فهرست مطالب

توسعه حرفه ای معلم - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1402)

نشریه توسعه حرفه ای معلم
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کتایون حمیدی زاده*، حدیث خسروبیگی، فاطمه جودکی، فاطمه درامامی صفحات 1-14
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تجارب زیسته دانشجومعلمان از کاربرد فناوری در آموزش مجازی است. روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی است. شرکت‎کنندگان در پژوهش، دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان استان مرکزی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و با معیار گذارندن دو ترم آموزش مجازی به تعداد 16 نفر انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه‎ساختاریافته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده حاکی از وجود دو مضمون کلی چالش ها و فرصت های استفاده از فناوری در آموزش مجازی دانشجومعلمان بود. این چالش ها عبارتند از عدم کسب شایستگی های لازم در یادگیری دروس، مشکلات سازمانی، مشکلات برنامه درسی، مشکلات ناشی از عدم ارتباط چهره به چهره و فراهم نبودن زیرساخت ها. درعین حال، استفاده از فناوری در آموزش مجازی، فرصت هایی همچون رفع محدودیت مربوط به زمان و مکان، افزایش دسترسی به محتوا و توسعه مواد فناوری دانشجویان را به دنبال داشته است. با توجه به نتایج حاصل، تاکید بر استفاده از آموزش مجازی با تدارک پشتیبانی های لازم جهت تعدیل چالش های آن، ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: فناوری، پدیدارشناسی، دانشگاه فرهنگیان، آموزش مجازی
  • حمدالله محمدی*، اعظم اکرادی صفحات 15-37

    هدف این پژوهش، بررسی معرفت‎شناختی آموزش درس «علوم تجربی» با تکیه بر دیدگاه ویتگنشتاین در باب معرفت انسان است. برای رسیدن به این هدف از روش تحلیل مفهومی (ارزیابی ساختار مفهوم) و روش استنتاجی پیش رونده استفاده شده است و سعی شده تا از طریق تحلیل آرای ویتگنشتاین در کتاب پژوهش‎های فلسفی و درباب یقین، ماهیت علوم تجربی از منظر او مورد بررسی قرار گیرد و سپس دلالت‎های آن در زمینه آموزش این علوم در مدارس استنتاج شود. یافته‎های پژوهش نشانگر آن است که موضع ویتگنشتاین دوم در باب علوم تجربی مخالف اثبات‎گرایی بوده و از طریق ارایه تمثیل «بستر رودخانه» در باب معرفت انسانی، تلقی بدیعی در باب علم را شامل می‎شود که دور از نقدهای بنیادگرایی و نسبی‎گرایی است. بر اساس این نظریات، آموزش علوم تجربی باید با توجه به ارتباط پویای آن با علوم انسانی و سازه‎های اجتماعی و فرهنگی صورت گیرد و در آموزش این علوم باید به تاریخ و جامعه‎شناسی علم توجه ویژه داشت.

    کلیدواژگان: ویتگنشتاین دوم، معرفت‎شناسی، درس علوم تجربی، آموزش
  • یحیی معروفی*، ابراهیم محمد پور، شهریار حیدری صفحات 39-64
    هدف اصلی پژوهش حاضر، مقایسه سیاست‎های جذب، تامین و تربیت معلم از نگاه مدیران مدارس، براساس عملکرد دانش‎آموختگان دوره‎های کارشناسی پیوسته دانشگاه فرهنگیان با دانش‎آموختگان سایر دانشگاه‎ها، موسوم به مهارت‎آموزان ماده 28 است. رویکرد پژوهش، ترکیبی با راهبرد طرح تبیینی هم‎زمان بود که در بخش کمی، از راهبرد پیمایش و در بخش کیفی، از تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری در بخش کمی، شامل مدیران مدارس بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای،320 مدیرمدرسه از مقاطع مختلف انتخاب شدند. ابزار جمع‏آوری اطلاعات، پرسش‎نامه محقق‎ساخته 24 سوالی اقتباس‎شده از راهنمای ارزیابی عملکرد معلمان مدارس دولتی چسترفیلد ویرجینیا (2015) بود. داده‎های بخش کمی با استفاده از شاخص‎های آمار توصیفی و آزمون‎های آمار  استنباطی t در گروه‎های مستقل و تحلیل واریانس F تحلیل شد. مشارکت‎کنندگان در بخش کیفی، 32 نفر از مدیران مدارس بودند. برای تحلیل داده‎های بخش کیفی، از تحلیل مضمون استفاده شد. یافته‎های پژوهش نشان داد میزان رضایت مدیران از عملکرد دانش‎آموختگان کارشناسی پیوسته در مولفه‎های «دانش و مهارت»، «رفتار وکردار» و «آداب و اخلاق» معلمی در سطح «کاملا رضایت‎بخش» و از دانش‎آموختگان ماده 28 در سطح «رضایت‎بخش» قراردارد. تفاوت مشاهده شده بین رضایت از عملکرد این دو گروه از معلمان، از نظر آماری، معنا دار بود و از عملکرد دانش آموختگان کارشناسی پیوسته در مقایسه با مهارت‎آموزان ماده 28 رضایت بیشتری وجود داشت. بعلاوه، مدیران زن در مقایسه با مدیران مرد، رضایت بیشتری از عملکرد هردوگروه از معلمان داشتند و تفاوت مشاهده‏شده در دو مولفه «دانش و مهارت» و «رضایت کلی»  از نطر آماری، معنادار بود؛ اما این تفاوت، برحسب سن و سابقه مدیران، معنا دار نبود. سرانجام، یافته های کیفی نه‎تنها نتایج کمی را تایید کرد، بلکه بینش هایی لازم  درباره دلایل ترجیحات و انتقادات به هریک از سیاست های پذیرش معلم، ارایه کرد. براساس یافته‎های تحقیق، پیشنهادهایی به سیاست‎گذاران و تصمیم‎گیران حوزه تربیت معلم، به منظور ارتقای شیوه‏های جذب و تربیت معلم ارایه شد.
    کلیدواژگان: سیاست ‎های جذب و تربیت معلم، کارشناسی پیوسته دانشگاه فرهنگیان، مهارت‎آموزان ماده 28
  • رشید احمدی فر*، شوبو عبدالملکی صفحات 65-78

    هدف این پژوهش، ارزیابی کیفیت صلاحیت‎های حرفه‏ای معلمان چندپایه در استان کردستان است. رویکرد این پژوهش، ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی است. مصاحبه شوندگان در مرحله کیفی، بیست نفر از اساتید علوم تربیتی بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی، شامل معلمان چندپایه استان کردستان به تعداد  400 نفر بود که از بین آنان 100 نفر به‏عنوان حجم نمونه و به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق، شامل مصاحبه نیمه‎ساختاریافته و پرسش‏نامه محقق‏ساخته بود که روایی پرسش‏نامه‏ها از لحاظ صوری و محتوایی مورد تایید اساتید علوم تربیتی قرار گرفت. هم‎چنین پایایی پرسش‏نامه به روش آلفای کرانباخ 92/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از آزمون دوجمله‏ای و آزمونt تک نمونه‏ای استفاده شد. براساس نتایج پژوهش، تدوین پرسش‏نامه در قالب هفت شاخص و چهل گویه شامل: توجه به تفاوت‎های فردی، دادن فرصت به دانش آموزان برای درگیری محتوا، استفاده از فناوری اطلاعات درتدریس، استفاده از آزمایشگاه و فعالیت‏های عملی در تدریس، پرداختن به فعالیت‏های عملی درون‎کلاسی، میزان توجه به فعالیت‏های عملی برون‎کلاسی و استفاده از روش‏های تدریس متنوع متناسب با مخاطب و محتوا بود. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت صلاحیت‎های حرفه‏ای معلمان چندپایه استان کردستان در تمام مولفه‏ها بجز استفاده از فناوری اطلاعات در تدریس، از سطح مطلوبی برخوردار است، بالاترین کیفیت، مربوط به توجه به فعالیت‏های عملی درون‎کلاسی با میانگین 58/3 و کمترین کیفیت مربوط به استفاده از فناوری اطلاعات در تدریس با مقدار 01/1 بوده است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، صلاحیت‎ های حرفه ‏ای، معلمان، چندپایه، استان کردستان
  • نرجس رستگاری*، الهه سلیمانیان، ساجده قاسم شیرازی، فاطمه صباحی صفحات 79-103
    تحقیق حاضر با هدف بازنمایی هویت حرفه ای دانشجومعلمان درطول دوره تحصیل در دانشگاه فرهنگیان انجام شد. داده های گزارش‏شده در این مقاله، بخشی از پروژه گسترده تری است که در دانشگاه فرهنگیان کرمان (پردیس شهید باهنر و خواجه نصیر) انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، دانشجومعلمانی بودند که حداقل دو ترم کارورزی را در دانشگاه، پشت سر گذاشته بودند. ابزار جمع‏آوری اطلاعات، روایت 20 نفر از دانشجویان از تجارب زیسته خود است؛ این دانشجویان به روش هدفمند متناسب با هدف تحقیق انتخاب شدند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل روایتی استفاده شده است. جهت حصول اطمینان از اعتبار یافته ها، از روش های مثلث سازی (استفاده از نقل قول مستقیم از روایت ها در کنار مضامین بیان‏شده و استفاده از یافته های پژوهش های علمی) و داوری گروهی (تایید یافته های پژوهش توسط چند نفر از متخصصین امر آموزش و بازبینی آن توسط چند نفر از اساتید علوم تربیتی دانشگاه) انجام گرفته است. همچنین برای حصول اطمینان از پایایی یافته ها سعی شد یادداشت های تفصیلی بیشتری از روایات دانشجومعلمان به عمل آید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از گزارش های دانشجومعلمان، در چهار قالب ارایه شده است: 1) احساس دانش‏آموزی با تفکر شبیه معلم 2) رویارویی با تجربیات حال و گذشته: تنش ها و معضلات درونی 3) افزایش آگاهی از پیچیدگی زمینه کلاس درس 4) حرفه معلمی: آرزوها و دغدغه های معلمان آینده.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق می تواند در برنامه‏‏ریزی جهت آموزش دانشجومعلمان در دانشگاه فرهنگیان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، هویت، دانشجومعلمان، دانشگاه فرهنگیان، تمرین، کارورزی
  • مختار ذاکری* صفحات 105-128

    هدف این مطالعه، شناسایی چالش‎ ها و راهکارهای فرآیند شکل‎ گیری هویت اجتماعی-فرهنگی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان است. روش پژوهش، کیفی و شیوه تحلیل داده ها، روش استقرایی با نظام کدگذاری و روش جمع‏ آوری داده‏ ها، مصاحبه عمیق بود. به‏ منظور اعتبارسنجی، از روش مسیر ممیزی استفاده شد. روایی پژوهشی با استفاده از روش بازبینی به وسیله اساتید انجام شد. میدان پژوهشی، شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان هرمزگان به تعداد 2250 نفر و نمونه پژوهشی بر اساس اصل اشباع‏ شدگی، شامل 15 نفر بود. یافته های پژوهش نشان داد یازده مقوله کلیدی شامل: اثرپذیری دانشجومعلمان از فرهنگ غربی، انفعال و بی‎ علاقگی دانشجومعلمان نسبت به شرکت در فعالیت‎ ها و برنامه‏ های فرهنگی و اجتماعی، نبود نیروهای برنامه ‏ریز آموزشی و  اجرایی متخصص در فعالیت ‎ها و مسایل فرهنگی و اجتماعی، تفکیک جنسیتی (عدم تجربه جو مختلط اجتماعی)، عدم توجه کافی به شان و منزلت دانشجومعلمان و شغل معلمی، نبود بستر و شرایط مناسب برای اجرای فعالیت‎ ها و مشارکت همه‎ جانبه دانشجومعلمان، عدم معرفی الگوی مناسب رفتاری، ضعف در تبیین و آموزش برنامه‏ ها و مسایل فرهنگی-اجتماعی، سطح پایین دانشی، مهارتی و نگرشی دانشجومعلمان نسبت به برنامه‏ ها و مسایل فرهنگی و اجتماعی، کمبود برنامه‏ های میدانی فرهنگی و اجتماعی و بحران هویت شغلی و فرهنگی-اجتماعی، ایجادکننده چالش‎ های شکل‎ گیری هویت فرهنگی-اجتماعی هستند. همچنین یازده مقوله کلیدی نیز شامل: اعتلای سطح شان و منزلت دانشجومعلمان، مشارکت‎ دادن دانشجومعلمان در برنامه ‏ریزی و اجرای فعالیت‎ های فرهنگی و اجتماعی، ایجاد یک هسته متخصص و پویا، تبیین و آموزش دقیق برنامه‏ ها و مسایل فرهنگی-اجتماعی به دانشجومعلمان، جذاب و رقابتی‎  نمودن برنامه ‏ها و فعالیت ‎های فرهنگی-اجتماعی، ایجاد زمینه ارتقای دانشی، مهارتی و نگرشی پیرامون مسایل فرهنگی-اجتماعی، اصلاح نظام گزینش دانشجومعلمان، فراهم ‏سازی امکانات و زیرساخت‏ های لازم جهت اجرای فعالیت‎ های فرهنگی-اجتماعی، اجرای برنامه‏ های میدانی با محوریت موضوعات فرهنگی-اجتماعی و طراحی و تهیه لباس فرم به‎ عنوان راه کارهایی برای شکل‎ گیری هویت فرهنگی-اجتماعی به‎ شمار می‎ آیند. به‎ طورکلی می‎توان گفت، نگرش عده ‎ای از دانشجویان به سوی مدرنیته و پست‎ مدرنیسم، به ‎عنوان یک جنبش و حرکت ایده‎ال، سوق یافته است و فکر خروج از کشور در برخی از ایشان ریشه دوانیده است. نفوذ سبک زندگی غربی در جامعه، هرروز بیشتر شده و ارزش ‎ها و عقاید فرهنگی-اجتماعی اصیل ایرانی-اسلامی درحال تضعیف هستند؛ مضاف بر اینکه تضادهای فرهنگی رایج در جامعه، بین خرده‎ فرهنگ‎ها و فرهنگ ایرانی-اسلامی با فرهنگ غربی درحال افزایش است. لازم است، تبیین و آموزش دقیق برنامه ‏ها و مسایل فرهنگی و اجتماعی به دانشجومعلمان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، هویت اجتماعی، دانشجومعلمان، آسیب شناسی، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Katayoon Hamidizadeh *, Hadis Khosrobrgi, Fatemah Jodaki, Fatemeh Doremami Pages 1-14
    The purpose of the present study is to investigate the lived experiences of student teachers about the use of technology in virtual education. The research method is qualitative and phenomenological. The participants in this study were female students of Farhangian University of Makazi Province, who were selected by the purposive sampling method and with the criteria of setting two semesters of virtual education (N=16). In order to collect data, a semi-structured interview method was used. Data analysis was carried out using the seven-step Claysey method. The obtained results indicated the existence of two general themes of challenges and opportunities of using technology in the virtual education of student teachers. These challenges include the lack of acquiring the necessary competencies in learning courses, organizational problems, curriculum problems, problems caused by the lack of face-to-face communication and the lack of infrastructure. At the same time, the use of technology in virtual education has some opportunities such as removing time and place restrictions, increasing access to content, and developing technology materials for students. According to the results, it is necessary to provide the necessary support to adjust the challenges of virtual education.
    Keywords: Technology application, Phenomenology, Farhangian University, Virtual Education
  • Hamdollah Mohammadi *, Azam Ekradi Pages 15-37

    The aim of this research is to epistemological investigate of science teaching based on Wittgenstein's view on certainty and human understanding. To achieve this goal, conceptual analysis method (concept structure evaluation) and progressive deductive method have been used, and an attempt has been made to analyze the nature of sciences from his point of view through the analysis of Wittgenstein's opinions in the Philosophical Investigation and On certainty, then its implications are deduced in the field of teaching sciences in schools. The findings of the research show that Wittgenstein position on sciences is against positivism and through the presentation of the "river bed" parable about human knowledge, it includes a novel view on science that is far from fundamentalist and relativism criticisms. Based on these theories, the teaching of sciences should be done according to its dynamic relationship with humanities and social and cultural structures, and in the teaching of these sciences, special attention should be paid to the history and sociology of science.

    Keywords: Wittgenstein II, epistemology, Science, Teaching
  • Yahya Maroofi *, Ebrahim Mohammadpour, Shahriar Haidari Pages 39-64
    The main objective of this research was to compare teacher recruitment, retention, and teacher education policies from the perspective of school principals, specifically focusing on the performance of graduates from continuous bachelor's degree programs at Farhangian University and graduates from other universities, known as "Maharat Amuzan" under Article 28. A mixed-methods approach with a simultaneous explanatory design strategy was employed, utilizing a survey method for the quantitative phase and thematic analysis for the qualitative phase. The quantitative phase involved a comprehensive sample of all school principals, totaling 320 participants, selected through multi-stage cluster sampling. Data was collected using a researcher-made 24-item questionnaire adapted from the Public Schools Teacher Performance Evaluation Guide (2015), in Chesterfield County, Virginia. The quantitative data was analyzed using descriptive statistics, independent t-tests, and one-way ANOVA tests. In the qualitative phase, 32 school principals participated. Thematic analysis was utilized to analyze the qualitative data. The research findings indicated that school principals' satisfaction with the "Knowledge and Skills," "Behavior and Conduct," and "Ethics and Morality" dimensions of teachers' performance from Bachelor's degree graduates were at a highly satisfactory level. While, their satisfaction with the performance of "Maharat Amuzan" under Article 28 was at a satisfactory level. The observed difference in satisfaction levels between these two groups was statistically significant and school principals were more satisfied with the performance of continuous bachelor's degree teachers compared to teachers of other universities known as "Maharat Amoz" Article 28". Additionally, female school principals reported greater satisfaction with the performance of both groups of teachers compared to their male counterparts, and this difference was statistically significant in the domains of knowledge, skills, and overall satisfaction. However, the observed differences based on age and managerial experience were not statistically significant. Moreover, the qualitative findings not only confirmed the quantitative results but also provided insights into the reasons behind the preferences and criticisms to each of the teacher acceptance policies. Based on the results of this study, some suggestions were made to policy and decision makers to improve the quality of teacher training and recruitment.
    Keywords: Teacher recruitment, training policies, continuous bachelor's degree at Farhangian University, skill learners, Article 28
  • Rashid Ahmadifar *, Shobo Abdolmaleki Pages 65-78

    The purpose of this research was to evaluate the quality of professional qualifications of multi-grade teachers in Kurdistan province.The approach of this research is a combination of sequential exploratory type. The interviewees in the qualitative phase consisted of 20 professors of educational sciences who were selected purposefully. The statistical population in the quantitative phase included 400 multi-grade teachers of Kurdistan province, from among whom, 100 were selected as the sample of the study. The research tools included semi-structured interviews and researcher-made questionnaires, the content and face validity of the questionnaire were approved by some educational sciences professors. Also, the reliability of the questionnaire was estimated using Cronbach's alpha method of (α = 0.92). The results of the research showed that the quality of the professional qualifications of multi-level teachers in Kurdistan province had a acceptable level in all components except the use of information technology in teaching, the highest quality was related to attention to practical activities in the classroom with an average of 3.58 and the lowest quality was related to the use of information technology in teaching with a value of 1.01.

    Keywords: evaluation, Professional qualifications, Teachers, Multi grade, Kurdistan province
  • Narges Rastegari *, Elahe Soliemanian, Sajedeh Ghasemshirazi, Fatemeh Sabahi Pages 79-103
    The purpose of the present research was to investigate the development of the professional identity of student teachers during their studies at Farhangian University. The data reported in this article is part of a wider project that was carried out at Farhangian University of Kerman (Shahid Bahonar and Khajeh Nasir Campus). The statistical population of the research consisted of all student teachers who had completed at least two semesters of internship at the university. The data collection tool was the narration of 20 students in answering the questions. The sample was selected in a purposeful way according to the purpose of the research. Narrative analysis method was used to analyze the data. In order to ensure the validity of the findings, the methods of triangulation (using direct quotations from the narratives along with the stated themes and using the findings of scientific research) and group judgement (confirmation of the research findings by several experts in the field of education and its revision by several professors of educational sciences of the university) were used. Also, to ensure the reliability of the findings, more detailed notes of student teachers' narrations were tried. The results of student teachers' reports were presented in four formats: 1) Feeling like a student but thinking like a teacher. 2) Confronting current and past experiences: internal tensions and dilemmas. 3) Increasing awareness of the complexity of the classroom context. 4) Teaching profession: aspirations and concerns of future teachers. The results of this research can be used in the planning of teacher training courses in Farhangian University.
    Keywords: Education, Identity, student teachers, Farhangian University, practice, internship
  • Mokhtar Zakeri * Pages 105-128

    The purpose of this study is to identify the challenges and solutions of the social-cultural identity formation process of Farhangian University students. This is a qualitative research with inductive data analysis method using coding system via an in-depth interview. For validation, the audit trail method was used. Research validity was carried out using the method of review by professors. The research community included 2250 students of Farhangian University of Hormozgan province, and the research sample included 15 people who were selected based on the principle of saturation. Eleven key categories emerged as the findings of the data analysis which include impact of western culture on student teachers, passivity and disinterest of student teachers towards participating in cultural and social activities and programs, lack of expert planning, educational and executive forces regarding the activity. and cultural and social issues, gender segregation (lack of experience of mixed social atmosphere), insufficient attention to the dignity of student teachers and teaching profession, lack of suitable platform and conditions for the implementation of activities and all-round participation of student teachers in cultural programs and the social aspect of the university, lack of introduction of a suitable model of behavior in the society and the university for student teachers, lack of cultural and social field programs at the university level and crisis of occupational and cultural-social identity in a large number of students are creating challenges for the formation of cultural and social identity. Also, eleven key categories include raising the level and dignity of student teachers in the university and society, involving student teachers in the planning and implementation of cultural and social activities of the university, creating an environment for freedom of speech for student teachers regarding the expression of cultural and social issues, creating an expert and dynamic core regarding planning, training and implementation of programs, cultural and social issues, explaining and teaching cultural and social issues and programs to student teachers in detail, making social and cultural programs and making activities attractive and competitive in the university, creating a basis for improving knowledge, implementing field programs focusing on cultural and social issues, and designing and preparing uniforms for student teachers are the solutions for the formation of cultural and social identity. In general, it can be said that the attitude of some students has moved towards modernity and post-modernism as an ideal movement and the idea of leaving the country is the root of some of them. The influence of the western lifestyle in the society is increasing day by day and the authentic Iranian-Islamic social cultural values and beliefs are being weakened. In addition, the common cultural conflicts in the society between sub-cultures and Iranian-Islamic culture with Western culture are increasing. It is necessary to explain and teach the programs and cultural and social issues to the student teachers.

    Keywords: Cultural identity, Social Identity, student teachers, pathology, Farhangian University