فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایمان پاک سیما، سید باقر میرعباسی *، محمد صادقی، سید طه موسوی میرکلائی صفحات 7-28

    هدف پژوهش حاضر بررسی موانع موجود در قوانین ایران برای پذیرش تعهدات سازمان تجارت جهانی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان می دهد که مشکلات ایران جهت پیوستن به سازمان تجارت جهانی به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم می شود. به غیر از مشکلات، معضلات و نابسامانی های فعلی حاکم بر اقتصاد ایران، برخی از قوانین داخلی نیز با مقررات WTO همخوانی ندارند. ازجمله اصل 44 قانون اساسی، مالکیت و انحصار دولت بر صنایع و معادن بزرگ، بانکداری، رادیو و تلویزیون، کشتیرانی، هواپیمایی و... (یعنی حضور بیش از حد دولت و شبه دولتی ها در عرصه اقتصاد و نقش کمرنگ بخش خصوصی در فعالیت های اقتصادی)؛ همچنین تک نرخی نبودن نرخ ارز و قوانین مربوط به بیمه های خارجی، عدم حمایت از سرمایه گذاری خارجی در ایران، تعرفه های بالای واردات و برخی دیگر از قوانین داخلی، به هیچ وجه با مقرراتWTO همخوانی ندارد؛ بلکه به شدت مغایرت هم دارند. در ایران به دلیل دسترسی به منابع ارزی حاصل از صدور نفت، بخش تجارت خارجی به درستی و متناسب با نیازها توسعه نیافته و در نتیجه مشکلات گوناگونی پدید آمده است. بروز این مشکلات و کاهش درآمدهای ارزی حاصل از صدور نفت در آینده اهمیت بخش بازرگانی خارجی و حضور در بازارهای جهانی را گوشزد می نماید، بنابراین، افزایش تولید، بالا بردن توان صادراتی و رقابتی در سطح جهان و بهره مندی از تسهیلات سازمان تجارت جهانی به عنوان یک ضرورت مطرح است.

    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، قوانین تجارت بین المللی، ایران، اقتصاد بین الملل، سرمایه گذاری خارجی
  • محمد ستوده، محمدعلی صادق زاده * صفحات 29-52

    هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال اصلی است که نقش رهبری نظام در بهره گیری از شیوه های ارتباطی دیپلماسی عمومی، جهت تامین منافع ایران و جهان اسلام چیست؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که رهبری نظام با توجه به جایگاه خود در ساختار سیاسی- حقوقی کشور، داشتن مقام مرجعیت دینی در جهان تشیع و ظرفیت های موجود در ادبیات گفتمانی انقلاب اسلامی ایران، با بهره گیری از قدرت نرم و شیوه های ارتباطی در قالب نشست ها، دیدارها، موضع گیری ها، رسانه های جمعی، نهادهای مرتبط، سازمان های فرهنگی و آموزشی، ارسال پیام و نامه به مخاطبین، نقش تعیین کننده ای در حق شناسی و دشمن شناسی، احیای تفکر اسلامی، صدور معنوی انقلاب، تقویت قدرت هوشمند جمهوری اسلامی ایران، زمینه سازی فرهنگ مقاومت و به چالش کشاندن سرشت ناعادلانه نظم بین المللی در ابعاد تبیینی داشته است.

    کلیدواژگان: رهبری نظام، دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، شیوه های ارتباطی، امام خمینی، آیت الله خامنه ای، روابط خارجی
  • حسین کریمی فرد * صفحات 53-72

    در پژوهش حاضر با تاکید بر نقش انگاره های هویتی نخبگان اجرایی در تکوین سیاست خارجی، و با روش توصیفی- تحلیلی و نظریه سازه گرایی، به بررسی سیاست خارجی ایران در دوره ریاست جمهوری آقای خاتمی پرداخته شده است. پژوهش بر این فرضیه استوار است که هویت، بنیان منافع ملی تلقی می شود. جهت گیری راهبردی سیاست خارجی ایران امری حاکمیتی تلقی شده و نهادهای مختلفی ازجمله دولت، متشکل از نخبگان اجرایی، در تدوین آن نقش دارند. مولفه فرهنگ و هویت ملی نخبگان اجرایی به عنوان یکی از عوامل موثر در «رفتار» سیاست خارجی ایران دوره اصلاحات محسوب می شود. یافته ها حاکی از این است که با توجه به برجستگی عنصر تجددگرایی نسبت به اسلام گرایی و ایران گرایی نزد نخبگان اجرایی اصلاح طلب، و احساس تشابه فرهنگی و هویتی با بعضی از عناصر فرهنگ غرب، جهت گیری سیاست خارجی ایران به سمت غرب متمایل شد؛ همین امر زمینه را برای قطبی شدن سیاست خارجی ایران در سال های بعد فراهم نمود.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایران، توسعه سیاسی، هویت ملی، دولت اصلاحات، نخبگان اجرایی، سید محمد خاتمی
  • محمد بیدگلی * صفحات 73-90

    هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش قدرت نرم دیپلماسی ورزشی در پیشبرد اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش بر این فرضیه استوار است که تاثیر دیپلماسی ورزشی باعث ارتقاء راهبردها و اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران می شود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که با همکاری سازنده بین دستگاه های اجرایی ورزش کشور و در دستور کار قرار دادن و استفاده از ظرفیت ورزش بین الملل توسط این سازمان ها، می توان به بهبود شرایط موجود و در نتیجه ارتقاء دیپلماسی ورزشی ایران امیدوار بود. جمهوری اسلامی ایران به دلیل وجود ظرفیت بالقوه ورزشی می تواند با شکل دادن به دیپلماسی ورزشی خود، از ورزش به عنوان ابزاری کارآمد برای ارتقاء منزلت یابی بین المللی، ارتقاء قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران، مشارکت در صلح و امنیت منطقه ای، ارتقاء اثرگذاری مثبت، جذب افکار عمومی و رفع منازعات و آشتی بین المللی در سطح جهان بهره ببرد. پیشنهاد می گردد که مدیریت ورزشی در بستر استراتژیک قرار گیرد؛ به این معنا که برنامه و سیاست گذاری شانزده تا بیست ساله ای تدوین گردد که راهنما و دستور عملی برای مدیران عالی ورزشی کشور باشد. در این صورت است که می توان از اعمال سلیقه و فردگرایی در مدیریت ورزشی کشور پرهیز کرد و آن را به سوی اهداف متعالی مدنظر کشور، هدایت و راهبری نمود.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی ورزشی، روابط بین الملل، سیاست خارجی، مدیریت ورزشی
  • سامی رسول مکطوف الرکابی، محمد ترابی*، محمدحسن علی محمد، بشیر اسماعیلی صفحات 91-104

    هدف پژوهش حاضر، بررسی راهبرد سیاست خارجی ترکیه در قبال کشور عراق و تاثیر این سیاست ها بر منافع ملی جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا، با کاربست نظریه نوواقع گرایی و روش توصیفی -تحلیلی، نشان داده شد که راهبرد سیاست خارجی ترکیه در عراق، مبتنی بر افزایش نفوذ و کسب موقعیت برتر و حفظ موازنه قدرت با ایران می باشد که از یک سو برای هر دو کشور منافع همسو و از سویی منافع متعارض را دربرمی گیرد. این موضوع در زمان نقاط مثبت و تعامل، ریشه در جغرافیای سه کشور دارد و تابعی از محیط منطقه ای، تروریسم و مسئله کردها است و در هنگام رقابت، به دلیل حوزه گسترش نفوذ دو کشور در عراق است. ایران از سیاست حفظ وضع موجود حمایت می کند و در مقابل ترکیه به دنبال تغییر وضع موجود است. ایران خود را همپیمان عراق می داند، اما ترکیه به دنبال هژمونی و رهبری منطقه ای است. از سوی دیگر در حوزه اقتصادی نیز ترکیه به دنبال کسب بیشترین سهم تجارت و به دست گرفتن کنترل انتقال انرژی از عراق به اروپا است. درنتیجه می توان گفت، ترک ها عمدتا از ابزارهای قدرت نرم برای اهداف سخت استفاده می کنند و ایران بیشتر از مولفه های قدرت سخت برای اهداف نرم استفاده می کند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، منافع ملی، امنیت ملی، ایران، عراق، ترکیه
  • فاضل حسن زاده، امین روان بد*، غفار زارعی صفحات 105-124

    در چند سال گذشته، ما شاهد تحولاتی در منطقه خاورمیانه بوده ایم. جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی دو کشور مهم و تاثیرگذار در حوزه خلیج فارس و خاورمیانه هستند. در طول چهار دهه گذشته پس از انقلاب اسلامی، عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران دستخوش تغییرات زیادی در روابط خود شده اند.هدف از تحقیق حاضر بررسی چالش های امنیتی ناشی از جهانی شدن در خاورمیانه و تاثیر آن بر اتخاذ استراتژی های سیاست خارجی دو کشوراست. روش مورد استفاده در این تحقیق نیز ،روش توصیفی-تحلیلی می باشد. در این روش، تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از بررسی تاریخی وقایع مرتبط با موضوع و همچنین داده ها براساس تحلیل جزئیات در ساختار کلی است و با استفاده از منابع معتبر، سیاستهای خارجی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی شناسایی می شوند. نتایج تحقیق نشان داد که عربستان سعودی به دنبال بهبود موقعیت منطقه ای خود در برابر جمهوری اسلامی ایران است و با این هدف، وارد بحرانهای منطقه ای شده است و در همین راستا سیاست هایی اتخاذ شده از سوی دو کشور، موجبات واگرایی و بروز تنشهای تفرقه افکنانه در سطح منطقه گردیده که نتیجه آن، چیزی به جز ظهور وگسترش تروریست در منطقه، حضورکشورهای غربی به بهانه مبارزه با آن و در مجموع ،کاهش روز افزون امنیت منطقه نبوده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، چالشهای امنیتی، عربستان سعودی، جهانی شدن، سیاست خارجی
  • هادی فرجامی کیا، علی شیرخانی * صفحات 125-150

    هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای ادغام اجتماعی اتباع افغانستانی در جمهوری اسلامی ایران، براساس مدل SOWT است. در مجموع 8 نقطه قوت، 17 نقطه ضعف، 19 فرصت و 13 تهدید شناسایی شد. در مرحله بعد، با استفاده از سیستم مقایسه زوجی و سیستم امتیازدهی ساعتی و همچنین مدل ANP ، امتیاز نهایی هر معیار و زیرمعیار تعیین شد. براساس امتیازات به دست آمده می توان گفت که در شرایط کنونی، استراتژی تهاجمی باید مورد توجه قرار گرفته و در اولویت قرار گیرد. استراتژی هایSO9 ، SO3 و SO1 دارای بالاترین امتیاز هستند و به ترتیب به عنوان اولویت های اول، دوم و سوم شناخته می شوند. استراتژی SO9 باعث توسعه بازارهای مرزی و صادرات کالاهای داخلی و واردات کالاهای افغانی به ایران می شود. SO3 الگوهای مصرف را در بین مهاجران ترویج می کند، و بازارهای داخلی و فرامرزی را توسعه می دهد که به رشد اقتصادی کمک می کند . SO1 افزایش نیروی کار و تنوع ساختارهای قومی را در جامعه افزایش می دهد که می تواند شهرها و مناطق مختلف را با هم در ارتباط بیشتر قرار دهد.

    کلیدواژگان: ادغام اجتماعی، مهاجران، اتباع افغانستانی، ایران
  • عباس فولادی، مریم مرادی*، محسن دیانت صفحات 151-170

    هدف پژوهش حاضر بررسی قاعده توسل به زور از دیدگاه روابط بین الملل است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که توسل به زور توسط هر کشوری بر علیه کشور دیگر، از منظر اسناد بین المللی ازجمله منشور سازمان ملل محکوم است. هیچ کشوری مجاز به استفاده از زور در روابط بین المللی نیست. یک کشور زمانی می تواند از زور استفاده نماید که مورد تجاوز واقع شده باشد و در مقام دفاع از خود متوسل به زور شود. مداخله بشردوستانه و توسل به زور تنها در صورتی می تواند مجاز تلقی شود که شورای امنیت سازمان ملل متحد نقض سیستماتیک و گسترده حقوق بشر را تشخیص دهد و آن را مغایر با صلح و امنیت بین المللی بداند که آن را به طور جدی تهدید می کند. توسل به زوری که شامل تهدید به زور و یا استفاده از زور بدون مجوز رسمی شورای امنیت باشد، نقض صریح منشور سازمان ملل محسوب می گردد. اصل توسل به زور در روابط بین الملل در صورت نقض حاکمیت یا حقوق بشر توسط یکی از اعضای سازمان ملل باید با حساسیت خاصی توسط سازمان ملل بکار گرفته شود، تا موجب نقض حاکمیت و توسل یک جانبه استفاده از قدرت توسط کشورهای قوی تر تلقی نشود.

    کلیدواژگان: قاعده توسل به زور، شورای امنیت، حقوق بین الملل، تجاوز، روابط بین الملل، روابط خارجی
|
  • Iman Pak Sima, Seyed Bagher Mir Abbasi *, Mohammad Sadeghi, Seyed Taha Mousavi Mirkalai Pages 7-28

    The aim of the present research is to examine the obstacles existing in Iran's laws for accepting commitments to the World Trade Organization (WTO). The research method is descriptive-analytical, and the results indicate that Iran's problems in joining the WTO stem from both internal and external factors. Apart from the current problems and instabilities prevailing in Iran's economy, some domestic laws also fail to align with WTO regulations. For instance, Article 44 of the Constitution, which enforces state ownership and monopolies in significant sectors such as industries, mines, banking, radio and television, shipping, aviation, etc., underscores the overbearing presence of government and semi-government entities in the economy, while relegating the private sector to a marginalized role in economic activities. Furthermore, due to the absence of a single exchange rate, regulations related to foreign insurances, insufficient support for foreign investment in Iran and high import tariffs, some other domestic laws not only fail to conform to WTO regulations but also contradict them significantly. In Iran, due to access to foreign currency resources derived from oil exports, the foreign trade sector has not developed properly and proportionately to the needs, resulting in various problems. The emergence of these issues and the potential decrease in oil export revenues in the future underscore the significance of the foreign trade sector and its presence in global markets. Therefore, increasing production, enhancing export capabilities and competitiveness on a global scale, and benefiting from the facilities of the WTO are raised as necessities.

    Keywords: World Trade Organization, International Trade Laws, Iran, International Economy, Foreign Investment
  • Mohammad Sotoudeh, MohammadAli Sadeghzadeh* Pages 29-52

    The purpose of the present study is to answer the main question about the role of the state leader in applying public diplomacy relational methods to fulfill interests of Iran and the Islamic world. The research method is descriptive-analytic and the results showed that with regard to his role in the political-legal structure of the country, having religious authority in the Shi’ite world, and the existing potentials in the discourse literature of the Islamic Revolution of Iran, the state leader by applying soft power and relational methods through gatherings, meetings, approaches, mass media, relevant institutions, cultural and educational organizations, and sending messages and letters to the audience, has an effective role in right detection and enemy recognition, revival of the Islamic ideology, spiritual propagation of the revolution, enforcement of smart power of the Islamic Republic of Iran, preparation of resistance culture, and challenging the unjust nature of the international order in various aspects.

    Keywords: State Leader, Public Diplomacy, Soft Power, Relational Methods, Imaam Khomeini, Aayatollaah Khaamene’i, Foreign Relations
  • Hossein Karimifard* Pages 53-72

    The present research studies Iran’s foreign policy during the presidency of Mr. Khaatami with an emphasis on the role of identity patterns of the executive elites in the development of foreign policy by a descriptive-analytic method and the theory of constructivism. The research relies on the hypothesis that identity is regarded as the foundation of national interest. The practical orientation of Iran’s foreign policy is considered a state issue in which different governmental institutions including the executive elites have a role. The component of national culture and identity of the executive elites is regarded as an effective factor in the “behavior” of Iran’s foreign policy during the period of reformism. The results indicate that with regard to the outstanding element of modernism compared to Islamism and nationalism (Iranism) for the reformist executive elites and the perception of cultural and identity similarity with some western elements, Iran’s foreign policy orientation inclined to the west and this issue paved the way for the polarization of Iran’s Foreign policy during the next years.

    Keywords: Iran’s Foreign Policy, Political Development, National Identity, Reformist Government, Executive Geniuses, Seyyed Mohammad Khaatami
  • Mohammad Bidgoli* Pages 73-90

    The purpose of the present research is to study the soft power role of sport diplomacy in the success of the foreign policy objectives in the Islamic Republic of Iran. The research relies on the hypothesis that sport diplomacy improves foreign policy strategies and objectives of the Islamic Republic of Iran. The research method is descriptive-analytic and the results indicate that constructive cooperation between executive organizations in the country and using the potential of international sport by them can improve the existing situation and as a result we would be optimist to the betterment of Iran’s sport diplomacy. Islamic Republic of Iran due to having the potential capacity of sport can form its athletic diplomacy and apply it as an efficient means to improve international decency, Islamic Republic of Iran’s soft power, collaboration in regional peace and security, positive impact, attraction of public thoughts, removal of disputes, and international peace in the world. It is recommended that sport management takes place in a strategic field. It means that a 16 to 20-year-old plan and policy be compiled to be as a practical guide for the senior sport managers in the country. Therefore, personal taste and individualism would be avoided in the sport management and the country would be guided toward excellent purposes.

    Keywords: Islamic Republic of Iran Sport Policy, International Relations, Foreign Policy, Sport Management
  • Sami Rasool Maktouf al-Rekabi, Mohammad Torabi *, MohammadHassan Ali Mohammad, Bashir Esmaeili Pages 91-104

    The purpose of the present research is to study Turkey’s foreign policy in front of Iraq and its impact on national interests of the Islamic Republic of Iran. In this regard, the theory of neorealism along with a descriptive-analytic method was used. The results showed that Turkey’s foreign policy in Iraq is based on increasing penetration, acquiring better position, and maintaining power balance with Iran which, on the one hand, has common interests for both countries, and on the other hand, involves contradictory interests. At for positive points and collaboration, this subject is rooted in the geography of 3 countries and is a function of regional environment, terrorism, and Kurds’ issue while with respect to competition, it is due to the expansion of the penetration of 2 countries in Iraq. Iran supports the policy of sustaining the status quo whereas Turkey seeks changing the current situation. Iran considers itself as an ally of Iraq while Turkey pursues hegemony and regional leadership. On the other hand, in the economic field, Turkey aims to acquire the highest share of trade and take control of energy transmission from Iraq to Europe. Therefore, it can be said that Turkey mostly uses means of soft power for its hard purposes while Iran uses components of hard power for its soft purposes.

    Keywords: Foreign Policy, National Interests, National Security, Iraq, Turkey
  • Fazel Hassanzadeh, Amin Ravanbod *, Ghafar Zarei Pages 105-124

    In the past few years, we have seen developments in the Middle East region. The Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia are two important and influential countries in the Persian Gulf and the Middle East. During the last four decades after the Islamic Revolution, Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran have undergone many changes in their relations. The purpose of this research is to investigate the security challenges caused by globalization in the Middle East and its impact on the adoption of foreign policy strategies of the two countries. Was. The method used in this research is the descriptive-analytical method. In this method, the analysis of information is based on the historical review of the events related to the subject, as well as the data based on the analysis of details in the overall structure, and the foreign policies of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia are identified using reliable sources. The results of the research showed that Saudi Arabia seeks to improve its regional position against the Islamic Republic of Iran, and with this goal, it has entered into regional crises, and in this regard, the policies adopted by the two regimes have caused divergence and divisive tensions in regional level, the result of which has been nothing but the rise and spread of terrorists in the region, the presence of western countries under the pretext of fighting it, and the overall decrease in the security of the region.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Security Challenges, Globalization, Foreign policy
  • Hadi Farjami Kia, Ali Shirkhani* Pages 125-150

    The purpose of the present research is to study strategies of social integration of Afghan immigrants in the Islamic Republic of Iran based on the SWOT model. Totally, 8 strength points, 17 weakness points, 19 opportunities, and 13 threats were detected. In the next stage, the final score of each criterion and sub-criterion was determined using paired comparison, Saaty ranking system, and ANP model. According to the obtained scores, it can be said that in the current situation, the invasive strategy should be taken into consideration and prioritized. Strategies of SO9, So3, and SO1 have the highest scores and are recognized as the first, second, and third priorities. The strategy of SO9 develops territory markets, export of domestic goods, and import of Afghan products to Iran. SO3 propagates consumption patterns among the immigrants and expands internal and external markets which help economic growth. SO1 increases the labor force and ethnic variation in society and creates interaction between different cities and regions.

    Keywords: Social Integration, Immigrants, Afghan Immigrants, Iran
  • Abbas Foladi, Maryam Moradi *, Mohsen Dianat Pages 151-170

    The purpose of the present study is to review the principle of resorting to force from the view of international relations. The research method is descriptive-analytic and the results showed that resorting to force by any country against another one is condemned from the view of international documents including the United Nations Charter. No country is allowed to use force in international relations unless it is attacked and wants to defend itself by resorting to force. Peaceful intervention and resorting to force is permitted only if the Security Council of the United Nation detects a systematic and extensive fault in human rights which is threatening and against international peace and security. Resorting to force which involves threatening or using force without the official permission of the Security Council is regarded as a definite violation of the United Nations Charter. In case of violation of national sovereignty or human rights by any of the United Nations members, the principle of resorting to force in international relations should be applied with special care so that it won’t be regarded as a violation and unilateral application of force by more powerful countries.

    Keywords: Principle of Resorting to Force, Security Council, International Law, Attack, International Relations, Foreign Relations