فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و هفتم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مینا صالح نیا*، زهرا وحیدی صفحات 1-13
    از آنجا که هر گونه فعالیت برای ارتقای سطح کیفی زندگی انسان در محیط زیست انجام می شود، بنابراین پایداری محیط زیست و منابع آن بر فرآیند توسعه تاثیر به سزایی خواهد گذاشت. شاخص های محیط زیستی به عنوان نخستین ارزیاب های فشار بر محیط زیست، نقش مهمی در گزارش پایداری محیط زیستی ایفا کرده و به تعیین وضعیت محیط زیست و ارزیابی رهیافت های در نظر گرفته شده می پردازند. استان های تهران و البرز به دلیل بارگذاری بیش از حد جمعیت و فعالیت، با محدودیت منابع، رشد روزافزون جمعیت و تغییر الگوهای مصرف ماده و انرژی مواجه هستند که موجب شده است فشار وارده بر محیط زیست و منابع طبیعی در این استان ها هر روز افزایش یابد. بنابراین در این مطالعه به تعیین میزان پایداری محیط زیستی استان های تهران و البرز با شناسایی و انتخاب شاخص با استفاده از روش آنتروپی شانون اقدام شد. انتخاب 13 شاخص مرتبط در دوره زمانی 1399−1383 و وزن دهی و محاسبه شاخص پایداری مرکب با استفاده از روش آنتروپی شانون نشان داد استان های تهران و البرز طی بازه زمانی مذکور شاهد روند کلی افت پایداری محیط زیستی بوده و در سال 1398 ناپایدارترین وضعیت را تجربه نموده اند. همچنین آتش سوزی در جنگل ها و مراتع، و فعالیت های اجرایی آبخیزداری به ترتیب مهم ترین شاخص های این مطالعه شناخته شدند که در مجموع 68 درصد از وزن نسبی کل شاخص ها را به خود اختصاص می دهند. فعالیت های بیابان زدایی، احداث شبکه جمع آوری فاضلاب و مقدار انواع کودهای شیمیایی از دیگر فاکتورهای تاثیرگذار در پایداری مرکب استان های مورد مطالعه بودند. مدیریت پایدار و اجتماع محور منابع طبیعی، ایجاد بازدارندگی در جرائم مربوط به آتش سوزی، تکمیل مطالعات تفصیلی و اجرایی حوضه های آبخیز و تشویق و ترغیب به استفاده از کودهای آلی، از پیشنهادهای مطالعه حاضر می باشد.
    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، پایداری، شاخص ها، محیط زیست
  • مسلم سواری* صفحات 15-28
    این پژوهش با هدف کلی تدوین راهبردهای توسعه کسب و کارهای سبز (دوستدارانه) در بخش کشاورزی استان خوزستان انجام شد. در این پژوهش ابتدا با از استفاده مطالعات تحلیلی و ادبیات موضوع به بررسی نقاط چهارگانه SWOT یعنی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید پرداخته شد و سپس این نقاط با استفاده از روش AHP اولویت‏ بندی شدند. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان آگاه و متخصصان موضوع در سازمان‏ های ذیربط بودند که به‏ طور هدفمند برای مطالعه انتخاب شدند. برای پردازش اطلاعات از طریق روش SWOT-AHP و با استفاده از نرم‏افزار Expert Choice انجام شد. یافته ‏های پژوهش نشان داد که در ارزیابی معیارها، نقاط ضعف، تهدید، فرصت و قوت اولویت ‏های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده‏اند که نشان دهنده غالب بودن فضای مخاطره ‏آمیز بر فضای مفید است. علاوه بر این، در اولویت ‏بندی نواحی استراتژیک، نتایج نشان داد که راهبرد اول WT یعنی راهبرد دفاعی (حداقل-حداقل)، راهبرد دوم WO یعنی راهبرد انطباقی (راهبرد حداقل-حداکثر)، راهبرد سوم راهبرد ST یعنی راهبرد اقتضایی (حداکثر-حداقل) و در نهایت آخرین راهبرد در موضوع مورد بررسی راهبرد SO یعنی راهبرد تهاجمی (حداکثر-حداکثر) است.
    کلیدواژگان: استان خوزستان، توسعه پایدار، حفظ محیط زیست، کارآفرینی سبز
  • محمد رادسا، محسن نوروزی*، امیر رستمی صفحات 29-41
    با توجه به خطرات متعدد محیط زیستی صنایع نفت و گاز، ارزیابی ریسک محیط زیستی این فعالیت ها از مهم ترین جنبه های شناسایی و ارائه راهکارهای مدیریتی کاهش این ریسک ها محسوب می گردد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی جنبه های ریسک محیط زیستی و ارائه راهکارهای عملی و پیشگیرانه در جهت تقلیل یا حذف اثرات محیط زیستی در دکل های حفاری دریایی واقع در منطقه پارس جنوبی با استفاده از روش تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست (EFMEA) آن انجام شد. بدین منظور برای ارزیابی جنبه های ریسک محیط زیستی، عدد اولویت ریسک براساس مشاهدات عینی، مصاحبه با مدیریت، سرپرستان و کارکنان در دکل های حفاری تعیین گردید و درجه مخاطره پذیری نیز با استفاده از روش توزیع فراوانی محاسبه شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که جنبه های ریسک محیط زیستی در سطح ریسک پایین، متوسط، بالا و خیلی بالا به ترتیب برابر با 3، 3، 13و 80 درصد بودند که پس از اعمال اقدامات کنترلی درصد ریسک به ترتیب برابر با 9، 19، 28 و 44 ارزیابی شدند. افزایش درصد ریسک های محیط زیستی سطح متوسط تا بالا به علت کاهش معنی دار ریسک های خیلی بالا و قرارگرفتن آن ها در این طبقات بودند. بر مبنای نتایج به دست آمده فوران چاه و نشت و پخش مواد شیمیایی به ترتیب بالاترین عدد ریسک را در مطالعه حاضر به خود اختصاص داد که با اعمال اقدامات کنترلی میزان ریسک محیط زیستی حاصل از آن ها به طور چشمگیری کاهش یافت. بر این مبنا می توان بیان کرد که روش EFMEA از پتانسیل بالایی جهت کاهش مخاطرات محیط زیستی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: پارس جنوبی، توسعه پایدار، خلیج فارس، دکل حفاری دریایی، روش EFMEA
  • مسعود رضائی* صفحات 43-57
    مصرف انرژی در دهه های گذشته به طور پیوسته افزایش یافته است. یک راه حل برای کاهش مصرف ایجاد انگیزه در افراد برای کاهش اتلاف انرژی است. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی دانشجویان کشاورزی انجام شد. این تحقیق از نوع کمی و پیمایشی بود و جامعه آماری آن را دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای کشاورزی ورودی سال تحصیلی 1400-1399 دانشگاه تهران (250=N) تشکیل می دادند که نمونه ای به حجم 126 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. روایی پرسشنامه با نظرسنجی از متخصصان، روایی همگرا و واگرا و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد نگرش دانشجویان به صرفه جویی در مصرف انرژی، قوی و هنجار اجتماعی، قصد و رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی در حد متوسط بود. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین هنجار اجتماعی و نگرش با قصد صرفه جویی در مصرف انرژی دانشجویان در سطح 1 درصد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و رابطه بین نگرش با قصد قوی تر از رابطه هنجار اجتماعی با قصد می باشد. یافته ها همچنین نشان دادند بین مولفه های نظریه کنش عقلانی با رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی دانشجویان در سطح 1 درصد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. شدت رابطه قصد و هنجار اجتماعی با رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی، متوسط و شدت رابطه نگرش با رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی قوی می باشد. براساس نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، نگرش به صرفه جویی در مصرف انرژی بر رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی تاثیرگذار بوده و سازه های پژوهش قادرند 24 درصد از تغییرات رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی دانشجویان را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: رفتار صرفه جویی، مصرف انرژی، کنش عقلانی
  • علی خدائی*، رحمان زندی صفحات 59-73
    بررسی تغییرات تراکم پوشش های گیاهی و کاربری اراضی، یکی از مهم ترین جنبه های مدیریت منابع طبیعی و بازنگری در تغییرات محیطی است. در تحقیق حاضر با استفاده از تکنیک سنجش ازدور، پایش تغییرات پوشش گیاهی و ارتباط آن با دمای سطح زمین و کاربری اراضی در شهرستان خداآفرین و کلیبر با استفاده از فناوری سنجش از دور در طی دوره 22 ساله (2022-2000) مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام تحلیل های آماری و بصری بر روی تصاویر ماهواره ای، از نرم افزارهای Envi 5.6 و Arc GIS10.8 استفاده شد. برای بررسی تغییرات مساحت و کیفیت پوشش گیاهی از شاخص NDVI استفاده شد. همچنین، به منظور بررسی تغییرات کیفی پوشش گیاهی، مقادیر عددی این شاخص به سه طبقه متراکم، نیمه متراکم، ضعیف یا فاقد پوشش گیاهی طبقه بندی شد و تغییرات دمایی سطح زمین در دوره مطالعاتی با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست محاسبه شد و سپس نقشه های کاربری اراضی براساس روش طبقه بندی نظارت شده و از طریق الگوریتم حداکثر تشابه استخراج شد. براساس تجزیه وتحلیل های صورت گرفته مشخص گردید، در بازه زمانی مورد مطالعه، 58196 هکتار حدودا 6/15 درصد تراکم پوشش گیاهی انبوه و 38415 هکتار حدودا 10/2درصد تراکم پوشش گیاهی نیمه متراکم از بین رفته است. در حقیقت 96611 هکتار حدودا 25/8 درصد از تراکم پوشش گیاهی متراکم و نیمه متراکم طی 22 سال تبدیل به دیگر کاربری های شده است. بررسی کاربری اراضی منطقه نشان داد که تغییرات تراکم پوشش گیاهی بیشتر مربوط به کاربری اراضی زراعی و باغی و مراتع می باشد و در طول  دوره مورد مطالعه بیشترین تخریب مربوط به تراکم پوشش گیاهی انبوه می باشد. در نهایت، بررسی ارتباط پوشش گیاهی و دمای سطح زمین (LST) نشان داد شاخص پوشش گیاهی (NDVI) همبستگی منفی و معکوسی با دمای سطح زمین دارد و در اکثر مناطقی که  پوشش گیاهی انبوه تری دارند؛ دمای کمتری را نشان می دهد. نتایج تحقیق گویای این مطلب است که مهم ترین عامل تغییرات تراکم پوشش گیاهی در منطقه، فعالیت های انسانی از جمله کشاورزی، ساخت و ساز و راه سازی، موجب تغییرات بسیاری در  پوشش سطح زمین شده است، تجزیه وتحلیل مساحت این کاربری ها نشان داد که سطح اراضی کشاورزی و مراتع افزایش چشمگیری پیداکرده که عمدتا این افزایش نتیجه تبدیل تراکم پوشش گیاهی انبوه به خصوص جنگل ها به کشاورزی می باشد. نتایج پژوهش حاضر می تواند مورد استفاده سازمان های جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و وزارت کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، خداآفرین-کلیبر، دمای سطح زمین، کاربری اراضی
  • مژده حاتمی، افشین دانه کار*، سعید لطفی خواه، فریدون طاهری صفحات 75-93
    مارینا که به آن بندر کوچک، بندر تفریحی یا محوطه بندری گفته می شود، فضایی بندری برای پهلوگرفتن و استقرار قایق های کوچک و تفریحی است. چنانچه معیارها و ملاحظات محیط زیستی در مکان یابی این دسته از بندرگاه ها مورد استفاده قرار نگیرد ضمن پیامدهای محیط زیستی، عملکرد خدماتی و اقتصادی آن از دست خواهد رفت. جزیره کیش یکی از جزایر فعال در حوزه گردشگری در کشور است که ضمن فعالیت شمار زیادی شناور سبک و نیمه سبک در حوزه گردشگری ساحلی-دریایی، فعالیت شناورهای سبک اختصاصی افراد نیز در این جزیره، روبه رشد است. جزیره کیش از حیث زیستگاه آب سنگ های مرجانی و مکان های تخم گذاری لاک پشتان دریایی، آسیب پذیر است و تراکم بالای ساخت وسازها در پیکره جزیره، مکان احداث مارینا را با توجه به خدمات پشتیبانی آن چالش برانگیز می نماید. هدف این تحقیق انتخاب مناسب ترین گزینه مکانی برای احداث مارینا در نوار ساحلی جزیره کیش و اولویت بندی گزینه های محتمل است تا از طریق شناسایی مکان مناسب بتوان توسعه گردشگری دریایی در کیش را منطبق بر اصول توسعه پایدار فراهم نمود. به همین منظور معیارهای مکان یابی، مشتمل بر 8 معیار (4 معیار الزامی و 4 معیار ترجیحی)، شناسایی و پهنه های بالقوه اولیه تعیین شد. سپس با استفاده از تحلیل شبکه ای با استفاده از نرم افزار Decision Super پهنه های شناسایی شده، اولویت بندی شدند. مطابق نتایج تحلیل شبکه ای، معیارهای کاربری منطقه ساحلی، راه های دسترسی در پس کرانه، فاصله از گردشگاه ها و مراکز تفریحی و همچنین دسترسی به شبکه زیرساخت به ترتیب دارای بیشترین وزن و اولویت تعیین شدند. مطابق یافته های این تحقیق، 4 پهنه مورد شناسایی قرار گرفت و در مجموع از حدود 41 کیلومتر طول خط ساحلی جزیره کیش، 4/3 کیلومتر (%10/5) برای احداث مارینا واجد شایستگی تعیین شد که حدود 2 کیلومتر (4% طول خط ساحلی) دارای بالاترین شایستگی برای توسعه مارینا است.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه ای، جزیره کیش، گردشگری دریایی، مارینا، مکان یابی
  • ساناز خمر*، نجمه زینلی پور صفحات 95-105
    در این پژوهش مجموعه ای از آزمایش های ناپیوسته در راستای تخریب سونوفتوکاتالیستی فنل با استفاده از نانوکامپوزیت مغناطیسی Fe3O4@SiO2@TiO2 از محلول های آبی با استفاده از تکنیک طراحی آزمایش ها (DOE) به روش سطح پاسخ (RSM) و طرح مرکب مرکزی (CCD) انجام گردید. متغیرهای مورد مطالعه در فرآیند مذکور شامل pH، دوز کاتالیست، غلظت  H2O2 و زمان تماس با نور UV بودند که اثر ترکیبی هر 4 متغیر به طور هم زمان به منظور بهینه سازی حداکثر حذف فنل مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین نتایج آنالیز های میکروسکوپی الکترون روبشی (SEM) و میکروسکوپی الکترون عبوری (TEM) نشان داد که فتوکاتالیست تولید شده دارای ابعاد نانو است و ساختار هسته-پوسته موفقیت آمیز شکل گرفته است. طبق نتایج به دست آمده در این مطالعه، بالاترین کارایی فرآیند سونوفتوکاتالیستی در 4=pH، غلظت H2O2 8 میلی لیتر بر لیتر، دوز کاتالیست 2/3 گرم بر لیتر و زمان 93 دقیقه با نرخ حذف 83 درصد به دست آمد. در بین پارامترهای مورد بررسی، pH و زمان بیشترین تاثیر را در نرخ حذف فنل داشتند. قابلیت استفاد مجدد از کاتالیست طی 5 مرحله فرآیند چرخه بازیابی به 66 درصد رسید. یافته های تجربی نشان داد که استفاده از کاتالیست Fe3O4@SiO2@TiO2 در حضور امواج فراصوت، اثر افزایشی در تجزیه فتوکاتالیستی فنل دارند. بنابراین سیستم های هیبریدی می توانند به عنوان یک تکنولوژی امیدبخش در فرآیندهای تصفیه آب و فاضلاب بکار روند.
    کلیدواژگان: روش سطح پاسخ، فنل، فرآیند سونوفتوکاتالیستی، کاتالیست
  • سجاد کربلایی صالح، سولماز عموشاهی*، اکرم سنایی صفحات 107-121

    اثرات منفی شوری خاک بر محیط های طبیعی و انسانی این پدیده را به یکی از تهدیدات جدی در مدیریت پایدار مناطق خشک و نیمه خشک تبدیل کرده است. بنابراین، در مطالعه حاضر تغییرات مکانی- زمانی شوری خاک و تغییرات کاربری/ پوشش زمین در بخشی از حوضه سیستان واقع در مناطق خشک جنوب شرقی ایران که در سال های اخیر در معرض پدیده شوری خاک قرار گرفته است مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه با استفاده از اندازه گیری های حاصل از نمونه برداری های زمینی و ابزارهایی نظیر سنجش از دور (RS) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه های کاربری/ پوشش زمین و شوری خاک برای سال های 1989 و 2019 تهیه شد. بر اساس نتایج، میزان میانگین نرمال شده شوری خاک در سال 1989 برابر 322/0 بوده و در سال 2019 این میزان با رشد حدود 188/0 به 52/0رسیده است. همچنین، نتایج حاصل از مقایسه روند افزایش شوری و تغییرات کاربری/ پوشش زمین در منطقه نشان می دهد که این دو عامل متقابلا تاثیر به سزایی بر یکدیگر دارند. از سوی دیگر، تبدیل کاربری/ پوشش زمین از کاربری های کشاورزی آبی و بسترهای آبی به کاربری های مناطق بایر، کشاورزی دیم و مناطق انسان ساخت موجب کاهش پوشش گیاهی و مناطق آبی در منطقه شده که به دلیل ایجاد فرسایش حاصل از بادهای 120 روزه و نشست ذرات نمک در کل منطقه موجب افزایش شوری خاک می شود. اگرچه احداث چاه نیمه ها در این منطقه، اندکی از مشکلات محیط زیستی آن کاسته است. با این حال، بر طبق نتایج، این چاه نیمه ها نتوانسته اند اثرات منفی حاصل از تخریب زیستگاه ها و نیز خشکی بخشی از دریاچه هامون و رودخانه هیرمند را به طور کامل جبران کنند.

    کلیدواژگان: تغییرات شوری خاک، تغییرات کاربری، پوشش زمین، مناطق خشک، الگوریتم جنگل تصادفی، گوگل ارث انجین (GEE)
  • اعظم رضایی*، سمیه امیرتیموری، شهرام محمدزاده صفحات 123-132

    اهمیت بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی از یک طرف و سهم بالای بخش کشاورزی از آثار تغییر اقلیم از طرف دیگر، اهمیت بررسی تاثیر تغییرات اقلیم بر بخش کشاورزی را دوچندان می کند. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر متغیرهای اقلیمی بر رانت اقتصادی بخش کشاورزی ایران انجام شد. بدین منظور آمار و اطلاعات از سازمان هواشناسی کشور و اطلاعات هزینه-تولید جهاد کشاورزی برای دوره 1397-1379 استخراج شد. جهت تحقق هدف تحقیق با استفاده از روش داده های تلفیقی و مدل اثرات تصادفی، تاثیر متغیرهای اقلیمی شامل دما، بارش، مجذور دما، مجذور بارش، اثر متقابل دما و بارش بر رانت جو بررسی شد. نتایج نشان می دهد پس از محاسبه ارزش آینده رانت، روند تغییرات رانت جو آبی در برخی استان ها مثبت و در برخی منفی است. همچنین، متغیر بارش اثر مثبت و معنی دار و متغیرهای مجذور بارش و اثر متقابل دما-بارش اثر منفی و معنی داری بر رانت جو آبی استان های تولیدکننده دارند. در واقع با افزایش بارش ابتدا رانت افزایش می یابد به نقطه بیشینه می رسد و پس از آن کاهش می یابد. همچنین افزایش همزمان دما و بارش منجر به کاهش رانت اقتصادی خواهد شد. به طور کلی با در نظر گرفتن سناریوهای تغییر اقلیم افزایش دما رانت اقتصادی بخش کشاورزی کاهش خواهد یافت و این کاهش با افزایش بدبینی سناریوها افزایش می یابد. به طور کلی اگرچه کشت محصولات آبی ناشی از تغییر اقلیم با آبیاری جبران می شود اما در نهایت رانت اقتصادی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: اقلیم، داده های تلفیقی، روش ریکاردین، مدل اثرات تصادفی
  • سامان ملکی، بابک پیله ور*، محمدعلی محمودی صفحات 133-146

    خاک یکی از اجزای مهم اکوسیستم جنگل به شمار می رود و می تواند تحت تاثیر پوشش گیاهی قرار گیرد. شناخت کیفیت خاک می تواند به عنوان راهنمایی برای تحلیل سلامت اکوسیستم جنگل مورد استفاده قرار گیرد. از آنجا که ویژگی های خاک تحت تاثیر تیپ های مختلف جنگلی قرار دارند، هدف از مطالعه حاضر بررسی کیفیت خاک در چهار تیپ مازودار خالص، برودار-ویول همراه سایر گونه ها، ویول خالص و ویول-مازودار در جنگل های زاگرس شمالی بود. برای این منظور 15 ویژگی فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک از افق A به عنوان مجموعه کل داده ها (Total Data Set) انتخاب شدند. سپس با استفاده از تجزیه مولفه های اصلی 4 ویژگی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم قابل جذب خاک و بهره متابولیکی به عنوان مجموعه حداقل داده (Minimum Data Set) انتخاب شدند. شاخص کیفیت خاک (Soil Quality Index) در این دو مجموعه داده ارزیابی شد. نتایج نشان داد که میانگین شاخص کیفیت خاک چهار تیپ جنگلی از 0/23 (مازودار خالص) تا 0/44 (برودار-ویول همراه سایر گونه ها) متغیر بود. برای تیپ های ویول خالص و ویول-مازودار شاخص کیفیت خاک به ترتیب 0/25 و 0/24 بود. ضریب تبیین بین مجموعه حداقل داده و مجموعه کل داده ها برای شاخص کیفیت خاک برابر 0/8 است، که بیانگر قابل اطمینان بودن استفاده از مجموعه حداقل داده به جای مجموعه کل داده ها می باشد. بنابراین استفاده از موثرترین ویژگی های خاک در مطالعات ارزیابی کیفیت خاک ضمن کاهش زمان مطالعات خاک شناسی زمینه صرفه اقتصادی در بحث مطالعات جنگل شناسی را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: تجزیه مولفه های اصلی، جنگل شناسی، شاخص کیفیت خاک، مجموعه حداقل داده
  • امیر دادرس مقدم*، رضا دهواری، مهدی صفدری صفحات 147-158
    در دوره های رشد اقتصادی بالا، انتشار دی اکسید کربن (CO2) به شدت افزایش می یابد و دولت ها به ناچار هزینه های مراقبت های بهداشتی را افزایش می دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط دوسویه بین هزینه های مراقبت های بهداشتی، انتشار دی اکسید کربن (CO2) و شاخص توسعه انسانی (HDI) در کشور عضو سازمان همکاری شانگهای برای دوره زمانی 2020-2000، با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری تابلویی است. نتایج نشان داد که بیشترین سهم ناشی از تکانه هزینه های مراقبت های بهداشتی مربوط به خودش و بیشترین سهم ناشی از تکانه های انتشار CO2 و شاخص توسعه انسانی مربوط به هزینه های تحقیق و توسعه است. نتایج روابط علی نشان داد که رابطه علی یک طرفه بین هزینه های مراقبت های بهداشتی و انتشار CO2 وجود دارد و بیانگر آن است که به طور قابل توجهی انتشار  CO2هزینه های مراقبت های بهداشتی را برای کشورهای سازمان همکاری شانگهای افزایش می دهد. علاوه بر این، هزینه های مراقبت های بهداشتی و HDI نیز یک رابطه دو طرفه مثبت را نشان می دهند، زیرا این دو متغیر یکدیگر را تقویت می کنند. رابطه علیت دو طرفه بین انتشار CO2 و HDI وجود دارد که نشانگر انتشار بالای  CO2است که به طور قابل توجهی توسعه انسانی کشورهای سازمان همکاری شانگهای را تحت تاثیر قرار می دهد. در این راستا پیشنهاد می شود که برای کاهش انتشار دی اکسید کربن اقداماتی نظیر سیاست های توسعه پایدار، توسعه فناوری های پاک، آموزش و ارتقاء آگاهی مردم، توسعه سرمایه انسانی و همکاری های بین المللی در کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای بایستی اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، خودرگرسیون برداری تابلویی، شاخص توسعه انسانی، هزینه های بهداشتی
  • نیکو حمزه پور* صفحات 159-173
    ذرات گردوغبار معدنی نقش مهمی در تشکیل هسته های یخی و در نهایت میزان بارندگی به خصوص در عرض های میانی دارند. ازاین رو درک نقش هر یک از اجزای تشکیل دهنده گردوغبار و میزان مشارکت آن ها در فعالیت هسته زایی یخ (INA) در ابرها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین اهداف تحقیق حاضر عبارت از 1- مقایسه INA در اندازه شن با بخش سیلت-رس و 2- تعیین نقش کربنات های موجود در خاک ها در دمای تشکیل ابر (Thet) و در درصد هسته زایی ناهمگن (Fhet) بودند. بدین منظور 16 نمونه خاک و گردغبار از اراضی حساس به فرسایش بادی که در نتیجه پسروی دریاچه ارومیه برجای مانده اند، تهیه شدند. ذرات شن از بخش سیلت-رس توسط الک 50 میکرومتر جداسازی شد. سپس در هر نمونه و هر اندازه ذرات، حذف کربنات ها و املاح محلول صورت گرفت و INA نمونه ها به روش انجماد غوطه وری تعیین شد. از طیف مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) برای تعیین نوع کربنات ها در نمونه های طبیعی و تایید حذف باندهای مربوطه در نمونه های فاقد کربنات ها استفاده شد. نتایج نشان داد که در اغلب نمونه ها، ذرات سیلت-رس، INA بالاتری نسبت به ذرات شن دارند. این امر می تواند ناشی از اندازه کوچکتر و سطح ویژه بالاتر آنها و در نتیجه وجود جایگاه های فعال بیشتر در هسته زایی یخ باشد. در نمونه های حذف کربنات، به استثنای نمونه با میزان کربنات و نمک اندک، پارامترهای Thet و Fhet افزایش داشتند. میانگین افزایش Thet و Fhet در بخش شن به ترتیب 7/0 درجه کلوین و 9 % و در بخش سیلت-رس 1 درجه کلوین و 15 % به دست آمد. بالاترین افزایش در Thet در هر دو اندازه ذرات، در نمونه های D4 و S5 با میزان کربنات معادل 43 % و کانی غالب آراگونیت و 41 %  و کانی غالب کلسیت مشاهده شد که نسبت به نمونه طبیعی، به ترتیب افزایشی معادل 2/5 و 3/3 درجه کلوین داشتند. با این حال بالاترین افزایش در Fhet، مربوط به نمونه های D1 تا D4 بود که نمونه های غنی از کانی آراگونیت بودند. بنابراین به نظر می رسد فراوانی کانی آراگونیت در نمونه های مورد مطالعه، از عوامل مهم در کاهش INA توسط نمونه های گردوغبار حاصل از سطوح برجای مانده از پسروی دریاچه ارومیه باشد.
    کلیدواژگان: آراگونیت، درصد هسته زایی ناهمگن، دمای هسته زایی ناهمگن، کلسیت
  • شیوا غزنوی*، حامد رفیعی، فرزانه حسنی دیارجان صفحات 175-187

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات کرونا بر تمایل به پرداخت افراد در جهت حفظ محیط زیست در دوران کرونا و پس از آن می باشد. برای محاسبه میانگین تمایل به پرداخت افراد برای حفظ محیط زیست در دوران کرونا و پس از آن از روش ارزشگذاری مشروط استفاده شد. همچنین، از روش رگرسیون لجستیک برای به دست آوردن عوامل موثر بر تمایل به پرداخت استفاده شد. تعداد 228 پرسشنامه به روش در دسترس و به صورت آنلاین تهیه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با توجه به نتایج، 10/53 درصد از افراد حاضر به پرداخت مبلغی برای حفاظت از محیط زیست نبوده اند. اما 35/96درصد از افراد تمایل بالایی برای پرداخت مبالغ بالاتر در راستای حفاظت از محیط زیست در دوران کرونا و پس از آن را داشتند. همچنین نتایج نشان داد که ارزش حفاظت از محیط زیست در دوران کرونا و پس از آن برای فردی که به کرونا مبتلا شده است ماهانه 3988663/9 ریال و برای فردی که کرونا را تجربه نکرده است ماهانه 278641/1 ریال برآورد گردیده است که این مسئله بیانگر افزایش 43/14 درصدی مقدار انتظار متوسط تمایل به پرداخت جهت حفاظت از محیط زیست برای فرد مبتلا شده به کرونا است. این مسئله حاکی از آن است که هنگامی که افراد در شرایط تهدید از طرف محیط زیست قرار می گیرند، می توانند تمایل بیشتری جهت حفاظت از آن نشان دهند بنابراین ارزش های محیط زیست بر مبنای پرداخت های محیط زیستی، بیش از آن چیزی است که افراد در حالت معمول ارائه می دهند. از دیگر متغیرهایی که بر تمایل به پرداخت افراد تاثیرگذار بوده است می توان به متغیرهای سن، متغیر تعداد مصرف ماسک در ماه، و متغیر ضدعفونی کردن دست ها اشاره کرد که در سطح 1 درصد و با علامت منفی معنی دار شده اند. در نهایت می توان گفت دوران کرونا دورانی بوده است که توجه انسان ها را به اهمیت اثرات محیط زیست بر زندگی انسان ها و برعکس، جلب کرده است. بنابراین پیشنهاد می شود که با استفاده از نتایج این مطالعه بیان شود که ارزش حفاظت از محیط زیست در شرایط تهدید می تواند تا نزدیک به 50 درصد افزایش پیدا کند و اهمیت این مسئله بایستی از طریق آموزش و تبلیغات برای افراد جامعه عنوان شود که از این طریق آگاهی آنان نیز افزایش یابد.

    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، حفظ محیط زیست، دوران همه گیری، کووید-19
|
  • Mina Salehnia *, Zahra Vahidi Pages 1-13
    Since any activity to improve the quality of human life is done in the environment, the state of the environment and its resources will affect the development process in terms of sustainability or unsustainability. Environmental indicators as the first evaluators of pressure on the environment, determining the state of the environment and evaluating the considered approaches, play an important role in the environmental sustainability report. Tehran and Alborz provinces are facing limited resources, increasing population growth and changing material and energy consumption patterns due to overloading of population and activity; which has caused the pressure on the environment and natural resources in these provinces to increase everyday. Therefore, in this study, the environmental sustainability of Tehran and Alborz provinces was determined with the approach of indices and Shannon entropy method. For this purpose, 13 indicators were selected for Tehran and Alborz provinces in the period of 2004-2020, which factors such as measurability and scientific suitability played an important role in collecting information. The weighting of indicators using the Shannon entropy method showed the highest relative weight with the amount of 0.392 (that is, more than a third of the total weights obtained) belongs to the fires in forests and pastures. The watershed management programs with a weight of 0.292 have been assigned the second importance. The calculation of the composite sustainability index also indicates that Tehran and Alborz provinces have seen a decline in environmental sustainability during 2004-2020. The activities carried out in the field of desertification, sewer network, and distributing chemical fertilizers have also been other effective factors to a lesser extent in the composite index in these years, which in total accounted for 16.9% of the weight of the indicators. Sustainable and community-oriented management of natural resources; Resolving legal deficiencies; completeness of detailed and operational studies of the remaining watershed management activities; and encouraging and persuading the use of organic fertilizers are recommendations of present study.
    Keywords: environment, indicators, Shannon Entropy, sustainability
  • Moslem Savari * Pages 15-28
    This research was carried out with the general purpose of developing strategies for the development of friendly (green) businesses in the agricultural sector of Khuzestan province. In this research, the four points of SWOT, i.e. strength, weakness, opportunity, and threat, were investigated using analytical studies and literature, and they were prioritized using the AHP technique. The statistical population of the research was knowledgeable experts and subject specialists in relevant organizations who were purposefully selected for the study. SWOT-AHP technique was used to process information using Expert Choice software. The findings of the research showed that in evaluating the criteria, weaknesses, threats, opportunities, and strengths were assigned the first to fourth priorities, which indicates the predominance of the risky environment over the useful environment. In addition, in prioritizing strategic areas, the results showed that the first strategy WT means defensive strategy (minimum-minimum), the second strategy WO means adaptive strategy (minimum-maximum strategy), the third strategy ST strategy means contingent strategy (maximum-minimum). And finally, the last strategy in the subject under consideration is the SO strategy, that is, the offensive strategy (maximum-maximum).
    Keywords: Environmental Protection, Green businesses, Khuzestan Province, Sustainable Development
  • Mohammad Radsa, Mohsen Nowrouzi *, Amir Rostami Pages 29-41
    Considering the numerous environmental risks of oil and gas industries, the environmental risk assessment of these activities is considered one of the most important aspects of identifying and providing management solutions to reduce these risks. The current research aims to identify environmental risk aspects and provide practical and preventive solutions to reduce or eliminate environmental effects in offshore drilling rigs located in South Pars region using the method of Environmental Failure Mode and Effects Analysis (EFMEA). In order to evaluate the aspects of environmental risk, the risk priority number was determined based on objective observations, interviews with management, supervisors and employees in drilling rigs, and the degree of risk was calculated using the frequency distribution method. The results of this research showed that the aspects of environmental risk at low, medium, high and very high-risk levels were equal to 3, 3, 13 and 80%, respectively, and after applying control measures, the percentage of risk was equal to 9, 19, 28 and 44 were evaluated. The increase in the percentage of medium to high level environmental risks was due to the significant reduction of very high risks and their placement in these classes. Based on the obtained results, well eruption, leakage, and spreading of chemical substances respectively had the highest risk number in the current study, and by applying control measures, the amount of environmental risk resulting from them was significantly reduced. Based on this, it can be said that the EFMEA method had a high potential to reduce environmental risks.
    Keywords: EFMEA method, South Pars, Sustainable Development, Persian Gulf, offshore drilling rig
  • Masoud Rezaei * Pages 43-57
    Consumption of energy has increased steadily over the past decades. One solution, towards reducing the consumption is to motivate people to decrease energy waste. This study was carried out with the aim of investigating the factors affecting agricultural students’ energy saving behavior. A survey approach was used in this research. The population of the study contained of M.Sc. and Ph.D. students in agriculture faculty of Tehran University (N=250), from which 126 students were selected by using simple random samplling. A questionnaire was developed to gather data. Validity of the research instrument were confirmed based on the evaluation of a panel of experts, convergent and discriminant validity, and Cronbach's alpha coefficient and component reliability were used to assess its relaibility. The results indicated that the attitude of students towards saving energy was strong, and their social norm, saving energy intention and saving energy behavior were intermediate. The results of the correlation analysis showed that there was a positive and significant relationship between the social norm and the attitude towards saving energy with the students' energy saving intention, and the relationship between the attitude and the intention was higher than the relationship between the social norm and the intention. The findings also showed that there was a positive and significant relationship between the components of the theory of reasoned action and students’ energy saving behavior. The relationship between intention and social norm with energy saving behavior was intermediate, and the relationship between attitude and energy saving behavior was high. Based on the results of structural equation modeling, only attitude towards energy saving was effective in energy saving behavior and the research model was able to explain 24% of students' energy saving behavior changes.
    Keywords: Energy consumption, Reasoned Action, Saving Behavior
  • Ali Khodaie *, Rahman Zandi Pages 59-73
    Investigating changes in vegetation density and land use is one of the most important aspects of natural resource management and reviewing environmental changes. In this research, using remote sensing technique, the monitoring of changes in vegetation cover and its relationship with surface temperature and land use in Khoda Afarin and Kalibar cities were investigated using remote sensing technology during a period of 22 years (2000-2022). To perform statistical and visual analysis on satellite images, Envi 5.6 and Arc GIS 10.8 software were used. NDVI index was used to investigate changes in vegetation area and quality. Also, in order to investigate qualitative changes in vegetation, the numerical values of this index were classified into three classes: dense, semi-dense, weak or no vegetation, and the temperature changes of the earth's surface during the study period using It was calculated from Landsat satellite images and then the land use maps were extracted based on the supervised classification method and through the maximum similarity algorithm. Based on the analysis, it was determined that in the studied period, 58,196 hectares, about 15.6% of dense vegetation density, and 38,415 hectares, about 10.2% of semi-dense vegetation density, have been lost. In fact, 96,611 hectares, about 25.8% of the density of dense and semi-dense vegetation, have been converted to other uses in 22 years. The study of land use in the region showed that the changes in vegetation density are mostly related to the use of agricultural and garden lands and pastures, and during the study period, the most destruction is related to dense vegetation density. Finally, investigating the relationship between vegetation cover and land surface temperature (LST) showed that the vegetation cover index (NDVI) has a negative and inverse correlation with the land surface temperature and in most areas that have denser vegetation cover; shows a lower temperature. The results of the research show that the most important factor in the changes in vegetation density in the region is human activities such as agriculture, construction and road construction, which have caused many changes in the land surface, the analysis of the area of these land uses shows He said that the level of agricultural lands and pastures has increased significantly, which is mainly the result of the conversion of dense vegetation, especially forests, to agriculture. The results of this research can be used by the organizations of agricultural jihad, natural resources and the Ministry of Interior.
    Keywords: Earth surface temperature, Khodafarin-Kalibar, Land use, vegetation
  • Mojdeh Hatami, Afshin Danehkar *, Saeed Lotfikhah, Fereydoon Taheri Pages 75-93
    Marina, which is called a small harbor, recreational harbor, or harbor area, is a port space for mooring and settling small and recreational boats. Environmental features and considerations will be lost in the location of this category of ports, along with its environmental, service, and economic consequences. Kish Island is one of the active islands in the field of tourism in the country, in addition to the activities of many light and semi-light boats in the field of coastal-marine tourism, the activity of individual light boats is also growing on this island. Kish Island is vulnerable in terms of the habitat of coral reefs and sea turtle nesting sites, and the high density of constructions on the island makes it challenging to build a marina in terms of its support services. The purpose of this research is to choose the most suitable option for the construction of a marina on the coastal strip of Kish Island and to prioritize the possible options in order to identify a suitable place for the development of tourism in Kish in accordance with the principles of sustainable development. For this purpose, location criteria, consisting of 8 (4 features and 4 characteristics), characteristics, and potential areas have been determined. Then, from the analysis of the networks using the Super decision software, the identified zones have been prioritized. According to the results of the network analysis, the use options of the coastal areas, the access ways in the back bank, the distance from the promenades and entertainment centers, as well as the possibility of accessing the infrastructure network, are determined with the highest weight and criteria.Based on the findings of this research, 4 areas were identified and in total, 4.3 km (10.5%) of the 41 km long coastline of Kish Island was determined to be suitable for the construction of a marina, which is about 2 km (4% long line Coastal) has the highest merit for marina development.
    Keywords: Kish Island, marina, marine tourism, network analysis, Site selection
  • Sanaz Khammar *, Najme Zeinali Pour Pages 95-105
    In this research, a series of discontinuous experiments were carried out in the direction of sonophotocatalytic degradation of phenol using Fe3O4@SiO2@TiO2 magnetic nanocomposite from aqueous solution by using Design of Experiments (DOE) software based response surface method (RSM) in central composite design (CCD). The variables studied in the mentioned process included pH, catalyst dose, H2O2 concentration, and contact time with UV light, and the combined effect of all 4 variables were investigated simultaneously in order to optimize the maximum removal of phenol. Also, the results of scanning electron microscopy (SEM) and transmission electron microscopy (TEM) analysis showed that the produced photocatalyst has nano dimensions and that the core-shell structure has been successfully formed. According to the results obtained in this study, the highest efficiency of the sonophotocatalytic process was obtained at pH = 4, H2O2 concentration 8 ml/liter, catalyst dose 2.3 g/liter and time 93 minutes with a removal rate of 83%. Among the investigated parameters, pH and time had the greatest effect on the phenol removal rate. The reusability of the catalyst reached 66% during 5 stages of the recovery cycle process. Experimental findings showed that the use of Fe3O4@SiO2@TiO2 catalyst in the presence of ultrasound waves has an increasing effect in the photocatalytic decomposition of phenol. Therefore hybrid systems can be used as a promising technology in water and wastewater treatment processes.
    Keywords: Catalyst, phenol, Response Surface Method, sonophotocatalytic process
  • Sajjad Karbalaei Saleh, Solmaz Amoushahi *, Akram Sanaei Pages 107-121

    The negative effects of soil salinity on natural and human environments have turned such phenomenon into one of the serious threats to the sustainable management of arid and semi-arid areas. The present study aims to evaluate the spatial-temporal variations in land use/land cover and soil salinity in a part of Sistan basin located in the arid regions of southeastern Iran, which has been exposed to the phenomenon of soil salinity during the recent years. To this aim, land use/land cover and soil salinity maps were prepared for 1989 and 2019 using the measurements obtained from ground sampling and instruments such as remote sensing (RS) and geographic information system (GIS). Based on the results, the normalized average soil salinity was 0.322 during 1989, reaching 0.52 during 2019 with a growth of 0.188. In addition, comparing the trend of salinity increase and land use/land cover variations in the region indicates that such factors affect each other significantly. Further, the conversion of land use/land cover from irrigated agricultural uses and water bodies to bare lands, rainfed agriculture, and man-made areas has decreased the vegetation cover and water areas, leading to an increase in soil salinity due to the erosion created by the 120- day wind of Sistan and sedimentation of salt particles in the whole region. Chah-nimehs have not been able to fully compensate for the adverse effects generated by the destruction of habitats and drying up of a part of Hamun Lake and Hirmand River, despite their slight success in reducing the environmental obstacles.

    Keywords: Soil salinity changes, Land use, land cover changes, Arid areas, random forest algorithm, Google Earth Engine (GEE)
  • Azam Rezaee *, Somayeh Amirtaimoori, Shahram Mohammadzadeh Pages 123-132

    Regarding the importance of climate change on agriculture sector, in this study, the economic impacts of climate change on irrigated baley land rent are investigated by using the panel data technique and random effect model (2001-2018 agricultural year). The needed data were collected using secondary data and referring to the relevant organizations and institutions such as Iran Meteorological Organization and the Ministry of Agriculture Jihad. Based on the result, after determination of futer value of rent, the trend of irrigated barley land rent in some provine is positive and in the some province is negative.  The land rent of East Azarbayejan, Ardebil, Razavi Khorasan, South Khorasan, North Khorasan, Qom, Kerman, and Khuzestan provinces is decreased. The land rent of Tehran, Esfahan, Qazvin, Hamedan, and Markazi provinces is increased. In addition, With one percent increase in the precipitation, barley rent increases by 28351 (10 Rial). there is a positive relation between pericipitation and agricultural land rent. Also, labor and fertilizer has positive effect on irrigated barley land rent.

    Keywords: Climate, Panel data, Random Effect Model, Ricardian approach
  • Saman Maleki, Babak Pilehvar *, Mohammad Ali Mahmoodi Pages 133-146

    Soil is one of the important components of the forest ecosystem and can be affected by vegetation. Knowing the quality of the soil can be used as a guide to analyze the health of the forest ecosystem. Since soil characteristics are influenced by different forest types. The purpose of this study was to investigate the soil quality in four types of (Pure Quercus infectoria), (Quercus brantii-Quercus libani and other species) (Pure Quercus libani), and (Quercus infectoria-Quercus libani) in the forests of north Zagros. For this purpose, 15 physical, chemical and biological characteristics of soil from a horizon were selected as the Total Data Set. Then, using principal components analysis, 4 characteristics including nitrogen, phosphorus, soil absorbable potassium and the metabolic quotient were selected as the minimum data set. Soil Quality Index was evaluated in these two datasets. The results showed that the average soil quality index of four forest types was calculated from 0.23 (Pure Quercus infectoria) to 0.44 (Quercus brantii-Quercus libani and other species). The soil quality index was 0.25 and 0.24 for the pure Quercuslibani and Quercus libani- Quercus infectoria types, respectively. The coefficient of explanation between the Minimum Data Set and the Total Data Set is equal to 0.80, which indicates the reliability of using the Minimum Data Set instead of the Total Data Set Therefore, the use of the most effective soil characteristics in soil quality assessment studies, while reducing the time of soil science studies, provides the basis for economic savings in the discussion of forestry studies.

    Keywords: Forestry, Minimum Data Set, Principal component analysis, Soil Quality Index
  • Amir Dadrasmoghadam *, Reza Dehvari, Mehdi Safdari Pages 147-158
    During periods of high economic growth, carbon dioxide (CO2) emissions increase sharply and governments inevitably increase health care costs. The aim of the present study is to investigate the bidirectional relationship between health care costs, carbon dioxide (CO2) emissions, and human development index (HDI) in a member country of the Shanghai Cooperation Organization for the period 2000-2020, using a panel vector autoregression model. The results showed that the largest share is due to the impulse of health care costs related to itself, and the largest share is due to the impulse of CO2 emissions and human development index related to research and development costs. The results of the causal relationships showed that there is a one-way causal relationship between health care costs and CO2 emissions, indicating that CO2 emissions significantly increase health care costs for SCO countries. In addition, health care expenditures and HDI also show a positive two-way relationship, as these two variables reinforce each other. There is a two-way causal relationship between CO2 emissions and HDI, which indicates that high CO2 emissions significantly affect the human development of Shanghai Cooperation Organization countries. In this regard, it is suggested that measures such as adopting sustainable development policies, developing clean technologies, educating and improving people's awareness, developing human capital and international cooperation in the member countries of the Shanghai Cooperation Organization should be adopted to reduce carbon dioxide emissions.
    Keywords: CO2 emissions, Health costs, Human Development Index, Panel Vector Autoregression
  • Nikou Hamzehpour * Pages 159-173
    Mineral dust particles play an important role in the formation of ice and ultimately the amount of precipitation, especially in the middle latitudes. Therefore, understanding the role of each component of dust and their contribution in ice nucleation activity in clouds is of particular importance. Therefore, the objectives of the present research were 1. to compare the ice nucleation activity of sand-sized particles with silt-clay and 2. to determine the role of carbonates in soils in the cloud formation temperature (Thet) and in the percentage of heterogeneous nucleation (Fhet). For this purpose, sixteen soil and dust samples were collected from highly sensitive playa surfaces which are exposed to wind erosion as a consequence of Lake Urmia (LU) recession. The sand particles were separated from the silt-clay section by a 50 μm sieve. Then, carbonates and soluble solutes were removed in each sample and each particle size, and the nucleation activity of the samples was determined by immersion freezing method. Fourier transform infrared spectrum (FTIR) was used to determine both the type of carbonates in natural samples and to confirm the removal of the corresponding bands in carbonate-removed samples. The results showed that in most samples, silt-clay particles have stronger nucleation activity than sand particles. This could be due to their smaller size with higher specific surface area which lead to the presence of more active sites in ice nucleation. The comparison of carbonate removal samples with soluble solute removal samples showed that although solute washing from the samples alone increases the ice nucleation activity, this change is more significant in the carbonate removal samples. Thet and Fhet parameters increased in carbonate removal samples, except for the sample with low carbonate and salt content. The average increase of Thet and Fhet in the sand component was 0.7 Kelvin and 9%, and in the silt-clay component was 1 Kelvin and 15%, respectively. The highest increase in Thet after carbonate removal in both particle sizes was observed in D4 and S5 samples with carbonate content of 0.43% and aragonite as dominant mineral in D4 and 0.41% and the dominant mineral of calcite in S5. The increase in Thet in comparison to the natural samples was 3.2 Kelvin in D4 and 3.3 Kelvin in S5. However, the highest increase in Fhet was related to samples D1 to D4, which were rich in aragonite mineral. Therefore, it seems that the abundance of aragonite mineral in the studied samples is one of the important factors in reducing the ice nucleation activity of dust samples originated from the LU playa surfaces.
    Keywords: aragonite, Calcite, heterogeneous ice nucleation fraction, heterogeneous ice nucleation temperature
  • Shiva Ghaznavi *, Hamed Rafiee, Farzaneh Hassani Diyarjan Pages 175-187

    The main purpose of this research is to investigate the effects of Corona on people's willingness to pay to protect the environment during Corona and after. Conditional valuation method was used to calculate the average willingness of people to pay to protect the environment during the corona era and after. Also, the logistic regression method was used to obtain factors affecting willingness to pay. 228 questionnaires have been prepared and analyzed an accessible and online. According to the results, 10.53% of people were not willing to pay for environmental protection. But 35.96% of people had a high desire to pay higher amounts in order to protect the environment during the corona era and after. Also The results showed that the value of protecting the environment during the Corona era and after it was estimated at 398,866.9 Rials per month for a person who was infected with Corona and 278,641.1 Rials per month for a person who did not experience Corona. From the increase of 14.43 percent, the average expected value is the willingness to pay for the protection of the environment for a person infected with Corona. This issue indicates that when people are under threat from the environment, they can show a greater desire to protect it. And therefore, environmental values ​​based on environmental payments are more than what people usually provide. And therefore, environmental values based on environmental payments are more than what people usually provide. Other variables that have influenced people's willingness to pay include age variables, the number of masks used per month, and the hand disinfection variable, which are significant at the 1% level with a negative sign. Finally, it can be said that the era of Corona has been an era that has drawn people's attention to the importance of the effects of the environment on human life and vice versa. Therefore, it is suggested to use the results of this study to state that the value of protecting the environment under threat conditions can increase by nearly 50% and the importance of this issue should be stated through education and advertising for the people of the society. To increase their awareness.

    Keywords: Covid-19, Environmental Protection, Pandemic era, Willingness to Pay