فهرست مطالب

فصلنامه بیمه و کشاورزی
سال دوازدهم شماره 46 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله سلامی*، سپیده رواسی زاده صفحات 7-20

    در این پژوهش، با بهره گیری از معیارهای برتری تصادفی مرتبه اول و دوم، به مقایسه ریسک تولید گندم آبی استان کرمان با دیگر استانهای کشور، پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که تولید گندم در استان کرمان، نسبت به 5 استان برتر کشور از نظر عملکرد، و همچنین، متوسط کشوری، دارای ریسک بیشتر است؛ ولی در مقایسه با استانهایی که نسبت به این استان، دارای عملکرد پایینتری هستند، از ریسک کمتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: ریسک، گندم آبی، استان کرمان، معیار برتری تصادفی مرتبه اول، معیار برتری تصادفی مرتبه دوم
  • جواد ترکمانی* صفحات 21-48

    هدفهای اصلی این پژوهش، دربردارنده اندازهگیری میزان و تعیین عوامل موثر بر گرایش یا تمایل بهپرداخت حقبیمه از سوی گندمکاران با بهره گیری از روش های تخمین مستقیم و غیرمستقیم بوده و در این راستا، عوامل اقتصادی – اجتماعی و همچنین، درصد مشارکت گندمکاران در طرح بیمه نیز، تعیین و بررسی شده است. در روش غیرمستقیم، تابع مطلوبیت انتظاری، به کار رفته، و حقبیمه عادلانه یا منصفانه نیز، تعیین شده است. گردآوری اطالعات مورد نیاز پژوهش، از راه تکمیل پرسشنامه از نمونهای دربرگیرنده 150 گندمکار شهرستان مرودشت، انجام گرفته است که در سال زراعی 1392-93 با بهره گیری از روش تصادفی انتخاب شده بودند. داده های ثانویه نیز، از سالنامه و آمارنامه های کشاورزی سالهای مختلف، تارگاه جهاد کشاورزی و همچنین صندوق بیمه کشاورزی، به دست آمد. نتایج برگرفته از این پژوهش نشان داد که بیمه، موجب افزایش میانگین درامد و کاهش واریانس درامدی گندمکاران و در پی آن، افزایش میزان مطلوبیت آنها شده است. افزون بر آن، مقایسه میانگین تمایل به پرداخت حقبیمه در دو روش مستقیم و غیرمستقیم نیز، نمایانگر بیشتر بودن مقدار آن در روش غیرمستقیم؛ و در نتیجه، بایستگی و اهمیت توجه به ترجیحات و باورهای ریسکی بیمه شدگان در محاسبه حقبیمه است. از سویی، نتایج این پژوهش نشان داد که گندمکاران، در صورت آگاهی بسنده  کافی  از سودمندی ها و مزیت های بیمه و همچنین اطمینان از دریافت تسهیلات مناسب، از جمله، بررسی و پرداخت سریع خسارتهای احتمالی، حاضر به پرداخت حقبیمه بیشتری هستند.

    کلیدواژگان: بیمه محصولات کشاورزی، حق بیمه، تمایل به پرداخت
  • بیتا رحیمی بدر*، میلاد پیران قرنی نمین صفحات 49-64

    بیمه محصولات کشاورزی، به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای رویارویی با خطرهای فعالیته ای کشاورزی و در نتیجه، کاهش نوسانهای درامدی کشاورزان، مورد توجه و تاکید قرار گرفته است. در این پژوهش، تلاش شده است با بهره گیری از الگوی لاجیت، عوامل موثر بر پذیرش بیمه محصول سیبزمینی از سوی کشاورزان شهرستان نمین، تعیین شود. برای دستیابی به هدف های این پژوهش، حجم نمونه با بهره گیری از رابطه کوکران، 336 به دست آمد که به همین تعداد نیز، پرسشنامه از سوی این کشاورزان در سال زراعی 1392-93 تهیه، و از راه مصاحبه، تکمیل شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد، متغیرهای سطح تحصیلات، تجربه کاری کشاورز، سطح زیرکشت و مالکیت زمینه ای کشاورزی، به ترتیب با مقادیر ،0/352 ،0/109 0/318 و ،2/296 دارای تاثیر مثبت، و متغیر تعداد افراد زیرپوشش تحت تکفل  با مقدار -0/317 ، دارای تاثیر منفی بر احتمال پذیرش بیمه است. در این راستا، پیشنهاد میشود که نسبت به سیاستگذاری در زمینه یکپارچه سازی زمینه های کشاورزی و یا ارائه بیمه از راه تعاونی های تولید، اقدام مناسب، انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: تقاضای بیمه، سیبزمینی، الگوی لاجیت، اردبیل
  • رضا صداقت*، حدیث کمالی نژاد، محمد خالدی صفحات 65-80

    کشاورزی، بهدلیل وجود شرایط کنترلنشدنی، مانند آفتها و بیماریها، عوامل جوی و نیز عوامل اقتصادی همچون نوسانهای قمیتی، از پرخطرترین فعالیتها به شمار می آید. در این میان، پسته از جمله محصوالت کشاورزی است که بشدت با مخاطره های عوامل محیطی و اقتصادی روبهروست. حفظ ثبات درامدی پسته کاران و کاستن از نوسانهای شدید درامدی، یکی از مهمترین هدفهایی است که باید بیش از پیش، مورد توجه قرار گیرد. در این راستا، بیمه محصوالت کشاورزی و بویژه بیمه پسته، یکی از مهمترین راه های جلوگیری از نوسان های شدید درامدی کشاورزان، برشمرده میشود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر عوامل فنی، اقتصادی و اجتماعی بر بیمه محصول پسته در میان پستهکاران شهرستان رفسنجان در سال زراعی 1391-92 بوده است. داده های موردنیاز این پژوهش، با بهره گیری از تکمیل 108 پرسشنامه و برپایه روش نمونه گیری خوشهای چندمرحلهای، گردآوری شده است. اطالعات به دست آمده نیز، با روش آنالیز واریانس و به کمک نرمافزار آماری SPSS مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که از نظر متغیرهای سطح زیرکشت، میزان تحصیلات، شوری آب، هزینه بیمه، هزینه کود و درامد، میان کشاورزان بیمهشده و بیمهنشده، اختالف معنیداری وجود دارد؛ ولی از نظر متغیرهای سن، تجربه، شغل، بافت خاک، هزینه نهاده های نیروی کار، سم و ماشین آلات، میان کشاورزان بیمه شده و بیمه نشده، اختالف معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: بیمه کشاورزی، پسته، آنالیز واریانس، شهرستان رفسنجان
  • غلامعباس فلاح قالهری*، حمزه احمدی صفحات 81-104

    بخش کشاورزی، به دلیل شرایط زیست شناختی و طبیعی آن، فعالیتی همراه با ریسک به شمار میآید و پیشبینیناپذیری بیشتر مخاطره های طبیعی، بهرهبرداران و بویژه باغداران را با چالش روبهرو ساخته است. از همین رو، در این پژوهش، تاریخ بهینه گلدهی درختان میوه دانهدار و هسته دار استان آذربایجان غربی از راه شرایط اقلیمی، مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راستا، از آمارکمینه و بیشینه دمای روزانه ایستگاه های هواشناسی برای دوره آماری20 ساله بهره گیری شد. تاریخ گلدهی درختان میوه، با شاخص درجه روزهای رشد GDD، محاسبه، و سپس احتمال این تاریخها در سطوح اطمینان مختلف براساس نرم افزارآماری smada، براورد شد. پس از آن، تاریخهای براوردشده، به منظور تعیین پهنه های با زمان گلدهی یکسان، در محیط نرم افزار 10.2ArcGIS براساس همپوشانی مولفه های مکانی و توابع درونیابی بر روی مدل رقومی منطقه، مشخص شد. یافته های به دست آمده نشان میدهد، براساس نیاز گرمایی درختان میوه و شرایط اقلیمی منطقه، تاریخ عمده گلدهی بیشتر درختان دانهدار و هسته-دار، در اردیبهشت ماه رخ میدهد. تکمیل زمان گلدهی درختان آلو، زغال اخته و ارقام گیالس، به دلیل نیاز گرمایی کمتر در گستره مکانی منطقه، بازه زمانی کوتاهتری را در بر میگیرد. در درختان سیب، زردآلو، زغالاخته، گالبی و هلو، گلدهیها در فروردینماه از نیمه شرقی و جنوبی آغاز می-شود. در این میان، آغاز گلدهی درختان گیالس، با یک ماه تاخیر نسبت به دیگرگونه ها، انجام میگیرد. در درختان سیب، زردآلو و گیالس، تکمیل زمان گلدهی در مناطق مرتفع و سردسیر، تا اوایل تابستان به درازا میانجامد. در نیمه شرقی، پیرامون دریاچه ارومیه و مناطق جنوبی استان، بویژه در محدوده سردشت، زودترین گلدهیها رخ میدهد. همچنین نقش شرایط اقلیمی و ارتفاع از سطح دریا، در تکمیل نیاز گرمایی مرحله فنولوژی زمان گلدهی درختان میوه نیز، درخور اهمیت است؛ به گونهای که در استان آذربایجان غربی، از شرق به غرب، به دلیل افزایش ارتفاع، زمان گلدهی یکماه به تاخیر میافتد. از همین رو، براورد زمان گلدهی در پیشگیری پیش از رخداد مخاطره های اقلیمی، بویژه سرما، یخبندان و تگرگ در فصل بهار در سطح باغهای میوه و با هدف کاهش رویدادن خسارت، از اهمیت بالایی برخوردار است. شناخت و آگاهی بخشی زمان گلدهی درختان میوه در برنامه های پیش از رخدادن بحران نیز، موثر است.

    کلیدواژگان: توزیع مکانی، تاریخ گلدهی، درختان دانه دار، درختان هسته دار کاهش رویدادن خسارت، آذربایجان غربی
  • سلمان تاج الدینی*، اصلان اگدرنژاد، میر مهیار میر صالح پور صفحات 105-124

    به کار بستن سیاستهای مطلوب افزایش توان تولید و کاهش خطرپذیری در بخش کشاورزی، از برنامه های دولتها برای رسیدن به توسعه اقتصادی به شمار میرود. در این راستا، بیمه محصولات کشاورزی به عنوان سازوکاری مناسب برای کاهش ریسک اقتصادی بخش کشاورزی، مطرح است. پژوهش پیشرو، با هدف بررسی تاثیر بیمه کشاورزی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سبک زندگی و معیشت گندمکاران پذیرنده و نپذیرنده بیمه گندم در شهرستان کهگیلویه، انجام شده است. روش پژوهش، از نوع توصیفی و همبستگی بوده و جامعه نمونه مورد بررسی نیز، دربرگیرنده 335 کشاورز گندمکار بیمه گذار و 335 گندمکار غیربیمه گذار است که به طور کامال تصادفی انتخاب شدند. روایی صوری ابزار سنجش به وسیله استادان و خبرگان، و پایایی آن، با بهره گیری از روش آلفای کرونباخ، مورد تایید قرار گرفت. نتایج برگرفته از پژوهش نشان داد که میان دو گروه بیمه گذار و غیربیمه گذار پذیرنده و نپذیرنده بیمه ، از نظر مهارت اقتصادی، درامد، پسانداز، تسهیلات بانکی، دسترسی به منابع اطلاعاتی و خدماتی همگانی، آموزش، دانش و اطلاعات، اعتماد اجتماعی و وضعیت تاهل، اختالف معنیداری وجود داشته است. با توجه به نتایج تحلیل تشخیصی و توان تفکیک دو گروه بیمه گذار و غیربیمه گذار به وسیله 15 متغیر مستقل، متغیر »سبک زندگی«، مهمترین متغیر جداکننده دو گروه بیمه گذار و غیربیمه گذار بوده است. همچنین از آنجا که شاخص اعتماد اجتماعی، تفاوت معنیداری در میان دو گروه نامبرده داشته است؛ از این رو، پیشنهاد میشود که برای ترویج پذیرش بیمه، کشاورزان بزرگتر آن منطقه، به عنوان گروه هدف در نظر گرفته شوند تا با پذیرش بیمه از سوی این گروه، راه برای تقاضای کشاورزان خردهپا نیز، هموار گردد.

    کلیدواژگان: بیمه، کشاورزان معیشتی، پذیرش، وضعیت اقتصادی - اجتماعی، سبک زندگی، شهرستان کهگیلویه
  • عسل حسین نژاد اصل* صفحات 125-143

    باتوجه به اهمیتی که بیمه کشاورزی در راستای کاهش ریسک تولید زارعان دارد، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش بیمه از سوی آنها و به کار بستن سیاست برپایه این متغیرها، با هدف افزایش تقاضای بیمه محصولات زراعی، بسیار درخور اهمیت خواهدبود. در پژوهش پیش رو، عوامل موثر بر پذیرش بیمه در میان گندمکاران، با بهره گیری از روش تحلیل لوجیت، بررسی شده است. داده های موردنیاز هم، به روش نمونه گیری تصادفی در فصل زراعی 1391-1392 و با بهره گیری از 380 پرسشنامه در محدوده جغرافیایی شهرستان کرمانشاه، گردآوری شده است. در این پژوهش، متغیر وابسته  پذیرش بیمه محصول گندم از نوع کیفی بوده که با پاسخ بلی یا خیر، اندازه گیری شده است. متغیرهای مستقل نیز دربردارنده: سابقه کاری  سال ، مساحت زیرکشت گندم به کل مساحت  هکتار ، جمع درامد میلیون تومان و شرکت در تشکلهای محلی هفتگی ، بوده است. باتوجه به مدل الجیت، یافته های پژوهش نشان داد که میان پذیرش بیمه و متغیر سابقه کاری، رابطه منفی وجود دارد که نشان میدهد، با افزایش سابقه کاری، احتمال پذیرش بیمه گندم ازسوی گندمکاران کاهش مییابد. همچنین برپایه یافته ها، میان پذیرش بیمه و متغیرمساحت کشت گندم، رابطهای مثبت وجود دارد که نشان میدهد، با افزایش مساحت زیرکشت گندم، بر احتمال پذیرش بیمه گندم ازسوی گندمکاران نیز، افزوده میشود. از سویی، میان پذیرش بیمه و متغیر جمعدرامد نیز، رابطهای مثبت وجود دارد که نمایان میکند، با افزایش درامد، احتمال پذیرش بیمه گندم از سوی گندمکاران نیز افزایش مییابد. از دیگر سو، میان پذیرش بیمه و متغیر شرکت در تشکل های محلی، رابطهای منفی وجود دارد که نشان میدهد، با افزایش یافتن حضور در تشکل محلی، احتمال پذیرش بیمه گندم ازسوی گندمکاران کاهش مییابد. در پایان، با توجه به یافته ها، پیشنهادهایی در راستای سیاست گذاری مناسب برای گسترش بیمه محصولات کشاورزی، ارائه شده است.

    کلیدواژگان: گندم، بیمه محصولات کشاورزی، پذیرش، مدل لاجیت، استان کرمانشاه
|
  • Habibollah Salami*, Sepide Ravasi Zadeh Pages 7-20

    In this study, the risk of wheat production in Kerman is compared with thatof the other provinces. The results indicate that wheat production in Kermanis a more risky activity relative to the five provinces with the highest yieldsin Iran. However, this province is less risky compared with the provinceswith lower yield relative to Kerman.

    Keywords: Risk, Wheat, FSD, SSD, Kerman Province
  • Javad Torkamani* Pages 21-48

    The main objectives of this study were to investigate the parameters affecting farmers’willingness to pay for insurance premiums using direct and indirect estimationmethods. Socioeconomical factors and farmers’ participation percentage in theinsurance scheme were investigated. Expected utility function was used in the indirectestimation method. Also a reasonably fair insurance premium was defined. Usingrandom sampling method, primary data were collected from a sample of 150 wheatgrowers of Marvdasht region by questionnaires in the 1392-3 crop year. Secondarydata were obtained using various sources such as the annual agricultural and statisticalreports, the Agricultural Jihad Ministry official website as well as AgriculturalInsurance Fund. The Results demonstrated that, insured farmers had higher averageincomes and also lower income variations. This led to a higher marginal utility in thisgroup. Moreover, the average willingness to pay insurance premiums was higher usingthe indirect estimation method. This highlights the importance of considering factorssuch as farmers’ preferences and their attitudes' to risk when calculating insurancepremiums. Overall results showed that, farmers are willing to pay higher premiumswhen they are fully informed about the advantages of having an insurance policy andare also guaranteed a fast and easy claiming process whenever is needed

    Keywords: Agricultural Cop Insurance, Insurance Premium, Willingness to Pay, Fars Province.JEL Classification: Q10, Q14, Q19
  • Bita Rahimi Badr*, Milad Piran Gharni Namin Pages 49-64

    The Crop insurance, is one of the new solutions for copping the risks in agriculturalactivities and thus reduceing income fluctuations, should be taken into consideration.In this study factors affecting adoption of Potatoes insurance in Namin city aredesignated by using Logit model. In order to achieve the objectives of this study, 336questionnaires were collected using the formula Cochrane in crop year 1392-1393.Based on the results of this research, education level, work experience, cultivated areaand land ownership with quantities 0.352, 0.109, 0.318 and 2.296 respectively, have asignificantly positive impact on the number of dependents (-0.317) and has a negativeimpact on the probability of accepting insurance. In this regard, the integration offarmland or offering insurance through agricultural cooperatives is recommended.

    Keywords: Demand Insurance, Potato, Logit model, Ardabil Province.JEL Classification: G22, Q12, D22
  • Reza Sedaghat*, Hadis Kamali Nezhad, Mohammad Khaledi Pages 65-80

    Agriculture is one of the most risky activities because facing with uncontrolableconditions like diseases and pests, climate and economic factors which effect on pricefluctuation. Pistachio is one of agricultural produce in which highly faced with climateweather and economic factors. Income stabilization and reduction of its fluctuationfor Pistachio growers should be taken into consideration as one of the most importantobjectives in future. Agricultural insurance for Pistachio is one of the most crucial waysto prevent income fluctuation. The main objective of this research is to investigateeffects on Technical, economic and social factors on Pistachio insurance in Rafsanjancity in 1391-1392. Data collected through 108 questionnaire by using multi stagecluster sampling. The analysis of variances ( ANOVA) used for data analysis processemploying Spss Software.The results indicated that, there is significant differencesbetween farmers who bought insurance with those who didn't buy it, relative to areaplanted, education, water salinity, insurance cost, fertilizer cost and income. But ,thereis not any significant differences in case of age, experience, job, soil texture, labor cost,pest management, and agricultural machinery between two groups.

    Keywords: Insurance, Pistachio, Analysis of Variance, Rafsanjan City
  • GholamAbas Fallah Ghalhari*, Hamze Ahmadi Pages 81-104

    The Agricultural sector, due to its biological conditions, has always been consideredas a risky activity. The unpredictability of most natural hazards has caused challengesfor farmers and gardeners. The present study endeavored to determine the optimumflowering date of pome and stone fruit trees in West Azerbaijan Province based onclimatic conditions. To do so, the minimum and maximum daily temperature data ofmeteorological stations for a statistical period of 20 years was used. The flowering dateof fruit trees was calculated using growing degree days index (GDD), and then theprobability of these dates at different confidence levels were estimated by the SMADAstatistical software. Later, in order to determine the time zones with a same floweringperiod, the estimated dates were determined in ArcGIS10.2 software based on spatialfactors overlap and interpolation functions on the digital elevation model of the region.Based on the required thermal and climatic conditions for the fruit trees of the region,the flowering date of most pome and stone fruit trees occur in May. The completion offlowering period of plum, blueberry, and cherry trees takes place in a shorter interval dueto less thermal need in the region. The flowering of apple, apricots, blueberry, pear, andpeach trees begins in April in the eastern and southern half of the province. Floweringof cherry trees takes place in May with a-month delay compared with other trees. Thecompletion of flowering period for apple, apricots, and cherry trees lasts until earlysummer at high altitudes and cold areas. The earliest flowering occurs in the easternhalf, around Lake Urmia and in Sardasht, in southern area of the province. Climaticconditions and altitude play a significant role in the completion of thermal requirementsof the phenological stage of the fruit trees flowering period. In West Azerbaijan Province,due to an increase in the height, the flowering date delays a month from east to west.Estimating the flowering period is important to take preventive measures in order toreduce the damage during spring in fruit orchards before the occurrence of climatichazards such as cold, frost and hail. The awareness of fruit trees flowering period andinforming others through crisis management programs can be very influential.

    Keywords: Flowering Date, Pome Fruit, Stone Fruit, Spatial Distribution, Reduce Risk, West Azarbaiejan
  • Salman Tajeddini*, Aslan Agdarnezhad, Mir Mahyar Mirsaleh Pour Pages 105-124

    The adoption of desirable policies for increasing production potential and reducingrisk in the agriculture sector is among the government’s programs for economicdevelopment. In this relation, agricultural crop insurance is considered an appropriatemechanism for reducing economic risk in the agriculture sector. This descriptive andcorrelational research intended to study the effects of agricultural insurance on thelivelihood of wheat growers in Kohgiluyeh city. The research sample consisted of 335insured and 335 uninsured wheat growers who had been selected randomly. The facevalidity of the research tool was confirmed by the relevant professors and elite, andits reliability through using the Cronbach alpha method. The results of the researchshowed that , there were significant differences between the two groups of the insuredand uninsured wheat growers (those who adopted the insurance policy and those whodid not) with respect to economic skills, income, saving, banking facilities, accessto public resources, education, knowledge and information, social trust, and maritalstatus. By Considering the results of the discriminant analysis and the ability toseparate the insured group from the uninsured by using the 15 independent variables,“lifestyle” was the most important variable that separated these two groups from eachother. Moreover, since the indicator of social trust was significantly different in the twomentioned groups, we suggest that the larger landowners in the region be consideredas target group for promoting adoption of agricultural insurance policy so that, whenthey adopt it, the ground is prepared for its adoption by the small landowners.

    Keywords: Insurance, Subsistent Farmers, Socio-Economic Situation, Lifestyle, Adoption, Kohgiluyeh City
  • Asal Hosseinnezhad* Pages 125-143

    By Considering the importance of agricultural insurance for farmers to decrease therisks of production, and it’s of high value and recognation of effectual factors onaccepting insurance by farmers, and following proper policies toward these variables,in order to increase requests for agricultural production’s insurance. In this surveythe effectual factors on accepting insurance among wheat producers are going to beanalyzed and reviewed using Logit method. The Collectation of ,required data havebeen accomplished by using sampling method by 380 questionnaires in farmingyear of 1391-1392 in kermanshah. In this survey the dependent variable (acceptingthe wheat insurance) is quantitative which is to be measured with “Yes” and “No”.The independent variables include: the farmer’s background (years of farming),wheat farming area on the whole region (hectare), total income (million Tomans)and participating in local assemblies (weekly). By Concerning the Lojit method, theresults of the test are: there is a negative relation between accepting insurance and thebackground variable which indicates that chance of accepting the insurance decreasesas the farmer gets older and older. There is a positive relation between acceptinginsurance and the variable of farming area which indicates that the chance of acceptingthe insurance increases where the farming hecatarage is inceases. There is a positiverelation between accepting insurance and variable of total income which indicatesthat the chance of accepting the insurance increases as the farmer’s income increases.There is a negative relation between accepting insurance and variable of participatingin local assemblies which indicates that the chance of accepting the insurancedecreases as the participating in local assemblies decreases. Some recommendationsto choose proper policies are given at the end in order to increase the acceptance ofagricultural insurance. These recommendations include unification of farming landsalong with using the privileges of scale increasing, and also using insurance policiesand insurance payments based on farmer’s income and ownership.

    Keywords: Wheat, Agricultural Products Insurance, Logit Model, Kermanshah Province