فهرست مطالب

نشریه مطالعات علوم مدیریت دریایی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب بنی شیخ الاسلامی*، داوود کیاکجوری صفحات 5-25
    هدف

    سازمان پدیده ای اجتماعی است که انسان و رفتارهایش مرکز ثقل آن می باشد.آنچه برای سازمان حیاتی به نظر می رسد شناخت الگوهای رفتاری ناسالم و ایمن سازی از اثرات آن است. و این امر منجر به کاهش رنج و درد عاطفی ناشی از رفتارهای ناسالم خواهد بود. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل اثرگذار بر رفتار سمی کارکنان در سازمان های دولتی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش از نوع کیفی و از نوع اکتشافی است. جامعه آماری این پژوهش شامل متخصصان و صاحب نظران در حوزه مدیریت و رفتارسازمانی در بخش دولتی  بودند که نمونه با تکنیک گلوله برفی و حجم نمونه با در نظر گرفتن اشباع نظری انجام شد (13 نفر).ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.

    یافته

    تجزیه وتحلیل دادها طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گردید و در مجموع 18 عامل اثرگذار علی در قالب چهار مقوله فرعی و دو مقوله کلی، عوامل فردی و عوامل محیطی-سازمانی شناسایی شدند، همچنین 16 عامل اثرگذار زمینه ای در قالب سه مقوله فرعی و سه مقوله کلی  عوامل فرهنگی-اجتماعی، عوامل اقتصادی و عوامل سیاسی-سازمانی قرار گرفتند.در نهایت در گروه عوامل مداخله گر در مجموع 13 عامل اثرگذار دو مقوله فرعی و یک مقوله کلی (فضای مدیریتی -سازمانی) دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    لایه های نهفته در ذهن انسان به دنبال فرصت مناسبی تا خود را در قالب رفتار نشان دهد .مخصوصا افکار سمی که می تواند  منجر به رفتارهایی را منجر گردد.نتایج این پژوهش می تواند برای مدیران در راهبری سازمان مثمرثمر بوده و در پیش بینی رفتارهای کارکنان و کنترل آنان نقش کلیدی را ایفا نماید.

    کلیدواژگان: رفتار سمی کارکنان، عوامل علی، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، مطالعه کیفی
  • سجاد حیدری، رضا حسنوی آتشگاه*، محمدرضا زاهدی صفحات 27-45
    هدف

    این مقاله با هدف بررسی چگونگی تاثیر عوامل سرمایه فکری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با استفاده از روش  دنپ و اولویت بندی آن انجام شد.

    روش شناسی: 

    روش مورد استفاده در این پژوهش از نظر ماهیت داده ها کمی،  از نظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی بوده است. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه دیمتل  و برای اولویت بندی معیارها از تکنیک دنپ بهره گیری شده است. تمامی مراحل با استفاده از نرم افزار اکسل انجام شده است. روایی پرسشنامه به تائید خبرگان رسید. برای سنجش پایایی پرسشنامه از نرخ ناسازگاری استفاده شده است. از آنجاییکه نرخ ناسازگاری ماتریس F از 0/1 کمتر می باشد در نتیجه ماتریس مورد نظر که منبعث از آراء نظرات خبرگان می باشد پایایی دارد و میتوان ادامه مسیر  را پیمود.

    یافته ها

    تعداد 3 معیار و 13 زیرمعیار با استفاده از تکنیک دنپ وزن دهی شدند. در نهایت یافته های پژوهش حاکی از اهمیت بالای معیار سرمایه انسانی در ارتقاء اقتدار توان دفاعی می باشد و سرمایه اجتماعی و سرمایه ساختاری در اولویت های بعدی می باشد. زیرمعیارهای آرمان گرا، اقتدارگرا، عنصر رابطه ای به ترتیب بیشترین اهمیت را در الگوی سرمایه فکری وزارت دفاع دارند. 

    نتیجه گیری

    یکی از مسایل کلیدی امروز و آینده نیروهای مسلح کشور، نه تنها به کارگیری سرمایه انسانی متخصص و متعهد برای خلق یا توسعه فناوری ها و قابلیت های پیشرفته است بلکه نیروهای مسلح و خصوصا وزارت دفاع نیازمند طراحی الگویی کارآمد برای بکارگیری سرمایه های انسانی و استعدادهای خاص در راستای دستیابی به نوآوری ها و پیشرفت های شالوده شکن می باشد که این موضوع اهمیت پرداختن به سرمایه فکری و نیز اولویت بندی عوامل آن را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، توان دفاعی، دیمتل، دنپ
  • جواد داداش زاده* صفحات 47-59
    هدف

    اندیشیدن درباره آینده برای کارها و اقدامات کنونی هر سازمانی امری ضروری است. واکنش بدون اندیشیدن به آینده امکان پذیر است، اما کنش امکان پذیر نیست چرا که عمل نیاز به پیش بینی دارد. بدین ترتیب، مقاله حاضر با هدف ارائه مدل آینده پژوهی مناسب نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شد.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف به صورت کاربردی، از نظر نوع انجام، یک تحقیق آمیخته-اکتشافی است. جامعه آماری شامل 30 نفر از جمله مدیران و فرماندهان ارشد ستاد نداجا می باشد در بخش کیفی داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با چهار نفر از خبرگان آینده پژ‍وهی به صورت اشباع داده جمع آوری و پس از تحلیل مضمون پرسش نامه ای با 21 گویه تهیه و در اختیار صاحب نظران خبره نیروی دریایی قرار گرفت. و با استفاده از  نرم افزارهای تحلیل عاملی (SPSS) و روش دلفی نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    هشت مولفه مشتمل بر ساختار سازمانی، اهداف، محورهای فعالیت آینده پژوهی، انتظارات سازمان، افق زمانی، مدت زمان در دسترس، نیروی انسانی و فرهنگ مشارکت و پاسخ گویی به عنوان ابعاد مختلف آینده پژوهشی در نیروی دریایی ارتش شناسایی گردید.

    نتایج

    پژوهش نشان داد پیاده سازی نظام آینده پژوهی مناسب در نداجا موجب توسعه و تقویت هوشمندی راهبردی، افزایش دقت و سرعت عمل نیروی دریایی راهبردی، تعیین و اصلاح جهت گیری ها و تصمیم گیری های راهبردی، تقویت و تحریک خلاقیت و نوآوری و افزایش پویایی سازمان می شود. هم چنین مشخص گردید تاثیرگذارترین بعد، بعد روش هاست و بیشترین تاثیر مربوط به تاثیر فرهنگ مشارکت است. از طرفی وجود ساختار سازمانی موثر با مشارکت ارتباط بسیار مهمی دارد و آشنایی قبلی مشارکت کنندگان با آینده نگاری نیز تاثیرگذار است، بنابراین با برگزاری جلسات آموزش آینده‏پژوهی می توان سطح همکاری‏ها را ارتقاء بخشید و به اهداف مدنظر سازمان نزدیک شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، نداجا، الگو، آموزش
  • احسان تقی پور* صفحات 61-73
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش میانجی رضایت شغلی به منظور بررسی تاثیر ویژگی های شغلی بر اهمال کاری کارکنان آمادی در نیروی دریایی راهبردی ارتش بوده است.

    روش شناسی:

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی بوده و به منظور جمع اوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد رضایت شغلی ، ویژگی های شغلی و همال کاری کارکنان استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کارکنان آمادی در نیروی دریایی راهبردی ارتش بوده و حجم نمونه با استفاده را رابطه کوکران و در نظر گرفتن ضریب از پیش معلوم 242 نفر تعیین و با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب گردیدند.به منظور تعیین روایی محتوی ابزار جمع آوری اطلاعات از نظر خبرگان استفاده شده و پایایی ابزار جمع آوری اطلاعات نیز با استفاده از ضریب کودر- ریچاردسون مورد تائید قرار گرفته است.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد که اهمال کاری عوارض نامطلوبی را برای فرد و سازمان به جای میگذارد که افت عملکرد و کاهش بهره وری کلی سیستم لجستیک نداجا ،معطل شدن بخش های عملیاتی ،کاهش انگیزش کارکنان،افزایش غیبت ها و جابجایی و تاخیر در انجام وظایف شغلی فرد،اتلاف وقت و نگرش منفی فرد به  نداجا و محیط خدمتی از جمله آن  است

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تمامی مولفه های ویژگی های شغلی بر اهمال کاری کارکنان موثر بوده و با توجه به پارامترهای آماری بدست آمده ، این تاثیر معکوس است.به عبارتی دیگر با ارتقای سطح ویژگی های شغلی و نیز رضایت شغلی کارکنان ،اهمال کاری آنها کاهش میابد.
    واژگان کلیدی: اهمال کاری، ویژگی های شغلی، رضایت شغلی،نیروی دریایی راهبردی ارتش

    کلیدواژگان: اهمال کاری، ویژگی های شغلی، رضایت شغلی، نیروی دریایی راهبردی ارتش
  • حسین صوراناری* صفحات 75-97
    هدف

    حضور روزافزون کشتی‏ها و حوادث کشتیرانی، مهم‏ترین منشا تهدیدها و آلودگی‏های زیست‏بوم دریایی جنوبگان به شمار می‏آید. این نوشتار، در پی ارزیابی کارآمدی، بازدارندگی و جامعیت حقوق محیط‏زیست دریایی جنوبگان ناظر بر کشتی‏ها است.

    روش

    این پژوهش، با استفاده از روش کیفی روندپژوهی انجام شده است. روندها زنجیره مستمری از رویدادها به‏ ویژه رویدادهای جریان‎ سازی هستند که وضعیت کنونی را مشخص کرده و از موقعیت‏های محتمل آینده خبر می‏دهند. منابع مورد استفاده این پژوهش بنا به ماهیت کیفی آن، از نوع اسنادی و کتابخانه‏ای است. داده‏های مورد نیاز از اسناد دست اول حقوقی، کتاب‏ها، مقاله ‏های معتبر و تارنماهای مرتبط با موضوع گردآوری شده‏اند.

    یافته‏ ها:

     پژوهش نشان داد که تهدیدآفرینی زیست‏ محیطی کشتی‏ها به ویژه با ظهور تهدیدهای نوپدید در سال‏های پیش‏رو به دلایلی چون تغییر اقلیم، گرم شدن زمین و ذوب شدن تدریجی یخ‏های قطبی از یک‏سو و افزایش رقابت‏های ژئواسترتژیکی قدرت‏های بزرگ در جنوبگان از سوی دیگر، افزایش یابد. از این‏رو، به منظور حفاظت پایدار از محیط‏زیست دریایی جنوبگان، باید کشتیرانی سبز و استفاده از کشتی‏ های سازگار با محیط زیست در دستور نهادهای مرتبط قرار گیرد.

    نتایج

    نظام حقوقی چندسطحی و سخت‏گیرانه محیط‏زیست دریایی جنوبگان، با داشتن شرایط سازواری و هم‏تکمیلی با حقوق بین‏الملل زیست‏محیطی از کارآمدی و بازدارندگی مطلوب و مناسبی در حفاظت از زیست‏بوم دریایی جنوبگان برخوردار است، اما به دلیل مسلم پنداشتن ممنوعیت فعالیت‏های نظامی در این منطقه، حداقل تا زمان بازنگری پیمان جنوبگان در سال 2048 و در نتیجه مسکوت گذاشتن رابطه کشتی‏های جنگی و محیط‏زیست دریایی جنوبگان به لحاظ جامعیت، ناکافی به نظر می‏رسد.

    کلیدواژگان: جنوبگان، محیط، زیست دریایی، معاهده، های حقوقی، کشتیرانی، تهدیدهای زیست، محیطی
  • امیرحسین زنگنه* صفحات 99-110
    هدف

    امروزه با توجه به وجود تهدیدات متنوع برای برای افراد و اماکن خصوصی و دولتی تمام تلاش ها برای بهره برداری از پیشرفت های تکنولوژیک موجود برای جلوگیری از حوادث ناگوار و حفاظت از مردم و اماکن آنها انجام می شود. برای نظارت و کنترل محیط امروزه به طور گسترده از سیستمهای نظارتی مبتنی بر دوربین استفاده می شود. دوربین های معمولی مورد استفاده در این سیستمها در شرایط آب و هوایی مختلف و یا در طول شب برای شناسایی و تشخیص اشیاء با چالش روبرو هستند و نتایج ضعیفی ارائه می دهند. برای افزایش امنیت و نظارت در مناطق حفاظت شده، شناسایی افراد و تحرکات مشکوک در شرایط آب و هوایی مختلف و در طول 24 ساعت شبانه روز بسیار مهم است.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی است و نتایج این پژوهش با استفاده از روش های مبتنی بر شبیه سازی ارائه شده است.

    یافته ها

    با پیشرفت فناوری و استفاده گسترده از تصاویر حرارتی، شاهد روندی تحولی در حوزه تشخیص و شناسایی اشیا هستیم. تصاویر حرارتی، امکان دست یابی به اطلاعاتی در مورد میزان انتقال حرارت یک سطح و شکل آن را برای ما فراهم می کنند. در این مقاله، هدف ما، استخراج و تحلیل اطلاعات مفید تصاویر حرارتی با هدف شناسایی و تشخیص انسان با استفاده از دوربینهای حرارتی است.

    نتیجه گیری

    ما برای شناسایی و تشخیص اشیاء در ویدیوی حرارتی از شبکه یولو3 استفاده کرده ایم. براساس نتایج حاصل با 6/94 =mAP  قادر به شناسایی و تشخیص انسان در ویدیوهای خروجی از دوربین حرارتی شده ایم.

    کلیدواژگان: تصویر حرارتی، تشخیص انسان، الگوریتم یولو، شبکه عصبی عمیق، یادگیری عمیق
|
  • Zeinab Banisheykholslami *, Davood Kiakojouri Pages 5-25
    purpose

    The organization is a social phenomenon in which     human beings and  their behaviors are the center of gravity. What seems vital for the organization is to recognize unhealthy behavior patterns and to protect them from their effects. And this will lead to the reduction of suffering and emotional pain caused by unhealthy behaviors. Therefore, the current research was conducted with the aim of identifying the factors affecting the toxic behavior of employees in government organizations.

    Methods

    The research method is qualitative and exploratory. The statistical population of this research included specialists and experts in the field of management and organizational behavior in the public sector, which was sampled using the snowball technique and sample size considering theoretical saturation (13 people). The data collection tool was a semi-structured interview.

    Findings

    Data analysis and analysis were done in three stages of open coding, central coding and selective coding, and a total of 18 causal influencing factors were identified in the form of four sub-categories and two general categories, individual factors and environmental-organizational factors, as well as 16 influencing factors. In the form of three sub-categories and three general categories of socio-cultural factors, economic factors and political-organizational factors, there were 13 influencing factors of two sub-categories and one general category (managerial-organizational space) in the group of intervening factors. ) were categorized.

    Conclusion

    The hidden layers in the human mind are looking for a suitable opportunity to show themselves. Especially toxic thoughts that can lead to toxic behaviors. The results of this research can be fruitful for managers in managing the organization and in predicting the behavior of employees and control. They play a key role.

    Keywords: toxic behavior of employees, causal factors, Contextual Factors, intervening factors, Qualitative study
  • Sajjad Heydari, Reza Hosnavi Atashgah *, Mohammadreza Zahedi Pages 27-45
    Purpose

    Prioritizing the impact of intellectual capital factors of the Ministry of Defense.

    Method

    The method used in this research was quantitative in terms of nature of data, applied in terms of purpose and descriptive research in terms of data collection. In this research, the dematel questionnaire tool was used to collect data and the danp technique was used to prioritize the criteria. All steps are done using EXCEL software.

    Findings

    The number of 3 criteria and 13 sub-criteria of intellectual capital were weighted using the danp technique. Finally, the finding of the research indicate the high importance of the human capital criterion in promoting the authority of defense power, and social capital and structural capital are the next priorities. Idealist, authoritarian, relational sub-criteria are respectively the most important in the.

    Conclusion

    One of the key issues of today and the future of the country's armed forces is not only the use of expert and committed human capital to create or develop advanced technologies and capabilities, but the armed forces and especially the Ministry of Defense need to design an efficient model for the use of human capital and special talents in line with Achieving groundbreaking innovations and developments shows the importance of addressing intellectual capital and prioritizing its factors.

    Keywords: defense power, intellectual capital, DANP, DEMATEL
  • Javad Dadashzadeh * Pages 47-59

    Thinking about the future is essential for the current work and actions of any organization. In the leading scientific research article, the definitions, history, future research methods and its various dimensions are discussed first, then for conducting future research in the strategic naval force of the Islamic Republic of Iran, a 21-item questionnaire was prepared and compiled and it was given to the experts of the naval force. .The test was carried out on eight factors of future research model in Nadaja, including organizational structure, goals, axes of future research activity, organization expectations, time horizon, available time, human resources and culture of participation and accountability, and using factor analysis software (SPSS) and Delphi method was used to analyze the results.The results showed that the implementation of a suitable future research system in Nadaja leads to the development and strengthening of strategic intelligence, increasing the accuracy and speed of Nadaja's actions, determining and correcting directions and strategic decisions, strengthening and stimulating creativity and innovation, and increasing the organization's dynamism. The most effective dimension is the methods dimension and the most impact is related to the culture of participation. On the other hand, the existence of an effective organizational structure has a very important relationship with participation, and the previous familiarity of the participants with visioning the future is also effective.

    Keywords: Future research, Model, Education
  • Ehsna Taghipour * Pages 61-73
    Purpose

    Studies show that procrastination is one of the most influential variables in employee performance, and organizations always seek to reduce this negative parameter among their employees. Based on this, the purpose of this research is to investigate the mediating role of job satisfaction in order to investigate The effect of job characteristics on the procrastination of readiness employees in the strategic navy of the army has been.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of implementation method, and standard questionnaires of job satisfaction, job characteristics and employee satisfaction were used to collect information. The statistical population of the research includes all the readiness employees in the strategic navy of the army, and the sample size was determined by using Cochran's relationship and considering the predetermined coefficient, and 242 people were selected by simple random method. In order to determine the validity of the content of the collection tool Information has been used from experts' point of view and the reliability of the data collection tool has been confirmed using the Credrichardson coefficient.

    Findings

    Investigations showed that procrastination leaves adverse consequences for the individual and the organization, such as a decrease in performance and overall productivity of the logistics system, suspension of operational departments, reduction of employee motivation, increase in absenteeism and relocation, and delay in performing job duties. The person is a waste of time and a person's negative attitude towards the service environment is one of them

    Conclusion

    The results showed that all the components of job characteristics are effective on employee procrastination and according to the obtained statistical parameters, this effect is the opposite.

    Keywords: procrastination, Job Characteristics, Job Satisfaction, strategic navy of the army
  • Hossein Suranari * Pages 75-97
    Purpose

    The increasing presence of ships and shipping accidents is the most important source of threats and pollution to the Antarctic marine ecosystem. This article seeks to evaluate the effectiveness, deterrence and comprehensiveness of Antarctic marine environmental laws governing ships.

    Method

    This research was conducted using the qualitative method of Trend Impact Analysis research. Trends are a continuous chain of events, especially flow-making events, that determine the current situation and inform about possible future situations. According to its qualitative nature, the sources used in this research are documentary and library type. The required data have been collected from first-hand legal documents, books, authoritative articles and websites related to the subject.

    Findings

    The research showed that the environmental threat of ships, especially with the emergence of new threats in the coming years, due to reasons such as climate change, global warming, and the gradual melting of polar ice on the one hand and On the other hand, the geostrategic competition of big powers in Antarctica will increase. Therefore, in order to sustainably protect the Antarctic marine environment, green shipping and the use of environmentally friendly ships should be ordered by related institutions.

    Conclusion

    the multi-level and strict legal system of the Antarctic marine environment, having conditions of harmony and complementarity with the international environmental law, has a favorable and appropriate efficiency and deterrence in the protection of the Antarctic marine ecosystem, but Due to taking for granted the prohibition of military activities in this region, at least until the revision of the Antarctic Treaty in 2048 and as a result, the silence of the relationship between warships and the marine environment of the Antarctic seems to be insufficient in terms of comprehensiveness.

    Keywords: Antarctica, Marine environment, legal treaties, Shipping, environmental threats
  • Amirhosein Zanganeh * Pages 99-110
    purpose

    Today, due to the existence of various threats to individuals and private and public places, all efforts are made to use the available technological advances to prevent accidents and protect people and their places. Today, camera-based surveillance systems are widely used to monitor and control the environment. Conventional cameras used in these systems in different weather conditions or during the night are challenging to identify and recognize objects and provide poor results. To increase security and surveillance in protected areas, it is very important to identify people and suspicious movements in different weather conditions 24 hours a day.  

    Methodology

    This research is applicable in terms of purpose and the results of this study are presented using simulation - based methods.

    Findings

    With the advancement of technology and the widespread use of thermal images, we are witnessing a revolutionary process in the field of detecting and identifying objects. Thermal images allow us to obtain information about the amount of heat transfer of a surface and its shape. In this article, our goal is to extract and analyze useful information from thermal images to identify and diagnose humans using thermal cameras.

    Conclusion

    We have used the YOLO3 network to identify and recognize objects in thermal video. Based on the results, with mAP = 94.6, we have been able to identify and recognize humans in the output videos from the thermal camera

    Keywords: Thermal image, human recognition, YOLO algorithm, Deep Neural Network, Deep Learning