فهرست مطالب

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرحمن بلوچ، سراج بیتا*، نازنین قربانی رنجبری صفحات 1-16

    نظر به این که اطلاعات زیستی اندکی به خصوص در رابطه با تغذیه ماهی یلی چهار خط وجود داشت، برای این منظور در مجموع 140 نمونه ماهی از محدوده آب های سواحل مکران شامل بازار ماهی فروشان چابهار و مراکز تخلیه صید واقع در چابهار، رمین و تیس با هدف تعیین عادات غذایی آن به صورت فصلی از اوایل تابستان 1399 تا اواخر بهار 1400 تهیه شد. طبق نتایج میانگین طول کل و وزن ماهیان به ترتیب 4.13±18.51 سانتی متر و 16.71±82.13 گرم بود. میانگین شاخص طول نسبی روده و تهی بودن معده به ترتیب، 0.52 و 49.29 درصد بدست آمد که نشان می دهد این گونه گوشت خوار و دارای تغذیه متوسط هست. شاخص معدی بدنی، شدت تغذیه و فاکتور وضعیت ماهیان در فصل پاییز به ترتیب با میانگین 0.24± 1.48، 25.11± 95.34 و 0.068±0.72 نسبت به سایر فصول به طور معناداری کمتر بود (0.05> p). با توجه به شاخص ترجیح غذایی و اهمیت نسبی، نرم تنان و سخت پوستان به عنوان غذای اصلی و پاروپایان، کرم های پرتار و ماهیان به عنوان غذای فرعی این گونه تعیین شدند که از بین نرم تنان و سخت پوستان، شکم پایان و خرچنگ منزوی با میزان اهمیت نسبی 41 و 42 درصد مهم ترین طعمه های ماهی یلی چهار خط بودند. در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده از شاخص های تغذیه ای، این ماهی گوشت خوار و دارای تغذیه متوسط و شرایط زیستی مناسبی در آب های سواحل مکران است.

    کلیدواژگان: اکولوژی تغذیه، اقلام غذایی، ماهی یلی چهار خط (Pelates quadrilineatus)، مکران
  • احمد صابری حکمی*، محمدرضا طاهری زاده صفحات 17-37

    این تحقیق به منظور اندازه گیری غلظت عناصر کمیاب در رسوب و گونه Telescopium telescopiumدر تالاب آذینی درخرداد ماه 1401 انجام پذیرفت. تعداد 30 عدد شکم پای T. telescopium از سطح رسوبات و 6 نمونه از رسوبات سطحی با بیلچه پلاستیکی جمع آوری گردید. نتایج نشان داد توالی فلزات در نمونه های رسوب، به صورت Fe ˃ Ni ˃V ˃ Pb ˃ Cd و در بافت عضله T. telescopium، Fe ˃ Pb ˃ Ni ˃ V ˃ Cd می باشد. میانگین فلزات نیکل، سرب، وانادیوم و آهن در رسوبات منطقه بالاتر از T.telescopium محاسبه گردید (0.05≥p). در میزان فلزکادمیوم رسوب و T. telescopium تفاوت معنی داری وجود نداشت (0.05≤p). همچنین نتایج حاصل از انباشت زیستی رسوبی برای عناصر کمتر از یک بدست آمد که عملا تجمع زیستی رسوبی قابل ملاحظه ای نداشته اند، فقط مقدار کادمیوم بالاتر از یک محاسبه گردید. مقادیر غنی شدگی برای عناصر مذکور بجز نیکل، در رسوبات سطحی این منطقه، بدون غنی شدگی می باشند. همچنین مقادیر محاسبه شده زمین انباشتگی برای کلیه عناصر در رسوبات تالاب آذینی، بیانگر وضعیت  غیر آلوده رسوبات به فلزات مذکور می باشد و نشان می دهد عناصر یاد شده، آلودگی خاصی را در منطقه ایجاد نکرده اند.

    کلیدواژگان: منطقه جزرو مدی، خور آذینی، شکم پایان، فلزات سنگین
  • فاطمه شایسته* صفحات 38-52

    باکتریوسین ها پپتید های ضد باکتریایی می باشند که توسط برخی از گونه های باکتری های اسید لاکتیک تولید می شوند. در پژوهش حاضر 18 باکتری اسید لاکتیک از روده ماهی گاریز (Planiliza klunzingeri) جداسازی شدند و از نظر تولید باکتریوسین با قابلیت مهار کنندگی پاتوژن های شاخص مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. باکتریوسین خام حاصل از 7 جدایه اسید لاکتیک با استفاده از روش لکه گذاری آگار، قادر به مهار پاتوژن های شاخص مواد غذایی بودند که در این میان باکتریوسین حاصل از دو جدایه LK5 و LK12 دارای طیف مهاری وسیع تری در برابر پاتوژن های مورد مطالعه بودند. همچنین باکتریوسین های مورد مطالعه در مقابل آنزیم های پروتئولیتیک حساس بوده و کاملا تخریب شدند در صورتی که در زمان مواجهه با طیف وسیعی از دترجنت ها، تغییرات pH و حرارت، فعالیت ضد باکتریایی خود را حفظ کردند.  با تجزیه و تحلیل توالی ژن 16S rRNA ، جدایه های LK5 و LK12 با میزان تشابه به ترتیب 98.55 و 99.46 درصد، به عنوان Lactobacillus plantarum  شناسایی شدند. با توجه به اطلاعات به دست آمده از مطالعه حاضر، می توان بیان نمود که فلور باکتریایی روده ماهی گاریز مخزن زیستی مناسبی برای جداسازی باکتری های تولید کننده باکتریوسین بوده و همچنین باکتریوسین های تولید شده توسط باکتری های L. Plantarum LK5 و L. Plantarum LK12  قابلیت مطالعه به عنوان نگهدارنده های زیستی در صنایع غذایی را دارند.

    کلیدواژگان: باکتری های اسید لاکتیک، باکتریوسین، خلیج فارس، Lactobacillus plantarum
  • مهناز ربانی ها، آرش حق شناس، خسرو آیین جمشید، صبا غطاوی* صفحات 53-65

    پرتاران (Polychaetes) یکی از مهم ترین و بزرگ ترین گروه های بی مهرگان در جوامع اعماق دریا هستند که نقش مهمی در زنجیره غذایی ایفا می کنند. مطالعه حاضر با هدف  ارزیابی تغییرات زمانی و مکانی جمعیت در آب های شمالی خلیج فارس و دریای عمان (محدوده ی استان های هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و خوزستان) در طول پاییز 1396 تا زمستان 1399 انجام گردید. در مجموع از 115 ایستگاه با استفاده از گراب 0.1 متر مربع و الک 500 میکرون (در 3  تکرار) نمونه های رسوبات بستر در دامنه عمقی 12 تا 90 متر  جمع آوری گردید. در این بررسی 35 گونه/جنس کرم پرتار شناسایی گردید که در آب های خلیج فارس گونه های Flabelligera sp.. و Melita appendiculata  و در آب های دریای عمان گونه های  Flabelligera sp. ، Manayunkia aestuarina و Glycinde sp. بیشترین فراوانی را داشتند که به ترتیب گونه های Flabelligera sp.. و Manayunkia aestuarina  به عنوان گونه های شاخص در خلیج فارس و دریای عمان شناسایی شدند. بیشترین شاخص شانون و غنای گونه ای به ترتیب در استان های سیستان و بلوچستان و بوشهر به میزان 3.592 و 6.998 مشاهده شد. مقایسه نتایج تحقیق حاضر با گزارش های پیشین نشان می دهد که تنوع گونه های شناسایی شده کرم های پرتار در خلیج فارس کاهش یافته است که می تواند به دلایل متعددی از جمله آسیب زیستگاهی و بستر به واسطه ادوات صید کفروب و بروز انواع آلودگی ا باشد. انجام مستمر این نوع تحقیقات و تشکیل یک بانک اطلاعات به منظور انجام آنالیزهای سری های زمانی می تواند در فهم بهتری از وضعیت سلامت زیست بوم های خلیج فارس و دریای عمان به محققین، مدیران اجرایی و فعالان محیط زیست در زمینه پایش محیط زیست و جلوگیری از آلودگی کمک نماید.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، کرم های پرتار، زیست بوم های، خلیج فارس
  • فائده امینی*، مدینه حلافی، بیتا ارچنگی، احمد سواری، مهری دیناروند صفحات 66-85

    گیاهان آبزی و نیمه آبزی از ترکیبات مهم و طبیعی اکوسیستم های آبی هستند که نقش ویژه ای در تعادل اکولوژیکی این مناطق دارند. به منظور مطالعه گیاهان حاشیه ای اروندرود در دو مرحله تابستان 1395 و زمستان 1396 نمونه برداری فصلی با کوادرات 1×1 مترمربع و در هر ایستگاه با 3 تکرار انجام گرفت. نمونه ها جهت مطالعات هرباریومی پرس گردید. در این مطالعه 25 گونه متعلق به 11 خانواده که 5 گونه ی تک لپه ای و شامل خانواده Poaceae و Cyperaceae و 18 گونه ی دولپه ای بوده که شامل خانواده Lamiaceae، Capparaceae، Fabaceae، Asteraceae، Convolvulaceae، Apocynaceae، Amaranthaceae، Tamaricaceae و  Polygonaceae بود. گیاهان حاشیه ای مشاهده شده غالب در فصل تابستان به ترتیب Phragmites australis (Cav.) Trin. Ex. Steudel و Cyperus longus L. و درفصل زمستان به ترتیب Phragmites australis، Cyperus longus و Senecio glaucus L. بود. طبق تراکم گونه ها در هر دو فصل، گونه ی Phragmites australis به عنوان گونه غالب مشخص شد. بر اساس تحلیل مولفه ی اصلی (PCA)  بررسی تاثیر فاکتورهای محیطی نشان داد که بیش ترین فاکتور موثر دانه بندی ذرات رسوب، مواد آلی کل و میزان شوری و هدایت الکتریکی بود. تراکم گیاهان در فصل زمستان بیشتر از فصل تابستان بوده است.

    کلیدواژگان: گیاهان آبزی، شاخص های اکولوژیکی، تنوع زیستی، اروند رود، جزیره مینو
  • حسین قاسمی، آرش اکبرزاده*، مرتضی یوسف زادی صفحات 86-96

    هدف از این مطالعه بررسی اثر مواجهه بلند مدت (سمیت مزمن) آنتی بیوتیک های اکسی تتراساکلین (OTC) و فلورفنیکل (FLO) مورد استفاده در مزارع پرورش میگو بر عملکرد رشد، محتوی کلروفیلa و پروتئین کل ریزجلبکChaetoceros muelleri  بود. ریزجلبک C.muelleri با تراکم اولیه 4 هزار سلول در هر میلی لیتر به مدت 12 روز به ترتیب در معرض دوزهای 43.7 و20.05 میلی گرم در لیتر اکسی تتراساکلین  و فلورفنیکل قرار گرفت و سپس فاکتورهای رشد، محتوای کلروفیلa و پروتئین کل مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که آنتی بیوتیک های OTC و FLO به طور معنی داری باعث کاهش رشد، محتوای کلروفیلa و سنتز پروتئین در C. muelleri شدند (0.05>p). همچنین نتایج نشان داد که FLO سمیت بیشتری نسبت به OTC برای C. muelleri دارد. کاهش رشد، محتوای کلروفیلa و سنتز پروتئین در  ریزجلبک C.muelleri در مواجهه با آنتی بیوتیک های OTC و FLO ممکن است به دلیل اثرات مهار کننده این آنتی بیوتیک ها بر تنفس سلولی و سنتز پروتئین باشد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، اکسی تتراسایکلین، سمیت، فلورفنیکل، Chaetoceros muelleri
  • ولی الله جعفری*، حامد پاک نژاد، مرجان حسینی صفحات 97-107

    طی دهه های اخیر استفاده از گیاهان دارویی به منظور افزایش رشد و ارتقای سیستم ایمنی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. این مطالعه به منظور نشان دادن اثر مکمل گیاهی عصاره شیرین بیان  .Glycyrrhiza glabra L بر بیان ژن های فاکتور شبه انسولینی (IGF) ، فاکتور نکروز کننده تومور ((TNF و لیزوزیم (Lyz) در بچه ماهیان کپور معمولی Cyprinus carpio انجام شد. ماهیان با میانگین وزنی8.005±0.9 گرم به چهار گروه (هر گروه شامل سه تکرار) تقسیم شدند و با جیره های حاوی عصاره شیرین بیان در سطوح متفاوت صفر (شاهد)، 0.5، 1 و 2 درصد به مدت 56 روز تغذیه شدند. پس از پایان دوره پرورش نتایج نشان داد که با افزایش سطح مصرف عصاره شیرین بیان میزان افزایش وزن  و نرخ رشد ویژه  افزایش یافت و بالاترین مقادیر در ماهیان تغذیه شده با 2 درصد بود که اختلاف معنی داری با شاهد و سایر تیمارها داشت (0.05> P). کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی نیز در تیمار 2 درصد بود. بیان ژن IGF نیز به صورت قابل  ملاحظه ای در تیمار 2 درصد بالاتر بود (05/0P<). سطح بیان ژن  لیزوزیم نیز در تیمار 2 درصد بالاتر از سایر گروه ها بود و اختلاف معنی داری با گروه شاهد و سایر تیمارها داشت 0.05> P). همچنین سطح 0.5 درصد عصاره باعث افزایش سطح بیان ژن TNF گردید که اختلاف معنی-داری با سایر تیمارها داشت (0.05> P). با توجه به نتایج این تحقیق عصاره شرین بیان می تواند باعث افزایش رشد به  واسطه افزایش بیان بیان ژن IGF و همچنین بهبود سیستم ایمنی غیر اختصاصی کپور معمولی از طریق افزایش بیان ژن های لیزوزیم و فاکتور نکروز کننده تومور شود.

    کلیدواژگان: بیان ژن، لیزوزیم، عصاره شیرین بیان، IGF TNF
|
  • Abdolrahman Balouch, Seraj Bita*, Nazanin Ghorbani Ranjbari Pages 1-16

    In light of limited biological data, particularly concerning the dietary habits of four-lined terapon fish (Pelates quadrilineatus), a comprehensive study was conducted. A total of 140 fish samples were gathered from various points along the Makkoran coast, including the Chabahar fish market and catch unloading centers in Chabahar, Ramin, and Tis. The investigation aimed to delineate their seasonal feeding patterns from the onset of summer 2019 until the conclusion of spring 2020. The findings revealed the average total length and weight of the fish to be 18.51±4.13 cm and 82.30±16.71 grams, respectively. Moreover, the average relative length of the intestine and stomach fullness/emptiness stood at 0.52% and 49.29%, respectively, indicating the species' carnivorous nature and moderate feeding tendencies. Notably, gastro-somatic index, feeding intensity, and condition factor during autumn were significantly lower than in other seasons, with averages of 1.48±0.24, 95.34±25.11, and 0.72±0.068, respectively (p<0.05). Assessment of food preference and relative importance unveiled mollusks and crustaceans as primary dietary components, with copepods, polychaetes, and fish identified as secondary sources for this species. Among mollusks and crustaceans, the gastropod and hermit crab held the greatest significance, accounting for 41% and 42% of the P. quadrilineatus' diet, respectively. Overall, the feeding indicators suggest that this species thrives as a carnivorous fish, exhibiting moderate feeding habits and favorable living conditions in the coastal waters of Makkoran

    Keywords: Feeding Ecology, Food Items, Pelates quadrilineatus, Makkoran
  • Ahmad Saberi Hakami*, MohammadReza Taherizadeh Pages 17-37

    The study conducted in June 2022 at Azini Lagoon aimed to assess trace element concentrations within sediment and Telescopium telescopium species. Thirty T. telescopium gastropod specimens were collected from sediment surfaces, alongside six sediment samples acquired using a plastic shovel. Analysis revealed a sequence of metals in sediment samples: Fe ˃ Ni ˃ V ˃ Pb ˃ Cd, while T. telescopium muscle tissue exhibited: Fe ˃ Pb ˃ Ni ˃ V ˃ Cd. Notably, average concentrations of nickel, lead, vanadium, and iron in surface sediments surpassed those found in T. telescopium (P≤0.05). Conversely, no significant difference was observed in cadmium concentration between sediment and T. telescopium (P≥0.05). Moreover, sediment bioaccumulation of elements was computed to be lower than one, indicating insignificant element bioaccumulation in sediment, except for cadmium, which exceeded this threshold. Enrichment values for the mentioned elements, excluding nickel, suggested no enrichment in the region's surface sediments. Additionally, calculated land accumulation values for all elements in Azini Lagoon sediments indicated a non-contaminated state, implying that these elements hadn't induced specific pollution in the area.

    Keywords: Azini lagoon, Gastropod, Heavy metal, Intertidal Area
  • Fatemeh Shayesteh* Pages 38-52

    The study delved into bacteriocins, peptides with antibacterial properties, originating from select lactic acid bacteria. Isolating 18 such bacteria from Liza klunzingeri's intestine, their potential in bacteriocin production against food pathogens was assessed. Crude bacteriocins from 7 isolates exhibited the ability to inhibit food pathogens via an agar spot test. Notably, bacteriocins derived from LK5 and LK12 isolates displayed a broader inhibitory spectrum against the pathogens under study. Further analysis revealed that the studied bacteriocins were susceptible to proteolytic enzymes, leading to complete degradation. However, these bacteriocins retained their antibacterial potency when subjected to diverse detergents, pH variations, and temperature fluctuations. Genetic analysis via the 16S rRNA gene identified LK5 and LK12 as strains of Lactobacillus plantarum, with similarity percentages of 98.55% and 99.46%, respectively. The findings highlight L. Klunzingeri's intestinal bacterial flora as a promising source for isolating bacteriocin-producing bacteria. Specifically, bacteriocins derived from L. Plantarum LK5 and L. Plantarum LK12 showcase potential as biological preservatives within the food industry, warranting further exploration.

    Keywords: Bacteriocin, Lactic acid bacteria, Lactobacillus plantarum, Persian Gulf
  • Mahnaz Rabbaniha, Arash Haghshenas, Khosro Aeein Jamshid, Saba Ghattavi* Pages 53-65

    The study aimed to assess temporal and spatial variations in the population of polychaetes, a significant invertebrate group in deep-sea ecosystems, across the northern waters of the Persian Gulf and the Oman Sea. Sampling occurred from fall 2018 to winter 2020, covering regions in Hormozgan, Bushehr, Sistan and Baluchestan, and Khuzestan. A total of 115 stations were surveyed, utilizing 0.1 square meters and a 500 μm sieve (repeated thrice) to collect bed sediments within the depth range of 12 to 90 meters. Within this study, 35 species/genus of polychaetes were identified in the waters of the Persian Gulf and the Oman Sea. Notably, Flabelligra sp., Manayunkia aestuarina, and Glycinde sp. exhibited the highest abundance, with Flabelligra sp. and M. aestuarina serving as indicator species in both regions. The provinces of Sistan and Baluchestan and Bushehr displayed the highest Shannon diversity and species richness, recording 3.592 and 6.998, respectively. Comparing these findings with prior reports revealed a reduction in the diversity of identified polychaete species in the Persian Gulf. This decline could stem from various factors such as habitat damage due to fishing equipment, and the incidence of contaminants. Continual research and database establishment for time series analysis could significantly aid researchers, authorities, and environmental advocates in comprehending the health status of the Persian Gulf and the Oman Sea. Such efforts would facilitate environmental monitoring and pollution prevention measures, contributing to the preservation of these ecosystems

    Keywords: Species diversity, Polychaetes, Marine ecosystems, Persian Gulf
  • Faedeh Amini*, Madineh Halafi, Bita Archangi, Ahmad Savari, Mehri Dinarvand Pages 66-85

    Aquatic and semi-aquatic plants are vital components of aquatic ecosystems, contributing significantly to their ecological balance. This study focused on the analysis of marginal plants along the Arvandroud, conducting seasonal samplings with 1 x 1 square meters and 3 repetitions at each station across two periods: summer 2015 and winter 2016. The collected samples underwent pressing for herbarium studies. The survey identified 25 plant species spanning 11 families. Among these, 5 were monocotyledonous, encompassing Poaceae and Cyperaceae, while 18 were dicotyledonous, including Lamiaceae, Capparaceae, Fabaceae, Asteraceae, Convolvulaceae, Apocynaceae, Amaranthaceae, Tamaricaceae, and Polygonaceae. Notably, the dominant marginal plants observed during summer were Phragmites australis (Cav.) Trin. Ex. Steudel and Cyperus longus L., while in winter, it was Phragmites australis, Cyperus longus, and Senecio glaucus L. Phragmites australis emerged as the dominant species based on its density across both seasons. Principal Component Analysis (PCA) revealed the influential environmental factors affecting these plants, with sediment particles, total organic matter, salinity, and electrical conductivity identified as the most significant. Interestingly, plant density was higher in winter compared to summer, highlighting seasonal variations in plant distribution along the Arvandroud.

    Keywords: aquatic plants, ecological indicators, biodiversity, Arvand River, Mino Island
  • Arash Akbarzadeh*, Morteza Yousefzadi Pages 86-96

    The study aimed to examine the chronic toxicity effects of oxytetracycline (OTC) and florfenicol (FLO) antibiotics, commonly used in shrimp farms, on the growth performance, chlorophyll a content, and total protein of Chaetoceros muelleri microalgae. C. muelleri, initially at a density of 4,000 cells per milliliter, underwent exposure to oxytetracycline at doses of 7.43 milligrams per liter and florfenicol at 5.20 milligrams per liter for 12 days. Subsequent assessments focused on growth metrics, chlorophyll a content, and total protein. The findings highlighted a significant reduction in the growth, chlorophyll a content, and protein synthesis of C. muelleri following exposure to both OTC and FLO antibiotics (p < 0.05). Moreover, the study revealed that FLO exhibited higher toxicity toward C. muelleri compared to OTC. The observed decline in growth, chlorophyll a content, and protein synthesis in C. muelleri under OTC and FLO exposure could be attributed to the inhibitory impact of these antibiotics on cellular respiration and protein synthesis pathways.

    Keywords: antibiotic, toxicity, florfenicol, oxytetracycline, Chaetoceros muelleri
  • Valiollah Jafari*, Hamed Paknejada, Marjan Hosseinia Pages 97-107

    The study aimed to assess the impact of Glycyrrhiza glabra extract on IGF, TNF, and lysozyme gene expression in Cyprinus carpio. Fish, averaging 9.08±0.05 grams, were distributed across 12 tanks and subjected to three levels of G. glabra extract (0, 0.5, 1, and 2 %) over a 56-day feeding period. Results at the study's conclusion revealed that G. glabra extract notably enhanced growth factors, including final weight (FW), weight gain (WG), and specific growth rate (SGR). The most significant growth was evident in fish fed 2% of the extract, displaying substantial differences compared to both the control and other treatments (P<0.05). Treatment with 2% also demonstrated the lowest Feed Conversion Ratio (FCR), indicating efficient feed utilization. Regarding gene expression, the study found an upregulation of the IGF gene in fish treated with 2% of G. glabra extract compared to the control group. TNF gene expression showed its highest levels in fish fed 0.55 of the extract, while lysozyme gene expression exhibited notable differences specifically in the 2% treatment. Overall, the findings suggest that G. glabra extract positively influences growth by enhancing IGF gene expression and supporting the immune system in C. carpio.

    Keywords: Glycyrrhiza glabra, gene expression, IGF, TNF, lyzozyme