فهرست مطالب

نشریه حکمرانی متعالی
پیاپی 15 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد امیرآبادی*، سید جواد امینی صفحات 9-36

    تمرکززدایی یکی از مهم ترین فرآیندهای مردم سالاری و حکمرانی در کشور محسوب می شود و به عنوان فرآیند توزیع قدرت اداری، سیاسی، مالی و تصمیم گیری از حکومت مرکزی به سطوح محلی، به دنبال ایجاد سیستم با ثبات، افزایش اثربخشی و کارایی حکومت، تسهیل ایجاد پایه های باثبات برای توسعه اقتصادی در سطوح ملی و محلی، شکل دهی حکومت شفاف تر و مشارکت شهروندان در تصمیم ‎گیری است.جهت تحقق هدف تحقیق از روش آمیخته متوالی استفاده شده که شامل دو بخش کیفی و کمی است. در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید حکمرانی امور محلی در جمهوری اسلامی ایران شناسایی شد و در بخش کمی با استفاده از تکنیک تحلیل سوات (SWOT) راهبردهای منتخب استخراج گردید. براساس محاسبات ماتریس ارزیابی و موقعیت اقدام راهبردی، جمع امتیاز نهایی عوامل داخلی روی محور X ها 77/2 و عوامل خارجی روی محور Y ها 59/2 می باشد، لذا موقعیت راهبردی مورد مطالعه در ناحیه اول و راهبردهای SO(تهاجمی) به عنوان راهبردهای منتخب تعیین شدند. همچنین بر اساس خروجی های ماتریس برنامه ریزی کمی راهبردی (QSPM) اولویت راهبردهای بهینه سازی حکمرانی امور محلی عبارتند از: 1. افزایش هماهنگی نهادی با تعریف صریح نقش ها و مسئولیت ها از طریق تصویب طرح مدیریت یکپارچه شهری (مردمی سازی حکمرانی) در مجلس شورای اسلامی 2. تمرکز زدایی از مسئولیت ها و منابع و واگذاری آن ها به مقامات محلی در چارچوب قانون اساسی و محاسبه پذیری 3. واگذاری اختیارات عمل در حوزه تصمیم گیری و قانون گذاری به شورای عالی استان ها، شورای استان و شورای شهرو روستا 4. انتخاب مقامات اداره کننده محل از سوی مردم همان محل مبتنی بر بومی گزینی 5. ایجاد ساز و کار مشخص جهت مشارکت و نظارت نهادهای مدنی و مردمی بر امور محلی

    کلیدواژگان: راهبرد، حکمرانی امور محلی، تحلیل سوات، جمهوری اسلامی ایران
  • علی یونسی*، محمدرضا گودرزی صفحات 37-56

    در ادبیات اقتصاد کلان، ارتقاء سرمایه انسانی آنقدر مهم است که اگر رشد اقتصادی رخ دهد و این رشد نتواند وضعیت سرمایه انسانی را بهبود ببخشد، گویا تلاش ها بی ثمر بوده است. سرمایه انسانی از طریق شاخص HDI اندازه گیری می شود و با توجه به ضرورت ارتقاء آن مطالعات بسیاری در این زمینه انجام شده است. سرمایه انسانی در هر کشوری، برایند وضعیت سرمایه انسانی در استانهای کشور است. ارائه خدمات مطلوب تر به سرمایه انسانی موجب ارتقا این سرمایه عظیم می شود و دستیابی به آن نیازمند وجود بودجه و اختیارات کافی در استانها است. گستردگی کشور ممکن است به دولت اجازه تخصیص بهینه منابع را ندهد لذا معمولا مقامات محلی از طریق پیگیری های متنوع و چانه زنی، تلاش می کنند اختیارات بیشتری برای رشد سرمایه انسانی داشته باشند انچه موجب افزایش اختیارت استاندارن می گردد تمرز زدایی مالی است تمرکز زدایی مالی، فرایندی است چند بعدی که در آن برخی اختیارات از دولت مرکزی به استانداران منتقل می شود و مهمترین شئون آن برگشت کلیه درآمدهای هر استان به همان استان و ارسال کمک های بلاعوض به استانها از طریق دولت مرکزی است. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر تمرکززدایی مالی بر توسعه انسانی در استانهای ایران انجام شده است که در آن از هر استان سه شهرستان و شهر به عنوان نمونه انتخاب شده است. تکنیک استفاده شده در این تحقیق داده های تابلویی (پانل دیتا) است. در این روش داده ها دارای ویژگی های سری زمانی و مقطعی هستند، از چندین بعد تشکیل شده و چندین دوره را پوشش می دهند. دوره زمانی تحقیق 1397 تا 1400 می باشد. معادلات مربوط به متغیرهای مستقل و وابسته این تحقیق از مدل تحقیق سویانتو (2009) ، لنگودی (2006) و خوسینی(2006) اقتباص شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که افزایش تمرکز زدایی مالی و برگشت درآمدهای هر استان به همان استان و حتی کمک های بلاعوض دولت مرکزی، تاثیر مثبت قابل توجهی بر میزان مخارج عمومی، رشد اقتصادی، کاهش جمعیت افراد کم درآمد و در نهایت بهبود شاخص سرمایه انسانی استانها دارد.

    کلیدواژگان: تمرکز زدایی مالی، رشد اقتصادی، شاخص HDI
  • رضا فرخ شاهی نیا* صفحات 57-76
    مسئولیت اجتماعی شرکتی نمایان گر تعهد مدیران شرکت ها، کارخانه ها و کسب و کارها به اقدامات داوطلبانه ای است که منفعت عمومی را به همراه دارد. هدف این تحقیق بررسی پیامدهای تمرکززدایی از سازمان های حمایتی ایران بر پایه مسئولیت اجتماعی شرکتی- استانی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت کیفی و از نظر مسیراجرا نظریه داده بنیاد با رویکرد نظام مند استراوس و کوربین است. نمونه آماری تحقیق شامل جمعی از مدیران و کارکنان سازمان های حمایتی، اساتید و پژوهشگران دانشگاهی و همچنین مدیران و کارکنان شرکت ها، کارخانه ها و کسب و کارها بودند که بصورت نمونه گیری هدفمند/قضاوتی انتخاب شدند. نتایج بررسی داده های دست اول در سه فاز مختلف، ولی به هم پیوسته، از طریق کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی نشان داد که شش مقوله تعالی سازمانی، توانمند شدن افراد تحت پوشش، تقویت مشروعیت نظام جمهوری اسلامی ایران، پیشرفت اقتصادی، پیشرفت فرهنگی-اجتماعی و بقای شرکت ها و کارخانه ها بخشی از پیامدهای تمرکززدایی از سازمان های حمایتی ایران بر پایه مسئولیت اجتماعی شرکتی- استانی هستند. از این رو، شناخت پیامدهای احصا شده می تواند، ضمن ترسیم وضعیت مطلوب سازمان های حمایتی پس از تمرکز زدایی، درک عمیق تری را نسبت به اهمیت تنظیم گری روابط بین ذی نفعان سازمان های حمایتی ایران بر مبنای ارزشها و هنجارهای حکمرانی متعالی در ایجاد مسولیت پذیری اجتماعی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، تنظیم گری، حکمرانی استانی، سازمان های حمایتی ایران، مسئولیت اجتماعی شرکتی
  • کاوه درخشانی درآبی* صفحات 77-96
    تورم و نوسانات آن یکی از مهمترین مشکلات جاری اقتصاد ایران به شمار می رود. تورم اثرات زیان بار اقتصادی-اجتماعی دارد و نوسانات آن از طریق ایجاد نااطمینانی به عنوان یکی از عوامل محدود کننده رشد اقتصادی به شمار می آید. در سال های گذشته برنامه ها و سیاست های متنوعی برای مهار تورم تدوین و به کار گرفته شده است. ادبیات نظری و تجربی اقتصادی، تمرکززدایی مالی را به عنوان یک ابزار موثر در ثبات بخشی به اقتصاد و ایجاد توازن منطقه ای توصیه می کند. بر این اساس تمرکززدایی مالی از طریق افزایش کارایی، اثربخشی، پاسخگویی و استفاده از منابع و امکانات منطقه ای می تواند بر کاهش هزینه های تولید و افزایش بهره وری و به تبع آن بر کنترل قیمت تاثیرگذار باشد. بنابراین، هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر تمرکززدایی مالی بر تورم در استان های ایران است. بدین منظور از داده های مربوط به سال های 1384-1399 استفاده شده و ضرایب با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه منفی و معناداری میان شاخص تمرکززدایی و تورم وجود دارد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، تورم، تمرکززدایی مالی
  • ابراهیم ایران نژاد*، رباب صبوری صفحات 97-122

    مشارکت، فرآیند درگیر شدن کلیه گروه های مردم در همه مراحل و ابعاد توسعه و در این میان ظهور توانائی ها، قابلیت ها و در نتیجه رشد تعالی مادی و معنوی آنهاست. مشارکت مردمی به مفهوم نقش داشتن عموم مردم در تصمیم سازی، به ویژه در آن حوزه هایی که احتمالا به طور مستقیم بر آنان اثر خواهد گذاشت می باشد. امروزه با توجه به نقش انکارناپذیر مردم در حل مسائل اجتماعی، موضوع مشارکت مردمی به ضرورتی آشکار در برنامه ریزی منطقه ای تبدیل شده است. امکانات محدود دولت ها در رساندن خدمات به مردم یکی از دلایل نیاز به مشارکت مردم در برنامه های توسعه است. هدف از مطالعه حاضر بررسی یافته ها و تجربه های موجود در مشارکت مردمی و برنامه های توسعه در حوزه برنامه ریزی منطقه ای است. روش تحقیق مقاله حاضر، توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش کتابخانه ای است. براین اساس دیدگاه ها و نظرات موجود در متون در ارتباط با مشارکت مردمی و اثربخش بودن آن در برنامه ریزی منطقه ای بررسی می شود. نتایج به دست آمده از تحقیق بیانگر آن است که نوع و درجه مشارکت مردمی در برنامه ریزی ها به درجه اطمینان از چگونگی اجرای برنامه ها و دخالت مردم، توانایی و روشن اندیشی مدیران حکومتی و برنامه ریزان، ایجاد انگیزه مشارکت در مردم، استفاده از راهبردهای مشارکتی و... بستگی دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت مردمی، برنامه ریزی منطقه ای، حکومت محلی
  • نفیسه امیرمحمودی*، فیض الله نوروزی، حسن رضا یوسفوند صفحات 123-151

    اصطلاح نخبگان به گروه کوچک وابسته به دولت اطلاق می شودکه از تواناییها و امکانات برتری برخوردارند. ما به طور عملیاتی نخبگان را در قالب نهادها تعریف می کنیم آنها افرادی هستند که جایگاه ریاستی درون مجموعه نهادها را اشغال می کنندکه در پیامدهای سیاسی ملی و سیاست گذاری، مشخص شده تر هستند. نقش مهم و موثر نخبگان در فرایند تصمیم گیری و تصمیم سازی پذیرفته شده است و برای آگاهی از نحوه سیاست گذاری و تصمیمات نخبگان و برنامه ریزان کشور، شناخت چگونگی درک ایشان از مسائل و مشکلات جامعه، اجتناب ناپذیر است. برای درک نخبگان از مسئله فقر و نابرابری، از 13 فرماندار بهمراه استاندار استان هرمزگان برای تحقیق زمینه ای استفاده شد. هدف این تحقیق آشنایی با درک نخبه های سیاسی از فقر و نابرابری، با تمام کلیات و جزئیات و تاثیر آن بر جامعه و مردم است. نظریه داده بنیاد با استفاده از مقولات عمده وتعقیب خط اصلی داستان در چارچوب یک پارادایم، ارائه می شود. در این نظریه، شرایط علی، زمینه ای و مداخله گر، تعاملات و فرآیندها و پیامدها و بازخورد آن می آید. نتیجه پژوهش نشان می دهد زمینه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نشان دهنده سایه سنگین سیاستهای نامناسب سیاسی در بکارگیری نیروهای بومی بیکار برای رهایی از فقر و نابرابری است، به طوری که دولت به عنوان متولی رفع فقر و نابرابری اجتماعی معرفی شده و نقش بسیار حداقلی برای مردم در نظر گرفته است .

    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، فقر و نابرابری، درک نخبگان
|
  • Mohammad Amirabadi *, Syed Javad Amini Pages 9-36

    Decentralization is considered one of the most important processes of democracy and governance in the country and as a process of distribution of administrative, political, financial and decision-making power from the central government to local levels, seeking to create a stable system, increasing the effectiveness and efficiency of the government, facilitating the creation of stable foundations. For economic development at the national and local levels, the formation of a more transparent government and the participation of citizens in decision-making is essential.In order to achieve the purpose of the research, a sequential mixed method was used, which includes two qualitative and quantitative parts. In the qualitative part, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of the governance of local affairs in the Islamic Republic of Iran were identified using thematic analysis, and in the quantitative part, selected strategies were extracted using the SWOT analysis technique. Based on the calculations of the evaluation matrix and the position of strategic action, the final score of the internal factors on the X-axis is 2.77 and the external factors on the Y-axis is 2.59. Therefore, the studied strategic position in the first area and the SO (offensive) strategies were determined as selected strategies. . Also, based on the outputs of the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), the priority strategies for optimizing the governance of local affairs are: 1. Increasing institutional coordination by clearly defining roles and responsibilities through the approval of an integrated urban management plan (popularization of governance) in the Islamic Council 2. Concentration Removing responsibilities and resources and assigning them to local authorities within the framework of the constitution and accountability 3. Assigning the powers of action in the area of decision-making and legislation to the Supreme Council of Provinces, Provincial Council and City and Village Council 4. Election of local governing officials by the people of the same place Based on localization 5. Creating a specific mechanism for the participation and supervision of civil and popular institutions on local affairs

    Keywords: strategy, governance of local affairs, SWAT analysis, Islamic Republic of Iran
  • Ali Younessi *, Mohammad Reza Goodarzi Pages 37-56

    In the literature of macroeconomics, the promotion of human capital is so important that if economic growth occurs and this growth cannot improve the condition of human capital, it seems that the efforts have been fruitless. Human capital is measured through the HDI index, and due to the need to improve it, many studies have been conducted in this field. Human capital in any country is based on the state of human capital in the provinces of the country. Providing better services to human capital will improve this huge capital, and achieving it requires the existence of sufficient funds and powers in the provinces. The vastness of the country may not allow the government to optimally allocate resources, therefore, usually local authorities try to have more powers for the growth of human capital through various pursuits and bargaining, which increases the authority of the governors, which is financial decentralization and financial decentralization. It is a multi-dimensional process in which some powers are transferred from the central government to the governors, and the most important of which is the return of all the revenues of each province to the same province and the sending of grants to the provinces through the central government. This study was conducted to determine the effect of financial decentralization on human development in the provinces of Iran, in which three cities and towns were selected as samples from each province. The technique used in this research is panel data. In this method, the data have time series and cross-sectional characteristics, consist of several dimensions and cover several periods. The research period is 1397 to 1400. The equations related to the independent and dependent variables of this research are taken from the research model of Suyanto (2009), Langudi (2006) and Khosini (2006). The results of the research show that the increase in financial decentralization and the return of revenues from each province to the same province and even grants from the central government have a significant positive effect on the amount of public spending, economic growth, reducing the population of low-income people and finally improving the human capital index. It has provinces.

    Keywords: Financial decentralization, Economic Growth, HDI index
  • Reza Rfarokhshahi Nia * Pages 57-76
    Corporate social responsibility represents the commitment of managers of companies, factories and businesses to voluntary actions that bring public benefit. The purpose of this research was to investigate the consequences of decentralization of Iran's support organizations on the basis of corporate-provincial social responsibility. In terms of practical purpose, in terms of qualitative nature, and in terms of implementation, the current research is based on the systematic approach of Strauss and Corbin. The statistical sample of the research included a group of managers and employees of support organizations, university professors and researchers, as well as managers and employees of companies, factories and businesses, who were selected as a purposeful/judgmental sampling. The results of examining the first-hand data in three different but interconnected phases through open coding, central coding and selective coding showed that the six categories of organizational excellence, empowering the people covered, strengthening the legitimacy of the Islamic Republic of Iran system, economic progress, progress Socio-cultural and the survival of companies and factories are part of the consequences of decentralization of Iran's support organizations on the basis of corporate-provincial social responsibility. Therefore, the knowledge of the calculated consequences can create a deeper understanding of the importance of regulating the relations between the stakeholders of Iran's support organizations based on the values and norms of superior governance in creating social responsibility, while drawing the favorable situation of support organizations after decentralization.
    Keywords: decentralization, Regulation, provincial governance, Iranian support organizations, Corporate social responsibility
  • Kaveh Kderakhshani Darabi * Pages 77-96
    Inflation and its fluctuations are one of the most important current problems of Iran's economy. Inflation has harmful socio-economic effects and its fluctuations are considered as one of the limiting factors of economic growth through creating uncertainty. In the past years, various programs and policies have been developed and implemented to curb inflation. Theoretical and empirical economic literature recommends financial decentralization as an effective tool in stabilizing the economy and creating regional balance. Based on this, financial decentralization through increasing efficiency, effectiveness, accountability and using regional resources and facilities can reduce production costs and increase productivity and consequently affect price control. Therefore, the main goal of the research is to investigate the impact of financial decentralization on inflation in the provinces of Iran. For this purpose, the data from the years 2014-2016 were used and the coefficients were estimated using the generalized moments method. The research results show that there is a negative and significant relationship between the decentralization index and inflation.
    Keywords: Governance, Inflation, Financial decentralization
  • Ebrahim Irannejad *, Robab Saboori Pages 97-122

    Participation is the process of involving all groups of people in all stages and dimensions of development, and in the meantime, the emergence of abilities, capabilities, and as a result, the growth of their material and spiritual excellence. People's participation means the role of the public in decision-making, especially in those areas that will probably affect them directly. Nowadays, due to the undeniable role of people in solving social problems, the issue of public participation has become an obvious necessity in regional planning. The limited capabilities of governments in providing services to people is one of the reasons for the need for people's participation in development programs. The purpose of this study is to examine the findings and experiences in public participation and development programs in the field of regional planning. The research method of this article is descriptive-analytical using the library method. Therefore, the views and opinions in the texts related to public participation and its effectiveness in regional planning are examined. The results obtained from the research show that the type and degree of people's participation in planning depends on the degree of confidence in how the plans are implemented and people's involvement, the ability and clarity of government managers and planners, creating motivation for people's participation, using strategies It depends on partnership and...

    Keywords: Participation, public participation, regional planning, local government
  • Nafiseh Amirmahmoodi *, Faizollah Nouroozi, Hasan Reza Yoosofvand Pages 123-151

    The term elite refers to a small group dependent on the government that has superior abilities and facilities. We operationally define elites in terms of institutions. They are the people who occupy the leadership positions within the set of institutions that are more defined in terms of national political and policy-making consequences. The important and effective role of the elites in the decision-making process is accepted, and in order to know how the elites and planners of the country make policy decisions, it is inevitable to know how they understand the issues and problems of the society. In order to understand the elites about the problem of poverty and inequality, 13 governors along with the governor of Hormozgan province were used for background research. The purpose of this research is to get familiar with the understanding of political elites about poverty and inequality, with all generalities and details and its impact on society and people. Foundation data theory is presented using major categories and following the main story line in the framework of a paradigm. In this theory, there are causal, contextual and intervening conditions, interactions and processes, and its consequences and feedback. The result of the research shows that the economic, social and political fields show the heavy shadow of inappropriate political policies in the use of unemployed native forces to get rid of poverty and inequality, so that the government is introduced as the guardian of poverty and social inequality and has a very minimal role. It is intended for people

    Keywords: Political elites, poverty, inequality, perception of elites