicators, the content has 8 indicators, the method has 7 indicators, and the evaluation has 6 indicators. The results indicate a good fit of the model. Based on the findings of the research, it can be concluded that paying attention to the identified components of patience based on Islamic teachings can be a guide for curriculum planners and teachers in the education of elementary school students.

    Keywords: patience, pattern design, Elementary course
  • Niloofar Azizi, Rahim Badri Gargari *, Kiumars Karimi Pages 279-302
    This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of educational engagement training and intervention based on Dweck’s mindset change on academic well-being and Quality of School Life in second high school students This research was a semi-experimental study with a pre-test-post-test-follow-up design and from a control group. The statistical population of the research included all female students of the second high school students in the city of Mahabad in 2021-2022 academic year. The statistical sample included 45 people who were selected by staged cluster sampling and randomly replaced in two experimental groups and one control group. The data collection tool included Academic Wellbeing Questionnaire (AWBQ) and Quality of School Life Questionnaire (QSL). The intervention tools included the educational engagement training program for 12 sessions of 75 minutes and the Dweck mindset change program for 8 sessions of 50 minutes. Data analysis was done by using analysis of variance and by repeated measurement in version 26 of SPSS program. Data analysis showed that interventions in both educational engagement and dual mindset change had the same effectiveness on academic well-being and Quality of School Life. However, the effects of both interventions for well-being were not stable in the follow-up phase, but in the quality of school life, only the effect of Dweck‘s mindset change intervention was stable in the follow-up phase. According to the findings, it can be stated that the educational engagement training and the intervention of changing the dual mindset are effective interventions to improve the academic well-being and quality of life of students at school.
    Keywords: Academic well-being, quality of school life, academic engagement training, Dweck&rsquo, s mindset
  • Fatemeh Namjoo, Sara Asadpour *, Morad Yari Dehnavi Pages 303-330

    the present study examined the concept of death in Western child literature translated in Iran The stories studied in this study were selected from six illustrated story books suitable for age groups B and C (elementary school children). The books were selected in consultation with experts in children's literature. Besides, a qualitative content analysis method was used to examine the texts of the stories and identify the images and themes in the stories using reflective analysis. The concept of death in the selected stories is divided into three categories: The Biological category, which includes the physiological concept of the issue of death and includes sub-categories such as irreversibility, causes of death, and so on. The emotional category includes sub-categories such as the unpleasantness of death, fear of death, etc., and the metaphysical category, which includes sub-categories such as agony, belief in the world after death, etc. Then the alignment or non-alignment of the categories with the Holy Quran was examined by reference to the verses and with the help of the interpretive analysis method. The results showed that most of the stories have addressed the concept of death in the biological and emotional categories of death and they have paid less attention to the metaphysical aspects of this concept. The metaphysical category refers to the concept of death and has the least alignment

    Keywords: Concept of death, Death Thinking Education, child, Child Literature, Text-visual story books