فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 56 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زواره قوامی*، ولی نوذری، سید احسان امیرحسینی صفحات 11-29
    این پژوهش با هدف طراحی و تدوین الگوی مدیریت اینرسی در ایثارگران اداره ورزش و جوانان و تاثیر آن بر سرمایه روان شناختی انجام شد. روش این پژوهش بصورت آمیخته (ترکیبی) کیفی و کمی بود. جامعه آماری شامل تمامی خبرگان حوزه ورزش و تربیت بدنی در بخش کیفی و کارکنان وزارت ورزش و جوانان در بخش کمی به تعداد 901 نفر در سال 1399 بود. با توجه به آمیخته بودن روش تحقیق در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی و در بخش کمی از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شد. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه مدیریت اینرسی که پرسشنامه ای محقق ساخته بوده و دارای 5 مولفه و 33 شاخص در طیف پنج درجه ای لیکرت بود و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران استفاده شد. داده ها از طریق معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد مدیریت اینرس در ایثارگران وزارت ورزش و جوانان دارای 5 مولفه بود. همچنین نتایج نشان داد مدل پژوهش از برازش کامل برخوردار بود. نتایج نشان داد اینرسی تجربه، اینرسی عملی، اینرسی بینشی، اینرسی روانشناختی و اینرسی یادگیری، بترتیب مهم ترین مولفه های مربوط به مدیریت اینرسی بود. همچنین نتایج حاکی از تاثیر معنادار تمام ابعاد اینرسی بر سرمایه روان شناختی بود. بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر نتیجه گیری می شود که برای طراحی و تدوین الگوی مدیریت اینرسی در وزارت ورزش و جوانان می توان از نظرات خبرگان حوزه ورزش و تربیت بدنی و کارکنان وزارت ورزش و جوانان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: طراحی مدل، مدیریت اینرسی، ایثارگران، سرمایه روان شناختی
  • سید محمدرضا باقری، لیلا گنجی*، منصور علی مهدی صفحات 31-47

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش شکوفایی بر تحمل پریشانی و سرزندگی در معلمان مرد ابتدایی شهرک های نظامی نشین گنبد کاووس صورت گرفت. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس ازمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مرد ابتدایی شهرک های نظامی نشین شهرستان گنبد کاووس بوده اند که حجم نمونه را 40 نفر تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای گروه آزمایش، آموزش تکنیک شکوفایی، در 8 جلسه اجرا شد اما گروه کنترل هیچ نوع آموزشی دریافت نکردند. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری آنکووا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد با حذف اثر نمره های تحمل پریشانی پیش آزمون به عنوان متغیر همپراش، اثر اصلی متغیر مستقل بر نمره های تحمل پریشانی پس آزمون معنادار است. نیز کوورایانس یک راهه نشان داد که با حذف اثر نمره های سرزندگی پیش آزمون به عنوان متغیر همپراش، اثر اصلی متغیر مستقل بر نمره های سرزندگی پس آزمون معنادار است. نتایج نشان داد که آموزش شکوفایی در بهبود تحمل پریشانی و سرزندگی در معلمان مرد ابتدایی اثربخش است. بنابراین می توان از آموزش شکوفایی در کنار سایر رویکردهای درمانی موجود بعنوان گزینه ی مناسبی برای افزایش تحمل پریشانی و سرزندگی در معلمان مرد ابتدایی و در نتیجه افزایش سلامت روان آن ها بهره برد.

    کلیدواژگان: شکوفایی، تحمل پریشانی، سرزندگی
  • راشن عبداللهی* صفحات 49-73
    مقدمه
    امروزه پلیس علاوه بر داشتن دانش و مهارت های تخصصی و عملی، نیاز به توانایی برقراری ارتباط موثر، خودکنترلی در مقابل فشارها و استرس های شغلی دارد که همگی آن برگرفته از هوش هیجانی است. این پژوهش با هدف طراحی و ساخت ابزار هوش هیجانی پلیس انجام گردیده است.
    روش
    این پژوهش از نوع آمیخته (ترکیبی) اکتشافی است که در دو بخش انجام شده است. بخش اول شامل 9 نفر از اساتید دانشگاه علوم انتظامی که 7 نفر آنها مذکر و 2 نفر مونث بود و در بخش دوم که شامل دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین اعم از دختر و پسر، به تعداد 206 نفر و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند بخش اول از طریق جلسه گروه کانونی تشکیل و با استفاده از نتایج حاصل از مرحله اول، گویه های ابزار تدوین و فرایند روان سنجی آن شامل تعیین روایی صوری،روایی محتوی، روایی سازه با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و تعیین پایایی ابزار انجام شد. نتایج آزمون: در تحلیل داده ها، خرده مولفه های هوش هیجانی در دو بعد ارتباط موثر وحسن سلوک شناسایی شدند؛ ارتباط موثر: حاوی 6 مضمون فرعی واقعیت سنجی، هوشیاری اجتماعی، استقلال، ابراز هیجان، حل مسئله، جرات ورزی؛ و حسن سلوک: حاوی 6 مضمون فرعی خودآگاهی و خود کنترلی، خود انگیزی، تعهد، کنترل تکانه و مدیریت استرس بود.
    نتیجه گیری
    این ابزار از معیارهای روان سنجی مناسب برای ارزیابی هوش هیجانی پلیس است لذا می تواند ارزیابی هوش هیجانی پلیس در دانشگاه پلیس مورد استفاده قرار گیرد .
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، ارتباط موثر، جسن سلوک
  • محدثه خنجری، آناهیتا خدابخشی کولایی*، رضوان الله داد صفحات 75-95
    مقدمه

    همسران شهدا ازجمله افرادی هستند که با تجربه فقدان فرد مورد علاقه شان دچار استرس پس از سانحه و سوگ و داغدیدگی شده اند. پژوهش حاضر با هدف مطالعه تجارب زندگی همسران شهدای مدافع حرم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع پدیدار شناسی توصیفی انجام گردید که هدف آن استخراج تجارب زندگی همسران شهدای مدافع حرم استان تهران در سال 1400 به روش نمونه گیری هدفمند بود. در نهایت، با مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 شرکت کننده داده گیری به اشباع داده ها و طبقات رسید. داده ها به روش تحلیل محتوا کلایزی، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از تحلیل مصاحبه ها؛ 8 قالب مضمون اصلی شامل؛ "واکنش های روان شناختی به شهید شدن همسر"، "دغدغه ها، رنج ها و افسوس های حل نشده پس از شهادت همسر"، "تعامل مشکل دارو مستمر با خانواده همسر"، "طرد و انزوای اجتماعی خود خواسته"، "قضاوت ها و پیش داوری های جامعه"، "دغدغه ها و مشکلات اقتصادی و معیشتی"، "نگرانی از آینده مبهم فرزند" و "قوانین و نحوه رفتار دوگانه مسئولین" تقسیم بندی شده اند.

    نتیجه گیری

    همسران شهدای مدافع حرم در معرض مشکلات روان شناختی و چالشهای فردی، خانوادگی و اجتماعی بسیاری هستند، به گونه ای در برخی مواقع انزوای خود خواسته را ترجیح می دهند. آگاهی از نوع زندگی و چالشهای پیش روی این زنان به مشاوران خانواده و سیاست گذاران جامعه کمک خواهد کرد تا درک عمیق تری از مشکلات این گروه از زنان در جامعه داشته باشند و بتوانند مراقبتهای روان شناختی و سلامتی لازم را برای آنها فراهم سازند

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، همسران شهدا، مدافعان حرم، سوگ، مطالعه کیفی
  • ناصر امینی صدر*، بهنام مکوندی، پرویز عسکری، ناصر سراج خرمی صفحات 97-113
    اهداف

    در میان دردهای مزمن ، کمر درد مزمن یکی از فراگیر ترین انواع درد است . در این تحقیق مقایسه اثر بخشی درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بیماران مبتلا به کمر درد مزمن بر افسردگی و کیفیت زندگی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش

    تحقیق حاضر آزمایشی از نوع پیش آزمون ، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه شاهد است. جامعه آماری متشکل از بیماران نظامی دارای کمر درد مزمن در شهر تهران بود. جمعیت نمونه تحقیق شامل 45 (هرگروه15 نفر) نفربه روش تصادفی هدفمند انتخاب و در گروه ها قرار داده شده اند. مداخله درمانی برای گروه اول درمان شناختی رفتاری و برای گروه دوم درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بود و برای گروه کنترل هیچ آموزشی در نظر گرفته نشد. پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی ، افسردگی و کیفیت زندگی استفاده شد. داده ها بر اساس آمار توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در دو گروه آزمایشی میانگین (انحراف معیار) در پس آزمون و پیگیری افسردگی کاهش یافت و کیفیت زندگی افزایش یافت اما در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) در پس آزمون و در پیگیری تفاوت نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی اثربخش بوده اند اما تفاوت معنی داری بین این دو روش مشاهده نشد (P>0/05) بررسی در مرحله پیگیری نیز ماندگار بود. اما بین دو روش آزمایشی با گروه گواه تفاوت معنا دار بود ((P<0/001).

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، کیفیت زندگی، کمردردمزمن
  • الهام معالی مهربانی*، محمدباقر حبی، حجت الله مرادی صفحات 115-131
    مقدمه

    نظر به اهمیت نقش خانواده در عملکرد شغلی و حساسیت شغل نظامیان، هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر طرحواره درمانی بر تنظیم هیجانی در زنان متاهل دارای همسر نظامی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه زنان دارای همسر نظامی در منطقه یک شهر تهران که به مراکز مشاوره و روان شناسی ویژه خانواده های نظامی مراجعه نموده اند.دراین تحقیق، از مراکز مشاوره و روان شناسی ویژه خانواده های نظامی در سطح شهر تهران براساس موقعیت جغرافیایی، مرکز درمانی آتیه را به عنوان گروه نمونه گیری انتخاب واز میان مراجعه کنندگان به این مرکز نمونه انتخاب شد.با توجه به معیارهای ورودی نهایتا 24 نفر از زنان متاهل دارای همسر نظامی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفره قرار گرفتند. بدین منظوراز مدل طرحواره درمانی یانگ (2003) استفاده شد و در طی مدت 10 جلسه دو ساعته و به صورت هفته ای 1جلسه آموزش طرحواره درمانی توسط پژوهشگر انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان گراس و جان (2002) بود. داده های بدست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس تجزیه تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد نمرات شرکت کنندگان در گروه آزمایش در متغیر تنظیم هیجانی نیز نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری نشان داد (001/0>P).

    بحث:

    با توجه به یافته های به دست آمده دراین مطالعه می توان نتیجه گرفت، آموزش طرحواره درمانی در افزایش تنظیم هیجانی خانواده های نظامی موثر است. کلیدواژه ها: طرحواره درمانی، تنظیم هیجانی، نظامی

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تنظیم هیجانی، نظامی
|
  • Zavareh Ghavami *, Vali Nozari, Sayed Ehsan Amirhosayni Pages 11-29
    This study was conducted with the aim of designing and developing an inertia management model in the Ministry of Sports and Youth Sacrificers and its effect on Psychological Capital. The method of this research was qualitative and quantitative. The statistical population included all experts in the field of sports and physical education in the qualitative sector and the staff of the Ministry of Sports and Youth in the quantitative sector in the number of 901 people in 2020. Due to the combination of the research method in the qualitative part, the purposeful sampling method and snowballs were used and in the quantitative part, the cluster random sampling method was used. Inertia management questionnaire was used to collect the required data that was researcher-made and had 5 components and 33 indicators in the five-point Likert scale and Lutans et al.'s psychological capital questionnaire. Data were analyzed by structural equations using SPSS22 and PLS3 software. The results showed that inert management in the Ministry of Sports and Youth had 5 components. The results also showed that the research model had a perfect fit. On the other hand, the results showed that experience inertia, practical inertia, insight inertia, psychological inertia and learning inertia were the most important components of inertia management, respectively. Also, the results indicated a significant effect of all dimensions of inertia on psychological capital.
    Keywords: Model Design, Inertial Management, Sacrificers, psychological capital
  • Seyed MohammadReza Bagheri, Leila Ganji *, Mansoor Alimhdi Pages 31-47

    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of flourishing education on stress tolerance and vitality in male primary school teachers in the military settlements of Gonbad Kavus. The method of this research was a semi-experimental type of pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the research was all the male primary school teachers of the military settlements of Gonbad Kavus city, which made up the sample size of 40 people, who were assigned to two experimental and control groups by simple random sampling method. For the experimental group, flowering technique training was implemented in 8 sessions, but the control group did not receive any type of training. The data was analyzed by ANOVA univariate analysis of covariance test. The findings showed that by removing the effect of pre-test distress tolerance scores as a covariate variable, the main effect of the independent variable on the post-test distress tolerance scores is significant. Also, one-way covariance showed that by removing the effect of pre-test vitality scores as covariance variable, the main effect of the independent variable on post-test vitality scores is significant. The results showed that flourishing training is effective in improving stress tolerance and vitality in male primary school teachers. Therefore, flourishing education can be used along with other existing therapeutic approaches as a suitable option to increase distress tolerance and vitality in male primary school teachers and as a result increase their mental health.

    Keywords: prosperity, Tolerance of Distress, Vitality
  • Rashan Abdollahi * Pages 49-73
    Introduction
    Today, in addition to having specialized and practical knowledge and skills, the police need the ability to communicate effectively, self-control in the face of job pressures and stresses, all of which are derived from emotional intelligence. This research was carried out with the aim of designing and building a police emotional intelligence tool.
    Method
    This research is a mixed (combined) exploratory research that was conducted in two parts. The first part included 9 professors of the University of Law Enforcement Sciences, 7 of whom were male and 2 women, and in the second part, which included the students of Amin University of Law Enforcement Sciences, both male and female, 206 people were selected by simple random sampling. The first part was formed through a focus group meeting and using the results of the first stage, the items of the instrument were compiled and its psychometric process including the determination of face validity, content validity, construct validity using confirmatory factor analysis and determining the reliability of the instrument was carried out. Test
    results
    In the data analysis, the sub-components of emotional intelligence were identified in the two dimensions of effective communication and good behavior; Effective communication: it contained 6 sub-themes and good manners also contained 6 sub-themes.
    Conclusion
    This tool is one of the suitable psychometric criteria for evaluating the emotional intelligence of the police, so it can be used to evaluate the emotional intelligence of the police in the police university.
    Keywords: Emotional Intelligence, Effective Communication, Behavior, Impulse Control
  • Mohadese Khanjari, Anahita Khodabakhshi-Koolaee *, Rezvan Alahdad Pages 75-95
    Introduction

    The wives of martyrs have experienced the absence of their loved ones. Therefore, the present study aimed to by A Study of lived experience wives of the martyrs who defended the shrine.

    Method

    The research method was qualitative descriptive phenomenology. The participants were selected among wives of martyrs defending the shrine of Tehran province in 2021 by purposeful sampling method. The research tools included semi-structured interviews from 15 participants and the data were analyzed by Colaizzi's content analysis method.

    Results

    Eight main themes including; “Psychological reactions to the martyrdom of the wife”, “concerns, sufferings” and “unresolved regrets after the martyrdom of the spouse”, “the interaction of the problem of continuous medication with the wife's family”, “rejection and social isolation of the self-willed”,” judgments and prejudices of the society”, “economic and livelihood concerns and problems”, “concerns about the child's ambiguous future” and “laws and the dual behavior of the authorities” are divided.

    Conclusion

    The findings revealed that the wives of the martyrs are exposed to many psychological distress and personal, family and social challenges, sometimes preferring isolation. Awareness of the lived experiences and challenges facing these women will help family counselors and society policymakers to gain a deeper understanding of the problems of this group and to provide them with the necessary psychological and health care.

    Keywords: Live experienced, Martyrs', Wives, Defenders of the Shrine, Mourn, qualitative study
  • Naser Amini Sadr *, Parviz Askari, Naser Seraj Khorami Pages 97-113

    Objectives:

    Among chronic pain, chronic back pain is one of the most pervasive types of pain. In this study, effectiveness of cognitive-behavioral therapy and Acceptance and Commitment Therapy was examined in reducing depression as well as increasing quality of life was investigated .

    Materials and Methods

    The present study was experimental of the pre-test and post-test type with a control group. The statistical population consisted of patients Military with chronic backache in Tehran Hakimiyeh Clinic. The study Sample population included of 45 people in a purposive random metod (15 people in each group) .Therapeutic intervention was cognitive-behavioral therapy for the first group, and Acceptance and Commitment Therapy for the second group, and no training was provided for the control group. Demographic informatio , Beck depression and quality of life questionnaires were used. Data were analyzed based on descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The results showed that cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy were Reduce depression and increasing quality of life but significant difference was not observed between the two methods.

    Conclusion

    The results showed that cognitive-behavioral therapy and therapy based on commitment and acceptance were effective in Reduce depression and increasing quality of life, but no significant difference was observed between the two methods (P> 0.05) and the study was persistent in the follow-up phase. But there was a significant difference between the two experimental methods and the control group in depression and quality of life of patients with chronic low back pain (P <0.001).

    Keywords: : Cognitive-Behavioral Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, pain self-sufficiency, quality of lif . chronic back pain
  • Elham Maali Mehrabani *, Mohammadbagher Hobi, Hojatollah Moradi Pages 115-131
    Introduction

    Given the importance of the role of the family in the job performance and job sensitivity of the military, the aim of this study was to determine the effect of schema therapy on emotional regulation in married women with military spouses.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population in this study includes all women with military spouses in district one of Tehran who have referred to counseling and psychological centers for military families. In this study, counseling and psychological centers for military families in Tehran based on location Geographically, Atieh Medical Center was selected as the sampling group and was selected from those who referred to this sample center. According to the inclusion criteria, 24 married women with military spouses were finally selected and randomly divided into two groups (N=12). Young Schema Therapy model (2003) was used during 10 sessions (120minutes) in weekly sessions of schema therapy by the researcher. The research instruments was Gross and John Emotion Regulation Questionnaire (2002). The obtained data were analyzed using descriptive and analysis of covariance in SPSS software version 25.

    Results

    The results showed that the scores of the participants in the experimental group in the emotional regulation variable showed a significant increase compared to the control group (P <0.001).

    Discussion

    According to the findings of this study, it can be concluded that schema therapy training is effective in increasing emotional regulation of military families.

    Keywords: Schema Therapy, emotional regulation, Military