فهرست مطالب

مطالعات جمعیتی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات جمعیتی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم کاظمی سهلوانی، ملیحه علی مندگاری*، علی روحانی صفحات 1-33
    طلاق فرآیندی چالش زا است که در ابعاد گوناگون روانی، عاطفی، اجتماعی و اقتصادی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش شناسایی و واکاوی فرآیند شکل گیری ازدواج مجدد در مردان و تفاسیر آنان از دلایل و زمینه های ازدواج مجدد پس از طلاق است که به صورت کیفی و با روش نظریه زمینه ای اجرا شده است. 15 نفر از مردان ساکن شهر اصفهان که دارای تجربه طلاق بوده و پس از آن مجددا ازدواج کرده بودند به صورت هدفمند و به شیوه نمونه گیری نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق گردآوری و به روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شدند. مقوله هسته «بحران هویت فردی و اجتماعی» است که از ترکیب 19 مقوله اصلی به دست آمد. به عبارتی، مردان پس از طلاق با چالش های هویتی در بعد فردی و اجتماعی مواجه می شوند که این امر شرایط و زمینه های ازدواج مجدد را برای آنان فراهم می کند. یافته ها نشان داد که مردان پس از طلاق به دلیل انتظارات هنجاری_ارزشی و ساختارهای جنسیتی موجود در جامعه، خود را در جهت خلاف وضعیت به هنجار می دیدند. به دنبال این واقعه و چالش های ایجادشده در بعد فردی و جمعی هویت، ازدواج مجدد به عنوان راه حلی کارآمد برای بازآفرینی هویت مردانگی و برخورداری از مقبولیت دوباره اجتماعی اتخاذ شده است.
    کلیدواژگان: طلاق، ازدواج مجدد، بحران هویتی، مردان، شهر اصفهان
  • زهرا قانع مخلصونی، عباس عسکری ندوشن*، حجیه بی بی رازقی نصرآباد، احمد کلاته ساداتی صفحات 35-64
    توسعه کاربرد فناوری های نوین کمک باروری، از قبیل مادر (رحم) جایگزین، به تحقق آرزوهای بسیاری از زوج های نابارور برای فرزنددار شدن کمک نموده است؛ اما درعین حال، ابعاد مساله گونه متعددی نیز مطرح نموده است. هدف پژوهش حاضر، واکاوی برخی موانع و چالش هایی است که مادران جایگزین تجربه می نمایند. روش مطالعه از نوع کیفی و انسان شناسی پدیدارشناسانه است. مطالعه میدانی تحقیق در سال 1399، به کمک ابزار مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق، با 12 مادر جایگزین، طی بازه زمانی پنج ماهه، در پژوهشکده علوم تولید مثل شهر یزد، انجام شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل مضمون آترید استرلینگ انجام گرفت. یافته ها در قالب 27 مفهوم، 9 خرده مضمون و چهار مضمون اصلی شامل کج فهمی اجتماعی، وابستگی عاطفی به جنین، عوارض بارداری و استتار اجتماعی بیان شده است. این مضامین بیان گر موانع و مشکلاتی است که مادران جایگزین با آنها روبه رو هستند. فرهنگ سازی در این زمینه و توجه به نیازهای عاطفی و ارائه مشاوره روانی به مادران جایگزین پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مادران جایگزین، اجاره رحم، ناباروری، فناوری های نوین کمک باروری، شهر یزد
  • زهرا شاکری، سیروس احمدی*، آرمان حیدری صفحات 65-90

    در دهه های اخیر، نرخ زادوولد در ایران با نوسانات زیادی همراه بوده است. اگرچه، این موضوع، به دلیل اهمیت آن، به طورگسترده بررسی شده است، اما کمتر از چشم انداز کلان و طولانی مدت به آن پرداخته شده است. براین اساس، پژوهش حاضر تلاش نموده رابطه شاخص های اقتصادی-اجتماعی شامل سرانه تولید ناخالص داخلی، مشارکت زنان در نیروی کار، تورم، بیکاری و میزان باسوادی را با نرخ زادوولد در دوره 1398-1370 مورد بررسی قرار دهد. این پژوهش  از نوع تحلیل ثانویه کمی است که به روش سری زمانی انجام شده است. جهت بررسی رابطه کوتاه مدت و بلندمدت متغیرهای تحقیق، از الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL)  در نرم افزار مایکروفیت استفاده شده است. بر اساس یافته های تحقیق، با بهبود شاخص های مشارکت زنان در نیروی کار، و میزان باسوادی، نرخ زادوولد کاهش یافته است. بین شاخص های تورم و بیکاری با زادوولد رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین بین سرانه تولید ناخالص داخلی با نرخ زادوولد رابطه معناداری وجود ندارد. با استناد به یافته های تحقیق، نتیجه گیری می شود که نرخ زادوولد در ایران، بیشتر، متاثر از شرایط کلان است تا شرایط خرد.

    کلیدواژگان: زادوولد، سرانه تولید ناخالص داخلی، مشارکت زنان در نیروی کار، بیکاری، تورم، باسوادی
  • راحله زارع مهرجردی، مجید فولادیان*، غلامرضا حسنی درمیان، علی قاسمی اردهایی صفحات 91-133
    افزایش مهاجرت های بین استانی زنان، یکی از پراهمیت ترین تغییرات دهه های اخیر در حوزه مهاجرت است که تاحدزیادی از توسعه متفاوت استان ها نشئت می گیرد. براین اساس، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر توسعه اقتصادی-اجتماعی و فناورانه استان ها بر نسبت مهاجرت مستقل زنان آنها به شهر تهران، با روش تطبیقی کمی فازی انجام گرفت. بررسی سرشماری سال های 1385 و 1390 نشان می دهد که باوجود افزایش مهاجران زن واردشده به شهر تهران، تعداد زنان مهاجر مستقل از سایر استان ها به تهران  کاهش یافته است. نتایج آزمون همبستگی نشان می دهد که بین میزان توسعه اقتصادی-اجتماعی و فناورانه استان ها با نسبت مهاجرت و مهاجرت مستقل زنان شان به شهر تهران رابطه معنا دار مستقیم وجود دارد و بیشتر مهاجران زن مستقل واردشده به تهران از استان های توسعه یافته تر هستند؛ همچنین نسبت مهاجرت مستقل زنان به شهر تهران، بیشتر تحت تاثیر توسعه یافتگی استان ها قرار دارد. نتایج تحلیل فازی نشان می دهد که هردو شرط توسعه اقتصادی-اجتماعی و فناورانه، از شاخص های سازگاری و پوشش زیادی برخوردارند و به عنوان شروط لازم، نسبت مهاجرت مستقل زنان را افزایش می دهند. همچنین ترکیب علی توسعه اقتصادی-اجتماعی و فناورانه با شاخص سازگاری و قدرت تبیین تجربی زیاد، ترکیب علی کافی مهاجرت مستقل زنان به تهران می باشد. اشتراک فازی دو شرط نیز، به صورت شرط کافی با قوت نظری و تجربی زیاد، توانسته نسبت مهاجرت مستقل زنان کل استان ها به شهر تهران را تبیین کند.
    کلیدواژگان: مهاجرت مستقل زنان، توسعه اقتصادی-اجتماعی، توسعه فناورانه، شهر تهران، منطق فازی
  • فاطمه فرهادی بابادی، مهرداد نوابخش*، طلیعه خادمیان صفحات 135-169
    زنان مهاجر افغانستانی، به عنوان بخش غیررسمی جامعه ایرانی، احساساتی را در ساختار خانوادگی و اجتماعی تجربه می کنند که می تواند در تولید یا بازتولید یک محیط فرهنگی، ورای آسیب شناسی آن، تاثیرگذار باشد. مطالعه پیش رو، با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی تفسیری، در پی روایت تجربه زیسته زنان مهاجر افغانستانی است. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته است و داده ها از طریق مصاحبه با 25 زن 18 تا 40 ساله ساکن در مناطق جنوبی شهر تهران جمع آوری و طبق مدل ون منن تحلیل شدند. برخی از مضامین اصلی استخراج شده، مانند بحران هویت، تشویش، و بسندگی به وضعیت موجود، نشان می دهند سنت های جامعه مبدا، همچنان قدرتمندانه زندگی زنان مهاجر را تحت تاثیر قرار می دهند. توجه به نتایج چنین مطالعاتی در سطوح خرد و کلان سیاست گذاری فرهنگی ضروری است. در راستای مدیریت برنامه های حمایتی از مهاجران و سیاست های جمعیتی مانند فرزندآوری توصیه های سیاستی لازم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مهاجران افغانستانی، زنان، فرزندآوری، ازدواج، سیاستگذاری فرهنگی
  • پروین ارباب زاده، شهلا کاظمی پور*، سید رضا معینی صفحات 171-200
    طلاق عاطفی یکی از آسیب هایی است که بسیاری از خانواده ها با آن مواجه هستند. فروپاشی پیوندهای زناشویی از برجسته ترین نمونه های تحولات مرتبط با خانواده امروزی است. ازاین رو، ضرورت بررسی عوامل موثر بر طلاق عاطفی هرچه بیشتر احساس می گردد. در این مطالعه، طلاق عاطفی در سه بعد اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و عاطفی-جنسی مورد سنجش قرار گرفت. همچنین، بر مبنای نظریه های گیدنز، مبادله، گذار جمعیتی دوم، نوگرایی و مدرن شدن، تضاد، محرومیت اقتصادی و همسان همسری، تاثیر متغیرهای فردگرایی، نوگرایی، رضایت جنسی، نوع خانواده (از سنتی تا مدرن)، ساختار قدرت در خانواده، احساس نابرابری، اعتقادات مذهبی، همسان همسری تحصیلی و مذهبی، پایگاه اجتماعی-اقتصادی، سن، جنس، میزان تحصیلات و سن ازدواج بر تغییرات میزان طلاق عاطفی با استفاده از رگرسیون چندمتغیره بررسی گردید. این مطالعه، طی یک پیمایش مقطعی در سال 1400 انجام شد و در آن با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر از زنان و مردان متاهل شهر تهران انتخاب شدند و اطلاعات آنان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. پایایی پرسشنامه تحقیق از طریق آلفای کرونباخ با مقادیر بالای 7/0 مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد که زنان بیش از مردان طلاق عاطفی دارند و متغیرهای عدم رضایت جنسی، ناهمسانی های اعتقادات مذهبی و تحصیلی، فردگرایی، نوگرایی، سنتی بودن خانواده و سن پایین تر زوجین در زمان ازدواج، به میزان بیشتری به طلاق عاطفی منجر می گردد.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، فردگرایی، نوگرایی، رضایت جنسی، نوع خانواده، اعتقادات مذهبی
  • نازنین آقایی، رسول صادقی*، مجید کوششی، حسن عینی زیناب صفحات 201-231
    گذار مرگ ومیر، با بهبود در سلامت جمعیت و افزایش توانایی مقاومت در برابر بیماری ها، فاز آغازین گذار جمعیتی است. این مقاله، با استفاده از روش هموارساز اسپلاین، به بررسی روند گذار مرگ ومیر در ایران می پردازد. داده های تحقیق شامل امید زندگی های برآوردشده در مقاطع زمانی مختلف در کشور است. از تکنیک اسپلاین هموارکننده برای پیوند برآوردها و ترسیم روند تغییرات شاخص امید زندگی و سرعت تغییرات آن استفاده شد و محاسبات و نمودارها با بهره گیری از بسته اسپلاین در نرم افزار R انجام گرفت. نتایج نشان داد که مرگ ومیر ایران از اوایل قرن 14 هجری شمسی گذار خود را آغاز نموده و تا اواسط دهه 1360 با سرعت زیادی پیش رفته است. بعد از این دوره، تا اوایل قرن 15، این روند همچنان با سرعتی کندشونده استمرار یافته است. یعنی درحالی که همچنان امید زندگی در حال افزایش است، اما شتاب افزایش کاهش یافته است. انتظار می رود این روند با سرعتی ثابت در قرن 15 هجری شمسی نیز تداوم یابد. به کارگیری روش اسپلاین این امکان را فراهم آورد تا به طوردقیق تر و بر اساس آمار ناپارامتریک این روند مدل سازی گردد و حساسیت مدل به برآوردهای مختلف آشکار گردد.
    کلیدواژگان: امید زندگی در بدو تولد، گذار مرگ ومیر، روش های رگرسیون ناپارامتری، مدل های چندجمله ای، اسپلاین هموارکننده
  • آرزو باقری، مهسا سعادتی*، عادل عبدالهی صفحات 233-258
    ویروس کرونا میلیون ها نفر در جهان را مجبور به قرنطینه خانگی نموده و باعث ایجاد اضطراب شده است. هدف این مطالعه، بررسی اثر متغیرهای اجتماعی-اقتصادی با کنترل متغیرهای جمعیتی و بهداشتی بر روی اضطراب ناشی از کرونا در شهر نقده است. با استفاده از نمونه گیری طبقه بندی چندمرحله ای با تخصیص متناسب، 384 زن و مرد بالای 20 سال انتخاب شده و پرسشنامه 24 گویه ای CPDI برای آنان در پاییز سال 1399 تکمیل گردید. سپس، داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Amos تحلیل شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، اضطراب ناشی از کرونا برای ترک زبانان نسبت به کردزبانان، خانواده های با هزینه ماهیانه کم و متوسط نسبت به خانواده های با هزینه ماهیانه بالا، افراد با ارزیابی پائین و متوسط از وضعیت آینده نسبت به افراد با ارزیابی بالا، بیشتر بوده است. افرادی که اعضای خانواده آنان به کرونا مبتلا نشدند، افرادی که از اینترنت استفاده می کردند، و افرادی که اعتقاد داشتند کرونا تاثیر کمی بر اختلافات خانوادگی آنان داشته است، در مقایسه با افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها به کرونا مبتلا شدند، از اینترنت استفاده نمی کردند، و بر تاثیر زیاد کرونا بر اختلافات خانوادگی تاکید داشتند، اضطراب کمتری داشتند. همچنین، با افزایش احساس ناامنی اقتصادی، اضطراب ناشی از کرونا افزایش می یافت.
    کلیدواژگان: کرونا، اضطراب، عوامل جمعیتی و اجتماعی-اقتصادی، مدل معادلات ساختاری، نقده
  • محمد ساسانی پور، مهیار محبی میمندی* صفحات 259-282
    به منظور آگاهی از تاثیر کووید-19 بر الگوی مرگ ومیر در ایران، در این مطالعه سعی شده است بر اساس داده های مرگ ومیر منتشرشده توسط سازمان ثبت احوال کشور، سطح و الگوی سنی و جنسی مرگ ومیر اضافی در ایران برآورد شود. داده های مربوط به مرگ ومیر هفتگی بر حسب سن و جنس از سال 1394 تا سال 1400 از سازمان ثبت احوال کشور و داده های مربوط به مرگ ومیر هفتگی ناشی از کووید-19 از گزارش های هفتگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ شد و با استفاده از تابع پیش بینی رگرسیون هموارسازی نمایی، مرگ ومیر اضافی برآورد گردید. یافته ها نشان داد که آمارهای رسمی مرگ ومیر گزارش شده در کشور، تمام فوت های ناشی از کووید-19 را شامل نمی شود. همچنین، این بیماری، از ابتدای شیوع تا زمان انجام این مطالعه، باعث افزایش حدود 30 درصدی فوت ها در کشور شده است. نسبت جنسی فوت ناشی از کووید-19 در ایران 1/1 برآورد شد. بیش از 80 درصد از مرگ و میرهای ناشی از کووید-19 نیز در گروه های سنی 55 ساله و بالاتر رخ داده است. همانند برخی از کشورهای درحال توسعه، در ایران نیز به طور قابل توجهی مرگ های ناشی از کووید-19 کمتر گزارش شده است. نتایج این مطالعه، اهمیت گزارش سریع مرگ ومیر بر حسب همه علل را برای پایش همه گیری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کووید-19، مرگ ومیر، بیماری های عفونی، سن، ایران
  • فاطمه ترابی*، صدیقه جهانبازیان صفحات 283-308

    مسئله جوانی جمعیت در کشورهای درحال توسعه، یکی از مهمترین مسائل جمعیتی است. هدف این مطالعه بررسی عوامل جمعیت شناختی، اقتصادی و اجتماعی گذار کشورها از ساختار سنی جوان در قاره آسیا و آفریقا، طی سال های 2020-1990 است. در یک تحلیل ثانویه، داده های جمعیت سازمان ملل متحد برای 107 کشور آسیایی و آفریقایی با استفاده از تحلیل سابقه رخداد واقعه مدل سازی شدند. نتایج مدل رگرسیون کاکس نشان داد پس از تعدیل متغیرهای مستقل میزان باروری کل، میزان خام مرگ و میزان مهاجرت خالص و نیز متغیرهای کنترل (تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم و جمعیت شهرنشین)، متغیر میزان باروری کل بر روند گذار کشورها از جوانی جمعیت تاثیر دارد. به طوری که، به ازای یک واحد افزایش در میزان باروری کل، مخاطره [1] گذار کشورها از جوانی جمعیت 58 درصد کاهش می یابد. نقش متغیر میزان باروری کل در قاره آفریقا بیشتر از قاره آسیا معنی دار برآورد شده است. متغیر میزان مهاجرت خالص فقط در قاره آفریقا معنی دار است و تاثیر مثبتی بر گذار از ساختار سنی جوان دارد. باتوجه به میزان بالای باروری در کشورهای آفریقایی، گذار ساختار سنی در این کشورها در آینده ای نزدیک اتفاق نمی افتد و این مسئله مهمی در سیاست گذاری های کلان در بخش های اشتغال، مسکن، آموزش و غیره است.

    کلیدواژگان: تحلیل پیشینه واقعه، گذار، ساختار سنی، جوانی جمعیت، آسیا، آفریقا
|
  • Maryam Kazemi Sahlavani, Maliheh Alimondegari *, Ali Ruhani Pages 1-33
    Divorce is a challenging process that affects a person's life in various psychological, emotional, social and economic dimensions. The purpose of this study is to identify and analyze the process of remarriage formation in men and their interpretations of the causes and contexts of remarriage after divorce, which was implemented qualitatively by grounded theory method. Fifteen men living in Isfahan who had divorce experience and then remarried were purposefully selected by theoretical sampling method. Data were collected through in-depth interviews and analyzed by open, axial and selective coding methods. The core category is the "crisis of individual and social identities", which was obtained from a combination of 19 main categories. In other words, men after divorceface identity challenges in the individual and social dimensions, which provide the conditions and grounds for men’s remarriage. Findings showed that men after divorce, due to normative-value expectations and existing gender structures in the society, saw themselves in the opposite direction of the normal situation. Following this event and the challenges created in the individual and collective dimensions of identity, remarriage has been adopted as an effective solution to recreate masculinity and enjoy social re-acceptance.
    Keywords: Divorce, remarriage, Identity Crisis, Men, Isfahan City
  • Zahra Ghane-Mokhallesouni, Abbas Askari-Nodoushan *, Hajiieh Bibi Razeghi-Nasrabad, Ahmad Kalateh Sadati Pages 35-64
    Application development in new assisted reproductive technologies (ART), such as surrogacy, have helped many infertile couples realize their dreams of haveing children; but at the same time, it has raised several problematic dimensions. The purpose of this study is to investigate the obstacles and challanges of surrogate mothers experience. The study method is qualitative and phenomenological anthropology. The research field study was conducted in 2019 with the help of participatory observation tools and in-depth interviews with 12 surrogate mothers during a period of 5 months at the research institute of reproductive sciences in Yazd. The data were analyzed using the Attride-Sterling thematic analysis method. Findings are expressed in the form of 27 concepts, 9 sub-themes and 4 main themes including social misunderstanding, emotional dependence on the fetus, pregnancy problems, and social camouflage. These themes indicate the obstacles and problems surrogate mothers face Cultivation in this field, and paying attention to emotional needs and providing psychological counseling for surrogate mothers are suggested.
    Keywords: Surrogate mothers, Surrogacy, Infertility, Assisted Reproductive Technologies, Yazd city
  • Zahra Shakeri, Siroos Ahmadi *, Arman Heidari Pages 65-90

    The birth rate in Iran has flactuateda lotin recent decades. Although this issue has been widely studied due to its importance,it has rarely been paid attention to a macro and long-term perspective. Therefore, this research has tried to investigate the relationship between socio-economic indicators including; GDP per capita, women's participation in the labor force, inflation, unemployment, and literacy rate with the birth rate in the period of 1991-2019. This research is a quantitative  secondary analysis that was conducted using the time-series method. In order to investigate the short-term and long-term relationships of the research variables, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model was used in Microfit software. Based on the research findings , with the improvement of the indicators of women's participation in the labor force, and the level of literacy, the birth rate has decreased. There is a positive and significant relationship between inflation and unemployment indicators with birth rate, and there is no significant relationship between GDP per capita and birth rate. Accrding to the research results, it is concluded that the birth rate in Iran is more affected by the macro than micro conditions.

    Keywords: Fertility, GDP per Capita, Women’s participation in labor force, unemployment, Inflation, Literacy
  • Raheleh Zare Mehrjardi, Majid Fouladiyan *, Gholamreza Hassani Darmian, Ali Ghasemi Ardahaee Pages 91-133
    The increase in women's inter-provincial migrations is one of the most important changes in recent decades in the migration field,  which largely  stems from the different development of provinces. Therefore, this research was carried out with the aim of investigating the effect of socio-economic and technological developments of the provinces on the ratio of their women’s independent migration to the city of Tehran, using a quantitative and fuzzy comparative method. The study of 2006 and 2011 censuses shows that despite the increase of female immigrants to Tehran, the number of independent female immigrants to Tehran from other provinces has decreased. The results of the correlation test showed that there is a direct significant relationship between the amount of "socio-economic" and "technological" developments of the provinces with the ratio of "migration" and "independent migration" of their women to Tehran, and most of the independent female immigrants who entered  to Tehran are from more developed provinces. Also, the proportion of women's independent migration to Tehran is more affected by the development of provinces than the ratio of women’s migration. The  results of fuzzy analysis show that both the conditions of "socio-economic" and "technological" developments have high "Consistency" and "coverage" indicators and as necessary conditions, they increase the ratio of women’s independent migration. Also, the causual combination of socio-economic and technological developments with high consistency index and empirical explanatory power is a sufficient causal combination of women's independent migration to Tehran. The phase sharing of two conditions, as a sufficient condition with great theoretical and empirical strengths, has been able to explain the ratio of women's independent migration of all provinces to Tehran.
    Keywords: Women’s Independent Migration, socio-economic development, technological development, Tehran, Fuzzy logic
  • Fatemeh Farhadi Babadi, Mehrdad Navabakhsh *, Talieh Khademian Pages 135-169
    As an informal part of the Iranian society, Afghan immigrant women experience emotions in the family and social structure that can be influential in the production or reproduction of a cultural environment, beyond its pathology. The present study, with a qualitative approach and interpretative phenomenological method, seeks to narrate the lived experience of Afghan immigrant women. The data collection tool was a semi-structured interview, the data of which was collected through interviews with 25 women of 18 to 40 years old living in the southern areas of Tehranand analyzed according to Van Menen's model. Some of the main themes extracted, such as identity crisis, anxiety, and contentment with the status quo, show that the traditions of the origin society still powerfully affect the lives of immigrant women. It is necessary to pay attention to the results of such studies at the micro and macro levels of cultural policy. In line with the management of support programs for immigrants and population policies such as childbearing, necessary policy recommendations have been provided.
    Keywords: Afghan Immigrants, Women, having children, Marriage, cultural politics
  • Parvin Arbabzadeh, Shahla Kazemipour *, Seyed Reza Moeini Pages 171-200
    Emotional divorce is one of the traumas that many families face. The breakdown of marital ties is one of the most prominent examples of developments related to today's family. Therefore, the need to study the factors affecting emotional divorce is felt more and more. In this study, emotional divorce is measured in three economic, social-cultural and emotional-sexual dimensions. Moreover, based on theories of Giddens's, exchange, second demographic transition, modernization, conflict, economic deprivation and homogamy, the influence of individualism, modernity, sexual satisfaction, family type (from traditional to modern), power structure in the family, inequality feeling, religious beliefs, educational and religious homogamies, socio-economic status, age, sex, educational level and marriage age on changes in the rate of emotional divorce were assessed using multivariate regression. In a cross-sectional study, 384 married men and women in Tehran were selected using the Cochran's formula and their information were gathered by a researcher made questionnaire in 1400 . The reliability of the research questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha. Findings showed that women have emotional divorce more than men and the variables of sexual dissatisfaction, heterogeneities of religious beliefs and education, individualism, modernity, traditionality of the family and lower marriage age lead to a greater extent emotional divorce among married men and women.
    Keywords: emotional divorce, Individualism, modernity, sexual satisfaction, Type of family, religious beliefs
  • Nazanin Aghaei, Rasoul Sadeghi *, Majid Koosheshi, Hasan Eini-Zinab Pages 201-231
    The mortality transition is the initial phase of demographic transition by improving the population health ,increasing the ability to resist disease, and preventing premature deaths through scientific advances . In this regard, the current article examines the mortality trend in Iran using the smoothing spline method. The research data includes life expectancy estimations at different times in the country. The smoothing spline technique was used to link the estimates and plot the trend of changes in the life expectancy index, and the speed of its changes. The calculations and drawings of plots were performed using the pspline package in R software. The results showed that the mortality transition in Iran began in the early 14th century (AH) andprogressed very rapidly until the mid-1980s. After this period, this trend continued until the early 15th century (AH) at a slower pace, that is, while life expectancy is still increasing, but the increase acceleration is slowing down. This trend is expected to continue at a steady pace in the 15th century (AH). The use of the spline method in this article made it possible to model this process more accurately based on non-parametric statistics and reveal the sensitivity of the model to different estimates.
    Keywords: Life Expectancy at Birth, Mortality Transition, Nonparametric Regression Techniques, Polynomial Models, Smoothing Spline
  • Arezoo Bagheri, Mahsa Saadati *, Adel Abdollahi Pages 233-258
    The Corona virus in the world has forced millions of people to quarantine at home and caused anxiety. The main objective of this study was to study the effect of socio - economic covariates by controlling demographic and health covariates on corona anxiety in Naghadeh. Using Proportional stratified multi-stage sampling 384 women and men over 20 years old were selected and a 24-item CPDI questionnaire was completed for them in the fall of 2019. Then, data were analyzed by Structural Equation Modeling in Amos Software. Accoridng to the results, Corona anxiety was more for Turkish people than Kurdish ones, for families with low and medium monthly expenses than those with high ones, and for people with low and medium assessments of the future situation than thoes with high ones. People whose family members were not infected with Corona, used Internet and believed that Corona had little effect on their family compared to those whose one of their family members were infected with Corona, didn’t use internet, and emphasized family disputes had less anxiety. Also, by increasing economic insecurity feeling, the Corona anxiety increased.
    Keywords: corona, anxiety, Demographic, socio-Economic factors, structural equation modeling, Naghdeh
  • Mohammad Sasanipour, Mahyar Mohebi-Meymandi * Pages 259-282
    In order to be aware of the Covid-19 effect on mortality pattern in Iran, in this study, based on the published mortality data of the National Organization for Civil Registration, has been tried to estimate the level and pattern of age and sex of excess mortalityin Iran . Data onweekly mortality by age and sex from 2015 to 2021 from the National Organization for Civil Registration and data on weekly mortality due to Covid-19 from the weekly reports of the Ministry of Health and Medical Education were obtained and the excess mortality was estimated using the exponential smoothing regression prediction function. Results showed that the official statistics of deaths reported in the country do not include all deaths caused by Covid-19; this disease has also caused an increase of about 30 % in deaths since its outbreak The sex ratio of Covid-19 deaths in Iran is estimated at 1.1 and more than 80% of Covid-19 deaths have occured in the age group of 55 years and older. Like some developing countries in Iran, deaths due to Covid-19 are significantly reported less .The results of this study demonstrate the importance of rapid reporting all-cause mortality for epidemic monitoring.
    Keywords: COVID-19, mortality, Infectious Diseases, age, Iran
  • Fatemeh Torabi *, Sedigheh Jahanbazian Pages 283-308

    Population youth is one of the most important issues in many developing countries. The purpose of this study is to investigate demographic, economic and social factors affecting transition from young age structure in Asian and African countries between 1990 and 2020. United Nations population data for 107 countries were modeled using the event history analysis. The results of the Cox regression model showed that after adjusting for the covariates of total fertility rate, crude death rate and net migration rate as well as control variables (gross domestic product, inflation rate and urban population), the variable of total fertility rate affects transition from population youth; so that for one unit increase in the total fertility rate, the hazard of transition decreases by 58%. The role of this variable was estimated to be more significant in the African continent. The net migration rate variable is significant only in the African continent, showing a positive effect on transition from the young age structure. Considering the high fertility of African countries, the transition of age structure in these countries will not happen in the near future, and this is an important issue in macro-level policy in sectors of employment, housing, education, etc.

    Keywords: event history analysis, Transition, Age structure, population youth, Asia, Africa