فهرست مطالب

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علیرضا پیروزمند*، عباس جهانبخش، حسن شیخ العراقین زاده صفحات 5-28
    فرهنگستان علوم اسلامی قم به‎دنبال ارائه الگویی برای علم دینی است که از هر سه منشا معرفتی وحی (نقل)، عقل و تجربه به محوریت وحی استفاده کند. طبق این دیدگاه، هر نظریه علمی، مدلی ساده شده از واقعیتی پیچیده بوده و دارای سه سطح توسعه، کلان و خرد است.«سطح توسعه» نظریه علمی، وضعیت مطلوب و آرمانی پدیده را بیان می‎کند. در نظریه علم دینی، این وضعیت مطلوب، از آموزه‎های اسلام به‎مثابه یک کل −نه تک‎تک معارف وحیانی− اخذ می‎شود. «سطح کلان» نظریه علمی، با تولید وصف تکاملی شروع می‎شود. برای به‎دست‎آوردن اوصاف تکاملی نیازمند اطلاعات سطح توسعه (به‎عنوان مفاهیم دینی حاکم بر تحقیق) و اطلاعات تجربی (براساس مطالعات کتابخانه‎ای و تاریخی) هستیم؛ زیرا بستر گمانه‎زنی پژوهشگر را برای تولید اوصاف فراهم می‎کند. با اعتبارسنجی تجربی، دینی و نظری گمانه‎ها (و تایید یا اصلاح آنها)، مدل وصفی پدیده به‎دست می‎آید. این اوصاف نظام‎مند وظیفه توصیف پدیده به‎عنوان یک کل متغیر را برعهده دارند. سرانجام، در سطح خرد با توجه به سطوح توسعه و کلان نظریه علمی و با کمک اطلاعات میدانی، درضمن تحفظ بر خطوط قرمز شارع، معادله تصرف و تغییر موضوع به‎گونه‎ای ارائه می‎شود که بر نظریات رقیب تمدنی تفوق یابد.
    کلیدواژگان: روش تحقیق تکاملی، جریان معارف وحیانی، فرایند تحقیق، علم دینی، علوم انسانی اسلامی
  • حسین بستان* صفحات 29-48

    این مقاله حاوی گفتگویی علمی و انتقادی با دکتر محمدرضا طالبان درخصوص نقد ایشان بر کتاب اینجانب با عنوان نظریه عرفی‎شدن با رویکرد اجتهادی تجربی است. ایشان در ضمن مقاله «اخذ نظریه از جامعه‎شناسی و تطبیق نابه جای آن با متون دینی: نقدی بر کتاب نظریه عرفی‎شدن با رویکرد اجتهادی تجربی» دو نقد اصلی را بر کوشش نظریه‎پردازانه این کتاب وارد دانسته است: نخست، اخذ و تطبیق نابه جای مباحث درون‎دینی با مباحث جامعه‎شناسی عرفی‎شدن و دوم، خلط مدل تبیینی با نظریه. در این مقاله پس از اشاره به کلیات و رئوس اصلی نظریه ارائه‎شده در این کتاب، با روش تحلیل منطقی کوشش شده است به این دو نقد به طور مستدل پاسخ داده شود. بدینمنظور با توضیح کافی نشان داده شد که هیچ‎یک از دو ادعای یادشده یعنی اخذ و تطبیق نابه جا و خلط مدل تبیینی با نظریه در مورد پژوهش یادشده مصداق ندارد.

    کلیدواژگان: عرفی‎ شدن، علم دینی، مدل اجتهادی تجربی، نظریه، تبیین
  • سمیه حدادرنجبر*، بهمن پرواز، فاطمه السادات رباطی صفحات 49-69

    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به الگوی تعامل سردار شهید قاسم سلیمانی با اهل‎سنت در ایجاد وحدت و امنیت جهان اسلام انجام شده است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل کیفی مضمون انجام شده است. روش نمونه‎گیری از نوع هدفمند و روش گردآوری داده‎ها مصاحبه با مدیران اهل‎سنت می‎باشد. دراین‎باره با استفاده از کدگذاری مصاحبه‎ها در طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی و یافته‎های حاصله سه الگو و مولفه‎ها استخراج شده است. مولفه‎های الگوی رفتاری سردار شهید قاسم سلیمانی از دیدگاه اهل‎سنت شامل شجاعت، همواره در محضر خدابودن، دفاع از الگوها، تلاش، همانندی گفتار و رفتار، تدبیر و خدمت به خلق و نیز مولفه‎های خدمت‎رسانی به مردم، اخلاص، دفاع از مظلوم، رفتار برابر و برادرانه با مردم، پاسداری از اسلام و مسلمین در تعامل با اهل‎سنت مشاهده شد. مولفه‎های رفتاری موثر ایشان در برقراری صلح و امنیت در جهان اسلام که شامل عملکرد راهبردی، خار چشم دشمنان، تفکرات سیاسی، ثبات و امنیت در منطقه و اشراف به علوم نظامی بودند و درنهایت مولفه‎های رفتاری موثر ایشان در برقراری وحدت در جهان اسلام شامل ایجاد یکپارچگی، دفاع از اسلام و سرزمین، ترویج فرهنگ مقاومت، استفاده از تمام نیروها، از بین بردن اختلاف‎نظر بودند. بنابراین، با توجه به ابعاد استخراج‎شده تعامل سردار سلیمانی با اهل‎سنت و زیرشاخه‎های آن می‎تواند در ایجاد وحدت و امنیت در جهان اسلام امری ‎انکارناپذیر باشد.

    کلیدواژگان: الگوی تعامل، اهل‎ سنت، شهید قاسم سلیمانی، وحدت، امنیت
  • لیاقت علی*، منصوره زارعان، سمیه عرب خراسانی صفحات 71-97
    خشونت خانگی علیه زنان پدیده نامیمونی است که از دیرباز جامعه پاکستان با آن روبرو بوده است. این پژوهش در صدد بررسی محتوای پژوهش های منتشر شده در زمینه خشونت خانگی در فاصله سال 2000 تا 2020 به روش مرور سیستماتیک است. بر اساس ملاک های ورود و خروج از مجموعه 729 پژوهش منتشر شده در این دو دهه 41 عنوان انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافت ها عوامل موثر خشونت خانگی علیه زنان شامل عوامل فردی، عوامل اجتماعی اقتصادی، تفاسیر نادرست از آموزه های دینی و عوامل خانوادگی است. پیامدهای منفی خشونت خانگی بر اساس پژوهش ها آسیب های فیزیکی و روانی روحی است. همچنین سیاستگذاری و راهکارها برای کنترل و کاهش این پدید بر مداخله دولت و مشارکت نهادهای غیر دولتی تاکید کرده اند. به نظر می رسد خشونت خانگی تحت تاثیر هنجارهای فرهنگی و تفاسیر نادرست مذهبی به یک پدیده اجتماعی تبدیل شده است که لازم جهت رفع آن پالایشی میان فرهنگ دینی و فرهنگ جامعه پاکستان با هدف حذف تفاسیر و تعابیر نادرست دینی به عنوان توجیه گر خشونت انجام شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، زنان، قتل های ناموسی، اسیدپاشی، پاکستان
  • مسعود حاجی زاده میمندی*، اکبر زارع شاه آبادی، فضه ابوالحسنی صفحات 99-125

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه میزان استفاده از شبکه‎‎های اجتماعی مجازی بر گونه‎های دینداری جوانان شهر یزد، بر مبنای نظریه تکثر زیست جهان‎ها و استعاره بازار برگر به کمک پرسش نامه‎ محقق ساخته‎ای است که اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. جامعه آماری 384 نفر از جوانان 15 تا 34 ساله شهر یزد است که با نمونه گیری خوشه‎ای چندمرحله ای . داده‎ها با کمک نرم افزار spss و تحلیل عاملی و آزمون‎های t، f، ضریب همبستگی و تحلیل مسیر تحلیل شدند و نتایج پس از شناسایی دو گونه دینداری عامه و بریکولاژ نشان می‎دهد زنان، دینداری عامه و مردان، دینداری بریکولاژ قوی‎تری دارند. همبستگی پایگاه اقتصادی− اجتماعی با دینداری عامه منفی، اما با دینداری بریکولاژ مثبت و معنادار است. همچنین، بین میزان استفاده از شبکه اجتماعی مجازی و گونه‎های دینداری رابطه معنادار وجود دارد. تحلیل رگرسیونی، نشان می دهد متغیرهای مستقل (پایگاه اقتصادی− اجتماعی، میزان استفاده غیرتفریحی از شبکه اجتماعی مجازی و پایگاه اجتماعی اقتصادی) 9 درصد از تغییرات دینداری عامه و متغیرهای (میزان استفاده از شبکه اجتماعی مجازی، پایگاه اقتصادی−اجتماعی و میزان استفاده تفریحی از شبکه اجتماعی مجازی) 20 درصد از تغییرات دینداری بریکولاژ را تبیین می‎کنند.

    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی− اجتماعی، دینداری بریکولاژ، دینداری عامه، شبکه اجتماعی مجازی، گونه دینداری
  • امید بابایی*، محمدجواد زاهدی مازندرانی، امیر ملکی، اعظم خطیبی صفحات 127-155

    گستردگی و پراکندگی مطالعات با موضوع پایگاه اقتصادی−اجتماعی و دینداری، ضرورت استفاده از روش فراتحلیل را دوچندان کرده است. هدف مقاله حاضر، ترکیب نتایج پژوهش‎های انجام شده در رابطه با پایگاه اقتصادی−اجتماعی و دینداری و استخراج نتایج جدید به منظور تفسیر معتبرتر یافته‎هاست. جامعه آماری این پژوهش را تمامی تحقیقات علمی پژوهشی ایران پیرامون رابطه بین پایگاه اقتصادی−اجتماعی و دینداری طی سال های 1383 تا 1399 تشکیل داده است که در یکی از پایگاه‎های اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پایگاه مجلات تخصصی نور، پایگاه اطلاعات نشریات کشور، پایگاه مرکز اسناد و مدارک علمی ایران نمایه شده‎اند. در کل تعداد 26 سند پژوهشی یافت شد که از میان آنها 16 پژوهش، شرایط و ملاک‎‎های انتخاب را داشتند و وارد نرم افزار جامع فرا‎تحلیل (CMA) شدند. در گام نخست، سوگیری انتشار و همگنی مطالعات بررسی شد و آزمون های آماری استفاده شده در این بخش، حکایت از عدم سو‎گیری انتشار و ناهمگنی مطالعات دارند. در گام بعدی، اندازه اثر و همچنین، نقش متغیرهای تعدیل‎گر ارزیابی شدند که نتایج بیان کننده آن است که اندازه اثر پایگاه اقتصادی−اجتماعی بر دینداری معادل (168/0-) است که بر‎حسب نظام تفسیری کوهن، در حد «کوچک» ارزیابی می شود. به سخن دیگر، متغیر مستقل «پایگاه اقتصادی−اجتماعی» تاثیر اندک، اما معناداری بر متغیر وابسته «دینداری» دارد. همچنین، یافته‎ها نشان می دهد که متغیر «محل سکونت» می‎تواند در رابطه بین پایگاه اقتصادی−اجتماعی و دینداری نقش تعدیل‎کنندگی را ایفا کند؛ به نحوی که پایگاه اقتصادی−اجتماعی شهرستان نشین‎ها در مقایسه با تهران نشین‎ها تاثیر بیشتری بر دینداری آنها دارد.

    کلیدواژگان: دینداری، پایگاه اقتصادی−اجتماعی، فرا‎تحلیل، اندازه اثر
  • مهدی مبارکی، باقر ساروخانی*، منصور وثوقی صفحات 157-186

    این مقاله درصدد بررسی نحوه توزیع و استقرار کاربری مذهبی به عنوان یکی از بسترهای شکل‎گیری کنش‎ها و ارتباطات مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در شهر است تا براساس آن، به بررسی میزان ارتباط و انطباق این کاربری‎ها با نیازها و استحقاق مذهبی شهروندان ساکن در مناطق شهر اراک بپردازد. روش مطالعه ترکیبی است که در مرحله اول جمع‎آوری اطلاعات مربوط به مطالعات کالبدی با تحلیل ثانویه انجام و پس از آن مکانی و در مرحله بعد به جمع‎آوری داده‎ها با ابزار پرسشنامه و نمونه‎گیری متناسب با حجم صورت پذیرفته است. از مهم ترین نتایج می‎توان به کاستی مسئله‎مند و تفاوت معنادار نحوه استقرار امکانات مذهبی و میزان برخوردای از آن در مناطق شهر اراک اشاره کرد که نشان‎دهنده شکاف و نابرابری‎های محسوس در تخصیص و توزیع امکانات و خدمات مذبور می‎باشد، همچنین با در نظر گرفتن عامل سرانه، سرانه استاندارد و شعاع عملکردی کاربری‎های مذهبی، می‎توان از وضعیت نابرابری و محرومیت فضایی−اجتماعی در بخش قابل توجهی از پهنه جغرافیایی و جمعیتی شهر اراک صحبت به میان آورد. می‎توان گفت که الگوی توزیع فضایی کاربری‎های مذهبی بر مبنای نیازها و استحقاق شهروندان در شهر اراک، ناکارا، نابرابر و ناعادلانه می‎باشد که نابرابری‎هایی را در سطح مناطق و در بین شهروندان ایجاد نموده است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، منفعت‎عمومی، نیاز، استحقاق، کاربری‎مذهبی، شهر اراک
  • زینب بهمنی گیلاوندانی*، مجتبی عبدخدایی صفحات 187-209
    نظر به اهمیت مسئله حجاب اسلامی و نقش سیاسی−اجتماعی آن در جوامع و سطوح مختلف کنش اجتماعی در عرصه بین‎الملل، این موضوع یکی از اولویت‎های مطالعاتی حوزه سیاست بین‎الملل می‎باشد و هرگونه بحث درباره آن با مسائل سیاسی و بین‎المللی پیوند خورده است. ازسوی‎دیگر، شناخت نقش‎ جهانی گفتمان اسلامی به‎طور عمیقی به بررسی ماهیت و کارکرد حجاب اسلامی به‎عنوان یکی از مولفه‎های قدرت‎ساز گفتمان اسلامی در حوزه قدرت نرم بستگی دارد. حجاب به‎عنوان عنصری فرهنگی و جلوه‎یافته از اصول و گفتمان اسلامی با ماهیت نرم توانسته است نقش ویژه‎ای در قالب چهره‎های قدرت ایفا نماید و تهدیدی برای گفتمان لیبرال غرب باشد. ازاین‎رو این سوال مطرح است که حجاب اسلامی چگونه موجب تقویت قدرت نرم گفتمان اسلامی در سیاست بین‎الملل شده است؟ این پژوهش با نگرش سازه‎انگار‎انه و با بهره‎گیری از روش کیفی و به شیوه اسنادی به تبیین این ایده می‎پردازد که حجاب اسلامی به‎مثابه رسانه ارتباطی از طریق هویت‎سازی و بسط نظام گفتمانی در برابر گفتمان‎های رقیب، موجب تقویت قدرت نرم گفتمان اسلامی شده است. مهم‎ترین دستاورد این پژوهش تبیین نقش حجاب با توجه به ماهیت رسانه‎ای آن در پیشبرد اهداف قدرت نرم گفتمان اسلامی است.
    کلیدواژگان: حجاب اسلامی، قدرت نرم، گفتمان اسلامی، سیاست
  • عباس شفیعی*، حسین رضایی صفحات 211-232

    مقاله حاضر با عنوان؛ الگوی سیستمی ساختار اجتماعی از دیدگاه امام علی (ع) است، که به صورت توصیفی - تحلیلی با روش اسنادی- کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته و نوع تجزیه و تحلیل در آن بر مبنای تحلیل محتوا است. نظام قشربندی از مفاهیمی است که در توصیف ساختار اجتماعی بررسی و تحلیل میگردد. و جامعه اسلامی بسان ابرسیستمی است که از خرده سیستم ها تشکیل یافته است. از این رو، این اثر درصدد تبیین وجود سیستمها و تبدیل آن به الگوی صحیح اجتماعی است، همچنین به مشخصه ها و وظایف هر سیستم در قالب دروندادها و فرایندهای الگوی سیستمی به منظور دستیابی به این فرضیه که وجود این خرده سیستمها و ابرسیستمها در جامعه نیازمند یکدیگر است، میپردازد. از این رو، با توجه به بروندادهای الگوی سیستمی، هدفی که این اثر دنبال میکند آن است که امام علی (ع) در نهج البلاغه، احتیاج و وابستگی هر یک از طبقات به یکدیگر را متذکر شده و قوام و پایداری هر یک برای رسیدن به مرحله تکامل و تعالی منوط به دیگر طبقات می داند؛ افزون بر این نتایج نشان می دهد که الگوی سیستمی ساختار اجتماعی دارای عناصر دروندادی ،عناصر فرایندی و عناصر بروندادی است.

    کلیدواژگان: قشربندی اجتماعی، سیستم، ساختار اجتماعی، امام علی(ع)
  • بهزاد قاسمی*، بهادر شهریاری، محمد مبینی صفحات 233-259

    تحقق ارزش‏های دینی در شکل‏گیری و پیروزی انقلاب اسلامی و ایده‏پردازی پیرامون نظام انقلابی (مانایی و ماندگاری انقلاب) همواره از اهداف اصلی و محوری رهبران انقلاب اسلامی بوده است. با توجه به اهمیت و ضرورت موضوع، در این پژوهش هدف و تمرکز اصلی بر شناسایی و تحلیل متغیرهای دخیل و موثر بر علل مانایی انقلاب اسلامی است. پژوهش پیش رو از نوع کاربردی و با روش آمیخته (کیفی−کمی) و با استفاده از نظریه «نظام انقلابی» در پی تبیین و کاربست شاخص‏های احصاء شده از نظریه در عملکرد و کارکرد نظام سیاسی ایران پسا انقلاب است. پرسش پژوهش حاضر این است که علل مانایی انقلاب اسلامی و استحکام نظریه نظام انقلابی چیست؟ و نمونه ‏ها و مصادیق عینی و انضمامی آن کدام‎اند؟ در این پژوهش مشخص شد عوامل بین‎الملل‏گرایی انقلابی، آرمان داخلی، صدور انقلاب و دولت انقلابی تاثیر بیشتر و برجسته‏ای در مانایی انقلاب اسلامی دارند. ازاین‎رو با کاربست نظری و تبیین عوامل و مولفه‏های شناسایی شده، مصادیق عینی و انضمامی هریک شناسایی و تبیین شدند. درنتیجه تعامل فزاینده (جبهه مقاومت و اتحاد بین ملل اسلامی و جبهه رهایی‎بخش) و تعامل‎گرایی ضد نظام سلطه (دفاع مردم‎پایه و تاب‎آوری در مقابل نظام سلطه) سبب مانایی انقلاب اسلامی شده است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، رهبران انقلاب، مقاومت، نظام انقلابی، نظام بین‏ الملل
  • امیرحسین بنائی*، علی حمیدی زاده، سید محمدحسین هاشمیان، حسن زارعی متین صفحات 261-282

    امروزه «انسان‎شناسی» واژه‎ای بسیار پربسامد و با معانی متعدد در متون علوم اجتماعی−انسانی بوده و با ترکیب با کلمات دیگر، عبارات متنوع و پردامنه‎ای را می‎سازد که گاه با یکدیگر اشتراک لفظی، تدال معنایی یا همپوشانی مصداقی دارند. مثلا، آنچه در فارسی برای عبارت religious anthropology معادل گرفته می‎شود، معمولا مشترکی لفظی برای دو مفهوم متمایز انسان‎شناسی دینی و انسان‎شناسی دین است. دراین مقاله، نخست علت این دست تداخلات مفهومی آشکار و سپس به کمک روش طبقه‎بندی منطقی، اقسام «انسان‎شناسی دینی» معرفی و جایگاه هریک از آنها در دانش انسان‎شناسی مشخص می‎شود. البته برای این منظور ابتدا باید شاخه‎های متنوع درخت دانش انسان‎شناسی در یک انگاره منطقی ترسیم شود.این تحقیق از نوع توسعه‎ای−کاربردی و روش آن توصیفی−تحلیلی است. داده‎ها به کمک روش کتابخانه‎ای گردآوری و به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع مقوله‎بندی، تجزیه‎وتحلیل و سرانجام در یک انگاره منطقی با معیار روش‎شناختی طبقه‎بندی شده‎اند. برمبنای نتایج این پژوهش، انسان‎شناسی دینی به هر چهار روش فلسفی، عرفانی، علمی و نقلی و البته با کاربردها و دامنه‎های متفاوت دسترس‎پذیر است.

    کلیدواژگان: انسان ‎شناسی، انسان ‎شناسی دینی، انسان‎شناسی دین، درخت دانش انسان‎ شناسی
|
  • Alireza Piroozmand *, Abbas Jahanbakhsh, Hasan Sheikholaraghainzadeh Pages 5-28
    Qom Academy of Islamic Sciences seeks to provide a model for religious science that uses all three epistemic sources of revelation (quotation), reason and experience centered on revelation. According to this view, every scientific theory is a simplified model of a complex reality and has three levels of development, macro and micro.The "level of development" of the scientific theory expresses the desired and ideal state of the phenomenon. In the theory of religious science, this desirable situation is obtained from the teachings of Islam as a whole - not from individual revelations. The "macro level" of scientific theory begins with the generation of an evolutionary description. In order to obtain evolutionary attributes, we need information on the level of development (as religious concepts governing the research) and experimental information (based on library and historical studies), because it provides the basis for the researcher's speculation to produce attributes. With experimental, religious and theoretical validation of hypotheses (and their confirmation or modification), the descriptive model of the phenomenon is obtained. These systematic attributes are responsible for describing the phenomenon as a variable whole.
    Keywords: Evolutionary research method, flow of revealed knowledge, research process, religious science, Islamic humanities
  • Hosein Bostan * Pages 29-48

    This article contains a scientific and critical discussion with Dr. Mohammad Reza Taliban regarding his criticism of my book entitled the theory of secularization with an empirical ijtihadi approach. In his article "Deriving Theory from Sociology and Improperly Adapting It to Religious Texts: A Criticism on the Theory of Secularization with an Empirical Ijtihadi Approach", he made two main criticisms on the theorizing effort of this book: firstly, mistaking and adapting intra-religious topics with sociological topics related to secularization, and secondly, confusing the explanatory model with the theory. In the following article, after referring to the main principles of the theory presented in this book, I have attempted to answer these two criticisms with a logical analysis method. For this purpose, it was shown with a sufficient explanation that none of the two aforementioned claims has case in my work.

    Keywords: Secularization, religious science, empirical-ijtihadi model, theory, Explanation
  • Somayeh Hadadranjbar *, Bahman Parvaz, Fatemeh-AL-Sadat Robaty Pages 49-69

    Soleimani in creating unity and security of the Islamic world. This research was conducted using the qualitative analysis method. The sampling method was purposeful and the data collection method was interviews with Sunni managers. In this context, by using the coding of the interviews during the process of open, central and selective coding, the following findings were obtained, and three patterns were extracted from all the interviews. The components of the behavior pattern of Sardar Martyr Soleimani from the point of view of Sunnis include: courage, always being in the presence of God, defense of models, effort, equality of speech and behavior, deliberation and service to the people, and the components of serving the people, sincerity, defending the oppressed, Equality and fraternal behavior with people, protection of Islam and Muslims are extracted in interaction with Sunnis and their effective behavioral components in establishing peace and security in the Islamic world, which include: strategic performance, thorn in the eye of enemies, political thinking, stability and security in The region and elites in military sciences and their effective behavioral components in establishing unity in the Islamic world included: creating unity, defending Islam and the land, promoting the culture of resistance, using all forces, eliminating disagreements. Therefore, according to the extracted dimensions, Sardar's interaction with Sunnis can be undeniable in creating unity and security in the Islamic world.,

    Keywords: interactive model, Shahid Soleimani, Sunni, Unity. security
  • Liaquat Ali *, Mansoreh Zarean, Somayeh Arab Khorasani Pages 71-97
    Domestic violence against women is an inevitable phenomenon that Pakistani society has been facing for a long time. This research aims to examine the content of published researches in the field of domestic violence between 2000 and 2020 using a systematic review method. Based on the inclusion and exclusion criteria, 41 titles have been selected and analyzed from the collection of 729 researches published in these two decades. According to the findings, the effective factors of domestic violence against women include individual factors, socioeconomic factors, incorrect interpretations of religious teachings, and family factors. According to research, the negative consequences of domestic violence are physical and mental injuries. Also, policies and solutions to control and reduce this phenomenon have emphasized the intervention of the government and the participation of non-governmental organizations. It seems that domestic violence has become a social phenomenon under the influence of cultural norms and incorrect religious interpretations, which requires a refinement between the religious culture and the culture of Pakistani society with the aim of removing religious interpretations as a justification for violence.
    Keywords: domestic violence, women, honor killings, acid attacks, Pakistan
  • Masoud Hajizadehmeymandi *, Akbar Zare Shah Abadi, Feze Abolhasani Pages 99-125

    The aim of this research is to investigate the relationship between the use of virtual social networks and the types of religiosity of the youth of Yazd city, based on the theory of multiple worlds and the metaphor of the burger market, with the help of a researcher-made questionnaire, whose validity is through validity. Its content and reliability have been confirmed through Cronbach's alpha. The statistical population is 384 young people aged 15 to 34 in Yazd who were selected by multi-stage cluster sampling. The data were analyzed with the help of spss software and factor analysis and t, f tests, correlation coefficient and path analysis, and the results after identifying two types of popular religiosity and bricolage show that women have popular religiosity and men have strong bricolage religiosity. They have a The correlation of economic-social base with popular religiosity is negative, but with bricolage religiosity is positive and significant. Also, there is a significant relationship between the amount of use of virtual social networks and types of religiosity. Regression analysis shows that independent variables (social-economic base, non-recreational use of virtual social network and social-economic base) are 9% of changes in popular religiosity and variables (use of virtual social network, social-economic base and recreational use of virtual social network) explain 20% of the changes in bricolage religiosity.

    Keywords: social-economic base, bricolage religiosity, popular religiosity, virtual social network, type of religiosity
  • Omid Babaei *, MohammadJavad Zahedi Mazanderani, Amir Maleki, Azam Khatibi Pages 127-155

    The extent and dispersion of studies on the subject of economic-social base and religiosity has doubled the necessity of using the meta-analysis method. The purpose of this article is to combine the results of the researches conducted in relation to the economic-social base and religiosity and to extract new results in order to interpret the findings more authentically. The statistical population of this research is made up of all the scientific research conducted in Iran regarding the relationship between the economic-social base and religiosity during the years 1383 to 1399, which is in one of the scientific information databases of academic jihad, Noor specialized journals database, publications information database. The country is indexed in the database of Iran's Scientific Documentation Center. A total of 26 research documents were found, of which 16 met the conditions and selection criteria and entered the comprehensive meta-analysis (CMA) software. In the first step, publication bias and homogeneity of studies were examined; The statistical tests used in this section indicate the lack of publication bias and heterogeneity of studies. In the next step, the effect size as well as the role of moderating variables were evaluated; The results show that the size of the effect of economic-social base on religiosity is equal to (-0.168), which is evaluated as "small" according to Cohen's interpretation system; In other words, the independent variable "social-economic base" has a small but significant effect on the dependent variable "religiosity".

    Keywords: : Religiosity, Socio-Economic Status, meta-analysis, effect size
  • Mehdi Mobaraki, Bagher Saroukhani *, Mansour Vosooghi Pages 157-186

    This article seeks to investigate distribution and locating of religious uses as one of the platforms for formation of religious, cultural, social, economic and political actions and communications in city to examine the connection and compliance level of these uses with the religious needs and eligibility of citizens living in Arak regions. this study was based on mixed method with questionnaire tool in the first data collection stage and with a proportional sampling method. then, Physical data collected through secondary analysis were mapped. Among the most important results, we can point out the problematic deficiency and the significant difference in the level of enjoyment and the establishment of religious facilities in the regions of Arak, which shows inequalities in the allocation and distribution of these services. Also, by considering factors such as per capita, standard per capita and functional radius of religious uses, we can talk about the situation of spatial and social inequality and deprivation in a significant part of the geographical and demographic area of Arak. Finally, the pattern of spatial distribution of religious uses based on the needs and eligibility of citizens in Arak is inefficient, and unequal, which has created inequalities in regions and among citizens

    Keywords: Spatial justice, Public Interest, Need, eligibility, religious landuses, Arak
  • Zeynab Bahmani Gilavandani *, Moitaba Abdkhoaei Pages 187-209
    Considering the importance of the Islamic hijab issue and its political and social role in societies and different social levels in the international arena, this issue is one of the important issues in the field of international politics and any discussion about it is linked to political and international issues. On the other hand, understanding the global role of Islamic discourse is deeply dependent on examining the nature and function of Islamic hijab as one of the power-building components of Islamic discourse in the field of soft power. Hijab as a cultural element and a manifestation of Islamic principles and discourse with a soft nature has been able to play a special role in the form of figures of power and is a threat to the liberal discourse of the West. Therefore, the question arises as to how the Islamic hijab has strengthened the soft power of Islamic discourse in international politics. This research, with a constructivist approach and using a qualitative method and in a documentary way, explains the idea that the Islamic hijab as a communication medium has strengthened the soft power of the Islamic discourse through identity building and the expansion of the discourse system against competing discourses. The most important achievement of this research is the explanation of the role of hijab according to its media nature in advancing the soft power goals of Islamic discourse.
    Keywords: Islamic Hijab, soft power, Islamic discourse, politics
  • Abbas Shafeiee *, Hosein Rezaei Pages 211-232

    The present article with the title; The systemic model of social structure is from the perspective of Imam Ali (AS), which collects information in a descriptive-analytical way with a documentary-library method, and the type of analysis is based on content analysis. The stratification system is one of the concepts that is studied and analyzed in the description of the social structure. And the Islamic society is like a supersystem that is made up of sub-systems. Therefore, this work seeks to explain the existence of systems and transform it into the correct social model, as well as the characteristics and tasks of each system in the form of inputs and processes of the system model in order to achieve the hypothesis that the existence of these subsystems and supersystems in society requires each other, pays.Therefore, according to the outputs of the systemic model, the goal of this work is that Imam Ali (a.s.) mentioned the need and dependence of each class on each other in Nahj al-Balagha, and the consistency and stability of each class to reach He knows the stage of evolution and excellence dependent on other classes; In addition, the results show that the systemic model of the social structure has input elements, process elements and output elements.

    Keywords: social stratification, s ystem, social structure, Imam Ali (AS
  • Behzad Ghasemi *, Bahadur Shahriari, Mohammad Mobini Pages 233-259

    Based on this, the upcoming article with the basic question that; "What are the causes of the Islamic revolution and the strength of the revolutionary theory system and what are its overarching themes in the cross-border and international arena?" It seeks to identify its components and indicators. This article is done with a qualitative approach, it tries to answer it using thematic analysis method. The statistical population of the research includes the statements of the leadership known as the "Second Step of the Revolution" statement. Using the theme network method, one of the theme analysis methods, the qualitative findings indicate that the components and indicators extracted from the theme network include four dimensions and 32 components. In this article, four themes of revolutionary internationalism, compatibility of domestic ideals and foreign behavior, exportation of revolution, and revolutionary government/system were presented. As a result, the descriptive findings extracted from the statement can be a suitable basis for understanding the reasons for the permanence and strength of the theory of the revolutionary system in the future and future studies.

    Keywords: Permanence of revolution, Iran, Ayatollah Khamenei, revolutionary system, international system
  • Amirhosein Banaei *, ALI Hamidizadeh, Seyed Mohammaadhosein Hashemian, Hasan Zarei Matin Pages 261-282

    Today, "anthropology" is a very frequent word with multiple meanings in the texts of social sciences and humanities, and by combining with other words, it creates diverse and wide-ranging expressions that sometimes share words with each other, overlap in meaning, or overlap. For example, what is equivalent to the term religious anthropology in Farsi, is usually a word common to two distinct concepts of religious anthropology and religious anthropology. In this article, first the reason for such conceptual interferences is revealed, then with the help of logical classification method, the types of "religious anthropology" are introduced and the place of each of them in the knowledge of anthropology is determined. Of course, for this purpose, it was first necessary to draw the various branches of the tree of anthropological knowledge in a logical concept.This research is developmental-applied and its method is descriptive-analytical. The data were collected using the library method and the qualitative content analysis method of categorization, analysis and finally classified in a logical model with methodological criteria. Based on the results of this research, religious anthropology can be achieved by all four philosophical, mystical, scientific and narrative methods and of course with different applications and scopes.

    Keywords: Anthropology, religious anthropology, anthropology of religion, anthropology knowledge tree