فهرست مطالب

مطالعات راهبردی فرهنگ - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1402)

نشریه مطالعات راهبردی فرهنگ
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا حقیقی قمصری*، سید ابوالحسن نواب، سید حمید جزایری صفحات 9-42

    تقریب مذاهب اسلامی، آرمان مشترک مسلمانان جهان، از دیرباز مورد توجه پیشوایان دینی و دین شناسان شیعه و سنی بوده است. تقریب مذاهب در حوزه بین الملل ازجمله موضوعات مهم جهان اسلام است که موانع و چالش های خاص خود را دارد و تلاش برای یافتن راهکارهای مناسب برای برون رفت از این چالش ها باعث تسریع فرایند مذاکره و تعامل بین مذاهب مختلف می شود. ازآنجاکه تاکنون کمتر پژوهشی درصدد گردآوری نظرات اندیشمندان و تبیین راه حل های بالقوه برای تقویت ارتباط بین مذاهب مختلف در سطح بین المللی برآمده است، مقاله حاضر ضمن گردآوری دیدگاه های برجسته صاحب نظران، موانع و چالش های تقریب مذاهب را از منابع موجود استخراج و به دو گروه عوامل بیرونی و درونی تقسیم نموده است. سپس، با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله)، مستخرج از صحیفه نور و مجموعه بیانات رهبری و تطبیق موضوعی موانع و چالش ها با نظریات ایشان، سه دسته راهبرد موثر برای چگونگی مواجهه با موانع و چالش های تقریب مذاهب اسلامی در سطح بین الملل ارائه شده است که عبارت اند از راهبردهای اعتقادی- دینی، راهبردهای سیاسی و راهبردهای علمی- فرهنگی. همچنین، در این پژوهش با الگوبرداری از مطالعاتی که بر مبنای روش ترکیبی (SWOT) انجام شده، از روش تحلیل محتوا برای شناسایی و دسته بندی مقولات و راهبردهای ارائه شده توسط امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله) به ویژه نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدات استفاده شد. این پژوهش، با استفاده از فرصت ها، راهکارهایی برای خنثی کردن تهدیدها و تقویت نقاط قوت ارائه کرده است.تقریب مذاهب اسلامی، آرمان مشترک مسلمانان جهان، از دیرباز مورد توجه پیشوایان دینی و دین شناسان شیعه و سنی بوده است. تقریب مذاهب در حوزه بین الملل ازجمله موضوعات مهم جهان اسلام است که موانع و چالش های خاص خود را دارد و تلاش برای یافتن راهکارهای مناسب برای برون رفت از این چالش ها باعث تسریع فرایند مذاکره و تعامل بین مذاهب مختلف می شود. ازآنجاکه تاکنون کمتر پژوهشی درصدد گردآوری نظرات اندیشمندان و تبیین راه حل های بالقوه برای تقویت ارتباط بین مذاهب مختلف در سطح بین المللی برآمده است، مقاله حاضر ضمن گردآوری دیدگاه های برجسته صاحب نظران، موانع و چالش های تقریب مذاهب را از منابع موجود استخراج و به دو گروه عوامل بیرونی و درونی تقسیم نموده است. سپس، با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله)، مستخرج از صحیفه نور و مجموعه بیانات رهبری و تطبیق موضوعی موانع و چالش ها با نظریات ایشان، سه دسته راهبرد موثر برای چگونگی مواجهه با موانع و چالش های تقریب مذاهب اسلامی در سطح بین الملل ارائه شده است که عبارت اند از راهبردهای اعتقادی- دینی، راهبردهای سیاسی و راهبردهای علمی- فرهنگی. همچنین، در این پژوهش با الگوبرداری از مطالعاتی که بر مبنای روش ترکیبی (SWOT) انجام شده، از روش تحلیل محتوا برای شناسایی و دسته بندی مقولات و راهبردهای ارائه شده توسط امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله) به ویژه نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدات استفاده شد. این پژوهش، با استفاده از فرصت ها، راهکارهایی برای خنثی کردن تهدیدها و تقویت نقاط قوت ارائه کرده است.

    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، تقریب مذاهب، امام خمینی، مقام معظم رهبری، نقاط ضعف و قوت، فرصت ها و تهدیدها
  • زهرا عسکری دستجردی*، علی ربانی خوراسگانی صفحات 43-68

    حضور زنان در فعالیت های اجتماعی متنوع و متکثر در فرآیند پیروزی انقلاب و بعد از آن، نوع جدیدی از کنشگری زنان را به منصه ظهور گذاشت که با نوع نقش آفرینی اجتماعی زن در رویکرد سنتی و مدرن تفاوت داشت. این نوع کنشگری قابلیت ارائه یک الگوی جدید را دارد که می تواند برای سیاست گذاری امروز ما در حوزه زنان الهام بخش باشد. فعالیت زنان در مراکز پشتیبانی جنگ و به طور خاص کارگاه خیاطی دانشگاه اصفهان از مصادیق این کنشگری است. هدف این پژوهش بررسی تجربه زیسته این زنان با روش پدیدارشناسی است. به همین منظور با 16 نفر از زنان فعال در کارگاه خیاطی مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد که این فعالیت منجر به بازیابی هویت اجتماعی برای زنان شده است. هویتی اجتماعی که ذیل آن رشد می کنند و احساس رضایت و کارآمدی دارند. این اتفاق هم چنین در یک ساختار منسجم، منعطف و کارآمد و فضایی متعالی رخ می دهد. ساختاری که اقتضائات زیست زنانه را فهم می کند و فضایی که شبکه روابط انسانی در آن مبتنی بر ارزش های الهی است. در این میان روش مواجهه خانواده ها با تغییر در نقش های زنانه متفاوت است اما در مجموع می توان گفت با تغییر فضای ذهنی و قلبی جامعه درباره اهمیت حضور زنان در نظام سیاسی جدید، اکثریت جامعه ایرانی نقش آفرینی زنان در عرصه های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را پذیرفته است.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، نقش اجتماعی، زنان، جنگ
  • طاهره اکبری، عباسعلی قیومی*، اسماعیل کاوسی، محسن عامری شهرابی صفحات 69-94

    مطالعه نظام مند پژوهش های متعدد موجود که جنبه های مختلف کارآمدی سازمان های فرهنگی را به صورت پراکنده بررسی نموده اند، می تواند نقشه دانشی کارآمدی سازمانی در داخل کشور را ترسیم نماید. هدف این مقاله ترسیم دانش موضوعی کارآمدی سازمانی از طریق بررسی ویژگی های دانش انباشته آن از نظر شکلی، روشی و محتوایی در مطالعات می باشد تا مولفه های کارآمدی سازمان های فرهنگی را شناسایی نماید. برای دستیابی به این هدف، با روش فراترکیب، مقالات داخلی و خارجی بررسی شد و بعد از شناسایی مقولات، مفاهیم و شاخص های مولفه های کارآمدی سازمانی در سازمان های فرهنگی و ارزیابی روایی و پایایی آن نتایج نشان داد، سازه ساختاری با مقوله اصلی تراز ساختار/ استراتژی و مقولات فرعی همسویی ماموریتی، هم سویی ساختاری برای تبیین کارآمدی دارای اولویت و اهمیت است. در سازه رهبری، سبک رهبری استراتژیک در قالب توان تفسیر، توان پیش بینی و توان تصمیم گیری، در سازه ارتباطات، الگوی ارتباطی چندوجهی و در سازه محتوایی، هم سویی منافع ذینفعان و در قالب هم سویی منافع فردی و سازمانی و کارآیی فرایندی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: سازمان، ابعاد سازمانی، کارآمدی سازمانی، سازمان فرهنگی، مولفه های کارآمدی سازمانی
  • محسن نیازی، علی فرهادیان، الهام رضائی*، شکوفه آب شیرین صفحات 97-121
    این پژوهش باهدف تدوین الگوی یکپارچه سبک زندگی نشاط محور انجام شده است. نشاط همواره یکی از ضروری ترین نیازهای فطری بشر بوده است و نقش تسریع کننده ای در فرایند توسعه جامعه داشته است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است. به همین منظور مطالعات صورت گرفته درزمینه نشاط و شادکامی در بازه زمانی سال 1391 تا 1400 موردبررسی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت و بر اساس آن، مدل کیفی پژوهش طراحی شد. نتایج پژوهش پیش رو، نشان دهنده استخراج 49 کد یا مفهوم اولیه از مصاحبه ها و 19 مفهوم و 9 بعد است. عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، روان شناختی، جمعیت شناختی و دینداری از عوامل تاثیرگذار بر سبک زندگی نشاط محور هستند. یافته های پژوهش نشان داد مولفه های عوامل اجتماعی و اقتصادی تاثیر مستقیم بر سبک زندگی نشاط محور دارند. دینداری و عوامل فرهنگی از عوامل مداخله گر بر سبک زندگی نشاط محور است. شرایط جمعیت شناختی و ویژگی های روانی از عوامل زمینه ای موثر بر سبک زندگی نشاط محور هستند؛ همچنین افزایش سرمایه های اجتماعی، بهبود وضعیت روان شناختی و توسعه انسانی از پیامدهای سبک زندگی نشاط محور است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، شادکامی، امید به آینده، سرمایه اجتماعی، داده بنیاد
  • ولی بهرامی، طاها عشایری*، محمد عقیقی صفحات 123-154

    ازنظر بسیاری از متخصصان و صاحب نظران، مهم ترین عامل ناکارآمدی سیاست گذاری آموزش وپرورش ایران، منطبق نبودن سیاست ها و تصمیم های این حوزه با پشتوانه های علمی، نظری و پژوهشی است. هدف از این پژوهش سیاست پژوهی نشاط اجتماعی معلمان مقطع ابتدایی بر اساس رتبه بندی عوامل موثر بر نشاط اجتماعی است. ازآنجاکه سیاست پژوهی یک فرآیند است؛ لذا در مرحله آماده سازی به گردآوری اطلاعات، در مرحله مفهوم سازی برای کسب اطلاعات مقدماتی به مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعدادی از مشارکت کنندگان پرداخته شد و از نظریه های سلیگمن، تاو و داینر، شو و گیدنز استفاده شد؛ در مرحله تحلیل تکنیکی به بررسی عواملی که ممکن است علت مسئله باشند، پرداخته شد. در این پژوهش از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای تعیین عوامل موثر بر نشاط اجتماعی معلمان استفاده شد. تعداد کل جامعه آماری 110 نفر از معلمان ابتدایی شهرستان معمولان است که با روش نمونه گیری تصادفی 30 نفر از آن ها انتخاب شد. روش مورداستفاده در این پژوهش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است که در آن به مقایسه زوجی معیارها و گزینه ها پرداخته شد. برای شناسایی معیارهای پنج گانه موثر بر نشاط اجتماعی از اعتبار سازه استفاده شد. در این پژوهش اولین عامل رتبه بندی شده موثر بر نشاط اجتماعی معلمان، امید به آینده است. دینداری، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، سطح تحصیلات و پذیرش اجتماعی به ترتیب در مراتب بعدی قرار گرفتند. همچنین نتایج مقایسه زوجی معیارهای نشاط اجتماعی معلمان بر اساس جنسیت نشان داد که زنان پایگاه اقتصادی - اجتماعی و پذیرش اجتماعی را بیش از مردان و مردان امید به آینده، سطح تحصیلات و دینداری را بیش از زنان بر نشاط اجتماعی خود موثر می دانند. پس از تحلیل توصیه های سیاستی و یافته ها راهکارهای تقویت پایگاه اقتصادی-اجتماعی معلمان، توجه به اعمال مدرک تحصیلی در رتبه بندی معلمان، توسعه فعالیت های اجتماع محور، مدنی و داوطلبانه برای زنان و تشکیل بانک داده های مربوط به نشاط و شاد زیستی معلمان ارائه می شود.

    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، معلمان، سیاست پژوهی، پذیرش اجتماعی، امید به آینده
  • رحیم یعقوب زاده*، محمد میره ای صفحات 155-182

    گردشگری سلامت به عنوان یکی از انواع گردشگری به ویژه در سال های اخیر موردتوجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است. در استان مازندران مکان های زیادی وجود دارد که گردشگران برای به دست آوردن آرامش و درمان نارسایی های پوستی به آنجا مراجعه می کنند. مازندران از جاذبه های هر سه قسم گردشگری سلامت یعنی درمانی، تندرستی و پزشکی بهره مند است. عواملی در گردشگری سلامت موثرند که می توانند فاکتور محوری موفقیت در صنعت گردشگری سلامت باشند. در این پژوهش در نظر است عوامل موثر بر گردشگری سلامت در استان مازندران موردبررسی قرار گیرد. به نظر می رسد انجام این تحقیق و نتایج آن می تواند راهگشا برای ارتقای گردشگری سلامت در کشور و ازجمله در مازندران و افزایش تعداد گردشگران سلامت شود. پژوهش پیش رو نظری است و به جهت استفاده مراکز و بنگاه های مربوط کاربردی است. بنا به ماهیت موضوع این پژوهش از نوع علی است. برای این منظور، با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و نیز از طریق مصاحبه با 16 نفر از کارشناسان و صاحب نظران در زمینه گردشگری سلامت به تعیین مولفه های اصلی پدیده موردبررسی پرداخته شد. در این روش ابتدا به شناسایی عوامل موثر و اساسی پرداخته و سپس با استفاده از نرم افزار MAXQDA، عوامل موثر رتبه بندی شده است. نتایج نشان می دهد؛ به ترتیب بعد فرهنگی و اجتماعی با 42/4 درصد به عنوان مهم ترین عامل و پس ازآن بعد اقتصادی با 23 درصد در رتبه دوم قرار دارد. پس ازآن بعد خدمات با 21/8 درصد در رده سوم و در آخر بعد سیاسی و اداری با 12/7 درصد قرار دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، گردشگری پزشکی، گردشگری درمانی، گردشگری تندرستی، عوامل موثر، MAXQDA، استان مازندران
|
  • Hamidreza Haghighi Ghamsari *, Seyed Abolhassan Navab, Seyed Hamid Jazayeri Pages 9-42

    The approximation of religions is the common goal of the world's Muslims, which has long been the focus of Shia and Sunni religious leaders and thinkers. The approximation of Islamic religions in the international sphere is one of the important issues of the Islamic world, which has its own obstacles and challenges, and trying to find suitable solutions to overcome these challenges accelerates the process of negotiation and interaction between different religions. So far, there has been little research to collect the opinions of thinkers and explain potential solutions to strengthen the relationship between different religions at the international level; Thus, while collecting the prominent views of experts, the present study has extracted the obstacles and challenges of the approximation of Islamic religions from the available sources and divided them into two groups of external and internal factors. Then, by emphasizing the views of Imam Khomeini and the Supreme Leader, and matching the obstacles and challenges with their views, three effective strategies are presented for how to face the obstacles and challenges of the approximation of Islamic religions at the international level including belief-religious strategies, political strategies, and scientific-cultural strategies. Also, by modeling the studies conducted based on the combined method (SWOT), the content analysis method was applied to identify and categorize codes and strategies presented by Imam Khomeini and the Supreme Leader, especially the strengths and weaknesses, opportunities and threats. Using the opportunities, the present study has presented solutions to neutralize threats and strengthen strengths.

    Keywords: Islamic Unity, approximation of religions, Imam Khomeini, supreme leader, Weaknesses, and Strengths, Opportunities, Threats
  • Zahra Askari Dastjerdi *, Ali Rabbani Khorasgani Pages 43-68

    The presence of women in diverse and numerous social activities in the process of the victory of the revolution and after it brought a new type of women's activism to the fore, which was different from the type of social role-playing of women in the traditional and modern approach and actually presented a new model. Although this new approach did not continue in the years after the war, but careful consideration of its examples can be a guide for us today. The activity of women in war support centers and specifically the tailoring workshop of Isfahan University is one of the examples of this activism. The purpose of this research is to investigate the lived experience of these women with the phenomenological method. For this purpose, an in-depth and semi-structured interview was conducted with 16 active women in the sewing workshop. The findings show that this activity has led to the recovery of social identity for women. A social identity in which they grow and feel satisfied and efficient. This also happens in a coherent, flexible and efficient structure. A structure that understands the requirements of women's life. For example, while paying attention to order and precision, it has the necessary flexibility. She pays attention to the importance of the role of wife and mother and defines the work as part-time and opens a kindergarten in the same half-day so that mothers can bring their children with them without worry. Also, this structure pays attention to the growth of women in other dimensions and does not only take services from them. It defines different cultural activities for them both in the workshop environment and next to the workshop so that these women gain different capabilities. The atmosphere that governs the network of relationships in this workshop is a sublime space, so that the network of human relationships is based on divine nature and values. In the meantime, the way families face the change in women's roles is different, but in general, it can be said that with the change in the mental and heart atmosphere of the society, which originated from the views and statements of Imam Khomeini (RA) about the importance of women's presence in the political system, the majority of Iranian society has changed the role of women. It has accepted in cultural, social and political fields

    Keywords: lived experience, Social Role, Women, war
  • Tahereh Akbari, Abbas Ali Ghayoomi *, Esmaeil Kavousi, Mohsen Ameri Shahrabi Pages 69-94

    The systematic study of numerous existing researches that have investigated various aspects of the efficiency of cultural organizations in a scattered manner can draw a knowledge map of organizational efficiency in the country .The purpose of this article is to draw thematic knowledge of organizational efficiency by examining the characteristics of its accumulated knowledge in terms of form, method and content in studies in order to identify the components of the efficiency of cultural organizations. In order to achieve this goal, the Meta-Synthesis method of domestic and foreign articles was examined and after identifying the categories, concepts and indicators of organizational efficiency components in cultural organizations and evaluating the validity and reliability of those results, the structural structure with the main category of structure/strategy alignment And the subcategories of mission alignment, structural alignment have priority and importance to explain efficiency. In the leadership structure, strategic leadership style in the form of interpretation power, prediction power and decision-making power, in the communication structure, the multifaceted communication model and in the content structure, the alignment of the interests of the stakeholders and in the form of the alignment of individual and organizational interests and Process efficiency was identified

    Keywords: organization, Organizational Dimensions, Organizational efficiency, Cultural Organization, Organizational Efficiency Components
  • Mohsen Niazi, Ali Farhadian, Elham Rezaei *, Shokoufeh Abshirin Pages 97-121
    The present research aimed to develop an integrated model of a vitality-oriented lifestyle. Vitality has always been an essential inherent need of humans and with an accelerating role in the process of society development. This research was conducted within the framework of a qualitative approach, using the grounded theory (GT). To this end, studies on vitality and happiness from 2012 to 2021 were evaluated. Data analysis was performed in three stages, namely open, axial, and selective coding, based on which a qualitative research model was designed. The research results indicated the extraction of 49 codes or basic concepts from the interviews, as well as 19 concepts and 9 dimensions. Social, cultural, economic, psychological, demographic, and religious factors are some determinants of a vitality-oriented lifestyle. Based on the research findings, the components of social and economic factors directly affected the vitality-oriented lifestyle. Religiosity and cultural factors intervened in the vitality-oriented lifestyle. Furthermore, demographic status and psychological characteristics were the underlying factors of a vitality-oriented lifestyle. The increase in social capital, improvement of psychological status, and human development were also the consequences of a vitality-oriented lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Happiness, life expectancy, Social Capital, Grounded theory
  • Vali Bahrami, Taha Ashayeri *, Mohamad Aghighi Pages 123-154

    According to many experts and specilists, the most important factor in the ineffectiveness of Iran's education policy is the incompatibility of policies and decisions in this field with scientific, theoretical and research supports. The purpose of this research is to study the social vitality of elementary school teachers based on the ranking of factors affecting social vitality. Since political research is a process, in the preparation stage, gathering information was reviewed in the conceptualization stage, semi-structured interviews with a number of participants were conducted to obtain preliminary information, and the theories of Seligman, Tau and Diener, Shaw and Giddens were used. In the technical analysis phase, factors that may be the cause of the problem were examined. Therefore, in this research, the Analytical Hierarchy Process (AHP) method was used to determine the factors affecting the social vitality of teachers. The total number of statistical population is 110 elementary school teachers of  Mammollan city, 30 of whom were selected by random sampling method. The method used in this research is the Analytical Hierarchy Process (AHP) in which pairwise comparisons of criteria and options are discussed. Construct validity was used to identify the five effective criteria on social vitality. In this research, the first ranked factor affecting teachers' social vitality is hope for the future. Religiousity, socio-economic base, level of education and social acceptance were ranked next. Also, the results of the pairwise comparison of primary school teachers' social vitality criteria based on gender showed that women considered socio-economic base and social acceptance more than men, and men considered hope for the future, level of education and religiousity more effective than women on their social vitality. After analyzing the policy recommendations and findings, solutions regarding the followings  are presented  strengthen the socio-economic base of teachers, pay attention to the application of academic degrees in the ranking of teachers, the development of community- oriented, civic and voluntary activities for women and the formation of a data bank related to the vitality and happiness of teachers.

    Keywords: Social vitality, Teachers, Policy Research, Social Acceptance, Hope for the Future
  • Rahim Yaghoubzadeh *, Mohammad Mireei Pages 155-182

    Health tourism as one of the types of tourism has attracted the attention of many countries especially in recent years. There are many places in Mazandaran province where tourists go to relax and treat skin disorders. Mazandaran benefits from the attractions of all three types of health tourism, i.e., treatment, wellness and medical. There are effective factors in health tourism that can be a key success factor in the health tourism industry, and pioneer countries are the ones who meet the needs of these tourists by identifying these effective factors. In this research, it is intended to investigate the factors affecting health tourism in Mazandaran province. It seems that conducting this research and its results can open the way for the promotion of health tourism in the country, including in Mazandaran, and increase the number of health tourists. The current research is theoretical and practical for the use of relevant centers and companies. According to the nature of the subject of this research, it is causal. For this purpose, by using documentary studies and libraries and through interviews with 16 experts and experts in the field of health tourism, the main components of the investigated phenomenon were determined. In this method, the effective and basic factors were first identified and then the effective factors were ranked using MACQDA software. The results show Cultural and social dimension is the most important factor with 42.4%, followed by economic dimension with 23%. After that, the service dimension is in the third place with 21.8% and the political and administrative dimension is in the last place with 12.7%.

    Keywords: Health tourism, Medical tourism, Therapeutic Tourism, Wellness tourism, Effective Factors, MACQDA, Mazandaran Province