فهرست مطالب

مطالعات مهدوی - پیاپی 56 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه مطالعات مهدوی
پیاپی 56 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد غلامی * صفحات 6-18

    گردآوری روایات در مورد مهدویت همیشه مورد توجه بوده است. احادیث قضاوت حضرت مهدیf و بررسی قاضیان عصر ظهور نیز از این قاعده خارج نیست. با توجه به آموزه های دینی در پرتو دولت مهدوی، یکی از آرزوهای دیرینه بشر، یعنی اجرای عدالت، محقق می شود. در سیستم قضایی عدالت محور مهدوی، کسی نمی تواند از قانون فرار کند. اما در قضاوت های معمول فعلی، امکان خطا وجود دارد. به نظر می رسد بین نظام های سیاسی پیش از ظهور و نظام مهدوی تفاوت هایی وجود داشته باشد.در این نوشتار، با استفاده از روایات، ویژگی های قضاوت مهدوی و قاضیان عصر ظهور استخراج شده تا صحت و سقم آن بررسی شود. این مقاله نیل به چنین هدفی را با روش توصیفی-تحلیلی دنبال می کند. از نتایج این نوشتار، تبیین ویژگی های قضایی در دولت مهدوی، مانند «نظام قضایی شایسته سالار»، «قضاوت بدون شاهد» و «توسعه اطلاعات در دولت مهدوی» است. برای این مهم در آن روزگار، حضرت مهدیf از افرادی چون حضرت عیسیj و صالحان استفاده می کند.

    کلیدواژگان: مهدویت، روایات، عدالت، ظهور، قضاوت مهدوی
  • سید علی کاظمی شیخ شبانی * صفحات 19-39

    یکی از ارکان مباحث مهدویت، «غیبت» و از مهم ترین مولفه های غیبت، «چرایی» آن است. لذا نتیجه فهم دقیق چرایی غیبت، حرکت و جهت گیری صحیح در جهت رفع آن و زمینه سازی برای ظهور می باشد. یکی از علل غیبت امام دوازدهم که کم تر مورد توجه قرار گرفته، کمبود یار است. با توجه به این که این یاران - با ویژگی های بیان شده در روایات- باید در میان همین مردمان باشند، درک میزان اثرگذاری آن ها اولا، در وقوع غیبت و ثانیا، در تحقق ظهور حضرت، باعث حرکت، پویایی و ایفای نقش پیروان راستین در رفع غیبت و شکل گیری فرایند ظهور خواهد شد.این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی، بعد از بیان این دو پیش فرض: 1. زمان مند بودن غیبت؛ 2. شاخصه شناسی و تفکیک میان علت، حکمت و غایت غیبت؛ به بررسی روایات ائمهD در این زمینه پرداخته است. آنچه تحلیل روایات موجود در این زمینه به دست می دهد؛ این است که غیبت امام دوازدهمf دلایلی دارد و یکی از مهم ترین علل به وجود آمدن غیبت را می توان کوتاهی مردم و بالطبع، نبود یاران خاص برای حضرت دانست که این مهم، کم تر مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: غیبت، یاران امام زمان، علل غیبت، ظهور
  • سید حسین حسینی، سیده آمنه حسینی* صفحات 40-61

    پروردگار جهانیان برای تربیت انسان ها، انبیا و اولیایی را فرستاد تا بشر زیر سایه تربیت آنان به کمال برسد. این سلسله از اول خلقت شروع شده است و تا پایان ادامه دارد؛ اما در طول این مسیر، علل و عواملی مثل جهل، غفلت، سکوت و یا ناسپاسی مردم، به تغییراتی منجر شد؛ تا جایی که آخرین امام معصوم از دیدگان غایب گردید. غیبت با ایجاد حس نیاز به امام، از جهاتی سبب تربیت انسان ها خواهد شد و ایشان را به رشدی خواهد رساند که آماده پذیرش ولی الاهی شدند و غیبت پایان یابد. از این رو، شناسایی آثار تربیتی غیبت، برای پذیرش آن ها بسیار مهم می نماید که این تحقیق به دنبال شناسایی این آثار است.این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای سازماندهی شده است. این تحقیق، بعد از مفهوم شناسی به آثار تربیتی غیبت در بعد فردی و اجتماعی در آیات و روایات پرداخته است. نتایج تحقیق عبارتند از: آثار تربیتی غیبت در بعد فردی: 1. خودسازی و آمادگی فردی؛ 2. به یاد امام بودن؛ 3. عدل طلبی؛ 4. دعا برای تعجیل در ظهور؛ 5. تقوا و دوری از گناه؛ 6. نظم و برنامه ریزی؛ 7. دین شناسی بنیادین. آثار تربیتی غیبت در بعد اجتماعی عبارت است از: 1. ظلم ستیزی و اصلاح طلبی؛ 2. آمادگی و جهاد؛ 3. زنده کردن امید به آینده؛ 4. تلاش برای ایجاد حکومت اسلامی؛ 5. مهربانی و خیر خواهی؛ 6. ایثار و فداکاری 7. بصیرت و آگاهی .

    کلیدواژگان: تربیت، غیبت، امام عصر، آثار غیبت
  • مهرداد ندرلو*، حجت حیدری چراتی صفحات 62-79
    اندیشه «مهدویت» یکی از وجوه مشترک بین قریب به اتفاق فرقه ها و مذاهب اسلامی است؛ اما با وجود اجماعی بودن اندیشه مهدویت، نوع نگرش و رویکرد هر فرقه و مذهبی به این موضوع، با دیگری متفاوت است و تعریف و تبیین های مختلفی به دست داده اند. «زیدیه» یکی از فرقه های نخستین اسلامی بر آمده از اندیشه شیعی است که اساس کار آن، نفی هرگونه ظلم و بسط عدالت و یکی از اندیشه های بنیادین آن ها در تعیین امام، «قیام به سیف» است؛ به گونه ای که با وجود عقیده به نص و نصب الاهی در تعیین امام و حتی بهر ه گیری از روایات خاص مهدوی در این زمینه؛ یکی از نشانه های امام در زیدیه محسوب می شود؛ اما جایگاه مهدویت؛ چنان که لازم است، در زیدیه پر رنگ نیست و دارای نقش فرعی و تبعی در بحث تشکیل حکومت است و اصالت با نفی ظلم به رهبری فردی فاطمی به صورت نوعی و نامشخص است. از این رو، جستار پیش رو، به تحلیل و بررسی نقش باورداشت مهدویت در شکل گیری نظریه « قیام به سیف» از دیدگاه زیدیه پرداخته است. این مقاله به روش داده پردازی توصیفی- تحلیلی و شیوه گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای سامان دهی شده است.
    کلیدواژگان: باورداشت مهدویت، حکومت عدل، زیدیه، قیام به سیف
  • محمد رحمانی * صفحات 80-89

    یکی از اماکن مطرح و تاثیر گذار بر تحولات آخرالزمانی که در متون دینی ادیان توحیدی بدان اشاره شده است و دارای اهمیت بسیار فراوان در وقایع آخرالزمانی می باشد؛ شهر باستانی «اورشلیم » است که در روایات اسلامی با عنوان «بیت المقدس» بدان اشاره شده است. این شهر که بیش تر در منابع مسیحیت و یهود از آن یاد شده و تحولات و رویدادهای آخرالزمانی در منابع دینی این دو آیین وارد شده است؛ در طول تاریخ به خاطر موقعیت بسیار سوق الجیشی و حساس و وجود اماکن بسیار مقدس- که هر سه آیین توحیدی اسلام و مسیحیت و یهود ادعای مالکیت آن را دارند- محل مناقشه و کشمکش بین آیین ها و کشورها بوده و شاهد جنگ ها و کشتارهای وسیع در طول تاریخ بوده است. وجود اماکن مقدسی مانند بیت المقدس، مسجد الاقصی، قبه الصخره، پرستش گاه اورشلیم، هیکل سلیمان و دیوار ندبه؛ به این شهر قداست و اهمیت ویژه و خاصی داده است که همواره باعث درگیری و نزاع بین پیروان ادیان توحیدی بر سر تصاحب میراث دینی و فرهنگی متعلق به خودشان شده است. آن چه بیش از همه، موجب حساس تر شدن این مکان مقدس گردیده، اخبار و احادیثی است که در مورد اتفافات و وقایع آخرالزمان در متون مقدس هر سه آیین وارد شده و نقش تعیین کننده و کلیدی به این شهر داده است. این نوشتار به اهمیت این شهر و تحولات آخرالزمانی آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: مهدویت، اورشلیم، بیت المقدس، آخرالزمان
  • حجت الله رجبی * صفحات 90-99

    سرزمین «شام» و «باب لد» از اماکن و شهرهایی هستند که دارای جایگاه خاص و اثرگذار بر تحولات آخرالزمان و هندسه ظهور آخرین حجت الاهی هستند. در متون دینی از نقش و جایگاه این دو مکان در اتفاقات و رویدادهای ظهور بسیار یاد شده است و روایات فراوانی در این زمینه عنوان شده اند. این دو مکان از مکان های تاریخی و باستانی جهان به شمار می روند و نیز به دلیل جایگاه تاریخی و فرهنگی و موقعیت حساس و استراتژیک، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند و به همین سبب، در طول تاریخ محل مناقشه و کشمکش میان قدرت ها و کشورهای مختلف بوده و بسیاری از کشورها به دنبال فتح و تسلط بر این مناطق بوده اند. شاید چیزی که باعث تمایز این دو شهر از سایر شهرهای تاثیر گذار در واقعه ظهور گردیده است؛ وقوع فتنه ها و درگیری های فراوان در قبل و بعد از ظهور در این دو منطقه می باشد که در روایات با واژه «فتن» از آن ها تعبیر شده است. طبق روایات، شهر «لد» محل فرود آمدن حضرت عیسی و کشته شدن دجال بوده و شهر شام نیز محل وقوع جنگ ها و درگیری های شدید آخرالزمانی و شورش سفیانی و اتفاقات مهم پس از این شورش خواهد بود. این نوشتار به معرفی این دو شهر مهم و تاثیرگزار اقدام کرده و ضمن بررسی اهمیت و جایگاه این دو شهر، به تشریح اتفاقات و رویدادهای آخرالزمانی مربوط به این دو مکان، با توجه به روایات مربوط پرداخته است.

    کلیدواژگان: مهدویت، شام، باب الد، فتن، آخرالزمان
|
  • Muhammad Gholāmi* Pages 6-18

    Humans have long sought to implement justice in all its dimensions, and of course this has not been achieved hundred percent. However, it is hoped that this wish will be realized according to the religious texts in the government of Imam Mahdi. This is a topic that has been addressed by researchers; however, the final part of the features of Mahdavi's judgment has been neglected. Therefore, we are faced with this question: "What are the basic characteristics of judicial justice from the perspective of Islam and in the government of Imam Mahdi?" It seems that these features have fundamental differences in both quantitative and qualitative aspects in the emerging political systems and in the Mahdavi system. The purpose of this article is to show the necessity of achieving judicial justice in the Mahdavi government in the light of the investigating of its judicial characteristics. This article pursues such a goal with a descriptive-analytical method. From the results of this article, there is an explanation of judicial features in the Mahdavi government, such as "meritorious judicial system", "judgment without witnesses" and "information development in the Mahdavi government", which are implemented by Imam Mahdi, Prophet Jesus and pious judges.

    Keywords: Mahdism, Advent, Mahdavi judgment
  • Sayyid Ali Kāẓimi* Pages 19-39

    One of the pillars of Mahdism's discussion is "Occultation" and the most important components of the occultation is "the reason of its occurance". Therefore, the result of a precise understanding of the reason for the occultation, correct orientation and movement in order to solve it and lay the groundwork for the appearance. One of the reasons behind the disappearance of the twelfth Imam, which has received less attention, is the lack of enough companions. Considering that these companions - with the characteristics stated in the Hadiths - must be among the people of the time, understanding the extent of the influence of their readiness, firstly, in the occurrence of the occultation and secondly, in the realization of the Imam's appearance, causes movement, dynamism and the role of the real followers in the removal of occultation and the formation of the advent process.This research with a descriptive-analytical method, considering these two presuppositions: 1. The temporal nature of the occultation, 2. Characterization and separation between the cause, wisdom and purpose of the occultation, it has investigated the traditions of Imams in this field. What the analysis of existing narratives in this field yields, is that there are reasons for the occultation of the twelfth Imam, and one of the most important reasons for the Imam's disappearance can be found out in an important point as the lack of proper and enough helpers.

    Keywords: the Occultation, companions of Imam Mahdi, reasons behind the disappearance
  • Sayyid Hossein Hosseini, Sayyidah Ᾱmina Hosseini * Pages 40-61

    The Almighty God sent the Prophets to educate and train people, so that under the shadow of their education, humanity can reach the peak of perfection. This flow has begun from the beginning of creation and continues until the end; But along this path, some causes and factors such as ignorance, neglect, silence or ingratitude of the people, led to some bad changes; in a way that the last infallible Imam disappeared from the sight. The occultation, by creating a sense of need for the Imam, will in some ways lead to the training of people and will bring them to a level where they are ready to accept the divine guardian to ending the occultation. Hence, it is very important to identify the educational effects of the occultation in order to accept them.This research is organized with a descriptive-analytical and library method. In this research, after the conceptology, the educational effects of occultation have been discussed in the personal and social aspects in the verses and Hadiths.  The results of theresearch are: training effects of the occultation in the individual dimension: 1. Self-development and individual preparation; 2. Remembering the Imam; 3. Seeking justice; 4. Praying for hastening the advent; 5. Observing piety and avoidance of sin; 6. Ordering and planning; 7. Basic theology. The training effects of the occultation in the social dimension include: 1. Standing against oppression and seeking reformation; 2. Preparation and Jihad; 3. Reviving hope for the future; 4. Trying to establish an Islamic government; 5. Kindness and benevolence 6. self-sacrifice; 7. insight and knowledge.

    Keywords: Training, occultation, Imam of the Time, effects of the occultation
  • Mehrdād Nadarlū *, Ḥujjat Ḥeydari Charātī Pages 62-79
    "Mahdism" is one of the common points between the majority of Islamic sects and denominations; However, despite the consensus on Mahdism, the attitude and approach of each sect is different from the other and they have given different definitions. "Zaydiyyah" is one of the first Islamic sects derived from the Shia thought, whose basis is the negation of any oppression and the extension of justice, and one of their fundamental ideas in determining the Imam is "standing up with sword"; In such a way that despite the belief in the divine text and installation in determining the Imam and even using the special Mahdavi traditions in this context; - It is considered one of the signs of the Imam in Zaydism.  However, the position of Mahdism as it is necessary, it is not prominent in Zaydiyyah, and it has a secondary role in the discussion of the formation of the government, and the originality is by negating oppression under the leadership of a Fatimid individual in an unclear way. Therefore, the present essay analyzes and investigates the role of Mahdism in the formation of the theory of "Rebellion with the sword" from the perspective of Zaydiyyah. The method in this article is descriptive-analytical data processing and collecting library information.
    Keywords: Mahdism, the just government, Zaydiyyah, Uprising with sword
  • Mohammad Rahmāni* Pages 80-89

    One of the famous and influential places on the apocalyptic events that is mentioned in the religious texts of monotheistic religions and has great importance is the ancient city of "Jerusalem" which is introduced as "Bayt Al-Maqdis" in the traditions. This city is mostly mentioned in Christian and Jewish sources, and throughout history because of its very sensitive location and the existence of very holy places such as Jerusalem, Al-Aqsa Mosque, Dome of the Rock, Temple of Jerusalem, Solomon's Temple, and the Wall of Nudbah, which all three monotheistic religions of Islam, Christianity, and Jews claim to own it, has been a position of conflict between religions and countries and has seen wars throughout history. This article deals with the importance of this city and its apocalyptic developments with a descriptive-analytical method.

    Keywords: Mahdism, Jerusalem, Bayt al-Maqdis, the end of time
  • ḤujjatAllah Rajabi * Pages 90-99

    The lands of "Shām" and "Bāb-e Ludd" are among the places that have a special position and influence on the developments of the End of Time and the advent of the last divine proof, Imam Mahdi.  In religious texts, the role and position of these two places are mentioned numerously in the events of the appearance era, and many traditions have been mentioned in this regard. These two places are among the historical and ancient places of the world, and they are very important due to their historical and cultural position and sensitive and strategic location, for this reason, they have been a place of conflict between different powers and countries throughout history, and many countries have been seeking to conquer and dominate these regions. Perhaps the thing that differentiates these two cities from other influential cities in the emergence of the event is the occurrence of seditions and many conflicts at the threshold and after the Appearance in these two regions, which are interpreted by the word "al-Fiṭan" (seditions).According to the Hadiths, the city of Ludd is the place where Jesus will descend and the Dajjāl be killed; also the city of Sham is the place of the apocalyptic wars and severe conflicts and the Sufyani rebellion and important events after this rebellion. This article introduces these two important and influential cities with a descriptive-analytical method while examining the importance and status of these two cities, it also describes the apocalyptic events related to these two places, according to the relevant Hadiths.

    Keywords: Mahdism, Shām (the present-day Syria), Bāb-e Ludd, al-Fiṭan (sedition), the End of the Time