فهرست مطالب

نشریه حکمرانی متعالی
پیاپی 12 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیدعلی مسعودی*، مسعود هراتی صفحات 9-31

    هدف اصلی این پژوهش، شناخت الگوی مطلوب انتشار محتوای روزنامه های الکترونیک محله ای در ایران (مورد مطالعه شهر سمنان) به عنوان یکی از الگوهای حکمرانی استانی رسانه می باشد. برای انجام این تحقیق از روش داده بنیاد (گراندد تئوری) استفاده شد و با نمونه گیری از بین خبرنگاران حرفه ای رسانه های محلی شهر سمنان، با 9 نفر از این افراد مصاحبه به صورت ساختار یافته و نیمه ساختاریافته صورت گرفت و به اشباع نظری رسید. نتایج تحقیق نشان میدهد که ایجاد روزنامه های الکترونیک محله ای در محلات مورد نیاز می باشد و از طرفی صاحب نظران این حوزه معتقدند ایجاد این روزنامه ها میتواند به تقویت هویت اجتماعی محلات کمک نماید. از عوامل زمینه ای این موضوع می توان به ظرفیت های موجود در این رسانه ها برای نزدیک شدن به محلات، ارزش خبری مجاورت، رشد محله، احصاء ظرفیت رسانه را نام برد. همچنین برای عوامل علی می توان نیاز مردم، نیاز به دیده شدن مردم، ارتباط دو سویه با مخاطب، مطالبه گری، امکان نقد مدیران و افزایش ضریب اثرگذاری رسانه های الکترونیک محله ای را نام برد. مشکلات شکل گیری، آموزش و توانمندسازی، پلتفرم های فضای مجازی و مسائل اقتصادی جزء عوامل مداخله گر عنوان شده است و نهایتا متقاعد سازی، هم افزایی حول مسائل اجتماعی، الگوسازی، ایجاد ظرفیت برای مسئولین، اعتماد سازی بین مردم و مسئولین، حل مشکلات محله، اطلاع رسانی در محله و افزایش مشارکت مردم جزء پیامدهای این اتفاق خواهد بود.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی استانی، گراندد تئوری، رسانه محله ای، روزنامه الکترونیک
  • حمزه صمدی میارکلائی*، حسین صمدی میارکلائی صفحات 33-76
    حکمرانی یکی از چالش های اصلی حکومت ها و دولت ها در عصر تغییرات شتابنده، آشفتگی ها، پیچیدگی ها، و عدم-قطعیت ها است؛ به طوری که مفهوم حکمرانی خوب و سایر مفاهیم حکمرانی پاسخگوی چالش های جهانی سازی چپاول گرانه، نظام سرمایه داری شرکتی بین المللی، و تامین نیازها و خواست های ملت ها و دولت های گوناگون نیست. این پژوهش می کوشد تا با تکیه بر مفهوم «حکمت»، مفهوم «حکمرانی حکیمانه» را به عنوان حکمرانی اثربخش ارائه نماید. در این پژوهش، از روش شناسی نظریه پردازی استفاده شد و ادبیات معاصر مربوط به اشکال گوناگون و مهم حکمرانی و اداره امور عمومی در مقالات و کتاب های مرتبط مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. حکمرانی حکیمانه فراحکمرانی است و دارای ابعاد و ویژگی های متعددی است که به آن ها اشاره می شود: فراگیری، کنش-گرایی، دو یا چندجانبه گرایی، تعاملی و شبکه ای، بهره مندی از علم شهروندان، حکمت سیاسی و سیاست حکیمانه، حلقه کندوکاو حکمت، رهبری حکیمانه و توزیعی، تنوع و پیچیدگی، پذیرش فرهنگ تناقضات، اصول بنیادین عزت، حکمت، و مصلحت، اعتماد و احترام متقابل، پیگیری نفع عامه، حکومت پذیری، و تحقق جامعه و دنیای حکیمانه. حکمرانی حکیمانه ترکیبی از رویکردهای عقلانی، دینی، ارزشی، و اخلاقی به حکمرانی است، و متکی بر مفروضات حکیمانه ای در رابطه با جامعه، اقتصاد، فرهنگ، محیط زیست، و سیاست است که به شدت با یکدیگر مرتبط هستند. حکمرانی حکیمانه نظامی متنوع، یکپارچه، تعاملی، شبکه ای، مشارکتی، انطباقی، توانمند، خلاق، و نوآور از حکمرانی را ارائه می کند که نفع عامه و تامین مطالبات عمومی را دنبال می کند و در نتیجه، حکومت پذیری را بهبود می بخشد. در پایان، بحث و پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارایه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت و اداره امور عمومی، حکمرانی، حکمرانی عمومی، حکمت، حکمرانی حکیمانه
  • محمود گنج بخش* صفحات 77-98

    انتشار قوانین و مقررات مرتبط با کسب و کار به شیوه سنتی موجب تعارض منافع میان ذینفعان استانی و منافع برخی در مرکز کشور، در نتیجه تضییع حقوق عامه مردم شده است. با تصویب آییننامه ماده 30 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار در تاریخ 30/1/1402، ضمن الزام ثبت و اطلاع رسانی مقررات در پایگاه اطلاعات و قوانین کسب و کار، اشخاص مرتبط با این مقررات بایستی بتوانند از مفاد همه تصمیمات آگاهی یابند. استناد به مقرراتی که به این ترتیب اطلاع رسانی نشده است مجاز نمی باشد. در حالی که پیش از این برخی مراجع قانونی استناد به مقرراتی که اطلاع مردم ازآن مبهم بود را می پذیرفتند. بنابراین پرسش اصلی در مدیریت حقوقی تعارض منافع در قلمروحکمرانی استانی این است که درراستای تعیین ضوابط و مصادیق تعارض منافع و مقابله با آن چگونه مردم استان میتوانند بنحو موثری از وضع مقررات مرتبط با کسب و کار مطلع شوند ودر موارد تعارض منافع مانع اجرای این مقررات شوند بنحویکه حکمرانی استانی مطلوب در حوزه اقتصادی محقق گردد؟ فرضیه منتخب استفاده از ظرفیت قانون و آییننامه مربوطه، تاسیس سامانه ای روزآمد و قابل دسترس و بروزرسانی شده برای استعلام مقررات مرتبط با کسب و کار و در نهایت اصلاح مقررات کسب و کار می باشد. این پژوهش از نوع توسعه ای و کاربردی است و هدف آن دستیابی به نظام حقوقی حکمرانی استانی در امور تعارض منافع با توجه به مقررات جاری و الگوگیری از امامین انقلاب می باشد. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی - تحلیلی و تجزیه تحلیل اطلاعات با روش تحلیل محتوای کیفی با جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی استانی، تعارض منافع، مدیریت حقوقی، انتشار مقررات کسب و کار، سامانه ای روزآمد
  • منصور سلیمانی*، فرزاد آسایش، نوید آهنگری صفحات 99-122

    با تکامل سریع کاربردها و شیوه های فناوری اطلاعات در سازمان، حکمرانی فناوری اطلاعات برای موفقیت یک سازمان ضروری است تا زمینه دستیابی به چابکی و یادگیری سازمانی را فراهم کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر فرایندهای حکمرانی فناوری اطلاعات بر ارتقای چابکی و یادگیری سازمانی تدوین شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوه گرداوری داده ها توصیفی و از نظر نوع پیمایشی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری کارکنان معاونت های شهرداری منطقه 7 شهر تهران مشتمل بر 836 نفر می باشد که حجم نمونه با فرمول کوکران برابر با 263 نفر مشخص گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون فریدمن و مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS26 استفاده شده است. نتایج نشان داد که متغیرهای حکمرانی فناوری اطلاعات، چابکی سازمانی و یادگیری سازمانی دارای سطح متوسط(تاحدودی موافق) است. همچنین نتایج در بخش استنباطی بیانگر این است که تاثیر استراتژی های حکمرانی فناوری اطلاعات اثربخش بر ارتقای چابکی سازمانی و ارتقای یادگیری سازمانی مستقیم و معنادار است.

    کلیدواژگان: حکمرانی فناوری اطلاعات، چابکی سازمانی، یادگیری سازمانی، شهرداری منطقه 7 شهر تهران
  • حسین اصلی پور، غلامرضا سلیمی، معین عبدالمحمد سقا* صفحات 123-142
    تعدد کنشگران در عرصه حکمرانی شهر هوشمند و عدم ارتباط مناسب بین آنها موجب ایجاد تعارضات گوناگون بین کنشگران می گردد. راهبردهای ارائه شده برای حل تعارضات میان سازمانی عمدتا به دلیل عدم ارتباط مناسب بین سازمان ها موثر واقع نمی شوند و نیاز به راهبردهایی بومی و برآمده از مجموعه ای از خبرگان این حوزه است. هدف پژوش حاضر ارائه راهبردهای حل تعارضات میان کنشگران حکمرانی شهر هوشمند در شهر تهران می باشد. روش پژوهش این مطالعه عبارتست از آمیخته اکتشافی که تلفیق دو روش تحلیل مضمون بر اساس مصاحبه با خبرگان و مدل سازی ساختاری تفسیری می باشد. جامعه آماری این پژوهش عبارتست از مدیران و خبرگان حوزه شهری در تهران که از طریق روش نمونه گیری هدفمند و حجم نمونه در روش تحلیل مضمون هشت نفر و در روش مدل سازی ساختاری تفسیری 13 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته است. یافته پژوهش مدلی چهار سطحی می باشد. سطح اول مدل شامل مضمون های « شفافیت روابط مالی بین کنشگران»، «ایجاد درآمد پایدار برای اداره شهر»، «تعریف خروجی های سیستم» و «داشتن سیاست شهری پایدار»، سطح دوم شامل مضمون های «طراحی نهادهای میانجی گر» و «سطح بندی و هدایت تعارضات»، سطح سوم شامل مضمون های «استفاده از ارتباطات غیر رسمی» و «استفاده از شوراهای مشورتی» و در نهایت سطح چهارم شامل مضمون «ایجاد کمیته ملی و کمیته های استانی» است.
    کلیدواژگان: حکمرانی شهری، تعارض، شهر هوشمند، حکمرانی شهر هوشمند، مدیریت تعارض
  • سلمان صادقی زاده*، سحر زندی محب صفحات 143-158
    حکمرانی شهری یکی از پیچیده ترین مقولات در علم مدیریت به شمار میرود، اما چنانچه عمیق تر به این مفهوم بنگیریم، مفهوم یادشده بر بستری کاملا جامعه شناختی بنا شده است. به این معنا که حکمرانی شهری اگرچه در ساحت اجرایی و به مثابه یک پروژه امری مدیریتی به شمار میرود اما در ساحت تکوینی امری کاملا جامعه شناختی است و باید به مثابه یک پروسه تحلیل شود. از همین رو، باید پیش از پرداختن به مسئله حکمرانی شهری، ابتدا الگوهای حاکم بر آن را برشمریم. در مقاله پیش رو چهار الگوی کلان حکمرانی شهری معرفی شده است: الگوی مدیریتی، الگوی کورپوراتیستی، الگوی رشد و الگوی رفاه. اما توسعه پایدار شهری هدفی است که تنها با بهره گیری هوشمند از مولفه های بهینه هر یک از این الگوها پدید می آید. تحلیل مولفه های موجود نشان می دهد که در دهه های اخیر حکمرانی شهری در استان مرکزی بر اساس الگوی رشد طراحی شده است. این الگو گذشته از نقاط قوتی که دارد، از کاستی هایی راهبردی رنج می برد که مهمترین آنها تاکید بر جنبه های اقتصادی و صنعتی به قیمت کم توجهی به جنبه های زیست محیطی، اجتماعی و فرهنگی است. مقاله پیش رو بعد از معرفی الگوهای حکمرانی شهری به تبیین کلان روندهای توسعه ای در استان مرکزی پرداخته و در نهایت ضمن آسیب شناسی الگوی رشد، راهکارهایی را برای بهبود الگوی حکمرانی در استان ارائه میدهد.
    کلیدواژگان: الگوی حکمرانی شهری، چالشهای توسعه صنعتی، الگوی رشد، توسعه پایدار شهری
|
  • Omidali Masoudi *, Msoud Harati Pages 9-31

    The main goal of this research is to identify the optimal pattern of publishing the content of neighborhood electronic newspapers in Iran (the case study of Semnan city) as one of the models of provincial media governance. To conduct this research, grounded theory data method was used and by sampling from among the professional journalists of local media in Semnan city, structured and semi-structured interviews were conducted with 9 of these people. Theoretical saturation reached. The results of the research show that the creation of local electronic newspapers is needed in the localities, and on the other hand, experts in this field believe that the creation of these newspapers can help strengthen the social identity of the localities. Among the underlying factors of this matter, the existing capacities of these media to approach the neighborhoods, the news value of the proximity, the growth of the neighborhood, and the capacity of the media can be mentioned. Also, for the causal factors, we can mention the need of the people, the need to be seen by the people, two-way communication with the audience, making demands, the possibility of criticizing managers and increasing the effectiveness of local electronic media. The problems of formation, training and empowerment, virtual space platforms and economic issues are mentioned as part of the intervening factors, and finally, persuasion, synergy around social issues, modeling, creating capacity for officials, building trust between people and officials, solving problems. neighborhood, informing in the neighborhood and increasing people's participation will be among the consequences of this event.

    Keywords: Governance, provincial governance, grounded theory, neighborhood media, Electronic newspaper
  • Hamzeh Samadi-Miarkolaei *, Hossein Samadi-Miarkolaei Pages 33-76
    The governance, in the age of accelerated changes,turbulences,complexities,and uncertainties,is one of the main challenges of states and governments; so that the good governance and other governance concepts' are not able to cope with the challenges of predatory globalization,international corporate capitalism, and meet the demands and needs of the various nations and governments.This research is trying to represent the concept of "wise governance" as an effective governance system by relying on the concept of "wisdom."In this research, theorizing methodology is used and the contemporary literature relevant to various and important forms of governance and public administration in the relevant papers and books has been reviewed and analyzed.Wise governance is metagovernance and has various characteristics and dimensions that is referred to:comprehensiveness, proactiveness, bilateralism and multilateralism, interactional and networked, beneficiary of citizen science, political wisdom and wise politics, the community of wisdom inquiry, wise and distributed leadership, diversity and complexity, the culture of contradictions, the fundamental principles of honor, wisdom, and expediency, mutual trust and respect, pursuance the common good, governability, and realization of the wise society and world. The wise governance is an inclusive of the rational-and religious-and ethics-and values-based approaches to governance and relied on wise assumptions relevant to society, economy, culture, environment, and politics that are interconnected with each other. The wise governance provides a diverse,integrated, interactional, networked, participatory, adaptive, empowered, creative, and innovative system for governance that pursues the common good and meet public demands, and in turn, promotes the governability.Finally, a discussion and some recommendations will be provided.
    Keywords: Public Administration, Management, Governance, Public Governance, wisdom, Wise Governance
  • Mahmood Ganjbakhsh * Pages 77-98

    The publication of laws and regulations related to business in the traditional way has caused a conflict of interests between the provincial stakeholders and the interests of some in the center of the country, as a result of violating the rights of the public. With the approval of Article 30 of the Law on Continuous Improvement of the Business Environment on 1/30/1402, along with the requirement to register and inform the regulations in the database and business laws, the persons related to these regulations should be able to know the contents of all decisions. Relying on regulations that have not been notified in this way is not allowed. While before this, some legal authorities accepted the reference to regulations that people were not aware of. Therefore, the main question in the legal management of conflict of interest in the territory of the provincial government is that in order to determine the criteria and examples of the conflict of interest and to deal with it, how can the people of the province be effectively informed about the establishment of regulations related to business and in cases of conflict of interest prevent the implementation of these regulations So that the desired provincial governance is realized in the economic field? The selected hypothesis is to use the capacity of the relevant law and regulation, to establish an up-to-date and accessible and updated system for querying business-related regulations and finally amending business regulations. This research is of a developmental and applied type and its purpose is to achieve the legal system of provincial governance in matters of conflict of interest according to the current regulations and modeled after the Imams of the revolution. The research method used is descriptive-analytical and information analysis with qualitative content analysis method by collecting information in library form.

    Keywords: provincial governance, conflict of interest, legal management, publication of business regulations, an up-to-date system
  • Farzad Asayesh, Navid Ahangari Pages 99-122

    With the rapid evolution of information technology applications and practices in the organization, information technology governance is essential for the success of an organization to provide the context for achieving agility and organizational learning. The current research was developed with the aim of investigating the impact of information technology governance processes on improving organizational agility and learning. The research method is applied in terms of purpose, descriptive in terms of data collection, and survey-analytical in terms of type. The statistical population of the employees of the deputy municipal offices of the 7th district of Tehran includes 836 people, and the sample size was determined by the Cochran formula to be 263 people. Friedman's test was used to analyze the data and AMOS26 software was used to model the structural equations. The results showed that the variables of information technology governance, organizational agility and organizational learning have an average level (somewhat agree). Also, the results in the inferential part indicate that the effect of information technology governance strategies is effective on promoting organizational agility and promoting organizational learning, which is direct and meaningful.

    Keywords: Information technology governance, organizational agility, Organizational learning, Municipality of 7th district of Tehran
  • Hosein Aslipour, Gholamreza Salimi, Moein Abdolmohamad Sagha * Pages 123-142
    The multiplicity of actors in the area of smart city governance and the lack of proper communication between them causes various conflicts between actors. The solutions offered to solve inter-organizational conflicts are not effective mainly due to the lack of proper communication between organizations, and there is a need for local solutions from a set of experts from this context. The aim of the present study is to providing solutions to manage conflicts between smart city governance actors in Tehran. The research method of this study is exploratory mixed method, which is the combination of two methods of thematic analysis (TA) based on interviews with experts and interpretive structural modeling (ISM). The statistical population of this research consists of the managers and experts of the urban area in Tehran, which is eight people in the TA and 13 people in the ISM through the purposeful sampling method. The data collection tool is a semi-structured interview, which is analyzed through interpretive coding in the qualitative part and a researcher‑made questionnaire in the quantitative part. The findings of the study suggest a four-level model. The first level includes the themes of “transparency of financial relations between actors”, “consider sustainable income for the city administration”, “define system outputs” and “adopt a sustainable urban policy”, the second level includes the theme of “designing mediating institutions” and “leveling and managing conflicts”, and the third level includes the themes of “use informal communication” and “use of advisory councils”. Finally, the fourth level contains a theme that is the “creation of a national committee and state committees”.
    Keywords: Urban Governance, conflict, Smart city, Smart City Governance, Conflict Management
  • Salman Sadeghizadeh *, Sahar Zandi Moheb Pages 143-158
    Urban governance is one of the most complex categories in management science, but if we look deeper into this concept, the mentioned concept is based on a completely sociological foundation. In the sense that urban governance, although it is considered a managerial matter in the executive field and as a project, but in the developmental field, it is a completely sociological matter and should be analyzed as a process. Therefore, before dealing with the issue of urban governance, we must first enumerate the governing models. In the following article, four major models of urban governance are introduced: managerial model, corporatist model, growth model and welfare model. But sustainable urban development is a goal that can only be achieved by intelligent use of the optimal components of each of these models.The analysis of the existing components shows that in recent decades, urban governance in Central Province has been designed based on the growth model. Apart from its strengths, this model suffers from strategic shortcomings, the most important of which is the emphasis on economic and industrial aspects at the cost of paying little attention to environmental, social and cultural aspects. After introducing the urban governance models, the following article explains the development macro-trends in the central province and finally, along with the pathology of the growth model, it provides solutions to improve the governance model in the province.​
    Keywords: Urban governance model, industrial development challenges, growth model, sustainable urban development