فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1403)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم محمدی*، هلیا زرگری مرندی صفحات 1-30

    بوم گردشگری با بهره گیری هدفمند از محیط طبیعی در توانمندسازی جوامع محلی تاثیر دارد. بهره گیری از دانش بومی، تاثیر مثبت بر وضعیت اقتصادی آن ها دارد. هدف مقاله آن است تا ضمن شناسایی معیارهای ظاهری- عملکردی موثر بر موفقیت کسب وکارهای اینترنتی حوزه ی بوم گردشگری، معیارهای محتوایی مربوط به دانش و اقتصاد محلی را نیز شناسایی نماید. همچنین تبیین معیارهای موثر بر موفقیت کسب وکارهای این حوزه در ایران مدنظر قرار گرفته است. برای این منظور، در ابتدا با مرور مبانی نظری و تحلیل محتوای کیفی، معیارها تدوین و سپس با ارزیابی متخصص محور به شیوه ی کمی در تعدادی از کسب وکارهای منتخب (15 کسب-وکار از میان 44 کسب وکار قابل بررسی و فیلتر شده از میان 91 کسب وکار مرتبط در سال 2019)، معیارهای موثر بر موفقیت و عدم موفقیت آن ها شناسایی شده است. سپس 120 پرسشنامه آنلاین توسط گروه هدف (راهنمایان تور و بوم گردها)، توزیع و با ابزار اس.پی.اس.اس. و تحلیل های همبستگی از نوع گاما و ضریب توافقی، داده ها تحلیل و معیارهای موفقیت کسب وکارها در ایران اعتبارسنجی شد. براساس نتایج، معیارهای موثر بر موفقیت کسب وکار اینترنتی در حوزه ی دانش بومی، مشتمل بر ارائه ی راهنمای محلی، تورهای مناطق بکر و امکان مشارکت در مراسم های آیینی و... هستند. همچنین در حوزه ی اقتصاد بومی، مشتمل بر ایجاد اشتغال از طریق ارائه ی تنوعی از فعالیت های گردشگری و خدمات، ارائه ی خدمات اسکان، خدمات غذایی، کرایه اتومبیل و... هستند. در عین حال، حمایت مالی و حمایت های فرهنگی- آموزشی از طریق برگزاری دوره های رایگان آموزشی نیز موثر هستند. سایر معیارهای مرتبط با ابعاد عملکردی و ظاهری پلتفرم نیز بر موفقیت این کسب وکارها تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: بوم گردشگری، کسب و کارهای اینترنتی، اقتصاد محلی، دانش بومی
  • خدیجه کاوه، مریم نکوئی زاده*، مسلم علیمحمدلو صفحات 31-72

    استان فارس یکی از قطب های مهم گردشگری ایران می باشد. بنابراین توجه ویژه به گردشگری و استفاده از فناوری اینترنت اشیاء در آن، می تواند امکانات مناسب و خوبی را برای افزایش رفاه گردشگران در مقاصد گردشگری استان، فراهم آورده، همچنین نرخ ورود آن ها را به مقاصد گردشگری افزایش دهد. در این راستا، هدف مطالعه حاضر، پیش بینی و شناسایی مهم ترین عوامل موثر و تدوین آینده های باورکردنی و مطلوب، در راستای پیاده سازی اینترنت اشیاء برای هوشمندسازی مقاصد گردشگری استان فارس است. باتوجه به ماهیت کاربردی مطالعه، داده ها بااستفاده از روش های مرورسیستماتیک ادبیات، مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده و با کمک میک مک و سناریویزارد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج روش میک مک نشان داد که 14 متغیر کلیدی بر پیاده سازی اینترنت اشیاء برای هوشمندسازی مقاصد گردشگری استان فارس، نقش اصلی دارند. با کمک سناریوویزارد نیز، 2 سناریوی قوی، 1548 سناریوی ضعیف و 9 سناریوی با سازگاری بالا به دست آمد. مبنای این پژوهش 9 سناریو با سازگاری بالا قرار گرفت. این سناریوها نشان دادند که، وضعیت آینده گردشگری استان فارس بیشتر ادامه دهنده شرایط فعلی و روند تغییرات کند و آرام و احتمال کم برای پیاده سازی اینترنت اشیاء در آن خواهد بود. در نهایت متناسب با سناریوهای بدست آمده و برای رسیدن به شرایط مطلوب، استراتژی هایی ارائه شد. نتایج پژوهش، به فعالان حوزه گردشگری کمک می کند تا با یک برنامه ریزی بلندمدت بتوانند زمینه را برای ورود فناوری هایی همچون اینترنت اشیاء به گردشگری فراهم کرده و به رشد و توسعه آن کمک کنند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، مقصد گردشگری هوشمند، آینده پژوهی، سناریونویسی، فارس
  • زهرا دلشاد، مژده ربانی، حسن دهقان دهنوی صفحات 73-100

    صنعت گردشگری به عنوان یکی از ده صنعت برتر جهان در چرخه اقتصادی نقش بسزایی را ایفا می کند و یکی از بخش های مهم تولید درآمد و ارزآوری است. هدف از پژوهش حاضر این است که با استفاده از روش کیفی نظریه پردازی تئوری داده بنیاد به شناسایی و تدوین الگوی مفهومی مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت گردشگری استان فارس بپردازد. روش گردآوری داده ها، مطالعه اسناد و مصاحبه با 20 نفر از خبرگان آگاه از موضوع مورد بحث، با بکارگیری روش نمونه گیری نظری است. روایی این پژوهش توسط مصاحبه شوندگان و سپس اساتید متخصص مورد بررسی قرار گرفت و تایید گردید. برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری، انتخابی استفاده شده است که براساس آن مدل کیفی پژوهش طراحی گردید. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده استخراج 120 کد یا مفهوم اولیه از مصاحبه ها و 21 معیار محوری است که در قالب مدل پارادایمی با نرم افزار مکس کیودا شامل شرایط علی (طراحی فرایندهای سبز، مشتریان و سایر نهادهای بیرونی، نوآوری سبز)، شرایط زمینه ای (محرک های تهیه مواد سبز، پیاده سازی نظام مدیریت پسماند، افکار مالی و هزینه ای سازمان)، شرایط مداخله گر (رویکردهای مدیریت محیط زیستی، ریسک های زنجیره تامین سبز، قابلیت های تامین کنندگان سبز، مدیریت منابع انسانی)، پدیده محوری (بهبود عملکرد محیط زیستی، عوامل اقتصادی، عملکرد عملیاتی)، راهبردها (حوزه مدیریت، تکنولوژی، اقتصاد، سیاستگذاری)، پیامدها (توانمندسازهای زنجیره تامین سبز، بهبود اعتبار، نهادینه شدن تجهیزات تکنولوژی و دانش فنی، مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی) قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، محیط زیست، نظریه داده بنیاد
  • قاسم اسلامی*، فرشاد قادری صفحات 101-128

    جامعه اجتماعی امروزی توجه زیادی به نیروی انسانی دارد. این در حالی است که امروزه توجه به عملکرد کارکنان در بخش خدمات خصوصا صنعت گردشگری بیش از پیش مهم جلوه می کند. این در حالی است که کارکنان در صنعت گردشگری تاثیر زیادی بر ایجاد مزیت رقابتی دارند. به گونه ای که سازمان های دارای کارکنانی با عملکرد بهتر رونق کسب وکار بهتری خواهد داشت. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر بازاریابی داخلی بر عملکرد شغلی کارکنان به واسطه اشتراک دانش و و نقش تعدیل گر ارتباطات می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش انجام کار، از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان هتل های چهار و پنج ستاره شهر مشهد می باشد. داده های جمع آوری شده از 390 پرسشنامه با روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار آموس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد، بازاریابی داخلی بر اشتراک دانش و عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معنی داری دارند. این در حالی است که اشتراک دانش بر عملکرد شغلی کارکنان تاثیر مثبت دارد. از نتایج دیگر اینکه نقش تعدیل گر ارتباطات سازمانی نیز مورد تایید قرار گرفت. علاوه بر این نقش واسط اشتراک دانش نیز تایید شد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، اشتراک دانش، بازاریابی داخلی، عملکرد شغلی کارکنان، ارتباطات
  • گلنوش جباری، نادر جعفری هفتخوانی * صفحات 129-152

    امروزه گردشگری در دنیای مدرن به روشی موثر برای دستیابی به محیط و فرهنگ از طریق ارتباطات میان فرهنگی تبدیل شده است. با وجود ظرفیت و اهمیت ارتباطات میان فرهنگی برای تحقق توسعه اقتصادی بلندمدت، متاسفانه این مهم در مراحل برنامه ریزی پروژه های توسعه گردشگری نادیده گرفته می شود. همین موضوع انگیزه اصلی این پژوهش بوده تا به واکاوی عوامل موثر بر ارتباطات میان فرهنگی گردشگری بپردازد. روش این پژوهش کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد (گراندد تئوری) با شیوه گلیزر است. داده ها با روش نمونه گیری گلوله برفی و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق گردآوری شدند. پس از انجام مصاحبه با پانزده نفر از خبرگان و فعالان صنعت گردشگری شهر همدان و بررسی و تفسیر داده ها 26 زیر مقوله در قالب شش مقوله اصلی زیر استخراج و مدل نهایی پژوهش با استفاده از نرم افزار اطلس- تی ارائه شد: ویژگی های شخصی، ویژگی های فرهنگی- اجتماعی، آموزش، محتواسازی و تولید دانش میان فرهنگی گردشگری، مدیریت و برنامه ریزی، بهداشت و ایمنی محیط، و رسانه و فناوری اطلاعات و ارتباطات میان فرهنگی گردشگری. نتایج این پژوهش مسیری یکپارچه برای مدیران و کارآفرینان صنعت گردشگری پیشنهاد می کند تا سطح بالایی از ارتباطات و شایستگی های میان فرهنگی را برای گردشگران توسعه دهند.

    کلیدواژگان: ارتباطات میان فرهنگی، ارتباطات گردشگری، گردشگری، همدان، روش داده بنیاد
  • شادی محمودی دارانی، محمدمهدی رحیمیان اصل *، محمدحسن ملکی، مجید نیلی احمدآبادی صفحات 153-182

    در دهه های گذشته مفهومی کلیدی در روابط بین المللی و قدرت مطرح شد که به جای تاکید بر جنبه های سخت و قهری قدرت، روی ابعادی چون دیپلماسی، فرهنگ، هنر و تبلیغات تاکید دارد. این مفهوم، قدرت نرم نامیده می شود. قدرت نرم روی پرستیژ و وزن بین المللی کشورها اثرگذار است. پژوهش حاضر در تلاش است تا نقش قدرت نرم و مولفه های آن را روی جذب گردشگران خارجی توصیف کند. از این رو از نظر جهت گیری، مطالعه ای کاربردی و از بعد هدف، اکتشافی است. جامعه نظری پژوهش، خبرگان و کارشناسان حوزه قدرت نرم و گردشگری هستند. 15 نفر به صورت قضاوتی و در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند که برای روش های خبره محور، حجم مناسبی است. برای انجام پژوهش از طریق مرور پیشینه گردشگری و قدرت نرم، 27 عامل استخراج شد. این عوامل با آزمون بینم غربال شدند. 17 عامل به دلیل ضریب معناداری بالای 5 درصد کنار گذاشته شدند. 10 عامل باقیمانده با تکنیک تحلیل تاثیر متقابل مورد بررسی قرار گرفتند. چهار عامل برگزاری موفق رویدادهای سیاسی، هنری، علمی، ورزشی و ادبی در سطح جهانی، حضور شرکت های خارجی در فضای کسب و کار کشور، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و تقویت روحیه تساهل در بین گروه های مرجع با نفوذ در جامعه، بیشترین تاثیر را روی افزایش رغبت گردشگران خارجی برای سفر به ایران داشتند. این تحقیق مجددا با دیمتل اجرا شد. نتایج با هم مشابهت زیادی داشتند و همین چهار عامل به عنوان عوامل اثرگذار انتخاب شدند. روش های دیمتل و تحلیل تاثیر متقابل به دلیل استفاده از تحلیل ساختاری، مبتنی بر رویکرد واقع گرایی انتقادی هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری، رغبت گردشگران، قدرت نرم، تحلیل تاثیر متقابل، دیمتل
|
  • Maryam Mohammadi *, Helia Zargarimarandi Pages 1-30

    Making purposeful use of the natural environment, ecotourism plays a crucial role in empowering local communities, whose economy could be improved through the application of local knowledge. Therefore, this study sought to identify the formal-functional criteria affecting the success of internet-based ecotourism businesses, and the content criteria regarding the local knowledge and economy. Moreover, the study undertook to elaborate on the effective criteria involved in the success of the relevant businesses in Iran. To do so, first, the intended criteria were developed by reviewing the related literature and performing content analysis. Then, the criteria involved in the success or failure of some select Iranian internet-based ecotourism businesses (15 businesses out of the final 44 businesses qualified to be studied in this research, which had been selected and filtered out of 91 businesses in 2019) were identified via expert-oriented quantitative evaluation. Finally, 120 online questionnaires were administered to target groups (Ecotourists and tour guides). The collected data were then analyzed via the SPSS software using Gamma and Contingency Coefficient correlation tests, followed by the validation of the criteria involved in the success of the Iranian internet-based ecotourism businesses.As indicated by the results of the study, providing local guides, organizing tours in untouched regions, and providing the opportunity for tourists to participate in ritual ceremonies were found as the main criteria involved in the success of Internet-based businesses in terms of local knowledge. Moreover, the local-economy-based criteria included the creation of job opportunities by providing a variety of tourism activities and services, providing accommodation, food, services, food, car rental services, etc. On the other hand, offering financial and cultural-educational support through holding free educational courses together with other formal-functional aspects of the platform may also contribute to the success of the aforementioned businesses.

    Keywords: Ecotourism, Internet-Based Businesses, Local Economy, Local Knowledge
  • Khadije Kaveh, maryam nekooeezadeh *, Moslem Alimohammadlo Pages 31-72

    Fars province is one of the main hubs of tourism centers in Iran. Therefore, paying special attention to tourism in the province and using Internet-of-things technology in its tourism management can provide suitable facilities for improving the welfare of its visiting tourists, thus increasing the visiting rate of its tourist destinations. In this regard, the present study sought to predict and identify the most important factors involved in applying the Internet of Things technology to the Smartization of tourist destinations in Fars province and to develop feasible desirable future scenarios thereof. To this end, the required data for this applied study were collected by conducting interviews, administering questionnaires, and carrying out a systematic review of related literature. Finally, the collected data were analyzed by the Scenario Wizard software using the MICMAC method. The results of the MICMAC analysis revealed the main role of 14 key variables in the application of the Internet of Things technology to the Smartization of tourist destinations in Fars province. On the other hand, two strong scenarios, 1548 weak scenarios, and nine scenarios with high compatibility were obtained using the Scenario Wizard software. Accordingly, the study used the aforementioned nine high-compatibility scenarios, finding that the future of tourism in Fars province would be similar to the current circumstances. It was also found that the trend of changes in the status of tourism would be slow and that the chances of applying the Internet of Things technology to the province’s tourism destinations would be low. Finally, based on the obtained scenarios, the study proposed some strategies to achieve the desired results in smart tourism. Therefore, the results of the current study could help tourism professionals prepare the ground for the application of state-of-the-art technologies such as the Internet of Things to tourism and thus develop the field through setting long-term plans.

    Keywords: Internet of Things (IoT), Smart Tourism Destination, future study, Scenario-writing, Fars
  • Zahra Delshad, Mozhdeh Rabbani *, Hasan Dehghan Dehnavi Pages 73-100

    As one of the top ten industries in the world, tourism plays an important role in the economic cycle, contributing significantly to revenue generation and currency earning. Therefore, this study sought to identify and develop a conceptual model for managing the green supply chain in the tourism industry of Fars province using the grounded theory-based qualitative approach. To this end, the required data were collected through document analysis and interviews with 20 experts who were selected via the snowball sampling method. Moreover, the validity of the study was examined and confirmed by the interviewees and the expert professors. Finally, the collected data were coded through the open coding, axial coding, and selective coding methods and analyzed via the continuous comparison method, based on which the qualitative model of the study was designed.Accordingly, 120 open codes were extracted from the transcribed version of the interviews, which were then organized in terms of 21 axial codes via MAXQDA software, including causal conditions (green processes, customers and other external institutions, green innovation), contextual conditions (driving forces involved in green materials supply, implementation of the waste management system, financial thoughts, and the organization’s costs), intervening conditions (environmental management approaches, green supply chain risks, green suppliers' capabilities, human resources management), phenomenon-based conditions (the improvement of environmental performance, economic factors, operational performance), strategies (management, technology, economics, policy-making), outcomes (green supply chain enablers, credit enhancement, institutionalization of technology equipment and technical knowledge, energy management and optimization).

    Keywords: Green Supply Chain Management, Environment, Grounded Theory
  • Ghasem Eslami *, Farshad Ghaderi Pages 101-128

    Today's social community pays great attention to human resources. In other words, the performance of employees in the service sector, especially the tourism industry, is becoming increasingly important. On the other hand, tourism industry employees contribute significantly to creating a competitive advantage, with organizations with better-performing employees experiencing better business growth. Therefore, this study sought to investigate the influence of internal marketing on the employees’ job performance mediated by knowledge sharing and the moderating role of communication. The current study is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of method. The statistical population of the study comprised the 390 employees of four and five-star hotels in Mashhad. The required data were collected from the administered questionnaires, which were then analyzed via structural equation modeling using the AMOS software. The findings of the study indicated that internal marketing exerted a positive significant influence on knowledge sharing and staff performance. Moreover, knowledge sharing was found to have a positive effect on employees' job performance. Furthermore, the positive effects of the moderating role of organizational communication and knowledge sharing were also confirmed. The present research is descriptive-survey in terms of applied purpose and method of work. The statistical population of the study includes the staff of hotels in Mashhad. The collected data from 390 questionnaires were analyzed by structural equation modeling with AMOS software. Findings showed that internal marketing has a positive and significant effect on knowledge sharing and employee performance. At the same time, knowledge sharing has a positive effect on employees' job performance. Another result was that the moderator role of organizational communication was also confirmed. In addition, the role of knowledge sharing interface was also confirmed.

    Keywords: Human Resources, Knowledge Sharing, Internal Marketing, Employees’ Job Performance, Communication
  • Golnoush jabbari, Nader Jafari haftkhani* Pages 129-152

    In today’s modern world, tourism has turned into an effective way to access the environment and culture through intercultural communication. However, despite its significance in long-term economic development, intercultural communication is neglected in the planning stages of tourism development projects. Therefore, this study sought to investigate the factors that influence intercultural communication in tourism using a grounded theory approach. To this end, the required data were collected through detailed semi-structured interviews with fifteen experts and professionals in the tourism industry of Hamedan City who were selected via snowball sampling.The collected data were then analyzed, and the results were organized under six main categories with twenty-six sub-categories. Finally, the theoretical model of the study was developed using the Atlas-Ti software. Accordingly, the main six categories of the model included personal characteristics, socio-cultural characteristics, education, producing materials and creating knowledge on intercultural issues in tourism, management and planning, the health and safety of the environment, and media and information technology in intercultural tourism communication. The results of this study propose an integrated approach for tourism managers and entrepreneurs so that they can develop a high level of intercultural communication and competence for tourists.

    Keywords: Intercultural Communications, Tourism Communications, Hamedan City, Tourism, Grounded Theory Method
  • Shadi Mahmoudi darani, MohammadMehdi Rahimian Asl *, MohammadHasan Maleki, Majid Nili Ahmadabadi Pages 153-182

    Developed within the past decades as a key concept in international and power relations, soft power emphasizes diplomacy, culture, art, and propaganda instead of hard and coercive aspects of power. As soft power affects the international prestige and credit of countries, this applied exploratory study sought to elaborate on the role of soft power and its componential elements in attracting foreign tourists. The theoretical population of the study comprised fifteen experts in soft power and tourism who were selected via convenience sampling. To conduct the study, twenty-seven factors were identified by reviewing the related literature on tourism and soft power. The factors were then screened via the Binomial test, out of which seventeen factors were excluded due to their over 5% significance coefficient. The remaining ten factors were then analyzed using the cross-impact analysis (CIA) technique.The results of the study indicated that successful organization of political, artistic, scientific, sports, and literary events at the international level, the presence of foreign companies in the business environment of Iran, cyberspace and social networks, and improving tolerance among influential reference groups in society contributed the most to attracting tourists to Iran. The study was also replicated using the DEMATEL method, producing very similar results compared to the previous test, and the same four factors were identified as the most influential factors in attracting foreign tourists. It should be noted that the DEMATEL method and cross-impact analysis are based on a critical realism approach, considering the fact that they both enjoy structural analysis.

    Keywords: Tourism, Tourists Tendency, Soft Power, CIA, DEMATEL