فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی
پیاپی 14 (دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه علیشاهی * صفحات 11-26

    فرش به عنوان یک هنر ایرانی، جایگاه ویژه ای در بین هنرهای ایرانی و اسلامی دارد. بررسی های تاریخی نشان می دهد که طرح و نقش فرش از مسائل اصلی و مورد توجه هنرمند ایرانی بوده و این دست بافته صرفا به منظور زیراندازی کاربردی بافته نشده و زیبایی و جلوه بصری نیز هم پای کارایی آن مورد توجه بوده است. در دوران مختلف، گرایش به استفاده از طرح ها و نقوش مختلف در فرش مرسوم بوده و به مرور بر غنای طرح و نقش فرش ایرانی افزوده شده است. دوره صفوی، دوره کمال و درخشش قالی بافی محسوب می شود که هنرمندان این دوره آثاری بی همتا از خود به جای گذاشته اند. یکی از این آثار پر مایه، قالی طرح ناظم است که به دست قالی بافان قشقائی پدید آمده است. چند سده بعد و در دوره قاجار به خاطر ارتباط ایران با کشور های اروپائی، تغییراتی در هنر ایرانی به ویژه قالی بافی پدید آمد و طرح محرابی یکی از این نمونه ها است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ویژگی های طرح و نقش در نمونه قالی های ناظم و محرابی است و این پرسش مطرح است که قالی ناظم صفوی و قالی محرابی قاجار چه شباهت و تفاوتی به لحاظ نقوش دارند و کاربرد هر یک چیست؟ در این پژوهش، به تحلیل و مقایسه ساختار طرح در قالی های ناظم صفوی و محرابی قاجار، شناخت وجوه اشتراک و افتراق در دو قالی مذکور پرداخته شده است. شیوه گردآوری مطالب به صورت کتابخانه ای صورت گرفته و رویکرد آن به شیوه توصیفی - تحلیلی است. بر اساس نتایج پژوهش، مشخص شد که ساختارکلی طرح قالی های ناظم دوره صفوی، با قالی های محرابی شباهت زیادی دارد و تفاوت آن در تزئینات، ابعاد و کاربرد آن است. تطبیق و مقایسه طرح های ناظم و محرابی، نشان از تنوع بیشتر در طرح، فرم و نقوش تکمیلی متن فرش های محرابی قاجار دارد.

    کلیدواژگان: قالی ناظم، قشقائی، قالی محرابی، قالی پرده ای، سرو
  • نعیمه مولودی * صفحات 27-42

    فوویسم را می توان نخستین جنبش مهم در نقاشی سده بیستم نامید. فووها نقاشان جوانی بودند که به سبب گرایش های اسلوبی همانند، طی چند سال با یکدیگر همکاری داشتند. در این میان، هانری ماتیس، به عنوان مهم ترین نقاش سبک فوویسم، به چنین نتایجی دست یافت: کاربست رنگ ناب، همچون معادلی برای نور، تجسم فضا با بهره گیری از جلوه های مختلف رنگ ها، وضوح و سادگی خط های شکل ساز سازماندهی تصویر به مدد نیروهای ذاتی خط و رنگ. موضوع، از طریق این هماهنگی صوری در پرده نقاشی، بیان هنری می یابد و این نوعی هماهنگی قابل مقایسه با ترکیب اصوات در موسیقی است. بدین سان پایه های زیبایی شناسی ماتیس ساخته شدند. او سعی می کرد مناظر پیش روی خود را به یک طرح تزئینی تبدیل کند و یا انسان ها و درختان را برای هماهنگی بیشتر با گل های کاغذ دیواری، بسیار ساده و یا تغییریافته اجرا کند. به عبارت دیگر، او می کوشد فرم ها با رنگ های تند و خطوط کناره نمای ساده را با جلوه هایی تزئینی از تصویرسازی های کودکانه می آمیزد. این پژوهش سعی بر این دارد که به چگونگی پیدایش سبک فوویسم بپردازد. سپس آثار هانری ماتیس، به عنوان مهم ترین نقاش این سبک مورد بررسی قرار خواهد گرفت. پرسش اصلی در این پژوهش، این است که تعامل میان فوویسم و تزئین در نقاشی های ماتیس چگونه صورت گرفته است؟ در این راستا، پس از بیان مبانی نظری و معرفی چند اثر از هانری ماتیس که در آن ها عناصر تزئینی در خلق اثر به کار گرفته شده، به تحلیل آن ها پرداخته خواهد شد. این پژوهش به لحاظ ماهیت، کاربردی است و از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و مشاهده تصاویر است. این پژوهش کیفی است و نمونه گیری در آن به روش گزینشی است. این پژوهش بیان می کند که به لحاظ زیبایی شناختی، هانری ماتیس رویاها و عواطف درونی اش را به مدد نقوش دو بعدی، خطوط گویا و رنگ بندی نمادین عینیت بخشیده و نقوش را با تاکید بر ارزش های تزئینی و عاطفی آن در سطوح تخت به کار گرفته است.

    کلیدواژگان: فوویسم، هانری ماتیس، پل گوگن، سمبولیسم، نئوامپرسیونیسم
  • سیده مریم مجتبوی، حورا ایزدپناه * صفحات 43-63

    فضای کار اشتراکی یک فضای کار با پلان باز است که بستری جهت همکاری بین کارکنان مستقل ایجاد می کند و رضایتمندی کاربر در این فضا اهمیت زیادی دارد، زیرا می تواندکارایی و عملکرد کارکنان را بهبود دهد. هدف اصلی این پژوهش، دست یابی به مولفه های کالبدی موثر در ایجاد رضایتمندی در فضاهای اداری و تحلیل مولفه های کالبدی رضایتمندی در نمونه موردی خانه خلاق و نوآوری محتوای دیجیتال نیتک است. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت کاربردی و از حیث روش، کیفی است. جهت گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد، رضایتمندی، تحت تاثیر مولفه های متنوعی است و در این میان، توجه به مولفه کالبدی به دلیل ایجاد تجربه مثبت و حس خوب در کاربران، بسیار مهم است. تحلیل مولفه کالبدی در نمونه موردی نشان داد شاخص رنگ، مصالح، نور مصنوعی و نوع و چیدمان مبلمان در نمونه موردی از شرایط خوبی برخوردار است و می تواند رضایت کاربر را فراهم نماید، اما شاخص های نور طبیعی و عناصر طبیعی نیاز به توجه بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: فضای اداری، محیط کاری، فضای کار اشتراکی، رضایتمندی کاربران، خانه خلاق و نوآوری محتوای دیجیتال نیتک
  • علی قنبریان * صفحات 65-77

    یکی از مکان هایی که به خوبی بیان گر معماری و هنر دوران قاجار است، مسجد و مدرسه شیخ عبدالحسین تهرانی است. این مسجد و مدرسه در بازار بزرگ تهران قرار داشته و به همت امیرکبیر و شیخ عبدالحسین تهرانی ساخته شده است. هم اکنون نیز با گذشت بیش از 150 سال از ساخت آن، کانونی برای تحصیل طلاب و تبلیغ فرهنگ اسلامی است. معماری و تزئینات مسجد و مدرسه بسیار زیبا و قابل توجه است و کتیبه های متعددی از دوران قاجار، پهلوی و انقلاب اسلامی در آن نصب شده است. علی رغم یادداشت های پراکنده و مقالات اندکی که به این امر پرداخته اند، کتیبه ها و معماری مسجد و حوزه شیخ عبدالحسین به طور کامل، بررسی نشده است و هنوز موارد و جزئیات مبهمی که نیاز به تحقیقات کتابخانه ای و به ویژه میدانی دارد، باقی است. در نوشتار حاضر، به تبیین و بررسی وضع و اسلوب و معماری مسجد و مدرسه پرداخته شده و کتیبه های آن خوانش شده است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و پردازش اطلاعات، توصیفی تحلیلی می باشد. شیوه ارجاعات و استنادات، درون متنی APA است و در متن، از هفت مدرک (تصویر معماری و کتیبه) استفاده شده است.

    کلیدواژگان: مسجد و مدرسه شیخ عبدالحسین تهرانی، معماری، کتیبه، دوره قاجار، امیرکبیر
  • الهام سیستانیان * صفحات 79-89

    سال های بین 1910 تا 1925 میلادی با سبک اکسپرسیونیسم مشخص شده است. اکسپرسیونیست ها با اندیشه صلح جویانه و احساس تند، قصد احیا و بهترسازی دنیا را داشتند. به این ترتیب، در این زمان، تصویر جنگ جهانی اول درون هنر و ادبیات کشیده شد و در آن منعکس گردید. ماکس بکمان (1884-1950) نقاش، طراح، چاپ گر، مجسمه ساز و نویسنده اهل آلمان بود که نامش با سبک «عینیت نو» پیوند خورده بود. عینیت نو در واکنش به اکسپرسیونیسم، از احساسات درونی به واقعیت بیرونی سخن می گفت. این پژوهش که با هدف تحلیل اثر عزیمت یکی از آثار معروف تاریخ نقاشی اروپا شکل گرفته و به دنبال پاسخ به این سوال است که هنر تجسمی معاصر چگونه و تا چه اندازه تحت تاثیر نظریه های فلسفی مهم عصر خود مانند فلسفه دیونیزوسی نیچه واقع شده است؟ داده های این پژوهش به روش کتابخانه ای-اسنادی گردآوری، به روش توصیفی-تحلیلی ارزیابی و به صورت کیفی تحلیل شده اند. در پایان، نتیجه گرفته می شود این اثر نشانی از سمبولیسم پیچیده دارد که با زبان مجازی بیان شده است . در این اثر، تجربه هایی از زندگی هنرمند که به صورت نمادین و ماهرانه در لفاف افسانه و تمثیل و اخلاق پوشیده شده، به عنوان نمونه ای از هنر واقع گرای نو عرضه شده است. آثاری از این سبک، مانند اثر عزیمت ورود نوعی خلق و خوی تهاجمی و ستیزه جویانه را به بخش مهمی از هنر معاصر نشان داده اند و می تواند به این معنا باشد که آثار هنری صرفا اشیاعی زیبا نیستند، بلکه آن ها می توانند، منظومه هایی رمزبندی شده از مفاهیم و اندیشه های فلسفی باشند که به طریقی ماهرانه، پدیده های طبیعی و امکانات غنی جهان را با ماجراهای گسترده و هیجان انگیز زندگی انسان ها، مانند پدیده نازیسم در آلمان، به آثار هنری بدل نمایند.

    کلیدواژگان: اکسپرسیونیسم، دیونیزوس، نیچه، عینیت نو، ماکس بکمان، نازیسم، عزیمت
  • نوید دهقانی * صفحات 91-114

    کپی رایت به عنوان یکی از پدیده های موجود در جوامع کهن بشری سابقه داشته است. با وجود این، جایگاه آن در نظام های حقوقی یا عرفی به نحو شایسته ای مورد حمایت قرار نگرفته است. مهم ترین و برجسته ترین حق در مالکیت فکری، حق انتشار آن است. حق نسخه برداری، مقدمه و شرطی برای منتفع شدن از اثر به شمار می رود. نسخه برداری از اثر بدون رضایت مولف آن، تجاوز به شخصیت و آزادی فردی تلقی می شود. به همین لحاظ، فقط مولف است که می تواند انتشار یا معرفی کردن اثرش را اجازه دهد یا موافقت کند که دیگران، از اثرش به منظور تنظیم یک اثر ترکیبی و یا جمعی، استفاده نمایند. این جنبه از مالکیت فکری که در مقوله کپی رایت می گنجد، نیازمند حمایت است. اهمیت حمایت بدان جهت است که نقض کپی رایت موجب از بین رفتن روحیه خلاقیت و تزلزل فرهنگ جامعه می شود. شناسایی حقوق مالکیت فکری برای دارندگان این حقوق، به تنهایی کافی نیست. در نظر گرفتن ضمانت اجرای نقض حقوق مالکیت ادبی و هنری (کپی رایت) می تواند به حفظ هرچه بیشتر حقوق پدیدآورندگان آثار مشمول کپی رایت کمک شایانی بنماید. ناگفته نماند که در قوانین ایران مجازات نقض حقوق مالکیت ادبی و هنری به صورت یکپارچه در نظر گرفته نشده است و قوانین متعددی در این زمینه وجود دارند. همچنین ایران عضو هیچ یک از کنوانسیون های بین المللی مربوط به حق مولف نیست و به «موافقتنامه تریپس» نیز نپیوسته است. به همین علت، آثار پدید آمده در ایران به وسیله افراد مقیم ایران در کشورهای دیگر محافظت نمی شوند.

    کلیدواژگان: مالکیت فکری، محصولات فرهنگی، کپی رایت، کنوانسیون برن، موافقت نامه تریپس، تهیه کننده
|
  • Marzieh Alishahi * Pages 11-26

    Carpet holds a special place among Iranian and Islamic arts as an Iranian art. Historical studies show that the design and role of the carpet are one of the main issues and concerns of the Iranian artist, and this handwoven carpet was not woven solely for the purpose of practical support, and the beauty and visual effect were also considered along with its efficiency. In different eras, the tendency to use different designs and motifs in carpets has been common, and over time, the richness of designs and patterns of Iranian carpets has been added. Carpet weaving was at its most perfect and brilliant during the Safavid period, and the artists who worked during this period have left behind their unique works. The Qashqai carpet weavers created the carpet designed by Nazem, which is a rich work. A few centuries later, during the Qajar period, due to Iran’s relationship with European countries, changes occurred in Iranian art, especially carpet weaving, and the Mihrabi design is one of these examples. The main purpose of this research is to investigate the characteristics of design and pattern in the samples of Nazem and Mihrabi carpets, and this question is raised, what are the similarities and differences between the Safavid Nazem carpet and the Qajar Mihrabi carpet in terms of motifs, and what is the use of each one? In this research, an analysis and comparison of the design structure of Nazem Safavid and Qajar Mihrabi carpets have been conducted, identifying commonalities and differences between the two mentioned carpets. The method of collecting materials is library-based and its approach is descriptive-analytical. Based on the results of the research, it was found that the overall design of Nazem carpets of the Safavid period is very similar to Mihrabi carpets, and the difference is in its decorations, dimensions and use. The design, form, and additional motifs of Qajar Mihrabi carpets are more diverse when compared to Nazem and Mihrabi designs.

    Keywords: Nazem carpet, Qashqai, Mihrabi carpet, curtain carpet, cedar
  • Naemeh Moludi * Pages 27-42

    Fauvism is considered to be the first significant movement in painting of the 20th century. Due to their similar stylistic tendencies, the Fauves, a group of young painters, collaborated for several years. In the meantime, Henri Matisse, the most important painter of the Fauvism style, achieved the following results the use of pure color, as an equivalent for light, the visualization of space by using different effects of colors, the clarity and simplicity of shape-forming lines, the organization of the image with the help of the inherent forces of the line and color The theme finds artistic expression through this formal harmony in the painting, and this is a kind of harmony comparable to the combination of sounds in music. The foundations of Matisse’s aesthetics were established as a result. He tried to turn the scenery in front of him into a decorative design or make people and trees more harmonious with the wallpaper flowers, which were very simple or modified. He aims to combine forms with strong colors and side lines of a simple facade with decorative effects of children’s illustrations. The objective of this research is to discover the origins of the Fauvism style. Henri Matisse’s paintings, which are considered the most important in this style, will be examined. The primary objective of this study is to determine how Fauvism and decoration interact in Matisse’s paintings. After establishing the theoretical foundations and introducing several works of Henri Matisse that utilize decorative elements in their creation, they will be examined. The use of a descriptive-analytical method is used in this practical research. In a library-like manner, they are gathering information and viewing images. The sampling in this study is selective and the research is qualitative. This research states that from an aesthetic point of view, Henri Matisse objectified his dreams and inner emotions with the help of two-dimensional motifs, expressive lines, and symbolic coloring, and used the motifs with an emphasis on their decorative and emotional values on flat surfaces.

    Keywords: Fauvism, Henri Matisse, Paul Gauguin, Symbolism, Neo-Impressionism
  • Seyyedeh Maryam Mojtabavi, Houra Izadpanah * Pages 43-63

    A shared workspace is an open-plan workspace that creates a platform for collaboration between independent employees, and user satisfaction is very important in this space because it can improve the efficiency and performance of employees. The main goal of this research is to find the physical components that are effective in creating satisfaction in office spaces and to analyze the physical components of satisfaction in the case study of Nitek’s creative house and digital content innovation. The current research is qualitative in nature and applied in terms of methodology. Collection of information has been achieved through the use of library and field studies. The findings show that satisfaction is influenced by various components, and among these, it is very important to pay attention to the physical component because it creates a positive experience and a good feeling in users. The analysis of the physical components in the case sample showed that the index of color, materials, artificial light, and the type and arrangement of furniture in the case sample have good conditions and can provide user satisfaction, but the indicators of natural light and natural elements need more attention.

    Keywords: office space, work environment, shared workspace, user satisfaction, Nitech’s Creative House, Digital Content Innovation
  • Ali Ghanbarian * Pages 65-77

    Sheikh Abdul Hussein Mosque and Seminary is a place that best exemplifies the architecture and art of the Qajar era. Amir Kabir and Sheikh Abdul Hussein Tehrani worked together to build this mosque and school in Tehran’s Grand Bazaar. It remains a center for student education and promotion of Islamic culture even though it has been constructed for more than 150 years. The mosque and seminary’s architecture and decorations are both stunning and noteworthy, with numerous inscriptions from the Qajar, Pahlavi, and Islamic revolution eras installed in them. Despite the scattered notes and few articles that have dealt with this matter, the inscriptions and architecture of the Sheikh Abdul Hussein Mosque and Seminary have not been fully investigated, and there are still some vague details that require libraries and especially field research. The mosque and seminary’s status, style, and architecture are explained and examined in this article, and its inscriptions are examined. Descriptive and analytical methods are used to collect library and field information and process it. In the text, reference and citations are handled using the APA in-text method, and seven documents (architectural images and inscriptions) are utilized.

    Keywords: Sheikh Abdul Hussein Mosque, Seminary, architecture, inscription, Qajar period, Amir Kabir
  • Elham Sistanian * Pages 79-89

    Expressionism is prevalent during the years between 1910 and 1925. The Expressionists, through their peaceful thought and intense feeling, aimed to revitalize and enhance the world. Art and literature were influenced by the image of the First World War at this time. Max Beckmann (1884-1950) was a German artist who excelled in painting, drawing, printmaking, sculpture, and writing and was associated with the “New Objectivity” style. In response to expressionism, new objectivity emphasized the connection between inner feelings and outer reality. This research, which was formed to analyze the work of Azimit, one of the famous works in the history of European painting, seeks to answer the question, of how and to what extent is contemporary visual art influenced by the important philosophical theories of its time, such as Nietzsche’s Dionysian philosophy? The data of this research has been collected by library-document method, evaluated by the descriptive-analytical method, and analyzed qualitatively. The conclusion is that this work has a complex symbolism that is conveyed through figurative language. The artist’s life experiences, which are symbolically and skillfully woven into legend, allegory, and morality, are presented as a case study of new realist art in this work. Works of this style, such as Azimit’s work, have shown the entry of an aggressive and militant mood into an important part of contemporary art, and it can mean that works of art are not just beautiful objects, but they can be coded systems of concepts and ideas. Philosophers who skillfully turn the natural phenomena and rich possibilities of the world into works of art with the wide and exciting adventures of human life, such as the phenomenon of Nazism in Germany.

    Keywords: Expressionism, Dionysus, Nietzsche, New Objectivity, Max Beckmann, Nazism, Departure
  • Navid Dehghani * Pages 91-114

    Copyright has existed as a phenomenon in ancient human societies throughout its history. In spite of this, it has not been adequately supported in the legal or customary systems. In intellectual property, the right to publish it is the most important and prominent one. In order to benefit from the work, it is necessary to have the right to copy. Copying a work without the author’s permission is regarded as a breach of individual personality and freedom. The author is the only one capable of allowing his work to be published or introduced, or agreeing to allow others to use it to organize a composite or collective work. Support is required for the aspect of intellectual property that falls under the category of copyright. Support is necessary because copyright infringement damages the spirit of creativity and weakens society’s culture. It’s not sufficient to identify intellectual property rights for the owners of these rights by itself. Considering the guarantee of the enforcement of the violation of literary and artistic property rights (copyright) can help to protect the rights of the creators of copyrighted works as much as possible. Although there are many laws in this area, there is no punishment for violating literary and artistic property rights in Iranian laws. Iran does not participate in any international conventions related to copyright and has not signed the TRIPS Agreement either. Works created in Iran by individuals who live there are not protected in other countries for this reason.

    Keywords: intellectual property, cultural products, copyright, Berne Convention, TRIPS Agreement, producer